Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Κίνδυνος για τους λαούς από την ένταση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού

Τελευταία καταγράφεται σοβαρή ένταση στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό, μεταξύ δύο επικίνδυνων αστικών τάξεων. 
Η Τουρκία του Ερντογάν που αναλυτές εκτιμούν ότι τρέφει φιλοδοξία ανάδειξης σε Ηγεμονική Δύναμη του Σουνητικού Ισλάμ συγκρούεται από το Αιγαίο έως την Ανατολή Μεσόγειο, με το ελληνικό κράτος που συγκροτεί τον στρατηγικό άξονα με Κύπρο-Ισραήλ-Αίγυπτο διεκδικώντας ρόλο περιφερειακής δύναμης.
Γιατί απειλή θερμού επεισοδίου; 

Ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο εκδηλώνονται σοβαρές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που συχνά καταλήγουν σε εμφύλιους πολέμους, προκαλώντας την καταστροφή ολόκληρων κρατών και ποτάμια ανθρώπινης προσφυγικής δυστυχίας. Το Αιγαίο αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά καθώς αποτελεί βασική διέλευση ιμπεριαλιστικών στόλων, διαπλέκεται με τους συνολικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς στο γνωστό και ως τρίγωνο του πολέμου (Καύκασος, Β. Αφρική, Μ. Ανατολή). Με την Κύπρο να έχει κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις σε ένα σταυροδρόμι πηγών και δρόμων ενέργειας-εμπορίου, σε ένα καμβά αναιρούμενων συμμαχιών μεταξύ Αιγύπτου-Τουρκίας-Ισραήλ. Με το Καστελόριζο να αποτελεί ένα σημαντικότατο επίδικο παίζοντας καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό ΑΟΖ και στον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και τοπικών παιχτών.  

Η καταγραφόμενη ένταση αποτελεί προέκταση των εξελίξεων στην Τουρκία, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο λεγόμενο Κουρδικό Ζήτημα, αλλά και απόπειρα «εξαγωγής» της ελληνικής κρίσης με περιφερειακή επιθετικότητα του ντόπιου κεφαλαίου. Η ελληνική άρχουσα τάξη διεκδικεί μερίδιο από την λεία, προσφέροντας στρατεύματα-βάσεις-διευκολύνσεις σε κάθε βάρβαρη εκστρατεία, και ταυτόχρονα επιχειρεί να διασφαλίσει (τόσο εντός όσο και εκτός) τους όρους του επόμενου γύρου ανάπτυξης.

Την ώρα που η Ε.Ε κλιμακώνει τον πόλεμο κατά των μεταναστών και «κουβαλά» το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο εναντίον τους –παράλληλα ως αντίπαλο δέος στην κάθοδο ρωσικών στόλων-, η κρίση διεθνοποιείται και κλιμακώνεται. Η Τουρκία επαναφέρει το σύνολο των θεμάτων που θέτει μετά το 1974. Έχοντας καταγράψει όλες τις νησίδες που δεν αναφέρονται ρητώς στις διεθνείς συνθήκες, τις παρουσιάζει ως «γκρίζες ζώνες» κυριαρχίας και πρεσβεύει ότι 17 νησιά της ανήκουν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επαναφέρει τους μαξιμαλιστικούς «εθνικούς» στόχους – η υφαλοκρηπίδα είναι το μοναδικό ζήτημα προς διευθέτηση, διαφοροποίηση εναέριων και θαλάσσιων συνόρων, ρόλος FIR κλπ-, επιχειρώντας να ταυτίσει τα «εθνικά δίκαια» που δεν τα δέχεται κανείς –ποτέ το ΝΑΤΟ π.χ. δεν αναγνώρισε εναέριο χώρο 10 ν.μ., στρατικοποίηση νησιών- με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο διακαής πόθος ταύτισης ελληνικών-ευρωπαϊκών συνόρων θέτει ζήτημα σαφούς ορισμού τους και μετατρέπει μια ελληνοτουρκική κρατική διαφορά σε διεθνή, εμπλέκοντας την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όπου ο συσχετισμός δύναμης μεταξύ των κρατών και στο εσωτερικό των συμμαχιών θα καθορίσει τις εξελίξεις. Με εκφρασμένο ενδιαφέρον-βλέψεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. 

Για αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απαντά με κλιμάκωση τόσο απέναντι στον Ερντογάν, όσο και απέναντι στον κόσμο της εργασίας. Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 15/4 ο πρωθυπουργός Τσίπρας αποδέχθηκε εισήγηση για «κλείδωμα» των τουρκικών αεροσκαφών και πλοίων, λειτουργία της αεράμυνας, ενώ αυξάνεται η στρατιωτική παρουσία στα νησιά και η ναυτική στο Αιγαίο. Παράλληλα, συζητιέται αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων. Επίσης, από 11-12 Μαΐου πραγματοποιήθηκε κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 2016», στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά ν. Κρήτης στο πλαίσιο της στρατιωτικής τους συνεργασίας. 
Μετά την ψήφιση-εφαρμογή του Μνημονίου, του αντιασφαλιστικού και φορολογικού εκτρώματος –έχοντας επιχειρήσει να αποπροσανατολίσει τον εργαζόμενο λαό με την προπαγάνδα των εθνικών κινδύνων και την ψεύτικη απειλή κατάληψης της νήσου Πασάς- προχωρά στην ολοκλήρωση της τριπλής επίθεσης στα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας διαμέσου του στρατού: α. Νόμος για Θητεία που συμβάλλει στον κατακερματισμό της εργατικής τάξης και στην απογείωση της εργατικής εκμετάλλευσης των στρατευμένων, β. νομοσχέδιο για ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, γ. νομοσχέδιο για αναδιοργάνωση πολεμικής βιομηχανίας, ως στρατηγικός πυλώνας της νέας αστικής ανάπτυξης. Όλα αυτά έχουν την υπογραφή του Κ.Ήσυχου, στελέχους της ΛΑΕ, που τη μέρα καταδίκης του μέλους της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ συναντιόνταν με τον ΑΝΥΕΘΑ Δ.Βίτσας για να τα συζητήσουν. 
Συμπέρασμα:
Δεν υπάρχει για μας κανένα εθνικό συμφέρον. Τίποτα εθνικό να υπηρετήσουμε και για αυτό να θυσιαστούμε. Δεν Πολεμάμε-Δεν Καταστέλλουμε για τα συμφέροντα τους. Το παρόν και μέλλον μας καθορίζεται μόνο με όρους ενός ανεξάρτητου εργατικού διεθνιστικού αντικαπιταλιστικού κινήματος, με τους κοινούς αγώνες της εργατικής τάξης εναντίον της αντεργατικής πολιτικής, της κρατικής τρομοκρατίας και των πολεμικών τυχοδιωκτισμών, για την ανατροπή των κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Τουρκία.
Να γίνουμε εμείς ο κίνδυνος της ανατροπής. Είναι ο καιρός να εμφανιστεί η καλύτερη παράδοση του εργατικού και αντιπολεμικού κινήματος: η διαρκής δυνατότητα μετατροπής του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε ταξικό.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΙΝ 15/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου