Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Ποινές

Οι ποινές είναι ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στον στρατό. Είναι αυτές που φοβούνται όχι μόνο οι στρατιώτες αλλά ακόμα και τα μόνιμα στελέχη, καθώς κι εκείνα μπορούν να τιμωρηθούν. Εδώ φυσικά θα μας απασχολήσουν οι ποινές των στρατιωτών.

Καταρχήν για ποιους λόγους μπορείς να τιμωρηθείς; Για χίλιους δύο: Επειδή ήσουν..ακομβίωτος ή επειδή έχεις γράψει στο τζόκεϊ σου, επειδή αντιμίλησες σε ανώτερο, επειδή δεν εκτέλεσες εντολή ανωτέρου σου, επειδή διέπραξες κάποιο αδίκημα κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας σου. Από όλα τα παραπάνω τα σοβαρότερα είναι αυτά που σχετίζονται με εκτέλεση της υπηρεσίας καθώς αφορούν την ασφάλεια του στρατοπέδου και γι αυτό τιμωρούνται αυστηρότερα. Από εκεί και πέρα είναι απολύτως σχετικό το πόσο θα τιμωρηθείς για ένα συγκεκριμένο αδίκημα. Ο Στρατιωτικός Κανονισμός αναφέρει συγκεκριμένες ποινές για αδικήματα που σχετίζονται με την υπηρεσία (και που συνήθως είναι αναρτημένα και στους λόχους), και έχει γενικές κατευθύνσεις σχετικά με τα είδη των αδικημάτων και τα είδη της ποινής που επιβάλλονται. Από εκεί και πέρα τα πάντα είναι στο χέρι του Διοικητή.
Είδη Ποινών:
Στέρηση Άδειας Εξόδου: Αν και θεωρείται το ελαφρύτερο είδος ποινής είναι πολλές φορές το χειρότερο. Σημαίνει ότι κάποιος ο οποίος δεν έχει υπηρεσία και είναι κανονικά εξοδούχος δεν θα βγει έξω. Αυτό σε μονάδες όπου η υπηρεσία δεν πάει και τόσο καλά είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε κάποιους στρατιώτες, καθώς 2 Σ.ΕΞ σημαίνει ότι δύο φορές που κανονικά θα είχε έξοδο, ο τιμωρημένος δε θα βγει.
Περιορισμός και Κράτηση: Οι στρατιώτες μένουν μέσα στο στρατόπεδο για όσες μέρες διαρκεί ο περιορισμός ή η κράτηση. Στις μέρες αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι ημέρες υπηρεσίας. Ουσιαστική διαφορά, πλέον, μεταξύ των δύο αυτών ποινών δεν υπάρχει.
Φυλάκιση: Οι στρατιώτες επίσης μένουν μέσα στο στρατόπεδο για όσο καιρό διαρκεί η φυλάκιση συμπεριλαμβανομένων και των ημερών υπηρεσίας με τη μόνη διαφορά ότι οι ποινές φυλάκισης γράφονται στα ατομικά έγγραφα των οπλιτών.
Αυστηρή φυλάκιση: Σε αυτή την περίπτωση οι στρατιώτες εκτείουν την ποινή τους στο πειθαρχείο της μονάδας (αν υπάρχει).

Πειθαρχική Δικαιοδοσία:

Δεν έχουν όλοι οι αξιωματικοί απεριόριστη πειθαρχική δικαιοδοσία στους οπλίτες. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί καθένας που είναι ανώτερός σου να σου ρίξει απεριόριστες ποινές για το ίδιο αδίκημα. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει ποιοι μπορούν να σε τιμωρήσουν και τι ποινή μπορούν να σου επιβάλλουν.
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΣΕ ΟΠΛΙΤΕΣ
Ημέρες Ποινής
Α/Α
Κλιμάκια Διοικήσεως
Στέρηση Εξόδου
Περιορισμός
Κράτηση
Φυλάκιση
(Απλή ή αυστηρή)
1
Υ.ΕΘ.Α
-
-
60
60
2
Α/ΓΕΕΘΑ
-
-
60
50
3
Δκτης Στρατιάς
-
-
50
40
4
Δκτης Σωμ. Στρατού
-
-
50
40
5
Δκτης Μεραρχίας
-
-
40
30
6
Δκτης Ταξχίας
-
-
40
25
7
Δκτης Συγκροτήματος
-
-
30
20
8
Δκτης Μονάδας (Ανώτερος Αξκος)
-
30
30
20
9
Δκτης Μονάδας (Κατώτερος Αξκος)
-
20
20
10
10
Δκτης Υπομονάδας
10
10
8
5
11
Δκτης Διμοιρίας (Ουλαμού)
5
5
4
-
12
Αλχίας Υπομονάδας
2
2
-
-

Παρατηρήσεις:

  • Αν και για το ίδιο αδίκημα δεν μπορούν να σου επιβληθούν ποινές πάνω από αυτές που αναφέρονται παραπάνω, ωστόσο μπορούν να σου επιβληθούν ταυτόχρονα ποινές για δύο ή περισσότερα αδικήματα
  • Δεν μπορεί να τιμωρηθείς με διαφορετικές ποινές ταυτόχρονα για το ίδιο αδίκημα, π.χ 10 μέρες φυλάκιση και 5 κράτηση.
  • Η ποινή μπορεί να αλλάξει (να μειωθεί ή να αυξηθεί) από αξιωματικό που είναι ανώτερος από αυτόν που σου την επέβαλλε κι έχει ιεραρχικά το δικαίωμα να το κάνει. Για παράδειγμα μία ποινή που επιβλήθηκε από τον διοικητή της υπομονάδας (π.χ λόχου) μπορεί να αλλάξει από τον Διοικητή της μονάδας.
  • Μπορείς να έχεις συνολικά όσες κρατήσεις και περιορισμούς θες (είναι εύκολο εξάλλου να τιμωρηθείς!) χωρίς να έχει καμία επίπτωση στη διάρκεια της θητείας σου. Αν όμως έχεις συνολικά γραμμένες πάνω από 20 μέρες φυλακή και μέχρι 30, τότε υπηρετείς τις άνω των 20 ημέρες. Δηλαδή αν έχεις συνολικά 25 μέρες φυλακή, τότε θα υπηρετήσεις τις πέντε. Αν έχεις πάνω από 30 μέρες φυλακή, τότε τις υπηρετείς όλες.
  • Οι ΔΕΑ, όπως και όλα τα στελέχη, συμπεριλαμβανομένων των ΕΠΟΠ, δεν βγαίνουν στην αναφορά για να τιμωρηθούν. Απολογούνται γραπτώς για το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται, αφού τους έχει γνωστοποιηθεί, επίσης γραπτώς ο λόγος για τον οποίο κατηγορούνται, με εγκαλητήριο. Η ποινή τους αναγράφεται πάνω σ' αυτό και λαβαίνουν γνώση αυτής, αφού υπογράψουν.
  • Προσοχή! Από όλα τα αδικήματα σοβαρότερα θεωρούνται αυτά που σχετίζονται με την υπηρεσία. Για παράδειγμα αν κοιμηθείς στη σκοπιά, αν θέλει ο διοικητής σου μπορεί να σε παραπέμψει ακόμα και σε στρατοδικείο καθώς εκτός από πειθαρχικό, θεωρείται και ποινικό αδίκημα.

5 σχόλια:

  1. Είστε εντελως εκτος πραγματικοτητας.Εδω και πολλα χρονια πειθαρχειο δεν υπαρχει!Επισης στερηση εξοδου εχει να ακουστει σε στρατοπεδο επισης πολλα χρονια.Σταματηστε να τρομοκρατητε τα παιδια που ειναι να εκτισουν την θητεια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολα εξαρτωνται απο την μοναδα και απο τον τρεχοντα διοικητη.

    Προσωπικα ειχα φαει 2 φορες στερηση εξοδου απο τον λοχαγο, την μια επειδη δεν ηξερα τον υμνο του ΠΒ (νοεμβριος 2011-ιουλιος 2012 σε γνωστη μοναδα ΠΒ στον εβρο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 2 μέρες στέρηση εξόδου έφαγε προ 10ημέρου στρατιώτης στο 424 επειδή, χωρίς να φταίει αυτός αλλά το οργανο αλλαγης, αργησε 10 λεπτά να πάει στη σκοπιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαι μάλιστα τον ανέφεραν στον αρχιλοχία του λόχου οι 2 στρατιώτες τους οποίους που άλλαζαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η στερηση εξοδου συνηθως ειναι για παραπτωματα που αφορουν την επιστροφη σου απο εξοδο. Οσον αναφορα για το πειθαρχειο, μπορει να υπαρχει σαν χωρος αλλα δεν χρησημοποιειται. Οχι ομως οτι εχει καταργηθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή