Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Πάνω από 60.000 κρατούμενοι έχουν πεθάνει στις φυλακές της Συρίας από το ξεκίνημα του πολέμου

Τουλάχιστον 60.000 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους στις συριακές φυλακές κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια, δήλωσε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Όχι λιγότεροι από 60.000 κρατούμενοι μαρτύρησαν … είτε ως αποτέλεσμα βασανιστηρίων, είτε επειδή τους αρνήθηκαν τροφή και φάρμακα» ανέφεραν, επικαλούμενοι πηγές από το σύστημα ασφάλειας της Συριακής κυβέρνησης.
Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Rami Abdulrahman, είπε ότι είχε φτάσει σε αυτό τον αριθμό, διαβάζοντας και προσθέτοντας αναγγελίες θανάτων που του παρειχαν πηγές από διάφορες συριακές φυλακές, και υπηρεσίες ασφαλείας.
Είπε ότι περισσότεροι από 20.000 πέθαναν στη φυλακή Σεντνάγια, κοντά στη Δαμασκό.
Το Παρατηρητήριο είπε ότι προς το παρόν, ήταν σε θέση να ελέγξει το θάνατο 14.456 ανθρώπων από την έναρξη της συριακής εξέγερσης το 2011, με τους 110 να είναι κάτω από 18 ετών, .
Ο κ Abdulrahman είπε ότι οι πηγές του ήταν εν ενεργεία υπαλλήλοι που επιδιώκουν να αποκαλύψουν τι συνέβαινε, και πρόσθεσε ότι το Παρατηρητήριο μάζευε πληροφορίες από την αρχή της χρονιάς.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι πληροφορίες προήλθαν από «αξιόπιστες πηγές εντός του κλάδου ασφάλισης του καθεστώτος, πιο συγκεκριμένα από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας και της Κρατικής Ασφάλειας, εκτός από αξιόπιστες πηγές στη στρατιωτική φυλακή Σεντνάγια «.
Η Συριακή κυβέρνηση έχει αρνηθεί ανάλογες εκθέσεις που έγιναν στο παρελθόν.
Ερευνητές του ΟΗΕ, δήλωσαν το Φεβρουάριο ότι κρατουμένοι από την κυβέρνηση της Συρίας, είχαν σκοτωθεί σε μαζική κλίμακα.
«Ξέρουμε ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχουν πεθάνει υπό κράτηση στη Συρία,» δήλωσε ο Nadim Houry, αναπληρωτής διευθυντής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στη Human Rights Watch.
Ο μόνος τρόπος για να φτάσεις σε βάθος και να ερευνήσεις τους αριθούς, είναι με το να επιτρέψεις σε ανεξάρτητους παρατηρητές να μπουν στα κέντρα κράτησης, δήλωσε.
Το 2013, ένας Σύριος αποστάτης γνωστος ως Καίσαρας, πέρασε λαθραία δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες που ελήφθησαν μεταξύ του Μαϊου 2011 και του Αυγούστου του 2013, και δείχνουν τουλάχιστον 6.786 ξεχωριστά άτομα που είχαν πεθάνει υπό κράτηση, είχε δηλώσει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο.
Ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ απέρριψε τις φωτογραφίες σε μια συνέντευξη του το 2015 ως «καταγγελίες χωρίς αποδείξεις», και ως μέρος της συνωμοσίας που χρηματοδοτεί το Κατάρ, εναντίον της κυβέρνησής του.
Ο Nadim Houry δήλωσε πως: «Είτε πρόκειται για 60.000 ή 30.000, ο αριθμός είναι απλά τεράστιος. Παρά τις φωτογραφίες του Καίσαρα και τις πολλές καταγγελίες, δεν υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον.».
Οι ερευνητές του ΟΗΕ, δήλωσαν το Φεβρουάριο, ότι οι δολοφονίες κρατουμένων ανέρχονται σε κρατική πολιτική «εξόντωσης» του άμαχου πληθυσμού και είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι είχαν τεκμηριώσει επίσης μαζικές εκτελέσεις και βασανιστήρια των κρατουμένων, από δύο ομάδες τζιχαντιστών, του Isis και του al-Nusra Front. Αυτά αποτελούσαν εγκλήματα πολέμου και στην περίπτωση του Isis, και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

πηγή: Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου