Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΟΡΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ

Για τους φαντάρους ο ερχομός των γιορτών έχει διπλή σημασία.
Είναι η προσμονή της άδειας, η λαχτάρα να βρεθείς ξανά με αγαπημένους ανθρώπους και η ευκαιρία να ξεκουραστείς.                   
Τι γίνεται όμως με τον βραχνά των εξόδων μετακίνησης; Πόσο κοστίζει αυτή η άδεια; 
Τα ερωτήματα αυτά πονοκεφαλιάζουν φαντάρους και γονείς. Ας δούμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα από τη βόρεια Ελλάδα.
Προβατώνας στον Έβρο
5.00 € ταξί από στρατόπεδο μέχρι το κοντινότερο χωριό για ΚΤΕΛ
4.60€ ΚΤΕΛ για Αλεξανδρούπολη
215.00€  εισιτήρια με το αεροπλάνο με επιστροφή από και προς την Αθήνα   
Για αυτούς που πήραν ΚΤΕΛ για Θεσσαλονίκη το κόστος είναι  24,90 €
Το ΚΤΕΛ ΠΡΩΒΑΤΩΝΑΣ-ΑΘΗΝΑ είναι γύρω στα 75 ευρώ μου  και το τρένο για Αθήνα από Αλεξανδρούπολη είναι 35.00€. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος πέφτει λίγο αλλά χάνονται ουσιαστικά δύο μέρες από την άδεια ενώ πρέπει να υπολογιστούν τα αρκετά χρήματα που δαπανούνται για φαγητό κατά την διάρκεια του ταξιδιού.
 Αν για οπουδήποτε λόγο πρέπει να γυρίσεις νωρίτερα ή αργότερα από την ώρα που φεύγει το λεωφορείο του στρατού το ταξί κοστίζει 5 ευρώ από το χωριό και από την Αλεξανδρούπολη περίπου 50 ευρώ.
 Άργος Ορεστικό (Καστοριά)
Το ΚΤΕΛ  κοστίζει 82 ευρώ με επιστροφή από και προς Αθήνα ενώ έχει γύρω στα 15  ευρώ το ΚΤΕΛ για Θεσσαλονίκη και από εκεί ανάλογα με ποια εταιρεία θα πας(RYANAIR-AEGEAN) πληρώνεις  εισιτήριο από 15 μέχρι 40 ευρώ  για RYANAIR ανάλογα και με το πότε θα κάνεις κράτηση. Φυσικά τις εορταστικές περιόδους ισχύει η ανώτατη δυνατή τιμή.
Βλέπουμε ότι σε κάθε περίπτωση όπως και να γίνουν οι προσθέσεις το κόστος της άδειας είναι βαρύ. Αρκετοί φαντάροι φτάνουν στο σημείο να ψάχνουν τρόπους να την αποφύγουν. Επιθυμούν να ενωθούν όλες οι μέρες που δικαιούνται για να μειωθούν τα ταξίδια και τα αντίστοιχα εισιτήρια. Αν υπολογίσουμε δύο με τρεις άδειες στη διάρκεια της θητείας έχουμε συνήθως ένα κόστος που υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Καταλαβαίνουμε ότι το αίτημα για δωρεάν μετακίνηση των φαντάρων πρέπει να διεκδικηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα.
Η μόνη φορά που ο στρατός δίνει γενναιόδωρα δωρεάν εισιτήρια είναι στους νεοσύλλεκτους που ταξιδεύουν για τα κέντρα.
Δωρεάν κατάταξη και μετά βγάλτε τα πέρα μόνοι σας λένε στα επιτελεία.
Τι θα γίνει όμως αν οι φαντάροι δεν επιστρέφουν από τις άδειες τους;
Ποιος διοικητής θα τιμωρήσει το γονιό που δε μπορεί να τα ξανασκάσει για την επιστροφή του παιδιού του στη μονάδα; 
Εμείς καλούμε τους συναδέλφους που επιστρέφουν από άδεια να πάνε στα Φρουραρχεία και να απαιτήσουν να τους καταβληθεί το κόστος επιστροφής στη μονάδα.
Δεν προβλέπεται, αλλά επίσης δεν προβλέπεται από πουθενά ότι ο φαντάρος που αμοίβεται με 8,7 ευρώ μηνιαίως πρέπει να καταβάλλει το τεράστιο κόστος των 2500-3000 που κοστίζει η Υποχρεωτική Στράτευση.
Την ευθύνη για την κατάσταση αυτή και την σοβαρή έμμεση φορολόγηση της λαϊκής οικογένειας φέρουν αποκλειστικά οι μνημονιακές κυβερνήσεις που έκοψαν τις καταστάσεις επιβίβασης.
Είναι πραγματικά εξοργιστικό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να δίνει επιδόματα παραμεθορίου στους στρατιωτικούς, που σχεδιάζει την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ η οποία προβλέπει την επιστροφή των χρημάτων που περικόπηκαν λόγω Μνημονίων από τις αμοιβές των στελεχών του Βαθέως Κράτους –δικαστικούς, αστυνομικούς, στρατιωτικούς- και μόνο, που εξασφαλίζει τη δωρεάν μετακίνηση και πάλι μόνο σε στρατιωτικούς, να Φορολογεί τους Φαντάρους και να μας αρπάζει τόσα χρήματα για να μας βάλει να υπηρετήσουμε…
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ  
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Τηλ. Επικ. 6932 955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου