Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Mε την άθλια προπαγάνδα περί «εθνικών κινδύνων» επιχειρούν συγκάλυψη των ευθυνών τους Τσίπρας-Καμμένος Οι φωτιές μπαίνουν για να κάψουν το “Εθνοσωτήριο Μνημονιακό έργο” λένε οι Γκαίμπελς του Μαξίμου…

φωτο από την επίσκεψη του πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα στους δύο πιλότους του Canadair που έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Λακωνία.

Ο Πολύδωρας αισθάνεται δικαιωμένος: σε αυτόν τότε έφταιγε ο "Στρατηγός Άνεμος", που συνέβαλε καθοριστικά στα σχέδια υπονόμευσης της τότε «εθνικής προσπάθειας»  της κυβέρνησης Καραμανλή. Τώρα τον ακολουθεί η  Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου που ανέλαβε να επαναλάβει  τα σενάρια συνωμοσίας περί «υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας». Εννοώντας φυσικά την επιβολή του  Μνημονίου από τις μέχρι πρόσφατα παρουσιαζόμενες ως αντιμνημονιακές δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα μνημονιακά κόμματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ.
Γρήγορα την ακολούθησαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος που επέλεξαν με τη θεωρία των «ασύμμετρων απειλών" και του «σχεδίου αποσταθεροποίησης της χώρας, μέσω των πυρκαγιών, το οποίο εξετάζει το έκτακτο συμβούλιο που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με την συμμετοχή των ηγεσιών των Ε.Δ. και της ΕΥΠ» να αποπροσανατολίσουν από τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες. Και να εμποτίσουν σε όλους την ανάγκη υπεράσπισης του έθνους και της σύγχρονης αποστολής του, της εφαρμογής δηλαδή του πιο βάρβαρου Μνημονίου. 
Για αυτό μας λένε ότι μπαίνουν οι φωτιές, για να σαμποταριστεί το εθνοσωτήριο έργο της κυβέρνησης…. 
Αυτά λένε οι Γκαίμπελς του Μαξίμου…
Βεβαία, όλοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι οι δεκάδες φωτιές που εκδηλώθηκαν σε μια χρονική στιγμή που έχει επισημανθεί για την επικινδυνότητα της, "εξυπηρετούν σχεδιασμούς κατά του έθνους" –πάντα βέβαια και με τις διαρροές της ΕΥΠ- τι έπραξαν;
Γιατί δε μπορεί ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος να τα ισχυρίζεται όλα αυτά στα σοβαρά, αλλά ο ίδιος να βρίσκεται στην Ικαρία μαζί με ολόκληρη τη ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, συμμετέχοντας σε ένα ακόμη μιλιταριστικό προπαγανδιστικό σόου προβολής του έργου της ΜΟΜΑ!
Όμως ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος των ΑΝΕΛ δεν πτοείται. Εκμεταλλεύεται ακόμη και αυτή την στιγμή κοινωνικής καταστροφής για να προβάλλει το "κοινωνικό έργο" του Στρατού, να προχωρήσει με πιο αποφασιστικά βήματα την στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας μας δηλώνοντας ότι Τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα έχουμε πυρκαγιές σε διάφορες εστίες. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε εμπρησμούς και προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ανάλογη με εκείνη του 2007 οι Ένοπλες Δυνάμεις πήραν εντολές για περιπολίες. Ζητούμε από πολίτες εθελοντές να συνδράμουν στο έργο της πρόληψης αλλά και της κατάσβεσης και οποιοδήποτε συμβάν υποπέσει στην αντίληψή τους να το καταγγείλουν”!
Πριν όμως να διατάξει ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος τους στρατιώτες σβήσουν φωτιές και να αναλάβουν αστυνομικά καθήκοντα, περιπολώντας στα βουνά, ψάχνοντας τους εμπρηστές –λες και δεν υπάρχουν χιλιάδες Πραιτοριανοί ΜΑΤ-ΔΕΛΤΑ-Ασφαλίτες και Συνοριοφύλακες για να το πράξουν-, θα έπρεπε να απαντήσει σε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα:
Πόσες προσλήψεις πυροσβεστών έγιναν, με τι μέσα και εξοπλισμό ενισχύθηκαν, πολύ περισσότερο αν συγκρίνουμε τα μέτρα ακραίας καταστολής που λαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Αύρες, δακρυγόνα, UAV, ειδικό εξοπλισμό ΜΑΤ-ΔΕΛΤΑ κλπ).
Ποια πολιτική αναδάσωσης, χαρακτηρισμού των κατεστραμμένων περιοχών και πυρόσβεσης έχει χαραχθεί; Πολύ περισσότερο όταν γνωρίζει ότι τα Μνημόνια βάζουν φωτιές καθώς συνδέονται άμεσα με σχεδιασμούς τουριστικών και εργολαβικών συμφερόντων (π.χ. διάνοιξη οδικών αρτηριών, σχέση  Υμηττού-Ελληνικού), της ενεργειακής βιομηχανίας (εγκατάσταση ενδεχομένως ανεμογεννητριών), οικοπεδοποιήσεις κλπ. (ποιος ξεχνά το Βατοπέδι;)!
Πέρα όμως από την αναμενόμενη κοινή τους προσπάθεια, όπου Περιφερειάρχης και κυβέρνηση επιχειρούν να αποκρύψουν τις ολιγωρίες τους και την ανικανότητα τους να καλύψουν τα κενά του κρατικού μηχανισμού, που έγιναν τεράστιες τρύπες εξαιτίας της πολιτικής των περικοπών, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο κείμενο του Αλέξανδρου Καλαφάτη.
Γιατί αποκαλύπτεται ότι τα δάση καίγονται και εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών. 
Ενώ λοιπόν ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος πετούσε 500 εκατομμύρια δολάρια στα άχρηστα αμερικανικά αεροσκάφη ORION, το κείμενο του Αλ.Καλαφάτη με τίτλο «Γυμνή» η Πυροσβεστική εν όψει πυρκαγιών-Ετοιμοπόλεμα μόνο τα εννέα από τα 21 Canadair» (04 Μαΐου 2015http://www.e-typos.com/), κατέγραφε τα εξής:
«Η πιο… καυτή αντιπυρική περίοδος μόλις ξεκίνησε». Με τη φράση αυτή έμπειρος ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής αποτυπώνει το συμπέρασμά του με βάση τα αποκαρδιωτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του: Το πρώτο 4μηνο του 2015 οι πυρκαγιές αυξήθηκαν κατά 55,4% σε σχέση με πέρυσι, η βλάστηση σε όλη τη χώρα έχει φουντώσει λόγω των πολλών βροχών, οι τοπικοί φορείς δεν έχουν καθαρίσει δάση και ρέματα, ενώ οι πυροσβέστες καλούνται να δώσουν μάχη με τις φλόγες χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και την ανάλογη υποστήριξη από εναέρια μέσα.
ΠΟΙΟΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙΕΙ ΤΑ ΔΑΣΗ; Και σαν να μην έφταναν αυτά, τα επίσημα στοιχεία του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, που φέρνει στο φως ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, δείχνουν ότι «οι Έλληνες καίμε τα δάση μας». Είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση. Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν νομοί -Σέρρες, Κεφαλλονιά, Θεσπρωτία, Αιτωλοακαρνανία, Ρέθυμνο- στους οποίους το 80-95% των πυρκαγιών οφείλονται σε εμπρησμούς. 
Την ώρα, ωστόσο, που οι ανάγκες για προστασία του φυσικού πλούτου αυξάνονται, τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η Πυροσβεστική περιγράφονται ως ανεπαρκή, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι ότι τα περισσότερα από τα αεροσκάφη είναι γερασμένα με αποτέλεσμα να χρειάζονται διαρκώς συντήρηση και να παρουσιάζουν βλάβες που, μεταξύ άλλων, θέτουν σε κίνδυνο τους πιλότους.
Ενδεικτικό είναι ότι τα Καναντέρ CL-215, σύμφωνα με στοιχεία του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια επιχειρήσεων, ενώ μόλις 6 από τα συνολικά 13 που διαθέτει η Πυροσβεστική θα είναι ετοιμοπόλεμα την 1η Ιουνίου. Το ποσοστό των βλαβών τους κατά τη διάρκεια των απογειώσεων είναι εξαιρετικά μεγάλο και η επισκευή τους δαπανηρή, καθώς τα ανταλλακτικά κοστίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ. 
Από τα πιο καινούργια Καναντέρ CL-415, ηλικίας 15 ετών, με δυνατότητα ρίψης 6 τόνων νερού, σε πτητική λειτουργία βρίσκονται μόλις τρία από τα συνολικά 8 (τα περισσότερα από τα υπόλοιπα βρίσκονται σε στάδιο συντήρησης). Η ηγεσία του Π.Σ. εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα είναι ετοιμοπόλεμα ακόμα δύο από αυτά. Το ευχάριστο είναι ότι φέτος θα βοηθήσουν το πυροσβεστικό έργο τα δύο ιδιόκτητα Super Puma, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταφορά προσωπικού αλλά και για κατάσβεση καθώς μπορούν να φέρουν κάδο. 
Οι ελλείψεις, ωστόσο, δεν αφορούν μόνο στα εναέρια μέσα. «Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν ούτε δεύτερη φόρμα σε περίπτωση που θέλουν να αλλάξουν αυτή που φοράνε. Οι ελλείψεις στα μέσα ατομικής προστασίας είναι και φέτος ορατές. Μόνο που η τρέχουσα αντιπυρική περίοδος φαίνεται ότι θα είναι δυσκολότερη. Η χαμηλή βλάστηση, που είναι και η καλύτερη καύσιμη ύλη, έχει φουντώσει για τα καλά, ενώ στην ύπαιθρο δεν υπάρχουν οι χειρώνακτες που θα καλλιεργήσουν χωράφια. Έτσι, μεσαίας έντασης πυρκαγιές μπορούν να κάψουν τεράστιες εκτάσεις. Οι πυροσβέστες, πάντως, ακόμα και με πενιχρά μέσα θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό», εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Φίλιππος Παντελεάκος.
Η παραπάνω κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διαρκή μείωση της χρηματοδότησης που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την Πυροσβεστική. Φέτος τα χρήματα ήταν κατά 10-15% λιγότερα σε σχέση με τα ούτως ή άλλως μειωμένα του 2014 με τις συνέπειες να είναι ορατές. Καθυστέρηση παρατηρείται στις επικείμενες προσλήψεις 1.500 συμβασιούχων πυροσβεστών, όπως και στις διαδικασίες κάλυψης των 230 περίπου κενών στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης. Η πολιτική ηγεσία έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στις απαιτούμενες προσλήψεις, οι οποίες, πάντως, παρότι κρίνονται σωτήριες δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί. 
«Δίνουμε μάχη με το χρόνο»: «Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου προκειμένου πριν τελειώσει η φετινή αντιπυρική περίοδος να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την προμήθεια ατομικού εξοπλισμού για το προσωπικό -κράνη, στολές, άρβυλα- αλλά και η για την προμήθεια εξοπλισμού για τα μηχανοκίνητα μέσα (λάστιχα και ανταλλακτικά). Δίνουμε μάχη με το χρόνο», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο Τάσος Μαυρόπουλος, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. 
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ;
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει σήμερα περί τα 13 με 14 αεροσκάφη CL-215, 8 CL-415 και 22 Μ-18Β/ΒS Dromader. Οι αριθμοί αυτοί ενισχύθηκαν φέτος και με 4 CH-47DG/SD της ΑΣ του 4ου ΤΕΑΣ τα οποία φέρουν ειδικό κάδο, ενώ στον ίδιο επιστρατεύθηκαν και τα 2 AS 332L1 του Πυροσβεστικού Σώματος τα οποία μπορούν να φέρουν κάδο 3405 λίτρων.
Πίσω όμως από τους αριθμούς κρύβεται μια πραγματικότητα που θα έπρεπε να είχε προβληματίσει και ωθήσει την κυβέρνηση στην λήψη μέτρων.
Σε ότι αφορά τα CL-215 τα αεροσκάφη έπρεπε να είχαν αποσυρθεί εδώ και χρόνια από την ενεργό υπηρεσία, καθώς έχουν ξεπεράσει κάθε όριο πτητικής εκμετάλλευσης και ζωής και έχουν ξεπεράσει τα 40 χρόνια ζωής. Είναι παντελώς ανεπαρκή αλλά κυριότερα επικίνδυνα στη χρήση τους. Φυσικά το σημερινό συμβάν με την αναγκαστική προσγείωση του CL-215 στη Λακωνία είναι ακόμη μια απόδειξη του επικίνδυνου της κατάστασής τους, ενώ δεν θρηνήσαμε θύματα εξαιτίας των έμπειρων και ψύχραιμων χειριστών που επέβαιναν σε αυτά. Πρόκειται για τον δεύτερο τύπο αεροσκάφους σε ολόκληρη την ΠΑ με το ακριβότερο κόστος ανά ώρα πτήσης. Να σημειωθεί ότι αυτός ο τύπος είναι πλέον σε θέση να πραγματοποιεί  μόνον μία αεροπυρόσβεση την ημέρα, ενώ δεν μπορεί να απογειωθεί αν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που ουσιαστικά τα αποκλείει από την ενεργό δράση για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Σε ότι αφορά τα CL-415 αν και νεότερα από τα CL-215 εντούτοις συνιστούν πρακτικά το ίδιο αεροσκάφος με όλα τα μειονεκτήματά του, με μικρή ικανότητα μεταφοράς νερού (6 τόνους υπό ιδανικές συνθήκες) με μόνη ουσιαστική αλλαγή αυτή των κινητήρων με ελικοστρόβιλους στη θέση των παλαιών εμβοφολοφόρων  των “-215”
Για τα 22 Μ-18Β/ΒS Dromader δεν υπάρχουν λόγια. Τα πολωνικά αυτά αεροσκάφη τα οποία αγοράστηκαν το 1984 στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού για τη δημιουργία ενός στόλου 100 αεροσκαφών που θα διασκορπίζονταν σε όλη την Ελλάδα για την αποστολές κατάσβεσης μόνο ως πυροσβεστικά δεν κάνουν. Επιπρόσθετα από αυτά τα 22 ελάχιστα πετούν σήμερα και η συνεισφορά τους έγκειται περισσότερο στην επιτήρηση δασικών εκτάσεων αλλά στην πραγματικότητα ούτε αυτή γίνεται.  
Με βάση αυτή την απογοητευτική εικόνα το ΥΠΕΘΑ αλλά και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επιστράτευσαν 4 Chinook με κάδο και τα 2 AS-332L1 του Πυροσβεστικού Σώματος στην προσπάθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών.  
Μάλιστα το ένα τουλάχιστον Suiper Puma του ΠΣ ανέλαβε για πρώτη φορά αποστολή αεροπυρόσβεσης στην Λακωνία, αν και σύμφωνα με πληροφορίες ο κάδος που μετέφερε παρουσίασε βλάβη και αυτό έκανε αναγκαστική προσγείωση σε ένα γήπεδο στην Λακωνία.
Σε ότι αφορά τα ιδιωτικά μέσα αυτά περιορίζονται σε 3 ελικόπτερα Sikorsky S-64 Skycrane και 7 Kamov και Mil Mi-8. 
Στην τελευταία όμως περίπτωση υπάρχει το θέμα κόστος. Την τελευταία πενταετία η ενοικίαση εναέριων μέσων από το υπυοργείο Δημόσιας Τάξης κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο πάνω από 180 εκατ. ευρώ (τα S-64 Skycrane  κόστισαν το 2011 10 εκατ. ευρώ) ποσό το οποίο θα μπορούσε να είχε δαπανηθεί   για την αγορά νέων αεροσκαφών.
Πρακτικά αυτό που μένει ως συμπέρασμα στο τέλος είναι ότι για ακόμη μια φορά η υπόθεση αεροπυρόσβεση στην Ελλάδα έχει αφεθεί στην τύχη της με ακατάλληλα και επικίνδυνα αεροσκάφη χωρίς κανένα προγραμματισμό!
Η ιδιωτική πρωτοβουλία αποδεικνύεται ξανά Ακριβή και Αναποτελεσματική.
Η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει γιατί πρόκρινε την σπατάλη των 500 εκα. Δολ. για τα ORION! 
Τιμούμε το έργο των πυροσβεστών, των εθελοντών και των ηρωικών πληρωμάτων των Canadair, που για μια ακόμη φορά στην κατάσβεση των φωτιών της Λακωνίας, κοντέψαμε να θρηνήσουμε θύματα.
Απαιτούμε την κάλυψη όλων των αναγκών και την επάνδρωση με προσωπικό και μέσα των αρμόδιων υπηρεσιών.

·         Άμεση ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας - πυρόσβεσης.
·         Άμεσα μέτρα αντιπυρικής προστασίας.
·         Άμεση κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα, κυρίως επίγεια (πυροσβεστικά οχήματα, κρουνοί, υδατοδεξαμενές κά).
·         Άμεση και δραστική χρηματοδότηση.
·         Πλήρης και ακριβής καταγραφή των καμένων εκτάσεων και άμεση κήρυξή τους ως αναδασωτέες χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Καμιά αλλαγή χρήσης στις καμμένες εκτάσεις.
·         Άμεσα να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων».
Όσοι μίλησαν για τη λαίλαπα των Μνημονίων δεν γνώριζαν πόσο γρήγορα ο λόγος τους θα κυριολεκτούσε…

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου