Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Η ΕΛΛΑΔΑ "ΧΩΝΕΤΑΙ" ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΗΠΑ/ΝΑΤΟ-ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΟΠΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ!

ImageΝΑ ΠΩΣ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΙΜΠΕΡΙΛΑΙΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΙ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
«Καταστροφικές συνέπειες» περιμένουν τις βουλγαρικές ένοπλες δυνάμεις, αν δεν "απογαλακτιστούν" σύντομα από την εξάρτηση τους στον παλιό ρωσικό εξοπλισμό, συνεπώς και τις επισκευές του, όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στο Βρετανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας Βελιζάρ Σαλαμανοβ. Ο Σαλαμανόβ έκανε τις δηλώσεις αυτες στο BBC, καθώς όπως φαίνεταιεχει ξεσπάσει ένας πολεμος λέξεων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρωσίας για τη συμμετοχή της Ρωσίας στην Ουκρανική κρίση και τη ρωσική πίεση για να επιταχυνθούν οι εργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος θα διασχίζει τη Βουλγαρία. 
Ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με ισχυρούς παραδοσιακούς δεσμούς με τη Ρωσία, η Βουλγαρία ακροβατεί μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Υπο την πίεση της ΕΕ και των ΗΠΑ η Βουλγαρία πάγωσε τις εργασίες στον αγωγό φυσικού αερίου τον Αύγουστο. Ωστόσο σύμφωνα με τη Ρωσία, οι εργασίες για τον αγωγό συνεχίζονται. 

Η Ελλάδα και η Ρουμανία μόνο αδιέξοδο

Οι εντάσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρωσίας διογκώθηκαν όταν ο Βουλγαρος Πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ περιέγραψε τη Ρωσία ως «ενα εθνικιστικό και επιθετικό κράτος» για τη συμμετοχή της στην Ουκρανικη κρίση. 

Προτάσεις από τον απερχόμενο υπουργό Άμυνας Σαλαμανόβ ότι η Βουλγαρία θα μπορούσε να αγοράσει μεταχειρισμένα F-16 από την Ιταλία ή την Ελλάδα, ή Eurofighter από την Πορτογαλία, προκάλεσε τον Ρωσό αναπληρωτή πρωθυπουργό Ντιμίτρι Ρογκοζιν να τουιτάρει : "Νέα από τη Βουλγαρία: κάποιος Σαλαμανόβ έχει πείσει τον πρωθυπουργό Μπλιζνάσκιi για άλλη μια φορά να προδώσει τη Ρωσία ... υπέρ μεταχειρισμένων ..αετών. "

Ο κύριος Σαλαμανόβ δήλωσε στο BBC ότι η χρήση πεπαλαιωμένου εξοπλισμού της Σοβιετικής εποχής, που εξακολουθεί να χρειάζεται ανταλλακτικά και συντήρηση στη Ρωσία, ειναι το αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης 10-15 ετών των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων. 
Ως εκ τούτου, είπε, οτι στο σημερινό αδιέξοδο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για το ρόλο της στη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Βουλγαρία ειναι εξαρτημένη στους γείτονές της, την Ελλάδα και τη Ρουμανία, για να βοηθήσει στην αστυνομευση των συνόρων της στη Μαύρη Θάλασσα. 

«Υψηλή ευπάθεια» 

Μετά τις εκλογές της 5ης Οκτωβρίου, μια νέα κυβέρνηση σχηματίζεται στη Βουλγαρία, συνεπώς αφήνοντας τον κ Σαλαμανόβ ελέυθερο να εκφραστει για την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων.

“Το κρίσιμο κομμάτι ειναι αυτο της αεράμυνας καθώς όλα τα ραντάρ, και όλοι οι πυραυλοι παρήχθησαν στη Σοβιετική Ένωση", είπε. “Η συντήρηση και ιδιαίτερα των μαχητικών, εξαρτάται κατά πολύ από την αναμόρφωση των μηχανών όπως και λοιπού εξοπλισμού στη Ρωσία." 
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην γήρανση του στόλου των μαχητικών MiG-29. 

Η Βουλγαρία δαπανά σήμερα μόνο το 1,3% του ετήσιου προϋπολογισμού της για την άμυνα, σε σύγκριση με το στόχο του ΝΑΤΟ που ειναι τουλάχιστον 2%. Το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων της Βουλγαρίας έχει πέσει κάτω από 30.000, από 110.000 το 1999. Ο στόχος ήταν 45.000. 

Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην «υψηλή ευπάθεια" της Βουλγαρίας εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αν και δήλωσε ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι χερσαίες δυνάμεις «δεν είναι τόσο δραματική», καθώς η στρατιωτική βιομηχανία της θα μπορούσε να συντηρήσει σε μεγάλο βαθμό εξοπλισμό της Σοβιετικής εποχής όπως ειναι για παράδειγμα τα T-72. 

Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για τα φιλο-ρωσικά αισθήματα που υπάρχουν στη Βουλγαρία. 
Στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας "πολλά κόμματα ... έδωσαν μεγαλύτερη προτεραιότητα στη συνεργασία με τη Ρωσία και στην ένταξη σε μια Ευρασιατική Ένωση, από τη βελτίωση των σχέσεων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ", δήλωσε.
"Αυτό δημιουργεί ένταση και ... παρεξηγήσεις, συμπεριλαμβανομένων και εντός των ενόπλων δυνάμεων." 
Κληθείς απο το BBC να απαντήσει στις παρατηρήσεις του κ Σαλαμανόβ, ο Βόλεν Σιντέροφ, αρχηγός της φιλο-ρωσικού κόμματος Ataka, περιέγραψε τον υπουργό άμυνας ως ”αμερικανό πράκτορα”. 

Άλλοι πρώην στρατοί του Συμφώνου της Βαρσοβίας έχουν επινοήσει διάφορες στρατηγικές για την απεξάρτηση τους απο τον εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής. 
Το 2013 η Πολωνία ξεκίνησε την μεγαλύτερη αναβάθμιση οποιουδήποτε μέλους του ΝΑΤΟ, και ο αμυντικός προϋπολογισμός της έφθασε το 1,95% του ΑΕΠ. Η Ουγγαρία αντικατέστησε τα MiGs με μαχητικά Gripen το 2009. 

Μετά από τη Βουλγαρία, η Σλοβακία είναι η πιο ευάλωτη δύναμη του ΝΑΤΟ όσον αφορά ξεπερασμένο στρατιωτικό εξοπλισμό. 
Περίπου το 70% των στρατιωτικών οχημάτων της Σλοβακίας και το 90% των πυρομαχικών εχουν ξεπεράσει τη διάρκεια ζωής τους, σύμφωνα με το Κεντρικό Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτικής (CEPI) στη Μπρατισλάβα.

Μετάφραση/Επιμέλεια - OnAlert
Πηγή - BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου