Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Να Αναρτηθεί σε όλες τις μονάδες η Διαταγή του ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλου για την ασφάλεια του προσωπικού

Πολλές είναι οι ερμηνείες που μπορούν να δοθούν για την έκδοση της επείγουσας διαταγής του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, με την οποία καλεί τους Διοικητές των μονάδων να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή τήρηση των κανόνων ασφαλείας του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού και να εποπτεύσουν προσωπικά την, κατά γράμμα, εφαρμογή των ακολούθων:

α. Συνεχή υποστήριξη των στρατευσίμων σε θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας, οικογενειακών και προσωπικών προβλημάτων.

β. Ενδελεχή έρευνα κάθε καταγγελίας, που αφορά σε τυχόν προβλήματα που αναφέρονται από Μονάδα σε Μονάδα ή σε Ανεξάρτητη Υπομονάδα.

γ. Συνεχή έλεγχο των υπηρεσιών του προσωπικού και των βαρδιών, ώστε να υπάρχει ορθολογική και δίκαιη κατανομή αυτών.

δ. Επιβολή ποινών εκεί που χρειάζεται, με αίσθημα δικαιοσύνης, αλλά και με απαρέγκλιτη τήρηση των ισχυόντων κανονισμών. Πνεύμα επιείκειας και κατανόησης, εκεί που κρίνεται απαραίτητο.

ε. Συνεχή μέριμνα για την ποιότητα του συσσιτίου και γενικότερα της διατροφής καθώς και τη διευθέτηση-συντήρηση ζητημάτων που αφορούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τις υποδομές (θάλαμοι, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.).

στ. Συνεχή μέριμνα για την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, που αφορούν στην καθημερινή διαβίωση των στρατευσίμων.

ζ. Επαναλαμβανόμενες συνεχείς προσωπικές συνεντεύξεις (ουσιαστικές και όχι τυπικές) για το σύνολο του προσωπικού, για την ανάδειξη των ουσιαστικών προβλημάτων.

η. Συνεχή επαφή και ενημέρωση των οικογενειών των στρατευσίμων για τα ανακύπτοντα προβλήματα που παρουσιάζονται (υγείας, συμπεριφοράς κ.α.).

θ. Επιβράβευση του προσωπικού, όπου απαιτείται, για ανύψωση του ηθικού του και παραδειγματισμό προς μίμηση.

ι. Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για στρατευσίμους με παιδιά και στρατευσίμους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, καθώς και για στρατευσίμους που δεν έχουν στη ζωή έναν από τους δύο ή και τους δύο γονείς.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στη συγκεκριμένη διαταγή του υπογραμμίζει με έμφαση, ότι όλοι οι Διοικούντες -ακριβώς επειδή η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη για όλον τον Ελληνικό Λαό- οφείλουν να ασκούν τη διοίκηση και να συμπεριφέρονται προς τους υφισταμένους τους και ιδιαίτερα προς τους στρατευσίμους με πνεύμα που να συνδυάζει την αποτελεσματικότητα, την πειθαρχία και τη διακλαδικότητα με τη φροντίδα, την προσοχή και τον σεβασμό προς τον ανθρώπινο παράγοντα.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

Έχει σημασία να θυμίσουμε τα εξής:

  1. Της διαταγής έχουν προηγηθεί δύο αυτοκτονίες –ενός συνάδελφου φαντάρου και ενός ΕΠ.ΟΠ που υπηρετούσαν στον Έβρο- οι οποίες έφεραν στο προσκήνιο τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο του προσωπικού. Η οργή και αγανάκτηση που εκφράστηκε για τις τραγικές απώλειες και οι καταγγελίες των συναδέλφων φαντάρων που υπηρετούν στην παραμεθόριο ανάγκασαν τους Αρχηγούς των Επιτελείων και τον ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλο να επισκεφτούν τον Έβρο, ενώ αίσθηση προκάλεσε η διαταγή του ΥΕΘΑ προς τους διοικητές να σέβονται τα δικαιώματα των υφισταμένων τους.
  2. Όλοι γνωρίζουν ότι το σύνολο του προσωπικού βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και των Μνημονίων. Ιδιαίτερα οι φαντάροι και οι οικογένειες τους έχουν αναλάβει να καλύψουν και το κόστος της υποχρεωτικής στράτευσης που τους φόρτωσε η κυβέρνηση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
  3. Το πολιτικό προφίλ του ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Ιδίως οι φαντάροι μετά την κατάργηση των δωρεάν καταστάσεων επιβίβασης είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος μετακίνησης τους στις άδειες-άρα συχνά να μην λαμβάνουν άδεια και έξοδο, αφού ο μισθός τους είναι 8.7 ευρώ. Στις μονάδες οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες, ενώ η ανεπαρκής συντήρηση οχημάτων και εγκαταστάσεων εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.  Η ποιότητα και η ποσότητα του φαγητού είναι άθλια, ενώ συχνά δίνονται έξοδοι γιατί οι μερίδες δεν επαρκούν.

Στα παραπάνω να προσθέσουμε τις συχνές καταγγελίες για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του Φαντάρου-Πολίτη με Στολή και την έξαρση της εθνικιστικής, αλλά και της φασιστικής προπαγάνδας στα στρατόπεδα.

Από την άλλη μεριά όμως έχουν πολλαπλασιαστεί και οι Αντιστάσεις των φαντάρων. Η πολύχρονη προσπάθεια του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ φέρνει αποτέλεσμα. Οι συνάδελφοι γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και τα υπερασπίζονται. Ενδεικτικό ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι καταγγελίες που δημοσιοποιούνται και οι Παραπονούμενοι φαντάροι εντός των μονάδων.

Σε όλους αυτούς τους λόγους οφείλεται η έκδοση της διαταγής του ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλου για την ασφάλεια του προσωπικού.

«ΘΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ»

Έχει όμως σημασία να διαπιστώσουμε ότι πλέον το ΓΕΣ και το γραφείο του ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλου παρακολουθεί την καθημερινότητα των μονάδων και παρεμβαίνει.  Οι επιστολές των φαντάρων παίζουν μεγάλο ρόλο καθώς γνωστοποιούν τα φαινόμενα αυθαιρεσίας και παραβατικότητας, υποχρεώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες να παρέμβουν όπως έχουν καθήκον και υποχρέωση. Η παρακάτω παράγραφος στέλνει πολλά μηνύματα:

«β. Ενδελεχή έρευνα κάθε καταγγελίας, που αφορά σε τυχόν προβλήματα που αναφέρονται από Μονάδα σε Μονάδα ή σε Ανεξάρτητη Υπομονάδα»

Να επισημάνουμε ότι η κατάργηση του υπουργικού email  που είχε εγκαταστήσει ο πρώην ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτης ήταν μεγάλος στόχος των αντιδραστικών Ενώσεων Αποστράτων, των διοικητών  αλλά και των επιτελικών αξιωματικών, καθώς διαπίστωναν ότι έσπαγαν τα Στεγανά του στρατού και δημιουργούνταν ένας άλλος-ηλεκτρονικός δρόμος πρόσβασης της χακί καθημερινότητας-άρα και των παραπόνων των υφισταμένων τους, στο υπουργικό γραφείο. 

Ενώ ο πρώην ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος καταργεί το email μόλις αναλαμβάνει καθήκοντα στο Πεντάγωνο, ένας άλλος ΥΕΘΑ, επίσης από τον χώρο της ΝΔ, ο Π.Παναγιωτόπουλος που τον διαδέχεται, δημοσιοποιεί τη δέσμευση του να παρακολουθεί το τι συμβαίνει στις μονάδες, αξιοποιώντας και μεθόδους πέραν της υπηρεσιακής οδού.

Το αν θα το κάνει, το αν θα τηρήσει τις υποσχέσεις του είναι άλλο πράγμα. Το θέμα είναι η έκδοση της ίδιας της Διαταγής που δημιουργεί δεδομένο και τι δέσμευση εκφράζει προς το προσωπικό.

Σε κάθε περίπτωση όμως εμείς καλούμε τους φαντάρους να κλιμακώσουν τις προσπάθειες τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Φαντάρου-Πολίτη με Στολή.

Μόνη απάντηση ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ  

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου