Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Τι σημαίνει η γαλλική πρόταση για "δανεισμό" φρεγατών Fremm. Τι γράφει η Figaro

“Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο”, γράφει η γαλλική εφημερίδα Figaro μεταφέροντας τις απόψεις του Γάλλου προέδρου ο οποίος αύριο επισκέπτεται την Αθήνα και θα έχει επαφή με τον Αντώνη Σαμαρά. Κι αφού είμαστε σε καλό δρόμο είναι ώρα να αρχίσουμε να συζητάμε για εξοπλισμούς! Προς το παρόν “δανεικούς” και μετά “έχει ο Θεός”.

Το ζήτημα είναι ότι δεν έχει …το ταμείο. Αλλά αυτά είναι προφανώς λεπτομέρειες που θα συζητηθούν στην συνάντηση των κ. Σαμαρά-Ολάντ.

Η Figaro γράφει ότι είχαμε προβλέψει ότι θα συμβεί κατά την επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα:

“Η Γαλλία επιθυμεί να παράσχει «τεχνογνωσία» και «τεχνογνωσία» προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Η γαλλική κυβέρνηση θέλει επίσης να προτείνει ένα σχέδιο συνεργασίας, που βασίζεται σε ένα “δανεισμό” δύο φρεγατών”, τις οποίες η εφημερίδα συνδέει άμεσα με τις έρευνες που θα ξεκινήσει η Ελλάδα όπως γράφει για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Η υπόθεση Fremm “εξυπηρετεί” την κυβέρνηση για τους εξής λόγους:
  • Ικανοποιεί τους Γάλλους, που θέλουν πάση θυσία να “σπρώξουν” το πρόγραμμα των φρεγατών Fremm. Στην πραγματικότητα θέλουν να πουλήσουν έξι φρεγάτες και ο “δανεισμός” των δύο πλοίων είναι μια καλή αρχή. Αν η Αθήνα πει ναι στην πρόταση Ολάντ, θα είναι ένα πολύ καλό “δώρο” για τον Γάλλο πρόεδρο.
  • Αναζωπυρώνει “επικοινωνιακά” το θέμα της ανακήρυξης AOZ, για το οποίο από τις ΗΠΑ τουλάχιστον έχει ανάψει “κόκκινο” και η κυβέρνηση έχει “λάβει το μήνυμα”. Η ανακοίνωση για τις Fremm θα δείξει ότι γενικώς δεν κάνουμε πίσω και προετοιμαζόμαστε -μακροπρόθεσμα- για να “είμαστε δυνατοί”.
  • Δίνει “ελπίδα σωτηρίας” στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τα οποία στήριζαν το όποιο ενδεχόμενο εξόδου από την βαθειά κρίση στην οποία βρίσκονται στο πρόγραμμα ναυπήγησης Fremm.

Θα πείτε είναι δυνατόν μέσα στο οικονομικό χάος που επικρατεί ,με τους Έλληνες πολίτες είτε να είναι εξαθλιωμένοι ,είτε να ζουν με τον καθημερινό κίνδυνο να ενταχθούν στο “πλήθος των εξαθλιωμένων” να ανακοινωθεί οποιαδήποτε εξοπλιστική συμφωνία ,ακόμη και με τη μορφή…δανεισμού;

Το κλίμα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται εδώ και εβδομάδες:
  • Ο ΥΕΘΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος σε ομιλία του σε ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ,αλλά και σε συνομιλία του με δημοσιογράφους είχε πει ότι ο Αντώνης Σαμαράς στις επαφές που θα έχει με τους ηγέτες μεγάλων χωρών θα συζητήσει και θέματα εξοπλισμών
  • Ο Α/ΓΕΕΘΑ σε ομιλία του έχει περιγράψει τι χρειάζεται η Ελλάδα για να υποστηρίξει την ΑΟΖ. Μεταξύ άλλων είπε:
“Η βελτίωση των αεροναυτικών μας δυνατοτήτων ενδεχομένως
σε βάρος άλλων δυνατοτήτων που κυριαρχούσαν τα τελευταία χρόνια , όπως
επαύξηση των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού με πλοία με
δυνατότητες κρούσης, αεράμυνας περιοχής, αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας και
σύγχρονα Υποβρύχια.
  • Οι “άνθρωποι” των Γάλλων στην Αθήνα είναι σε εγρήγορση το ίδιο διάστημα διαμορφώνοντας το κατάλληλο κλίμα.

Τι μένει να μάθουμε; Ποια είναι η άποψη του Πολεμικού Ναυτικού για το θέμα και βέβαια τι ακριβώς -αλλά ακριβώς- σημαίνει το “δάνειο” σε φρεγάτες που θέλει να μας δώσει ο Ολάντ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου