Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Έτοιμη για πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν δηλώνει η Αρμενία για την «υπόθεση Σαφάροφ»

Έτοιμη για πόλεμο εναντίον του Αζερμπαϊτζάν δήλωση η Αρμενία, εν μέσω κλιμακούμενης έντασης μεταξύ των δύο χωρών, ύστερα από την απόφαση του Μπακού να δώσει χάρη και να προάγει έναν Αζέρο αξιωματικό, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια για τη δολοφονία ενός Αρμένιου στρατιωτικού το 2004.


Η απόφαση για χορήγηση χάρης στον Ramil Safarov ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev. Ο Safarov, ο οποίος επέστρεψε στη χώρα την Παρασκευή, μετά την έκδοσή του από την Ουγγαρία όπου εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης, προήχθη σε ταγματάρχη και έλαβε ένα σπίτι και του κατεβλήθησαν οι μισθοί του για τα οκτώ χρόνια που πέρασε στην Ουγγαρία

Παράλληλα ο Safarov είχε υποδοχή ήρωα παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί από το Μπακού στη Βουδαπέστη ότι ο καταδικασμένος αξιωματικός θα εξέτιε την ποινή του στο Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν θέλουμε τον πόλεμο αλλά αν χρειαστεί θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Αρμενίας Serzh Sarkisian και κατήγγειλε το Αζερμπαϊτζάν ως «μια χώρα όπου δίνονται παράνομες διαταγές αποφυλάκισης και όπου δοξάζεται δημόσια όποιος μπάσταρδος σκοτώνει ανθρώπους επειδή είναι Αρμένιοι».

Ο Ramil Safarov είχε σκοτώσει τον Gurgen Margarian την ώρα που αυτός κοιμόταν σε μια στρατιωτική ακαδημία στη Βουδαπέστη, όπου βρισκόντουσαν για μια πρακτική άσκηση που είχε οργανωθεί από το ΝΑΤΟ για στρατιωτικούς προερχόμενους από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Οι δικηγόροι του Safarov ανέφεραν πως η επίθεση οφείλεται στο ότι συγγενείς του είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και υποστήριξαν επίσης πως ο Margarian προσέβαλε την χώρα του.

Σημειώνεται ότι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν εμπλακεί σε μία μακροχρόνια διαμάχη για την περιοχή Nagorny Karabakh, όπου σημειώθηκε και ο πόλεμος στη δεκαετία του 1990, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν 30.000 άνθρωποι. Οι δύο πλευρές δεν έχουν υπογράψει ποτέ την τελική ειρηνευτική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 1994 και εξακολουθούν να υπάρχουν εντάσεις στην περιοχή.

Η Ρωσία που μεσολαβεί για εξεύρεση ειρηνικής λύσης έχει εκφράσει την ανησυχία της για την απόφαση χορήγησης χάρης στον Ramil Safarov. Ο εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Alexander Lukashevich δήλωσε ότι «η απόφαση του Αζερμπαϊτζάν αλλά και των Ουγγρικών αρχών λειτουργούν ενάντια στις προσπάθειες για περιορισμό των εντάσεων στην περιοχή».

«Καλούμε το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης», δήλωσε Maja Kocijancic, εκπρόσωπος της Κάθριν Άστον επικεφαλής της ΕΕ για θέμα εξωτερικής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το Ερεβάν είχε διακόψει διπλωματικές σχέσεις με την Ουγγαρία, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εκφράζει τη «βαθιά του ανησυχία» για αυτή την απόφαση.

Η Ουγγαρία κάλεσε τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν να εξηγήσει τους λόγους που δεν τηρήθηκαν οι διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί για συνέχιση της φυλάκισης του Safarov. «Η Ουγγαρία θεωρεί απαράδεκτη και καταδικάζει την χορήγηση χάρης» ανέφερε ο γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ουγγαρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου