Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Επιδεινώνονται οι σχέσεις Αυστραλίας/Αφγανιστάν.

 
Ο θάνατος των πέντε Αυστραλών στρατιωτών την περασμένη Τετάρτη στο Αφγανιστάν και τα όσα ακολούθησαν, είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Όπως είναι γνωστό, τρεις Αυστραλοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες ενός Αφγανού στρατιώτη και δύο σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης όταν έπεσε, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το ελικόπτερο που επέβαιναν μαζί με άλλους στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων.

Οι Αυστραλοί, στην προσπάθειά τους να συλλάβουν τον Αφγανό λοχία που δολοφόνησε τους στρατιώτες, εισέβαλαν μετά από δύο ημέρες (Παρασκευή) στο χωριό Σούλα -που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ουρουσγκάν- απέκλεισαν το τζαμί του χωριού στο οποίο προσεύχονταν αρκετοί κάτοικοι και συνέλαβαν 12 άτομα προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για τον δράστη.

Μεταξύ αυτών που συνέλαβαν και φόρεσαν κουκούλες ήταν και μια γυναίκα, γεγονός που εξόργισε τους κατοίκους του χωριού οι οποίοι άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα. Λίγα λεπτά αργότερα, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται αυτόπτες μάρτυρες, ακούσθηκαν πυροβολισμοί και όταν βγήκαν έξω από το τζαμί είδαν δύο συγχωριανούς τους, έναν 50χρονο και έναν 30χρονο νεκρούς στον δρόμο.

Την επιχείρηση των Αυστραλών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη κατέκρινε ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, κατηγορώντας τους Αυστραλούς για έλλειψη ευαισθησίας κι άγνοιας της αφγανικής κουλτούρας, λόγω του ότι η εισβολή στο τζαμί έγινε Παρασκευή απόγευμα που οι μουσουλμάνοι προσεύχονται και θεωρούν την πιο ιερή ώρα της εβδομάδας.

Ο Αφγανός Πρόεδρος κατηγόρησε, επίσης, τους Αυστραλούς ότι έδρασαν μονομερώς, χωρίς να έχουν την έγκριση για την επιχείρηση από τη διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων, σκοτώνοντας δύο αθώους Αφγανούς που ουδεμία σχέση είχαν με ό,τι είχε συμβεί πριν από 48 ώρες.

Οι Αυστραλοί διαψεύδουν τον πρόεδρο του Αφγανιστάν

Τις δηλώσεις του Χ. Καρζάι αντέκρουσε ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Στίβεν Σμιθ, δηλώνοντας ότι δεν έχουν καμιά σχέση με τα πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα την περασμένη Παρασκευή στο χωριό Σούλα.

Ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας είπε ακόμα, ότι οι αυστραλιανές δυνάμεις στην επαρχία Ουρουσγκάν, δεν έδρασαν μόνες τους αλλά μαζί με δυνάμεις του αφγανικού στρατού και εν γνώσει του συμμαχικού επιτελείου.

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η χειρότερη ημέρα τα 10 τελευταία χρόνια για τις αυστραλιανές δυνάμεις που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, ενώ μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 38 Αυστραλοί στρατιώτες.

Το τελευταίο επεισόδιο είχε ως αποτέλεσμα να πυκνώσουν οι φωνές που ζητούν την επιστροφή των στρατιωτών στην Αυστραλία, αφού, όπως υποστηρίζουν, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι το 2014 που οι συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικανών, έχουν αναγγείλει ότι θα αποχωρήσουν.

Στο μεταξύ η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει τις ειδικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν για άλλα δύο χρόνια, είναι σωστή και προς το συμφέρον της χώρας.

Η πρωθυπουργός έχει παραβρεθεί μέχρι σήμερα σε 19 κηδείες Αυστραλών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου