Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΤΕΝΤΩΣΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ

Καταστολή-Λογοκρισία
ΤΑ ΝΕΑ

Η εικόνα του αστυνομικού που έβγαλε το όπλο, τέντωσε τα χέρια και πυροβόλησε τους ανθρώπους που είχε απέναντί του, όπως και η φιγούρα ενός παιδιού να σέρνει ένα πεσμένο στο έδαφος σώμα, έχουν καταγραφεί ανεξίτηλα στη μνήμη του Βαγγέλη Ζέρβα, αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στις πρώτες θέσεις του ακροατηρίου άκουγαν όσα κατέθετε ο μάρτυρας οι γονείς του θύματος. «Ο ένας αστυνομικός έβγαλε το όπλο, τέντωσε τα χέρια του προς τα άτομα που ήταν απέναντί του. Το χέρι του ήταν στο ύψος του στήθους του. Μόλις ακούστηκαν οι δύο πυροβολισμοί έπαθα σοκ, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Τότε, στο βάθος του πεζόδρομου της οδού Τζαβέλλα είδα ένα σώμα πεσμένο και ένα άλλο μικρό παιδί να προσπαθεί να το τραβήξει. Άκουγα φωνές και ουρλιαχτά, όπως και φωνές κατά των αστυνομικών την ώρα που περνούσαν έξω από την καφετέρια που καθόμασταν. Κάποιος άκουσα να λέει τη λέξη “δολοφόνος”, που μπορούσαν να ακούσουν και οι αστυνομικοί...», είπε ο κ. Βαγγέλης Ζέρβας περιγράφοντας όσα έζησε εκείνο το βράδυ.

Ο μάρτυρας μάλιστα απαντώντας σε ερωτήσεις των δικαστών, αλλά και της πολιτικής αγωγής ξεκαθάρισε πως με βάση όσα εκείνος αντιλήφθηκε να συμβαίνουν την επίμαχη νύχτα μεταξύ των νεαρών που βρίσκονταν στην περιοχή και των αστυνομικών, όχι μόνο δεν υπήρχε ανάγκη πυροβολισμού, αλλά δεν ήταν αναγκαία ούτε καν η ρίψη χειροβομβίδας κρότου λάμψης.

Πρόεδρος (Αντζελίτα Παπαβασιλείου): Είδατε να πέφτει μολότοφ; Μάρτυρας: Κατηγορηματικά όχι. Εισαγγελέας (Χαρ.Λακαφώσης): Υπήρξε επίθεση εις βάρος των αστυνομικών;

Μάρτυρας: Όχι. Εισαγγελέας: Κάποιο περιστατικό που να δικαιολογεί τρόμο ή ανησυχία;

Μάρτυρας: Όχι. Πολιτική Αγωγή: (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Συνέβη κάτι που να σας κάνει να δικαιολογείτε τον πυροβολισμό;

Μάρτυρας: Όχι. Πολιτική Αγωγή (Νίκος Κωνσταντόπουλος): Γιατί όταν οι αστυνομικοί ξαναγύρισαν πεζή δεν χρησιμοποίησαν, όπως την πρώτη φορά, χειροβομβίδα κρότου-λάμψης;

Μάρτυρας: Δεν υπήρχε γενικευμένο επεισόδιο που να δικαιολογεί ούτε αυτό. Κατά τη γνώμη μου γύρισαν πίσω για να συνεχίσουν την αντιπαράθεση.

Από την πλευρά του ο συνήγορος του βασικού κατηγορουμένου κ. Αλέξης Κούγιας με τις ερωτήσεις του κατέτεινε να δείξει ότι ο Επαμ. Κορκονέας δεν μπορεί να πυροβόλησε ευθεία, καθώς η σφαίρα εποστρακίστηκε, ενώ επικαλούμενος συνομιλίες των κατηγορουμένων με το κέντρο της Αστυνομίας επέμενε ότι πριν από τον πυροβολισμό είχαν προηγηθεί σοβαρά επεισόδια.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τετάρτη μετά το Πάσχα με την κατάθεση του- κατά κοινή ομολογία των παραγόντων της δίκης- σημαντικότερου αυτόπτη μάρτυρα, που δεν είναι άλλος από τον συμμαθητή και φίλο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο οποίος ήταν δίπλα του την ώρα που εκείνος έπεσε νεκρός.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΩΡΕΙ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΠΡΩΗΝ ΜΕΓΑΛΟΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ FRANCE TELECOM

Εργατικά- Οικονομικά
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Η συρροή αυτοκτονιών υπαλλήλων της France Telecom, για τις οποίες θεωρήθηκε υπεύθυνο το εργασιακό περιβάλλον, δεν ξεπέρασε το συνηθισμένο ποσοστό για μια επιχείρηση με περισσότερους από 100.000 υπαλλήλους, δήλωσε πρώην διευθυντικό μέλος της εταιρείας σε ιστοσελίδα
Το ποσοστό θανάτων στη France Telecom “δεν αυξήθηκε” από τα προηγούμενα επίπεδα, δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Λουί - Πιέρ Γουένες σε συνέντευξή του. Ο Γουένες παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 2009.
Τουλάχιστον 37 υπάλληλοι της μεγαλύτερης γαλλικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, αυτοκτόνησαν από την αρχή του 2008, ωθώντας την εταιρεία να αναστείλει ορισμένες πτυχές του σχεδίου αναδιάρθρωσής της, να εισαγάγει πιο ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, και να επανεξετάσει το κλείσιμο μικρότερων γραφείων.
“Το ποσοστό αντιστοιχεί απόλυτα με το συνολικό γαλλικό πληθυσμό”, υποστηρίζει ο Γουένες. “Δεν θέλω να υποβαθμίσω το ζήτημα αλλά θέλω να πω ότι δεν είναι ειδικά ζήτημα της France Telecom”.
Ο μέσος όρος αυτοκτονιών στη Γαλλία ήταν περίπου 17 ανά 100.000 ανθρώπους το 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στα τέλη του 2008, η France Telecom απασχολούσε 102.000 υπαλλήλους στη χώρα.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΑΜΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Μετανάστες
TVXS

«Φύγαμε από το Αφγανιστάν, όπου κινδυνεύαμε από τρομοκρατικές επιθέσεις... Πιστεύαμε ότι στην Ελλάδα θα ζούσαμε μια καλύτερη ζωή», δήλωσε σοκαρισμένος ο πατέρας του άτυχου εφήβου που διαμελίστηκε από την έκρηξη βόμβας στα Πατήσια. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα τα Nέα, ο πατέρας του θύματος, διευθυντής δημοτικών σχολείων στην πατρίδα του, μιλάει για την πορεία της οικογένειας προς την Ελλάδα, όπου του παραμόνευε ο θάνατος.

«Ακολούθησα την οικογενειακή μας παράδοση. Έγινα δάσκαλος όπως ο πατέρας μου που έφτιαξε τα δύο αυτά σχολεία. Οι Ταλιμπάν όμως δεν θέλουν την εκπαίδευση κι εγώ δεν μπορούσα να αφήσω τα παιδιά μου και ακόμη περισσότερο τις κόρες μου χωρίς εκπαίδευση. Όταν ήρθαν οι Αμερικανοί πιστέψαμε πως είχαμε τελειώσει με τους Ταλιμπάν. Τον τελευταίο καιρό όμως απέκτησαν και πάλι δύναμη και η ζωή έγινε και πάλι εφιάλτης. Από τον πατέρα μου είχα μάθει πολλά για την ελληνική ιστορία και κυρίως για τον Μέγα Αλέξανδρο που στο Αφγανιστάν το όνομά του είναι πολύ σημαντικό. Όταν μαζέψαμε τα λεφτά είπα στην οικογένειά μου πως θα πάμε να μείνουμε στην Ελλάδα. Ήθελα τα παιδιά μου να μάθουν τη γλώσσα και να ζήσουμε σε μια χώρα που θαυμάζαμε για τον πολιτισμό της. Δυστυχώς αφήσαμε πίσω μας τις βόμβες πιστεύοντας πως είχαμε σωθεί, αλλά ο θάνατος μάς παραμόνευε στην Αθήνα» λέει ο Μοχάμεντ Αλί Νατζάφι.

«Ο θάνατος του Χαμί πρέπει να γίνει η αφορμή να ακουστεί η φωνή των εκατομμυρίων προσφύγων. Να μάθει ο κόσμος σε τι κατάσταση βρισκόμαστε. . Δυστυχώς, στην Ελλάδα η παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες δεν είναι καν μηδενική. Είναι χειρότερη» λέει ο κ.Νατζάφι, ο οποίος σημειώνει πως τώρα πια έχει ακόμα ένα λόγο για να παραμείνει στην Ελλάδα, αφού «εδώ θα είναι θαμμένος ο γιος μου». «Θα είναι μεγάλη βοήθεια και ανακούφιση για μένα», προσθέτει με δηλώσεις του στο Έθνος, «να βρεθούν αυτοί που έβαλαν τη βόμβα και να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει».

Στο μεταξύ, χθες έγινε… μπαράζ ανάληψης ευθύνης για την βόμβα που στέρησε τη ζωή του 15χρονου Αφγανού, μετά την δήλωση της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» με την οποία υποστήριξε ότι δεν είχε καμία σχέση με την ενέργεια.

Το πρωί χθες έγινε ένα τηλεφώνημα στην εφημερίδα Καθημερινή από άγνωστο άντρα, ο οποίος υποστήριξε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για λογαριασμό της «Αντάρτικης Ομάδας Λάμπρος Φούντας» και είπε: «Δεν θέλαμε να σκοτώσουμε. Από δω και στο εξής θα χτυπάμε αμερικάνικες και ρώσικες πρεσβείες». Το απόγευμα ωστόσο, εστάλη προκήρυξη στην ιστοσελίδα zougle.gr από νεοεμφανιζόμενη ακροδεξιά οργάνωση, που υπογράφει ως «Επαναστατικό Εθνικοσοσιαλιστικό Μέτωπο» με ένα άκρως μισαλλόδοξο κείμενο.

Οι αρχές φαίνεται να εξετάζουν με δυσπιστία αμφότερες τις αναλήψεις, θεωρώντας φάρσα το τηλεφώνημα στην Καθημερινή και απλά ευκαιριακή έκφραση ρατσιστικών ιδεών το κείμενο του αυτοαποκαλούμενου «Επαναστατικού Εθνικοσοσιαλιστικού Μετώπου». Σύμφωνα με τον Τύπο, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία φέρεται να επιμένει ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είναι πανομοιότυπος με αυτόν που χρησιμοποίησε η οργάνωση «συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» κατά του προξενείου της Χιλής στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούλιο του 2009. Επισημαίνουν ωστόσο μια διαφορά: ο πυροσωλήνας που περιείχε την εκρηκτική ύλη στα Πατήσια ήταν μεταλλικός, ενώ στη Θεσσαλονίκη ήταν πλαστικός. Η συνδεσμολογία πάντως, όπως λένε, ήταν ακριβώς ίδια. Χθες βγήκαν και τα πρώτα αποτελέσματα για την εκρηκτική ύλη, από τα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας όπου διαπιστώνεται ότι ο μηχανισμός περιείχε νιτρικό αμμώνιο και απομένει να διευκρινιστεί αν ήταν αμμωνιοδυναμίτιδα ή ζελατοδυναμίτιδα.

Από τις μέχρι τώρα καταθέσεις κατοίκων της περιοχής και των θαμώνων παρακείμενου καφενείου, δεν προέκυψε κάποια αξιόλογη πληροφορία για τους δράστες της τρομοκρατικής ενέργειας. Οι αστυνομικοί ωστόσο περιμένουν από την 45χρονη μητέρα των παιδιών Ζάχρα Νατζάφι να συνέλθει από το σοκ και να μπορέσει να καταθέσει τι προηγήθηκε της έκρηξης. Χθες, αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής επιχείρησαν με τη βοήθεια διερμηνέα να εξετάσουν δύο φορές τη μητέρα, η οποία παραμένει νοσηλευόμενη όμως οι θεράποντες ιατροί είπαν στους αστυνομικούς πως η γυναίκα θα είναι σε θέση να καταθέσει από μεθαύριο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων εξέφρασε χθες, με ανακοίνωσή της, τη συμπαράστασή της στην οικογένεια της Αφγανής μητέρας που έχασε τον 15χρονο γιο της και είδε βαριά τραυματισμένη τη 10χρονη κόρη της.

Αποσωληνώθηκε η 10χρονη

Αποσωληνώθηκε η 10χρονη αδερφή του θύματος της βόμβας, η θεραπεία της οποίας θα συνεχιστεί στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», όπου θα υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση σήμερα. Οι γιατροί του «Αγλαΐα Κυριακού» ανακοίνωσαν ότι η χθεσινή κλινική εξέταση έδειξε πως η κατάσταση και στα δύο μάτια ήταν ομαλή, ενώ καλή ήταν η νευρολογική εκτίμηση.

Σε σταθερή κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» η μητέρα του 10χρονου κοριτσιού, με τα τραύματά της να μην εμπνέουν καμία ανησυχία,. Η τραγική μητέρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχυρό σοκ παρ’όλα αυτά.

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Η στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής, η σύναψη διεθνών συμφωνιών για τον περιορισμό της χρήσης πυρηνικών όπλων, η παγκόσμια οικονομική κρίση, η δράση κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θα προσπαθήσουν να «λύσουν» φέτος, όπως κάνουν τα εννέα τελευταία χρόνια, φοιτητές νομικών, οικονομικών και πολιτικών επιστημών από την Ελλάδα και άλλες 13 χώρες του κόσμου, σε διεθνές συνέδριο προσομοίωσης, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για το 9ο Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης των Οργάνων των Ηνωμένων Εθνών ThessISMUN, που πραγματοποιείται από τις 7 ως τις 11 Απριλίου, με συμμετοχή 400 και πλέον φοιτητών, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν περίπου 120 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Στην ουσία είναι μια άσκηση προσομοίωσης της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών καθώς και περιφερειακών οργανισμών, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης.

"Σκοπός της άσκησης είναι ο διάλογος, η συναίνεση μέσω ειρηνικών διαδικασιών, η εξοικείωση με διεθνή θέματα και με τις διαφορετικές απόψεις άλλων χωρών. Η προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών είναι διαδεδομένη σε πολλές χώρες στον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα έχει γίνει θεσμός στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια", αναφέρει η καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαικών Σπουδών στο ΠΑ.ΜΑΚ. Παρούλα Νάσκου Περράκη, που διοργανώνει το συνέδριο.

ΣΥΓΝΩΜΗ ΖΗΤΗΣΕ Η ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ

Βαλκάνια
ΤΑ ΝΕΑ
Συγγνώμη ζήτησε η Σερβία για τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων πριν από 15 χρόνια στη Σρεμπρένιτσα.
Το σερβικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την απόφαση με την οποία καταδικάζεται η σφαγή στην πόλη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης τον Ιούλιο του 1995, χωρίς όμως να χαρακτηρίζεται γενοκτονία, και ζητείται συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία, με 127 ψήφους στο σύνολο των 173 παρισταμένων βουλευτών.
«Το Κοινοβούλιο της Σερβίας καταδικάζει με τους αυστηρότερους όρους έγκλημα που διαπράχθηκε κατά των Βόσνιων κατοίκων της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995 [...] εκφράζοντας συλλυπητήρια και συγγνώμη γιατί δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε για να αποφευχθεί αυτή η τραγωδία», αναφέρεται στο ψήφισμα.
Η απόφαση υιοθετήθηκε μετά από μακρά συζήτηση, που διήρκεσε 13 ώρες και μεταδόθηκε απ' ευθείας από την τηλεόραση.
«Κάναμε ένα πολιτισμένο βήμα για πολιτικά υπεύθυνους ανθρώπους, που βασίζεται στην πολιτική πεποίθηση για το έγκλημα πολέμου που τελέστηκε στη Σρεμπρένιτσα» δήλωσε ο Μπράνκο Ρούζιτς, στο κόμμα του οποίου στη δεκαετία του '90 ήταν επικεφαλής ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Περίπου 8.000 Βόσνιοι μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια, σκοτώθηκαν στη Σρεμπρένιτσα από σερβοβοσνιακά στρατεύματα κατά το τέλος του πολέμου στην Βοσνία (1992-1995). Πρόκειται για το χειρότερο δράμα του πολέμου στην Βοσνία και το μόνο που έχει χαρακτηριστεί γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ).
Το ICJ είχε υπογραμμίσει στην απόφασή του ότι η Σερβία δεν ήταν η ίδια υπεύθυνη για τη σφαγή, αλλά ότι το Βελιγράδι ήταν ένοχο για το ότι δεν κατέβαλε καμιά προσπάθεια για να την αποτρέψει.
Ικανοποίηση για την απόφαση
«Γεγονός διεθνούς σημασίας» χαρακτήρισε την υιοθέτηση του ψηφίσματος ο δήμαρχος της Σρεμπρένιτσα, Οσμάν Σούλιτς.
«Σε κάθε περίπτωση θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή, επειδή η Σερβία είναι ένας από τους κυρίαρχους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής», δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολίτες της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αλλά και ολόκληρης της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων, πρέπει να επιλύσουν τις διαφωνίες τους και να συνδέσουν τις οικονομίες τους, κάτι που στη συνέχεια θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ξένων και των εγχώριων επενδύσεων και θα διασφαλίσει την ευημερία όλων των πολιτών.
«Νομίζω ότι ο Μπόρις Τάντιτς και η σερβική Βουλή σοφά και αργά οδηγούν τη Σερβία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που σε κάθε περίπτωση θα δώσει στους πολίτες της Σερβίας θετικά αντανακλαστικά μέσω της περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης» υποστήριξε, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Σερβία, ως χώρα που έχει υπογράψει και είναι εγγυήτρια της Συμφωνία του Ντέιτον, στηρίζει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως ολότητα και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος.

ΣΕ ΝΕΑ ΒΑΣΗ Η ΑΓΟΡΑ ΡΩΣΙΚΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ ΜΑΧΗΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εξοπλισμοί, ενέργεια, διμερείς σχέσεις, σχέσεις Ρωσίας με ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ευρωπαϊκή ασφάλεια και ζητήματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στη Μόσχα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Ανατόλι Σερντιούκοβ, τον γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Νικολάι Πατρουσέφ και τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικοτεχνικής Συνεργασίας, Μιχαήλ Ντιμίτριεφ.

Από τα βασικά θέματα των συζητήσεων ήταν η πρόοδος στη διαπραγμάτευση για την αγορά από την Ελλάδα ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ), για την οποία από ελληνικής πλευράς επισημάνθηκε ότι, λόγω και της οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να τεθεί σε νέα βάση, με αύξηση του ποσοστού συμπαραγωγής και χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, τα αντισταθμιστικά οφέλη χρησιμοποιήθηκαν συχνά στο παρελθόν ως δικαιολογία για την αύξηση του κόστους εξοπλιστικών προγραμμάτων και αποφασίστηκε να σταματήσουν. Συζητήθηκε επίσης η συνέχιση της διακρατικής συνεργασίας για τα αντιαεροπορικά συστήματα των S-300 και τα TOR-M1.

Οσον αφορά την ενέργεια, και από τις δύο πλευρές επισημάνθηκε η σημασία της συνεργασίας για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας, ενώ ο κ. Βενιζέλος μετέφερε στους συνομιλητές του την πρόθεση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου να παρέμβει προς τη Σόφια για επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν επίσης το θέμα του Ιράν και το ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στάση της στο Κυπριακό. Απηύθυνε, δε, πρόσκληση προς τον κ. Σερντιούκοβ να επισκεφθεί την Αθήνα, την οποία ο Ρώσος υπουργός αποδέχθηκε.

Συνάντηση με τον Πατριάρχη κ. Κύριλλο

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μόσχα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας συναντήθηκε με τον Πατριάρχη πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο, στον οποίο προσέφερε την έκδοση στα ρωσικά του βιβλίου του για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η προγραμματισμένη για τον Μάιο επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στη ρωσική πρωτεύουσα.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΜΙΖΕΣ

ΤΑ ΝΕΑ

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ των εισαγγελικών αρχών μπαίνουν οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και αφορούν δωροδοκίες των γερμανικών εταιρειών Daimler ΑG και Ferrostaal με την εμπλοκή ελλήνων αξιωματούχων.

Ήδη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιω. Σακελλάκος παρενέβη ύστερα από τα σχετικά δημοσιεύματα και έδωσε εντολή για δύο προκαταρκτικές εξετάσεις, τις οποίες θα διενεργήσουν οι συνάδελφοί του αρμόδιοι για οικονομικά εγκλήματα Παρασκευάς Αδάμης και Πόπη Παπανδρέου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη σχετικά με την υπόθεση της Daimler, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «θα ανταποκριθεί άμεσα στην ενδεχόμενη περίπτωση υποβολής αιτημάτων δικαστικής συνδρομής στις αρμόδιες αλλοδαπές αρχές, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, κατά τη διάρκεια της έρευνας».

Στόχος της διπλής εισαγγελικής έρευνας είναι να διερευνηθούν το συντομότερο δυνατό οι καταγγελλόμενες αξιόποινες πράξεις που παραπέμπουν στα... πρότυπα της υπόθεσης Siemens και να διαπιστωθεί αν προκύπτουν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως δωροδοκίες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Και αυτό γιατί πολλές από τις συμβάσεις που θα... ξεσκονίσουν οι εισαγγελικοί λειτουργοί υπεγράφησαν την προηγούμενη δεκαετία, γεγονός που σημαίνει ότι όλες οι ενέργειες της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνουν άμεσα για να μην παραγραφούν ενδεχόμενες εγκληματικές ενέργειες.

Οι προμήθειες

Σχετικά με τον γερμανικό κολοσσό Daimler ΑG, οι εισαγγελείς θα αναζητήσουν πιθανές δωροδοκίες σε συμβάσεις στη χώρα μας, που έχουν σχέση με την προμήθεια 6.500 τζιπ για τον ελληνικό Στρατό την περίοδο 1997-2008. Η δεύτερη έρευνα αφορά καταγγελίες για δωροδοκίες την περίοδο 2001-2002 από τη γερμανική πολυεθνική εταιρεία Ferrostaal, η οποία μέχρι το έτος 2008 ανήκε στην εταιρεία Μan που επίσης εμπλέκεται σε υπόθεση «επωφελών συμβάσεων» στην Ελλάδα.

Με βάση όσα έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας η Εισαγγελία του Μονάχου ερευνά αν υπήρξαν ύποπτες συναλλαγές για την ανάληψη της κατασκευής εκ μέρους της γερμανικής εταιρείας τεσσάρων υποβρυχίων στην Ελλάδα.