Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Πολωνία: Αμερικανική τεθωρακισμένη ταξιαρχία στο Gdansk (vid.)

Προσωπικό και περισσότερα από 1.000 τεθωρακισμένα και τροχοφόρα οχήματα και μέσα της εδρεύουσας στο Fort Riley του Κάνσας, 2ης Ομάδας Μάχης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (2nd ABCT: Armored Brigade Combat Team) που φέρει την ονομασία «Dagger» («Εγχειρίδιο») της 1ης Μεραρχίας Πεζικού (1st Infantry Division) του Στρατού των ΗΠΑ, αφίχθησαν στο λιμένα του Gdansk προκειμένου να αντικαταστήσουν την 3rd ABCT της 4ης Μεραρχίας Πεζικού στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve».
Ας σημειωθεί ότι η 3rd ABCT συμπλήρωσε εννέα μήνες παραμονή στην Ευρώπη και αντικαθίσταται από την 2nd ABCT ώστε να υπάρχει αδιάκοπη παρουσία μίας αμερικανικής τεθωρακισμένης ταξιαρχίας στην Ευρώπη.


Μάλιστα η 3rd ABCT θα παραμείνει αναπτυγμένη για μερικές εβδομάδες ακόμη μέχρις ότου ολοκληρωθεί η ανάπτυξη και προσαρμογή της 2nd ABCT. Στη συνέχεια θα οργανώσει το προσωπικό και το υλικό της για μεταφορά στις ΗΠΑ και επιστροφή στην έδρα της, στο Fort Carson του Κολοράντο.





Η ανάπτυξη της 2nd ABCT στην Ευρώπη είναι αξιοσημείωτη, γιατί για πρώτη φορά το προσωπικό και το υλικό αφίχθηκαν ατμοπλοϊκώς στην Πολωνία καθώς στο παρελθόν γινόταν η εκφόρτωση τους στη Γερμανία ή σε άλλα λιμάνια της κεντρικής Ευρώπης και στη συνέχεια ελάμβανε χώρα η σιδηροδρομική ή οδική μεταφορά τους στους χώρους επιχειρησιακής ανάπτυξης.


«Επιλέξαμε το Gdansk επειδή βρίσκεται στην Πολωνία αλλά και επειδή επιθυμούμε να χρησιμοποιούμε ποικίλους λιμένες», δήλωσε ο υποστράτηγος Steven Shapiro, διοικητής της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Θεάτρου (21st TSC: Theater Sustainment Command).




«Οπότε όταν αφιχθεί η επόμενη ταξιαρχία πιθανά να πρόκειται για έναν άλλο λιμένα. Πιθανά ο λιμένας της Gdynia ή κάποιοι άλλοι λιμένες στη Βόρεια Ευρώπη. Και επίσης θέλουμε να χρησιμοποιούμε το Gdansk για εισερχόμενα και εξερχόμενα φορτία», συμπλήρωσε.


Μεταξύ των ερπυστριοφόρων οχημάτων που εκφορτώθηκαν στον λιμένα του Gdansk, περιλαμβάνονται 87 άρματα μάχης M1A2 SEP Abrams, 103 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης M2A3 / M3A3 Bradley, 18 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109A6 Paladin, άρματα περισυλλογής M88A2 Hercules και όπως φαίνονται στο συνημμένο βίντεο, οχήματα διάσπασης ναρκοπεδίων M1150 Assault Breacher Vehicle (ABV).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου