Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Ισραήλ: «Σπάνε» την απεργία των εργαζομένων στα πυρηνικά-Ντιμόνα!

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στο Ισραήλ, καθώς η κυβέρνηση Νετανιάχου και οι εργαζόμενοι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ντιμόνα στην έρημο Νέγκεβ, βρίσκονται σε μετωπική αντιπαράθεση, με αφορμή το αίτημα αύξησης των μισθών τους, το οποίο απορρίφθηκε.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου κινήθηκε πλέον με βάση τη ζημιά που γίνεται στον τομέα εθνικής ασφάλειας του κράτους, καθώς οι απεργίες έχουν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο και οι κάθε λογής εργασίες στον πλέον απόρρητο τομέα του Ισραήλ δεν εξελίσσονται ομαλά.
Οι επιστήμονες δεν εργάζονται στα απόρρητα ερευνητικά προγράμματα, έχουν σταματήσει τη λειτουργία κρίσιμων μηχανημάτων, ενώ αρνούνται να δώσουν πιστοποιήσεις ασφαλούς λειτουργίας. Η κατάσταση τείνει να ξεφύγει και αυτό προκάλεσε την κυβερνητική παρέμβαση.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία δίνει το δικαίωμα στον επικεφαλής της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της χώρας και τους προϊστάμενους των εγκαταστάσεων, να διατάζουν τους υπαλλήλους να συνεχίσουν την απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της εγκατάστασης εργασία.

Η απεργία κρίνεται επί της ουσίας καταχρηστική και όποιος αρνηθεί να συμμορφωθεί και να επιστρέψει στη δουλειά του θα βρίσκεται ενώπιον του φάσματος της απόλυσης, ή της μείωσης των αποδοχών του, ή ακόμα και της δικαστικής απαγόρευσης να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους!


Τί θα γίνει όμως εάν εξακολουθήσουν όλοι να αντιδρούν; Θα απολυθούν όλοι; Δεν θα είναι αυτό μεγαλύτερη ζημιά στην εθνική ασφάλειας, έως ότου βρεθούν νέοι που θα ελεγχθούν και θα ενταχθούν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις; Κάτι δείχνει να μη βρίσκεται στον «ίσιο δρόμο», οπότε η στάση της κυβέρνησης Νετανιάχου θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσει χωρίς πάντως να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της διένεξης.

Οι εργαζόμενοι από την άλλη πλευρά, διαψεύδουν την κυβέρνηση ότι δεν φροντίζουν ώστε οι απολύτως απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων εργασίες δεν εκτελούνται, ενώ σε επιστολή τους στους βουλευτές αποκάλεσαν τη διαταγή ως προσβλητική και μη αναγκαία.

Σύμφωνα με όσα λέγονται στα ισραηλινά και άλλα μέσα ενημέρωσης, αντέδρασαν καθότι η αναπροσαρμογή των αποδοχών τους με μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας «λιμνάζει» εδώ και οχτώ ολόκληρα χρόνια, ενώ οι ίδιοι αντιδρούν τους τελευταίους έξι μήνες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου