Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Ποιοι είναι οι στρατιωτικοί που έπαιρναν ΜΙΖΕΣ από τη Γερμανική Πολεμική Βιομηχανία;



Ένας Λοχίας μας χρειάζεται λένε οι φασίστες...
Ένας ανδρειωμένος, ηθικός και ακέραιος...
Βέβαια τέτοιους δεν έχει πολλούς να επιδείξει η Χούντα των Συνταγματαρχών...
Αλλά ούτε και η Μεταπολίτευση δεν να επιδείξει...
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ο … aviator, ο «πατκάτ», ο «χειριστής» και το «φαλακρό βουνό»
Είναι τα παρατσούκλια των Στρατιωτικών που λαδώνονταν από τη Γερμανική Πολεμική Βιομηχανία!

Ο ένας που έλαβε 1,2 εκατ. ευρώ αναφέρεται ως «aviator» (σ.σ. αρωγός), ένα μέλος επιτροπών ως «πάτκατ» (σ.σ. αυτός έλαβε 164.000 ευρώ μέσω τραπεζικού λογαριασμού της συζύγου του), άλλος στρατιωτικός με το παρατσούκλι «χειριστής» έλαβε 646.000 ευρώ, ενώ ένας ακόμα με το διακριτικό, στα έγγραφα μεταφοράς των χρημάτων, ως «φαλακρό βουνό» έλαβε 265.000 ευρώ.
ΠΑΤΡΙΔΑ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.... και τραπεζικός λογαριασμός!
Απίστευτες αποκαλύψεις με… παρατσούκλια για αυτούς που πήραν μίζες εκατομμυρίων από τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Μάρτυρας-εφοριακός ανέφερε και καταβολές σε στρατιωτικούς κατηγορουμένους ύψους 100.000 και 200.000 ευρώ, μέσω εταιρειών του Ματαντού, σε λογαριασμό στο Λουξεμβούργο
Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος
Τη διαδρομή του «μαύρου» χρήματος εκατομμυρίων ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες προς στρατιωτικούς και άλλους εμπλεκομένους σε θέσεις-κλειδιά για τις προμήθειες στα εξοπλιστικά προγράμματα ξεκίνησε να περιγράφει την περασμένη εβδομάδα ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, εφοριακός Παναγιώτης Βλάχος, στην πολύκροτη δίκη που είναι σε εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.
Περιγράφοντας τη διαδρομή των χρημάτων από ανθρώπους εταιρειών που εμπλέκονται στα εξοπλιστικά, έμειναν άφωνοι οι κατηγορούμενοι που φέρονται να πήραν τα χρήματα, αλλά και οι δικαστές.
Μάλιστα, κάποια στιγμή η πρόεδρος του δικαστηρίου απευθύνθηκε σε πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού που κατηγορείται ότι «λαδώθηκε». Δεν πίστευε αυτά που άκουγε από τον μάρτυρα για τις μίζες που κατέληγαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορούμενων απόστρατων στρατιωτικών που υπηρέτησαν σε θέσεις-κλειδιά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ο εφοριακός Π. Βλάχος είναι ο τρίτος κατά σειρά από τους συνολικά 12 μάρτυρες του κατηγορητηρίου και θεωρείται μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση, καθώς είχε οριστεί από τον ανακριτή ως σύμβουλός του στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών κάθονται συνολικά 32 κατηγορούμενοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας καθώς και «ξεπλύματος» βρόμικου χρήματος.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι οι τραπεζίτες Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ και Φάνης Λυγινός, ο νομικός Σπύρος Μεταξάς, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο οποίος εμφανίζεται να έκανε το «λόμπι» για την προμήθεια, ο τότε επικεφαλής των ναυπηγείων Σωτήρης Εμμανουήλ, ο οποίος φέρεται να εισέπραξε μίζα 42 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Κάντας, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός, οι πρώην συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου Ιωάννης Μπέλτσιος και Παύλος Νικολαΐδης, ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός, πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και επιχειρηματίες που φέρονται αναμεμειγμένοι στην πορεία των μιζών, όπως το στέλεχος εταιρείας εμπορίας όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου.
H εταιρεία των μιζών
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι μίζες, ύψους περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ, διακινήθηκαν μέσω της εταιρείας ΜΙΕ του Μιχάλη Ματαντού προς διάφορους εμπλεκομένους. Προμηθεύτρια εταιρεία ήταν η γερμανική Ferrostaal (αρχικά ή HDV η οποία εξαγοράστηκε), τα εμβάσματα της οποίας αποτελούν κύρια πηγή του κατηγορητηρίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων πριν ξεκινήσει την κατάθεσή του ο μάρτυρας είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να μην καταθέσει, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να καταθέσει, καθώς ήταν προανακριτικός υπάλληλος στην υπόθεση.
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, με το σκεπτικό ότι ο κ. Βλάχος δεν ήταν πραγματογνώμονας αλλά εμπειρογνώμονας που υποβοήθησε τον ανακριτή σε τεχνικά οικονομικά ζητήματα, για τα οποία δεν είχε τις απαιτούμενες γνώσεις ο δικαστικός λειτουργός.
Ο κ. Βλάχος είναι εφοριακός που υπηρετεί στο γραφείο της Εισαγγελίας Διαφθοράς και είχε διοριστεί από τον ανακριτή ως ειδικός επιστήμονας για τεχνικά-οικονομικά θέματα της υπόθεσης.

Ειδικότερα, εντόπισε τη διαδρομή του «μαύρου» χρήματος κατά την πενταετία 2002-2007 με βάση τις δύο συμβάσεις που υπογράφηκαν. Για τον σκοπό αυτόν υπέβαλε δύο πορίσματα, όπου αναφέρονται αναλυτικά οι χρηματοροές από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Ο μάρτυρας περιέγραψε συνοπτικά τη διαδρομή του χρήματος από τον επί 30 χρόνια αντιπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας Μ. Ματαντό αλλά και τον Ευσταθίου, μέσω εταιρειών και τραπεζικών λογαριασμών τους.
Όμως άφησαν ίχνη που έδειξαν πού πήγαν τα λεφτά.
Ο ρόλος του Ματαντού
Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, ως αντιπρόσωπος επί 30 χρόνια της γερμανικής εταιρείας HDV ο Ματαντός έκανε μια σειρά από μεταφορές χρημάτων σε διάφορα πρόσωπα.
Τα χρήματα διακινούνταν μέσω της εταιρείας MIE και ειδικότερα μέσω λογαριασμού στην τράπεζα UPS στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Συνολικά, 84 εκατομμύρια ευρώ διακινήθηκαν από τη Ferrostaal από το 2000 έως το 2003.
Από αυτόν τον λογαριασμό φέρεται να δόθηκαν από ένα εκατομμύριο ευρώ σε δικηγόρο που απαλλάχθηκε από το παραπεμπτικό βούλευμα, με έμβασμα, και στον Μπέλτσο με μετρητά.
Μέσω εταιρειών που ανοίχτηκαν από τρίτα πρόσωπα, έγιναν δύο καταβολές, 792.000 και 1.390.000 ευρώ, ουσιαστικά προς τον επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήριο Εμμανουήλ, σύμφωνα με τον μάρτυρα. Στη μία εταιρεία δεν εμφανιζόταν ο κατηγορούμενος αλλά ο αδερφός του, που λάμβανε την αλληλογραφία της εταιρείας. Ο άλλος αδερφός του Εμμανουήλ εμφανίζεται ως διευθύνων σύμβουλος στην άλλη εταιρεία που μπήκαν χρήματα. Μάλιστα, σε μία από τις δύο περιπτώσεις ένα από τα αδέρφια κατέθεσε ότι δρούσαν για λογαριασμό του κατηγορούμενου αδερφού τους…
19 εκατ. στον Αβατάγγελο
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Ματαντός έβαλε 11,5, 7,5 και 3,8 εκατ. ευρώ σε εταιρείες του επιχειρηματία Αβατάγγελου.

Στο σημείο αυτό, η πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον μάρτυρα πού πήγαν αυτά τα ποσά. Ο μάρτυρας απάντησε πως η έρευνα σταμάτησε εκεί, καθώς δεν δόθηκαν περαιτέρω στοιχεία από τις τράπεζες…

Στη συνέχεια ανέφερε καταβολές σε κατηγορούμενους στρατιωτικούς, ύψους 100.000 και 200.000 ευρώ, μέσω άλλων εταιρειών του Ματαντού, σε λογαριασμό στο Λουξεμβούργο, χωρίς δικαιολογία. Μόνο με το όνομα του κατηγορουμένου…
Ο ρόλος του Ευσταθίου
Στη συνέχεια, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στον ρόλο του στελέχους εταιρείας εμπορίας οπλικών συστημάτων Παναγιώτη Ευσταθίου και στις καταβολές αστρονομικών ποσών ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ που έκανε μέσω δύο εταιρειών. Τα χρήματα τα διακινεί μέσω δύο λογαριασμών του σε ελβετική τράπεζα σε στρατιωτικούς.
Ειδικότερα, ως προς τον Κάνταμ αναφέρει ότι πήρε 1,271 εκατ. ευρώ.
Επίσης, ο μάρτυρας κατονόμασε συγκεκριμένους στρατιωτικούς που ήταν μέλη επιτροπών για την προμήθεια εξοπλιστικών συστημάτων και είναι κατηγορούμενοι και τα ποσά που πήραν από τον Ευσταθίου.
Ο άφωνος… Α/ΓΕΣ

Σε κάποιο σημείο της κατάθεσης, η πρόεδρος του δικαστηρίου, ξαφνιασμένη από τη ροή του χρήματος, απευθύνθηκε σε κατηγορούμενο πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, την ώρα που ο μάρτυρας κατέθετε ότι σε λογαριασμό του βρέθηκαν 276.000 ευρώ που πήρε από τον Ευσταθίου. Ο κατηγορούμενος δεν έδωσε καμία απάντηση και ο μάρτυρας συνέχισε, με την πρόεδρο απορημένη…

Ο… aviator, ο «πατκάτ», ο «χειριστής» και το «φαλακρό βουνό»
Σε χαρτιά του Ευσταθίου για τις πληρωμές στρατιωτικών, αναφέρεται με… παρατσούκλια στους εμπλεκόμενους στρατιωτικούς.
Ο ένας που έλαβε 1,2 εκατ. ευρώ αναφέρεται ως «aviator» (σ.σ. αρωγός), ένα μέλος επιτροπών ως «πάτκατ» (σ.σ. αυτός έλαβε 164.000 ευρώ μέσω τραπεζικού λογαριασμού της συζύγου του), άλλος στρατιωτικός με το παρατσούκλι «χειριστής» έλαβε 646.000 ευρώ, ενώ ένας ακόμα με το διακριτικό, στα έγγραφα μεταφοράς των χρημάτων, ως «φαλακρό βουνό» έλαβε 265.000 ευρώ. Το ψευδώνυμο το γράφει ο Ευσταθίου σε έγγραφο προς τον κατηγορούμενο τραπεζικό υπάλληλο σε ελβετική τράπεζα Φάνη Λυγινό, μέσω του οποίου έγιναν οι μεταφορές του «μαύρου» χρήματος.
Η δίκη συνεχίζεται μέσα στον Ιούλιο, με την κατάθεση του εφοριακού μάρτυρα ο οποίος θα αναφερθεί εκτενώς σε καθεμία από τις διαδρομές των μιζών.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 15/07/2107
https://www.paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου