Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Αναβάθμιση της ελληνικής στρατιωτικής παρέμβασης στα Βαλκάνια: Οι ειδικές δυνάμεις Ελλάδας-Σερβίας σε 10ήμερη άσκηση


Η επιθετικότητα του ελληνικού κράτους είναι πλέον ορατή στα Βαλκάνια.
Την προκλητικότητα των δηλώσεων κυβερνητικών παραγόντων όπως του ΥΕΘΑ Π.Καμμένου που ουσιαστικά έθεσε ζήτημα διάλυσης της ΠΓΔΜ, τη δημόσια τοποθέτηση του ίδιου περί δημιουργίας "ορθόδοξου τόξου¨ αλλά και του ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά για "προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων" συμπληρώνει η αναβαθμισμένη στρατιωτική δραστηριότητα του ελληνικού στρατού.
Επίσης, πρέπει να επισημάνουμε το εξής: το ελληνικό κράτος -ο πιο πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή- παίζει ρόλο γεφυροποιού με την Σερβία, η οποία αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης των ΗΠΑ-Ρωσίας. Καθώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προσεταιρίζονται χώρες που βρίσκεται σε αντιπαράθεση (Αλβανία, Μαυροβούνιο) και βρίσκονται να υπηρετούν διαφορετικά σχέδια προς την Σερβία για το ζήτημα του Κοσόβου,  ανοίγει ο δρόμος πρόσδεσης στο άρμα του Πούτιν, που διεκδικεί ευρύτερο ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων.
Στο πλαίσιο αυτό, "από τις 21 έως 31 Μαΐου διεξήχθη συνεκπαίδευση Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων με τη συμμετοχή στελεχών του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και της 63ης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων της Σερβίας στην περιοχή της Ναϊσσού. Η άσκηση με την επωνυμία «Γεράκι 2017» περιέλαβε συνεκπαίδευση σε αντικείμενα διοίκησης και ελέγχου ειδικών επιχειρήσεων σε τακτικό επίπεδο, διείσδυσης ειδικής ομάδας με άλμα ελευθέρας πτώσης από μεγάλο ύψος, καθώς και σε αντικείμενα παροχής Α΄ Βοηθειών στη μάχη και ποικίλων βολών/βολών μάχης ταχείας αντίδρασης. Σκοπός της δεκαήμερης άσκησης ήταν η βελτίωση της διαλειτουργικότητας και της αμοιβαίας κατανόησης για τους στρατούς των δύο χωρών σε τακτικό επίπεδο και αποτελεί καρπό του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας, το οποίο επικυρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο Βελιγράδι από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχο Μιλτιάδη Γρυλλάκη και τον επικεφαλή του Τμήματος Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας της Σερβίας, Πλοίαρχο Milan Konjikovac.

Οι ειδικές δυνάμεις των Σερβικού Στρατού αναδιοργανώθηκαν μετά την απόσχιση του Μαυροβουνίου, συγκροτώντας στις 29 Σεπτεμβρίου 2006 την 63η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων με έδρα το Pančevo. Ο εν λόγω Σχηματισμός στελεχώνεται αποκλειστικά από επαγγελματίες και συγκροτείται από τέσσερα Τάγματα (Διοικήσεως, 63η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, 72η Μοίρα Καταδρομών, Αντιτρομοκρατίας) και ένα Λόχο υποστήριξης.

Το Βελιγράδι απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον εξοπλισμό της Ταξιαρχίας με σύγχρονα υλικά και οπλισμό δυτικής προέλευσης και ΝΑΤΟϊκών διαμετρημάτων, όπως πολυβόλα και τυφέκια 5,56mm (Μinimi και G-36C, HK416, Steyr AUG αντίστοιχα), υποπολυβόλα MP5 και UMP9, πιστόλια USP και CZ99 (εγχώριας κατασκευής) καθώς και τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή Sako TPG (όπως αυτό που φέρει ο Σέρβος ελεύθερος σκοπευτής στην πρώτη φωτογραφία κάτω)".

Η αναφορά στην προέλευση του οπλισμού των Σερβικών δυνάμεων δεν είναι τυχαία, ούτε το είδος των επιχειρήσεων που συνεκπαιδεύτηκαν με τις Ειδικές Δυνάμεις της Ελλάδας που δείχνουν να εξυπηρετούν "εθνικούς στόχους¨ αλλά και μελλοντικές νατοϊκές ανάγκες.

Το ζήτημα αυτό το θίγουμε σε συνδυασμό με την επιλογή της σερβικής ηγεσίας να αποδεχθεί ρωσική στρατιωτική βοήθεια με την χορήγηση 6 αεροσκαφών MIG -29 αλλά και άλλων 14 οπλικών συστημάτων, διαλέγοντας ταυτόχρονα πλευρά στην αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας στα Βαλκάνια. 

Για να ακολουθήσει η εξής τοποθέτηση:

«Το ΝΑΤΟ έχει «καλές σχέσεις με τη Σερβία» ενώ η Σερβία «έχει το δικαίωμα να αποφασίσει» αν θέλει να συνεργαστεί με τη Ρωσία», αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Rose Gottemoeller σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Tanjug .

«Είναι ένα σημαντικό πράγμα να μιλάμε συχνά σαν να υπάρχει ένας διαγωνισμός σε εξέλιξη μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας με έπαθλο την Σερβία, αλλά δεν το βλέπω έτσι», δήλωσε ο Gottemoeller, και πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι κάθε χώρα οπουδήποτε στον κόσμο, και αυτό είναι μια βασική αρχή για το ΝΑΤΟ, πρέπει να είναι σε θέση να λάβει τις δικές της αποφάσεις όσον αφορά τις σχέσεις ασφαλείας που επιλέγει.

Από την πλευρά μας, είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Σερβία είχε έρθει παλαιότερα στο ΝΑΤΟ και ζήτησε συνεργασία προκειμένου να δημιουργηθεί κάποια δομή στα θεσμικά της όργανα, και μέχρι τώρα είχαμε ένα πολύ καλό σχέδιο συνεργασίας με τη Σερβία, αλλά εφόσον επέλεξε να συνεργαστεί με τη Ρωσία τότε είναι επιλογή της .»

Σύμφωνα με τον Gottemoeller, δεν είναι απαραίτητο για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στη συμμαχία, προκειμένου να προχωρήσουν προς τα εμπρός, «και είναι πολύ σημαντικό ότι ο καθένας να οικοδομεί θεσμούς και την δυνατότητά να αντιπαλέψει αυτές τις εσωτερικές προκλήσεις, όπως η διαφθορά και πολλά άλλα».



Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η άνοδος του εθνικισμού στα Βαλκάνια, οι ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμού απειλούν τους λαούς με όλεθρο ξανά. Ορισμένοι όμως, μεταξύ των οποίων η ελληνική άρχουσα τάξη, βλέπουν την ευκαιρία για να αποκομίσουν οικονομικά και πολιτικά οφέλη.

"Βαλκάνια: ο εθνικισμός απειλεί με πόλεμο και η ελληνική κυβέρνηση συμμαχεί με ΗΠΑ που επιδιώκουν ΕΠΑΝΑΧΑΡΑΞΗ των συνόρων" http://diktiospartakos.blogspot.gr
Οι τελευταίες εξελίξεις δίνουν άλλη βαρύτητα στην πρωτοβουλία της ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ για την ανασυγκρότηση του Αντιπολεμικού Κινήματος:

Κάλεσμα της ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ για ανάληψη δράσεων του αντιπολεμικού κινήματος

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις συλλογικότητες γειτονιάς και τις ριζοσπαστικές κινήσεις/συντονισμούς, σε κάθε αγωνίστρια και αγωνιστή του μαζικού κινήματος, να συζητήσουμε για την αναγκαία και επιτακτική ανασυγκρότηση του αντιπολεμικού κινήματος καθώς και τις αναγκαίες δράσεις στον πόλεμο που ήδη διεξάγεται στην Συρία απέναντι στο ελληνικό κράτος που παίζει κομβικό ρόλο.


Πιστεύουμε ότι πρέπει να ανοίξει πιο πολύ παρά ποτέ η κουβέντα για ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα και πάνω στην λογική αυτή παρουσιάζουμε κάποια κριτήρια για πολιτικό και κινηματικό συντονισμό.
1. Ανατροπή των πολεμικών προετοιμασιών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους και στην οικοδόμηση του συστήματος άμυνας / ασφάλειας ενάντια στους λαούς. ΟΧΙ στον αντιδραστικό άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου. Μαζικό διεθνιστικό κίνημα για την αλληλεγγύη και τους κοινούς αγώνες των λαών στη περιοχή μας και όλο τον κόσμο.
2. Κλείσιμο της βάσης της Σούδας, της Ανδραβίδας, του Άραξου, του στρατηγείου Λάρισας, του Γ' σώματος στρατού (NDC-GR), της 71ης Α/Μ ταξιαρχίας. Μπλοκάρισμα κάθε μορφής συμμετοχής του ελληνικού κράτους στον ιμπεριαλιστικό διακρατικό πόλεμο.
3. Καμία άσκηση, πολυεθνική ή εθνική, διαχείρισης εξεγέρσεων, καταστολής πλήθους, εσωτερικής ασφάλειας, ανακατάληψης κτιρίων και εργοστασίων και κοινές επιχειρήσεις στρατού-αστυνομίας.
4. Όχι στη στράτευση στα 18 και τους νέους εξοπλισμούς. Κανένας “κοινωνικός ρόλος” του στρατού, καμία εθελοντική και εργασιακή υπηρεσία στη μηχανή του πολέμου. Όχι στην νέα Εθνοφυλακή και τις εθνικιστικές Λέσχες Εφέδρων.
5. Κοινό αντιπολεμικό-εργατικό κίνημα σε Ελλάδα και Τουρκία για την αποτροπή του πολέμου, την ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της κυβέρνησης Ερντογάν και κάθε επίδοξου διαχειριστή των (κοινών) πολιτικών τους. Μπλοκάρισμα της μηχανής του πολέμου και στις δύο όχθες του Αιγαίου.
6. Οικοδόμηση κοινών όρων ζωής των ντόπιων με τους πρόσφυγες. Όχι στη γκετοποίηση. Κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Κατάργηση του εκτάκτου δικαίου υποδοχής, απόρριψης, διαλογής, απελάσεων και εγκλεισμού των προσφύγων.

''Να διασώσουμε την τάξη μας και να σωθούμε μαζί της''

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου