Σάββατο 1 Απριλίου 2017

ΕΒΡΟΣ:Τα δικαιώματα των φαντάρων συντρίβονται από την πολεμική προετοιμασία

ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: τι δουλειά είχε ο ελληνικός στρατός σε επεισόδιο που ανέβασε την ένταση μεταξύ Τουρκίας-Βουλγαρίας;
Πολεμικοί τυχοδιωκτισμοί και εμπλοκή των φαντάρων στον πόλεμο κατά των μεταναστών!

Επιστολή της επιτροπής φαντάρων Έβρου


Την τελευταία βδομάδα ζούμε μία κλιμάκωση της πολεμικής προετοιμασίας. Όπως άλλωστε μας διδάσκουν στην εκπαίδευση αυτή δεν τελειώνει ουσιαστικά ποτέ. Παρ’ όλα αυτά όλοι αντιλαμβάνονται στο στρατό ότι άλλη είναι η προετοιμασία σε περίοδο ειρήνης και άλλη είναι η ποιότητά της σε περίοδο που τα σύννεφα τω ενδοαστικών ανταγωνισμών μυρίζουν μπαρούτι.

Οι ασκήσεις ετοιμότητας στα σύνορα είναι καθημερινότητα. Εξαντλητικές ασκήσεις χωρίς εξόδους και υπηρεσιακά είναι η πραγματικότητα στα φυλάκια. Οι αναγνωρίσεις εδάφους για εξόρμηση των ταγμάτων του Βόρειου Έβρου είναι πλέον βασική πτυχή του προγράμματος. Τα αλεξίσφαιρα και ο εξοπλισμός «του μαχητή» είναι το παρουσιαστικό πλέον του φαντάρου σε όλο τον Έβρο.



Είναι μια προσπάθεια να δείξουν την πολεμική ετοίμοτητα της Ελλάδας στους γείτονες ή ένα βίτσιο των φρεσκοδιορισμένων στελεχών που ανέλαβαν τη διοίκηση του ελληνικού στρατού; 

Σίγουρα όμως είναι ένα κάρο πεταμένα λεφτά και διαρκές τρέξιμο για τους φαντάρους και τα στελέχη των μονάδων απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα.



Τα συνεχόμενα ΤΧΕ (Τμήματα Χρονικής Ετοιμότητας) που συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα, από τη Θράκη ως τα νησιά, τον τελευταίο μήνα έχουν εξαντλήσει την υπομονή φαντάρων και μονίμων που πρέπει, επί καθημερινής σχεδόν βάσεως, να προετοιμάζουν όλο τον πολεμικό εξοπλισμό των μονάδων για τον επόμενο συναγερμό, αλλά και να τον επανδρώνουν κατά τη διάρκειά του. Κάθε ΤΧΕ κοστίζει δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανά μονάδα, καθώς η μετακίνηση και η συντήρηση μετά από τη χρήση του εξοπλισμού είναι πανάκριβη, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει νέα μέτρα και επιπλέον περικοπές για να μειώσει τα ελλείμματα, ενώ εμείς πρέπει να δίνουμε μάχη ακόμα και για τα εισιτήρια που δικαιούμαστε για τη μετακίνησή μας, πληρώνουμε οι ίδιοι το κόστος της θητείας μας, μας έχουν πεταμένους σε άθλιες εγκαταστάσεις.



Το αποκορύφωμα όμως αυτής της δράσης, που έχει αποκρυφτεί από τα ΜΜΕ, είναι η παρέμβαση του ελληνικού στρατού στα βόρεια σύνορα όπου βρίσκονται οι μονάδες της Πλάτης. Κατά την διάρκεια έντασης στα σύνορα Τουρκίας και Βουλγαρίας τα ξημερώματα της 23ης Μάρτη πραγματοποιήθηκε πραγματικό ΤΧΕ ενώ οι μονάδες της περιοχής ήταν σε επιφυλακή μέχρι το πρωί. Κάνεις δεν έμαθε τι ακριβώς συνέβη ενώ ακόμη και τα στελέχη δεν είχαν πλήρη εικόνα. Την επόμενη μέρα σε όλες τις μονάδες του Έβρου, όπου είχε διαδοθεί το γεγονός, καμία ενημέρωση δεν έγινε και τα γεγονότα θάφτηκαν. Αντίθετα, στα media λύσσαξαν για την πολεμική ένταση μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας, εκθειάζοντας το ρόλο του ελληνικού κράτους σαν «παράγοντα σταθερότητας».


Όμως, το ελληνικό κράτος «παίζει πόλεμο». Έχει το στρατό διαρκώς με το όπλο στην σκανδάλη. Πλημμυρίζει με εθνικιστική και στρατιωτική προπαγάνδα τα στρατόπεδα. Μας προετοιμάζει για το ρόλο του αναλώσιμου στις διακρατικές του κόντρες. Όμως, δεν κάνει μόνο αυτό. Την ίδια ώρα που οι μονάδες κοντά στο «τριεθνές» ήταν σε ολονύκτια επιφυλακή, οι υπόλοιπες μονάδες ήταν έτοιμες να συνεχίζουν τις επικίνδυνες πολεμικές ασκήσεις που είναι καθημερινότητα σε όλο τον Έβρο. Ενώ λίγο πιο πάνω, οι φαντάροι και οι ΕΠΟΠ στέλνονταν σε θέσεις επιφυλακής χωρίς καν να ξέρουν τον λόγο για τον οποίο κάποιος ή κάποιοι τους έστελναν «να πεθάνουν», οι συνάδελφοι στο ποτάμι συνέχιζαν «τη δουλειά τους» χωρίς να έχουν καταλάβει τίποτα. 
Ποια είναι η δουλειά τους; 
Μα φυσικά, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγουν μέρα-νύχτα κατά των προσφύγων: οι περιπολίες, τα καρτέρια, οι ενέδρες, η συνεργασία με συνοριοφυλακή και αστυνομία για ελέγχους και επιχειρήσεις σκούπα.

Αυτή η περιγραφή δεν είναι κάποια δυσλειτουργία ή κάποιο «μπλέξιμο» ανάμεσα στους ρόλους που έχει να παίξει ο στρατός. Αντίθετα, είναι ο πραγματικός καταμερισμός που εκτελεί με απόλυτη ακρίβεια, ανάμεσα στους πολέμους που προετοιμάζει και στους πολέμους που διεξάγει. Υπάρχει γενικώς η αίσθηση ότι εμείς απλά για μία περίοδο συντηρούμε τις μονάδες χωρίς ουσιαστικά να εμπλεκόμαστε στις πολεμικές επιχειρήσεις. Η καθημερινότητα όμως που ζούμε τον τελευταίο μήνα καταρρίπτει αυτό το μύθο. Οι φαντάροι στον Έβρο είναι τα πρώτα αναλώσιμα πιόνια σε κάθε ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ή κλιμάκωσης των ανταγωνισμών στα Βαλκάνια. Καλούνται ήδη να παίξουν τον άτυπο ρόλο του «μπάτσου» και του κυνηγού μεταναστών που τους έχει αποδοθεί από το ΓΕΣ, το ΓΕΕΘΑ, το υπουργείο και την κυβέρνηση.

Μην ξεγελιόμαστε από την ελλιπή προετοιμασία και την απουσία κάθε ενημέρωσης για το σχεδιασμό των ανώτερων επιτελείων. Η ιεραρχία στο στρατό δεν θα μπορούσε να αναπαράγει τα προνόμια και την εξουσία της αν όλοι οι κατώτεροι -πολλώ δε μάλλον η κοινωνία και οι οικογενειές μας- είχαν γνώση και άποψη για τις εγκληματικές επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης. Είτε αυτές αφορούν την επιβολή και άλλων βαρβάρων μέτρων στη χώρα μας είτε αφορούν την επιθετικότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων μέσω της συμμαχίας του ελληνικού κράτους με Ισραήλ- Αίγυπτο- Κύπρο, τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τον Ευρωστρατό.

Τα γεγονότα αυτά αποκρύπτονται από την κοινή γνώμη όχι γιατί είναι απόρρητα μυστικά αλλά γιατί ενώ ο στρατός υποτίθεται ότι υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα τελικά βλέπουμε να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου στην Βουλγαρία και τον ρόλο της Ελλαδας ως «Ισραήλ των Βαλκανίων» που θα επεκτείνεται σε όλη την περιοχή.

Η "εθνική ενότητα" είναι απαραίτητη ώστε το πολιτικό σύστημα να κλείσει το ρήγμα των εξεγέρσεων της προηγούμενης δεκαετίας και να καθυποτάξει την νεολαία ως αναλώσιμο δυναμικό στο σφαγείο των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αναπτύσσει ακόμα περισσότερο τα δόγματα των προκατόχων της, τα βρίσκει με τις εθνικιστικές κραυγές των ακροδεξιών και φασιστών.

Η διαδεδομένη άποψη ότι ο ελληνικός στρατός είναι τσίρκο μπροστά σε αυτόν των υπολοίπων χωρών δεν αποτελεί παρά ένα ψέμα για να νομιμοποιείται η άγρια εκπαίδευση, η σκληρή προετοιμασία, οι αυθαιρεσίες και η εξαθλίωση των φαντάρων στο όνομα της «εκπαίδευσης του πολεμιστή», οι διαρκείς ασκήσεις με πραγματικά πυρά και η εθνικιστική επιθετικότητα. Πώς γίνεται να υπάρχουν σύγχρονες υποδομές στον Έβρο όταν αυτές προορίζονται για καταστροφή σε ενδεχόμενο πόλεμο; Πώς γίνεται να έχει ο φαντάρος απαιτήσεις και δικαιώματα σαν πολίτης όταν προορίζεται να πολεμήσει χωρίς να ξέρει ποιον και γιατί; Πώς γίνεται να υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης όταν προοριζόμαστε για την λάσπη των χαρακωμάτων; 

Η βιομηχανία βυσμάτων που αποτελεί σχεδόν μάστιγα στις μονάδες του Έβρου δεν είναι σύμπτωμα εκφυλισμού του ελληνικού στρατού αλλά βασικό τεκμήριο της ταξικής φύσης του σύγχρονου πολέμου, όπου οι φτωχοί και οι μη προνομιούχοι, αυτοί που τελικά θα σφαχτούν για τις σφαίρες επιρροής των κρατών και των αστικών τάξεων, διαχωρίζονται από τους πλούσιους, τους διάσημους, αυτούς που «έχουν μπάρμπα στην Κορώνη», από τα «αγαπημένα» παιδιά του συστήματος της ιεραρχίας και της εξουσίας. Αποτελεί ταυτόχρονα ένα εργαλείο συναίνεσης και νομιμοποίησης σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα της πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας και της κυβέρνησης συνολικά. Αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στον ελληνικό στρατό αλλά σε όλους τους εθνικούς τακτικούς στρατούς των καπιταλιστικών χωρών όλου του κόσμου παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις.

Όλα αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεκίνησαν με τις αλλαγές στην ιεραρχία του Δ’ Σώματος Στρατού. Αλλαγές που εξυπηρετούν την πολιτική επέκτασης της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στην Αν. Μεσόγειο, την εθνικιστική υστερία

Το μόνο που φοβούνται είναι η πάλη των φαντάρων. Μόνο το κίνημα μέσα και έξω από το στρατό έχει καταφέρει να επιβάλλει βελτίωση της καθημερινότητας: από την καθημερινή ζωή των στρατευμένων ως το μπλοκάρισμα των επιθετικών σχεδιασμών για την παρέμβασή του στρατού εντός και εκτός συνόρων. Όποιος επιλέγει την στάση του συλλογικού αγώνα έναντι του ατομικού δρόμου δεν είναι ούτε κορόιδο ούτε μάρτυρας. Όσοι είμαστε στο Έβρο δεν καμαρώνουμε για τις κακουχίες που περνάμε αλλά για την δράση μας ενάντια στο πυρήνα των επιθετικών σχεδιασμών του κεφαλαίου.

Σε Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία

Ο φαντάρος είναι πολίτης με στολή, ενάντια στον πόλεμο και την καταστολή

Το δρόμο της αξιοπρέπειας θα τον βαδίσουμε μέχρι να επιβάλουμε ειρήνη στην περιοχή μεταξύ των λαών ενάντια στην πολεμική επιθετικότητα των κρατών και ανατροπή των αυταρχικών καθεστώτων. Μην μας υπολογίζουν για τα κανόνια τους. Δεν πολεμάμε για την ελληνική ολιγαρχία, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ!

- Ανθρώπινες συνθήκες, βελτίωση της ζωής στα στρατόπεδα, περιορισμός των υπηρεσιών και των διαρκών ασκήσεων, αύξηση των εξόδων, των αδειών και του ελεύθερου χρόνου

- Αύξηση και βελτίωση των κοινωνικών παροχών (σε υγεία, παιδεία, στέγη, σίτιση, μόρφωση, πολιτισμό) για ντόπιους και ξένους, μέσα κι έξω από το στρατό. Καμιά περιστολή, καμιά υποκατάστασή τους από την υπερεργασία των χαμηλόβαθμων στελεχών και την τζάμπα και μαύρη εργασία των φαντάρων

- Τέλος στις ασκήσεις με πραγματικά πυρά και στις καταστάσεις συναγερμού

- Καμιά συμμετοχή στις περιπολίες και στο κυνήγι μεταναστών

- Καμιά πολεμική προετοιμασία: εχθρός μας δεν είναι ο Τούρκος ή ο Βούλγαρος φαντάρος. Εχθρός μας είναι ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, ο μιλιταρισμός και όσοι τους υπηρετούν και τους επιβάλλουν

Επιτροπές φαντάρων Έβρου


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Τηλ: 6932 955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου