Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Η Ελλάδα στο πλευρό των ΗΠΑ με θανάσιμο εχθρό πλέον τη Ρωσία και το Ιράν– Πλοίο του ΠΝ θα ενταχθεί σε Ομάδα Κρούσης αεροπλανοφόρου!

Τι συμφώνησαν Κοτζιάς-Καμμένος-Μάτις
Σοβαρή προσπάθεια αναβάθμισης της πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου μα εχθρό την Ρωσία

Νέα εποχή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις: 
Η Ελλάδα με την Σούδα αναβαθμίζεται ώστε να αποτελέσει το αντίπαλο δέος της ρωσικής βάσης της Ταρτούς (η οποία αναβαθμίζεται και αυτή) όπως τόνισαν αμερικανικές πηγές. 
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, οι Αμερικανοί πρότειναν τη συμμετοχή πλοίου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) σε Carrier Battle Group (Ομάδα Κρούσης και Συνοδείας), τα οποία αναπτύσσονται γύρω από ένα αεροπλανοφόρο.
Πρόκειται για απίστευτη εξέλιξη  καθώς τα πολλαπλών ρόλων πλοία που αναπτύσσονται γύρω από ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο (το οποίο ορίζεται ως HVU High Value Unit), διαδραματίζουν σημαντικό τακτικό ρόλο, ιδίως όταν η Ομάδα Κρούσης συμμετέχει σε κάποια επιχείρηση.



Μια πρώτη γεύση είχε δοθεί με την επίσκεψη της 1η ΜΑΛ στο Αεροπλανοφόρο USS George W. Bush CVN-77! καθώς και με τις εν πλω ασκήσεις (PASSEX) με μονάδες της Ναυτικής Δύναμης Επιχειρήσεων 2 (Carrier Strike Group 2) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στην περιοχή Κρητικού – Μυρτώου Πελάγους με τη φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ.


Στην άσκηση συμμετείχαν πέραν του ελληνικού πλοίου το αεροπλανοφόρο USS GEORGE H. W. BUSH, το καταδρομικό USS PHILIPPINE SEA καθώς και αριθμός από τα οργανικά αεροσκάφη και ελικόπτερά τους. Δείτε φωτογραφίες παρακάτω.

Απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα είναι μεμονωμένη, αλλά θα αφορά και την παράλληλη ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement MDCA) ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, με βασικό άξονα τη χρήση της βάσης της Σούδας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος συζήτησε στη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογό του το αίτημα των ΗΠΑ για ανανέωση της MDCA όχι για ένα -ως είθισται- αλλά για πέντε έως δέκα χρόνια.

Οι Αμερικανοί επιθυμούν την πενταετή ανανέωση, κυρίως διότι θέλουν να επεκτείνουν τις δυνατότητες της βάσης της Σούδας στην οποία πλέον γίνονται αρκετά εξειδικευμένες επισκευές ακόμη και σε μεγάλες ναυτικές μονάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μόνο πρόβλημα που καθυστερεί την προώθηση της επέκτασης της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τη Σούδα, είναι ότι η τροποποίηση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή, κάτι που προβληματίζει το Μαξίμου για πιθανές κοινοβουλευτικές «ανταρσίες».

Εάν εγκριθεί η εν λόγω αμερικανική εισήγηση, τότε η σχετική συμφωνία θα συμπεριληφθεί σε μία ευρεία ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, με βασικό άξονα τη χρήση της βάσης στη Σούδα.

Ο υπουργός Άμυνας, κ. Καμμένος έχει ζητήσει να ενταχθεί η Ελλάδα σε προγράμματα στρατιωτικών συνεργασιών, αντίστοιχων με εκείνων του Ισραήλ και της Αιγύπτου.
Θυμίζουμε την ανακοίνωση μας:
Κοινή άσκηση της φρεγάτας Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ και του αεροπλανοφόρου GEORGE BUSH στο Κρητικό πέλαγος με ΕΧΘΡΟ την Ρωσία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου