Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Έτσι έδιωξαν τον Ζοζούλια οι αντιφασίστες της Ράγιο...

Έτσι έδιωξαν τον Ζοζούλια οι αντιφασίστες της Ράγιο...
Η Ράγιο παραμένει μία από τις λίγες ομάδες που διατηρεί τη σύνδεση με τα ιδανικά και τις αρχές της κοινότητας που εκπροσωπεί και ο Ρόμαν Ζοζούλια δε θα μπορούσε ποτέ να φιλοξενηθεί στο Βαγιέκας. Ο Ουκρανός έφυγε από την πίσω πόρτα... 
Ποτέ μια μεταγραφή στη Ράγιο δεν έφερε τόσες χιλιάδες φωνές έξω από το Vallecas! Οχι, δε βρέθηκε ο ηγέτης που θα την πάρει από το χέρι και θα την ανεβάσει ξανά στην Primera, αλλά ένας ποδοσφαιριστής που γι αυτούς προσβάλλει την ιστορία της, που είναι συνδεδεμένη με κοινωνικούς αγώνες. Αυτό τονίζουν οι οπαδοί της και στέλνουν... πίσω στη Σεβίλλη τον Ρόμαν Ζοζούλια! Τι και αν ο Ουκρανός ποδοσφαιριστής ανακοινώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης από τη Βαγιεκάνο, τα όσα ακολούθησαν αναστάτωσαν τους δυο συλλόγους! Ο Ουκρανός επιθετικός με γράμμα στους αφισιονάδος της Ράγιο τόνισε ότι οι κάποιες δηλώσεις του από το παρελθόν παραποιήθηκαν από συγκεκριμένο δημοσιογράφο, αλλά κανείς οπαδός της Ράγιο δεν τον πίστεψε
«Δεν εμπλέκομαι σε παραστρατιωτικές και νεοναζιστικές οργανώσεις. Βοηθώ τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος προστατεύει την πατρίδα μου και τα παιδιά που υποφέρουν από τον πόλεμο. Είμαι περήφανος που θα παίζω στη Ράγιο Βαγιεκάνο. Όταν έφτασα στη Σεβίλλη για τη Μπέτις φορούσα μια μπλούζα με το έμβλημα της Ουκρανίας και ποιήματα του Τάρας Σεφτσένκο, έργα του οποίου διδάσκονται σε όλα τα σχολεία της Σοβιετικής Ένωσης. Ο δημοσιογράφος έγραψε ότι φορούσα μπλούζα νεοναζιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης. Εγινε λάθος...». Αλλά...
Ο Ζοζούλια βρέθηκε για λίγες ώρες εγκλωβισμένος σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον και η διοίκηση της Μπέτις φρόντισε να του παράσχει προστασία μιας και η νέα του ομάδα παρουσιάστηκε μετανιωμένη!


«Οι άνθρωποι είναι πάνω απ όλα και πρέπει να φροντίσουμε τον Ζοζούλια. Πρέπει να επιστρέψει στη Σεβίλλη, να ηρεμήσει και να εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Είδαμε τις αντιδράσεις ριζοσπαστικών ομάδων. Μιλήσαμε με τη Ράγιο και συμφωνήσαμε πως για το καλό του παίκτη που αποτελεί δκό μας περιουσιακό στοιχείο πρέπει να γυρίσει» τόνισε ο αθλητικός διευθυντής της Μπέτις, Μιγκέλ Τορεσίγια.

Η... κακή μέρα φάνηκε από το πρωί για τον Ζοζούλια, αφού ήδη ένα μεγάλο πανό είχε αναρτηθεί στο προπονητικό κέντρο «Το Βαγιέκας δεν είναι τόπος για Ναζί», ενώ ανάλογα συνθήματα είχαν γραφτεί στην είσοδο «Οχι στους Ναζί». Στο τέλος της προπόνησης, ο Ουκρανός είχε διαπιστώσει πως οι αντιδράσεις μίσους ήταν μόνο η αρχή και το μέλλον του στην ομάδα... δυσοίωνο. Δεν πρόλαβε να ανακοινωθεί, αφού ο κόσμος της Ράγιο είχε βρεθεί στα γραφεία του συλλόγου και φώναζε «Δε θέλουμε ναζί», «Αν είσαι ρατσιστής δε μπορείς να φορέσεις τη φανέλας μας». Ο ατζέντης του Ζοζούλια προσπάθησε να ηρεμήσει το εξαγριωμένο κοινό. Μάταια όμως... Χρειάστηκαν διμοιρίες των ΜΑΤ για να μην ξεφύγει η κατάσταση! Ο Ουκρανός φορ είχε την πιο σύντομη σταδιοδρομία σε ομάδα κι έφυγε από την πίσω πόρτα!

«Είναι γελοίο αυτό που συμβαίνει. Είναι πλήγμα στις αξίες και στην ιστορία μας: ανάμεσα σε χιλιάδες παίκτες που ήταν διαθέσιμοι απέκτησαν έναν γνωστό νεοναζί. Δεν είναι μόνο ιδεολογικό το θέμα. Είναι κάτι περισσότερο. Αυτός ο ποδοσφαιριστής κουβαλά όπλα, έχει στηρίξει οικονομικά φασιστικές οργανώσεις, φέρει τα σύμβολά τους κι έχει δηλώσει τη συμπαράστασή του στην ακροδεξιά παράταξη της πατρίδας του. Είναι σύμβολο γι αυτούς» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι «Bukaneros», και φυσικά μια τέτοια αντίδραση δε θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τη διοίκηση της Ράγιο.

Οι «Bukaneros» είναι οι Ultras της Ράγιο και στα ισπανικά σημαίνει «πειρατές». Είναι γνωστοί για τη συμμετοχή τους σε αντιφασιστικούς αγώνες, ενώ η κόντρα με ακροδεξιές οργανώσεις είναι τεράστια. Στάθηκαν με το... καλημέρα της πληροφορίας απέναντι στον Ζοζούλια αναρτώντας φωτογραφίες στις οποίες ο Ζοζούλια πόζαρε κρατώντας όπλο ή δίπλα στην εικόνα του Στεπάν Μπαντέρα (αντικομμουνιστής που συνεργάστηκε με τον Αδόλφο Χίτλερ).

H Ράγιο Βαγιεκάνο στο πλευρό 85χρονης που έμεινε στο δρόμο!

Ποιος θα ξεχάσει την ενέργεια της ομάδας και των φιλάθλων στο δράμα μιας 85χρονης. Η ηλικιωμένη γυναίκα ζούσε στο Βαγιέκας σχεδόν όλη τη ζωή της. Ωστόσο, ένα δάνειο του γιου της στάθηκε η αιτία να της πάρει η τράπεζα το σπίτι και να της κάνει έξωση. Οι «φρανχιρόχος» όμως, που έχουν δείξει στην πράξη την στήριξή τους στην τοπική κοινότητα. «Θα βοηθήσουμε την κυρία, όχι μόνο εγώ, αλλά το προπονητικό τιμ, οι παίκτες, όλοι. Θα βρούμε ένα μέρος για να μείνει με αξιοπρέπεια και να μην είναι μόνη. Είμαι περήφανος που θα βοηθήσω και θα ήθελα να το κάνω και με άλλο κόσμο. Η ομάδα δίνει το παρών όλο και περισσότερο στη γειτονιά τος Βαγιέκας. Μπορείς να χάσεις την ιδιοκτησία σου τη Δευτέρα, αλλά επιστρέφεις, ξυπνάς και συνεχίζεις τη μάχη», τόνιζε ο Χέμεθ.

Οι αντιδράσεις των γυναικών του Βαγιέκας πέρασαν στην ιστορία, αφού είχαν σταθεί εμπόδιο κατά της απαγόρευσης της έκτρωσης «Δικό μας αιδοίο, δική μας απόφαση» το πανό που αναρτήθηκε στο γήπεδο.

Κάπως έτσι αντιλαμβάνονται την καθημερινότητα και οι κάτοικοι του Βαγιέκας. Μιας περιοχής, με βαθιές εργατικές ρίζες και ιστορικό... αντίστασης. Η Ράγιο παραμένει μία από τις λίγες ομάδες που διατηρεί τόσο μεγάλη τη σύνδεση με τα ιδανικά και τις αρχές της κοινότητας την οποία εκπροσωπεί. Οι κοινωνικές αξίες του ποδοσφαιρικού συλλόγου δημιουργούν την ταυτότητά του. Οι οπαδοί γνωρίζουν ότι αποτελούν τον φτωχό συγγενή του μαδριλένικου ποδοσφαίρου. Κόσμος και ομάδα κρατούν ψηλά τη σημαία της διαφορετικότητας και βρίσκονται πάντα στο πλευρό της κοινωνίας και των αδικημένων.http://www.gazzetta.gr/fourfourtwo/article/1041388/etsi-edioxan-ton-zozoylia-oi-antifasistes-tis-ragio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου