Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Ανακοίνωση της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης για την Αποστολή στη Συρία και το Δοκιμαζόμενο Λαό και την ανάκληση VIZAS από την Συριακή κυβέρνηση

Επί δύο μήνες προετοιμάστηκε αποστολή δικηγόρων στην Δαμασκό για να εκφραστεί η συμπαράσταση στο Λαό της Συρίας που εδώ και έξι τουλάχιστον χρόνια σφαγιάζεται. Η αποστολή έλαβε χώρα από 3 έως 8 Ιανουαρίου.

Ζώντας το δράμα αυτού του λαού, αλλά και όλων των λαών της περιοχής, βλέποντας στα μάτια και τα σώματα των προσφύγων όλη την βία του πολέμου, η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση αποφάσισε να συμμετέχει στην αποστολή σαν ελάχιστη συμβολή στο σταμάτημα αυτού του αιματηρού πολέμου.

Η ΑΔΚ προσπάθησε να συμβάλλει, προτείνοντας ένα πολιτικό πλαίσιο που να αναδεικνύει, στο μέτρο του δυνατού και του σεβασμού όλων των πολιτικών αντιλήψεων, τις πραγματικές αιτίες της σφαγής των λαών. Στο πλαίσιο αυτό έγινε προσπάθεια να αποκαλυφθούν οι ανταγωνισμοί των κυρίαρχων του πλανήτη στην περιοχή αλλά και ο ρόλος των γύρω κρατών, των τοπικών δυναστών και των ελεγχόμενων ομάδων που συνέβαλλαν αλλά και συμβάλλουν στην σφαγή των λαών. 

Κανείς δεν μπορεί να ξεχνάει ότι το δράμα της Συρίας έχει ξεκινήσει πολύ καιρό πριν τον πόλεμο, με την καταστολή των εργατικών και λαϊκών ελευθεριών, με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με την επίθεση του καθεστώτος στην Αραβική άνοιξη, την επίθεση στις μειονότητες, άνοιξε η πιο αιματηρή σελίδα για τους λαούς, έδωσε την ευκαιρία σε κάθε λογής ιμπεριαλιστές (Η.Π.Α., Ε.Ε., Ρωσία κ.ά.) και τους ντόπιους συμμάχους τους, να σφάξουν.

Η ΑΔΚ έχει την άποψη ότι η ταύτιση των λαών και του αντιπολεμικού κινήματος με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και με κάθε τύπου εκμεταλλευτή και δυνάστη δεν θα σταματήσει τον πόλεμο. Η αποτροπή του πολέμου και της σφαγής μπορεί να είναι μόνο έργο του ίδιου του λαού και της πάλης του ενάντια στον πόλεμο και, ταυτόχρονα, για τη συνολική κοινωνική απελευθέρωση.

Εξ αιτίας αυτής της πολιτικής μας τοποθέτησης, η Συριακή κυβέρνηση ανακάλεσε την βίζα της δικηγόρου και μέλους της ΑΔΚ, Αντωνίας Λεγάκη, απαγορεύοντάς της την είσοδο στην Συρία.Η Αντωνία Λεγάκη αντιδρώντας στον αποκλεισμό της και αρνούμενη να υποχωρήσει στην έμμεση προειδοποίηση «ότι μετα τις δηλώσεις της δεν εγγυώνται την ασφάλειά της και δεν είναι ευπρόσδεκτη», ταξίδεψε μέχρι τη Βηρυτό όπου και μέσω μιας σειράς επαφών προσπάθησε να κοινωνήσει τις απόψεις και τις εκτιμήσεις οργανώσεων και κινημάτων στη Μέση Ανατολή που αρνούνται να υποταχθούν στη λογική «μοιράσματος του κόσμου» και ντε φάκτο νομιμοποίησης αντιδημοκρατικών καθεστώτων, αιτία του πολέμου και των ενδοιμπεριαλιστικών επιδιώξεων και ανταγωνισμών. Ο αποκλεισμός της έκφρασης αλληλεγγύης στο λαό της Συρίας δεν είναι δικαίωμα καμίας κυβέρνησης, κανενός καθεστώτος. Με αυτό τον τρόπο της απαγορεύτηκε η είσοδος, μαζί με την υπόλοιπη αποστολή, στη Συρία και έμεινε στο Λίβανο όπου πραγματοποιήθηκε σειρά επαφών και ανταποκρίσεων.

Η ενέργεια αυτή, δυστυχώς, επιβεβαιώνει όλες τις παραπάνω εκτιμήσεις μας για τον πόλεμο και τα συμφέροντα που διακυβεύονται στην περιοχή, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια των κυρίαρχων. Το αίμα του πολέμου, αν ποτέ σταματήσει με το προσωρινό τέλος των αιματηρών εμφυλίων και των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων, θα αντικατασταθεί από την άγρια κοινωνική εκμετάλλευση των λαών για την κερδοφόρα "ανασυγκρότηση" της χώρας και το μοίρασμα της περιοχής. 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου