Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Σύγκρουση ελληνικής κυβέρνησης-Ελληνοκυπριακής αστικής τάξης για το Κυπριακό

Εθνικά Δίκαια του Ελληνισμού και Μητέρες Πατρίδες ούτε Υπήρξαν, ούτε Υπάρχουν!
Όπως έχουμε επισημάνει στις συνεχείς παρεμβάσεις μας υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής άρχουσας τάξης σχετικά με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.
Η ελληνική άρχουσα τάξη εκτιμά ότι η συγκεκριμένη διαδικασία οδηγεί σε μια ανυπέρβλητη ήττα των ελληνικών αστικών γεωστρατηγικών συμφερόντων καθώς θέτει σε κίνδυνο την παρουσία της στο νησί, τις στρατηγικές της διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (ΑΟΖ-έλεγχος ενεργειακών κοιτασμάτων-εμπορικών και ενεργειακών ροών, κατεύθυνση αγωγών κλπ), αλλά και το σύστημα συμμαχιών με τη μορφή Αξόνων μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ που είχαν σχεδιαστεί για να τα εξυπηρετήσουν.

Ουσιαστικά λοιπόν η υπεράσπιση αυτών των αστικών συμφερόντων και όχι φυσικά τα "εθνικά δίκαια του ελληνισμού" αποτελούν την αιτία της αρνητικής τοποθέτησης της ελληνικής άρχουσας τάξης.

Για αυτό ακριβώς ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρουσιάζεται εριστικός και θέτει τα συγκεκριμένα ζητήματα προς διαπραγμάτευση όταν γνωρίζει καλά ότι η αυταρχική κυβέρνηση Ερντογάν, που εκπροσωπεί το κατοχικό καθεστώς δεν πρόκειται να τα δεχτεί. 

Διαβάζουμε λοιπόν:

«Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ», ήταν η απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, από την Γενεύη, από όπου η τουρκική διπλωματία αποχώρησε το βράδυ της Πέμπτης (13/1), μετά και την τελευταία διάσκεψη που έγινε για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως, «την Παρασκευή, η τουρκική Αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ».
Να ποια είναι όμως και η θέση του Τουρκικού κράτους απέναντι στις διαπραγματεύσεις. 
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την προσευχή της Παρασκευής αποχωρώντας από το τέμενος δήλωσε, μεταξύ άλλων, για το Κυπριακό ότι «η “Βόρεια Κύπρος” καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Προσεγγίζει με ειλικρίνεια. Η “Νότια Κύπρος” και η εγγυήτρια Ελλάδα έχουν άλλες προσδοκίες. Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων». Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε: «Είπαμε να μην περιμένετε τίποτα όπου δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, όπως έχει διευκρινιστεί και παλαιότερα θα έχουμε ισάριθμο στρατό με την “Βόρεια” και την “Νότια Κύπρο”. Τα είχαμε πει και παλαιότερα». 
Σύμφωνα με την αρθρογραφία η διάσταση απόψεων ελληνικής κυβέρνησης και Κυπριακής Προεδρίας πήρε σάρκα και οστά στην Γενεύη, όταν έγινε σοβαρό επεισόδιο μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά. Οι δυο άνδρες τσακώθηκαν άγρια στο λόμπι του ξενοδοχείου και οι φωνές ήταν τόσο δυνατές που ακούστηκαν σχεδόν σε όλο το κτίριο! Η διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά ο οποίος είχε δηλώσει με νόημα ότι «όλοι έχουμε ιστορικές ευθύνες για το Κυπριακό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδεικτικό της κρίσης που υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης» που πρόσκειται στο Νίκο Αναστασιάδη με τίτλο «Συνέχεια ήθελε ο γ.γ. όχι όμως ο Κοτζιάς» και υπότιτλο: «Σύγχιση από εσπευσμένες ανακοινώσεις του Έλληνα υπεξ».
Χαρακτηριστική όμως των μπλοκ απόψεων που έχουν διαμορφωθεί απέναντι στη διαδικασία είναι η θέση του ΑΚΕΛ, που έχοντας ταυτιστεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όχι μόνο υπεραμύνεται της διαδικασίας φτάνοντας σε σύγκρουση ακόμη και με το ΚΚΕ, αλλά επίσης προβαίνει σε αιχμηρές ανακοινώσεις. 

Σε δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό σχετικά με τα αποτελέσματα της Γενεύης και εν γένει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ως μια πρώτη αντίδραση μεταξύ άλλων σημειώνονται τα εξής:

"Εκτιμούμε θετικά το γεγονός ότι μετά από τη Γενεύη ο διάλογος και η προσπάθεια θα συνεχιστούν. Άλλη οδός για την επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό δεν υπάρχει πέρα από τις διαπραγματεύσεις. Με απαρέσκεια σημειώνουμε το γεγονός ότι κάποιοι στο εσωτερικό μέτωπο για ακόμα μια φορά δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και με τη συμπεριφορά τους προκάλεσαν προβλήματα και αναστάτωση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στη Γενεύη. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και πατριωτισμό να στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία και την προσπάθεια για επίτευξη λύσης. Μια λύση η οποία θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο και το λαό και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να πορευτούν μαζί στην κοινή τους πατρίδα μέσα σε συνθήκες μόνιμης ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας".

Εμείς θεωρούμε ότι έχουμε μπει σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο τρομερής έντασης των ανταγωνισμού τόσο μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όσο και των τοπικών παικτών για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου και την αναβάθμιση του ρόλου τους.

Εθνικά Δίκαια του Ελληνισμού και Μητέρες Πατρίδες ούτε Υπήρξαν, ούτε Υπάρχουν!

Η αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων όλων των κρατών, η νέα κούρσα των εξοπλισμών, οι εκκλήσεις για "εθνική ενότητα" στο έδαφος της ταξικά βάρβαρης επέλασης του αστικού κράτους και του κεφαλαίου αποδεικνύουν μόνο το εξής:
ότι έχουν λάβει απόφαση να δώσουν στον ταξικό πόλεμο που διεξάγουν εναντίον των εργαζομένων ακόμη και τη μορφή των διακρατικών συγκρούσεων.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΤΩΝ
Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πιστεύουμε ότι όποιος ετοιμάζεται για Πόλεμο, όπως συστηματικά πράττει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν το κάνει για να διαφυλάξει την Ειρήνη αλλά για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τις Μεγαλοιδεατικές βλέψεις του ελληνικού κεφαλαίου.
Η ιστορία του εργατικού κινήματος διδάσκει ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ο πόλεμος είναι ο φόβος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής. 
Εμείς θεωρούμε ότι στις 28 Ιανουαρίου πρέπει να διοργανωθεί μεγάλη Αντιπολεμική συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή με την συμμετοχή αγωνιστών Ελλήνων-Τούρκων-Κούρδων και συλλογικοτήτων του εργατικού και του αντιπολεμικού κινήματος.
Η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση καλεί όλες τις συνιστώσες του κινήματος να ενισχύσουν την πάλη για την Ανατροπή των Μνημονίων και της αντεργατικής πολιτικής, την ενίσχυση της δράσης μέσα στο Στρατό για το Μπλοκάρισμα της Μηχανής του Πολέμου και της Καταστολής, για την ανάπτυξη κοινών αγώνων των εργαζομένων και στις δύο ακτές του Αιγαίου.
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΗΠΑ-Ε.Ε.-ΝΑΤΟ-Ελληνική Ολιγαρχία.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ  
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
diktiospartakos@hotmail.com
diktiospartakos.blogspot.com
τηλ. επικ. 6932955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου