Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Με λένε Έλενα, είμαι 25 χρονών, ΕΠΟΠ στο επάγγελμα και δε μπορώ να ζήσω!

Πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω σε μια διαφορετική κινητοποίηση που έγινε στην Σερβία. 

Tουλάχιστον 1.000 Σέρβοι στρατιώτες και υποστηρικτές των αιτημάτων τους συμμετείχαν στην άνευ προηγουμένου διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι για να διαμαρτυρηθούν για τους χαμηλούς μισθούς τους και τις κακές συνθήκες εργασίας, μετέδωσαν σερβικά ΜΜΕ.

Αυτή η διαδήλωση, που έγινε μπροστά από το υπουργείο Άμυνας, οργανώθηκε από το συνδικάτο των ενόπλων δυνάμεων και την υποστήριξαν και συνδικαλιστικές ενώσεις της αστυνομίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

«Εάν ένας Σέρβος στρατιώτης δεν μπορεί να θρέψει την οικογένειά του (…), υπάρχει πρόβλημα» δήλωσε ο Νόβιτσα Άντιτς, ο επικεφαλής των συνδικαλιστών, όπως μετέδωσε το Tanjug.

Σύμφωνα με το συνδικάτο, τα ¾ και πλέον του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων έχουν μισθολογικές απολαβές κατώτερες σε σύγκριση με εκείνες του μέσου όρου στη Σερβία που ισοδυναμούσαν με 370 ευρώ τον Οκτώβριο.

Χίλιοι άνθρωποι εγκατέλειψαν τις ένοπλες δυνάμεις φέτος εξαιτίας των χαμηλών μισθών και των κακών συνθηκών εργασίας, υπογράμμισε ο Νόβιτσα Άντιτς.
Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν σερβικές σημαίες, κατευθύνθηκαν προς το προεδρικό μέγαρο όπου άφησαν μια επιστολή προς τον πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς, που είναι επίσης και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ζητώντας του να «τους προστατεύσει».Ο υπουργός Άμυνας Ζόραν Τζόρτζεβιτς, ο οποίος είχε δηλώσει την αντίθεσή του για αυτήν την κινητοποίηση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μόλις 200 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων συμμετείχαν στην διαδήλωση.
Νομίζουμε ότι η είδηση αυτή συμβάλλει στην κατανόηση των σύγχρονων στρατών και στις αντιλήψεις που διέπουν τους στρατιωτικούς. Τους ανθρώπους που αναζήτησαν και αναζητούν την ατομική λύση και βόλεψη στον Στρατό, έτοιμοι να αποδεχτούν κάθε ταπείνωση και κακομεταχείριση προκειμένου να εξασφαλίσουν την εργασιακή σταθερότητα και την καριέρα.
Ταυτόχρονα, με μια σημαία στο χέρι και με έντονο εθνικισμό τονίζουν ουσιαστικά ότι αποτελούν κάτι το ξεχωριστό, αποβλέποντας τη διατήρηση των προνομίων τους.
Και όταν ακόμη θα βγουν στο δρόμο να διαμαρτυρηθούν ή θα αναζητήσουν λύσεις μέσα από τους συνδικαλιστικούς αγώνες που κυριαρχεί το συντεχνιακό περιεχόμενο, πάντα θα στραφεί ενάντια τους ο αστικός κόσμος και οι φασίστες -όπως έγινε και στην Ελλάδα με τη ΝΔ, το στρατιωτικό κατεστημένο και τους ΝΑΖΙ εγκληματίες της Χρυσής Αυγής που κατήγγειλαν το ΣΥΣΜΕΔ και τον στρατιωτικό συνδικαλισμό, πριν επιχειρήσουν να ελέγξουν!
Γιατί βλέπεις ο σύγχρονος ρόλος του Πραιτοριανού ντυμένου στα χακί δεν χωρά τέτοιου είδους πολυτέλειες. Πολύ περισσότερο όταν το βασικό ζητούμενο κάθε κράτους στο οποίο προωθείται η Ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους, που σημαίνει περιορισμός μισθών-επιδομάτων, δηλαδή πιο φθηνοί Στρατιωτικοί!
Όλα αυτά επομένως δεν αποτελούν προνόμιο της Σερβίας αλλά αποκαλύπτονται στο γράμμα της Έλενας, μιας νέας κοπέλας 25 χρονών, ΕΠ.ΟΠ. στο επάγγελμα, που αντί να αγωνιστεί για την ζωή της, αντί να διεκδικήσει με συλλογικούς όρους το παρόν και μέλλον του συνόλου των εργαζομένων, έγινε ΕΠ.ΟΠ. με τις γνωστές διαδικασίες! 
Η Έλενα 25 χρονών, ΕΠΟΠ στο επάγγελμα, εξομολογείται
Είμαι ΕΠΟΠ 8η σειρά "μη μονιμοποιηθείς". 
Υπηρετώ στον ν. Έβρου. 
Ήθελα να μπω στον στρατό γιατί αγαπούσα αυτό το κομμάτι.
Προσπάθησα 3 φορές και τελικά τα ΚΑΤΑΦΕΡΑ. Είμαι γυναίκα 25 χρονών. Νοικιάζω σπίτι, πληρώνω ΔΕΗ, πετρέλαιο, κοινόχρηστα. Δεν κάνω εξόδους, μένω στο σπίτι συνέχεια γιατί πρέπει να βοηθήσω τους άνεργους γονείς μου και την αδελφή μου που είχε την "ατυχία" να σπουδάζει.
Δεν ξέρω πλέον πόσα πέρνω γιατί κάθε μήνα με κόβουν από τον μισθό μου.
Έπαιρνα με τα επιδόματα παραμεθωρίου εκτός έδρας κλπ περίπου 900 ευρώ. Τώρα δεν ξέρω................
Πείτε μου σας παρακαλώ πώς να ζήσω εγώ και πως να βοηθήσω την οικογένειά μου. Το μόνο που θα έσωζε την κατάσταση θα ήταν να γλυτώσω τα έξοδα του σπιτιού................
Αυτά τα λέω για να καταλάβετε ότι όλοι έχουμε πρόβλημα. Εν ενεργεία και μη................
Και φοβάμαι ότι το πρόβλημα θα χειροτερέψει.
Και πριν κλείσω............όλοι εμείς οι "ΜΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΕΣ ΕΠΟΠ" έχουμε και τον φόβο της απόλυσης...........
Εκεί να δείτε δράματα.........
Συγγνώμη αν ξέφυγα από το θέμα αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα πολλών νέων στο στράτευμα.
Φυσικά, τα 900 ευρώ ο μισθός της Έλενας, απέχουν πολύ από το μισθό που εισπράττει ένας νέος της ηλικίας της, με πολύ περισσότερες σπουδές.
Φυσικά, το σπίτι από τον Στρατό που διεκδικεί η Έλενα όχι μόνο δεν το παρέχει το Δημόσιο σε καμιά άλλη κατηγορία υπαλλήλων του, αλλά ακόμη και αν της δοθεί, θα έχει κατασκευαστεί από τη δωρεάν εργασία των φαντάρων....
Και έτσι λοιπόν, με αυτές τις επιλογές, με αυτές τις αντιλήψεις βρεθήκαμε να βιώνουμε όλα αυτά τα αδιέξοδα, να είμαστε έρμαιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Γιατί ποτέ δε δοκιμάσαμε να Αντισταθούμε, να Αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε οι Ίδιοι, με Συλλογικούς και Μαχητικούς Αγώνες την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων των εργαζόμενων και των νέων ανθρώπων. 
Στην περίπτωση της Έλενας, μια ζωή μισή, γεμάτη διαταγή-υποταγή-πειθαρχία-ομηρεία...
Ε λοιπόν, έχει άδικο η Έλενα και η κάθε Έλενα...
Γιατί πρώτα από όλα είναι ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ να είσαι ΕΠ.ΟΠ.
Πρέπει να μείνουμε μακριά από Στρατό και Αστυνομία και να ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
τηλ: 6932 955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου