Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

H ελληνική εξωτερική πολιτική είναι συνυπεύθυνη-συνένοχη-συμμέτοχη στους πολέμους-επεμβάσεις που καταστρέφουν λαούς, προκαλούν την προσφυγιά

Με πρόσχημα την «Σταθερότητα» ενισχύει τις επεμβάσεις ΗΠΑ- ΝΑΤΟ-Ε.Ε, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τους φασίστες της Ουκρανίας
Ένας σύντομος απολογισμός της εξωτερικής πολιτικής του ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έπειθε και τον πιο καλοπροαίρετο απέναντι τους ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων και της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
Τα «φιλειρηνικά περιστέρια» αποκαλύφθηκαν γεράκια και τροβαδούροι του ΝΑΤΟ, υπέγραψαν και αυτοί την επέκταση του εμπάργκο της Ε.Ε. απέναντι στην Ρωσία. Πετώντας στην άκρη τις εξαγγελίες περί πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής, αφού πολυεπίπεδη αποδείχτηκε η στήριξη του ολοκληρωτικού καθεστώτος της Ουκρανίας, της οποίας έφτασαν να περιθάλψουν στα ελληνικά νοσοκομεία τα κτηνώδη καθάρματα των φασιστικών ταγμάτων, που ευθύνονται για τεράστια εγκλήματα.
Για να ακολουθήσει η διατήρηση και επέκταση της συμμαχίας με το κράτος δολοφόνο Ισραήλ και τους δικτάτορες της Αιγύπτου. Η στήριξη του ΝΑΤΟ και των ευρωστόλων, η μετατροπή των σημαντικότερων ελληνικών βάσεων σε πολεμικά ορμητήρια των βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ και των κρατών της Ε.Ε., οι εκκλήσεις του ΥΕΘΑΠ.Καμμένου στις ΗΠΑ να κάνει βάση την Κάρπαθο.
Πάντα προβάλλεται ως κριτήριο και ως «εθνικός στόχος» η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της άρχουσας τάξης, η ανάγκη «σταθερότητας» για να ικανοποιηθούν οι επιδιώξεις τους τόσο στο εσωτερικό με την λεηλασία των εργαζομένων, όσο και στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για τη διατήρηση λοιπόν αυτής της περίφημης «σταθερότητας» και την περιφρούρηση της «ασφάλειας», Τσίπρας-Καμμένος στήριξαν και στηρίζουν το καθεστώς Ερντογάν, τόσο στον εμφύλιο που διεξάγει εναντίον της Αριστεράς και των Κούρδων αγωνιστών στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και εισβάλλοντας στην Συρία. Για να φτάσουμε στην πρόσφατη συνάντηση στην Κρήτη, των υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου τόνισαν «τη βούλησή τους να ενισχύσουν τις σχέσεις των δύο χωρών». Τότε ήταν που ο Τούρκος ΥΠΕΞ βρήκε την ευκαιρία να επισημάνει:
«μόνο οι Έλληνες μπορούν να αναγνωρίσουν και να καταλάβουν τα προβλήματα τους».   
Η σταθερότητα επομένως στο εσωτερικό που τονίζεται από τις εκατοντάδες καταδίκες κοινωνικών αγωνιστών και την κρατική τρομοκρατία (που δίνει σαφή δείγματα όλο το καλοκαίρι με τις επιθέσεις εναντίον κινημάτων και μεταναστών) βρίσκει την συνέχεια της στην Σταθερότητα στο εξωτερικό, με την στήριξη αυταρχικών και δικτατορικών καθεστώτων, την συμμετοχή σε επεμβάσεις και τις κάθε είδους διευκολύνσεις.  
Τι σημαίνει όμως σταθερότητα και πως αυτός ο όρος μπορεί να περιγράψει την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μετά την εισβολή στην Συρία; Ποιος είναι ο στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής; Γιατί τελικά η αστική Ελλάδα στηρίζει το καθεστώς Ερντογάν;
Απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα αναλαμβάνει να δώσει ο υποστράτηγος εα *Ιπποκράτης Δασκαλάκης που σε άρθρο του τονίζει:
«Υπό αυτό το πρίσμα, η τουρκική επέμβαση, ενδεχομένως να θέτει τέρμα σε επικίνδυνους μαξιμαλιστικούς στόχους Κούρδων για περαιτέρω προέλαση δυτικώς του Ευφράτη και σε εδάφη χωρίς κουρδική πλειονότητα. Αντίστοιχα, περιορίζει τυχόν όνειρα της Δαμασκού περί αποκατάστασης του ελέγχου σε όλη την επικράτεια με τη βοήθεια της ρωσικής αεροπορίας αλλά και των κουρασμένων ιρανών εθελοντών. Συγχρόνως περιορίζει το χώρο που ελέγχει ο ISIS και υπό προϋποθέσεις ίσως περιορίσει και τις ροές προσφύγων προς την Τουρκία και εν συνεχεία προς την Ευρώπη. Αναμφίβολα όλα τα παραπάνω αποτελούν δευτερεύοντες στόχους της Τουρκίας αλλά με μια συντονισμένη προσπάθεια, κυρίως ΗΠΑ-Ρωσίας, μπορεί να καταστούν αμοιβαία οφέλη για όλους τους εμπλεκομένους. Βέβαια, η τουρκική επέμβαση, εφόσον παραμείνει συγκρατημένη και εντός των ορίων που μάλλον έχει αποδεχθεί, θα επιφέρει ενίσχυση της πολιτικής της Άγκυρας, του κυρίαρχου «Σουλτάνου» αλλά και μερική αποκατάσταση του καταρρακωμένου γοήτρου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων».
Δείτε τον Κοτζιά αγκαζέ με Τσαβούσογλου να τραγουδά «We Are The World»

O Κοτζιάς αγκαζέ με Τσαβούσογλου και τους υπόλοιπους Νατοϊκούς τραγουδά «We Are The World»Και συνεχίζει την ανάλυση του ο απόστρατος στρατηγός:
«Αν βέβαια ρωτάτε ποια εξέλιξη συμφέρει την Ελλάδα, επιτρέψτε μου να επιλέξω την επικράτηση της σταθερότητος στην ευρύτερη περιοχή που εκτιμώ ότι υπό προϋποθέσεις ενδέχεται να οδηγήσει σε αποδυνάμωση του ρόλου, της ισχύος αλλά και σε μια σταδιακή αναδιαμόρφωση της ενιαίας μορφής του σημερινού επεκτατικού και αναθεωρητικού τουρκικού κράτους. Καίτοι όμως η βίαιη διάσπαση ή δημιουργία χαλαρής ομοσπονδίας-συνομοσπονδίας στην Τουρκία (Τούρκοι-Κούρδοι όπως στην περίπτωση του Ιράκ), προβάλλονται ως ελκυστικές εξελίξεις, εντούτοις ενέχουν τον κίνδυνο της προσπάθειας αντιστάθμισης των απωλειών με επεκτατική κίνηση προς δυσμάς αλλά ακόμη και τυχόν μετεξέλιξης της νέας Τουρκίας σε μια ακόμη περισσότερο ισχυρή αναθεωρητική σουνιτική δύναμη. Συνοψίζοντας, κάθε άλλη λύση πέραν της σταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, όσο δελεαστική και να προβάλλει, ενέχει κινδύνους μη διαχειρίσιμους από την Ελλάδα (ειδικά την παρούσα χρονική συγκυρία) αλλά και τη Δύση γενικότερα».
Για να δούμε όμως, τι άποψη έχει για τις τελευταίες εξελίξεις ένα άλλο γεράκι, ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ, τον οποίο βαρύνουν τεράστιες ευθύνες για την καταστροφή της Λιβύης και της Συρίας. Ένας πολιτικός ηγέτης που σε προηγούμενη φάση και ακριβώς γιατί αυτό συνέφερε τα γεωστρατηγικά συμφέροντα του Γαλλικού ιμπεριαλισμού απαιτούσε την γενικευμένη ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή. Ηγέτη μια χώρας που βομβαρδίζει τόσο στην Συρία, όσο και στο Ιράκ, που επίσης συνδέει άμεσα τις ανθρωπιστικές της επιχειρήσεις με τις πωλήσεις όπλων!
 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε λοιπόν για "τους κινδύνους γενικής ανάφλεξης" στη Συρία με "τις πολλαπλές και αντικρουόμενες επεμβάσεις" της Τουρκίας και της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μέγαρο των Ηλυσίων προς τους πρεσβευτές της Γαλλίας. "Αυτές οι πολλαπλές, αντικρουόμενες επεμβάσεις εγκυμονούν κινδύνους γενικής ανάφλεξης", δήλωσε ο Ολάντ μιλώντας κυρίως για την στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων. "Είναι απόλυτα επιτακτική ανάγκη για παύση των μαχών", πρόσθεσε. "Η Γαλλία απευθύνει έκκληση από εδώ, τώρα, για άμεση εκεχειρία", τόνισε ο Ολάντ υπενθυμίζοντας ότι "η Συρία βιώνει εδώ και πέντε χρόνια μια φοβερή τραγωδία", κυρίως στο Χαλέπι όπου "λαμβάνει χώρα μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική καταστροφή". Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, η Ρωσία υποστηρίζει στρατιωτικά το καθεστώς του Μπασάρ-αλ Ασαντ, το οποίο χρησιμοποιεί την στήριξη αυτή για να βομβαρδίζει αντάρτες αλλά και άμαχο πληθυσμό, κάτι που εξυπηρετεί εξτρεμιστές όλων των πλευρών", τόνισε ο Ολάντ. Και "σήμερα, η Τουρκία είναι αυτή που επιλέγει να αναπτύξει τον στρατό της στο συριακό έδαφος για να προστατευτεί από το Ισλαμικό Κράτος, κάτι που είναι εντελώς κατανοητό μετά τις επιθέσεις που η χώρα υπέστη, καθώς και για να ελέγχει τα σύνορά της, κάτι το οποίο επίσης είναι αποδεκτό".
Παράλληλα, σε ακόμη ένα μέτωπο, αυτό της Λιβύης, καταγράφεται ένταση του εμφυλίου εξαιτίας της παρουσίας χιλιάδων μισθοφόρων των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, με συνεχόμενους βομβαρδισμούς από πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, τα οποία κατευθύνουν στους στόχους τους τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS που απογειώνονται από την πολεμική βάση του Ακτίου!
Αυτές οι εξελίξεις όμως προκαλούν την προσφυγιά. Να τα αποτελέσματα των επεμβάσεων. Να οι συνέπειες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.  
Ø  Σημαντικά αυξημένες είναι οι ροές μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο την τελευταία εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από το πρωί της περασμένης Δευτέρας, 22 Αυγούστου, μέχρι και σήμερα Δευτέρα, 29 Αυγούστου, το πρωί, στη Λέσβο καταγράφηκε πέρασμα 358 ατόμων. Την αντίστοιχη περίοδο στη Χίο πέρασαν 78, ενώ στη Σάμο μόλις επτά.

Συνολικά, 3.601 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα από τις 15 Ιουλίου, ημέρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία, έως τις 28 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Από τις αρχές του έτους έως και τις 28 Αυγούστου έφτασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης 163.105 άτομα και στην Ιταλία 106.461. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για το πρώτο οκτάμηνο του 2015 ήταν 234.357 άτομα στην Ελλάδα και 116.147 στην Ιταλία. Επίσης, 3.165 άτομα έχασαν τη ζωή τους την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως 28 Αυγούστου 2016, στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τη Μεσόγειο.
Ø  Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, το ιταλικό Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι συντόνισε επιχειρήσεις που είχαν αποτέλεσμα τη διάσωση περίπου 6.500 μεταναστών στα ανοικτά της Λιβύης, έναν αριθμό που είναι από τους μεγαλύτερους που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο.
Εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουμε κανένα εθνικό συμφέρον, κανένα κοινό συμφέρον με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα αστικά κόμματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τον κόσμο του πλούτου που εκπροσωπούν.
Είναι εχθροί μας.
Αυτοί κήρυξαν τον πόλεμο στον κόσμο της εργασίας, αυτοί μας κλέβουν την εργασία, την σύνταξη, το σπίτι και τους κόπους μιας ζωής, τα αγαθά της παιδείας-υγείας-πολιτισμού, αυτοί μας λεηλατούν το παρόν και το μέλλον.
Αυτοί μας σπρώχνουν να γίνουν Πραιτοριανοί τους, μισθοφόροι τους σε Στρατό και Αστυνομία, είτε Αναλώσιμοι φαντάροι στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς τους.
Καθήκον μας η ανασυγκρότηση του Αντιπολεμικού κινήματος, να διώξουμε τις βάσεις του θανάτου και να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες-μετανάστες, ικανοποιώντας όλα τα αιτήματα τους.
Πρέπει τώρα να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ενός εργατικού διεθνιστικού αντικαπιταλιστικούς κινήματος ενάντια στην ταξική αστική πολιτική και την κυβέρνηση, στους πολέμους και στις επεμβάσεις, στο ΝΑΤΟ, τον ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ και την Ε.Ε. 
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Τηλ: 6932 955437              http://diktiospartakos.blogspot.com


*ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ- Υποστράτηγος (εα)

Πτυχιούχος τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου
Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Διευθυντής Μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ)

Συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ)
Διαλέκτης στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου