Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Ισχυρά και πολυεθνικά τάγματα του NATO κατά της Ρωσίας

Την Ρωσία αναμένεται πλέον να ενημερώσει ο Γενς Στόλτενμπεργκ καθώς οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να αναπτύξουν πολυεθνικές δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία. Πως θα αναπτυχθούν τα τέσσερα τάγματα και ποια χώρα στέλνει μια ταξιαρχία τεθωρακισμένων με 4.200 άνδρες

Οι ηγέτες των κρατών μελών του NATO συμφώνησαν να αναπτυχθούν πολυεθνικές δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία για την αποτροπή οποιασδήποτε επιθετικής ενέργειας της Ρωσίας και ανέθεσαν στους διπλωματικούς απεσταλμένους τους να εξηγήσουν στη Μόσχα το σκεπτικό των κινήσεων αυτών την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Αυτά τα τάγματα θα είναι ισχυρά και θα είναι πολυεθνικά. Καθιστούν σαφές ότι μια επίθεση εναντίον ενός (κράτους) συμμάχου θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον της συμμαχίας στο σύνολό της», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Καθώς ενισχύουμε τα αποτρεπτικά μας μέσα και την άμυνά μας, συνεχίζουμε να επιδιώκουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να απομονωθεί (...). Θα ενημερώσουμε τη Ρωσία για τις αποφάσεις που λάβαμε στη σύνοδο», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.
Πως θα αναπτυχθούν τα τέσσερα τάγματα
Σημειώνεται ότι τα πολυεθνικά τάγματα στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής θα τελούν υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας και της Βρετανίας αντίστοιχα.
Η ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών εντάσσεται σε μια προσπάθεια κατευνασμού των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εκδηλώνουν ανησυχία για τις προθέσεις της Μόσχας.
Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα περίπου χίλιοι αμερικανοί στρατιωτικοί θα ενταχθούν στο ένα από τα τέσσερα τάγματα. Οι Αμερικανοί θα υπηρετούν «στο πλευρό» των Πολωνών συναδέλφων τους, ανέφερε ο Ομπάμα.
Αναμένεται να εκτελούν καθήκοντα εκπαιδευτών και θα πρόκειται για «μηχανοκίνητες» μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να διαθέτουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Από την πλευρά της, η Βρετανία δεσμεύθηκε να αναπτύξει 650 άνδρες, 500 στην Εσθονία και 150 στην Πολωνία, ενώ η Γερμανία και ο Καναδάς δεσμεύθηκαν να αναλάβουν τη διοίκηση ενός τάγματος η καθεμιά χώρα, στη Λιθουανία και στη Λετονία.
Ο Καναδάς είχε ανακοινώσει ήδη πριν από μερικές ημέρες ότι θα αναπτύξει χίλιους άνδρες, ενώ το Βέλγιο και η Γαλλία αναμένεται να στείλουν από 150 άνδρες.
Οι μονάδες αυτές, οι οποίες θα εναλλάσσονται, στόχο έχουν να διαδραματίσουν αποτρεπτικό ρόλο προκειμένου η Ρωσία να μην αποπειραθεί κάποια εισβολή.
Θα υποστηρίζονται από μια δύναμη εξαιρετικά ταχείας αντίδρασης, στην οποία έχουν ενταχθεί πέντε χιλιάδες άνδρες και η οποία είναι σε θέση να αναπτύσσεται επί του πεδίου εντός ημερών.
Στόχος του NATO είναι να αποτρέψει την επανάληψη του ουκρανικού σεναρίου και την υποθετική προσάρτηση από τη Ρωσία του εδάφους κάποιας από τις πρώην σοβιετικές βαλτικές δημοκρατίες.

Στη νοτιοανατολική Ευρώπη, το NATO αναμιγνύεται εξάλλου όλο και περισσότερο στην ασφάλεια της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, που βλέπουν με ανησυχία την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα. Το Σύμφωνο σκοπεύει να αναπτύξει μια δύναμη και στη Ρουμανία, προκειμένου να καθησυχάσει το Βουκουρέστι.

Επιπλέον οι ΗΠΑ λογαριάζουν να δαπανήσουν φέτος 3,4 δισεκ. δολάρια για «μέτρα καθησυχασμού» των συμμάχων, ενώ το Πεντάγωνο αναμένεται να αναπτύξει το 2017 μια ταξιαρχία τεθωρακισμένων με 4.200 άνδρες στην ανατολική Ευρώπη. Το αρχηγείο της δύναμης αυτής, όπως έκανε γνωστό ο Ομπάμα σήμερα, θα έχει έδρα την Πολωνία.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη. Οι εγκαταστάσεις στην Τουρκία, στη Ρουμανία και στην Ισπανία «είναι τώρα σε θέση να λειτουργήσουν υπό τη διοίκηση του NATO και υπό τον έλεγχο του NATO», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Αυτό το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας έχει σκοπό την αναχαίτιση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να εκτοξευθούν από τοποθεσίες «πέραν της ευρωατλαντικής ζώνης», δηλαδή το Ιράν ή τη Μέση Ανατολή, και όχι θεωρητικά τη Ρωσία. Η Μόσχα όμως θεωρεί ότι όταν είναι επιχειρησιακό, αυτό το σύστημα θα μεταβάλει την ισορροπία των αποτρεπτικών μέσων προς όφελος της Δύσης.

Ακόμη, στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής του NATO στο επίκεντρο βρίσκεται η εφαρμογή της απόφασης που είχε ληφθεί πριν από δύο χρόνια να αντιστραφεί η τάση μείωσης των στρατιωτικών δαπανών και να πλησιάσουν το επίπεδο του 2% του ΑΕΠ των κρατών μελών του. Μόλις πέντε από τις 28 χώρες μέλη του Συμφώνου έχουν εκπληρώσει αυτόν τον στόχο και για τον Στόλτενμπεργκ, «έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου