Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Διεθνείς Ασκήσεις με συμμετοχή Κύπρου-Ελλάδας στοχοποιούν ξανά την Λιβύη

Κλιμακώνονται οι Πολεμικές Προετοιμασίες ΝΑΤΟ και Ε.Ε
Αναδεικνύεται ξανά το μαύρο νήμα που δένει το ζήτημα της «άμυνας/ασφάλειας» με την εξασφάλιση των γεωστρατηγικών συμφερόντων μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και τοπικών παιχτών. Για να το θέσουμε διαφορετικά, θα δανειστούμε τη ρήση ενός Έλληνα αστού διανοούμενου, οργανικά ενταγμένου στους μηχανισμούς του αστικού κράτους: «Για να επεκταθούμε πρέπει να αντιμετωπίσουμε απειλές: τρομοκρατία, λαθρομετανάστευση, πειρατεία κλπ»!

Η παρουσίαση και μόνο των διεθνών ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα ή πραγματοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, με την καθοριστική συμμετοχή του Κυπριακού και Ελληνικού κράτους αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της ενσωμάτωσης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για να εξασφαλίσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντα των αστικών τους τάξεων, ενώ παράλληλα αποκαλύπτουν τον άμεσο στόχο που δεν είναι άλλος από την Λιβύη. Ποιος ξεχνά εξάλλου τον ΥΕΘΑ Π.Καμμένο που παρακαλούσε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να φτιάξουν και άλλη βάση σε ελληνικό νησί. Τις εξαγγελίες και τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που από την πρώτη στιγμή δια στόματος του πρωθυπουργού Τσίπρα, των Υπουργών Καμμένου-Κοτζιά τόνισαν την πρόθεση τους να διαπραγματευτούν τη γεωστρατηγική θέση της χώρας είτε στο πλαίσιο της Ε.Ε., είτε με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, επαναφέροντας στο προσκήνιο τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Πανηγυρίζουν λοιπόν τα όργανα της κυβερνητικής προπαγάνδας, με αιχμή του δόρατος μιλιταριστικά σαιτ, «για την κρίσιμη σημασία που έχει η θέση της Κύπρου», την οποία αναδεικνύει η μεγάλη πολυεθνική άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ», εντός της ΑΟΖ και του FIR της χώρας, με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων από Ελλάδα, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία και Ουγγαρία. Σύμφωνα με το ίδιο το κυπριακό υπουργείο Άμυνας, είναι η μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει ποτέ». Θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις σε χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της επαρχίας της Λάρνακας, ενώ στα «σενάρια» αυτής περιλαμβάνεται και ένα για τη «Διαχείριση Κρίσης στη Μέση Ανατολή». «Στο πλαίσιο της άσκησης θα δοκιμασθούν τα Εθνικά Σχέδια "ΕΣΤΙΑ" και "ΝΕΑΡΧΟΣ" που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από περιοχές κρίσεων σε γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Ερευνας και Διάσωσης (Ε-Δ) εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, εντείνονται οι κοινές εκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και μάλιστα σε μια κρίσιμη περιοχή, στα νότια της Κρήτης και ευρύτερα στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά καθώς η Ανατολική Μεσόγειος αναδεικνύεται σε ζώνη μεγάλου ιμπεριαλιστικού ενδιαφέροντος αφού από εκεί διέρχονται θαλάσσιοι ενεργειακοί και εμπορικοί δρόμοι, ανακαλύπτονται πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα και καταγράφονται έντονοι ανταγωνισμοί μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για τα ερείσματα τους στην περιοχή και την συνολική αναδιαμόρφωση αυτής της τόσο πλούσιας και για αυτό ακριβώς τον λόγο, τόσο εύφλεκτης ζώνης. Προβάλλει λοιπόν την πλήρη ταύτιση της με τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς στόχους των ΗΠΑ-Ε.Ε. σε Μέση Ανατολή-Αφρική, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο ενεργειακό ζήτημα. Δηλαδή, στην επιχείρηση ενεργειακής απεξάρτησης της Ε.Ε. και των χωρών της ρωσικής γειτονιάς από την Ρωσία. 
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό από 16 έως και 27 Μάη, η 335 Μοίρα της 116 Πτέρυγας Μάχης συμμετείχε στην άσκηση «NATO Tiger Meet 2016», η οποία διεξήχθη στην Αεροπορική Βάση της Σαραγόσα στην Ισπανία. H Μοίρα συμμετείχε με 4 αεροσκάφη F-16 Block 52+ Adv και ανάλογο προσωπικό. Η «NATO Tiger Meet» είναι η μεγαλύτερη άσκηση με εναέρια μέσα που προγραμματίζεται και πραγματοποιείται σε ετήσια βάση στον ευρωπαϊκό χώρο. Φέτος, εκτός της Ελλάδας συμμετείχαν και δυνάμεις από Βέλγιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Τουρκία, Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία, Τσεχία, Ισπανία, Ελβετία, Ουγγαρία, Ιταλία και Βρετανία. Τα σενάρια της άσκησης προκάλεσαν σε πολλούς τη βεβαιότητα ότι εντάσσεται στις πολεμικές προετοιμασίες εναντίον της Λιβύης. Η 335 Μοίρα συμμετείχε σε αποστολές συνδυασμένων αεροπορικών επιχειρήσεων (Composite Air Operations – COMAO), σε ρόλο προστασίας των αεροσκαφών του COMAO (Force Protection) και σε ρόλο προσβολής επιγείων στόχων (Air Interdiction) με ειδικά όπλα AGM-154 (JSOW) και GBU-31 (JDAM). Επιπρόσθετα, ανέλαβε το ρόλο απεικόνισης της εχθρικής απειλής (RED) σε αποστολές αναχαίτισης άμυνας περιοχής (Defensive Counter Air – DCA). Παράλληλα, η Μοίρα εκτέλεσε αποστολές Αέρος-Αέρος διαφόρων βαθμών δυσκολίας, ενώ εκτέλεσε συνεργασίες με ειδικές δυνάμεις και ελικόπτερα σε πεδίο βολής.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η άσκηση «ΦΟΙΝΙΞ» του ΝΑΤΟ στη βάση της Σούδας, υπό το σχεδιασμό της Διοίκησης των εν Αφρική Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (AFRICOM) και του αμερικανικού 6ου Στόλου που κράτησε από 15 έως 27 Μάη. Η άσκηση αυτή είχε ως κέντρο επιχειρήσεων το Νατοϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη βάση της Σούδας, συμμετείχαν στρατιωτικοί από Αλγερία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυριτανία, Τουρκία, Τυνησία και Ελλάδα, με τη φρεγάτα «ΕΛΛΗ», ομάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, μία ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος και επιτελείς του Αρχηγείου Στόλου και του ΚΕΝΑΠ. Το σενάριό της ήταν «διατήρηση και προαγωγή του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης επί θεμάτων επιχειρήσεων συνθέσεως ναυτικής εικόνας και επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής». Επίσης, την προηγούμενη βδομάδα ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση «Milex 16», συντονισμένη από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ) στη Λάρισα, με αντικείμενό της την προσομοίωση ουσιαστικά της επέμβασης, αφού αναφερόταν χαρακτηριστικά σε «κρίση σε αφρικανικό κράτος λόγω εθνικών και φυλετικών διαφορών, στο οποίο καλούνται να επέμβουν στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ για αποκατάσταση της τάξης». Ταυτόχρονα, όπως αρχικά επισημάναμε, ολοκληρώνεται στην Κύπρο η άσκηση με την επωνυμία «Αργοναύτης» με παρόμοιο σενάριο!
Ενώ το ΝΑΤΟ προχωρά στη διεξαγωγή όλων αυτών των πολεμικών προετοιμασιών αφενός συνεχίζεται η επιχείρηση της ΕΕ "Σόφια" - "EUNavFor Med" στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Σικελίας και των ακτών της Λιβύης, με δηλωμένη την αποφασιστικότητα της να προχωρήσει σε στοχευμένες επιχειρήσεις επί των λιβυκών ακτών, με δικαιολογία "την αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών". Αφετέρου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκδίδει ΝΟΤΑΜ (ειδοποίηση προς τους πιλότους), κλείνοντας τον εναέριο χώρο για αεροσκάφη που προέρχονται από τη Λιβύη, ενώ αναφέρει την υποδοχή Νατοϊκών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο. Σε αντίστοιχες και ταυτόχρονες κινήσεις έχουν προχωρήσει οι κυβερνήσεις Ιταλίας και Μάλτας.
Όμως οι επιχειρήσεις χερσαίων δυνάμεων των ιμπεριαλιστών διεξάγονται ήδη στην Λιβύη. Σε προηγούμενες δημόσιες παρεμβάσεις μας αποκαλύψαμε τη δράση στελεχών των ειδικών δυνάμεων η οποία διευρύνεται. Σειρά αναλύσεων περιγράφουν στιγμιότυπα ενός ακήρυκτου πολέμου που διεξάγεται εδώ και μήνες, με πρωταγωνιστή καταρχήν τη Γαλλία, ιμπεριαλιστική χώρα που ακριβώς γιατί έχει τεράστια συμφέροντα στην Αφρική, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επέμβαση που κατέστρεψε την Λιβύη. Ήδη εδώ και δύο μήνες στέλεχος της λιβυκής κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» ο Khalifa al-Ghweil έχει παραδεχθεί ότι οι γαλλικές Ειδικές Δυνάμεις και συγκεκριμένα η Λεγεώνα των Ξένων διεξάγει επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών στην Benghazi.
Ενώ η Βρετανία ενισχύει τον στόλο της στην περιοχή, ομάδα των SAS κατέστρεψε φάλαγγα οχημάτων του ISIS με πυρομαχικά και εκρηκτικά. Ενέργεια η οποία στέρησε τις δυνάμεις του ISIS από εφόδια και επέτρεψε στην λιβυκή Πολιτοφυλακή να ανακόψει την πορεία των ισλαμιστών προς την στρατηγική πόλη Misrata. Ήταν η πρώτη φορά που αποκαλύφθηκε η βρετανική παρουσία σε ενεργό μάχιμο ρόλο στην Λιβύη. Ο Λίβυος διοικητής Mohammed Durat, επικεφαλής των δυνάμεων της Misurata, αποκάλυψε για την επίθεση “η μονάδα μου δουλεύει με τους Βρετανούς. Συναντήθηκα με αυτούς προσωπικά".
Μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, που επίσης έπαιξε ρόλο στην προηγούμενη επίθεση στην Λιβύη και πλέον στέλνει άνδρες των ειδικών της δυνάμεων εκεί είναι η Ιταλία. Συμμετέχοντας πρόσφατα σε κοινή επιχείρηση με Βρετανούς SAS εναντίον ισλαμιστικών. Η κοινή αυτή δύναμη έπεσε σε ενέδρα του ISIS. Η ενέδρα περιελάμβανε βομβιστές αυτοκτονίας και για τους Ιταλούς κομάντος εκτιμάται ότι «σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν» ενώ οι αναφορές λένε ότι κάποιοι Βρετανοί SAS αιχμαλωτίσθηκαν κατά την επίθεση η οποία ξεκίνησε με αυτοκίνητα που ήταν φορτωμένα με εκρηκτικά. Στην Ιταλία σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μια δύναμη 6.000 ανδρών με τους Βρετανούς να συμμετάσχουν με 1.000 άνδρες. Η απόβαση αυτή θα γίνει στο όνομα της υποστήριξης της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» την οποία και αναγνωρίζει ο ΟΗΕ.
Έντονη είναι και η παρουσία των αντίστοιχων αμερικανικών δυνάμεων. Delta Force και Navy Seals βρίσκονται ήδη στην Λιβύη από το τέλος του περασμένου χρόνου όπως αποκάλυψαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ενεργούν από μυστικές βάσεις που δημιουργήθηκαν στην ανατολική και δυτική Λιβύη, αλλά και στην Misurata. Ο ρόλος τους είναι να εντοπίζουν στόχους, να τους εξουδετερώνουν και να στρατολογούν «συνδέσμους». Μεταξύ των θυμάτων τους συγκαταλέγονται αρκετοί επικεφαλής των τοπικών δυνάμεων του ISIS, προπαγανδίζουν συστηματικά τα δυτικά ΜΜΕ! Οι Αμερικανοί έχουν έντονη παρουσία στην Βεγγάζη και στην Μιζουράτα και όπως αναφέρει το αραβικό Asharq al-Awsat (The Middle East) οι Αμερικανοί κομάντος συντονίζουν όλες τις λιβυκές φατρίες που είναι ενάντιες στο ISIS και ήδη ετοιμάζουν την επίθεση που αναμένεται πολύ σύντομα. Ο Peter Cook, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΑΜ παραδέχθηκε ότι ο αμερικανικός Στρατός είναι σε επαφή με διάφορες λιβυκές ομάδες ώστε να βοηθήσει στην δημιουργία ενός σταθερού κρατικού συστήματος!
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και το ΝΑΤΟ θέλουν να επιτεθούν ξανά στην Λιβύη, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη σταθερότητα που θα επιτρέψει την ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών από τις εταιρείες τους, παραγκωνίζοντας τους Ρώσους και Κινέζους ανταγωνιστές. Τα προσχήματα υπάρχουν και δεν είναι άλλα από τη δράση των μουσουλμάνων φονταμενταλιστών, τους διακινητές, την ανάγκη σταθερής κυβέρνησης στη Λιβύη. 
Για εμάς γίνεται ακόμη μεγαλύτερη η ανάγκη συγκρότησης ενός εργατικού διεθνιστικού εργατικού αντικαπιταλιστικού κινήματος για το μπλοκάρισμα της πολεμικής μηχανής, για να μην συμμετέχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, να μην χρησιμοποιηθούν οι βάσεις του θανάτου, να μη δοθεί καμιά διευκόλυνση στους Μισθοφόρους Φονιάδες των ΗΠΑ-Ε.Ε.-Αραβικών κρατών.
Καλούμε φαντάρους και μόνιμο προσωπικό να Αρνηθούν την συμμετοχή τους.



ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου