Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

ΠΟΛΕΜΟΣ: Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ-Εκκενώνουν τα νησιά από πρόσφυγες - Ξημερώματα Κυριακής η εφαρμογή της συμφωνίας - ΒΙΝΤΕΟ

Άρχισε σήμερα η εκκένωση των νησιών από πρόσφυγες, προκειμένου τα ξημερώματα της Κυριακής 20 Μαρτίου που τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας, να μην υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση και ομαλοποίηση της κατάστασης από τις προσφυγικές ροές στα νησιά αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά, καταβάλουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία. 
Ήδη 604 μετανάστες και πρόσφυγες που αναμένεται να καταφθάσουν στις 10:30 το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», θα οδηγηθούν άμεσα με πούλμαν σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Λάρισα, όπου το πρωί μεταφέρθηκαν άλλα 388 άτομα. Χθες επίσης άλλοι 722 μετανάστες και πρόσφυγες από τον Πειραιά, μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε κέντρο φιλοξενίας στα Γιάννενα και άλλα 60 άτομα σε κατασκήνωση στον Αγ. Ανδρέα.

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση από το λιμενικό σώμα στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή περίπου 3.800 άτομα.
Στο μεταξύ στις 9 το βράδυ περίπου αναμένεται να αποπλεύσει από τη Χίο με προορισμό το λιμάνι της Ελευσίνας το καταμαράν tera jet μεταφέροντας περίπου 860 μετανάστες και πρόσφυγες. Έως τώρα δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο κέντρο φιλοξενίας θα μεταφερθούν.

Στη Μυτιλήνη

Ήδη στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπως μεταδίδει το LesvosNews.gr μεταφέρονται μετανάστες από το Hot – Spot της Μόριας, προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να μεταφερθούν στην Καβάλα.

Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία ενημερώθηκαν ώστε να μην κόβουν πλέον εισιτήρια σε κανένα πλοίο με προορισμό τον Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Lesvosnews.gr, το Hot – Spot της Μόριας θα λειτουργεί από αύριο σαν κέντρο κράτησης και όχι φιλοξενίας μεταναστών, οι οποίοι αφού συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο στη χώρα μας, θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία.


Στη Χίο

Σύμφωνα με πληροφορίες που πεταδίδει η ιστοσελίδα Astraparis.gr το ταχύπλοο επιβατηγό «Tera Jet» άρχισε από το πρωί του Σαββάτου, 19 Μαρτίου 2016, να επιβιβάζει κόσμο για τον Πειραιά και αναμένεται να αποπλεύσει ευθύς ως δοθεί η σχετική εντολή από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εκδοθεί περί τα 1000 εισιτήρια και μάλλον εκεί θα κλείσει – αφού δεν υπάρχουν άλλοι χωρίς εισιτήρια – και θα αναχωρήσει το πλοίο, είτε κατευθείαν για Πειραιά, είτε μέσω Μυτιλήνης, είτε μέσω Σάμου για να παραλάβει και από εκεί κόσμο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι σαφές πότε θα αναχωρήσει το «Tera Jet», το οποίο είχε αρχική προγραμματισμένη αναχώρηση στη μία το μεσημέρι του Σαββάτου, χωρίς να αποκλείεται αυτό να γίνει μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ή ακόμα και την Κυριακή το πρωί.

Επίσης, το «Blue Star Patmos», το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι της Χίου από το πρωί του Σαββάτου, αναμένεται ότι θα αναχωρήσει το πρωί της Κυριακής, 20 Μαρτίου 2016, με περίπου 500 άτομα, για τα οποία έγινε αλλαγή των εισιτηρίων τους από το «Blue Star 1».

Άλλα 900 εισιτήρια έχουν εκδοθεί για το πλοίο «Αριάδνη» και για αναχωρήσεις από το βράδυ της Κυριακής και σταδιακά όλη την εβδομάδα. Εδώ υπάρχει δυσκολία μετατροπής των εισιτηρίων, προκειμένου άμεσα να φύγουν όσου έχουν ήδη εισιτήρια στα χέρια τους, γιατί πρόκειται για διαφορετική ακτοπλοϊκή εταιρεία. Μόνο δε σε περίπτωση συμφωνίας μεταξύ των εταιρειών ή με απόφαση (αμφισβητήσιμης νομιμότητας) του υπουργείου Ναυτιλίας μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.


Αδειάζει η Χίος από πρόσφυγες και μετανάστες

Μετά τις εξελίξεις αυτές, η Χίος – που το Σάββατο, μαζί με τις αφίξεις της ίδιας ημέρας (330 άτομα) είχε συνολικά περί τους 2.600 έως 2.700 πρόσφυγες και μετανάστες – θα μείνει με περίπου 1200 άτομα, τα οποία και θα αναχωρούν σταδιακά με τα τακτικά δρομολόγια.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι παρατηρείται μια διαφορά μεταξύ των επίσημων στοιχείων της Αστυνομίας και της πραγματικότητας, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπολογίζονται στις αναχωρήσεις τα μικρά παιδιά για τα οποία δεν εκδίδονται εισιτήρια.

Με βάση τα πιο πραγματικά στοιχεία που τηρεί η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών, που παραμένουν στο νησί – μετά τις αναχωρήσεις το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής – στα 1200 άτομα.

Από κει και πέρα πλέον όλα θα κριθούν από τις νέες αφίξεις, οι οποίες θεωρητικά τουλάχιστον θα είναι μειωμένες, σε εφαρμογή της προαναφερθείσας απόφασης Ε.Ε. – Τουρκίας. Βέβαια, αυτό θα φανεί στην πράξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου