Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ: ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΦΟΡΤΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΘΥΜΑ;


Έντονη είναι η ανησυχία μεταξύ του προσωπικού της 116 ΠΜ της Πολεμικής Αεροπορίας στον Άραξο. 

Και αυτό γιατί ήδη διαμορφώνεται κλίμα επίρριψης της ευθύνης του ατυχήματος που προκάλεσε το βαρύ τραυματισμό 24χρονης υπαξιωματικού στο ίδιο το θύμα!

Ενώ λοιπόν η βαριά τραυματισμένη 24χρονη κοπέλα νοσηλεύεται βαρύτατα τραυματισμένη στο 251 ΓΝΑ, δίνοντας μεγάλη μάχη να σταθεί ξανά στα πόδια της, φαίνεται ότι το στρατιωτικό κατεστημένο και η ηγεσία κινείται για μια ακόμη φορά μεθοδικά για να κουκουλώσει το ζήτημα μέσω μιας ακόμη ΕΔΕ συγκάλυψης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα «δημιουργείται “κλίμα” που θα αποδώσει το ατύχημα σε “ανθρώπινο λάθος” το οποίο θα “φωτογραφίζει” την υπαξιωματικό. 
Και μάλιστα φωτογραφίζεται η διαδικασία και ο λόγος της σκευωρίας: «Το προσωπικό στον Άραξο που ξέρει πρόσωπα και πράγματα είναι σε κατάσταση…συναγερμού και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτή τέτοια εκδοχή. Εύχονται κι ελπίζουν ότι στην έρευνα που γίνεται θα εξεταστούν τα πραγματικά περιστατικά “κι όχι ποιος είχε υπηρετήσει που και υπό τις διαταγές ποιου”…»!
Γιατί όμως η στρατιωτική ηγεσία και το ΓΕΑ έχουν ανάγκη όλες αυτές τις άθλιες και εξίσου απάνθρωπες μεθοδεύσεις;
Μα γιατί η ευθύνη του ατυχήματος ουσιαστικά βαρύνει τη διοίκηση της μονάδας, το ΓΕΑ και την πολιτική ηγεσία των Π.Καμμένου-Δ.Βίτσα που αντιμετωπίζουν το σύνολο του προσωπικού ως Αναλώσιμους και διατάζουν τη διεξαγωγή ασκήσεων αδιαφορώντας για την υγεία και την ζωή στρατευμένων και μόνιμου προσωπικού. 
Ας πάρουμε επομένως τα πράγματα από την αρχή. 
Ο βαρύτατος τραυματισμός της 24χρονης υπαξιωματικού της 116 Πτέρυγας Μάχης σημειώνεται τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, όταν κατά τη διάρκεια επίσημης διήμερης άσκησης στην οποία κι έπαιρνε μέρος, συμμετείχε στη διαδικασία μεταφοράς καυσίμων, μέχρι την «πίστα», όπου βρίσκονταν μαχητικά αεροσκάφη.
Από την πρώτη στιγμή, το σύνολο του προσωπικού εκφράζει την αγωνία του για την 24χρονη κοπελιά, κρατά χαμηλούς τόνους, κινείται με υπεύθυνο τρόπο εκφράζοντας την συναδελφική του αλληλεγγύη, αλλά επίσης επικεντρώνει την προσοχή του στις συνθήκες ασφάλειας «πτήσεων και εδάφους». Ελπίζουν η ΕΔΕ να δειρευνήσει με ανάλογο τρόπο το παρ’ ολίγον θανατηφόρου ατυχήματος.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΟΠΤΗ ΜΑΡΤΥΡΑ
Ας δούμε πως περιγράφει το περιστατικό σχετικό δημοσίευμα του τοπικού τύπου:
«Η δεξαμενή μεταφέρεται πάντα με μια κλήνη, η οποία ασφαλίζει με πύρους, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν πρόλαβαν να μπουν!
Η κοπέλα, έκανε εργασία κάτω από τη δεξαμενή καυσίμου, αλλά λόγω του αέρα που είχε εκείνη την ώρα στην περιοχή – τέτοιον που σήκωνε πέτρες – η δεξαμενή κουνήθηκε, έφυγε από την κλήνη και σταμάτησε επάνω της συνθλίβοντάς την στο πίσω πάνω μέρος του σώματός της».
Οι υπεύθυνοι ελέγχου, δεν θα έπρεπε να έχουν αφήσει όμως το κενό αυτό, κατά τη διάρκεια της εργασίας, αλλά αντιθέτως θα έπρεπε να έχουν δώσει εντολή ματαίωσής, συμπληρώνουν γνώστες αυτών των εργασιών.
«ΚΑΚΩΣ»…Η ΑΣΚΗΣΗ
Σημαντικό, και συνάμα μεγάλο ερώτημα προς τους επιτελείς του ΥΕΘΑ και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, είναι – αυτό στο οποίο άλλωστε συγκλίνουν και οι περισσότεροι εκ των εμπλεκομένων στο θέμα – ότι δηλαδή κατ’ ουσίαν, όχι μόνο η επίμαχη εργασία μεταφοράς καυσίμων, αλλά γενικά η άσκηση δεν θα έπρεπε να διεξαχθεί, αφού οι υποδομές για την ασφάλεια του προσωπικού, όταν έχει τόσα πολλά μποφόρ, δεν υφίστανται στον Άραξο, κάτι που ισχύει όμως σ’ όλες σχεδόν της ΝΑΤΟϊκές χώρες του κόσμου!
Από τη μέρα του συμβάντος, η σιωπή και τα ερωτηματικά συνυπάρχουν για όλα τα παραπάνω, ενώ εκεί όπου σημειώθηκε το ατύχημα η προσέγγιση του οποιουδήποτε ήταν αδύνατη και το σημείο φυλασσόμενο από Αερονόμους επί ημέρες για να μην μπορεί να πλησιάσει κανείς και λίγα 24ωρα αργότερα όλα τα εξαρτήματα μαζεύτηκαν για ευνόητους λόγους…».
ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ-ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Σε κάθε περίπτωση εμείς εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην 24χρονη υπαξιωματικό. Είμαστε στο πλευρό του συνόλου του προσωπικού, έτοιμοι να αναδείξουμε τις καταγγελίες του και να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μην συγκαλυφθούν οι βαρύτατες ευθύνες και να λογοδοτήσουν οι πραγματικοί ένοχοι. 
Επίσης, καλούμε στρατευμένους και μόνιμο προσωπικό να μην ανέχονται την αυθαιρεσία και να αντιδράσουν μαζικά και αποφασιστικά απέναντι σε όποιους παίζουν επικίνδυνα, συχνά θανατηφόρα παιχνίδια στις πλάτες τους.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ  
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Τηλ. Επικ. 6932 955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου