Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

ΤΟ ΚΚΕ ΨΗΦΙΖΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ-ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΩΣΤΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Tροπολογίες για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, τους μισθούς και την ασφάλιση των στρατευσίμων

Τρεις τροπολογίες, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνική Άμυνας «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνα προσωπικού και άλλες διατάξεις» κατέθεσαν οι οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, Θανάσης Παφίλης και Σταύρος Τάσσος.
Οι τροπολογίες, αφορούν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των στρατευσίμων, την αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης (μισθό) των στρατευσίμων, αλλά και τον υπολογισμό του χρόνου θητείας ως ενεργό ασφαλιστικό και ως συντάξιμο χρόνο.
Για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των στρατευσίμων

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν: «Η πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς και οι υπηρεσίες πρόνοιας πρέπει να παρέχονται σε όλο το λαό αποκλειστικά από το κράτος χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η ρύθμιση αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική στις σημερινές συνθήκες όπου πολλοί οπλίτες, οι οικογένειές τους και τα προστατευόμενα μέλη τους πριν την κατάταξή τους στις ΕΔ αλλά και μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους είναι ανασφάλιστοι.

Αυτό κυρίως οφείλεται στην εκτεταμένη ανεργία αλλά και στην αδυναμία πολλών νέων αυτοαπασχολούμενων να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Ταυτόχρονα υπάρχει η αναγκαιότητα αποσύνδεσης των παροχών υγείας – πρόνοιας από την ασφαλιστική κατάσταση και η κατάργηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον κλάδο υγείας».

Για τον υπολογισμό του χρόνου θητείας ως ενεργό ασφαλιστικό και ως συντάξιμο χρόνο

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν: «Η χρονική περίοδος της στρατιωτικής θητείας είναι μια περίοδος κατά την οποία οι οπλίτες βρίσκονται αναγκαστικά εκτός εργασίας. Αυτό το γεγονός αποτελεί ένα πρόσθετο εμπόδιο στη συγκέντρωση των απαραίτητων ημερών ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, ο χρόνος θητείας προσμετράται ως ενεργός ασφαλιστικός και ως συντάξιμος χρόνος χωρίς όρους και προϋποθέσεις για εξαγορά του.

Χιλιάδες εργαζόμενοι καλούνται να "εξαγοράσουν" το χρόνο της στρατιωτικής θητείας για να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους σε συνθήκες τεράστιας ανεργίας, φτώχειας, άθλιων μισθών».

Για την αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης (μισθό) των στρατευσίμων

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν: «Η οικονομική κρίση φορτώνει συνεχώς με νέα δυσβάσταχτα προβλήματα τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Ακόμα χειρότερη γίνεται η κατάσταση όταν τυγχάνει κάποιος νέος από αυτές τις οικογένειες να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία.

Είναι γνωστό ότι η μηνιαία αποζημίωση, ο λεγόμενος "μισθός" του οπλίτη, είναι 8,62 ευρώ, διότι υποτίθεται ότι η υπηρεσία καλύπτει τα βασικά έξοδα διαβίωσης των οπλιτών. Ωστόσο, στην πραγματικότητα οι οπλίτες επωμίζονται μια σειρά από αναγκαίες και βασικές δαπάνες τις οποίες δεν καλύπτει η υπηρεσία. Τέτοιες δαπάνες αφορούν: έξοδα μετακίνησης, ένδυσης, αγοράς διαφόρων διακριτικών, ειδών καθαριότητας κ.α.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση αναλαμβάνει η υπηρεσία το σύνολο των παραπάνω εξόδων που αφορούν στην εκτέλεση της υπηρεσίας του οπλίτη αλλά και στις ατομικές του ανάγκες. Επίσης η υπηρεσία αναλαμβάνει με δική της οικονομική επιβάρυνση να παρέχει στους οπλίτες πρόσβαση σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες εντός κι εκτός στρατοπέδων, προκειμένου να αναβαθμιστεί ουσιαστικά και να αποκτήσει περιεχόμενο ο ελεύθερος χρόνος των οπλιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου