Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: ΤΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ ΜΕ ΚΙΝΗΜΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ


Την Πέμπτη 28/1 ψηφίστηκε το στρατολογικό νομοσχέδιο (το ακολουθούν νομοσχέδια για την πολεμική βιομηχανία και την εκποίηση δημόσιας περιουσίας που καπηλεύεται ο Στρατός ώστε να εξασφαλιστούν χρήματα για να προχωρήσουν οι νέες αγορές όπλων), με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εστιάζουν τις αντιρρήσεις τους κυρίως στο άρθρο 1 για τις μεταθέσεις των οπλιτών, ζητώντας να έχουν την αρμοδιότητα αυτή τα γενικά επιτελεία και όχι ο υπουργός Άμυνας. 
«Είναι ένα λειτουργικό, αξιοπρεπές νομοσχέδιο, λύνει αρκετά διαδικαστικά προβλήματα για αυτό και υπερψηφίζουμε τα περισσότερα άρθρα», υπογράμμισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη. Αξίζει να προσέξουμε, ότι εξαιτίας των πιέσεων από το κίνημα των φαντάρων και να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του κομματικού ακροατηρίου η φρασεολογία άλλαξε. Σε ανάρτηση του 902.gr διαβάζουμε «η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο καθαρά διαχειριστικού τύπου, όπου οι όποιες μικροβελτιώσεις περιέχονται δεν επηρεάζουν τη γενική εικόνα που είναι από τη μια τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι φαντάροι (από τη σίτιση, τη διαμονή έως και οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών τους για μετακινήσεις κ.ά.) και από την άλλη οι Ένοπλες Δυνάμεις υπηρετούν το δόγμα του ΝΑΤΟ».
Βαρύτατη ευθύνη για όλες αυτές τις εξελίξεις έχουν και στελέχη της ΛΑΕ, όπως ο πρώην ΑΝΥΕΘΑ Κ.Ήσυχος, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην συγκρότηση του εν λόγω νομοσχεδίου από την προηγούμενη θέση του στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Υπουργείο Άμυνας.
Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εκτιμώντας ότι αποτελεί συνέχεια και προσαρμογή της Υποχρεωτικής Στράτευσης και του Στρατού στις σύγχρονες συνθήκες των ανταγωνισμών, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των πολέμων τρομοκράτησης των λαών και των δογμάτων άμυνας-ασφάλειας, με πρόθεση οικοδόμησης του Ισραήλ των Βαλκανίων, εστίασε την πολεμική του στα εξής:
Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί τα βύσματα των κομμάτων εξουσίας αφού για το 2% των στρατευσίμων ετησίως (δηλαδή 700-800 στρατιώτες) η θητεία δε θα καθορίζεται από κριτήρια, αλλά από το Υπουργικό Γραφείο.
Εξοντώνουν με τα πρόστιμα 6000 ευρώ κάθε αντιμιλιταριστική φωνή και νέους μετανάστες. Επίσης το Πρόστιμο των 1000 για κάθε πολίτη που θα κληθεί να συμμετάσχει σε άσκηση, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική και επαγγελματική πορεία μας απαιτώντας την συμμετοχή σε επικίνδυνες ασκήσεις με πραγματικά πυρά, στο πλαίσιο της συνεχούς πολεμικής προετοιμασίας. Ταυτόχρονα, προχωρούν την εφαρμογή της Εναλλακτικής θητείας εξασφαλίζοντας δωρεάν εργασία για 15 μήνες. Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ άσκησε κριτική τονίζοντας ότι «αποτυγχάνει να επιλύσει τα χρόνια ζητήματα παραβιάσεων των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης και να εξασφαλίσει την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα».
Ενώ ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης επιτέθηκε στην τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (26/1/2016) αποκαλύπτοντας ότι δεν πρόκειται για «παύση των αλλεπάλληλων νέων κυρώσεων και διοικητικών προστίμων σε πρόσωπα που έχουν ήδη κηρυχθεί ανυπότακτα», όπως παραπλανητικά παρουσιάστηκε. Συγκεκριμένα, η τροπολογία αυτή στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Άμυνας με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις» απλά διαγράφει μία μόνο περίπτωση διακοπής ανυποταξίας, την επίδοση του κλητηρίου θεσπίσματος, διατηρώντας όμως όλες τις άλλες, οπότε ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ με αλλεπάλληλες ποινές φυλάκισης μέχρι 2 έτη και πρόστιμα των 6.000 ευρώ, μετά από διακοπή της ανυποταξίας τους (είτε λόγω σύλληψης, είτε λόγω εμφάνισής τους στις στρατιωτικές αρχές).
Ο διοικητής μετατρέπεται σε επιστάτη. Με όπλο τις ποινές στη παραμεθόριο, που γίνονται στοιχείο αρνητικής μοριοδότησης στις μεταθέσεις, απαιτούν την συμμόρφωση μας στα στρατόπεδα εργασιακά κάτεργα και στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς.
Επίσης, αφού τα μνημονιακά χρόνια θεσμοθέτησαν υποχρεωτικό το «ΑΓΡΟΤΙΚΟ», τώρα αφήνουν πλήθος μονάδων χωρίς γιατρούς για να καλύψουν φθηνά και πρόχειρα τις ανάγκες ακριτικών περιοχών. Η παροχή δυνατότητας στους δικηγόρους άσκησης της πρακτικής τους χωρίς αμοιβή κατά τη διάρκεια της θητείας θεωρείται βέβαιο ότι θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες επαγγελματικές κατηγορίες.
Αν οι νόμοι των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ διέλυσαν τις Συλλογικές Συμβάσεις και εξαφάνισαν εργατικές κατακτήσεις, το νομοσχέδιο για τη θητεία ουσιαστικά έρχεται να διαλύσει την εργατική τάξη, να στερήσει κάθε δυνατότητα ύπαρξης κοινού υλικού συμφέροντος και κοινού αγώνα, σπέρνοντας τον ατομισμό, τον ανταγωνισμό, απίστευτους σε ποσότητα και βαρβαρότητα εμφυλίους στην καθημερινότητα της ζωής των εργαζομένων και της νεολαίας. Αυτό το επιτυγχάνει με την εργασιακή εκμετάλλευση της στρατευμένης νεολαίας που προεκλογικά υποσχέθηκαν να καταργήσουν και συνδέεται με την συνολική αντιδραστική αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Όχι μόνο θα καλύπτονται θέσεις εργασίας αλλά με αιχμή την Πιστοποίηση-Αξιολόγηση-Μοριοδότηση των στρατευμένων που θα παράσχουν δωρεάν εργασία, το σύνολο της νεολαίας εμπλέκεται στα γρανάζια του «εθελοντισμού» και στην ατέρμονη συγκέντρωση μορίων προκειμένου να διεκδικήσουμε εργασία.
Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν κοντράρισε αυτές τις βαθιές τομές της αστικής πολιτικής.
Δεν αμφισβήτησε την προβαλλόμενη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τον εθνικιστή ΥΕΘΑ και τους Στρατοκράτες απαίτηση πολεμικής επάνδρωσης των μονάδων της παραμεθορίου.
Την ακύρωση στην πράξη των προβλέψεων για τις κατ΄ εξαίρεση μεταθέσεις. Καταρχήν έχει σημασία να δούμε την ιεράρχηση των κριτηρίων του νέου φοβερού και τρομερού συστήματος μεταθέσεων: «Προτεραιότητα για τις τοποθετήσεις και μεταθέσεις οπλιτών έναντι όλων των κριτηρίων που υιοθετούνται είναι οι επιχειρησιακές και υπηρεσιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα κριτήρια που εισάγονται διακρίνονται σε υπηρεσιακά, οικονομικά και κοινωνικά και αντικειμενικά, με καθορισμένη εκ των προτέρων βαρύτητα ώστε ο οπλίτης που συγκεντρώσει τα περισσότερα μόρια να μπορεί να διεκδικήσει τοποθέτηση στον τόπο επιθυμίας του ή πλησιέστερα αυτού, πάντα με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες». Στην πραγματικότητα όμως το χώσιμο που πέφτει στις μονάδες των αστικών κέντρων όχι μόνο ακυρώνει κάθε πρόβλεψη των κατ΄ εξαίρεση μεταθέσεων, αλλά ουσιαστικά επιδιώκει οι φαντάροι να ζητήσουν να φύγουν με μετάθεση στην παραμεθόριο. Πρόκειται για συντεταγμένη προσπάθεια του Υπουργείου Άμυνας που έχει θέσει ως όριο μετατιθέμενων φαντάρων στα αστικά κέντρα το 8%, αυθαίρετα και χωρίς να υπάρχει καμιά σοβαρή μελέτη για τις πραγματικές αναγκαιότητες σε ένοπλους φαντάρους.
Κανένα κόμμα της Αντιπολίτευσης δεν έθεσε ζήτημα γιατί ενισχύεται η πολεμική εμπλοκή της στρατευμένης νεολαίας, πιο συγκεκριμένα ναυτών και σμηνιτών, στους νέους βρώμικους πολέμους τους και στην πολεμική τους προετοιμασία με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Ισραήλ.
Το Πολεμικό Ναυτικό, του οποίου τα πολεμικά πλοία επανδρώνουν ξανά τα τελευταία χρόνια έφεδροι παίζουν σημαντικό ρόλο στις αποστολές υπεράσπισης των συμφερόντων των εφοπλιστών (Σομαλία), στις εκστρατείες κατά των μεταναστών (Μεσόγειο), αλλά και σε πλήθος άλλων κομβικών υπηρεσιών.
Επίσης, κομβικός είναι ο ρόλος της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου οι σμηνίτες προσφέρουν πλήθος υποστηρικτών υπηρεσιών.
Για αυτό ακριβώς και διατηρούνται οι διαφορές στη θητεία μεταξύ των φαντάρων, καθώς οι άγραφες άδειες - off αποτελούν και προνόμιο των πιο προνομιούχων, αλλά και εξαγορά συνειδήσεων.
Και αξίζει να επισημάνουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μονάδων του Π.Ν. χαρακτηρίζεται ως Παραμεθόριος, ενώ άγραφες άδειες – off προβλέπονται για όλες τις μονάδες της Π.Α.
Όλα τα κόμματα αποδέχτηκαν τις προβλέψεις σειράς επιδομάτων στο μόνιμο προσωπικό και αν αφαιρέσεις το ΚΚΕ κανένα δεν έθεσε ζήτημα για τη φοβερή οικονομική εκμετάλλευση των στρατευμένων και τη γελοιότητα του μηνιαίου μισθού των 8,70 ευρώ.
Τη μόνη τροπολογία που δέχθηκε η κυβέρνηση ήταν η πιο ταξική και προήλθε από το βουλευτή Σπ. Δανέλλη (ΠΟΤΑΜΙ). Αφορά το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται για εξαγορά κάθε μήνα στρατιωτικής υποχρέωσης, από τους 35χρονους! Με την προτεινόμενη τροπολογία αφαιρείται ο περιορισμός όσον αφορά τον αρχικό καθορισμό του χρηματικού ποσού που καταβάλλεται για εξαγορά κάθε μήνα στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης για τους άνω των 35 ετών. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση "η παρούσα τροπολογία, αναλογιζόμενη την εξαιρετικά δυσχερή δημοσιονομική συγκυρία επιτυγχάνει την στρατολογική τακτοποίηση μεγάλου αριθμού ανυπότακτων άνω των 35 οι οποίοι δεν δύνανται να ανταποκριθούν στο υπέρογκο για τις παρούσες οικονομικές συνθήκες μηνιαίο ποσό της εξαγοράς. Με αυτόν τον τρόπο δύνανται οι αρμόδιοι υπουργοί να προσαρμόσουν το ποσό της εξαγοράς σύμφωνα με τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες χωρίς περιορισμό". Έτσι λοιπόν εκδηλώνεται η ευαισθησία του ΥΠΕΘΑ για τους 35αρηδες δηλαδή όσους είχαν ταξικά τη δυνατότητα να καλοσπουδάσουν και εργαστούν στο εξωτερικό. Τώρα τους δίνεται η δυνατότητα να εξαγοράσουν ακόμη ποιο φθηνά τη θητεία τους, σε αυτή την ελαστική ερμηνεία της καθολικής υποχρέωσης της θητείας.
Και ενώ το Στρατολογικό Νομοσχέδιο είναι αιτία μεγάλης κοινωνικής σύγκρουσης το ΚΚΕ όχι μόνο δεν το αμφισβήτησε, αλλά ακολούθησε μια διπρόσωπη άθλια μεθόδευση: ΚΝΕ και ΠΚΣ σε σειρά Πανεπιστημιακών Σχολών μπλόκαραν τα Ψηφίσματα καταδίκης του εχθρικού για την νεολαία νομοσχεδίου. Ταυτόχρονα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Λ.Κανέλλη, Θ.Παφίλης και Στ.Τάσσος έκαναν τροπολογίες –που δεν έγιναν δεχτές- υιοθετώντας τις βασικές διεκδικήσεις των αγωνιζόμενων φαντάρων και του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ. Αποκαλύπτοντας τα πολιτικά αδιέξοδα που προκαλεί η υποταγή του ταξικού στο «εθνικό» κριτήριο. Αδυναμία ταξικής ανάλυσης του σύγχρονου κράτους του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού και των κατασταλτικών-πολεμικών του μηχανισμών.
Απέναντι στο νομοσχέδιο στάθηκαν φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία εκπαιδευτικών, ATTACK και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ο δικός μας δρόμος είναι η υπεράσπιση-διεκδίκηση των δικαιωμάτων του Φαντάρου-πολίτη με Στολή, το Κίνημα Μαζικό Μέσα και Έξω από τον Στρατό. Το μόνο πρόγραμμα πάλης που μπορεί να ενοποιήσει τη στρατευμένη νεολαία και τους εργαζόμενους είναι: μισθός στους φαντάρους στο ύψος του βασικού μισθού, καθιέρωση ασφάλισης-ένσημα-αναγνώριση προϋπηρεσίας για όλους τους στρατευμένους, ένταξη στο Ταμείο Ανεργίας των απολυόμενων στρατιωτών και χορήγηση επιδόματος ανεργίας, καμιά κάλυψη θέσης εργασίας από φαντάρους.
Η κοινωνία μας πρέπει να απαλλαγεί από το τεράστιο βάρος του Στρατού. Δεν είναι ανεχτή ούτε η δαπάνη ενός ευρώ για εξοπλισμούς και επεμβάσεις. Η κυβέρνηση της βάρβαρης αντεργατικής επίθεσης, της κρατικής τρομοκρατίας, των πολεμικών τυχοδιωκτισμών και των συμμαχιών με ΗΠΑ-Ε.Ε-ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους κοινούς αγώνες μας.
Καλούμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους νέους εργαζόμενους, τους συναδέλφους φαντάρους να σταθούν αγωνιστικά απέναντι σε αυτές τις αυταρχικές και πολεμοκάπηλες επιλογές, σε αυτή τη πρωτοφανή έξαρση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης της στρατευμένης νεολαίας και όχι μόνο.
Πιστεύουμε ότι όλοι αυτοί, αντιμετωπίζουν τον εργαζόμενο, τον νέο άνθρωπο, το Φαντάρο ως Αναλώσιμο της μιας ή της άλλης πρότασης αστικής καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Ο σύγχρονος Κοινοβουλευτικός Ολοκληρωτισμός, η βάρβαρη δικτατορία της αστικής τάξης που για να χαράξει τους νέους δρόμους κερδοφορίας της απαιτεί τη δουλοποίηση μας Αντιπαλεύεται μόνο από ένα σύγχρονο ρεύμα Κοινωνικής Ανατροπής και Απελευθέρωσης.
Θεωρούμε ότι πρέπει τώρα να συμβάλλουμε στην συγκρότηση ενός σύγχρονου εργατικού διεθνιστικού εργατικού κινήματος, απαιτώντας την ικανοποίηση των αναγκών-δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας.
Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θα συνεχίσει τη μεγάλη καμπάνια ενάντια στο νέο νόμο πλέον για τη θητεία της μαύρης εργασίας και καλεί όλες τις συνιστώσες του κινήματος σε ανάληψη κοινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

1 σχόλιο:

  1. Δηλαδή καμιά μείωση στρατιωτικής και εναλλακτικής θητείας, καλά πάει η αριστερή κυβέρνηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή