Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΚΑΝΕ ΓΑΡΓΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Η ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΚΚΕ-ΚΝΕ: ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ 3 ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Σύμφωνα με την αρθρογραφία «Με βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, και με την αναγνώριση σχεδόν από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις που εξέφρασαν για ορισμένα άρθρα... ολοκληρώθηκε σε δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τις μεταθέσεις οπλιτών. Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, με τον κ. Βίτσα να δεσμεύεται για περαιτέρω βελτιώσεις μέχρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εστιάζουν τις έντονες αντιρρήσεις τους κυρίως στο άρθρο 1 για τις μεταθέσεις των οπλιτών και να ζητούν να έχουν την αρμοδιότητα αυτή τα γενικά επιτελεία στρατού και όχι ο υπουργός Άμυνας. «Είναι ένα λειτουργικό, αξιοπρεπές νομοσχέδιο, λύνει αρκετά διαδικαστικά προβλήματα για αυτό και υπερψηφίζουμε τα περισσότερα άρθρα», υπογράμμισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη.

Ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης εστιάζουν αυτονόητα την κριτική τους στην αρμοδιότητα του Υπουργού Άμυνας να έχει τον τελικό λόγο στις μεταθέσεις, σειρά σημαντικών ζητημάτων απολαμβάνουν την Ανοχή τους:
1.       Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί τα βύσματα των κομμάτων εξουσίας αφού για το 2% των στρατευσίμων ετησίως (δηλαδή 700-800 στρατιώτες) η θητεία δε θα καθορίζεται από κριτήρια αλλά από του Υπουργικό Γραφείο.
2.   Εξοντώνουν με τα πρόστιμα των 6000 ευρώ κάθε αντιμιλιταριστική φωνή και τους νέους μετανάστες, θέλουν να προχωρήσουν την εφαρμογή της Εναλλακτικής θητείας που σημαίνει προσφοράς εργασίας για 15 μήνες με αμοιβή 223 ευρώ!
3.       Ο διοικητής της μονάδας θα μοιάζει περισσότερο με επιστάτη. Δεν είναι τυχαίο ότι όχι μόνο απογειώνουν την οικονομική εκμετάλλευση των φαντάρων και διατηρούν την αθλιότητα του μισθού των 8,7 ευρώ, αλλά επιπλέον εντείνουν τον αυταρχισμό καθώς θέλουν οι ποινές στην παραμεθόριο να γίνουν στοιχείο αρνητικής μοριοδότησης στις μεταθέσεις! Με τον εκβιασμό του κόστους μιας μετάθεσης σε απόμακρη μονάδα απαιτούν την συμμόρφωση μας στα στρατόπεδα εργασιακά κάτεργα και στους πολεμικούς τους τυχοδιωκτισμούς.
4.       Επίσης, αφού τα μνημονιακά χρόνια θεσμοθέτησαν υποχρεωτικό το «ΑΓΡΟΤΙΚΟ», τώρα αφήνουν πλήθος μονάδων χωρίς γιατρούς για να καλύψουν φθηνά και πρόχειρα τις ανάγκες ακριτικών περιοχών. Η παροχή δυνατότητας  στους δικηγόρους άσκησης της πρακτικής τους χωρίς αμοιβή κατά τη διάρκεια της θητείας θεωρείται βέβαιο ότι θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες επαγγελματικές κατηγορίες. Ουσιαστικά, το καθεστώς δουλικής εργασίας των φαντάρων, σε συνδυασμό με το σύνολο της αντεργατικής επίθεσης, θα γενικευτεί για το σύνολο της νεολαίας και του κόσμου της εργασίας.
5.       Αν οι νόμοι των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ διέλυσαν τις Συλλογικές Συμβάσεις και εξαφάνισαν  εργατικές κατακτήσεις, το νομοσχέδιο για τη θητεία ουσιαστικά έρχεται να διαλύσει την εργατική τάξη, να στερήσει κάθε δυνατότητα ύπαρξης κοινού υλικού συμφέροντος και κοινού αγώνα, σπέρνοντας τον ατομισμό, τον ανταγωνισμό, απίστευτους σε ποσότητα και βαρβαρότητα εμφυλίους στην καθημερινότητα της ζωής των εργαζομένων και της νεολαίας.
Αυτό το επιτυγχάνει με την εργασιακή εκμετάλλευση της στρατευμένης νεολαίας που προεκλογικά υποσχέθηκαν να καταργήσουν και συνδέεται με την συνολική αντιδραστική αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την Υποχρεωτική Στράτευση των Φτωχών Γυναικών. Με αιχμή την πιστοποίηση και τη μοριοδότηση των στρατευμένων που θα παράσχουν δωρεάν εργασία, το σύνολο της νεολαίας εμπλέκεται στα γρανάζια του «εθελοντισμού» προκειμένου να διεκδικήσουν ισότιμα εργασία, υλοποιώντας π.χ. τις προτάσεις του πρώην Υπουργού Παιδείας Λοβέρδου και πρόσφατα του ΥΕΘΑ Π.Καμμένου για κάλυψη θέσεων εργασίας εκπαιδευτικών με δέλεαρ μόρια για μελλοντικούς διαγωνισμούς ΑΣΕΠ!
Επιχειρούν «την καλύτερη  διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού», τους στρατευμένους που θα εργάζονται δωρεάν για Στρατό-Κράτος-ΟΤΑ, πολιτική επιλογή που έρχεται να δεθεί με όλες τις λειτουργίες του ελληνικού στρατού, να διασπάσουν και να δημιουργήσουν φαντάρους διαφορετικών ταχυτήτων. Στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου προβλέπεται: «με προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι δικαιούχοι, οι διαδικασίες και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια προκειμένου η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας και η άσκηση συγκεκριμένων καθηκόντων κατά την διάρκεια της να παρέχει δυνατότητες μοριοδότησης, ή αναγνωρισμένη προϋπηρεσία η οποιαδήποτε άλλη δυνατότητα για την συμφιλίωση της στρατιωτικής θητείας με την επαγγελματική εξέλιξη».
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι οι δωρεάν εργαζόμενοι στρατιώτες όχι μόνο να καλύπτουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και να χρησιμοποιηθούν ως «δούρειος ίππος» για τον κατακερματισμό και την έξαρση του ανταγωνισμού μεταξύ μας για μια θέση εργασίας! Φανταστείτε 35000-40000 απολυμένους φαντάρους που θα έχουν εργαστεί-μοριοδοτηθεί-πιστοποιηθεί-αξιολογηθεί ως Εκπαιδευτικοί-Ηλεκτρολόγοι-οικοδόμοι-υδραυλικοί-ελαιοχρωματιστές-μηχανικοί-αρχιτέκτοντες-οικονομολόγοι-λογιστές-οδηγοί κάθε τύπου οχήματος-υπάλληλοι γραφείου-εργαζόμενοι σε Λέσχες και Στρατιωτικές Κατασκηνώσεις-κοινωνικοί επιστήμονες-ιατρικό προσωπικό κλπ.   και οι οποίοι θα διεκδικούν εργασία ή θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς Πρόσληψης  στο Δημόσιο, τι πίεση θα ασκούν στους υπόλοιπους ανέργους για να εξασφαλίσουν και αυτοί μέσω των διαφόρων μορφών ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ μόρια! Ή πιέζοντας τις γυναίκες να πάνε στον στρατό για να τα πάρουν. 
Αντί λοιπόν να αγωνιζόμαστε ενωμένοι για τα κοινά μας συμφέροντα θα πολεμάμε μεταξύ μας διεκδικώντας όλο και περισσότερα μόρια μήπως και μας πάρουν για δουλειά. Για κανένα πεντάμηνο δηλαδή και μετά φτου και από την αρχή… Γιατί τα «πεντάμηνα» υπάρχουν και στον Στρατό: οι προσλήψεις των 1000 ΟΒΑ-Οπλίτες Βραχείας Επανακατάταξης που διαφήμιζε ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος προέβλεπαν ανανεωμένες 6μηνιαιες συμβάσεις με ανώτερο όριο τα 3 χρόνια. Και μετά απόλυση…
Η ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΚΚΕ-ΚΝΕ
Τεράστια ερωτηματικά προκαλεί η στάση των συγκεκριμένων συνιστωσών του κινήματος απέναντι στην ολέθρια για την νεολαία και το σύνολο των εργαζομένων ρύθμιση που έφερε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Άμυνας, μέσα στις γιορτές. Από την πρώτη στιγμή έχει επισημανθεί ότι τόσο τα κόμματα του αστικού μπλοκ εξουσίας, αλλά και ΚΚΕ-ΚΝΕ αρνήθηκαν να τοποθετηθούν και να το καταδικάσουν, περιοριζόμενοι οι συγκεκριμένοι πολιτικοί φορείς στη βολική κριτική των σκέψεων του ΥΕΘΑ Π.Καμμένου περί στράτευσης των γυναικών και ίδρυσης στρατιωτικών σχολείων. Μάλιστα, όλα αυτά έγιναν μόνο  με επώνυμα άρθρα στο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" και όχι πολιτικές ανακοινώσεις.
Το ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ θα έπρεπε να σημάνει ήδη συναγερμό για τα όλα τα εργατικά σωματεία, όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, όλη την Αριστερά και τα κινήματα. Το Στρατολογικό Νομοσχέδιο είναι ΑΙΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ για τον κόσμο της εργασίας.  
Ταυτόχρονα, ουσιαστικά το ΚΚΕ αφομοιώνει και εκπροσωπεί βασικές διεκδικήσεις της καθημερινής συνδικαλιστικής πάλης των φαντάρων και του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ. Μάλιστα οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, Θανάσης Παφίλης και Σταύρος Τάσσος κατέθεσαν τρεις τροπολογίες που αφορούν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των στρατευσίμων, την αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης (μισθό) των στρατευσίμων, αλλά και τον υπολογισμό του χρόνου θητείας ως ενεργό ασφαλιστικό και ως συντάξιμο χρόνο.
Για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των στρατευσίμων στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν: «Η πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς και οι υπηρεσίες πρόνοιας πρέπει να παρέχονται σε όλο το λαό αποκλειστικά από το κράτος χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η ρύθμιση αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική στις σημερινές συνθήκες όπου πολλοί οπλίτες, οι οικογένειές τους και τα προστατευόμενα μέλη τους πριν την κατάταξή τους στις ΕΔ αλλά και μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους είναι ανασφάλιστοι. Αυτό κυρίως οφείλεται στην εκτεταμένη ανεργία αλλά και στην αδυναμία πολλών νέων αυτοαπασχολούμενων να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ταυτόχρονα υπάρχει η αναγκαιότητα αποσύνδεσης των παροχών υγείας – πρόνοιας από την ασφαλιστική κατάσταση και η κατάργηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον κλάδο υγείας». Επίσης, χιλιάδες εργαζόμενοι καλούνται να "εξαγοράσουν" το χρόνο της στρατιωτικής θητείας για να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους σε συνθήκες τεράστιας ανεργίας, φτώχειας, άθλιων μισθών».
Για την αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης (μισθό) των στρατευσίμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν: «Η οικονομική κρίση φορτώνει συνεχώς με νέα δυσβάσταχτα προβλήματα τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Ακόμα χειρότερη γίνεται η κατάσταση όταν τυγχάνει κάποιος νέος από αυτές τις οικογένειες να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Είναι γνωστό ότι η μηνιαία αποζημίωση, ο λεγόμενος "μισθός" του οπλίτη, είναι 8,62 ευρώ, διότι υποτίθεται ότι η υπηρεσία καλύπτει τα βασικά έξοδα διαβίωσης των οπλιτών. Ωστόσο, στην πραγματικότητα οι οπλίτες επωμίζονται μια σειρά από αναγκαίες και βασικές δαπάνες τις οποίες δεν καλύπτει η υπηρεσία. Τέτοιες δαπάνες αφορούν: έξοδα μετακίνησης, ένδυσης, αγοράς διαφόρων διακριτικών, ειδών καθαριότητας κ.α. Με την προτεινόμενη ρύθμιση αναλαμβάνει η υπηρεσία το σύνολο των παραπάνω εξόδων που αφορούν στην εκτέλεση της υπηρεσίας του οπλίτη αλλά και στις ατομικές του ανάγκες. Επίσης η υπηρεσία αναλαμβάνει με δική της οικονομική επιβάρυνση να παρέχει στους οπλίτες πρόσβαση σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες εντός κι εκτός στρατοπέδων, προκειμένου να αναβαθμιστεί ουσιαστικά και να αποκτήσει περιεχόμενο ο ελεύθερος χρόνος των οπλιτών».
Και ενώ σημειώνονται οι θετικές αυτές εξελίξεις η ΚΚΕ και η φοιτητική της παράταξη σε σειρά Πανεπιστημιακών Σχολών μπλοκάρει τα Ψηφίσματα καταδίκης του εχθρικού για την νεολαία νομοσχεδίου και κάθε πρόταση αγωνιστικής αμφισβήτησης του.
Ο καθένας μπορεί να κρίνει αυτές τις αντιφατικές πολιτικές συμπεριφορές και να δώσει τις δικές του ερμηνείες, των πολιτικών αδιεξόδων που προκαλεί η υποταγή του ταξικού στο «εθνικό» κριτήριο, η αδυναμία ταξικής ανάλυσης του σύγχρονου κράτους διαρκούς έκτακτης ανάγκης που απαιτεί ο Κοινοβουλευτικός Ολοκληρωτισμός και των κατασταλτικών-πολεμικών του μηχανισμών, που υπηρετούν από κοινού τα δόγματα Άμυνας/Ασφάλειας, στοχοποιώντας τις ασύμμετρες απειλές, τον εσωτερικό εχθρό-αγωνιζόμενο λαό. Το    
Εμείς στεκόμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων φαντάρων, συμμετέχουμε ενεργά στο κίνημα των εργαζομένων ενάντια στην αντεργατική-αυταρχική πολιτική, που παράλληλα μας εμπλέκει σε επικίνδυνους και βρώμικους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς. Σενάρια φαντασίας; Και όμως ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που κήρυξε αυτή πρώτη εκ νέου τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» ορίζοντας τις ασύμμετρες απειλές- τον εχθρό δηλαδή εργαζόμενο αγωνιζόμενο λαό και τους μετανάστες ως βασικό σενάριο της Πανελλαδικής Άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑΣ 2015. Ασκώντας τον ελληνικό στρατό στην επανακατάληψη εργοστασίων που έχουν καταλάβει ταραχοποιά στοιχεία και στην αντιμετώπιση εξεγερμένων μεταναστών
Καλούμε σε Συντονισμό της πάλης για το Μπλοκάρισμα της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, με κυρίαρχο στοιχείο τη πρωτοφανή έξαρση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης της στρατευμένης νεολαίας και όχι μόνο.  
Ο δικός μας δρόμος είναι η υπεράσπιση-διεκδίκηση των δικαιωμάτων του Φαντάρου-πολίτη με Στολή, το Κίνημα Μαζικό Μέσα και Έξω από τον Στρατό. Το μόνο πρόγραμμα πάλης που μπορεί σε αυτή τη φάση να ενοποιήσει τη στρατευμένη νεολαία και το σύνολο των εργαζομένων είναι μισθός στους φαντάρους στο ύψος του βασικούς μισθού, καθιέρωση ασφάλισης-ένσημα-αναγνώριση προϋπηρεσία για όλους  τους στρατευμένους, ένταξη στο Ταμείο Ανεργίας των απολυόμενων στρατιωτών και χορήγησης επιδόματος ανεργίας, καμιά κάλυψη θέσης εργασίας από φαντάρους.
Η κοινωνία μας πρέπει να απαλλαγεί από το τεράστιο βάρος του Στρατού. Δεν είναι ανεχτή ούτε η δαπάνη ενός ευρώ για εξοπλισμούς και επεμβάσεις. Η κυβέρνηση της βάρβαρης αντεργατικής επίθεσης, της κρατικής τρομοκρατίας, των πολεμικών τυχοδιωκτισμών και των συμμαχιών με ΗΠΑ-Ε.Ε-ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους κοινούς αγώνες μας.  

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου