Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Επιστολή προς Χίτλερ και τον «ευκλεή ηρωικό στρατό του», 10 Απριλίου 1941, από τον Επίσκοπο Πατάρων Μελέτιο και τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Αναστάσιο Πίντζο

https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/04/14/meletios-pataron-epistoli-pros-hitler/
Ισως η φυσιογνωμία του εν λόγω ρασοφόρου είναι γνωστή στους αναγνώστες του ιστολογίου, ειδικά από δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, σχετικά με δωσίλογους, προδότες κ.λπ. την περίοδο της Κατοχής ή από άλλα δημοσιεύματα που καυτηριάζουν τις πρακτικές κάποιων ρασοφόρων ή/και της Εκκλησίας
Περιοδικό SIGNAL (ΣΥΝΘΗΜΑ), Μάιος 1941.
Η λεζάντα, από το ναζιστικό περιοδικό «SIGNAL» («ΣΥΝΘΗΜΑ») που κυκλοφορούσε στα ελληνικά, λέει:
«Στην κεφαλή του πληθυσμού, ο ορθόδοξος επίσκοπος και ο δήμαρχος μιας μικρής ελληνικής πόλης καλωσορίζουν τον διοικητή του γερμανικού στρατού».

Ο δεσπότης ονομαζόταν Μελέτιος (1880-1967), και είχε τον τίτλο του «θεοφιλοστάτου Επισκόπου Πατάρων». Η Μητρόπολη Πατάρων, αν δεν μας απατά η μνήμη μας, είναι μία από εκείνες τις «εικονικές» μητροπόλεις, χωρίς ποίμνιο και ιερείς, που διατηρούνται ως τίτλοι και σφραγίδες, ειδικά σε περιοχές όπως η Μικρά Ασία.

Ο Μελέτιος, όμως, βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη, στις αρχές του 1941. Η θέση του ήταν κανονικά σε μία εκκλησία στην Αττική, και συγκεκριμένα στη Νέα Ιωνία.

Σαν «επίτιμος πρόεδρος της κεντρικής επιτροπής λαού Αλεξανδρουπόλεως», ο Μελέτιος μαζί με τον (διορισμένο) Δήμαρχο Αναστάσιο Πίντζο και άλλους επιφανείς πολίτες, έσπευσαν να στείλουν ευχαριστήρια επιστολή προς «την Αυτού Εξοχότητα τον Φύρερ του Γερμανικού Ράιχ«, στην οποία εγκωμιάζουν τα «ευκλεή και ηρωικά γερμανικά στρατεύματα» και «διαδηλώνουν τας ολοψύχους ευχαριστίας και την εις το διηνεκές αναλλοίωτον ευγνωμοσύνη του λαού της Αλεξανδρούπολης«.

Ακολουθεί το ντοκουμέντο:

Μια σύντομη βιογραφία του Μελέτιου μπορείτε να δείτε εδώ, όπου λείπει οπιαδήποτε αναφορά στα whereabouts του ρασοφόρου αυτού την περίοδο της Κατοχής, όπως το ίδιο συμβαίνει και σε ένα βιβλίο που γράφτηκε με τη βιογραφία του, κλικ εδώ.

Κεντρική Επιτροπή Λαού Αλεξανδρούπολης, 10 Απριλίου 1941, προς "την Αυτού Εξοχότητα τον Φύρερ του Γερμανικού Ράιχ"









Προς την Αυτού Εξοχότητα τον Φύρερ του Γερμανικού Ράιχ
Κύριον Κον Αδόλφον Χίτλερ 

Διά
της εν Αλεξανδρουπόλει Στρατιωτικής Διοικήσεως



Λαός Αλεξανδρουπόλεως, τελούσης από τριημέρου υπό κατοχήν ενδόξων Γερμανικών Στρατευμάτων, συνελθών όλως αυθορμήτως σήμερον εις πάνδημον Συνέλευσιν, ησθάνθη επιτακτικήν την υποχρεώσιν όπως διαδηλώση προς Υμάς τον Ύπατον Αρχηγόν του ευκλεούς Γερμανικού Στρατού, τας ολοψύχους αυτού ευχαριστίας και την εις το διηνεκές αναλλοίωτον ευγνωμοσύνην του, διά την άκραν ευγένειαν και τον αληθή ιπποτισμόν τον οποίον επεδείξαντο απέναντί του τα ηρωικά Στρατεύματα της κατοχής, όχι μόνο σεβασθέντα απολύτως την εθνικήν και ατομικήν ζωήν, τιμήν και περιουσίαν, τα ήθη και τα παραδόσεις αυτού, αλλά και εμπράκτως επιδειξάμενα ειλικρινές ενδιαφέρον υπέρ της ευρύθμου ατομικής και κοινωνικής ζωής.



Εν Αλεξανδρουπόλει τη 10η Απριλίου 1941 

Η Κεντρική Επιτροπή Λαού Αλεξανδρουπόλεως



Ο Επίτιμος Πρόεδρος
(Υπογραφή)
Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πατάρων
Μελέτιος



(Ακολουθούν και οι υπόλοιπες υπογραφές)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου