Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

3η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ στον Ελληνικό Στρατό μέσα σε 15 μέρες!!! Φαντάρος το θύμα του Στρατού αυτή τη φορά…

ImageΗ μια αυτοκτονία διαδέχεται την άλλη στον Στρατό αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος αναλώνονται σε δημόσιες σχέσεις και αποπροσανατολιστικές δηλώσεις για τη διεξαγωγή ΕΔΕ, που πάντα έρχονται να κουκουλώσουν τις πραγματικές ευθύνες για να μη θιγεί το Γόητρο του Στρατού και της κυβέρνησης!
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι συνάδελφοι του  άτυχου φαντάρου η νέα Αυτοκτονία φαντάρου σημειώθηκε στο Στρατόπεδο Βάλτου στην Ορεστιάδα, εν ώρα σκοπιάς.
Στον 3ο ΛΜΧ/3ΛΕΜ αυτοκτόνησε περίπου στις 14.30 μ.μ. ο στρατιώτης Αλέξανδρος Σαρτζής, 28 χρονών.
Πρόκειται για έναν από τους φαντάρους που ορκίστηκαν πρόσφατα και ήρθε με μετάθεση στη μονάδα πριν από ελάχιστες μέρες.
Το παλικάρι έμενε Αθήνα.
Ο άτυχος στρατιώτης, στις πρώτες μέρες του στη μονάδα, είχε δώσει την εντύπωση κάπως ευάλωτου ψυχολογικά ατόμου, χωρίς όμως κανείς από τη διοίκηση της μονάδας ή τις όποιες Υγειονομικές Υπηρεσίες της να πάρει καμιά πρωτοβουλία.
Στην σκοπιά έβγαλε τα αβολίδωτα και αυτοκτόνησε πυροβολώντας με το υπηρεσιακό του όπλο στο κεφάλι.   
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ “την 09 Αυγούστου 2015 και ώρα 14:22, ο Στρατιώτης Σ.Α. ετών 27, που υπηρετούσε σε μονάδα της 3ΗΣ Μ/Κ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ «ΡΙΜΙΝΙ», τραυματίσθηκε θανάσιμα με το υπηρεσιακό του όπλο ενώ εκτελούσε υπηρεσία σκοπού. Ο συνθήκες και τα αίτια της ενέργειας του Στρατιώτη διερευνούνται αρμοδίως.
Το ΓΕΣ εκφράζει συλλυπητήρια στους οικείους
του”.
Εμείς τονίζουμε ότι πρόκειται για την 3η αυτοκτονία στις Ένοπλες Δυνάμεις μέσα σε 15 μέρες. Είχε προηγηθεί η αυτοκτονία στελέχους της Πολεμικής Αεροπορίας στο Βόλο και πριν από λίγα 24ωρα του 38χρονου Αρχιλοχία που αυτοπυροβολήθηκε μπροστά στα μάτια δυο στρατιωτών στην Σάμο.
Το φαινόμενο αρχίζει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι η στρατιωτική ηγεσία εξακολουθεί να μην αντιδρά και να περιορίζεται σε μια στάση του στυλ «έλα μωρέ, αυτά συμβαίνουν στον Στρατό, πάμε παρακάτω».
Η τελευταία μάλιστα αυτοκτονία του 28χρονου στρατιώτη έρχεται να αποκαλύψει την πραγματική ουσία των δεσμεύσεων του ΓΕΣ και να αναδείξει την ανύπαρκτη αξία των όποιων υποσχέσεων.
Θυμίζουμε ότι τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια διαφήμιζαν ότι:
«Σαφείς οδηγίες για την άμεση επέκταση της ψυχοκοινωνικής μέριμνας σε όλο το προσωπικό ανεξαρτήτως βαθμού, έδωσε  ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντγος Βασίλειος Τελλίδης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας από σήμερα οι ειδικές ομάδες ψυχοκοινωνικής μέριμνας του Στρατού Ξηράς επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και εκτός από τους στρατεύσιμους θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους και στο μόνιμο προσωπικό. Ιδιαίτερα ευαίσθητος σε θέματα προσωπικού ο Α/ΓΕΣ, ζήτησε από τους υπευθύνους των ομάδων όπως επισκεφθούν άμεσα όλες τις μονάδες και πραγματοποιήσουν ειδικές συνεντεύξεις από όλους ακόμη και από τους Διοικητές». 
Να η αξία της ευαισθησίας τους… και των διαταγών τους!
Για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται ότι ο Στρατός και η Υποχρεωτική Στράτευση ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ την νεολαία!
Εμείς καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν ο ένας τον άλλο και να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ενδυνάμωση του κινήματος Μέσα και Έξω από τον Στρατό για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Φαντάρου Πολίτη με Στολή!
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Diktiospartakos.blogspot.com

43 σχόλια:

  1. ΚΑΛΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΟΛΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ

    ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ;
    ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ ΣΕ ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ;
    ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΜΑΛΛΟΝ ΑΛΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ

    ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ. ΣΤΟΥΣ ΤΟΣΟΥΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ 1-2-3 . ΑΝ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ ΟΛΟΙ; ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΕΧΟΥΝ; ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΤΑ ΖΟΡΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

    ΕΝΑΣ ΑΦΕΛΗΣ ΛΟΧΑΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. afelis eisai k tha eisai. pali kala to pires xampari. posoi daskaloi exoun aytoktonisei teleytaia? posoi taksitzides? posa gkarsonia? gt to pas na diaxoriseis tin koinwnia apo to strato kai apla dn to diaxorizeis san ena epagkelma? gtpk eiste. alla emeis fteme pou douleuoume gia na sas plironoume esas na ksinete ta paparia sas. amesi katargisi stratiwtikis thiteias. TWRA. ekei na se dw file loxage ti treksimo tha rixneis kathe mera pou tin plironoun ta fantarakia gia na vgenei enas mpastardos san esena kai na rixnei to fteksimo se prosopiko epipedo

      Διαγραφή
    2. εγω ρε φιλε το πηρα χαμπαρι οτι ειμαι αφελης , να ξερες ομως ποσοι ειναι πανυβλακες και νομιζουν οτι εχουν μυαλο ενω δεν ειναι τιποτα περισσοτερο απο << χρησιμοι ηλιθιοι >>.

      εγω ρε φιλε δεν ειπα οτι φταιει ο ανθρωπος που αυτοκτονησε. ρωτησα απλως να μαθω καποια πραγματα αλλα εσυ που δεν εισαι αφελης απαντας με υβρεις και αφορισμους παιρνοντας ως δεδομενο οτι φταιει ο στρατος .ουτε σε διατεταγμενη αποστολη να ησουν. Δεν υπαρχει δηλαδη πιθανοτητα να ειχε προσωπικα προβληματα ο νεαρος και να αυτοκτονησε τωρα που βρηκε οπλο;

      εγω θα δεχομουνα οτι φταιει ο στρατος αν στην κοινωνια δεν υπηρχαν αυτοκτονιες και αυτοκτονιες υπηρχαν μονο στο στρατο. τοτε ναι προφανως αυτο κατι θα σημαινε.

      απο την στιγμη ομως που ανθρωποι αυτοκτονουν και για λογους ασχετους με το στρατο, στην ιδιωτικη τους ζωη , πριν καταταχθουν στο στρατο ή μετα την απολυση τους , γιατι αποκλειεις την περιπτωση καποια απο τα ατομα που αυτοκτονουν μεσα στα στρατοπεδα να αυτοκτονουν για τους ιδιους λογους και οι οποιοι να ειναι ασχετοι με το στρατο;

      εχεις δικιο παντως, ειμαι μπασταρδος και ειλικρινα σε συγχαιρω που το καταλαβες.

      μηπως ειμαστε αδερφια; γιατι αυτος ο πατερας μου οπου βρηκα ταανα παει και ποτιζει

      ξερεις τι λενε ε; οσο πιο χαμηλο ειναι το νοητικο και το μορφωτικο επιπεδο ενος ανθρωπου τοσο περισσοτερο βριζει

      θες να αναμετρηθουμε στις βρισιες να δουμε ποιος ξερει ποιο πολλες; απλαα δεν ειμαι και τοσο σιγουρος αν μπορεις να τις καταλαβεις ολες


      τα σεβη μου

      Διαγραφή
    3. Σε συνθήκες ακραίες κρίσης πολλοί ευάλωτοι νέοι βιώνουν συναισθήματα όπως ανασφάλεια-ελλειψη κοινωνικων δεσμών και αναγνώρισης-φόβο της ανεξαρτησίας-αποτυχία. Όταν όλες αυτές οι πιέσεις και οι προσωπικές ανασφάλειες έρχονται να δέσουν με ένα καταπιεστικό πλαίσιο κοινής πειθαρχημένης διαβίωσης το μίγμα είναι εξαιρετικά εκρηκτικό. Όταν δε συνυπολογίσουμε και τις κακές συνθήκες διαβίωσης, το τρέξιμο, την πίεση και την συμπεριφορά στελεχών που δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει με την ψυχοσύνθεση των φαντάρων τότε η κατάσταση γίνεται εφιαλτική.
      Το ''γιατί δεν αυτοκτονούν όλοι αφού ο στρατός είναι τόσο χάλια'' είναι μια απαράδεκτη πρόταση, βαθιά κανιβαλική η οποία εξισώνει τον θύτη με το θύμα και μεταφέρει τις ευθύνες για την αυτοκτονία αποκλειστικά στα ίδια τα άτομα. Ειδικά την στιγμή που σε 15 μέρες έχουμε 3 αυτοκτονίες στον στρατό επιδυκνύετε σκληρή κοινωνική αναλγησία και προσβάλετε την μνήμη των 3 αδικοχαμένων παλικαριών. Ντροπή.

      Διαγραφή
    4. Γιατί η θητεια πρεπει να ειναι υποχρεωτικη? Οταν δεν υπαρχουν κονδυλια για την σωστη στρατιωτικη θητεια.! Οσο ημουνα στρατο καταλαβα οτι μια καθαρηστρια θα ειχε τις ιδιες ικανοτητες με μενα στο πεδιο μαχης παρολο που εγω εχω περασει στρατιωτικη θητεια.! Γιατι να εχεις απο π.χ 100 ανθρωπους οι 80 δεν θενε να πανε στρατο αλλα πανε υποχρεωτικα σπαταλωντας χρηματα και χρονο, αυτοι οι 20 που θα ηθελαν να πανε στρατο αμα δεν ηταν υποχρεωτικος θα ηταν πραγματικοι στρατιωτες γιατι τα κονδυλια θα μοιραζονταν σωστα και θα ειχαν καθαρα στρατιωτικη εκπαιδευση.!! Αλλα αυτο που καταλαβινω εγω ειναι οτι ο στρατος εξυπηρετει εναν εμφανη σκοπο για μενα ισως υπαρχουν κι αλλοι και αυτος ο σκοπος ειναι για να μην φαινεται η ανεργεια. Γιατι αν αυτο το 80% των οποιων δεν θα διαλεγανε να πανε στρατο κατα πλειοψηφια θα ηταν ανεργοι. Και να ενα πραγματικο προβλημα για την κυβερνηση, τα ποσοστα ανεργειας θα εκτοξευονταν οποτε δεν βλεπω να αλλαζει τιποτα οσο υπαρχουν συμφεροντα

      Διαγραφή
    5. μπορεί να μην φταίει όντως σαν κύρια αιτία ο στρατός. αλλά εδώ υπάρχουν αρκετά κομμάτια που πρέπει να συνυπολογίσει κάποιος. 1ον και σημαντικότερο, του δίνεται το μέσο της αυτοκτονίας. το δύσκολο κομμάτι σε μια απόπειρα είναι να προγραμματίσεις, στις περιπτώσεις στον στρατό το μέσω προσφέρεται με ελαφρύα καρδία. 2ον η απομόνωση απο φίλους, συγγενείς και άλλα αγαπημένα άτομα. μπορει να φανεί αστείο αλλά η επικοινωνία μέσω κινητού είναι λεκτική και αυτό το κομμάτι της επικοινωνίας είναι το 10% (νομίζω διορθόστε με αν κάνω λάθος) της επικοινωνίας του ανθρώπου που είναι περισσότερο σωματική. 3ον οι στρατιώτες είναι εσώκλειστοι σε ενα μέρος που επιεικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λέξη κτήριο, κακές συνθήκες υγειϊνής κτλπ. Όποιος θέλει να πεί οτι ναι δεν φταίει ο στρατός μπορεί ελεύθερα αλλά θα είναι ανόητος να μην δέχτει ότι μάλλον τα πράγματα θα ήταν διαφορετίκα αμα οι αυτόχειρες ήταν σπίτι τους. Τα στελέχη δεν λέω έχετε φάει και εσείς πολύ σκατό αλλά εσείς τουλάχιστον είχατε την επιλογή. Για όλα τα υπόλοιπα παιδία τι να πει κανείς. Στην θητεία μου είδα πολλούς φαντάρους, παιδία με οικονομικά προβλήματα που δουλεύανε και τους καλούν παρόλες τις αντίξοες συνθήκες (ειδικά στις μέρες μας), πατεράδες να αφήνουν τα παιδία τους, άτομα με βαρία προβλήματα υγείας (ως και θανατηφόρα) που είναι στην κρίση του στρατιωτικού ιατρού το αν θα είναι ι4 ή ι5 χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για το ιστορικό του, και τέλος παιδία που απλά δεν θέλουν να πάνε γιατί διαφονούν με την ιδεολογία του στρατού (και ναι γιατί να σε αναγκάζουν να πας σε κάτι που δεν σ αρέσει; και όχι δεν σε κάνει άντρα το να καθαρίζεις λεκάνες και κατσαρόλες.) Τροφή για σκέψη. Από έναν οπλίτη στην Θράκη σταματίστε να τυραννάτε τα παιδία της χωράς που "αγαπάτε"!

      Διαγραφή
  2. Σειρά 339 πρέπει να ήτανε το παλικάρι.Ολοι οι φανταροι να μην αφησουν να συμβαινουν τετοια περιστατικα.Απο αυριο σιγουρα θα το παιζουν τα στελεχοι ωραιοι και χαλαροι.Δεν θα παιξουμε το παιχνιδι τους ομως.Μπροστα ολοι για μια ανθρωπινη θητεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταρχάς δε διαφωνώ πως α) ο θάνατος ενός ανθρώπου είναι ότι πιο τραγικό μπορεί να συμβεί και β) έχουμε όλοι ευθύνη και να μην ξανασυμβεί και να μην καπηλευτεί κανεις μικροπολιτικά και ιδεολογικά την απώλειά αυτή.

    Ερευνητικά έχει αποδειχτεί από παμπολλες μελέτες πως τα κοινωνικά/ιδεολογικά/πολιτικά χαρακτηριστικά που προβάλλονται κατα τη διάρκεια της θητείας (ανδροπρέπεια-αντοχή-σκληρότητα κτλπ) κι όχι τόσο η ίδια η θητεία (ή ακόμα και η αποστολή σε εμπόλεμη ζώνη για στρατούς όπως αυτός των ΗΠΑ) είναι από τους βασικούς παράγοντες ενίσχυσης της αυτοκτονικής συμπεριφοράς. Δύσκολα μπορεί να υποστηριχτεί ότι κάποιος αυτοκτόνησε επειδή είχε να βγει 20 ή ακόμα και 30 μέρες (όχι φυσικά ότι αυτό είναι σωστό) ή επειδή είχε κατσαριδες στα μαγειρία (εξίσου απαράδεκτο). Τέτοιες συνθήκες μπορει να ενισχύουν τις αυτοκτονικές σκέψεις, καθώς αφαιρούν αξιοπρέπεια και ελπίδα από το άτομο, πάντως δύσκολα θα τις κατέτασσε λογικός άνθρωπος στις αιτίες ενος τετοιου γεγονότος.

    Παρόλ'αυτά, ακόμα κι αν ήθελε κάποιος να ερευνήσει ουσιωδώς τις συνθήκες που οδηγούν στην αυτοκτονία στο στρατό, πώς θα μπορούσε να είναι βεβαιος πως η απόφαση ενός ανθρώπου να θέσει τέλος στη ζωή του σχετίζεται ΜΟΝΟ με τη θητεία του? Θέλω να πω ότι φυσικά η θητεία μπορεί να είναι το trigger point και ένα εξαιρετικά γόνιμο περιβάλλον στο οποίο ωριμάζουν τετοιες (αυτοκτονικές) σκέψεις και συμπεριφορές, πως όμως μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι αποτελεί το ΑΙΤΙΟ και μάλιστα με βαρύνουσα σημασία για την εκδήλωση τέτοιων γεγονότων.

    Θα ασχοληθώ μόνο με σοβαρές, τεκμηριωμένες απαντήσεις που έχουν στοχο την κατανόηση του προβλήματος και όχι το να εξαπολύσουν προσωπικά κατηγορώ και να προβάλλουν προσωπικά μανιφέστα, καθώς θεωρώ πως αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση και δεν εξυπηρετούν σε τίποτα όλους εμάς που αναζητούμε λύση στο πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ''Ερευνητικά έχει αποδειχτεί από παμπολλες μελέτες πως τα κοινωνικά/ιδεολογικά/πολιτικά χαρακτηριστικά που προβάλλονται κατα τη διάρκεια της θητείας (ανδροπρέπεια-αντοχή-σκληρότητα κτλπ) κι όχι τόσο η ίδια η θητεία (ή ακόμα και η αποστολή σε εμπόλεμη ζώνη για στρατούς όπως αυτός των ΗΠΑ) είναι από τους βασικούς παράγοντες ενίσχυσης της αυτοκτονικής συμπεριφοράς.''
      Αυτά τα δύο είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους; Για στείλε paper να διαβάσω, έχει πολύ ενδιαφέρον να δω κάποιον να επιχειρηματολογεί ότι η σφαίρα της θητείας είναι διαφορετικό επίπεδο από την σφαίρα της ομογενοποιητικής εκπαιδευτικής διαδικασίας που σου επιβάλει ο στρατός.

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς, έρευνες έχουν δείξει ότι περισσότερο σημαντικοί risk factors ώστε ένα άτομο να αυτοκτονήσει, θεωρούνται 1) ψυχιατρικές ασθένειες 2) η κατάχρηση αλκοόλ 3) προηγούμενες απόπειρες αυτοκτονίας παρά το ίδιο το στρατιωτικό περιβάλλον. Για του λόγου το αληθές :

      1)LeardMann, C. A., Powell, T. M., Smith, T. C., Bell, M. R., Smith, B., Boyko, E. J. & Hoge, C. W. (2013). Risk factors associated with suicide in current and former US military personnel. Jama, 310(5), 496-506.

      2)Mahon, M. J., Tobin, J. P., Cusack, D. A., Kelleher, C., & Malone, K. M. (2014). Suicide among regular-duty military personnel: a retrospective case-control study of occupation-specific risk factors for workplace suicide. American Journal of Psychiatry.

      3)

      Προκαλώ οποιον θέλει, να ψάξει : οι περισσότερες αυτοκτονίες στελεχών΄-στρατιωτών στις ΗΠΑ ήταν όταν ήταν εν ενεργεία ή εν αποστρατεία (βετεράνοι). Αν φταίει μόνο η "ομογενοποιητική διαδικασία" θα βλέπαμε μόνο τους εν ενεργεία να αυτοκτονούν. Εκεί όμως οι περισσότεροι που αυτοκτονούν είναι βετεράνοι. (http://www.forbes.com/sites/melaniehaiken/2013/02/05/22-the-number-of-veterans-who-now-commit-suicide-every-day/). Γιατί άραγε?

      Το να υποστηρίξει κανεις ελαφρά τη καρδία, ότι ο στρατός φταίει είναι υπεραπλουστευτικό και αποπροσανατολιστικό. Είναι σαν να λέμε ότι για το bullying φταίει ΜΟΝΟ το σχολείο. Επίσης, το να συγκρίνει κανείς όλες τις αυτοκτονίες (στελεχών και στρατιωτών) με τους δείκτες αυτοκτονίας πολιτών είναι σαν να συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια. Λες και δεν υπάρχουν πολιστικοι, κοινωνικοι, ταξικοί, οικονομικοί διαχωρισμοί εντός στρατού αλλά ο Στρατός συνθέτει μία ενιαία μάζα κοινών χαρακτηριστικών. Τεράστια μεθοδολογικά λάθη, Μάλιστα όταν έγινα σοβαρές έρευνες που τα ξεχώριζαν αυτά, έδειξαν ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών στο στρατό σε σχέση με τους πολίτες στις ΗΠΑ (!!!) ήταν χαμηλότερα !!! ( Sentell, J. W., Lacroix, M., Sentell, J. V., & Finstuen, K. (1997). Predictive patterns of suicidal behavior: the United States armed services versus the civilian population. Military medicine.)

      Μήπως ο στρατός είναι απλά το γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη τέτοιων σκέψεων σε ανθρώπους που, δυστυχώς, είχαν ροπή (αλλο ροπή αλλο προδιάθεση για όποιον βιαστεί να κρίνει) προς αυτοκτονικές συμπεριφορές. Ο στρατός δεν μπορεί (και ίσως δεν υπάρχει νόημα να αλλάξει). Ίσως μπορεί όμως να αλλάξει το ποιοι άνθρωποι επιλέγονται να είναι στελέχη και στρατιώτες.

      Και για όποιον γουστάρει να διαβάζει και μετά να μιλάει κι όχι να βγαίνει και να λέει το μακρύ του και το κοντό του (από όπου κι αν προέρχεται ιδεολογικά) ορίστε και μία σύνοπτική παρουσίαση.

      https://msrc.fsu.edu/system/files/Allen%20et%20al%202005%20Suicide%20in%20the%20army--%20a%20review%20of%20current%20information.pdf

      Διαγραφή
    3. φιλε χαιρομαι για την απαντηση σου διοτι και απαντας απι της ουσιας και μας δειχνεις και καποια πραγματα τα οποια καλο ειναι να τα ξερουμε

      ισως το να συγκρίνει κανείς όλες τις αυτοκτονίες (στελεχών και στρατιωτών) με τους δείκτες αυτοκτονίας πολιτών είναι σαν να συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια. αλλα αυτο που ηθελα να πω και να αναδειξω ειναι οτι αυτοκτονιες συμβαινουν και εκτος στρατου αρα μηπως καποιοι απο αυτους που αυτοκτονησαν μεσα στο στρατο θα αυτοκτονουσαν ουτως η αλλως; δεν ξερω ρωταω;

      και επειδη για να παραθετεις και βιβλιογραφια μαλλον εχεις ασχοληθει μ ετο αντικειμενο , ισως ναα εχεις κανει και σχετικες σπουδες οι αποψεις σου ειναι ιδιαιτερως χρησιμες

      παντως χωρις να ειμαι ειδικος νομιζω οτι οι αυτοκτονιες στρατιωτων στις ΗΠΑ εχουν να κανουν σε μεγαλο βαθμο με το γεγονος οτι αυτοι οι αναθρωποι πολεμησαν, οτι τα ματια τους ειδαν και εζηαν καποιες συγκεκριμενες καταστασεις.

      νομιζω οτι και τα οπλικα συστηματα που χρησιμοποιηθηκαν στις μαχες επηρεασαν την υγεια τους . χημικα κτλ και συνεπως ειναι κατι διαφορετικο απο τις αυτοκτονιες εληνων στρατιωτων .Νομιζω

      Διαγραφή
    4. Διάβασα προσεχτικά το paper των ιατρών του Πενταγώνου και έχω μια σειρά από παρατηρήσεις. Η μελέτη αυτή αξιοποιώντας ερωτηματολόγια προσπαθεί να αποδείξει την μη-σύνδεση αυξημένων αυτοκτονικών τάσεων με την μετάθεση σε πεδία πολεμικών επιχειρήσεων. Όλο το περιβάλλον της έρευνας είναι εντός του στρατού και αφορά τους εν ενεργεία και όχι βετεράνους. Υπάρχουν όρια στην αξιοποίηση αυτής της έρευνας για το ελληνικό παράδειγμα λόγω δομικών διαφορών μεταξύ των στρατών Ελλάδας-ΗΠΑ (εκτεταμένη υποχρεωτική κληρωτή θητεία-μισθοφορικός στρατός). Από κει και πέρα πιστεύουμε ότι ένα logistical regression model το οποίο κιόλας είναι βαριά outdated αποτελεί καλό ερμηνευτικό εργαλείο της πραγματικότητας και δη ενός τόσο ευαίσθητου θέματος; Η προσπάθεια να μην αποκτήσει πολιτικές/κοινωνικές πτυχές αυτή η μελέτη την ποσοτικοποίησε σε τόσο μονοσήμαντο ρυθμό που την απομάκρυνε από τα σωστά ερωτήματα. Για να μην μιλήσουμε για την μεθοδολογία επιλογής στατιστικά σημαντικά factors αλλά και για την δειγματοληψία της . Σε γενικές γραμμές το συγκεκριμένο άρθρο έχει μια σειρά από όρια που υποβαθμίζουν την προσφορά που όφειλε να έχει. Το ότι η κατάθλιψη και η κατανάλωση ουσιών είναι risk factors δεν σημαίνει ότι είναι οι μοναδικοί ούτε οτι δεν μπορούν να συνυπάρχουν και να αλληλοτροφοδοτούνται σε πολυπαραγοντικό σύστημα εκκόλαψης των αυτοκτονιών. Ο στρατός είναι μερος της ελληνικής κοινωνίας, ίσως το ποιο κλειστό της και είναι καθόλα λογικό να είναι ''συγκοινωνούν δοχείο'' με μια εκρηκτική κοινωνικά κατάσταση που έχει πυροδοτήσει η κρίση. Ο ''ευάλωτος'' νέος ώντας στρατευμένος έχει πλέον να αντιμετετωπίσει επιπλέον και το καταπιεστικό/αυταρχικό πλαίσιο της κοινής πειθαρχημένης διαβίωσης. Χρειάζεται advanced biostatistics για να αντιληφθούμε ότι ο συγκεκριμένος ανθρωπολογικός τύπος ανθρώπου θα αρχίσει να βρίσκει θελκτική την φυγή από την ''μίζερη πραγματικότητα'' που ο ίδιος νιώθει; Χρειάζεται regression analysis για να αντιληφθούμε ότι π.χ η τελετουργία να μετρά ο στρατευμένος τις ημέρες για την απόλυση του και η επακόλουθη αγαλίαση κρύβουν μια υποβόσκουσα κατάσταση που βιώνεται σαν εφιάλτης; Πόσοι έχουνε κάνει φευγαλέες αυτοκτονικές σκέψεις στην σκοπιά; Δεν υποτιμώ τα στατιστικά εργαλεία σε καμία περίπτωση αλλά δεν βρίσκεται εκεί (μόνο) ο ορίζοντας των αναγκαίων βημάτων που πρέπει να διαβούμε. Διαφωνώ ριζικά ότι ο στρατός πρέπει να μείνει ο ίδιος, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα αλλαγής της αντιδραστικής δομής των Ε.Δ. Πρέπει άμεσα να αρθεί το αντιεπιστημονικό και παρωχημένο πλαίσιο αντιμετώπισης των ψυχικών διαταραχών στα στρατόπεδα, με μια εκπαίδευση-διαπαιδαγώγηση των στελεχών που θα βάζει στο επίκεντρο τα προβλήματα των νεαρών ενστόλων. Η εξάλλειψη των προβλημάτων διαβίωσης που στον στρατό της κρίσης είναι έντονα θα ανακουφίσει τους φαντάρους στο βαθμό που η ψυχολογία συνδέεται και με την πραγματικότητα που βιώνεις. Υπάρχει επίσης το ζήτημα της καταλληλότητας εάν ο εκάστοτε δκτης μπορεί να μονιτάρει αποτελεσματικά μια ψυχολογική μεταβολή που συνδέεται με μια έξαρση αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς και προκύπτει το ζήτημα εάν θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι μηχανισμοί πρόληψης και αποφυγής. Εν τέλει ενδεχομένως το ίδιο το πρόβλημα από την φύση του είναι δισεπίλυτο και άμεσα συνδεόμενο με συνολικότερα ζητήματα (π.χ τον πόλεμο και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο). Στο βαθμό όμως που οι Ε.Δ δεν έχουν ένα στοιχειωδός λειτουργικό πλαίσιο αποτροπής των αυτοκτονιών, οι συνθήκες των στρατευμένων είναι απαράδεκτες και κυριαρχει το δόγμα των ανωτέρων μετά την αυτοκτονία '' Ε μωρέ κρίμα το παιδί το φάγαν οι γκόμενες'' τότε για μένα προσωπικά Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ. Είμαι ιδεολόγος; κομμουνιστής; Λέω το μακρύ και το κοντό μου (sic); ΟΚ δηλώνω Ένοχος, στο βαθμό όμως που κάποιος (και ιδιαίτερα τα στελέχη) δεν αντιλαμβάνονται ότι οι αυτοκτονίες είναι ένα τραγικό ενδημικό φαινόμενο του οποίου η υποβάθμιση του θα το κάνει να θεριέψει ακόμα περισσότερο στο εγγύς μέλλον καθιστώντας τους ίδιους συνένοχους.

      Διαγραφή
    5. 1) Για τις αυτοκτονίες στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ στρατό (κι όχι τις περιπτώσεις που αναφέρει η βιβλιογραφία του κυρίου παραπάνω, η οποία αφορά συγκεκριμένα πεδία έρευνας για επαγγελματίες στρατιώτες σε εμπλοκή σε εμπόλεμες επιχειρήσεις) έχει γράψει εκτενώς ο Σπάρτακος, το 2008: http://www.omhroi.gr/article_3110.htm
      Το κείμενο αυτό, μάλιστα, γραμμένο από φαντάρους τότε, βασιζόταν σε έρευνες γιατρών του 411 ΓΣΝ καθώς και εμπειρικών αποτελεσμάτων από τα 414 ΣΝΕΝ και 424 ΓΣΝΕ. Επίσης βασιζόταν σε παλαιότερα στοιχεία και παρατηρήσεις (ήδη στο ίντερνετ) γιατρών-φαντάρων του Δικτύου Σπάρτακος.
      Αυτό, για να μιλάμε λίγο στα σοβαρά και με στοιχεία επί των γεγονότων - κι όχι με τρολλάρισμα από βιβλιογραφία που μπορεί να θυμηθεί κανείς απ' όπου βολεύει. Κάλλιστα, θα μπορούσαν να αναφερθούν και έρευνες καθώς και βιβλία ολόκληρα για τις αυτοκτονίες κληρωτών, τις συνθήκες που ζουν και την αντιμετώπιση των αντιρρησιών συνείδησης και αρνητών στράτευσης, στη διπλανή Τουρκία. Δεν βολεύει αυτή η βιβλιογραφία; Δεν βρέθηκε; Ή μήπως η βιβλιογραφία για τον αμερικάνικο στρατό, ήταν η μόνη που παρείχαν οι υπηρεσίες του πενταγώνου;
      2) Ποιος είπε (σε αυτή την "επιστημονική" ακροβασία, που του απαντάει κιόλας) ότι η συσχέτιση των δεδομένων των αυτοκτονιών στο στρατό και στην κοινωνία είναι 1-1 συσχέτιση του ίδιου του μηχανισμού με την κοινωνία, γενικά κι αόριστα. Τα ποσοστά δείχνουν συγκεκριμένα πράγματα. Αναλύονται πχ στην έρευνα των γιατρών της Τρίπολης.
      Επίσης, ο στρατός είναι μηχανισμός ΤΑΞΙΚΗΣ κυριαρχίας (λένε κάποιοι, βουτηγμένοι στην "ιδεολογία" τους... - την έχετε κάνει λάστιχο αυτή τη λέξη). Γι' αυτό και η βαρβαρότητα των ταξικών διαχωρισμών (αδικαιολόγητοι για την κοινωνία - φυσιολογικοί για τον στρατό) μεταφέρεται με ακραίες μορφές σε έναν σκληρό μηχανισμό του κράτους.
      Αλήθεια, πότε εκτοξεύτηκαν οι αυτοκτονίες στην ελληνική κοινωνία, φτάνοντας τα τρομακτικά νούμερα των 15.000 σε 4 χρόνια; Πότε άρχισαν να εκτοξεύονται οι αυτοκτονίες μέσα στον ΕΣ, την περίοδο της αλλαγής του δόγματος (2001), της διαρκούς αναδιάρθρωσης και των δογμάτων του αντιτρομοκρατικού πολέμου, και άρχισαν να παίρνουν πραγματικά παροξυσμικά χαρακτηριστικά, με την στροφή του σε αιχμή του δόρατος ΝΑΤΟ-ΕΕ σε Βαλκάνια-Μ. Ανατολή-Β. Αφρική;
      Κι εγώ δεν βλέπω συσχέτιση ή αναλογία. Τα μήλα και τα πορτοκάλια μπορούν να κοιμούνται Ήσυχα...
      3) Μια ερώτηση μόνο: αυτή η "ροπή" (που ως πλευρά της "προδιάθεσης", εκφράζει όλες τις σιχαμένες αντιλήψεις βιολογικοποίησης των κοινωνικών διαχωρισμών) κάποιων φαντάρων προς την αυτοκτονία (και τα ατυχήματα;) γιατί δεν βρέθηκε από τις φοβερές υγειονομικές υπηρεσίες και της υπηρεσίες κατάταξης του ΕΣ; Τι δείχνει αυτό για την κοινωνία (1) και τον στρατό (2);
      4) Μάλλον δεν έχει καταλάβει κάτι ο κύριος παραπάνω. Οι "ιδεολογίες" (όπως και οι "υπερεσίες") κρίνονται στη βάση των κοινωνικών πρακτικών και αναγκών. Γι' αυτό, υποθέτω εγώ βλέποντας το εξωτερικά, το Δίκτυο Σπάρτακος κάνει τόσο φοβερή δουλειά στο στρατό - γι' αυτό ο στρατός αντλεί το κύρος του μόνο από τα σκληρά ιδεολογήματα του κρατικού μηχανισμού, περί "απειλών", "εχθρών", "εθνικής κυριαρχίας" και τον φόβο.
      και
      5) Αλήθεια, αν δεν τρέχει τίποτα -και τα φαινόμενα αυτοκτονιών ή τα περιστατικά θανάτων- δεν είναι παρά "συνήθεις" αποτυπώσεις ενός πράγματος που ούτως ή άλλως συμβαίνει - θα ήθελα κάποιος να μου απαντήσει γιατί δεν έχει δοθεί, στη δημοσιότητα ή σε συγγενείς των θυμάτων, ούτε μία ΕΔΕ για όλα αυτά τα περιστατικά ως σήμερα. Γιατί δεν υπάρχουν επίσημα πορίσματα, παρά μόνο παράπλευρες μελέτες (κάποιες κατά παραγγελία). Γιατί διαρκώς συγκαλύπτεται μια δημόσια κουβέντα για αυτά τα ζητήματα; Κι ας αναμετρηθούν τα επιχειρήματα και οι ιδεολογίες, βρε αδερφέ...

      Διαγραφή
  4. Σκασμός στης Δικαιολογίες για της Αυτοχειρίες στης Ε.Δ. Της Χώρας μας !

    Ρε Τελλίδη Τί τρέχει ;;;

    Ο Αρχηγός Πρέπει να ξέρει και γνωρίζει τον κάθε Φαντάρο και Βαθμοφόρο Προσωπικά !!!

    Άκου Αυτή Την Συμβουλή ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΡΧΗΓΟ !!!

    (και μην το πάρεις προσωπικά και ως υποτίμηση !!!)

    ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΧΗΓΟΙ !!!

    Και Οι Αρχηγοί ΕΝΔΟΙΑΦΕΡΩΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ !!!

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΙΣ ΜΑΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. <<>

      εσυ τωρα που το εγραψες αυτο ψηφιζεις ε; εκλεγεις κυβερνητη και δια της ψηφου σου καθοριζεις το μελλον μας ε;

      μια απορια αυτος ο ερμος ο αρχηγος για να γνωρισει τον καθε φανταρο και τον καθε βαθμοφορο προσωπικα ποσες ζωες πρεπει να εχει;

      διοτι ποσα ειναι τα στελεχη και οι στρατευσιμοι του στρατου;
      ποσο χρονο χρειαζετε για να γνωρισει τον καθε ενα
      λαβε υποψιν σου οτι καθε 3 μηνες ερχεται νεα ΕΣΣΟ
      αρα τοσο επι τοσο τοσο
      τον φτανουν ρε τον αρχηγο 10 ζωες για να τους γνωρισει ολους προσωπικα; και να εκπληρωσει και τα υπολοιπα καθηκοντα του

      εσυ ειπαμε ψηφιζεις ε;
      σωστα

      ΕΝΑΣ πανυβλακας λοχαγος

      Διαγραφή
    2. ΤΟ ΚΑΘΕ 3 ΜΗΝΕΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ


      ΕΝΑΣ ΠΑΝΥΒΛΑΚΑΣ ΛΟΧΑΓΟΣ

      Διαγραφή
    3. Το Ότι κάνεις την Παραδοχή του Είναι Σου (ΠΑΝΥΒΛΑΚΑΣ) είναι θετικό ! Άρα κάνεις πρόοδο με τον Ψυχολόγο Σου !

      Οταν γίνεις Ψυχικά Ισορροπιμένος τα λέμαι από κοντά !!!

      Ο Αρχηγός !

      Διαγραφή
    4. Κ. Λοχαγέ απορω γιατι ζητάς απαντήσεις εδώ? Δεν γνωρίζεις ότι οι άνθρωποι που διαχειρίζονται αυτο τον ιστοτοπο μισούν τον Στρατό? Επίσης με τον χρησιμοποιείς επιθετικο προσδιορισμό (ΠΑΝΥΒΛΑΚΑΣ ΛΟΧΑΓΟΣ) στον βαθμό σου υποβιβάζεις μην πω τιποτα χειρότερο... Ο βαθμός του Λοχαγου ειναι πολυ σημαντικός για τον Ελληνικό Στρατό και αυτά δεν επιτρέπονται.. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να εκπαιδευσετε τους Στρατιωτες σας όσο καλύτερα γίνεται και θέλω να πισεύω ότι το κάνετε. "Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις" μας λεγανε στο ΚΕΕΔ . στην ΣΧ.ΑΛ και στην 2Η ΜΑΛ όταν καμια φορά απο την κόπωση γκρινίαζαμε, και ειχαν δικιο.... Ενας Στρατιώτης, 305, 2Η ΜΑΛ!

      Διαγραφή
    5. ΒΡΕ ΑΡΧΗΓΕ ΕΙΣΑΙ αρχηγος επειδη το αποδεχονται και αλλοι η απλα επειδη στην ελλαδα οτι δηλωσεις εισαι

      Διαγραφή
    6. αγαπητε ανωνυμε 9 Αυγούστου 2015 - 9:12 μ.μ. Στρατιώτη , 305, 2Η ΜΑΛ!

      Δεν ζητω απαντησεις εδω. Οπως και εσυ διαπιστωνεις εδω δεν παιρνεις απαντησεις . οι ανθρωποι που εδω γραφουν κατα του στρατου, κατα βαση μονο απο Κραυγες , υβρεις και αφορισμους γνωριζουν . ενδεικτικο του νοητικου τους επιπεδου

      εχουν παρει διαζυγιο και με τα επιχειρηματα και με την λογικη . Πιστα φερεφωνα του κομματος . Σε τετοιους στηριζοταν ο Σταλιν και οι ομοιοι του για να βασανιζουν λαους

      εδω γραφω για τους εξης λογους

      1. Διασκεδαζω αφανταστα με το νοητικο και μορφωτικο επιπεδο των ανθρωπων αυτων
      οπως και εσυ βλεπεις δεν απαντουν στα επιχειρηματα, μονο βριζουν
      2. Δεν μπορω να βλεπω τον καθε ανεγκεφαλο να λεει βλακειες και να μας βριζει και να μην περνει απαντησεις
      3. Που ξερεις μπορει να βρεθει και κανενας σοβαρος ανθρωπος που θα γραψει κατι στο οποιο να εχει δικιο και το οποιο να μην ειχα σκεφτει -δεν γνωριζω ολα τα επιχειρηματα . Αν ημουν κομμουνιστης θα διαβαζα τις εφημεριδες των εθνικοφρονων και αν ημουν εθνικοφρονας των κομμουνιστων


      τωρα σε οτιι αφορα το αφελης λοχαγος γιατι παραξενευεσε μπροστα στον Αινσταιν, τον Αλεξανδρο τον μεγα , τον Αννιβα και τους υπολοιπους μεγαλους, ολοι μας αφελης ειμαστε . Τα παντα ειναι σχετικα

      εξαλλου αν πω οτι ειμαι εξυπνος θα ανεβει ο δεικτης νοημοσυνης μου; η μηπως αν πω πως ειμαι αφελης θα μειωθει ο δεικτης νοημοσυνης μου ;

      εξαλλου αγαπητε η Ελλαδα εχει γεμισει απο ανικανους που νομιζουν οτι ειναι Ρομελ ,

      τελος μην ξεχνας οτι ο βλακας φαινεται απο αυτα που λεει οχι απο αυτο που δηλωνει οτι ειναι

      Διαγραφή
    7. Εσείς (ως ανθρωπος) μπορείτε να χαρακτηριζεται τον εαυτο σας οπως θέλετε. Ως Στρατιωτικός (Λοχαγός) να βάζετε τέτοιους επιθετικούς προσδιορισμούς στον βαθμος σας, το θεωρώ τουλαχιστον απαράδεκτο. Αλλα τι να περιμένει κανείς όταν ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ είναι όλη μέρα στο twitter και κανει post και like...Και αν σκεφτεί κανείς ότι αποστατευσαν τον Στρατηγό Μανωλά, τον καλυτερο αρχηγό ΓΕΣ, που υπηρξε ανέκαθεν, καταλαβαίναι σε τι κατάσταση τεινει σήμερα ο Στρατός.
      Λοχαγέ κοίτα ποιοι είναι Αξιωματικάρες:
      https://www.youtube.com/watch?v=InKVacPGL8g

      Διαγραφή
    8. Είστε σοβαρός κύριε; Στις σοβαρότατες ευθύνες που προκύπτουν από μια σειρά στρατευμένων που αυτοκτονούν απαντάτε με την αναμόχλευση μιας διαμάχης από τις δεκαετίες των 60s (δυτικοί-σοβιετικοί (Σταλινικοί)). Είδατε πουθενά στο κείμενο αναφορά περί Στάλιν; Είδατε πουθενά κάποιο κείμενο που να διαφημίζει την Βόρεια Κορέα και ότι άλλο κατασκευάζει ο έωλος νους σας ότι υπερασπίζεται ο Σπάρτακος; Γιατί εγώ αυτό που βλέπω είναι σοβάροτατες καταγγελίες που αφορούν την προστασία της ζωής και της διαβίωσης των φαντάρων, εγώ βλέπω μια προσπάθεια ανάδειξης σημαντικότατων ζητηματων όπως τα νέα εξοπλιστικά σε μια χώρα με 280 δις Χρέος. Εγώ βλέπω μια προσπάθεια να σταματήσει η άκρατη εκμετάλλευση της νεολαίας σε κάθε τύπου αναπτυξιακών πολεμικών τυχοδιωκτικών σχεδίων. Αιδώς Αργείοι, κάντε αυτό που ισχυρίζεστε ότι προσπαθείτε να πετύχειτε, την ασφαλή δηλαδή επιστροφή όλων στα σπίτια τους μετά την παρελευση του 9μηνου. Σταματήστε την φτηνή διαβολή ανθρώπων οι οποίοι ρίχνουν φως πίσω από τα συρματοπλέγματα των στρατοπέδων μιας πολεμικής μηχανής που τρώει τα παιδιά της.

      Διαγραφή
    9. Έτσι ειρωνικά μιλάς και στα παιδιά που διοικεις και τολμούν να μιλήσουν?

      Διαγραφή
    10. πριν ειρωνευτω δεχτηκα υβρεις με ειπαν μπασταρδο να συνεχισω;

      Διαγραφή
  5. Η απορία μου είναι άλλη, εσείς πως είχατε πρόσβαση στο ιατρικό του αρχείο, πως γνωρίζατε ότι η διοίκηση το ήξερε και όλα αυτά.
    Αντί να αφήσετε το παιδί να αναπαυτεί εν ειρήνη, εκμεταλλεύεστε το υπάρχον θέμα για να πουλήσετε αυτό που σας αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λοχαγε θεωρίες την υποχρεωτική στράτευση δείγμα σύγχρονης δημοκρατικής χώρας?είναι δυνατόν σε μια χώρα να πιάνουν όλοι το όπλο?γιατί μη μ πεις ότι περνούν από εξετάσεις γιατί φανταροι πήγαμε και απλά ένας φαντάρος μας πήρε συνέντευξη και στα 2 λεπτά έκρινε ότι είμαστε οκ.....είναι δυνατόν να δίνουν σε εσένα και το κάθε αξιωματικό το δικαίωμα να ασκεις εξουσία πάνω σε εμένα και στον οποιονδήποτε έλληνα πολίτη χωρίς να το θελουμε?να βγαζετε όλα τα κόμπλεξ εξουσιομανιας που έχετε πάνω σε νέα παιδιά,σε μεγάλα παιδια, σε επιστήμονες κτλ?είναι δυνατόν?σε παρακαλω πολύ....σε παρακαλω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αρα το συμπερασμα ειναι καταργηση του στρατου; αν ναι διαβασε λιγο για την μπελ εποκ και τους πουρκουαδες την εποχη του μεσοπολεμου αν ολοι υιοθετουσαν αυτες τις ιδεολογιες σημερα δεν θα ειμασταν ελευθεροι ανθρωποι αλλα σκλαβακια του χιτλερ. και μην μου πεις οτι και σημερα ειμαστε . δεν ειμαστε. σημερα ειμαστε ζητουλες που θελουμε δανεικα

      αν το συμπερασμα ειναι καταργηση της θητειας και μισθοφορικος στρατος μελετησε την ιστορια για να δεις αν οι μισθοφορικοι στρατοι ειναι αποτελεσματικοι και λαβε υποψιν σου θεματα κοστους, μεσου ορου ηλικιας που θα εχει μετα ο καθε λοχος κτλ

      σε ευχαριστω για το κομπεξικος αλλα διατηρω το δικαιωμα μου να πιστευω οτι δεν ειμαι

      Διαγραφή
    2. Υποχρεώνεις κάποιο πολίτη να φορέσει υποχρεωτικά το χακί να εκτελεί παρά τη θέληση του τις εντολές σας και μετά αναρωτιέσαι γιατί υπάρχουν αυτοκτονίες στο στρατό? Είναι ή δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα του καθενός να επιλέξει αν θα στρατευτεί η όχι? Εσύ σαν λοχαγός εμπιστεύεσαι να έχεις για συντρόφους σου άτομα που έχουν όπλο στα χέρια παρά τη θέληση τους?

      Διαγραφή
    3. Ναι αυτά για το Χίτλερ τα ξέρουμε πολύ καλά.....αλλά οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δε βλέπω να έχουν υποχρεωτική στράτευση..... Και αυτοί πολέμησαν τότε....αλλά τώρα είναι άλλες εποχές...και στην αρχαια Σπάρτη μια ζωή στρατιώτες ήταν....να το κάνουμε έτσι....εγώ δεν είπα εσένα συγκεκριμένα κομπλεξικο αλλά αρκετούς συναδέλφους σου π είναι....και βεβαίως να διατηρήσεις οποίο δικαίωμα θες αλλά να μπορώ και γω να διατηρώ οποιο δικαίωμα θέλω χωρίς να μου στερεί αυτή την ελευθερια ο στρατός....και αν πιστεύετε όντως ότι σήμερα ο έλληνας φαντάρος μπαίνει για να εκπαιδευτεί για να υπερασπιστεί την χώρα μας θα τον εκπαιδευτεί γ αυτό όχι για να σας φιαχνει καφέδες και και στις λέσχες,να σαςσερβιρει στα κααυ,να σας σφουγγαριζει τα γραφεία και να κάνει τη δουλειά γραφείου για την οποία εσείς(αξ και υπαξ) πληρωνεστε....

      Διαγραφή
    4. Α και όσον αφορά το πιο πάνω σχόλιό σου και λογικός είμαι και δε βριζω και εχω μάθει να σεβομαι τον άλλον και επιστήμονας από τη πιο υψηλόβαθμη σχολή ειμαι και απλά παραθέτω τα δικά μ επιχειρήματα...

      Διαγραφή
  7. εμεις μερα χωρις ΤΑΑ δεν μας διναν σφαιρες την ημερα οι σκοπιες γινονται με τις ταλαμωνες σφραγισμενες και το οπλο χωρις γεμιστιρα μονο οι ΕΠΟΠ στην πυλη εχουν κουμπωμενα με σφαιρες οπλα .Τι να πεις κριμα το παιδι ποιος ξερει τι ειχε μεσα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μαγκες οφειλεται να παραδεκτειτε ενα πραγμα

    πως με αυτα που σας γραφω εχει παρει -τηρουμενων των αναλογιων -φωτια το site
    δειτε ποσες αναρτησεις για να μου απαντησουν

    εχουμε και λεμε

    1. τον στρατηγο Μανωλα, τον καλυτερο αρχηγό ΓΕΣ, που υπηρξε ανέκαθεν, .
    Φιλε δεν τον ξερω τον στρατηγο προσωπικα και δεν μπορω να εχω γνωμη. αλλα οταν μιλας τοσο θερμα για εναν ανθρωπο που δεν εχει διοικησει στρατο σε καιρο πολεμου για να δουμε ποσα αποτελεσματικος ειναι νομιζω οτι μαλλον δεν εισαι αντικειμενικος. Ο ανθρωπος μπορει να ειναι πιο ικανος και απο τον κολοκοτρωνη αλλα αυτο δεν εχει αποδειχθει.
    Αληθεια με τον μανωλα ποσοι στρατιωτες υπηρετουσαν στα συνορα της λεωφορου μεσογειων και στα περιξ; Διοτι με το που εφυγε αρχισαν να πηγαινουν κατά 100αδες οι φανταροι στις μοναδες της παραμεθοριου . αν θυμαμαι καλα
    2.τι να περιμένει κανείς όταν ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ είναι όλη μέρα στο twitter και κανει post και like...
    ρε φιλε για πολλα μπορεις να κατηγορησεις τον κωσταρακο. και εγω που ξερεις ισως για πιο πολλα απο εσενα αλλα για να ειμαστε ρεαλιστες πρεπει να αναγνωρισουμε οτι ενας ανθρωπος που επιβιωνει επι τοσα χρονια και σπαει το ενα ρεκορ μεταα το αλλο δεν ειναι τυχαιος. ο ανθρωπος ειναι μετρ των ελιγμων. οι μεγαλες καρεκλες δεν χρειαζονται τοσο πολυ μπρατσα και σωματικες ικανοτητες αλλα προσοντα χρειαζονται

    3. τωρα εσυ ρε φιλε κολλησες με το αφελης λοχαγος . εδω γυρω σου γινονται τα οργια των οργιων και εσυ κολλησες με το αφελης. Παντως ο Δαβακης ελεγε οτι δεν ειναι ολοι οι βαθμοφοροι ενος στρατου ευφυιες . .............Τον ξερεις τον Δαβακη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με ότι ο κωσταρακος είναι μετρ των ελιγμων και της διπλωματίας , αλλά αυτά είναι απαραίτητα προσόντα για ένα manager και όχι για ένα στρατηγο!
      Για τον στρατηγό Μανωλα κρίμα που έφυγε στον ενα Χρόνο! Κάνεις δεν έχει δοκιμαστεί σε πόλεμο! Ο Μανώλας για μένα προσωπικά ήταν κορυφή! Και αυτό το πράγμα κάθε χρόνο να αλλάζουν οι αρχηγοί, είναι άλλο ένα δείγμα εκφυλισμου του στρατεύματος! Κ δεν κάνω κρητική για να μειώσω κάποιον αλλά για να το διορθώσω! Προσωπικά πιστεύω ότι ο στρατός είναι απο τα κομμάτια εκείνα που έχουν μένει όρθια ακόμα στην χώρα και μέσα μ τον εχω ψηλά!

      Διαγραφή
    2. φιλε συμφωνω σχεδον απολυτα με οσα λες στην επανω παραγραφο, με μονη διαφορα οτι οσο πιο ψηλα ειναι καποιος στην ιεραρχια τοσο περισσοτερο πρεπει να ειναι ικανος στην διπλωματια, στους ελιγμους και στην στρατηγικη.

      ο πολεμος λεεει βασιζετε στον ελιγμο και την σφαγη και οσο πιο μεγαλος ειναι ενας στρατηγος τοσο λιγοτερο χρησιμοποιει την σφαγη και τοσο περισσοτερο τον ελιγμο

      απο εκει και περα σε ενα πονημα του ο κ κωσταρακος εγραφε σε τι θα βοηθουσε το αριστα στα επαγγελματικα προσοντα μπροστα στην ανεπαρκεια του χαρακτηρα .......................... Στην διαφθορα του χαρακτηρα λενε αλλοι

      Διαγραφή
  9. 4. λες κοιτα ποιοι ειναι αξιωματικαρες και μου συστηνεις να δω το βιντεο. Σιγα τα ωα. τι λεεεει δηλαδη ο κ Ανχης οτι οι στρατιωτες του πρεπει να εχουν αρχιδια. Ε ενταξει σιγα το πραγμα. το προφανες λεει . τοσο ευκολα εντυπωσιαζεσε . Και εγω νομιζα οτι θα μου δειξεις κανενα βιντεο οπου καποιος θα δειχνει αυτοθυσια , η καποιος ηγουμενος του τμηματος του θα σαρωνει τον εχθροο. και εσυ μου συστησες να δω ενα βιντεο που απλα καποιος λεεει το αυτονοητο. Από λογια ναα σου πω και εγω οσα θες. Και αν βαλεις λιγο το μυαλο σου να δουλεψει θα καταλαβεις ότι για να το λεει μαλλον θα συνεβησαν περιστατικα ελλειψης αρχιδιων .
    1. Εγω να δεκτω ότι καποιοι συναδελφοι μου είναι κομπλεξικοι. Γιατι δικοι σου συναδελφοι δεν είναι κομπλεξικοι;
    2. οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δε βλέπω να έχουν υποχρεωτική στράτευση..... Και αυτοί πολέμησαν τότε....αλλά τώρα είναι άλλες εποχές...

    θες να μου πεις δηλαδη ότι η ελβετια , η δεν ξερω και εγω ποια χωρα εννοεις αντιμετωπιζει τους ιδιους κινδυνους με την ελλαδα .

    τωρα τα επιχειρηματα ότι τωρα είναι άλλες εποχες εχουν ακουστει πολλες φορες κατά το παρελθον. Σου ειπα διαβασε λιγο για τον μεσοπολεμο. Εκκτιθεσε

    1. τωρα για τις λεσχες ισως να εχεις και ένα δικιο αλλα εγω ξερω ότι οι φαν για να πανε εκει βαζουν συνηθως βυσμα .

    2. Είναι ή δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα του καθενός να επιλέξει αν θα στρατευτεί η όχι?

    Στρατευση δεν θες ελευθερια θες; Περιουσια να μην στην καταπατησουν θες; Την γυναικα σου να μην στην βιασουν οι εισβολεις θες ; Αλλα ξεχασα δεν θα ξανα γινει πολεμος ε;


    1. Εσύ σαν λοχαγός εμπιστεύεσαι να έχεις για συντρόφους σου άτομα που έχουν όπλο στα χέρια παρά τη θέληση τους

    Καποτε οι στρατιωτες ενός σπουδαιου αξιωματικου όταν ανελαβε την διοικηση ηθελαν να τον σκοτωσουν διοτι ηταν του αλλου κομματος. Στην συνεχεια επεφταν και στην φωτια για το χατηρι του. Ξερεις πως τον ελεγαν;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου ξαναλεω ότι όπως είναι ο στρατός δε μπορεί να αποτρέψει το να βιάσουν τη γυναίκα μου η τη δικη σου αν το επιχειρήσουν καποιοι......και μόνο που μιλάς για βύσμα και το βλεπεις εσύ σαν αξιωματικός δειχνει τη κατάσταση του στρατού....Επίσης θέλουν να πάνε λέσχες κτλ γιατί εσείς οι αξιωματικοί επιβραβεύεται τους φαντάρους που σας μαγειρεύουν καλά,που σας κουβαλανε ψώνια,που είναι δλδ τα χανουμακια σας και όχι αυτούς που τη σκοπιά την έχουν πάρει αγκαλιά Ή αυτούς που είναι καλοί στρατιώτες(με την ενοια του στρατιώτη όμως).Στη δουλειά μου οι κομπλεξικοι δεν έχουν από κάτω 18 χρόνων παιδάκια να τους κανουν καψονια και ψυχολογικό πόλεμο....και εκείνος ο αξιωματικός που λες θα ήταν παλικαρας,όχι σα τους σημερινούς αξιωματικούς που οι μισοί είναι "γιωταδες" και ακόμα και στην Ευελπίδων μπήκαν με βύσμα απλά για να έχουν ένα σίγουρο μισθό.....που θα συμπεριφερθούν στο φαντάρο ανάλογα με το ποιος ανώτερος θα σκάσει τηλέφωνο....Ελευθερία εκτός απ το να έχω ελεύθερο κράτος είναι να έχω ελευθερία λόγου και πράξεων....Δε μπορεί να μου λες ότι εκτιθομαι γιατί πρωτοι εσείς εκτιθεστε....όταν εσείς πρώτοι βαζετε βύσμα για τις μεταθεσεις σας....Α ν πιστευες ότι ο στρατός προστατεύει τη χώρα θα έπρεπε να πιστεύεις ότι όλοι οι αξιωματικοί πλην τη κεντρική διοίκηση θα πρεπε να είστε στα σύνορα για πολύ καιρο...εκεί που είναι ο "κίνδυνος" όχι στα 2 χρονακια να ψάχνουμε να γυρίσουμε Αθήνα....

      Διαγραφή
  10. Για ονομα του θεου ,τρεις ανθρωποι εχασαν την ζωη τους ,μεσα σε 15 μερες και πρεπει να καθομαστε και να διαβαζουμε για πανιβλακες και αφελεις; Δεν μπορουν εστω και τωρα ,να βγαλουν τον σκασμο ,και να αφησουν αυτους που πρεπει ,να σκευτουν πως θα στηριξουν τους πιο αδυναμους συναδελφους τους; Τι ειναι τω ρα αυτο; Μαγκια της πενας; Να δηλωνουν πανιβλακες; Και γιατι να κατσω να σε διαβασω τοτε; Για να βλακεψω; Αντε απο εκει και για πρωτη φορα θυμωνω με το συγκεκριμενο χωρο. Γιατι τα δημοσιευετε αυτα; Υπαρχει φορτιση συναισθηματικη με τα γεγονοτα. Δεν αντεχουμε πολυ. Αν ο χριστιανος ,εφτασε σε τετοιο σημειο αυτογνωσιας ειλικρινα, ε ,τοτε ας μην μιλα! Και το λεω ,γιατι πιο πολυ μου κανει ειρωνια,και με εξοργιζει. Ας αφησει τοτε κανεναν εξυπνο να γραψει σχολιο,και ας κατσει να διαβασει να ξεστραβωθει. Αντε ,μην ριχνουμε μονοι μας το επιπεδο. Ειναι τοσο τραγικο το θεμα. Δεν ειναι λογοκρισια αγαπητοι. Ειναι προστασια των αναγνωστων σας,και αισθητικη στο τραγικο γεγονος. Εδω χανονται ζωες,και σε εμας περισευουν οι πανιβλακες!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α δεν ηξερα βρε φιλε οτι μονο οι εξυπνοι εχουν δικαιωμα να ομιλουν. ενταξει αφου ειναι ετσι εγω σταματω .

      ομως μην ξεχνας πως απαντω γιατι μου γρααφουν και με ρωτουν πραγματα οποτε απαντω.

      το οτι πεθαναν 3 ανθρωποι ειναι πραγματι θλιβερο και δυστηχως δεν θα γυρισουν πισω επειδη θα σταματησουμε την συζητηση.

      Και μια τελευταια παρατηρηση η μαλλον 2

      1 Τι ειναι τωρα αυτο; Μαγκια της πενας; Να δηλωνουν πανιβλακες;

      δεν δηλωνουν πανυβλακες. εγω ειμαι ενας και εκφραζω μονο τις δικες μου αποψεις και απο την στιγμη που γραφω ανωνυμα μπορει να ειμαι ο οποιοσδηποτε . Δεν δηλωνουν, εγω, μονο εγω δηλωνω για μενα .

      2 οταν δεν σου αρεσουν καποιες αποψεις δεν ασχολησε με αυτες.Δεν επιβαλλεις ομως και λογοκρισια. Στο κατω κατω εσενα μπορει να μην σου αρεσει η συζητηση καποιοι αλλοι ομως τοση ωρα διαφωνουν προφφανως, αλλα συζητουν

      το οτι ο σπαρτακος επιτρεπει την δημοσιευση και δεν επιβαλλει λογοκρισια ανηκει στα θετικα του.

      Διαγραφή
    2. Αντιλαμβάνομαι την συναισθηματική φόρτιση που προκαλούν τα κανιβαλικά ποστ που προσβάλλουν την μνήμη των νεκρών αλλά ίσως πρέπει να υπάρχουν αυτά ως ένα σύγχρονο ντοκουμέντο της εφιαλτικής κατάντιας του στρατού και του πνεύματος άκρατου ανταγωνισμού και ατομικισμού που καλλιέργησε στα στελέχη του όλα αυτά τα χρόνια. Η απροκάλυπτη προσπάθεια ορισμένων να ξεπλύνουν τις αυτοκτονίες και να τις υποβαθμίσουν ιδιαίτερα σε μια περίοδο που αυξάνονται τους καθιστά συνένοχους. Δεν θα τους περάσει, θα αγωνιστούμε για να μην χαθεί κανείς άλλος συνάδερφος.

      Διαγραφή
  11. Οποιος πήγε καβυλη κ βάλτο που είναι ο 3ος λμχ ξέρει ότι με το που πατάς το πόδι σου σε τρώει μια κρυαδα και αν έχεις κάποιο πρόβλημα κ είσαι λίγο ευαίσθητος το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και τα στελέχη τις κόβουν που έχουν φάει δυσμενή και τις κόβουν κ όλο γαβγίζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν όντως το παλικάρι ανήκε στην 339 σειρά θα έπρεπε να είναι στην εβδομάδα προσαρμογής και να μην εκτελεί υπηρεσίες και ειδικά ένοπλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προς τους διαχειριστές του diktiospartakos.bloqspot.gr

    Ονομάζομαι Μαρία Σαρτζή και είμαι θεία του στρατιώτη Αλέξανδρου Σαρτζή ο οποίος « έφυγε » από την ζωή στις 09/08/2015 ενώ υπηρετούσε την θητεία του στην 3η Μ/Κ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΡΙΜΙΝΙ, και εκτελούσε υπηρεσία σκοπού, σε συνθήκες και αίτια τα οποία ακόμα διερευνώνται σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ.

    Με αφορμή τα αναρτημένα σχόλια σας θέλω να σας ρωτήσω τα παρακάτω :

    1) Ενώ η υπόθεση βρίσκεται σε προανακριτικό στάδιο και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως ουδέν, σπεύδετε πρώτοι και με χαρακτηριστική ευκολία να συμπεραίνετε οτι προκειται για αυτοκτονία.
    Εχετε στοιχεία για αυτό που δεν γνωρίζουν οι αρχές ;
    Αν έχετε στοιχεία περί αυτοκτονίας γιατί δεν έχετε φροντίσει να τα καταθέσετε αρμοδίως ;
    Οπως καλα γνωρίζετε πολλές «αυτοκτονίες» στο Στρατό αποδείχθηκαν δολοφονίες όταν κάποιοι ξεπέρασαν τον φόβο τους και μίλησαν.

    2) Με ασέβεια προς τους γονείς, συγγενείς και φίλους του Αλέξανδρου αναφέρετε οτι ο άτυχος νέος ήταν ψυχολογικα ευάλωτος. Υπάρχει ιατρική γνωμάτευση γι αυτό την οποία γνωρίζετε η ειναι αυθαίρετο συμπέρασμα καφενειακού επιπέδου στερούμενο πάσης ιατρικής δεοντολογίας ,από τους συναδέλφους του Αλέξανδρου ;

    3) Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μαζί σας, ο πατέρας του Αλέξανδρου έλαβε την δια βεβαίωση σας για διορθωτική απάντηση στα παραπάνω.Δυστυχώς δεν τηρήσατε την υποσχεσή σας και αυτό χαρακτηρίζει την υπευθυνότητα σας.

    Με την τακτική σας στο συγκεκριμένο θέμα μόνο ως δίκτυο υπεράσπισης των στρατιωτών δεν λειτουργείτε αλλά ως συνεταίροι όλων οσοι βολεύονται να χαρακτηρίσουν απλά κάθε θάνατο στρατιώτη ως αυτοκτονία.

    Η οικογένεια του Αλέξανδρου επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα της

    ΑπάντησηΔιαγραφή