Κυριακή 10 Μαΐου 2015

"Πόλεμος" στη ΠΓΔΜ: 22 νεκροί, 8 νεκροί αστυνομικοί 30 τραυματίες

Image
Κανονικός πόλεμος έχει ξεσπάσει στη ΠΓΔΜ. Οκτώ αστυνομικοί έχουν πέσει νεκροί ακόμη 37 έχουν τραυματιστεί από τις πολύωρες μάχες με “ένοπλη ομάδα” σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο.
Εικοσι δύο νεκροί, 8 αστυνομικοί και 14 ένοπλοι Αλβανοί, είναι ο μέχρις στιγμής απολογισμών των μαχών που ξέσπασαν το Σάββατο στην πόλη Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ. Ο αλβανόφωνος τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων Alsat μεταδίδει ότι στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν επίσης 14 μέλη της ένοπλης ομάδας. Σύμφωνα με την ΠΓΔΜ οι ένοπλοι φωτογραφίζονται ως Αλβανοί που εισήλθαν από το Κόσοβο με στόχο να πλήξουν κρατικούς θεσμούς.
Τριάντα περίπου ένοπλοι παραδόθηκαν στις Αρχές ενώ συνεχίζεται να ακούγονται σποραδικά πυρά σε διάφορα σημεία της πόλης. Διήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η κυβέρνηση.

Η υπουργός Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, υποστήριξε ότι υπάρχουν θύματα και από την μεριά της ένοπλης ομάδας, χωρίς όμως να έχει λεπτομέρειες. Η ίδια υποστήριξε ότι οι περισσότεροι ένοπλοι παραδόθηκαν στην αστυνομία μετά από μάχες που διήρκεσαν 15 και πλέον ώρες και πως η επιχείρηση της αστυνομίας συνεχίζεται.

Άπαντες αποφεύγουν να κατονομάσουν τους “τρομοκράτες”, ούτε την γειτονική χώρα από την οποία προέρχονται. Και όλοι βέβαια μακρυά από μικρόφωνα και κάμερες “δείχνουν” την Αλβανία ή του Αλβανούν του Κοσόβου.
Το Κουμάνοβο,που είναι το επίκεντρο της μάχης είναι μία πόλη με περισσότερους από 80.000 κατοίκους, η οποία απέχει 40 χλμ. από τα Σκόπια και βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Σερβία. 
Τα επεισόδια είναι τα σοβαρότερα από την λήξη των ενόπλων συγκρούσεων μεταξύ Αλβανών ανταρτών του UÇK και κυβερνητικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ το 2001, οι οποίες είχαν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της διάλυσης.
Αντιδράσεις 
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια εξέφρασε τη λύπη της «για τους νεκρούς αστυνομικούς και πολίτες» κατά την ένοπλη σύρραξη στο Κουμάνοβο και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε ανακοίνωση του, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση.
Την ανησυχία του για την κατάσταση στο Κουμάνοβο εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, ο οποίος παρότρυνε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να σεβαστούν τις σχέσεις των εθνικών ομάδων
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι καταδίκασε τις πράξεις βίας στο Κουμάνοβο και τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι ένοπλοι να ταυτοποιούνται εθνικά».
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου