Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Στο εδώλιο όλος ο ηγετικός πυρήνας της Χρυσής Αυγής

(Κείμενο: ΕφΣυν, 4/2/2015) Σύσσωμη η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής παραπέμπεται να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Οι 72 κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους και ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος παραπέμπονται προκειμένου να δικαστούν με το υπ’αριθμόν 215/2015 βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. Το συμβούλιο υιοθετεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την ύπαρξη δομημένης και ιεραρχημένης εγκληματικής οργάνωσης με στρατιωτική δομή και πειθαρχημένη δράση των μελών κατόπιν εντολών της ηγεσίας. 

Ωστόσο, στην απόφαση μειοψήφησε, ο εισηγητής της υπόθεσης Νίκος Σαλάτας, ο οποίος είχε την άποψη ότι θα πρέπει να εκπέσει η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης υποστηρίζοντας ότι για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία, σύμφωνα με τη σύμβαση του Παλέρμο, θα έπρεπε να έχει εντοπιστεί οικονομικό όφελος. Αντιθέτως, εκτιμά ότι θα έπρεπε να απαγγελθεί στους κατηγορούμενους η κατηγορία της σύστασης και συμμορίας σε βαθμό κακουργήματος που επισύρει ποινή κάθειρξης ως 12 χρόνια, καθώς η διεύθυνση (που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 ως 20 χρόνια) και η ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κατά την άποψη του, δεν στοιχειοθετήθηκαν.
Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται από την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση οι: Αθανάσιος Καρατζάς, Χρήστος Κυριτσόπουλος, Ανθή Μικελάτου, Μαργαρίτα Μικελάτου, Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη, Σάββας Σπυρίδης, Θεόδωρος Στέφας, Δήμος Φραγκάκης, Ιωάννης Φραγκούλης, Αλέξανδρος Χατζηπαυλίδης, Δημήτριος Μπίνος, Γεώργιος Μπολάνης και Δημήτριος Χρυσαφήτης.
Επίσης απαλλάσσεται από τα αδικήματα της παράνομης οπλοκατοχής και της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία οι Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη και Ιωάννης Φραγκούλης. Επιπροσθέτως διατάσσεται να μη διατυπωθεί κατηγορία για εμπρησμό από πρόθεση σε βάρος των Σάββα Γαροφαλάκη, Αριστόδημο Δασκαλάκη, Εμμανουήλ Μαυρικάκη, Γεώργιο Πετράκη και Εμμανουήλ Ψυλλάκη.
Στο διατακτικό του βουλεύματός τους, οι δικαστές απορρίπτουν τις αιτήσεις και ενστάσεις των κατηγορουμένων, ενώ διατηρούνται τα εντάλματα προσωρινής κράτησης για τους προφυλακισμένους κατηγορούμενους και οι περιοριστικοί όροι για όσους είναι ελεύθεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου