Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΚΟΤΖΙΑΣ: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ;

Εκλεκτέ υποψηφιότητε

(Υπουργός Εξωτερικών;;; ) Ο κ. Νικόλαος Κοτζιάς  με τον Σύριζαν


Από το ΒΗΜΑ, 17.4.2011  Του Αναγνώστη Λασκαράτου  
Υπάρχει ένα πολιτικό πρόσωπο που παρουσιάζει τη μοναδικότητα να έχει θητεύσει στο ΚΚΕ, μετά στο πλευρό του πρωθυπουργού ΓΑΠ, να επαινεί αργότερα τον κ.Σαμαρά, να έχει ως δικηγόρο σε αντιδικία του με δημοκρατικό έντυπο τον κ.Γαρουφαήλ Κρανιδιώτη, στη συνέχεια να γίνεται αφανής σύμβουλος του Αλ.Τσίπρα επί «πατριωτικών» θεμάτων, συνεργαζόμενος από τις τελευταίες ημέρες ανοιχτά με το ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον κ.Κοτζιά υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο, δεν θα προσθέσω απολύτως τίποτα, πέρα από την εντύπωσή μου πως ο νεαρός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναζητεί, μανιωδώς συμβούλους, μέντορες ή πολιτευτές, με κριτήριο κυρίως τον μεγάλο πατριωτισμό τους, παρά το γεγονός ότι ενίοτε η αναζήτηση αυτή κατέληξε σε δημόσιο ατύχημα (Κωνσταντίνος Γρίβας, Γεώργιος Αϋφαντής, Θεόδωρος Καρυπίδης) ή χωρίς δημόσια συνέχεια (sir Βασίλειος Μαρκεζίνης-υιός)

Νομίζω πως η στιβαρή παρουσία του κ.Κοτζιά, θα αποτελέσει σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (ή όπερ κάθε πατριώτης εύχεται, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΞΕΛ, o κ.Κοτζιάς πάντως το έχει εισηγηθεί προ έτους: matrix.gr, 23/02/2013. «Κοτζιάς υπέρ συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.»), την εγγύηση της πατριωτικής πορείας της:

(17.5.2014-tribune.gr): “…Λίγες ημέρες όμως μετά την εκλογική επικράτηση του ΠΑΣΟΚ, επειδή ο Γ.Παπανδρέου επέλεξε να τοποθετήσει υπ.Εξωτερικών τον απίθανο Δ. Δρούτσα, ο Ν.Κοτζιάς αποχώρησε από το Κίνημα, αρνούμενος να αναλάβει τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών που του προτάθηκε, βαθιά προσβεβλημένος…..Για λίγο καιρό παρέμεινε πολιτικά άστεγος, μέχρι που βρέθηκε στο δρόμο του ο Αλ.Τσίπρας κι ο Ν.Κοτζιάς αποφάσισε να τον υιοθετήσει και να του μεταδώσει τα φώτα του. Στον Ν.Κοτζιά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η πατριωτική ρητορική που υιοθέτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τα πρώτα ανοίγματα στους ΠΑΣΟΚογενείς που είχαν αρχίσει να αποχωρούν μαζικά από το Κίνημα από το καλοκαίρι του 2011 ..».

(ΒΗΜΑ-Α. ΡΑΒΑΝΟΣ,17.4.2011): «ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ. Από το ΚΚΕ στον Γιώργο και τώρα υπέρ Αντώνη……Ο κ. Κοτζιάς, με αντιδικτατορική δράση στην ΚΝΕ και με πολυετή πορεία μεταπολιτευτικά στο ΚΚΕ, εξέπληξε πολλούς εντός της ΝΔ όταν προ ημερών σε άρθρο του αναφέρθηκε στις εξωτερικές δυνάμεις και στο εγχώριο κατεστημένο που προσπαθούν να πριονίσουν τον κ. Αντ. Σαμαρά. Ο άλλοτε «θεωρητικός» του ΚΚΕ και κατοπινός πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ- «Ανδρέας Παπανδρέου» βρέθηκε ουσιαστικά στο ίδιο… μετερίζι χωρίς να έχει και καμία ιδεολογική συγγένεια με πολιτικούς φίλους του κ. Σαμαρά, όπως ο πρόεδρος του «Δικτύου 21» κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, ο οποίος διατυπώνει παρεμφερή άποψη: ότι ο πρόεδρος της ΝΔ βάλλεται από εξωτερικές δυνάμεις και το εγχώριο κατεστημένο. Πριν από έξι ημέρες μάλιστα ο κ. Κρανιδιώτης (δικηγόρος του κ. Κοτζιά σε αντιδικία του με περιοδικό), επί πολλά έτη φίλος του κ. Σαμαρά, σχολιάζοντας το άρθρο του κ. Κοτζιά, ο οποίος επεσήμανε ότι οι συγκεκριμένες «δυνάμεις» «επιδιώκουν επιπλέον να ελέγξουν σημαντικά πόστα εντός της ΝΔ, ιδιαίτερα στο περιβάλλον του αρχηγού της», άδραξε την ευκαιρία για ένα σχόλιο ύμνο . «Ο Κοτζιάς, παίδες, δεν είναι τυχαία περίπτωση. Εχει συγκρότηση, πατριωτικό πυρήνα και καθαρό μυαλό» ανέφερε ο κ. Κρανιδιώτης, ο οποίος με τη στάση του προκαλεί συχνά εσωκομματική αναταραχή στη ΝΔ. …ο κ. Κοτζιάς, …εξηγώντας γιατί οι εξωτερικές δυνάμεις και το εγχώριο κατεστημένο προσπαθούν να πριονίσουν- κατ΄ αυτόν- τον κ. Σαμαρά, ανέφερε: «Διότι θέλουν να εξασφαλίσουν χρόνο και ηρεμία στην πολιτική σκηνή προκειμένου να διασφαλίσουν τη λεηλασία των 50 και άλλων τινών δισεκατομμυρίων που η κυβέρνηση τους κάνει δώρο».

Η τριανδρία Κοτζιάς-Παπανδρέου- Σαμαράς

Η σημερινή αναφορά του κ. Κοτζιά θυμίζει μια παλαιότερη- παρεμφερή φράση του για τον κ. Παπανδρέου, όταν ήταν από τους τακτικούς συνομιλητές. «Είναι φανερό ότι υπάρχουν δυνάμεις που κινούνται στο παρασκήνιο που δεν θα ήθελαν να γίνει ο Γιώργος Παπανδρέου πρωθυπουργός της χώρας. Θα αποτύχουν όμως» σημείωνε. … τον Απρίλιο του 2009 … ο κ. Κοτζιάς παρουσίαζε το βιβλίο του στην Παλαιά Βουλή. Εκεί ήταν παρόντες και μίλησαν οι κκ. Παπανδρέου και Σαμαράς και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ.Αλαβάνος. «Εκτιμώ αυτό που προσπαθεί και αυτό που επιτυγχάνει,άσχετα με το αν συμφωνώ με όλες τις αναλύσεις και τα συμπεράσματά του» είχε πει ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του και ο κ. Κοτζιάς λίγους μήνες αργότερα είχε σχολιάσει θετικά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ. Οι κκ. Σαμαράς και Κοτζιάς γνωρίζονται από την παιδική τους ηλικία και υπάρχει αλληλεκτίμηση και σεβασμός, αν και ξεκαθαρίζεται από κάθε πλευρά πως δεν υπάρχει πολιτική φιλία. Εξάλλου, σε όποιον τον ρωτάει λέει ευθέως ότι δεν είναι υπέρ του Σαμαρά, από τον οποίο τον χωρίζει πολιτικό χάσμα.

«Η φιλία μου με τον Γιώργο Παπανδρέου στηριζόταν σε μια συναντίληψη ότι στην Ελλάδα η πολιτική πρέπει να είναι αυτόνομη από τα συμφέροντα. 
Ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος εξακολουθεί και αποτελεί ένα ιδιότυπο «σημείο αναφοράς» για κάποια στελέχη εντός ΠαΣοΚ, έχει πει σε συνομιλητές του ότι δεν έχει πει πικρή και κακή κουβέντα προσωπικά για τον κ. Παπανδρέου, τον οποίο αποκαλεί Γιώργο. «Εγώ έμεινα στην ίδια όχθη. Δεν άλλαξα απόψεις, άλλοι άλλαξαν. Βρέθηκα με τον Παπανδρέου στη μάχη ενάντια στη διαπλοκή» είναι μία από τις εξηγήσεις του.

«Χτυπάνε τα περιβάλλοντα των αρχηγών»

Ο κ. Ν. Κοτζιάς θεωρεί ότι στόχος είναι τα περιβάλλοντα των αρχηγών, όπως είχε γίνει και την περίοδο που ο κ. Γ. Παπανδρέου ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
…. η άποψή του είναι πως όταν δεν μπορούν τα συστήματα να ελέγξουν τους προέδρους των κομμάτων επιχειρούν να ελέγξουν το περιβάλλον εξοβελίζοντας τους στενούς τους συνεργάτες. Αυτό πιστεύει ότι γίνεται και σήμερα στη ΝΔ και γι΄ αυτό βάλλονται διάφοροι, όπως ο λογογράφος του κ. Σαμαρά και εκ των εμπίστων του κ.Χρυσ. Λαζαρίδης, για τον οποίο λέει ο κ. Κοτζιάς ότι δεν έχει κανέναν δεσμό μαζί του, αφού από τα φοιτητικά τους χρόνια ήταν σε διαφορετικά μετερίζια (αυτός στην ΚΝΕ και ο κ. Λαζαρίδης στον Ρήγα Φεραίο).

(Μ. Νταλιάνη –ΤΑ ΝΕΑ,16/05/2014): «Νίκος Κοτζιάς: Ο «Σουσλόφ» του ΚΚΕ, σύμβουλος του Τσίπρα. Τι κρύβει η συμμετοχή του συγγραφέα στην πρόσφατη αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ στη Ρωσία»: «….Η λύση του Γιώργου Αϋφαντή που επελέγη τότε, «περπάτησε» με δυσκολίες και φαίνεται πως εξάντλησε τη δυναμική της μετά και την «άστοχη» – κατά τα στελέχη του κόμματος – επιλογή της Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Δύο είναι τα νέα πρόσωπα που ανατέλλουν στον ορίζοντα της Κουμουνδούρου σε ό,τι αφορά τα εξωτερικά θέματα. Το ένα είναι ο έμπειρος και προερχόμενος από το ΚΚΕ Νίκος Κοτζιάς. Και το άλλο, το οποίο δεν έχει ρόλο ούτε καμία σχέση αλλά απλά χαίρει της εκτίμησης προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, είναι ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης. Με τον τελευταίο συναντήθηκε και στις αρχές της άνοιξης, στο γραφείο του στη Βουλή. Η παρουσία του πρώτου στην επίσημη αποστολή του κόμματος στη Μόσχα δημιούργησε μεικτά συναισθήματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ…Η γραμμή τής κίνησης Πράττω για τις αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές έχει το δικό της ενδιαφέρον. Υποστηρίζει «κριτικά» το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Δίνει ψήφο στη Ρένα Δούρου στην περιφέρεια και στον ναύαρχο εν αποστρατεία Τάκη Χατζηπέρο, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη…Το αρχηγικό μοντέλο φέρνει γκρίνια
Η υπόγεια γκρίνια του ΣΥΡΙΖΑ για τον Νίκο Κοτζιά δεν αφορά τόσο το πρόσωπο αλλά το μοντέλο διακυβέρνησης της ηγεσίας. Για μία ακόμα φορά έγινε σε όλους αντιληπτό πως για κρίσιμες επιλογές η ηγεσία «δεν δίνει λόγο σε κανέναν». Και το μοντέλο του δημοκρατικού ανοιχτού κόμματος μάλλον όσο πλησιάζει προς την εξουσία μεταβάλλεται σε ένα κλασικό αρχηγοκεντρικό».

«Ν. Κοτζιάς εναντίον Athens Review of Books με δικηγόρο τον Φαήλο Κρανιδιώτη! (4.4.11, parapolitiki.com): Ο Γαρουφαήλ Κρανιδιώτης ανέλαβε μαζί με το Γιάννη Μαντζουράνη την εκπροσώπηση του Νίκου Κοτζιά στη δικαστική του διαμάχη με την Αthens Review of Books. Ο πρώην πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και νυν πύρινος αντιμνημονιακός σχολιογράφος κατέθεσε αγωγή εις βάρος της Μαρίας Βασιλάκη, του Μανώλη Βασιλάκη, του Ηλία Κανέλλη και του Ανδρέα Παππά εξαιτίας ενός άρθρου του τελευταίου στο τεύχος του Ιουνίου του 2010.Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει τον Κοτζιά «γκαουλάιτερ του σταλινισμού» και μένει να ακούσουμε τα επιχειρήματα του δημοφιλούς Φαήλου υπέρ του πελάτη του ο οποίος υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της ΚΝΕ… Λέτε να καταθέσει υπέρ του Κοτζιά και ο πρώην Ρηγάς, Χρύσανθος Λαζαρίδης;».

Κλείνω το παρόν με μια υπόμνηση για τον φερόμενο ως ένας εκ των δυο δικηγόρων του κ.Κοτζιά, κ.Γ.Μαντζουράνη:

(livepedia.gr, λ. «Κουτσόγιωργας Αγαμέμνων»): «Το Μάρτιο του 1989, κυκλοφόρησαν μαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ του Γιάννη Ματζουράνη και της Αικατερίνης συζύγου του τραπεζίτη Γιώργου Κοσκωτά, από τις οποίες είναι ξεκάθαρο ότι ζήτησε δύο εκατομμύρια δολάρια σε κατάθεση στην Ελβετία για να κατασκευάσει νόμο που θα απάλλασσε τον Κοσκωτά….».

(Wikipedia, λ. «Σκάνδαλο Κοσκωτά»): Ο Κουτσόγιωργας συνδεόταν με τον στενό συνεργάτη του Κοσκωτά Ιωάννη Ματζουράνη ο οποίος προερχόταν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην οποία είχε διατελέσει Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου. Το φθινόπωρο του 1988 ανοίχτηκε μέσω του Ματζουράνη ένας τραπεζικός λογαριασμός στο όνομα του Κουτσόγιωργα στην Ελβετία. Στη συνέχεια, λίγες εβδομάδες πριν τοποθετηθεί επίτροπος στην Τράπεζα Κρήτης, ο Ματζουράνης μετέφερε 1,200,000 δολάρια στον λογαριασμό του Μένιου Κουτσόγιωργα. Ο Ματζουράνης υποστήριξε ότι η κατάθεση έγινε εν γνώσει του Κουτσόγιωργα ενώ ο Κουτσόγιωργας υποστήριξε ότι παγιδεύτηκε από τους Κοσκωτά/Ματζουράνη και ότι δεν είχε γνώση για το συγκεκριμένο έμβασμα..».
https://roides.wordpress.com/2015/01/04/4jan15/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου