Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Τα "Δανεικά Πυρηνικά" και η νατοϊκή άσκηση Ανακόντα στην Πολωνία


Image
Ο πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα εξέφρασε την επιθυμία, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, η χώρα του να "δανειστεί" ατομικά όπλα για να απαντήσει στην απειλή που αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.
"Η Πολωνία πρέπει να φανεί σταθερή έναντι της Ρωσίας. Αφού ο Πούτιν προσπαθεί να μας φοβίσει με το πυρηνικό όπλο του, τότε γιατί να μην έχουμε κι εμείς ένα τέτοιο οπλοστάσιο;", ρωτάει ο ιστορικός ηγέτης του συνδικάτου Αλληλεγγύη από τις στήλες της εφημερίδας "Ρζετσποπόλιτα".

"Θα πρέπει να δανειστούμε, να μισθώσουμε πυρηνικά όπλα και να δείξουμε στον Πούτιν πως αν ένας ρώσος στρατιώτης πατήσει το πόδι του στο έδαφός μας, θα χτυπήσουμε. Ας είναι σαφές", λέει ο 70χρονος Λεχ Βαλέσα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα να "δανειστεί" ή να "μισθώσει" κάποιος πυρηνικά όπλα. Εντούτοις ορισμένες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Τουρκία, φιλοξενούν στο έδαφός τους πυρηνικά όπλα τα οποία "μοιράζονται" στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η Πολωνία θα έπρεπε να "πει κατηγορηματικά: 'Κύριε Πούτιν, δεν θα σας αφήσουμε να κάνετε ούτε βήμα. Αν το επιχειρήσετε, θα χαθείτε και θα χαθούμε κι εμείς'", προσθέτει ο Λεχ Βαλέσα.

Μια σημαντική στρατιωτική άσκηση άρχισε σήμερα στην Πολωνία με τη συμμετοχή 12.500 στρατιωτών, εκ των οποίων οι 750 προέρχονται από οκτώ άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Η άσκηση αυτή "αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένων των γεγονότων στην Ουκρανία", δήλωσε ο πολωνός υπουργός Άμυνας Τόμας Σιεμόνιακ στη διάρκεια τελετής για την έναρξη των γυμνασίων.

Η άσκηση αυτή, η οποία οργανώνεται από το 2006 και κάθε δύο χρόνια από τον πολωνικό στρατό με την κωδική ονομασία Ανακόντα, αφορούσε αρχικά μόνο τα επιτελεία. Δεδομένης της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο υπουργός αποφάσισε φέτος να την διευρύνει και με στρατιώτες επί του πεδίου. "Θέλουμε να εκπαιδευθούμε σε αμυντικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ που κάνει λόγο για συλλογική άμυνα", δήλωσε ο Σιέμονιακ προς τους δημοσιογράφους "Πρόκειται για την πρώτη τέτοιας σημασίας άσκηση από την αρχή της σύγκρουσης" στην Ουκρανία, υπογράμμισε.

Εκτός από τους Πολωνούς, στα γυμνάσια θα συμμετάσχουν στρατιώτες από την Εσθονία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι οποίοι θα εκπαιδευθούν μέχρι τις 3 Οκτωβρίου στη βόρεια Πολωνία. Έχει ως κύριο στόχο τις προετοιμασίες για την υποδοχή, σε περίπτωση ανάγκης, των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

"Θέλουμε να αντλήσουμε από την άσκηση αυτή συμπεράσματα για το μέλλον, όχι μόνο το μακρινό, αλλά και το πιο κοντινό", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο δανός ταξίαρχος Τόρμπεν Μέλερ της διοίκησης του ΝΑΤΟ στο Μπρούνσουμ της Ολλανδίας. Τα διδάγματα από τα γυμνάσια αυτά θα χρησιμοποιηθούν σε μια άσκηση των επιτελείων του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί σε δεκαπέντε ημέρες στο Μπίντγκος της βόρειας Πολωνίας, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕhttp://www.onalert.gr/stories/daneika-purhnika-k-natoikh-askhsh-anaconda-polwnia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου