Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ντοκουμέντο – “Πράκτορες του ΚΚΕ” – Η απόρρητη έκθεση της ΚΥΠ για τις “σχολές κατασκόπων” του ΚΚΕ στο παραπέτασμα, με την υπογραφή του Γεωργίου Παπαδόπουλου, 1964

Ενα -πιστεύουμε- πολύ σημαντικό ιστορικό/πολιτικό ντοκουμέντο φέρνει στο φως το ιστολόγιο XYZ Contagion. Πρόκειται για την απόρρητη έκθεση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ), Κλάδος Β’, με ημερομηνία 15/02/1964 (κυβέρνηση Ενωσης Κέντρου και Γεωργίου Παπανδρέου) με θέμα “Πράκτορες του ΚΚΕ” και με συνημμένο το απόρρητο έγγραφο με τίτλο “Δελτίον εκπαιδευθέντων Κ/Σ (κομμουνιστοσυμμοριτών) είς διαφόρους σχολάς του Παραπετάσματος προοριζομένων να εισέλθωσιν εις Ελλάδα“.
Το εξώφυλλο του "συνημμένου βιβλίου".
Το εξώφυλλο του “συνημμένου βιβλίου”.

Για τις λεγόμενες “σχολές κατασκοπείας” του ΚΚΕ στην ανατολική Ευρώπη, ο Νίκος Μαραντζίδης είχε γράψει το 2009 στο “Βήμα” ένα άρθρο με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Οι κόκκινοι κατάσκοποι“. Είχε βρει κάποια στοιχεία για μία εκ των σχολών αυτών, αυτήν που λειτουργούσε στην Τσεχοσλοβακία. Στο συγκεκριμένο έγγραφο, όπως θα δείτε παρακάτω, αναφέρονται δώδεκα τέτοιες σχολές, σε Αλβανία, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρωσία, Ουζμπεκιστάν, Ρουμανία, Ουγγαρία και Τσεχοσλοβακία.
Στην πρώτη σελίδα, το “απόρρητον και επείγον” σήμα, η πρώτη έκπληξη (ή μήπως όχι και τόσο;;;): Το όνομα του Αντισυνταγματάρχη Πυροβολικού, ναι, τουΓεωργίου Παπαδοπούλου:
Το "απόρρητον και επείγον" με θέμα "Πράκτορες του ΚΚΕ". Υπογραφή Αντισυνταγματάρχης (ΠΒ) Γεώργιος Παπαδόπουλος Παπαδοπούλου:
Το “απόρρητον και επείγον” με θέμα “Πράκτορες του ΚΚΕ”. Υπογραφή Αντισυνταγματάρχης (ΠΒ) Γεώργιος Παπαδόπουλος

Ακολουθεί το εξώφυλλο του “συνημμένου εν τω εγγράφω βιβλίου” με τους φορείς στους οποίους “υποβάλλεται και κοινοποιείται”, καθώς και ο αριθμός αντιτύπων στον κάθε φορέα, -ξέρετε, πάγια τακτική, μαζί με κάποια διακριτικά, έτσι ώστε αν διαρρεύσει να καταλάβουν από που έγινε η διαρροή.
ΚΥΠ - Εκθεση - Δελτίο εκπαιδευθέντων ΚΣ εις διαφόρους σχολάς του παραπετάσματος-ΣΕΛ-02 - Rotate
“Δελτίον εκπαιδευθέντων Κ/Σ (κομμουνιστοσυμμοριτών) είς διαφόρους σχολάς του Παραπετάσματος”


Τέλος, το κυρίως έγγραφο, δηλαδή οι πίνακες με τις αντίστοιχες στήλες, όνομα, ψευδώνυμο, ιδιότητα και βαθμός, περιγραφή, παρατηρήσεις κ.λπ. αλλά και τα μαθήματα που διδάσκονται και άλλες πολλές πληροφορίες.
Δυστυχώς, το έγγραφο είναι μεγάλο και οι οπωσδήποτε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες του είναι πάρα πολλές, κι έτσι δεν έχουμε τη δυνατότητα να καταπιαστούμε μαζί του σειρά-σειρά ή όνομα-όνομα [Σ.Σ.: Αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως μπορούν να κάνουν οι επισκέπτες στα σχόλια: Να σημειώσουν λ.χ. όποιο όνομα έχει κάποιο ενδιαφέρον ή ό,τι άλλο είναι αξιοσημείωτο].
Θα περιοριστούμε επί τροχάδην στα εξής:
# Βλέπουμε πολύ γνωστά ονόματα, όπως αυτά των Νίκου Ζαχαριάδη, Νίκου Μπελογιάννη, Δημήτρη Βλαντά, Βασίλη Μπαρτζιώτα, Αγγελου Βρατσάνου (Αγγελούλη), Αλέκου Ψηλορείτη, Κώστα Καραγιώργη, Λευτέρη Αποστόλου, Ζήση Ζωγράφου, Πορφυρογέννη, Ζάχου κ.ά. σαν εισηγητών-εκπαιδευτών.
# Αξιωματικοί του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ -με τους βαθμούς τους- σαν μαθητές: Μεταξύ τους, Γεώργιος Βουντίσιος (Γούσιας), Παντελής Βαηνάς (σημειώνεται σαν “Σλαυομακεδών”), Χαρίλαος Φλωράκης, Δημήτρης Παλαιολόγος (Ζυγούρας), Βασίλης Γκανάτσιος (Χείμαρρος), Αλέξανδρος Ρόσιος (Υψηλάντης), Κώστας Γκριτζώνας, Νίκος Ακριτίδης, Νίκος Μπελογιάννης, Γουσόπουλος, Πολύδωρος Δανιηλίδης, Σάββας Αργυρόπουλος, Κατίνα Τέντα κ.ά.
# Σημειώνεται επίσης ο αρκετά μεγάλος αριθμός γυναικών, αλλά και ορισμένες περιπτώσεις “Σλαυομακεδόνων”, ενός Εβραίου που δεν είχαμε ακούσει ξανά το όνομά του (Οβαλίας Ισαάκ του Ααρών) και ενός μειονοτικού από την Ροδόπη (Σαντίκ Χασάν).
Φυσικά, για την αξιοπιστία των πληροφοριών, εννοείται υπεύθυνη είναι η ΚΥΠ. Φαίνεται, πάντως, πως η συλλογή πληροφοριών πήγαινε βαθιά πίσω στο χρόνο, ακόμα και μέσα στον Εμφύλιο, αφού υπάρχουν περιπτώσεις λ.χ. όπου “κατάσκοποι” γύρισαν πίσω το 1950 ή το 1951 και συνελήφθησαν ή σκοτώθηκαν ή εκτελέστηκαν, σύμφωνα με την τελευταία στήλη.
*********************************
Δείτε επίσης:
# Ολα τα άρθρα μας με θέματα από την ιστορία του “ΚΚΕ
# Κάποιες επιλεγμένες ιστορίες:
Κουΐζ με δέκα άγνωστες σπάνιες φωτογραφίες – Δίνοντας εικόνα στα άγνωστα πρόσωπα γνωστών ιστορικών προσωπικοτήτων
Είπε ποτέ κακό λόγο για το ΚΚΕ ο Νίκος Πλουμπίδης;;; + Βιβλιογραφία
Το δελτίο προγραφών και καταγγελιών με τους στοχοποιημένους από την ΟΠΛΑ προδότες – Η “κόκκινη βία” [*] της εφημερίδας “Κατηγορώ”, έκδοση της ΚΟΑ του ΚΚΕ, Αθήνα, 1944
Εκλογές 1946, Νίκος Ζαχαριάδης προς τα κόμματα του “παλαιοδημοκρατικού Κέντρου”: Ελάτε να καταρτίσουμε μαζί εκλογικούς συνδυασμούς 50%-50%
Μιχάλης Νικολινάκος – Ο σεμνός ζεν πρεμιέ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, από το μπλόκο της Κοκκινιάς στη μεγάλη οθόνη
Νίκος Ζαχαριάδης – Η σοβιετική ταυτότητα-άδεια παραμονής, 1973 – Απατρις, μη κομματικός και χήρος
Νίκος Ζαχαριάδης – Το απόρρητο αυτοβιογραφικό του σημείωμα προς την ΚΕ του ΚΚΕ, 1946
Ενα νέο βιβλίο για τον Κώστα Καραγιώργη (Γυφτοδήμο) – Ο άνθρωπος, ο κομμουνιστής, ο δημοσιογράφος, ο αγωνιστής, το εξιλαστήριο θύμα
Εγχειρίδιο του χαφιέ-πράκτορα που είχε διεισδύσει στο παράνομο ΚΚΕ (+ Εγχειρίδιο επαγρύπνησης του παράνομου κομμουνιστή)
Γιώργος Βραζιτούλης – Στρατηγοί και αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού στην Ανατολική Γερμανία, 1949


About these ads
http://xyzcontagion.wordpress.com/2014/07/29/kyp-ekthesi-sxoles-kataskopon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου