Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΩΡΙΟ- Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ

Καζάνι που βράζει είναι για ακόμα μια φορά το ναυπηγείο του Νεωρίου με τις σχέσεις των εργαζομένων και της διοίκησης να είναι και πάλι τεταμένες. Η αιτία δεν είναι άλλη από την μη καταβολή των παλιών οφειλομένων που παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν, δεν έχει προχωρήσει.
Συγκεκριμένα, νωρίς το πρωί βρέθηκαν στην πύλη του Νεωρίου οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου, απλά αυτή την φορά από ότι φαίνεται δύσκολα θα κάνουν πίσω, προκειμένου να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, τα δεδουλευμένα τους (τουλάχιστον τον 50%). Όπως σας αναφέραμε πρώτοι, οι συσσωρευμένες οφειλές προς την ΔΕΗ, είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στο ναυπηγείου του Νεωρίου.
Υπολογίζεται ότι το ναυπηγείο οφείλει περίπου 1,2 εκ. ευρώ κι έχει κάνει διακανονισμούς για να αποπληρώνει το ποσό. Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις, υπήρξε ασυνέπεια στις πληρωμές με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση το πρωί της Τρίτης.
 
Η υπομονή των εργαζομένων αρχίζει να εξαντλείται, πολλοί από αυτούς έχουν πάρει δάνεια και πολλοί από αυτούς ζουν στα όρια φτώχιας. Απαρηγόρητοι οι εργαζόμενοι ένας εκ των οποίων φώναζε χαρακτηριστικά "τι θα πω στο παιδί μου που μου ζητάει να του πάρω γάλα; Που να πρωτοφτάσουν τα 50 και 80 ευρώ που μας δίνουν;" Τα ίδια ακριβώς μας δήλωσαν και άλλοι εργαζόμενοι, που δουλεύουν ως "εθελοντές’’ διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

 

Διαπραγματεύσεις χωρίς συμφωνία

 

Τα τελευταία 24ωρα υπήρξαν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη διοίκηση και τους εργαζόμενους που μέσω του Εργοστασιακού Σωματείου ζήτησαν να τηρηθούν οι υποσχέσεις της εταιρίας. Η παρουσία των φορέων ήταν επιτακτική, σχεδόν σύσσωμη ήταν και η αποδοχή της πρόσκλησης των εργαζομένων προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα τους. Λίγο μετά τις 13:30 κάθισαν στο τραπέζι εκφράζοντας απόψεις προκειμένου να δοθεί λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τους εκπροσώπους της εταιρίας να δοθεί σε κείνους προτεραιότητα, καθώς η υπομονή τους έχει εξαντληθεί. Από την πλευρά της διοίκησης, ζήτησαν από τους εργαζομένους να γυρίσουν στις δουλειές τους, ενώ εξαπέλυσαν έμμεσα κατηγορίες στους εργαζομένους για τα πλοία που χάθηκαν ή αυτά που παραμένουν στο Νεώριο και δεν μπορούν να φύγουν.
 
Σε ερώτηση των εργαζομένων, αν γυρίσουν στις δουλειές τους αν θα τηρήσει η διοίκηση τις υποσχέσεις της, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: θα πληρωθούν ΔΕΗ-ΙΚΑ κλπ οφειλές και ότι περισσέψει θα το πάρουν οι εργαζόμενοι. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Σε ένα μήνα το πολύ θα είμαστε στα ίδια, δίνοντας παράταση στον αργό θάνατο. Τελικά λύση δεν δόθηκε με το κ. Στεφάνου να αποχωρεί και να μην ανοίγει τα χαρτιά του. Είναι μια πρόταση την οποία επεξεργάζεται η διοίκηση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία. 

 
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν. Το βασικό ζητούμενο δεν είναι να τα βρουν οι δύο πλευρές,αλλά να φανεί συνεπής η διοίκηση του ναυπηγείου στη συμφωνία που πρόκειται να γίνει για την εξόφληση των εργαζομένων.

 Το Σάββατο έχει προγραμματισθεί η Γενική Συνέλευση του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου