Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

"Στον καιρό του παράλογου φόβου"


"Στον καιρό του παράλογου φόβου"
 «Θα ήθελα να εκφράσω την απόλυτη πεποίθησή μου
ότι το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος»
Φράνκλιν Ντελάνο Ρούζβελτ,
Εναρκτήρια προσαγόρευση, 1933
Ζούμε στην εποχή των φόβων. Μια αίσθηση που διαχέεται από παντού προς όλους. Μια υφέρπουσα απειλή προς όλους εκείνους που είτε αντιδρούν, είτε σκέφτονται να αντιδράσουν απέναντι στην καταρράκωση ακόμη και των πιο βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, των προσπαθειών για την κάλυψη των στοιχειωδέστερων πλέον αναγκών. Ο Timothy Ash έγραφε, «αφαιρέστε τα στοιχειώδη συστατικά της οργανωμένης, πολιτισμένης ζωής - τροφή, καταφύγιο, πόσιμο νερό, ελάχιστη προσωπική ασφάλεια – και βρισκόμαστε εντός ωρών σε μια χομπσιανή φυσική κατάσταση, σε έναν πόλεμο όλων εναντίων όλων (bellumomniumcontraomnes, Hobbes). Αυτό θέλουν. Δεν θα τα καταφέρουν.

ΕΝΑ ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ

Σε μια σπουδαία δουλειά που είχε κάνει πριν από χρόνια η δημοσιογράφος Ιωάννα Ηλιάδη παρουσιαζόταν το τι συμβαίνει στους υπόλοιπους δυτικούς στρατούς σχετικά με την συνδικαλιστική έκφραση των στελεχών, αλλά και  η ανησυχία του ελληνικού αστικού κατεστημένου.  
 
Σήμερα, που τα προβλήματα και τα αδιέξοδα των στρατιωτικών και των φαντάρων θεριεύουν, άρα και η συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία, η κυβέρνηση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ επιλέγει να χτυπήσει τη βασική τους συνδικαλιστική ένωση, τον ΣΥΣΜΕΔ.
Με αιχμή του δόρατος την κατασταλτική στάση του ΑΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Κωσταράκου επιχειρείται α σταλεί ένα μήνυμα τρομοκράτησης και εκφοβισμού, καθώς γίνεται από όλους αντιληπτό ότι η ταξική τους πολιτική και τα Μνημόνια στοχεύουν στη δημιουργία μιας κοινωνίας υποταγμένων δούλων, χωρίς δικαιώματα και αξιοπρέπεια.
Και αυτό δε μπορεί να γίνει ανεκτό ούτε από τους στρατιωτικούς, ούτε από τους φαντάρους, ούτε από την εργαζόμενη πλειοψηφία!
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com

«Aιχμάλωτος» ο στρατιωτικός συνδικαλισμός στην Eλλάδα




Oι ένστολοι των Eνόπλων Δυνάμεων απαγορεύεται να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, όπως κάνουν οι άλλοι πολίτες. Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη
PEΠOPTAZ: IΩANNA HΛIAΔH   ioanna.iliadi@esiea.gr

Στρατιωτικοί-κυβέρνηση: σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης. Κείμενο διαμαρτυρίας


Σε “μετωπική σύγκρουση” με την κυβέρνηση όλο και περισσότεροι στρατιωτικοί, εν ενεργεία και απόστρατοι, οι οποίοι εκφράζονται μέσα από διάφορες ενώσεις. Μετά από τη κλήση σε απολογία του προέδρου και του γραμματέα του ΣΥΣΜΕΔ, τα κείμενα συμπαράστασης και διαμαρτυρίας είναι πλέον φαινόμενο καθημερινό και πρωτόγνωρο για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Στο ΥΕΘΑ είναι προφανές ότι το μήνυμα δεν έχει φθάσει και η “επίδειξη πυγμής” σ ΄έναν χώρο που προφανώς τέτοιες πολιτικές δεν έχουν θέση θα συνεχιστεί.

Το κείμενο που ακολουθεί είνα ένα ακόμη σημάδι ότι ο χώρος των ΕΔ “βράζει”:

Αυτοκτονία ΕΠΟΠ στον Έβρο


Αυτοπυροβολήθηκε 28 χρονος ΕΠΟΠ στο χωριό Αλεποχώρι του νομού Έβρου τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ο αυτόχειρας που αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι με όπλο, βρέθηκε στο δωμάτιό του νεκρός δίπλα σε μια λίμνη αίματος , αφήνοντας ανάστατη την τοπική κοινωνία! Στο σημείο βρέθηκαν άμεσα ο διοικητής του και συνάδελφοι από την υπηρεσία, οι οποίοι βρίσκονται εκεί μέχρι και αυτή την ώρα! Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί σημείωμα, στο οποίο ο άνδρας να εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία, όμως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, φέρεται να είπε στη μάνα του .."μάνα σ αφήνω, φεύγω.." και αμέσως πήγε στο δωμάτιό του και έδωσε τέλος στη ζωή του, πριν προλάβει να αντιδράσει η μητέρα του.

Ακρωτηριασμός 44χρονου από όλμο κοντά σε περίο βολής

Με τα δυο του πόδια κομμένα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσαλονίκης ένας 44χρονος άνδρας, ο οποίος πάτησε έναν όλμο κοντά σε πεδίο βολής του στρατού που βρίσκεται έξω από το χωριό Μικροκώμη Λαγκαδά. Οι κάτοικοι του χωριού καταγγέλλουν ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξοι κι άλλοι τραυματισμοί, καθώς το πεδίο βολής βρίσκεται δίπλα στα σπίτια τους.
  

Βρετανία: «Αγορά του αιώνα» για οπλικά συστήματα ύψους 186 δισ. ευρώ

Βρετανία: «Αγορά του αιώνα» για οπλικά συστήματα ύψους 186 δισ. ευρώ
Βρετανικό υποβρύχιο τύπου Vanguard, εξοπλισμένο με βαλιστικούς πυραύλους που διαθέτουν πυρηνικές κεφαλές.
Ένα, επικών διαστάσεων, κονδύλι συνολικού ύψους 186 δισ. ευρώ ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ότι θα διαθέσει μέσα στην επόμενη δεκαετία για την αμυντική ενίσχυση της χώρας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου, που φέρει την έγκριση του αρμόδιου υπουργού Τζορτζ Όσμπορν, η Βρετανία θα ξοδέψει, μεταξύ άλλων, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια:

Το ΡΚΚ διαψεύδει τα περί απόσυρσης των μαχητών του από την Τουρκία

Reuters

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ψεύδος, που εντάσσεται στον ευρύτερο ψυχολογικό πόλεμο του τουρκικού κράτους, χαρακτήρισε το ΡΚΚ την είδηση ότι οι μαχητές του συμφώνησαν να αποσυρθούν από την Τουρκία στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Το χθεσινό φύλλο της εφημερίδας «Σαμπάχ» έγραψε ότι οι αντάρτες του ΡΚΚ συμφώνησαν ότι ώς τις 21 Μαρτίου θα έχουν αποχωρήσει από την τουρκική επικράτεια και θα έχουν αποσυρθεί στις βάσεις τους στο Ιράκ. Ο πολυετής πόλεμος ανάμεσα στους Κούρδους αυτονομιστές και στο τουρκικό κράτος έχει κοστίσει 40.000 ζωές, ενώ το 2012 σημειώθηκε έξαρση των βιαιοτήτων. Ενδεχόμενη απόσυρση του ΡΚΚ θα αποτελούσε είδηση μεγατόνων.

Η σκιά του Σουέζ πάνω από το Μάλι

Το ρεπορτάζ της «Μοντ» στο φύλλο Κυριακής-Δευτέρας 27-28 Ιανουαρίου δίνει την εικόνα όχι μόνον μιας βοήθειας με το σταγονόμετρο και επί πληρωμή από τις ΗΠΑ στην επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι, αλλά αναφέρεται και σε σοβαρές επιφυλάξεις του Λευκού Οίκου για την έκβαση μιας επέμβασης με νεοαποικιακό στίγμα. Αν τα παραπάνω παγιωθούν, τότε η Γαλλία προχωρεί σε μια στρατιωτική εμπλοκή χωρίς ευρωπαϊκή κάλυψη -λόγω Γερμανίας- αλλά και χωρίς καν τη Συμμαχία Προθύμων που είχε πετύχει να συμπήξει ο Σαρκοζί στη Λιβύη την Άνοιξη του 2011.

ΝΑΤΟ: Η ατλαντική συμμαχία ανησυχεί για το χάσμα που δημιουργείται ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα της άμυνας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν επέστησε σήμερα την προσοχή των ευρωπαϊκών χωρών για το χάσμα που δημιουργείται ανάμεσα στους συμμάχους που συνεχίζουν να επενδύουν στα στρατιωτικά μέσα τους και σ' αυτούς που τα θυσιάζουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

"Οι στρατιωτικές δαπάνες είναι ολοένα και λιγότερο ισορροπημένες μεταξύ των συμμάχων, όχι μόνον ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά επίσης στους κόλπους της ίδιας της Ευρώπης", δήλωσε ο Ράσμουσεν παρουσιάζοντας στις Βρυξέλλες την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία μόνο τρεις χώρες της συμμαχίας, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ελλάδα, αφιερώνουν στην άμυνα περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ τους, παρόλο που οι 28 χώρες του ΝΑΤΟ είχαν δεσμευθεί το 2006 να μην μειώσουν το στρατιωτικό προϋπολογισμό τους κάτω απ' αυτό το όριο του 2% του ΑΕΠ.

Παραιτήθηκε ο «υπαρχηγός» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού

Παραιτήθηκε ο «υπαρχηγός» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Γκιουνέρ παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση εκατοντάδων συναδέλφων του με την κατηγορία της συμμετοχής σε απόπειρα πραξικοπήματος αλλά και επειδή φοβόταν ότι θα ακολουθούσε και η δική του σειρά.
«Τα τελευταία χρόνια οι συνάδελφοί μου υπό τα όπλα, ορισμένους από τους οποίους τους γνωρίζω πολύ καλά και ποτέ δεν αμφέβαλα για τον πατριωτισμό τους, κρίθηκαν ένοχοι με ετυμηγορίες που εξέδωσαν τα δικαστήρια εξ ονόματος του έθνους», είπε ο ναύαρχος Νουσρέτ Γκιουνέρ στην αποχαιρετιστήρια ομιλία που έδωσε την Τρίτη.
«Αυτές οι συνεχιζόμενες δίκες, οι έρευνες και οι διώξεις εναντίον τους, έγιναν το μεγαλύτερο μάθημα της ζωής μου», πρόσθεσε.

 




Μάλι: H Ευρώπη πηγαίνει στον πόλεμο με δεμένα μάτια

 


Αν και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο για σχεδόν 15 χρόνια: στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη και σήμερα στην περιοχή του Σαχέλ. Ωστόσο, σημειώνει η Barbara Spinelli στην Repubblica, η ευρωπαϊκή παρέμβαση σημαδεύτηκε από την έλλειψη
μακροπρόθεσμου οράματος.

Σε προεκλογική περίοδο στην Ιταλία (τον Φεβρουάριο) και στη Γερμανία (τον Σεπτέμβριο), η έλλειψη συζήτησης ενός τόσο σημαντικού θέματος όπως ο πόλεμος είναι εκπληκτική. Επειδή η σύγκρουση συμβαίνει αλλού, δεν συζητείται. Ωστόσο, ο πόλεμος έχει μπει στο πετσί μας εδώ και καιρό.

Για τον Ερντογάν πήγε στο Κατάρ ο Αντώνης Σαμαράς. Του Γιώργου Δελαστίκ

Κυβερνητικό παραμύθι για... «ξεκάρφωμα» αποδείχθηκαν τελικά οι επενδύσεις που δήθεν θα επεδίωκε ο πρωθυπουργός με το ταξίδι του στο Κατάρ! Όλο το «κόλπο» ήταν στημένο για να πραγματοποιηθεί η μυστικά στημένη και προετοιμασμένη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα περιβάλλον απολύτως αδιαπέραστο για τους δημοσιογράφους, όπου μόνο οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ γνωρίζουν επακριβώς το περιεχόμενο των όσων διημείφθησαν μεταξύ των δύο ανδρών - καλύτερα ίσως και από τους ίδιους!

Που,πως,γιατί μειώθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις. Συγκριτικά στοιχεία

Όπως θέλουν τα βλέπουν οι Τούρκοι όσον αφορά την αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ως αποτέλεσμα των τουρκικών διεκδικήσεων.

Μάλιστα φέρνουν τα πάνω-κάτω αποδίδοντας την μειωμένη παρουσία τους στο Αιγαίο τα τελευταία 2-3 χρόνια - αποτέλεσμα και αμερικανικο-ΝΑΤΟικών πιέσεων- σε μειωμένη παρουσία των Ελλήνων λόγω της κρίσης!

Η τουρκική τακτική αναδεικνύεται μέσα από δημοσίευμα της εφημερίδας Posta τίτλο «Δεν υπάρχουν χρήματα, υπάρχει ειρήνη». Εκεί λοιπόν γράφει, στηριζόμενοι προφανώς σε διαρροές στρατιωτικών ή άλλων επίσημων κύκλων, ότι η Ελλάδα που δίνει μάχη με την οικονομική κρίση μείωσε τις αερομαχίες στο Αιγαίο των τουρκικών και των ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών.Και αυτό διότι,γράφει, το κόστος της πτήσης ενός F-16 επί μία ώρα φθάνει τα 11.000 ευρώ. Ισχυρίζεται δε ότι ενώ τον Ιανουάριο του 2012 είχαν γίνει 34 αερομαχίες στο Αιγαίο, τον Ιανουάριο του 2013 αυτές μειώθηκαν σε 9 .

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ: Πίσω στην εποχή Δεκαβάλα! Έλληνες στρατηγοί παίρνουν λιγότερα από Τούρκο ΕΠΟΠ!

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται από χθες χιλιάδες οικογένειες εν ενεργεία και απόστρατων στρατιωτικών. Οι αποδοχές όλων μειώθηκαν αισθητά και αυτό πλέον δεν είναι “πληροφορία”,”φήμη” ή “διαρροή”. Τα χαρτιά μισθοδοσίας και σύνταξης λένε την αλήθεια. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι γυρίσαμε στην εποχή του στρατηγού Δεκαβάλα!

Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας έλαβε σύνταξη 1400 ευρώ! Στενό συγγενικό του πρόσωπο που εργαζόταν στα μέσα μαζικής μεταφοράς ,πήρε σύνταξη 1260!

Ναύαρχος που παίρνει σύνταξη Αρχηγού Στόλου, πήρε 1200 ευρώ και λόγω δανείου, στα χέρια του έφθασαν 980 ευρώ!