Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ-Πεδία δοκιμών οι πλάτες των λαών

«Εχει διαπιστωθεί εδώ και πολύ καιρό ότι πιθανώς να υπάρχουν ιχνοστοιχεία ουρανίου-236 και πλουτωνίου στο απεμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο είναι ένα υποπροϊόν της πυρηνικής βιομηχανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Μαρκ Λέιτι. Σύμφωνα με εκθέσεις του Αμερικανικού Πενταγώνου, αλλά και αποτελέσματα ερευνών που αναφέρονται στην ιστοσελίδα Αμερικανών και Βρετανών του πολέμου στον Κόλπο, τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιήθηκαν στον Περσικό περιείχαν ίχνη ποσειδώνιου, πλουτώνιου και αμερίκιου. Επιπλέον ραδιενεργά υλικά λοιπόν, μόνο που οι επιστήμονες επιμένουν ότι η εμφάνισή τους είναι αποτέλεσμα σχάσης. Φαίνεται πως τα συγκεκριμένα όπλα δεν αποτελούνται μόνο από τα υπολείμματα του εμπλουτισμού του ουρανίου, αλλά και από απόβλητα πυρηνικών αντιδραστήρων. Αλλά το «μυστικό» της κατασκευής αυτών των όπλων το κρατούν πέντε εταιρίες στη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Η βρετανική «BNFL» που έχει σχεδόν την αποκλειστικότητα ανακύκλωσης απεμπλουτισμένου ουρανίου και η θυγατρική της, αμερικανική «BNFL-Inc», που κατασκευάζει τέτοιες βόμβες, ενώ «καταστρέφει» πυρηνικά απόβλητα, είναι οι δύο βασικές. Η «BNFL-Inc» συνεργάζεται με την «GTS Duratek Inc», για την παραγωγή βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου και με την «Manufackturing Sciences Corp.» για την ανακύκλωση πυρηνικών αποβλήτων. Με το ίδιο αντικείμενο επίσης ασχολείται και η αμερικανική «Starmet Corp.», πυρηνικά απόβλητα και απεμπλουτισμένο ουράνιο. Στο ΔΣ της αμερικανικής «BFNL-Inc» συμμετέχουν ο ναύαρχος Ουίλιαμ Κρόου και ο Τζέιμς Σλέσινγκερ, πρώην υπουργός Αμυνας και πρώην διευθυντής της CIA. Τα στοιχεία αυτά έρχονται από την ιταλική εφημερία «Il Manifesto» και αναδημοσιεύτηκαν σε άλλες ελληνικές εφημερίδες.

ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Θέμα :
ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ



Συνεντεύξεις

Κώστας Φωτάκης
Το όνομά σας;
Φωτάκης Κώστας. Μέχρι το 1998 στην Ελλάδα, η ύπαρξη όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου ήταν ένα ερωτηματικό το οποίο δεν είχε απαντηθεί καταφατικά και κατηγορηματικά. Ήδη από το 2000 και μετά, όταν άρχισαν να επιστρέφουν οι πρώτοι στρατιώτες που είχαν συμμετέχει στον πόλεμο του Περσικού, στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και ειδικά στις επιθέσεις που γίνανε στη Βοσνία και στις πολεμικές συρράξεις και όταν άρχισαν τα πρώτα προβλήματα υγείας να λαμβάνουν χώρα, αρχίσαμε και εμείς σαν Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και σαν Αντιπολεμική Κίνηση να προσπαθούμε να δούμε που υπάρχουν όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου και αν υπάρχουν όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ελλάδα.
Με τρόμο ανακαλύψαμε ότι δεν υπάρχει ελληνικό νησί το οποίο να μην έχει τις αποθήκες του, τις στρατιωτικές αποθήκες του γεμάτες από όπλα, από πυρηνικά όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Ειδικά με τα βλήματα των αντιαεροπορικών πυροβόλων ZU-23, τα περίφημα Β3Τ, τα οποία έχουνε επικάλυψη απεμπλουτισμένου ουρανίου και τα οποία χρησιμοποιούνται από τους φαντάρους και μεταφέρονται με γυμνά χέρια. Γίνονται βολές στα πεδία βολής μολύνοντας με οξείδιο του ουρανίου τα νησιά και τα οποία προκαλούνε άπειρα προβλήματα υγείας στους κατοίκους.

Απεμπλουτισμένο ουράνιο, ένα καλά κρυμμένο μυστικό

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Δεκαπέντε, περίπου, τόνοι πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου έπεσαν στο έδαφος της Σερβίας κατά τη διάρκεια των ένδεκα εβδομάδων που η βαλκανική χώρα βομβαρδίστηκε από τις νατοϊκές δυνάμεις. Οι στόχοι των περισσότερων από πενήντα χιλιάδων βομβών και πυραύλων υπολογίζονται σε εκατόν δεκαέξι, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκονταν στη νότια Σερβία και το Κόσοβο. Στις περιοχές αυτές, άλλωστε, είχε αναπτυχθεί ο κυρίως όγκος του σερβικού στρατού. Επισημαίνεται ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο τοποθετείται στην κορυφή του πυρομαχικού προκειμένου να διευκολύνει τη διάτρηση των βαρέων στρατιωτικών οχημάτων του εχθρού. Μολονότι η ουσία αποδυναμώνεται κατά τη διαδικασία παραγωγής του πυρομαχικού, παραμένει ιδιαίτερα τοξική.

Οι ειδικοί, πάντως, διαφωνούν μεταξύ τους όσον αφορά το μέγεθος του κινδύνου του απεμπλουτισμένου ουρανίου για την υγεία των κατοίκων. Αποστολή ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ στο Κόσοβο είχε αποφανθεί το 2000 ότι δεν υπήρχαν ίχνη διαδεδομένης μόλυνσης στα σημεία που έπεσαν οι βόμβες αυτού του τύπου. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και έρευνα του Οργανισμού Παγκόσμιας Υγείας (WHO) ένα χρόνο αργότερα. Παρά ταύτα, ο Βρετανός ειδικός και μέλος του WHO, Κιθ Μπέιβστοκ, παραδέχτηκε ότι το εν λόγω πόρισμα δεν είναι καταληκτικό, καθώς το ΝΑΤΟ δεν είχε κάνει διαθέσιμα όλα τα στοιχεία για τους βομβαρδισμούς.

Οι γιατροί του Κοσόβου, ωστόσο, έχουν διαφορετική άποψη. «Τα κρούσματα λευχαιμίας στα παιδιά της περιοχής ήταν 0,001% πριν από τους βομβαρδισμούς, ενώ σήμερα αγγίζουν το 1%», λέει ο δρ Νεμπόζσα Σρμπλιάκ από το σερβικό χωριό της Μιτροβίτσα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αλβανοί γιατροί στην Πρίστινα, με τους οποίους συνεργάζεται, του αποκάλυψαν ότι τα κρούσματα καρκίνου έχουν αυξηθεί σ’ ολόκληρο το Κόσοβο μετά το 1999. «10 στους 300.000 εμφάνιζαν κακοήθεις όγκους πριν από το 1999, τη στιγμή που σήμερα πάσχουν από καρκίνο 20 στους 60.000», υποστηρίζει ο δρ Σρμπλιάκ.

Aπεμπλουτισμένα" Βαλκάνια


Aφορμή γι' αυτή την ανάρτηση μου έδωσε ο REDFLYPLANET. Πριν 12 χρόνια τέτοιες μέρες, βομβαρδιζόταν ανελέητα η Γιουγκοσλαβία από το ΝΑΤΟ. Φυσικά , όπως και στην περίπτωση της Λιβύης, υπήρχαν "ανθρωπιστικοί λόγοι". Πέρα από τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που ρίχτηκαν , βομβαρδίστηκαν και χημικά εργοστάσια. Η μόλυνση του περιβάλλοντος ήταν και παραμένει φοβερή και η πραγματική αλήθεια για τις επιπτώσεις σε όλα τα Βαλκάνια καλά κρυμμένη. Να μην ξεχάσουμε λοιπόν αυτό το έγκλημα των ιμπεριαλιστών.
Να μην ξεχάσουμε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τότε δεν ήταν απλά συμμέτοχος, αλλά συνένοχος στο έγκλημα. Η ιστορία έχει κατατάξει τον τότε πρωθυπουργό και τον σημερινό (Σημίτης-Παπανδρέου), στους εγκληματίες πολέμου. Συμβάλανε αποφασιστικά στη δολοφονία ενός ολόκληρου λαού, αλλά και στην μόλυνση όλων των Βαλκανίων. Και αν σήμερα ανησυχούν , έστω και θεωρητικά οι επιστήμονες, για τις επιπτώσεις από ότι συμβαίνει στην Ιαπωνία , τι πρέπει να υποθέσουμε για όλα συνέβησαν στα Βαλκάνια τότε;

Τι είναι το Σύνδρομο του Κόλπου;

Σύνδρομο του Κόλπου
Περσικό Πόλεμο του Κόλπου το σύνδρομο (GWS) ή Περσικό Πόλεμο του Κόλπου ασθένεια (GWI) είναι μια ασθένεια που αναφέρθηκαν από τους βετεράνους καταπολέμηση του 1991 Περσικό Πόλεμο του Κόλπου που χαρακτηρίζεται από μια σειρά από ιατρικά ανεξήγητα συμπτώματα. Δεν ήταν πάντα σαφές κατά πόσο αυτά τα συμπτώματα ήταν σχετίζονται με τις υπηρεσίες του πολέμου του Κόλπου, ή η εμφάνιση των ασθενειών στην Κόλπου βετεράνοι του πολέμου είναι υψηλότερος από ό, τι ανάλογο πληθυσμό.

Συμπτώματα του συνδρόμου του Κόλπου Πόλεμο

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο έχουν ευρεία, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας κόπωσης, απώλεια του ελέγχου των μυών, πονοκεφάλους, ζάλη και απώλεια της ισορροπίας, προβλήματα μνήμης, των μυών και πόνος στις αρθρώσεις, δυσπεψία, δερματικά προβλήματα, δυσκολία στην αναπνοή, και ακόμη και αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι θάνατοι από καρκίνο του εγκεφάλου, αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (γνωστή και ως νόσος Lou Gehrig), σκλήρυνση κατά πλάκας, και η ινομυαλγία πλέον αναγνωριστεί από την Άμυνα και Βετεράνοι υπηρεσίες Υποθέσεων και, ενδεχομένως συνδέονται με υπηρεσία κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ--«Απεμπλουτισμένος» ΝΑΤΟικός θάνατος



Αποκαλύπτεται, με βάση οδηγία της λυκοσυμμαχίας, η επικινδυνότητα των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου που «έσπειρε» στη Γιουγκοσλαβία

Φωτογραφία από την περίοδο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στην Πρίστινα με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου
Associated Press
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-- Ανοιχτή παραδοχή της υποθήκης του μέλλοντος των νέων γενιών στην πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας από τα πυρηνικά όπλα που χρησιμοποίησε το ΝΑΤΟ κατά τους βομβαρδισμούς του 1999 συνιστά η ύπαρξη ενός πολυσέλιδου οδηγού, που φαίνεται πως δόθηκε στους στρατιώτες της ΝΑΤΟικής KFOR από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάπτυξής τους στο Κοσσυφοπέδιο! Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας «Βέστι» με έδρα τη Φρανκφούρτη, που επικαλείται ως πηγή της τον Ιταλό ε.α. ναύαρχο Φάλκο Ακάμε, ο οποίος υπηρέτησε στο ΝΑΤΟικό στόλο της Μεσογείου έως το 1975 και έκτοτε έχει τεθεί στο πλευρό συνδέσμου που δουλεύει για τα δικαιώματα στρατιωτών που αρρώστησαν εξαιτίας της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Οι Αμερικανοί ψεύδονται εδώ και δέκα χρόνια για το θέμα του ουρανίου, αποκαλύπτει η Liberation

Βρυξέλλες
Το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης επικεντρώνεται την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζουν οι πρέσβεις των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ για τις επιπτώσεις από τη χρήση βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Εν μέσω εντεινόμενων πιέσεων από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και της διχογνωμίας που προέκυψε στους κόλπους της Συμμαχίας σχετικά με την επιβολή περιορισμού στη χρήση των συγκεκριμένων όπλων, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα. Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Liberation επικρίνει έντονα την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία, υποστηρίζοντας ότι το Πεντάγωνο γνωρίζει εδώ και δέκα χρόνια τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου, αλλά εξακολουθεί να αποκρύπτει την αλήθεια ακόμη και σήμερα.
Ο γγ του ΝΑΤΟ θα προσπαθήσει να καθησυχάσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη
Ο γγ του ΝΑΤΟ θα προσπαθήσει να καθησυχάσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη (Φωτογραφία: Associated Press )

Έως και 1.100 φορές υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας καταγράφηκαν σε περιοχές της Γιουγκοσλαβίας

Βελιγράδι
Επίπεδα ραδιενέργειας έως και 1.100 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό κατέγραψαν Γιουγκοσλάβοι ειδικοί σε πέντε περιοχές στη νότια Σερβία και το Μαυροβούνιο, όπου ερρίφθησαν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε την Τετάρτη αξιωματούχος του γιουγκοσλαβικού στρατού.
Το υψηλότερο επίπεδο ραδιενέργειας μετρήθηκε στην κωμόπολη Βράνιε στη νότια Σερβία
Το υψηλότερο επίπεδο ραδιενέργειας μετρήθηκε στην κωμόπολη Βράνιε στη νότια Σερβία (Φωτογραφία: Associated Press )

Ο στρατός των ΗΠΑ γνώριζε για τον κίνδυνο από το ουράνιο, αποκαλύπτει o βρετανικός Τύπος

Από το 1993 είχαν προειδοποιήσει οι υγειονομικές αρχές των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι στρατιώτες να εμφανίσουν καρκίνο των πνευμόνων ή των οστών εξαιτίας των πυρομαχικών που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο, αποκαλύπτει το Σάββατο η βρετανική εφημερίδα The Independent. Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι τουλάχιστον 300 Σέρβοι έχουν χάσει τη ζωή τους από διάφορες μορφές καρκίνου που οφείλονται στο απεμπλουτισμένο ουράνιο. Οι αποκαλύψεις αυτές γίνονται τη στιγμή που το βρετανικό Ναυτικό ανακοινώνει ότι θα αποσύρει σταδιακά από τα πλοία του όλα τα βλήματα που περιέχουν το συγκεκριμένο υλικό.
Την ανησυχία τους για τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου από το ουράνιο εξέφραζαν από το 1993 οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις
Την ανησυχία τους για τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου από το ουράνιο εξέφραζαν από το 1993 οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις (Φωτογραφία: Reuters )

Προληπτικό τσεκάπ στους Έλληνες στρατιωτικούς που υπηρέτησαν στο Κόσοβο - Συνεδριάζει εκτάκτως το ΝΑΤΟ

Αθήνα
Σε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις θα υποβληθούν όλοι οι Έλληνες στρατιωτικοί που υπηρέτησαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία, έπειτα από απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ενώ συνεργείο μέτρησης της ραδιενέργειας μεταβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο, όπου βρίσκεται η ελληνική δύναμη, για να πραγματοποιήσει νέες μετρήσεις. Την ίδια ώρα -και υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων από όλη σχεδόν την Ευρώπη- το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει το θέμα σε έκτακτη συνεδρίασή του, στις 9 Ιανουαρίου. Διαστάσεις στο θέμα δίνουν και Έλληνες βουλευτές, οι οποίοι -με ερώτησή τους στο Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης- ζητούν ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς.
Σε 7.000 ανέρχονται οι Έλληνες στρατιώτες που έχουν κατά καιρούς υπηρετήσει στην πρώην Γιουγκοσλαβία
Σε 7.000 ανέρχονται οι Έλληνες στρατιώτες που έχουν κατά καιρούς υπηρετήσει στην πρώην Γιουγκοσλαβία (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Η ιταλική κυβέρνηση παραδέχεται τη χρήση βομβών ουρανίου στη Βοσνία

Ρώμη
Η ιταλική κυβέρνηση παραδέχτηκε την Παρασκευή, διά στόματος του υπουργού Αμυνας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησαν και στη Βοσνία πυρομαχικά που περιείχαν μη εμπλουτισμένο ουράνιο.
Από τον Αύγουστο του 94 έως το Σεπτέμβριο του 95 χρησιμοποιήθηκαν στη Βοσνία 10.800 βόμβες μη εμπλουτισμένου ουρανίου
Από τον Αύγουστο του 94 έως το Σεπτέμβριο του 95 χρησιμοποιήθηκαν στη Βοσνία 10.800 βόμβες μη εμπλουτισμένου ουρανίου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που έχει αναλάβει τις έρευνες για το αν ο θάνατος αξιωματικών του ιταλικού στρατού που υπηρέτησαν στη Βοσνία και το Κόσοβο συνδέεται με τη ρίψη βομβών του ΝΑΤΟ με μη εμπλουτισμένο ουράνιο, ο κ. Ματαρέλα ανέφερε ότι -σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε από την Ατλαντική Συμμαχία- κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Βοσνία από τον Αύγουστο του 1994 έως το Σεπτέμβριο του 1995 χρησιμοποιήθηκαν 10.800 οβίδες με μη εμπλουτισμένο ουράνιο.
«Πρέπει να εκφράσω τη λύπη μου, διότι μόνο τώρα οι ενδιαφερόμενες διεθνείς οργανώσεις, και κατόπιν αιτήματός μας, μας έδωσαν πληροφορίες σημαντικές για την ασφάλεια του πληθυσμού της Βοσνίας αλλά και των στρατευμάτων» τόνισε ο Ιταλός υπουργός Αμυνας.
Newsroom ΔΟΛ

Δυναμικό παρών των Ελλήνων στρατιωτών στο Κόσοβο

Αθήνα
Δυναμική ήταν η παρουσία της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ) που συμμετέχει στην ΚFOR, καθώς απέτρεψε επεισόδιο μεταξύ Αλβανών και Σέρβων στα σύνορα της επαρχίας με τη Σερβία.
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Α.Τσοχατζόπουλου στην ΕΛΔΥΚΟ
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Α.Τσοχατζόπουλου στην ΕΛΔΥΚΟ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Με 430 Ελληνες στρατιώτες ενισχύεται η ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο

Θεσσαλονίκη
Για το Κοσσυφοπέδιο αναχωρούν την Παρασκευή άλλοι 430 Ελληνες στρατιώτες, με αποστολή να ενισχύσουν τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη KFOR. Η μετάβαση των ανδρών πραγματοποιείται παρά την παλαιότερη δέσμευση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί η ελληνική παρουσία στην περιοχή.
Την ενίσχυση της παρουσίας της KFOR επιδιώκει το ΝΑΤΟ εν όψει των εκλογών
Την ενίσχυση της παρουσίας της KFOR επιδιώκει το ΝΑΤΟ εν όψει των εκλογών (Φωτογραφία: Associated Press )
Οπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Flash, η ελληνική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο θα αριθμεί πλέον περισσότερους από 1.600 άνδρες, τη στιγμή που η συμφωνία με το ΝΑΤΟ όριζε συμμετοχή της Ελλάδας στην KFOR με 1.500 στρατιώτες.
Μερικούς μήνες νωρίτερα, ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε δηλώσει ότι η ελληνική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο είναι επαρκής, διαψεύδοντας το ενδεχόμενο ενίσχυσής της με επιπλέον άτομα.Σημειώνεται ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει την αύξηση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες αναταραχές με αφορμή τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.
Newsroom ΔΟΛ

Σε κίνδυνο ίσως η υγεία των Ελλήνων στρατιωτών της KFOR

Αθήνα
Σε κίνδυνο βρίσκεται ενδεχομένως η υγεία των Ελλήνων στρατιωτών της KFOR, καθώς έρευνες αποκάλυψαν υψηλά επίπεδα μόλυνσης στην περιοχή όπου φρουρούν. Ηδη, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ακης Τσοχατζόπουλος, μονάδες Υγειονομικού του Ελληνικού Στρατού έχουν μεταβεί στο Κόσοβο και διερευνούν το θέμα της μόλυνσης της ατμόσφαιρας στην περιοχή όπου βρίσκονται οι Ελληνες στρατιώτες. Ωστόσ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, επισημαίνοντας ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα
Κινδυνεύει η υγεία των Ελλήνων στρατιωτών της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο
Κινδυνεύει η υγεία των Ελλήνων στρατιωτών της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Προβληματισμός και στην Ελλάδα για το θάνατο 13 στρατιωτών που υπηρέτησαν στο Κόσοβο και τη Βοσνία

Αθήνα
Ανησυχία έχει προκαλέσει και στην Ελλάδα ο θάνατος από καρκίνο 13 στρατιωτών από την Ιταλία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο, οι οποίοι υπηρέτησαν στις ειρηνευτικές αποστολές στο Κοσσυφοπέδιο και στη Βοσνία. Υπεύθυνα για τα κρούσματα αυτά εμφανίζονται τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου που ρίχτηκαν στις παραπάνω περιοχές. Παρά τις καθησυχαστικές απαντήσεις που έχουν δώσει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις το ΝΑΤΟ και άλλοι διεθνείς φορείς για την υγεία των Ελλήνων στρατιωτών που συμμετέχουν στην KFOR, οι πρόσφατες αποκαλύψεις έχουν προβληματίσει το ΓΕΕΘΑ, το οποίο εξετάζει το θέμα σε ειδική σύσκεψη την Τετάρτη.
Δεν διατρέχουν κίνδυνο οι Έλληνες στρατιώτες στο Ουρόσεβατς, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ
Δεν διατρέχουν κίνδυνο οι Έλληνες στρατιώτες στο Ουρόσεβατς, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ (Φωτογραφία: Associated Press )

Το ΝΑΤΟ πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το «σύνδρομο των Βαλκανίων»

Ρώμη

«Η αλληλεγγύη που πρέπει να χαρακτηρίζει τη Συμμαχία δεν επιτρέπει ούτε παραλείψεις ούτε λάθη. Δεν αστειευόμαστε, δεν θα το ανεχτούμε. Το ΝΑΤΟ υποστήριζε πάντα ότι ο κίνδυνος είναι ελάχιστος. Τώρα πρέπει να δώσει εξηγήσεις» καταγγέλλει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουλιάνο Αμάτο, αναφερόμενος στο λεγόμενο «σύνδρομο των Βαλκανίων», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica την Τετάρτη.
Τώρα ο φόβος είναι περισσότερο από δικαιολογημένος, δηλώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός
Τώρα ο φόβος είναι περισσότερο από δικαιολογημένος, δηλώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Πιθανώς μολυσμένοι με ραδιενέργεια και οι Πορτογάλοι στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Κόσοβο

Λισαβόνα
Σε ιατρικές εξετάσεις θα υποβληθούν περίπου 900 Πορτογάλοι στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Κόσοβο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν μολυνθεί με ραδιενέργεια από τις οβίδες με μη εμπλουτισμένο ουράνιο που χρησιμοποίησε το ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών το 1999.
Οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ φαίνεται ότι πληρώνουν τώρα τις «παράπλευρες συνέπειες» των βομβαρδισμών στο Κόσοβο
Οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ φαίνεται ότι πληρώνουν τώρα τις «παράπλευρες συνέπειες» των βομβαρδισμών στο Κόσοβο (Φωτογραφία: Reuters )

Εντείνονται οι ανησυχίες για τους θανάτους από το «σύνδρομο των Βαλκανίων»

Ρώμη
Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει πλέον το θέμα των θανάτων ανδρών των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων οι οποίοι υπηρέτησαν στις αποστολές της συμμαχίας στη Βοσνία και το Κόσοβο. Όπως αναφέρει εφημερίδα της ιταλικής χωροφυλακής το Σάββατο, ένας καραμπινιέρος, ο οποίος υπηρέτησε στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη το 1995, πέθανε στα τέλη Σεπτεμβρίου από λευχαιμία λόγω έκθεσής του σε ακτινοβολία, που συνδέεται άμεσα με τη ρίψη οβίδων μη εμπλουτισμένου ουρανίου από τις δυνάμεις της Συμμαχίας.
Πρόκειται για τον πέμπτο Ιταλό που πεθαίνει από το «σύνδρομο των Βαλκανίων»
Πρόκειται για τον πέμπτο Ιταλό που πεθαίνει από το «σύνδρομο των Βαλκανίων» (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Σύγχυση προκαλεί σε όλη την Ευρώπη το «σύνδρομο των Βαλκανίων»

Ρώμη
Συναγερμός σήμανε στις χώρες της Ευρώπης σχετικά με τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Στην Ιταλία, ο Τύπος αποκαλύπτει ότι άλλοι δύο στρατιώτες που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια πέθαναν από σπάνια περίπτωση καρκίνου. Στην Πορτογαλία, οι Αρχές ανακοίνωσαν την προληπτική εξέταση όλων όσων υπηρέτησαν στις κρίσιμες περιοχές, την ώρα που στη γειτονική Ισπανία το υπουργείο Αμυνας προσπαθεί να καθησυχάσει το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρέτησε στα Βαλκάνια. Ανησυχία επικρατεί και στην Ουγγαρία, όπου στρατιώτης που υπηρέτησε στη Βοσνία το 1999 πέθανε από λευχαιμία. Στη Βρετανία, πάντως, το όλο ζήτημα αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα.
Ένα ακόμη όπλο του ΝΑΤΟ προς χρήση στα Βαλκάνια
Ένα ακόμη όπλο του ΝΑΤΟ προς χρήση στα Βαλκάνια (Φωτογραφία: ΑΠΕ )       

Ο βρετανικός στρατός γνώριζε τους κινδύνους από το ουράνιο, αποκαλύπτει ο βρετανικός Τύπος

Αξιωματούχος του βρετανικού στρατού είχε προειδοποιήσει με έγγραφό του για τους κινδύνους από το απεμπλουτισμένο ουράνιο, αναφέρουν την Πέμπτη οι εφημερίδες Guardian και Independent. Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εγγράφου, τονίζοντας όμως ότι πρόκειται για «πρόχειρο κείμενο αμφιβόλου κύρους».
Oι Βρετανοί θα υποβάλουν σε εξετάσεις όλους τους στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Κόσοβο και τη Βοσνία
Oι Βρετανοί θα υποβάλουν σε εξετάσεις όλους τους στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Κόσοβο και τη Βοσνία (Φωτογραφία: Associated Press )

Ίχνη και εμπλουτισμένου ουρανίου ανακαλύφθηκαν από τον ΟΗΕ στο Κόσοβο

Γενεύη
Θραύσματα βλημάτων τα οποία περιείχαν εμπλουτισμένο ουράνιο ανακάλυψαν οι επιστήμονες του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, σε περιοχές του Κοσόβου που βομβαρδίστηκαν το 1999. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, στην περίπτωση που το εμπλουτισμένο ουράνιο έχει πράγματι προέλθει από επεξεργασία πυρηνικού καυσίμου, τότε ενδέχεται να εμπεριέχει το επικίνδυνο ραδιενεργό στοιχείο πλουτώνιο.
Ελάχιστα ίχνη ουρανίου 236 που προέρχεται από πυρηνική επεξεργασία βρέθηκαν στο Κόσοβο
Ελάχιστα ίχνη ουρανίου 236 που προέρχεται από πυρηνική επεξεργασία βρέθηκαν στο Κόσοβο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Πέκα Χααβίστο, δήλωσε ότι βρέθηκαν ελάχιστα ίχνη ουρανίου 236, το οποίο δεν είναι φυσικό, αλλά προέρχεται από πυρηνική επεξεργασία. «Όλοι γνωρίζουν ότι αυτός ο τύπος ουρανίου είναι πολύ περισσότερο ραδιενεργός». Ωστόσο, τόνισε ότι το μικρό ποσοστό στο οποίο βρέθηκε δεν εγείρει ανησυχία για αύξηση του κινδύνου για την υγεία ή το περιβάλλον.

Δεν υπάρχει «σύνδρομο των Βαλκανίων», διαπιστώνει και ο ΠΟΥ

Πρίστινα
Οι ασθένειες που εκδηλώθηκαν στους στρατιώτες που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια δεν έχουν καμία σχέση με την έκθεσή τους σε απεμπλουτισμένο ουράνιο, που χρησιμοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών στο Κόσοβο το 1999. Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που διεξήγαγε σχετικές έρευνες στη σερβική επαρχία.
Ιταλοί εμπειρογνώμονες μετρούν τα επίπεδα ραδιενέργειας σε στρατιωτικό όχημα στη Βοσνία
«Οι επιστημονικές μελέτες δεν επέτρεψαν να διαπιστωθεί σχέση ανάμεσα στην έκθεση σε απεμπλουτισμένο ουράνιο και στην εμφάνιση καρκίνων ή σοβαρών τοξικών επιδράσεων σε όργανα» αναφέρει ανακοίνωση που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Περίεργοι θάνατοι, κίνδυνος από το απεμπλουτισμένο ουράνιο ή πολύς θόρυβος για το τίποτα;

Σάλο προκάλεσαν σε αρκετές ΝΑΤΟϊκές χώρες οι αποκαλύψεις για τα κρούσματα λευχαιμίας και τους «περίεργους» θανάτους στρατιωτών που είχαν υπηρετήσει στα Βαλκάνια. Η Συμμαχία σύστησε ειδική ιατρική επιτροπή για τη διερεύνηση του ζητήματος, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα -όπως και ο ΠΟΥ- ότι τα κρούσματα δεν έχουν σχέση με τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, τα οποία αποδεδειγμένα χρησιμοποιήθηκαν στους βομβαρδισμούς του Κοσσυφοπεδίου και αλλού.

Αρκετές χώρες που είχαν αποστείλει στρατεύματα στα Βαλκάνια (Βοσνία και Κόσοβο) διέταξαν τη διεξαγωγή ιατρικών ελέγχων στο προσωπικό που υπηρετεί εκεί.
Τα αποτελέσματα ήταν κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά, με αποτέλεσμα οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να ζητήσουν άμεσες εξηγήσεις και πλήρη διαλεύκανση του ζητήματος από το ΝΑΤΟ.

Από την πρώτη στιγμή η Συμμαχία επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα: δεν υπάρχει, δηλώνουν, κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, τα οποία όμως -παραδέχεται ο Τζορτζ Ρόμπερτσον- χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στους βομβαρδισμούς στο Κόσοβο.

Από την πρώτη στιγμή, ο Τζορτζ Ρόμπερτσον διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το απεμπλουτισμένο ουράνιο
Από την πρώτη στιγμή, ο Τζορτζ Ρόμπερτσον διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το απεμπλουτισμένο ουράνιο

Εμφανής ήταν πάντως η διχογνωμία μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. ΗΠΑ και Βρετανία υποστήριξαν κατηγορηματικά ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελλάδα πρότειναν ως πρώτο άμεσο μέτρο την επιβολή προσωρινής απαγόρευσης της χρήσης βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου -μια πρόταση που απερρίφθη όμως από τη Συμμαχία.

ΕΝΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΚΙΝΑΣ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΑΣ


Η διένεξη ανάμεσα στο Τόκιο και το Πεκίνο για τα νησιά Ντιαόγιου (Κίνα) / Σενκάκου (Ιαπωνία) οδηγεί σταδιακά σε κούρσα εξοπλισμών στην Ασία. Για τα μαζικά εξοπλιστικά προγράμματα της Κίνας τα περισσότερα είναι γνωστά, καθώς επίσης ότι η ανάδυση της Κίνας ανησυχεί πολύ τους Ιάπωνες…
Όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε, ήδη εξετάζεται η αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 2%, το οποίο σημαίνει πως θα διαμορφωθούν στα 53,4 δισεκατομμύρια δολάρια… Το νέο οικονομικό έτος ξεκινάει τον Απρίλιο οπότε η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί πολύ σύντομα.
Με τα επιπλέον κονδύλια, προγραμματίζεται αφενός να αυξηθεί το προσωπικό των χερσαίων δυνάμεων και αφετέρου να εκσυγχρονιστεί το οπλοστάσιο των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων και στους τρεις κλάδους.
Υπενθυμίζεται, ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αγόρασε τα νησιά από Ιάπωνα κάτοχό τους τον περασμένο Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαιες αντιδράσεις στην Κίνα, ενώ γενικότερα οι διμερείς σχέσεις έλαβαν την κατιούσα… Ο Σίνζο Άμπε πριν ακόμα την εκλογή του, έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων για τις νήσους είναι ανύπαρκτο, οπότε μένει μόνο η οδός της υπεράσπισης της κυριαρχίας τους, μια κατάσταση που απειλεί άμεσα πλέον την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Μεγάλη ανησυχία για τα μαζικά εξοπλιστικά του Ιράκ

Τα δισεκατομμύρια που επενδύσει η Βαγδάτη με σκοπό την ανάκτηση της αμυντικής ικανότητας και επάρκειας υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να αποτελεί αιτία πανηγυρισμού για τις χώρες που διαθέτουν ισχυρές αμυντικές βιομηχανίες, καθώς θα διαγκωνίζονταν για τη διασφάλιση επιρροής στη χώρα με σκοπό να αποσπάσουν ένα κομμάτι από την πίτα.
Στην περίπτωση του Ιράκ τα πράγματα είναι όμως εντελώς διαφορετικά, αφού η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς επηρεάζει καθοριστικά τις εξελίξεις σε μια σειρά από θέματα ασφαλείας που απειλούν περαιτέρω την ειρήνη και τη σταθερότητα μιας ήδη αποσταθεροποιημένης περιοχής. Οι εξοπλισμοί του χρηματοδοτούνται από τα έσοδα από το πετρέλαιο, αφού πλέον η παραγωγική ικανότητα της χώρας έχει αποκατασταθεί πλήρως, με το Ιράκ να παίρνει τη θέση που του αντιστοιχεί στη διεθνή αγορά, αναλογικά προς τα αποθέματά του.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, αφού η σιιτική κυβέρνηση του Νούρι Αλ Μάλικι, είναι σχεδόν ευθυγραμμισμένη με τον μεγάλο αντίπαλο στην περιοχή, το Ιράν και αφετέρου λόγω του έντονου φλερτ των τελευταίων μηνών – τουλάχιστον – με τη Ρωσία, του Βλαντιμίρ Πούτιν πλέον… Επίσης, η σύγκρουση με τους Κούρδους στον Βορά, οι οποίοι διατηρούν προνομιακές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Μελέτη του «Oxford Analytica» αναδεικνύει το ζήτημα που αποτελεί πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε σοβαρές «εκτροπές»…

Βιβλίο-ντοκουμέντο για την αγγλική κατοχή στη Κύπρο

Το “Ημερολόγιο του D.P. 743” είναι το βιβλίο ντοκουμέντο που πρόκειται να κυκλοφορήσει εντός των ημερών στη Λευκωσία. Ο D.P. 743 είναι ο κρατούμενος Ρένος Λυσιώτης.

Ο 25χρονος, τότε κρατούμενος δικηγόρος, κατέγραφε σε ημερολόγιο τα όσα έζησε ως κρατούμενος στα κρατητήρια που είχαν στήσει οι Άγγλοι την περίοδο 1955-1959. 

Ο νεαρός είχε την ιδέα να βγάζει από τα κρατητήρια σελίδα-σελίδα μέσω της μητέρας του τα όσα κατέγραφε. Εκείνη με τη σειρά της τα έδινε στον, τότε, πρόξενο της Ελλάδας Ροδή Κανακάρη-Ρούφο, ο οποίος και τα διαφύλαξε μέχρι σήμερα, οπότε και συγκεντρώθηκαν, για να εκδοθούν σε μορφή βιβλίου.

Ο Ρένος Λυσιώτης ήταν ο πρώτος επικεφαλής της ΠΕΚΑ( Πολιτική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα), στην ηλικία των 25 ετών, ο οποίος πριν από τη σύλληψή του είχε αναλάβει, εθελοντικά, την υπεράσπιση πολλών Ελληνοκύπριων. Ο ίδιος μέσα από τη φυλακή είχε απευθείας αλληλογραφία με τον αρχηγό της ΕΟΚΑ, Γεώργιο Γρίβα-Διγενή.



ΤΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ-ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΚΕΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Η αθλιότητα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με την συνδρομή ΔΗΜΑΡ-ΛΑΟΣ-Χρυσής Αυγής αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά.

Όλοι αυτοί που μιλούν για τις ανάγκες της «Εθμικής Άμυνας», που προβάλλουν την απαίτηση να γίνουν θυσίες για το καλό της «εθνικής μας οικονομίας», τελικά συνδιαλλέγονται μια χαρά μεταξύ τους για να μοιράσουν κέρδη και ψήφους. Ενώ καθημερινά εντείνεται η φημολογία για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας ώστε να καλυφθούν τα κενά επάνδρωσης στις στρατιωτικές μονάδες της παραμεθορίου, ενώ προπαγανδίζονται τα σχέδια για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, με βασικό άξονα το κλείσιμο εκατοντάδων άχρηστων στρατοπέδων και Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ), η κυβέρνηση υπαναχωρεί από την αρχική της απόφαση, για να ικανοποιήσει τοπικά οικονομικά συμφέροντα και για να μην χάσει ψήφους.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ένα άχρηστο και πεπαλαιωμένο ΚΕΝ, αυτό του Ρεθύμνου, που στο παρελθόν είχε κλείσει για να ξαναλειτουργήσει μετά τις πιέσεις τοπικών παραγόντων, που εντάσσεται σε κάθε σχεδιασμό περιστολής εξόδων, θα παραμείνει ακοικτό! Όπως επισημαίνει η αρθρογραφία «Τη συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, στην Κρήτη (ΚΕΝ), στο Ρέθυμνο, αποφάσισε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εκατό πενήντα νεοσύλλεκτοι θα περάσουν την πόρτα του Κέντρου Εκπαίδευσης στις 21 Ιανουαρίου, έπειτα και από τις επίσημες διαβεβαιώσεις του Υπουργείου αλλά και του βουλευτή Ρεθύμνου, Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος είχε συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα με τον υφυπουργό Άμυνας Παναγιώτη Καράμπελα.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο είχε ξεκινήσει να εξετάζει το ενδεχόμενο πλήρους αναστολής λειτουργίας του ΚΕΝ τον περασμένο Νοέμβριο. Μετά τις αντιδράσεις που ακολούθησαν από το σύνολο των αρχών, φορέων και κατοίκων του Νομού, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεσμεύτηκε ότι η λειτουργία του ΚΕΝ στο Ρέθυμνο θα συνεχιστεί κανονικά».



Εφτά χρόνια αρπαχτή , ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΗΣ «ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΙΟΥ»


Οι συμβάσεις

Το φιλέτο των σκανδάλων της «επταετίας» υπήρξαν ωστόσο οι μεγάλες «αναπτυξιακές» συμβάσεις της περιόδου.

* Η πρώτη υπογράφηκε με την αμερικανική πολυεθνική Litton (15.5.67), για «παροχήν υπηρεσιών οργανώσεως και διεκπεραιώσεως της οικονομικής αναπτύξεως ορισμένων περιοχών εις Κρήτην και Δυτικήν Πελοπόννησον» (ΦΕΚ 1972/Α/88). Είχε προταθεί το 1966 απ’ την κυβέρνηση των αποστατών (κυρίως τον Μητσοτάκη), αλλά η Βουλή δεν τόλμησε να την ψηφίσει. Η Litton θα εισέπραττε όλα τα έξοδα που έκανε «βοηθώντας» το δημόσιο (συν κέρδος 11%) και προμήθεια 2% επί των κεφαλαίων (ή των δανείων) που θα έφερνε, θεωρητικού ύψους 800.000.000 δολαρίων. Ως «προκαταβολή», το δημόσιο της κατέβαλε 1.200.000 δολάρια.

173.000.000 παίρνουν από τους στρατιωτικούς! Στόχος η "βουλγαροποίηση" των μισθών

85.000.000 ευρώ από τους στρατιωτικούς πήραν με τις περικοπές, άλλα 88.000.000 ευρώ θα τους πάρουν με τα μέτρα του 2014.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί της λαίλαπας που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι στρατιωτικοί και προκύπτουν από τα στοιχεία που έχει ο ΣΥΣΜΕΔ και ο πρόεδρός του Ανέστης Τσουκαράκης, ο οποίος και καλεί όλους τους στρατιωτικούς να συμμετάσχουν στην κατάθεση της αίτησης ακύρωσης, της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής, στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κρίση αντισυνταγματικότητας των περικοπών του μισθού και των επιδομάτων που επιβλήθηκαν με το Ν.4093/2012.

Όπως αναφέρει σε κείμενό του όλα δείχνουν ότι τα σχέδια κυβέρνησης και τρόϊκας οδηγούν σε “βουλγαροποίηση” των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων:

ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ : όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Γράφει ο Φ.ΜΠΑΤΖΙΟΣ
ΕΜΘ Επχιας (ΠΖ)
Ε.Σ.Πε.Δ.Μ

Αν και απασχολούμενοι με τα συνεχή οικονομικά θέματα τα οποία εξαιτίας των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, έχουν φέρει σε απόγνωση τους στρατιωτικούς, δεν πρέπει να λησμονούμε πως υπάρχουν σωρεία προβλημάτων τα οποία αν και δεν είναι τόσο εμφανή, κατατρέχουν πολλούς από τους εργαζόμενους στις Ε.Δ.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς συναδέλφους οι οποίοι είναι παντρεμένοι με δημόσιο υπάλληλο, είναι το θέμα της συνυπηρέτησης, το οποίο αποτελεί βασικό κομμάτι της ισορροπίας της οικογένειας του στρατιωτικού, μιας και η διατήρηση 2 κατοικιών σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, εκτός από τα αντικειμενικά προβλήματα που προκαλούνται εκ των πραγμάτων, δημιουργούνται επιπλέον και δισεπίλυτα οικονομικά προβλήματα.


Επιτροπή κοινωνικών προβλημάτων στρατιωτικών. Ποιοι θα προσφεύγουν,ποιοι συμμετέχουν

Διακλαδική επιτροπή κοινωνικών προβλημάτων για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων συγκροτείται με απόφαση του ΥΕΘΑ Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Η επιτροπή σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η σχετική απόφαση θα εξετάζει προσφυγές στελεχών.

Η επιτροπή, για τη λήψη των αποφάσεών της “υποχρεούται να λάβει υπόψη της τα κατά περίπτωση απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία προσκομίζονται για κάθε υπόθεση ξεχωριστά από τον αντίστοιχο εισηγητή. Ειδικότερα, απαιτείται να
προσκομίζουν αναλόγως της εξεταζόμενης υπόθεσης:

C 27. Οι ιταλικές πιέσεις συνεχίζονται. Δεν θέλουν να παραδώσουν 4 αεροσκάφη

Το σήριαλ με τα τέσσερα αεροσκάφη C 27J SPARTAN που πρέπει να μας παραδώσουν οι Ιταλοί της Alenia συνεχίζεται κι έχει πολύ ενδιαφέρον. Οι Ιταλοί δεν θέλουν να μας τα παραδώσουν για να τα πουλήσουν σε διπλάσια τιμή σε άλλο “πελάτη”. Η “προσφορά” τους είναι συζητήσιμη, αλλά ενδέχεται να έχει παγίδες.

Τον Απρίλιο του προηγουμένου έτους 2012, επι Υπουργίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου, οι πληροφορίες έφερναν το ΚΥΣΕΑ να εχει αποφασίσει για την ακύρωση της παραγγελίας των 4 απο τα 12 μεταφορικά αεροσκάφη τύπου C-27J SPARTAN της Ιταλικής εταιρείας Alenia Aeronautica. Μάλιστα οι εφημερίδες και τα σχετικά site το είχαν σαν δεδομένο και οριστικό. Το Onalert επέμενε ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα.

Μετά απο αρκετούς μήνες αποκαλύφθηκε τελικά οτι το θέμα δεν πέρασε απο το ΚΥΣΕΑ διότι to θέμα δεν ήταν ώριμο και ο τότε Υπουργός δεν ήθελε να χρεωθεί μια τέτοια πρωτοβουλία δεδομένου οτι σε ένα μήνα ήταν οι κρίσιμες εκλογές του 2012, αλλά ούτε και ο τότε προσωρινός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ήθελε να το “φορτωθεί”.

Οι Ιταλοί επιμένουν να μην μας επιστρέψουν πίσω τις προκαταβολές που έλαβαν για τα αεροσκάφη και αντί αυτών να μας δώσουν ανταλακτικά και υπηρεσίες.

Συμφέρουσα η πρόταση;

Ποιες είναι οι ψυχολογικές συνέπειες ενός πολέμου;

Γράφει ο Αριστείδης Γιαννόπουλος*

Μετά από κάθε πόλεμο και αφού σιγήσουν τα όπλα και αρχίζει η επανόρθωση ακολουθεί απολογισμός των συνεπειών του πολέμου. Μαθαίνουμε
τότε για τις απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, νεκρούς και τραυματίες και καταστροφές σε υλικοτεχνικές υποδομές. Βγαίνουν μετά οι διάφοροι ειδικοί για να μας πληροφορήσουν πόσο θα κοστίσουν οι επανορθώσεις, πόσο χρόνος θα απαιτηθεί και τι νέες οικονομικές θυσίες πρέπει να υποβληθεί ο λαός για να πάρει μπροστά πάλι η οικονομία. Δεν ακούμε ποτέ από επίσημα χείλη τις συνέπειες του πολέμου στην ατομική και συλλογική ψυχολογία. Δεν μαθαίνουμε για τις ψυχοτραυματικές επιπτώσεις του πολέμου σ’ αυτούς που συμμετείχαν στα πεδία των μαχών αλλά και στο πληθυσμό γενικότερα. Για να είμαστε πιο δίκαιοι πρέπει να μνημονεύσουμε τις προσπάθειες ανεξάρτητων επιστημόνων, οι οποίοι λειτουργώντας έξω από τα πλαίσια των επίσημων επιστημονικών ιδρυμάτων, να ερευνήσουν και στη συνέχεια να εξηγήσουν παθολογικά συμπτώματα που παρατηρήθηκαν σε στρατιώτες οι οποίοι συμμετείχαν σε ένοπλες επιχειρήσεις.

Λέσβος: οι ανθρώπινες τραγωδίες πίσω από την σημερινή μαζική ταφή

Πραγματοποιείται σήμερα το πρωί η ταφή των δεκατεσσάρων από τους 21 πρόσφυγες που βρέθηκαν νεκροί από το ναυάγιο στα ανοιχτά της Λέσβου στις 14 Δεκεμβρίου 2012. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του ενός επιζώντα, περίπου 30 άτομα επέβαιναν στη βάρκα που είχε προορισμό τη Μυτιλήνη, ανάμεσα τους και παιδιά. Πίσω από την απόφαση της ταφής τους βρίσκονται παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις και δεκάδες άγνωστες ανθρώπινες τραγωδίες, που συμβαίνουν στην χώρα μας. Ρεπορτάζ: Φωτεινή Λαμπρίδη.