Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ!

ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ!
Ελικόπτερο CH-47SD μεταφέρει δύο οβιδοβόλα Μ56 PACK των 105mm.
Ελικόπτερο CH-47SD μεταφέρει δύο οβιδοβόλα Μ56 PACK των 105mm.
Μια από τις εμπειρίες που σε συνοδεύουν για μια ζωή ήταν αυτή στην κατεχόμενη Ραμάλα, όταν η διεθνής αποστολή Αλληλεγγύης στάθηκε μπροστά από το ισοπεδωμένο αρχηγείο του Αραφάτ στοχοποιημένη από τα Ισραηλινά τανκς, κάτι που λίγο αργότερα επενάλαβαν και με τη φάλαγγα ανθωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.
Πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Πλέον το ελληνικό κράτος ασκεί συστηματικά τις στρατιωτικές του δυνάμεις μαζί με το κράτος τρομοκράτη Ισραήλ που ετοιμάζεται να πλήξει το Ιράν, στο πλαίσιο της στρατηγικού χαρακτήρα στρατιωτικής του συμμαχίας, ενώ παράλληλα διευρύνει την συμμετοχή του στους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς.
Πιο συγκεκριμένα, στην έδρα της 71ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα Κιλκίς διεξήχθη η διακλαδική πολυεθνική στρατιωτική άσκηση «ΤΑΛΩΣ 13» του «Σχηματισμού Μάχης HELBROC» της Ε.Ε. με επικεφαλής την Ελλάδα και συμμετέχουσες χώρες την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Κύπρο. Ο Σχηματισμός Μάχης HELBROC θα μπορεί να αναλαμβάνει, επιχειρήσεις αντιμετώπισης κρίσεων και ειδικότερα επιχειρήσεις παροχής Ανθρωπιστικής βοήθειας (Humanitarian Assistance) και Εκκένωσης Άμαχου πληθυσμού (Evacuational Operations).
Προβάλλοντας λοιπόν τα γνωστά επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Βαλκάνια-Λίβανο-Αφρική, περί «παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας» και «προστασίας του άμαχου πληθυσμού», η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αποκαλύπτει ότι σκοπός της άσκησης ήταν «η προετοιμασία αξιολόγησης - πιστοποίησης του σχηματισμού ενόψει της διάθεσής του στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014». Ο σχηματισμός θα μπορεί να αναπτύσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο, «πάντα» κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και στο πλαίσιο απόφασης του ΟΗΕ. Αντίστοιχους Σχηματισμούς συγκροτούν και άλλες χώρες της ΕΕ.

Η άσκηση διεξήχθη από 8 έως 18 Οκτωβρίου με σκοπό την προετοιμασία αξιολόγησης – πιστοποίησης του σχηματισμού που θα ακολουθήσει. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης η ύπαρξη κάποιας μειονότητας σε μία χώρα και η διεκδίκηση ανεξαρτησίας από «ομάδες ατάκτων», γίνεται αιτία πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ δύο γειτονικών χωρών, που ακολουθείται από παρέμβαση της «διεθνούς κοινότητας». Στο πλαίσιο αυτό, οι δυνάμεις της HELBROC, με σκοπό την επίβλεψη κατάπαυσης πυρός που έχει επιτευχθεί, την προστασία Ευρωπαίων πολιτών, την επίβλεψη διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας και την προστασία αμάχων. Σας θυμίζει μήπως όσα βίωσαν σχετικά πρόσφατα οι λαοί των Βαλκανίων;

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ: ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΕΕ HELBROC (EU HELBROC BATTLEGROUP)
Τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache εκκαθαρίζουν τους τελευταίους εχθρικούς θύλακες.
Τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache εκκαθαρίζουν τους τελευταίους εχθρικούς θύλακες.
Ο Σχηματισμός Μάχης ΕΕ (EU BG) είναι η Στρατιωτική Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων Διαχείρισης Κρίσης. Θεωρείται ένα αποτελεσματικό, αξιόπιστο, ταχέως αναπτυσσόμενο και συνεκτικό σύνολο δύναμης, με Έθνος Πλαίσιο την Ελλάδα και συμμετοχή άλλων κρατών σε μικρότερη αναλογία.

Την 2 Οκτ. 2006, εγκρίθηκε από την Στρ. Επιτροπή (ΣΕ) το "B Gconcept", το οποίο αποτελεί το βασικότερο κείμενο, στο οποίο στηρίζεται η λειτουργία των Σχηματισμών Μάχης (ΣΜ). Στο BG Concept, καταγράφεται η φιλοδοξία της ΕΕ να λαμβάνει την απόφαση εκτέλεσης μιας επιχείρησης ταχείας αντίδρασης (council decision to launch the operation), εντός πέντε ημερών από την έγκριση της Βασικής Αντιλήψεως για τη Διαχείριση Κρίσεων (Crisis Management Concept - CMC). Τα Battle groups θα πρέπει ακολούθως, να έχουν ετοιμότητα 10 ημερών για ανάπτυξη στην περιοχή επιχειρήσεων (και την εκτέλεση της αποστολής), από την ημέρα που θα ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο της ΕΕ για την έναρξη μιας επιχείρησης (ή συνολικά εντός 15 ημερών από την έγκριση της CMC).

Με βάση επίσης τις προβλέψεις του BG Concept, τα BGs, θα πρέπει να έχουν δυνατότητα δράσης και εκτέλεσης αρχικών επιχειρήσεων, για διάρκεια 30 ημερών, οι οποίες θα μπορούν να επεκταθούν στις 120 ημέρες, εφόσον ανεφοδιαστούν κατάλληλα. Δύναται δε, να αναπτυχθούν σε απόσταση 6 χιλιάδων χιλιομέτρων από τις Βρυξέλλες. Είναι σχεδιασμένα για ένα εύρος πιθανών αποστολών και έχουν σύνθεση περίπου 1500 ανδρών. Τα είδη των αποστολών τις οποίες μπορεί να εκτελέσει ένας Σχηματισμός Μάχης είναι η Πρόληψη Κρίσης (Conflict Prevention), ο Διαχωρισμός Αντιμαχομένων με Επιβολή Δυνάμεως (Separation of Parties by Force), η Σταθεροποίηση, Ανοικοδόμηση και Παροχή Στρ. Συμβουλών σε Τρίτες Χώρες (Stabilization, Reconstruction and Military Advice to Third Countries), οι Επιχειρήσεις Εκκένωσης (Evacuation Operations) και η Παροχή Βοήθειας σε Ανθρωπιστικές Επιχειρήσεις (Assistance to Humanitarian Operations)».

Το Νοέμβριο του 2006 στις Βρυξέλλες, υπογράφηκε η συμφωνία για τη δημιουργία του Πολυεθνικού Σχηματισμού Μάχης, από τους ΥΕΘΑ των συμμετεχουσών χωρών: Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρος, Ρουμανία. Από τα αρχικά των χωρών αυτών δημιουργήθηκε το όνομα HELBROC. Προ 4ετίας  δήλωσε επιθυμία συμμετοχής και η Ουκρανία και η συμμετοχή της έγινε δεκτή.

Αν και στο στρατιωτικό σκέλος της ΕΕ έχουν οργανωθεί άλλοι 3 Σχηματισμοί Μάχης από «συνασπισμούς» άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών (ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα ένας κάθε εξάμηνο εκ περιτροπής κάθε 2 χρόνια), ο ΣΜ HELBROC κατέχει ιδιαίτερη σημαντικότητα, λόγω της ευαίσθητης γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας, η οποία προΐσταται. Για το λόγο αυτό, αρκετές χώρες (κυρίως της Βαλκανικής) έχουν εκδηλώσει την τελευταία 2ετία, ενδιαφέρον συμμετοχής στο HELBROC και βρίσκονται στη φάση των διαπραγματεύσεων στο επίπεδο της ΕΕ.

Ο Σχηματισμός Μάχης, που είναι οργανωμένος με βάση τα Νατοϊκά πρότυπα, τελεί σε φάση προετοιμασίας και ετοιμότητας κάθε 2 χρόνια από το 2007 και έχει ήδη προβλεφθεί η ενεργοποίησή του μέχρι και το 2018. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υλοποίηση μιας Διακλαδικής και Πολυεθνικής άσκησης κάθε 2 χρόνια, στην περιοχή της Νέας Σάντας Κιλκίς, καθώς και την υλοποίηση διαφόρων συσκέψεων και σεμιναρίων σε τακτά χρονικά διαστήματα, στην έδρα της 71 Α/Μ Ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα, με συμμετοχή προσωπικού από όλες τις συμμετέχουσες χώρες και από το EUMS (Στρατιωτικό Επιτελείο Ε.Ε.).

ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ–ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Το γενικό πρόσταγμα της άσκησης είχε ο Ταξίαρχος Δημήτρης Μπίκος, Διοικητής της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στη Ν. Σάντα Κιλκίς. «Όλες οι δυνάμεις βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα, ώστε να μπορέσουν να εκτελέσουν οποιαδήποτε αποστολή μέσα σε 5-10 ημέρες, από την λήψη απόφασης της ΕΕ σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Αν και υπάρχουν και άλλοι σχηματισμοί, ο HELBROC κατέχει σημαντικότατη θέση λόγω της ευαίσθητης γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας, η οποία προΐσταται αυτό το εξάμηνο. Για αυτό τον λόγο αρκετές χώρες έχουν εκδηλώσει την τελευταία διετία ενδιαφέρον συμμετοχής στο HELBROC και βρίσκονται στη φάση των διαπραγματεύσεων στο επίπεδο της ΕΕ», επισήμανε ο Ταξίαρχος Μπίκος.

Θυμίζουμε ότι πριν από δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε άσκηση - επίδειξη αντιμετώπισης διαδηλωτών σε κατοικημένες περιοχές από στρατιωτικές δυνάμεις, των Σχηματισμών Μάχης (Battle Group) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωστρατός), υπό την ευθύνη της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας. Η συγκεκριμένη άσκηση, στο στρατόπεδο στην Κορομηλιά Κιλκίς, ήταν το επιστέγασμα του «σεμιναρίου» που είχε ως αντικείμενο την «ασφαλή εκκένωση αμάχων». Επί της ουσίας, ήταν μέρος της εκπαίδευσης για την προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν λαϊκές κινητοποιήσεις εντός και εκτός των συνόρων των αντίστοιχων χωρών.

 

Σε σχετικό του δημοσίευμα ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αποκάλυπτε ότι:

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έρχεται σε εφαρμογή του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ, αλλά και της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας που το ακολουθεί, όπου προβλέπουν εμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας. Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών, Έλληνας αξιωματικός του Στρατού Ξηράς είχε συμμετάσχει σε αντίστοιχο σεμινάριο που έγινε στο Ισραήλ, προφανώς για να αντλήσει πείρα από την καταστολή του αγώνα του παλαιστινιακού λαού, στην οποία επιδίδεται ο ισραηλινός στρατός.


Το σενάριο της άσκησης

Η χτεσινή άσκηση, που επίσημα ονομάζεται «επίδειξη προσομοίωσης», εκτυλίχθηκε με βάση σενάριο που προέβλεπε παρέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων για το διαχωρισμό ομάδων πολιτών που βρίσκονταν σε σύγκρουση μεταξύ τους, με στόχο, υποτίθεται, τη διάθεση «ανθρωπιστικής βοήθειας». Σύμφωνα με το σενάριο, στη διάρκεια αυτής της παρέμβασης, οι στρατιωτικές δυνάμεις δέχονται επίθεση από διαδηλωτές και τους αποκρούουν με εξοπλισμό δυνάμεων καταστολής (ασπίδες, κλομπ, χημικά αέρια).


Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης άσκησης, ομάδες στρατιωτών και επαγγελματιών οπλιτών με πολιτική περιβολή προσποιούνταν τις αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες πολιτών. Μάλιστα, το όλο σκηνικό παρέπεμπε καθαρά σε πολιτικές ταραχές εντός πόλεων, με συγκρούσεις ανάμεσα σε κτίρια, ενώ υπήρχε κι ένα «παγιδευμένο» αυτοκίνητο το οποίο εξερράγη.


Όσον αφορά στον επίσημο ισχυρισμό, που προβάλλεται κάθε φορά που γίνονται τέτοιες ασκήσεις από τις στρατιωτικές αρχές και την κυβέρνηση, ότι τάχα αυτές αποβλέπουν στην εκπαίδευση των «ειρηνευτικών αποστολών του εξωτερικού», είναι μόνο για τη συγκάλυψη των ήδη δρομολογημένων σχεδίων των ιμπεριαλιστικών επιτελείων. Τα σχέδια αυτά αποτυπώνονται σε δόγματα και διακηρύξεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που στοχοποιούν τα λαϊκά κινήματα και χαρακτηρίζουν τη δράση τους ως «ασύμμετρες απειλές» για το σύστημα και τις λειτουργίες του. Υπενθυμίζεται πως η διεξαγωγή ασκήσεων καταστολής διαδηλώσεων έχει δημοσιοποιηθεί επίσημα και μέσα από το περιοδικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού «Στρατός και Ενημέρωση», όπου στο τεύχος 16, υπό τον τίτλο «Πιστοποίηση Λόχου Καταστολής», αναφερόταν σε άσκηση τέτοιου τύπου που είχε γίνει στις 31 Μάρτη 2010 στο Κοσσυφοπέδιο. «Πραγματοποιήθηκε - όπως αναφερόταν - άσκηση πιστοποίησης σε αντικείμενα καταστολής - CRC (σ.σ. Crowd Riot Control - Έλεγχος πλήθους ταραξιών)».

Ασκήσεις με προϊστορία


Η συγκεκριμένη άσκηση προστίθεται σε μία σειρά ασκήσεων επί του ελληνικού εδάφους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:


-- Η πρώτη άσκηση καταστολής διαδηλώσεων από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκε στις 13 Μάρτη 2002, στη Βέροια, στο πλαίσιο άσκησης του Β΄ Σώματος Στρατού, με σκοπό την προετοιμασία των «ειρηνευτικών αποστολών» για την αντιμετώπιση «ατάκτων ομάδων» άμαχων πολιτών.

-- Στις 13-15 Ιούνη 2006, στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου, έγινε άσκηση «αντιμετώπισης διαδηλωτών που, σύμφωνα με το σενάριο, διαδήλωναν κατά του ΝΑΤΟ και ένας αριθμός τους επιχείρησε να περάσει την πύλη του στρατοπέδου».


-- Στις 29 Ιούλη 2008, σε Πεδίο Βολής της Νέας Περάμου Αττικής, έγινε άσκηση, στην οποία, σύμφωνα με το ΓΕΣ, «δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση τμημάτων σε επιχειρήσεις εντός κατοικημένου τόπου» και ειδικότερα σε «Στρατιωτικές Επιχειρήσεις σε Αστικό Έδαφος» (ΣΕΑΕ). Επίσης, «διεξάγονται εναντίον εχθρού που μπορεί να έχει αναμειχθεί με ομάδες πολιτών».


-- Το διάστημα 7-10 Γενάρη 2010 έγινε «άσκηση» εκπαίδευσης παραστρατιωτικών οργανώσεων, υπό την παρακολούθηση παρατηρητών του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, με διοργανωτές το «Κέντρο Εκπαίδευσης Σκοποβολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών» και τη «Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Χαλκιδικής» (απόστρατοι καταδρομείς). Έγινε εκπαίδευση σε «σχολείο SWAT» (ομάδες ειδικών όπλων και τακτικής), με αντικείμενα «ειδικών δυνάμεων αστυνομικών υπηρεσιών».


Για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η Ε.Ε. θεωρούν και αντιμετωπίζουν τους λαούς ως «εσωτερικό εχθρό», που απέναντι του στρέφουν Στρατιωτικά Τμήματα.

Απαιτείται ο γενικευμένος λαϊκός Ξεσηκωμός για την Ανατροπή του ΕΞΤΡΕΜΙΣΜΟΥ της Αστικής Πολιτικής, των αντεργατικών μέτρων, της ακραίας κρατικής καταστολής και των πολεμικών τυχοδιωκτισμών.


ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

Τηλ. Επικ. 6932955437

Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου