Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Νικητής της κρίσης στην Συρία η εταιρία Raytheon, κατασκευάστρια του βλήματος πλεύσης (cruise) Tomahawk


Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η άποψη που αναγνωρίζει στον πόλεμο τη δυνατότητα αναζωογόνοσης του καπιταλιστικού συστήματος  
Μπορεί να παραμένει ασαφές αν το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για στρατιωτική επέμβαση «περιορισμένης κλίμακας» στη Συρία καθώς Βουλευτές των Δημοκρατικών και των  Ρεπουμπλικάνων εκφράζουν την αντίθεσή τους, αλλά για τελείως διαφορετικούς λόγους όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Όμως, οι πολεμικές προετοιμασίες της άθλιας Συμμαχίας των Προθύμων Ιμπεριαλιστών με επικεφαλής τις ΗΠΑ εντείνονται. Σύμφωνα με τo διεθνή τύπο «200 πύραυλοι Τόμαχωκ στοχεύουν ήδη τη Συρία! Όπως μεταδίδει το Reuters το αεροπλανοφόρο ΝΙΜΙΤΣ συνοδευόμενο από τέσσερα ακόμη πολεμικά πλοία έχουν διαταχθεί να πλέουν προς την Ερυθρά Θάλασσα ώστε να είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν για την επίθεση κατά της Συρίας. Το ΝΙΜΙΤΣ που είχε συμμετοχή στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να αντικατασταθεί από το ΤΡΟΥΜΑΝ. Οι εξελίξεις στη Συρία όμως άλλαξαν τις διαταγές κι έτσι το ΝΙΜΙΤΣ, μαζί με μια ναυτική δύναμη κρούσης πλέει προς την Ερυθρα αναμένοντας την εντολή να εισέλθει στη Μεσόγειο και να εξαπολύσει την επίθεση. Σύμφωνα με το Reuters στην ανατολική Μεσόγειο πλέει και το αμφίβιο σκάφος των ΗΠΑ San Antonio, το οποίο όπως λένε οι πληροφορίες απέπλευσε απο τη Σούδα. Το αμερικανικό ναυτικό έχει στα ανοιχτά της Συρίας ήδη πέντε πολεμικά πλοία τα οποία υπολογίζεται ότι μπορούν να εκτοξεύουν 200 ΤΟΜΑΧΩΚ».

Οι συγκεκριμένες μετακινήσεις των μονάδων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού εντάσσονται στους σχεδιασμούς επίθεσης ενάντια στο καθεστώς Άσαντ που πλέον όλοι εκτιμούν ότι θα πάρει τη μορφή πυραυλικών επιθέσεων.
Οι παραπάνω όμως κινήσεις αναδεικνύουν τον  πρώτο «νικητή» της συριακής κρίσης. Όπως καταγράφει η σχετική αρθρογραφία
“Η αμερικανική εταιρία Raytheon, κατασκευάστρια του περιβόητου βλήματος πλεύσης (cruise) Tomahawk που θα «πρωταγωνιστήσει» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, εάν τελικά αποφασιστούν, είδε τη μετοχή της στο χρηματιστήριο να καταγράφει άνοδο (από 71 δολάρια πριν μερικές εβδομάδες σε περισσότερο από 75 δολάρια προχθές το απόγευμα) η οποία μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές, θα συνεχιστεί υπό προϋποθέσεις (να προχωρήσεουν στο πλήγμα) για κάποιο χρονικό διάστημα.

Τι ώθησε τι μετοχή της Raytheon σε άνοδο η οποία μάλιστα φθάνοντας στην τιμή των 77,93 δολαρίων κατέγραψε υψηλό για διάστημα 52 εβδομάδων (άνοδος άνω του 40%); Μα η περιβόητη «κόκκινη γραμμή» που έθεσε ο Ομπάμα στη χρήση χημικών όπλων και η επίσης δηλωμένη αντίθεση του στην ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων γεγονός που αφήνει ως μόνη επιλογή στρατιωτικής επέμβασης τα πλήγματα ακριβείας από απόσταση.

Είναι αυτονόητο ότι σε τέτοια περίπτωση η απομείωση των αμερικανικών αποθεμάτων προφανώς θα οδηγήσει το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ στην τοποθέτηση νέων παραγγελιών και κατά συνέπεια την προοπτική κερδών για τους επενδυτές”.

Αποκαλύπτεται ξανά ότι τα γεράκια του πολέμου ανοίγουν το δρόμο της κερδοφορίας για τους εμπόρους όπλων.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου