Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπεύθυνη για νέο 1922 της ελληνοορθόδοξης κοινότητας Συρίας

ΟΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Το 1922 και η ολοκληρωτική καταστροφή των χριστιανικών πληθυσμών της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν το ολέθριο αποτέλεσμα της Μεγαλοιδεατικής επεκτατικής πολιτικής του Βενιζέλου και του βασιλιά Κωνσταντίνου, πολιτικοί εκφραστές της ελληνικής άρχουσας τάξης που ήθελε την κυριαρχίας της να επεκτείνεται σε μια «Ελλάδα των τριών ηπείρων και των πέντε θαλασσών»!

Σήμερα, η νέα «Μεγάλη Ιδέα»,  με βασικά επίδικα την αναβάθμιση του ρόλου του ελληνικού αστικού κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο, την ανακήρυξη ΑΟΖ, τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων που αποκτούν γεωστρατηγική σημασία, απειλεί με νέα Καταστροφή τους Ελληνοορθόδοξους της Συρίας.
Θυμίζουμε ότι μετά την συνάντηση των ΥΠΕΞ Ευ.Βενιζέλου και ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλο ακολούθησαν οι σχετικές δηλώσεις: «Η Ελλάδα παρακολουθεί με "αγωνία και ψυχραιμία", αλλά "και πλήρη αίσθηση των διεθνών συσχετισμών" τις εξελίξεις, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, που υπογράμμισε τις ιστορικές σχέσεις και τα ειδικά συμφέροντα της Ελλάδας στην περιοχή, περιλαμβανομένων των ελληνορθοδόξων κοινοτήτων και Εκκλησιών και των ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καταδίκασε ακόμα μια φορά το "ειδεχθές έγκλημα" της χρήσης χημικών όπλων και ετάχθη υπέρ μιας αναλογικής απάντησης με αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι η "Γενεύη ΙΙ" είναι η μόνη ικανή διαδικασία για την παραγωγή μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης. Η Ελλάδα είναι ένας σταθεροποιητικός παράγων έτοιμος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, που τόνισε επίσης τη συνέπεια της Αθήνας έναντι των συμβατικών της υποχρεώσεων έναντι των διεθνών οργανισμών». 

ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΛΙΒΑΝΟΥ-ΣΥΡΙΑΣ


Όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ιμπεριαλιστική επίθεση στην Συρία θα επηρεάσει –αν δεν έχει σκοπό και όλας- σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο Λίβανο, που ο εμφύλιος σιγοβράζει! Επιλέγουμε επομένως να παρουσιάσουμε την ελληνοορθόδοξη κοινότητα σε Λίβανο-Συρία μέσα από το έργο της Πετρούλας Τσοκαλίδου, που είναι γλωσσολόγος και λέκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:

«Ο ορθόδοξος ελληνισμός του Λιβάνου χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και ενισχύθηκε κατά την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής (από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη) και κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι αξιοσημείωτο ότι η πρώτη ελληνική κοινότητα με την επωνυμία "Φιλόπτωχος Ελληνική Κοινότης Βηρυττού" (σύμφωνα με στοιχεία του ενημερωτικού δελτίου Greek community of Beirut) ιδρύθηκε πολύ πριν από την ανεξαρτησία του Λιβάνου, με άδεια της τότε Λιβανέζικης κυβέρνησης και της Γαλλικής αρμοστείας, το 1926. Αμέσως ακολούθησε η "Αστική Ελληνική Σχολή" και η ίδρυση της "Ενωσης Ελληνίδων Κυριών" και του αθλητικού συλλόγου "Αετός", ο οποίος εξελίχθηκε αργότερα στην "Ελληνική Λέσχη Βηρυττού".

Σύμφωνα με τις πηγές της ελληνικής πρεσβείας, η εγγεγραμμένη ελληνική κοινότητα σήμερα ανέρχεται στους 3.000 κατοίκους. Κυριότερη ίσως εστία ελληνοφωνίας στο Λίβανο αποτελούν οι κρητικής καταγωγής κάτοικοι της χώρας, οι οποίοι κατοικούν στο βόρειο Λίβανο και είναι, κατά πλειοψηφία, μουσουλμανικού δόγματος. Σύμφωνα με τα δεδομένα πραγματοποιηθείσης επιτόπιας ερευνάς μας (Τσοκαλίδου, 2000), οι ελληνόφωνες εστίες της χώρας συγκεντρώνονται κυρίως στην πρωτεύουσα Βηρυττό και την Τρίπολη του Β. Λιβάνου. Τέλος, εκτός από τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους της χώρας, στο Λίβανο υπάρχει και ακαδημαϊκή εστία ελληνομάθειας, η θεολογική σχολή του Balamand στο Β. Λίβανο, η οποία προετοιμάζει ορθοδόξους ιερείς με υψηλό βαθμό ελληνομάθειας. Η σχολή αριθμεί 60 φοιτητές (ανάμεσά τους και λίγες φοιτήτριες), οι οποίοι παρακολουθούν κάθε μέρα μαθήματα στα Ελληνικά.

Η Συρία, όπως ο γειτονικός Λίβανος, έχει πολλές και στενές ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις με την Ελλάδα, γεγονός που γίνεται αισθητό τόσο από τα ευρήματα της χώρας, όσο και από τη γενική στάση των Σύριων κατοίκων απέναντι στα ελληνικά πράγματα (Βρανόπουλος, 1995). Ο ελληνικής καταγωγής πληθυσμός της Συρίας είναι κυρίως συγκεντρωμένος στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, Δαμασκό και Χαλέπι και στο χωριό Χαμεντίγιε (ή Χαμιντιέ) στο νότιο τμήμα της χώρας. 'Οπως και στο Λίβανο, το μεγαλύτερο σύγχρονο μεταναστευτικό κύμα ελληνικής καταγωγής σημειώθηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Οργανωμένη ελληνική κοινότητα λειτουργεί μόνο στη Δαμασκό, ενώ σχολεία Ελληνικών, με αποσπασμένο δάσκαλο από την Ελλάδα, υπάρχουν και στις δύο μεγάλες πόλεις. Η ελληνική κοινότητα Δαμασκού ιδρύθηκε το 1917 και αριθμεί περίπου 800-900 μέλη. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εκπροσώπων της ελληνικής κοινότητος Δαμασκού, με το πέρασμα του χρόνου η ελληνική κοινότητα Χαλεπίου ξεπέρασε αυτήν της Δαμασκού, με τη μετανάστευση πολλών ελληνικής καταγωγής κατοίκων της πρωτεύουσας στην Ελλάδα, προς αναζήτηση εργασίας. Το 1982 με τη βοήθεια της ελληνικής πρεσβείας και κυρίως της Εκκλησίας, η ελληνική κοινότητα Χαλεπίου απέκτησε το δικό της χώρο για μαθήματα ελληνικής γλώσσας, το σχολείο του Προφήτη Ηλία, όπου φοιτούν περίπου 50 άτομα, ενώ ελληνικό σχολείο υπάρχει και στην πρωτεύουσα Δαμασκό. Εκπρόσωποι των ελληνοφώνων παροικιών και των δύο πόλεων συμφωνούν στο γεγονός ότι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, συχνά δεν μπορούν να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία και δεν επαρκούν για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών τους.

ΣΑΜΑΡΑΣ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΜΠΑΙΖΕΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΣ-ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ

Οι ελληνορθόδοξοι λοιπόν των δύο αυτών χωρών που ήδη έχουν στις παρακαταθήκες τους την ανθρωπιστική καταστροφή του 1922, ωθούνται να ξαναπάρουν το δρόμο της προσφυγιάς εξαιτίας της αδίστακτης πολιτικής της ελληνικής άρχουσας τάξης και του πολιτικού της προσωπικού.

Τα δυο τελευταία χρόνια είναι σε εξέλιξη γεγονότα που μπορεί να οδηγήσουν στη γενοκτονία και τον αφανισμό τους Χριστιανούς της Συρίας που εκτιμάται ότι αποτελούν το 10%-12% του συνολικού πληθυσμού. Γεωπολιτικά συμφέροντα έχουν εναγκαλιστεί από τη μια πλευρά τους Σουνίτες μουσουλμάνους και από την άλλη πλευρά τον Άσαντ και τους Αλαουίτες, με τους Χριστιανούς να είναι στη μέση, ανυπεράσπιστοι, αντιμέτωποι την απίστευτη αγριότητα των εγκληματικών συμμοριών ισλαμιστών, που εξοπλίζονται από την Άγκυρα, το Κατάρ, φανατικούς φονταμενταλιστές ισλαμιστές και το Ριάντ, υπό τον συντονισμό και την καθοδήγηση της Ουάσιγκτον!

Οι χριστιανοί σε σχέση με τη μειονότητα των Αλαουιτών και το σουνιτικό ισλαμικό στοιχείο που επικρατεί στην κοινωνία αντιμετωπίζουν διαφορετικά διλήμματα στην στάση τους απέναντι στο καθεστώς Ασαντ, που κυβερνά εδώ και 43 χρόνια λόγω της σύνθεσης της ίδιας της χριστιανικής κοινότητας. Οι χριστιανοί χωρίζονται σε διάφορα δόγματα, όπως τους ορθοδόξους, καθολικούς, προτεστάντες, Λατίνους, Ασσυρίους και την εθνότητα των Αρμενίων. Από τη μια υπάρχουν χριστιανοί που πήραν μέρος κατά του Ασαντ και κατέκριναν τις ενέργειες των κυβερνητικών δυνάμεων και από την άλλη υπάρχουν χριστιανοί που στηρίζουν το καθεστώς Ασαντ, θεωρώντας τον σωτήρα, και εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον των χριστιανών στη Συρία, φοβούμενοι την επικράτηση των ισλαμικών σκληροπυρηνικών που επιδιώκουν την επιβολή Ισλαμικού Χαλιφάτου στη μετά Ασαντ εποχή. Παρ” όλα αυτά, παρόμοια διττή στάση επικρατεί και στους κόλπους των άλλων κοινοτήτων της χώρας με πιο συμπαγή σύνθεση όπως των Δρούζων, Ισμαηλιτών, Κούρδων και άλλων.

Σε άρθρο τους στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ οι Αρεφ Αλομπέιντ και Ευάγγελος Βενέτης (Ερευνητικό Πρόγραμμα Μέσης Ανατολής – ΕΛΙΑΜΕΠ) επισημαίνουν, εκτός των παραπάνω, και ότι «λογική είναι η ανησυχία των χριστιανών της Συρίας λόγω της δυσμενούς κατάστασης για τους ομόθρησκούς τους στο Ιράκ και τη Λιβύη, μετά την αλλαγή καθεστώτος εκεί και την ανεξέλεγκτη δράση των Σαλαφιστών-Ουαχαμπιτών μαχητών κυρίως των ακραίων που ασπάζονται την ιδεολογία της Αλ Κάιντα. Οι τελευταίοι στηρίζουν την πολιτική διώξεων κατά των χριστιανών της Συρίας στο γεγονός ότι μέρος αυτών συνεργάζεται με το καθεστώτος της Δαμασκού, το οποίο θεωρούν εχθρό του Ισλάμ. Συνεπώς, κατά τον ιερό ισλαμικό νόμο, η συνεργασία με τον εχθρό του Ισλάμ συνεπάγεται την τιμωρία από τους μαχητές της πίστης». Τους φόβους των χριστιανικών κοινοτήτων αυξάνουν οι καθημερινές επιθέσεις των μουσουλμάνων φονταμενταλιστών, οι μεγάλες καταστροφές σε χωριά και λατρευτικούς χώρους, ενώ δεν είναι ακόμα γνωστή η τύχη των Μητροπολιτών του Χαλεπίου, που έχουν απαχθεί από συμμορία ισλαμιστών, κοντά στα τουρκικά σύνορα!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Η πολιτική που χάραξε ο τότε ΥΠΕΞ Δ.Αβραμόπουλος ταυτιζόμενος πλήρως με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις και τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστικών χωρών, όχι μόνο στάθηκε εχθρική απέναντι στις χριστιανικές κοινότητες αλλά έκανε πραγματικό μονόδρομο τη πρόσδεση τους στο καθεστώς Άσαντ, που υπόσχονταν ασφάλεια και προστασία, συνεχίζοντας το καθεστώς θρησκευτικής ανοχής.  

Η επιλογή που κάνει η ελληνική κυβέρνηση να αποτελέσει το σημαντικότερο ορμητήριο των δολοφονικών ορδών των ΗΠΑ και των όποιων συμμάχων τους εναντίον της Συρίας, με πρόθεση την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ μέσω της έντασης του εμφυλίου και την τελική κυριαρχία των ακραίων μουσουλμάνων, με καθοριστικό το ρόλο της Αλ Κάιντα, ουσιαστικά πετά την ελληνοορθόδοξη κοινότητα ξανά στη θάλασσα.

Πρόκειται για ένα καλοσχεδιασμενο έγκλημα και απόδειξη αποτελεί η πρόνοια της ελληνικής κυβέρνησης να οργανώσει την Έξοδο τους από την Συρία σε ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ.

Ξανά τα συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης ταυτίζονται με τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οδηγούν τους λαούς στην Καταστροφή. Οι Ελληνοορθόδοξοι θα υποχρεωθούν να πάρουν το δρόμο της Προσφυγιάς και το ελληνικό κράτος είναι έτοιμο «να τους προσφέρει φιλοξενία σε ένα από τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης που ήδη είναι έτοιμα στα νησιά!   Μακρυά από τα μάτια των πολλών, με στόχο να περιορίσει και να αποκρύψει τις αντιδράσεις τους...

Εντύπωση προκαλεί όμως η στάση της επίσημης Εκκλησίας που αδιαφορεί συστηματικά, αλλά και της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Η Ναζιστική συμμορία αφενός εκμεταλλεύεται τη θρησκευτική διάσταση του εμφυλίου στην Συρία για να δαιμονοποιήσει τους μουσουλμάνους πρόσφυγες-μετανάστες στην Ελλάδα, καλλιεργώντας συστηματικά τον ρατσισμό και τον εθνικισμό, ενώ από την άλλη μεριά δείχνει διάθεση συνδιαλλαγής με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., αναθεωρώντας την αρχική της αντίθεση στο βαθμό που θα λάβει τα κατάλληλα ανταλλάγματα τα οποία θα ικανοποιούν τους στόχους του ελληνικού κεφαλαίου (συνέντευξη Κασιδιάρη στον ΣΚΑΙ).

Ο ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΥΛΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΑΠΑΡΕΚΛΙΤΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΑΜΑΡΑΣ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ-ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ νοιάζονται ΜΟΝΟ για τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφερόντα

ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ GO HOME

ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟ-ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΕ, ΚΑΝΤΕ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ

Απαιτούμε:
Ø  Να κλείσει τώρα η βάση της  Σούδας.
Ø  Να μη διατεθούν υποδομές (όπως το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας), που βρίσκονται στη χώρα μας, ούτε και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Ø  Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τους συμμάχους τους σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση κατά της Συρίας ή άλλης χώρας στην περιοχή.
Ø  Να σταματήσει κάθε στρατιωτική  συνεργασία με το κράτος Τρομοκράτη Ισραήλ.
Ø  “Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!”
Ø  “Έξω τώρα οι βάσεις του θανάτου!”»

Καλούμε το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, φαντάρους και μόνιμους, να σταθούν απέναντι στην νέα βάρβαρη επέμβαση και να αρνηθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νεό ιμπεριαλιστικό έγκλημα. Πρέπει τώρα το εργατικό κίνημα να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη αποφασιστικών, ανατρεπτικών αγώνων ενάντια στην κυβέρνηση και την άγρια ταξική επίθεση της αντεργατικής λαίλαπας, του κρατικού αυταρχισμού και των πολεμικών τυχοδιωκτισμών. 

ΤΑ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΦΟΥΜΟ ΚΑΙ ΦΟΥΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
 ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΑΣ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ / ΔΕΝ ΘΥΣΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΑΣ


ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου