Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ!

Με πρόσχημα και αφορμή τη γήρανση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και πιο συγκεκριμένα των μελών στις Δυνάμεις Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), όπου ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 35 χρόνια, ο ΑΓΕΝ  Αντιναύαρχος Β.Αποστολάκης είχε διαρεύσει πρόσφατα στους δημοσιογράφους την πρόθεση του ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλου να επαναφέρει το θεσμό των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ). «Με το θεσμό αυτό μελετά να εμπλουτίσει με τον πλέον φθηνό τρόπο το στελεχικό δυναμικό με 22-25 ναύτες ετησίως, που θα έχουν λάβει σκληρή εκπαίδευσης 6,5 μηνών, για να ενταχθούν για  3 + 3 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό».

Σημερινά δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι «Οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων που υπηρετούν θα μπορούν να προσλαμβάνονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που αφορά «Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης» και το οποίο συντάχθηκε από το ΓΕΕΘΑ, αφού προηγουμένως έδωσε το «πράσινο φως» το Μέγαρο Μαξίμου! Επί της ουσίας πρόκειται για τροποποίηση του άρθρου 13 του νόμου 1911/1990. Ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων δεν θα υπερβαίνει τους πενήντα (50) για όλους τους κλάδους. Η επαγγελματική καριέρα των θα διακόπτεται αυτόματα εφόσον κριθούν από αρμόδια υγειονομική επιτροπή ικανοί κατηγορίας δευτέρας (Ι2). Απολυόμενοι μεταφέρονται στην εφεδρεία του Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, στον οποίο υπηρέτησαν ως οπλίτες βραχείας περιόδου, εφόσον η υπηρεσία τους αυτή είχε διάρκεια τουλάχιστον ένα (1) έτος.

Δυνατότητα πρόσληψης έχουν:

ü  Οσοι από τους οπλίτες ή έφεδρους δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς, κατά τη διάρκεια εκπλήρωσης της στρατιωτικής τους υποχρέωσης, από το Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Οπλιτών Ειδικών Δυνάμεων και τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών ή τη Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, ανακατατάσσονται ή επανακατατάσσονται εθελοντικά για βραχεία περίοδο τριών (3) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στον Στρατό Ξηράς ή το Πολεμικό Ναυτικό, αντίστοιχα, ανεξάρτητα από τον Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν ή στην εφεδρεία του οποίου ανήκουν, εφόσον δεν παρήλθε ένα έτος από την ημερομηνία οριστικής απόλυσής τους.

ü  Οι ενδιαφερόμενοι βατραχάνθρωποι, αλεξιπτωτιστές και πεζοναύτες που εκπληρώνουν τις παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν να ζητήσουν παράταση της ανακατάταξης ή της επανακατάταξής τους μέχρι δύο (2) ακόμη φορές, διάρκειας πέντε (5) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας η καθεμία. Η ανακατάταξη και η επανακατάταξη των ως άνω οπλιτών και εφέδρων, αντίστοιχα, γίνεται με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας έπειτα από εισήγηση του ενδιαφερόμενου Γενικού Επιτελείου και πρόταση του Αρχηγού του γεεθα.

ü  Με κοινή απόφαση των υπουργών Αμυνας και Οικονομικών, ορίζεται ο αριθμός των ανακατατασσόμενων οπλιτών και επανακατατασσόμενων εφέδρων για κάθε χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες των Γενικών Επιτελείων. Προτεραιότητα δίνεται στην ικανοποίηση των αναγκών των μονάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού.

Πρόκειται για έναν ακόμη σημαντικό κρίκο στις σοβαρές αλλαγές που δρομολογούνται στο πλαίσιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Να θυμίσουμε ότι στο νέο γύρο των πολεμικών αναμετρήσεων και της αντιμετώπισης των κοινωνικών εξεγέρσεων μία είναι η λέξη κλειδί: Διακλαδικότητα! Και μπορεί η ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων να χωλαίνει, αλλά σε επίπεδο Ειδικών Δυνάμεων δημιουργήθηκε η  διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων που  ενοποιεί την Ζ' Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ ΜΑΚ), το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), τις ομάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Αρχηγείου Στόλου και την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης (31 ΜΕΕ), ενώ σε αυτή πρακτικά θα ανήκει και η ΜΥΑ/ΛΣ, η μονάδα ειδικών επιχειρήσεων του Λιμενικού/Ακτοφυλακής!
Το όνομα αυτής: Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με τα μιλιταριστικά μέσα «Στόχος της νέας Διοίκησης είναι να συγκεντρώσει τη δράση επίλεκτων μονάδων από όλους τους Κλάδους των Ε.Δ για την κάλυψη απαιτήσεων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός αμυντικός σχεδιασμός. Η εξέλιξη προέκυψε έπειτα από απαίτηση πλήρους αξιοποίησης του ανθρώπινου Δυναμικού των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού και μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.  Μεταστροφή υπάρχει τα τελευταία χρόνια και σε δυνατότητα ανάληψης αντιτρομοκρατικών αποστολών (Counter terrorism) είτε στην ξηρά είτε εν πλω σε πλοία, τομέας όπου η ΔΥΚ του ΠΝ, εκπαιδεύει συστηματικά το προσωπικό σε ανάπτυξη από ελικόπτερα S-70B6 AegeanHawk με τη μέθοδο Fast Rope. Επίσης η εκτέλεση αποστολών έρευνας και διάσωσης μάχης (Combat Search and Rescue) που ειδικεύεται η 31η ΜΕΕΔ της ΠΑ με ανάπτυξη από ελικόπτερα Super Puma, αποτελεί ένα κρίσιμο τομέα με ιδιαίτερες προεκτάσεις για τη διάσωση προσωπικού η ελλήνων πολιτών που κινδυνεύουν στο εσωτερικό ή το εξωτερικό σε περίοδο κρίσης. Η ΔΔΕΕ θα διοικείται από ανώτατο αξιωματικό βαθμό ταξιάρχου και υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Σε αυτή υπάγονται σχηματισμοί και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων και των τριών κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

ΑΟΖ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Σε πρόσφατο Συνέδριο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εντύπωση είχε προκαλέσει η τοποθέτηση του ΑΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Κωσταράκου, την οποία αξιζει να θυμηθούμε:

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα μέσο άσκησης πολιτικής και ένας βασικός παράγων εθνικής ισχύος. Έχουν ρόλο, έχουν θέση στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο επειδή έχει θέσεις η Χώρα και επειδή υπάρχουν εθνικά συμφέροντα. Αποστολή μας είναι να τα υπερασπιστούμε. Τα συμφέροντα αυτά της Χώρας, που ενδιαφέρουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, σχετίζονται μεταξύ άλλων με την υποστήριξη της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, την σταθερότητα, την ασφάλεια και την εγκαθίδρυση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Και εδώ εστιάζεται ο ρόλος μας.

Η εδαφική ακεραιότητα και εξασφάλιση της απρόσκοπτης άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι ασφαλώς τμήμα των εθνικών συμφερόντων που υπερασπιζόμαστε».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ Ε.Δ

"Η ανατίναξη αγωγών, η κατάληψη πετρελαϊκών σταθμών και η ομηρία εργαζομένων, η πειρατεία εμπορικών πλοίων αποτελούν σχετικά συχνό φαινόμενο σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Αντίστοιχες επιθέσεις δεν έχουν σημειωθεί στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Η μελλοντική όμως εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της, σε συνδυασμό με την αύξηση της ναυτιλιακής κίνησης στον ίδιο χώρο από σκάφη μεταφοράς υδρογονανθράκων, θα παρέχουν αναπόφευκτα πληθώρα ελκυστικών στόχων σε ομάδες που ενδέχεται να αναδυθούν ή να εκμεταλλευθούν τη ρευστότητα και αναταραχή που παρατηρείται στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική ειδικότερα κατά την τελευταία διετία.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις όπως αναφέρθηκε μαζί με τα Σώματα Ασφαλείας έχουν την ευθύνη της προστασίας του εθνικού πλούτου και της εξασφάλισης της απρόσκοπτης διακίνησης των ζωτικών για την παγκόσμια οικονομία αγαθών στον χώρο ευθύνης της Χώρας".

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέφερε τους άξονες στους οποίους κινείται η ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων για την αποτελεσματική προστασία υποδομών και μέσων:

α. Εγκαιρη πληροφόρηση και επιτήρηση
β. Πειστική αποτροπή και
γ. Αποτελεσματική προστασία

Κοινός παρανομαστής και των τριών αξόνων είναι οι πληροφορίες. Η απόκτηση αξιόπιστων πληροφοριών για τον τόπο, το χρόνο και τον τρόπο εκδήλωσης της όποιας κακόβουλης ενέργειας, είναι ζωτική για την έγκαιρη λήψη μέτρων που θα την ακυρώνουν εν τη γενέσει της. Η έγκαιρη πληροφόρηση και η επιτήρηση απαιτούν την ανάπτυξη δυνατοτήτων ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) οι οποίες θα παρέχουν διαρκή, έγκαιρη και έγκυρη εικόνα των τεκταινομένων στην περιοχή ενδιαφέροντος.

ΝΕΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ

 Με αφορμή τις προκλήσεις που παρουσιάζει για τις Ένοπλες Δυνάμεις η επέκταση  του χώρου ζωτικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Στρατηγός Κωσταράκος εξήγγειλε ουσιαστικά από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων την απαίτηση για άμεση κάλυψη επείγουσων επιχειρησιακών αναγκών, ουσιαστικά ενός νέου εξοπλιστικού με το χαρακτήρα του κατεπειγόντως προσαρμοσμένο στις οικονομικές αλλά κυρίως στις επιχειρησιακές απαιτήσεις.

«Πρόκειται όμως για ένα κατ’ εξοχή θαλάσσιο χώρο με πολλή λίγη ξηρά, που συνιστά για τις Ε.Δ μια νέα πρόκληση, διαφορετική από τις μέχρι τώρα.Χωρίς να μπορώ να γίνω περισσότερο λεπτομερής, αποτελεί αναπόφευκτη απαίτηση η βελτίωση των αεροναυτικών μας δυνατοτήτων ενδεχομένως σε βάρος άλλων δυνατοτήτων που κυριαρχούσαν τα τελευταία χρόνια , όπως παρακάτω:

α. Επαύξηση των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού με πλοία με
δυνατότητες κρούσης, αεράμυνας περιοχής, αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας και σύγχρονα Υποβρύχια,
β. Επαύξηση των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας, με
αεροσκάφη 4ης γενιάς και αναβάθμιση των υπαρχόντων αεροσκαφών,
γ. Επαύξηση δυνατοτήτων ταχείας μεταφοράς στρατιωτικών
δυνάμεων με μέσα ταχείας μεταφοράς».

ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΥΤΩΝ. ΝΕΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Στο νέο τοπίο συγκρούσεων, εντός και εκτός συνόρων, το αστικό κατεστημένο δείχνει να αναβαθμίζει το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων, που εξάλλου παρουσιάζει μια μεγάλη ιδεολογική και πολιτική συμφωνία, αφού παραδοσιακά αποτελεί χώρο άνθισης ακραίων εθνικιστικών και μισαλλόδοξων αντιλήψεων.
Στρατιωτικοί συντάκτες αναφέρουν ότι «Η απαίτηση ενοποίησης αποτελούσε τη λογική εξέλιξη διεξαγωγής Ειδικών Επιχειρήσεων, οι οποίες μέχρι σήμερα λειτουργούσαν αποσπασματικά αντίθετα με τη διεθνή πρακτική που θέλει συγκεντρωτική διοίκηση. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να προτείνει λύσεις στον ΑΓΕΕΘΑ για ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση κρίσης ή ασύμμετρης απειλής οπουδήποτε εντός η εκτός Ελλαδικού χώρου αναλόγως των δυνατοτήτων που υφίστανται. Επιπλέον η νέα Διοίκηση θα έχει πλέον την απαραίτητη υπόσταση που δε διέθεταν μέχρι πρότινος οι Ειδικές Δυνάμεις προκειμένου να καθορίζει δόγμα εκπαιδεύσεως βάση επιλεγμένων κριτηρίων, ενώ επίσης θα έχει τη δυνατότητα να εισηγείται για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών σε υλικά και εξοπλισμό που απαιτείται να διαθέτουν οι μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων για την κάλυψη της αποστολής τους. Αυτό μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό καθώς οι μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, είχαν με υπόσταση αλλά δεν είχαν απευθείας «φωνή» στο επιτελείο για την κάλυψη των επιχειρησιακών τους αναγκών που γινόταν στη «σκιά» άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ένα ακόμη πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχαν σε κάθε περίπτωση επιτελικά στελέχη απόλυτα καταρτισμένα με πλήρη γνώση των ιδιαιτεροτήτων, των απαιτήσεων και των δυνατοτήτων που έχουν οι μονάδες Ειδικών Δυνάμεων. Ήδη η νέα Διοίκηση έχει αναλάβει δράση καθώς έχει συντονίσει αθόρυβα ασκήσεις ετοιμότητας των Ειδικών Δυνάμεων από τα μέσα του 2012, όπου βελτιστοποιείται η απόδοση τους και η συνεργασία με τα διαθέσιμα μέσα ανάπτυξης στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ. Σημειώνεται ότι η προσφάτως επιτευχθείσα διακλαδική συνεργασία σε επίπεδο Διοίκησης σε ότι αφορά τις Ειδικές Επιχειρήσεις, είναι μια λύση η οποία αποδεδειγμένα έχει αποδώσει αποτελέσματα και χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ, Μεγ. Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ για την κάλυψη συγκεκριμένων επιχειρησιακών απαιτήσεων».
Οι Ειδικές Δυνάμεις φαίνεται ότι θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την αντιμετώπιση κρίσεων εντός και εκτός συνόρων, δίνοντας το αποφασιστικό πλήγμα, εξασφαλίζοντας την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου. Δεν ξεχνάμε την επιχείρηση προετοιμασίας των Ειδικών Δυνάμεων, του πρώην ΥΕΘΑ Φραγκούλη Φράγκου, για την αντιμετώπιση των συμμοριών με τα καλάσνικοφ και των εξεγερμένων, σε περίπτωση Χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους. Προετοιμασίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε μια παράλληλη προσπάθεια εκφοβισμού.
Όλα όμως δείχνουν ότι η εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία, θα ανταμώσει είτε με τις χειρότερες Αντεπαναστατικές καταστάσεις, θα ζήσει με την προοπτική ευρύτερης συμμετοχής στις κλιμακούμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης, υπό την σκιά του Μεγαλοϊδεατισμού της ΑΟΖ και της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων, είτε με τη δυνατότητα της Κοινωνικής Απελευθέρωσης.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

 ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 
Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου