Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Άλλη μια απόδειξη της συμμετοχής του Στρατού στο εσωτερικό της χώρας, με αφορμή το κυνήγι από την ΕΛ.ΑΣ. της αλβανικής συμμορίας.

Ανώμαλη προσγείωση UAV του στρατού που "κυνηγούσε" τους δραπέτες των Τρικάλων - Bίντεο
Επιμέλεια: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Aνώμαλη προσγείωση έκανε ένα από τα <<κατασκοπευτικά>> Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV) τύπου Sperwer του Στρατού Ξηράς, στην περιοχή του χωριού Αγία Ευθυμία  Φωκίδος  ενώ εκτελούσε αποστολή εντοπισμού - με θερμικές καμερες, βιντεο και άλλους αισθητήρες- των Αλβανών δραπετών των φυλακών Τρικάλων που βαρύνονται, πέραν των κλοπών και της απόδρασης,  με τη δολοφονία μία αθώας κοπέλας στην Κόρινθο και ενός αστυνομικού έξω από το Δίστομο πριν από μερικές ημέρες. Η ανώμαλη προσγείωση  που προβληματίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις- αποκάλυψε εκ των πραγμάτων τη συνεργασία του Στρατού  με την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να βρεθούν οι 5 δραπέτες και τυχόν υποστηρικτικής ομάδας που διαθέτουν  στην ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας και του Παρνασσού ( στα όρια Βοιωτίας και Φθιώτιδας).
Κοντά στις φυλακές Μαλανδρίνου. Ηδη η ΕΛΑΣ έχει βρει και ένα αυτοκίνητο σε περιοχή του Ξεροβουνίου Διστόμου - Δεσφίνας ( Μαύρα Λιθάρια) και ένα όπλο , σφαίρες και  ευκαιριακά καταλύματα. Η χρησιμοποίηση του UAV  στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Φωκίδας έχει να κάνει , κατά ορισμένες εκτιμήσεις , και με τον έλεγχο των φυλακών Μαλανδρίνου  που δεν αποκλείεται να έχουν συνεργούς οι δραπέτες...

Το συγκεκριμένο UAV γαλλικής κατασκευής Sperwer (απογειώνονται με καταπέλτη), ανήκει στο 472 Τάγμα Επιτηρήσεως και Ηλεκτρονικού Πολέμου του Στρατού Ξηράς, που εδρεύει στην Αττική, ανήκει στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ, έχει μεν ζώνη ευθύνης όλο το Αιγαίο, αλλά οι αποστολές του είναι ανάλογες των αναγκών (Πυροβολικού κλπ). Ο Στρατό Ξηράς διαθέτει και 2η παρόμοια μονάδα στην Θρακη που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο και την επιτήρηση και άλλες ποικίλες αποστολές.
 Ευελιξία και εικόνα <<ρίαλ τάιμ>> μέρα- νύχτα

Έχει ικανή  αυτονομία πτήσης και τον κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό (θερμικές κάμερες, FLIR κ.λπ.), ώστε να μπορεί να εντοπίσει ανθρώπους ημέρα και νύχτα από τη θερμοκρασία του σώματός τους .Προτιμήθηκε από τα ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της ΕΛΑΣ που πετούν και αυτά εκεί κατά διαστήματα για λόγους οικονομίας και γιατί δίνουν εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων ( και ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ ) σε πραγματικό χρόνο, ενώ κινούνται ευέλικτα.Είναι χαρακτηριστικό δε ότι η ανώμαλη προσγείωση έγινε πρωινές ώρες που σημαίνει ότι πετούσε και αρκετές ώρες νύχτα...
Πηγές  υποστηρίζουν ότι το UAV δεν καταστράφηκε, καθώς αυτό μετά την προκαθορισμένη πτήση του, που γίνεται από τον χειριστή του με τηλεχειριστήριο, προσγειώνεται  με τη χρήση αλεξιπτώτου που ανοίγει λίγο πριν φθάσει στο έδαφος. Περισυλλέγεται δε από  ομάδα χειριστών και επαναχρησιμοποιείται. Το συγκεκριμένο προσγειώθηκε με τον προαναφερθέντα τρόπο αλλά σε μια κομβική στιγμή  παρασύρθηκε από τον αέρα.
Στην περιοχή βρίσκεται μεταφορικό ελικόπτερο CH-47 Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού προκειμένου να το μεταφέρει στην έδρα της μονάδος του το Sperwer για να εξεταστεί και να διαπιστωθεί αν έχει πάθει  ζημιές.

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου