Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΤΑΚΤΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ «ΕΣΤΙΑ» ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΑΝ, ΕΝΩ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ


Η ΕΣΤΙΑ , η ένωση στρατιωτικών ιατρών αποφάσισε την “σύσταση κλιμακίου αξκών ιατρών εε και εα με τις ειδικότητες του  παθολόγου, καρδιολόγου, οφθαλμίατρου, οδοντίατρου,oρθοπεδικού, προκειμένου να επισκεφθεί το Καστελόριζο, για συμπαράσταση στο πρόβλημα των κατοίκων,και την παροχή υγειονομικής βοήθειας και αρωγής στους κατοίκους αλλά και σε όποιον άνθρωπο,πέραν των μονίμων κατοίκων , έχει την ανάγκη της όποιας υγειονομικής βοήθειας ανεξαρτήτως καταγωγής.
Φυσικά στο τέλος θα συνταχθεί έκθεση προς τις αρμόδιες αρχές ,καθώς και δελτίο τύπου.

Στην κίνηση αυτή θα μετέχουν ε.ε. και ε.α. συνάδελφοι, θα ζητηθεί η παρουσία του προέδρου του ΙΣΑ,καθώς και η σύμφωνη γνώμη του τοπικού ιατρικού συλλόγου, ενώ το κόστος θα βαρύνει εμάς τους ίδιους.
Η παρούσια του προέδρου του ΙΣΑ θα ζητηθεί,λόγω του γνωστού του ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος ως προσώπου και προκειμένου να μας παρέξει επιτόπου την όποια συμβουλή του”.

Ωστόσο η προηγούμενη ανακοίνωσή της προκάλεσε αντιδράσεις . Κι αυτές εκφράζονται σ΄ ένα άρθρο . Η Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου πρόεδρος της "Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής" , σχολιάζοντας την παράγραφο της ανακοίνωσης της ΕΣΤΙΑΣ για ιατρική περίθαλψη σε Έλληνες γράφει:

“...ξαφνιάζει οδυνηρά οποιονδήποτε γαλουχήθηκε στα Ιπποκρατικά ιδεώδη, όπως όλοι οι συνάδελφοι στρατιωτικοί γιατροί. Οι στρατιωτικοί γιατροί ιστορικά έδρασαν με γνώμονα την παναθρώπινη αλληλεγγύη και σε κάθε πόλεμο βρέθηκαν πάντα στην πρώτη γραμμή του για να περισώσουν ότι μπορούν περιθάλποντας τους στρατιώτες εχθρούς και φίλους, που κομματιάζονται στα φονικά πεδία ή τον άμαχο πληθυσμό που εξολοθρεύεται από βόμβες, λιμούς ή επιδημίες στα μετόπισθεν. Από την εποχή του Τρωικού πολέμου κιόλας βλέπουμε ότι στο γιατρό κάθε κοινωνία όχι μόνο επιτρέπει, αλλά και επιβάλλει μια προνομιακή θέση πάνω από παρατάξεις, με μόνη σημαία το συμφέρον του ενός ανθρώπου, που έτυχε σ' αυτή τη μάχη να γλιτώσει.

Ο Ιπποκράτης, που πρώτος θέσπισε την ιατρική δεοντολογία μας δίδαξε πως για το γιατρό δεν ισχύουν οι διακρίσεις φυλής θρησκείας ή ηλικίας. Η ζωή του ασθενούς είναι υπέρτατη αξία και κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιλέγει ανάμεσα σε φίλους ή εχθρούς, νέους ή γέρους, πλούσιους ή φτωχούς.

Αναρωτιόμαστε πώς μπορεί σήμερα σε καιρό ειρήνης ο στρατιωτικός γιατρός να διακρίνει τον έλληνα από τον αλλοδαπό (μετανάστη ή τουρίστα) ασθενή, αναρωτιόμαστε αν κάνει τέτοιους διαχωρισμούς και κατά το διορισμό του στο Αφγανιστάν, όπου υποτίθεται ότι οι έλληνες δρούν σαν ειρηνευτικό σώμα.

Δυστυχώς ο Μέντελε και οι Ναζί γιατροί δεν είναι το μόνο παράδειγμα γιατρών, που έδρασαν παραβιάζοντας κάθε ανθρωπιστικό νόμο. Υπενθυμίζουμε ότι ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος με έγγραφό του την 9 Οκτωβρίου 2004 μετά τη Γενική Συνέλευση που έγινε στο Τόκιο, ανακοίνωσε ότι «οι στρατιωτικοί γιατροί είναι –πάντα- πρώτα γιατροί και μετά στρατιώτες» και ότι «η ιατρική ηθική εν καιρώ πολέμου είναι ταυτόσημη με την ιατρική ηθική σε καιρό ειρήνης».

4 σχόλια:

  1. Για την Σωτηροπούλου που τιμήθηκε με το βραβείο Ιπεκτσί των τούρκων λέτε ρε μάγκες?Απλά την πατήσατε...Όλοι καταλάβαμε τι ακριβώς πρεσβεύει...Χαχαχαχ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε, ξέρεις τι ειναι το Βραβείο Ιπεκσι; Ανώνυμε κουκουλοφόρε, γνωρίζεις ποιος ήταν ο Ιπεκσί και ποιοι τον δολοφόνησαν; Λοιπόν μη δολοφονείς την αλήθεια και μην κρυβεσαι, λέγοντας αθλιότητες για ανθρώπους που δεν γνωρίζεις. Με αυτά που λες γίνεσαι χωρίς να το καταλάβεις σύμμαχος και ...συναθλητής με τους Γκρίζους Λύκους της Τουρκίας που μισούν θανάσιμα την Ειρήνη και τη Δημοκρατ´ια, και βεβαίως εκείνους που το καθιέρωσαν και εκεινους που τιμήθηκαν με το Βραβείο Ιπεκσί. Αν τους μάθεις θα παθεις... Σιωπή λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αμπντί Ιπεκτσί
    Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


    Μνημείο για τον Αμπντί Ιπεκτσί, στην ομώνυμη οδό της Κωνσταντινούπολης
    Ο Αμπντί Ιπεκτσί (τουρκικά Abdi İpekçi), που γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1929 και δολοφονήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1979 στην Κωνσταντινούπολη από μέλη της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι, ήταν Τούρκος δημοσιογράφος και διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας Μιλιέτ, υπερασπιστής των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία, αλλά και υποστηρικτής του διαχωρισμού κράτους - θρησκείας, καθώς και του διαλόγου και του συμβιβασμού με την Ελλάδα.
    Πίνακας περιεχομένων [Απόκρυψη]
    1 Βιογραφικό
    2 Η δολοφονία του
    3 Το βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί
    4 Πηγές
    Βιογραφικό [Επεξεργασία]

    Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 9 Αυγούστου του 1929. Τελείωσε το Λύκειο Γαλατασαράι το 1948 και γράφτηκε στην Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης όπου όμως παρακολούθησε μαθήματα μόνο για λίγο. Ξεκίνησε να εργάζεται ως αθλητικός συντάκτης πρώτα στην εφημερίδα Yeni Sabah και έπειτα στην Yeni İstanbul. Το 1954 άρχισε να εργάζεται στη Millyet στην οποία αργότερα έγινε διευθυντής έκδοσης.
    Η δολοφονία του [Επεξεργασία]

    Την 1η Φεβρουαρίου του 1979, ενώ επέστρεφε από το γραφείο στο σπίτι του, ο Αμπντί Ιπεκτσί δολοφονήθηκε από δύο μέλη των Γκρίζων Λύκων, τον Οράλ Τσελίκ και τον Μεχμέτ Αλί Αγκτσά. Ο Αγκτσά συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, απέδρασε όμως έξι μήνες αργότερα από τις στρατιωτικές φυλακές της Κωνσταντινούπολης όπου κρατούνταν και διέφυγε στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με το Ρόιτερς κατά την απόδραση, ο Αγκτσά είχε βοήθεια από συμπαθούντες εντός των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας.
    Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Lucy Komisar ο Αγκτσά συνεργάστηκε για τη δολοφονία του Ιπεκτσί με τον έμπορο ναρκωτικών, εκτελεστή συμβολαίων θανάτου και υπερεθνικιστή Αμπντουλάχ Τσατλί, ο οποίος τον βοήθησε να δραπετεύσει από τη φυλακή.
    Τέλος, ο συγγραφέας Τσετίν Αλτάν υποστήριξε ότι ένας δημοσιογράφος, ο Σεζάι Ορκούντ, ο οποίος είχε σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες στην Τουρκία, του ανέφερε οτι η δολοφονία του Ιπεκτσί σχετίζονταν με την οργάνωση Counter - Guerrilla (που ήταν παρακλάδι της Gladio στην Τουρκία). Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο αυτό ο Ιπεκτσί γνώριζε ότι η εν λόγω οργάνωση δρούσε, εν αγνοία των τουρκικών αρχών, για τη στρατολόγηση ατόμων στην Τουρκία ενάντια στους κομμουνιστές.
    Το βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί [Επεξεργασία]

    Λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Αμπντί Ιπεκτσί, ο Έλληνας πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Πολιτάκης, με επιστολή του στον τότε διευθυντή της εφημερίδας Ελευθεροτυπία Σεραφείμ Φυντανίδη, του ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να συσταθεί μια ελληνοτουρκική επιτροπή «που θα απονείμει χρηματικό έπαθλο 40.000 δραχμών στο καλύτερο,πιο αμερόληπτο και πιο αντικειμενικό δημοσιεύμα, άρθρο ή μελέτη που θα προσεγγίζει τα προβλήματα των δύο χωρών με προσοχή και κατανόηση συμβάλλοντας επικοδομητικά στη σύσφιξη των σχέσεών τους».
    Η πρόταση υιοθετήθηκε από την Ελευθεροτυπία και η συμφωνία οριστικοποιήθηκε με δημοσίευση στην ελληνική εφημερίδα και στη Μιλιέτ φωτογραφίας του Φυντανίδη με τον Μουσταφά Γκουρσέλ (τότε ανταποκριτή της τουρκικής εφημερίδας στην Αθήνα). Το βραβείο Ιπεκτσί από το 1986 τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Το έμβλημα του βραβείου, ένα περιστέρι και μια σφιγμένη γροθιά με ένα κλαδί ελιάς, σχεδιαστηκε από τον Τούρκο γραφίστα Μεγκνού Ερτέλ.
    Η πρώτη απονομή του βραβείου έγινε τον Μάρτιο του 1981, στην οποία παρεβρέθηκε και η χήρα του δολοφονημένου δημοσιογράφου. Το βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί απονέμεται κάθε δύο χρόνια εκ περιτροπής στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη. Ανάμεσα στους βραβευθέντες με το εν λόγω βραβείο ήταν και η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου.
    Επίσης το όνομα του Αμπντί Ιπεκτσί έχει δοθεί και σε ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ το οποίο χρησιμοποιούν από κοινού ως έδρα οι σύλλογοι της Εφές Πίλσεν και της Φενερμπαχτσέ, καθώς και σε μια μικρή συνοικία καθώς και δρόμο, στο κέντρο της .

    ΑπάντησηΔιαγραφή