Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Κίνημα διαμαρτυρίας νέων για αυξήσεις τιμών στη Δυτική Όχθη

http://tvxs.gr

Κινητοποιήσεις σχεδιάζουν για τις επόμενες ημέρες παλαιστινιακές οργανώσεις νέων στη Δυτική Όχθη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών και καυσίμων.
Μερικές οργανώσεις ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής Salam Fayyad κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο για την άνοδο των τιμών.

Τη Δευτέρα δεκάδες οδηγοί ταξί πραγματοποίησαν διαδήλωση στο κέντρο της Ραμάλα καλώντας την Παλαιστινιακή Αρχή να σταματήσει την αύξηση των τιμών. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης.

Μια ομάδα στο Facebook που ονομάζεται «Παλαιστινιακή νεολαία ενάντια στις αυξήσεις τιμών» καλεί σε διαμαρτυρίες στη Nablus, τη Hebron και την Bethlehem την Τρίτη και την Τετάρτη.

Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι. Ο Romal al-Swaiti, δημοσιογράφος από τη Hawarrah, ανακοίνωσε πως σε μια συμβολική κίνηση θα πηγαίνει στη δουλειά με γαϊδαρο για να μην πληρώνει καύσιμα και κάλεσε τους συναδέλφους του να καταγράψουν το καθημερινό του ταξίδι.

Η απόφαση του να αντικαταστήσει το αυτοκίνητό του με έναν γαϊδαρο, όπως ο ίδιος δήλωσε, έχει ως στόχο να στείλει ένα μήνυμα στην κοινωνία για να αντιδράσει στις αυξήσεις των τιμών.

Εν τω μεταξύ, στη Λωρίδα της Γάζας ένας νεαρός Παλαιστίνιος αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική κατάσταση. Ο 18χρονος Ehab Abu Nada αναζητούσε δουλειά χωρίς αποτέλεσμα και την περασμένη Πέμπτη αποφάσισε να αυτοπυρποληθεί μέσα στο νοσοκομείο Shifa στη Γάζα. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο Ehab Abu Nada υπέκυψε στα τραύματά του την Κυριακή.

Σημειώνεται ότι δεν είναι ο πρώτος παλαιστίνιος που αποφασίζει να αυτοπυρποληθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεργία και την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα λόγω του αποκλεισμού από το Ισραήλ.

Έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε ότι 40% του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ το 80% στηρίζεται στην εξωτερική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου