Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ Π.ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΜΕ ΕΠΙΔΙΚΟ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ


ΠΑΣΟΚ: ΔΙΚΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ!
Σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές για τους σχεδιασμούς του ΓΕΣ σχετικά με την αναδιάταξη των δυνάμεων του στρατού και το κλείσιμο στρατοπέδων, έκπληκτοι αντιληφθήκαμε ότι δύο από τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που πολλάκις οι κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είχαν δηλώσει ότι θα κλείσουν, όχι μόνο παραμένουν σε λειτουργία αλλά και αναβαθμίζονται. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μετά την επιλογή κλεισίματος των ΚΕΝ Άρτας, Μεσολογγίου, Καλαμάτας κλπ., αναβαθμίζονται και επιπλέον νεοσύλλεκτοι θα φιλοξενηθούν σε αυτά.
Πρόκειται για τα ΚΕΝ Κορίνθου και Τριπόλεως, μονάδες παλιές, με τεράστια προβλήματα υποδομών (άχρηστο σύστημα ύδρευσης, Αμίαντος, ακατάλληλες εγκαταστάσεις που το κόστος συντήρησης και αντικατάστασης κρίνεται ασύμφορο  κλπ) που στοιχίζουν στην υγεία των νεοσυλλέκτων (σε κάθε σειρά  παρουσιάζονται δεκάδες ή και εκατοντάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας) και τα όποια κρίθηκε ότι έπρεπε να κλείσουν.

Οι Καναδοί στρατιώτες γυρνάνε από το Αφγανιστάν γεμάτοι βία.




Έρευνα του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού CBC κατέγραψε ότι σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση της βίας στα σπίτια των στρατιωτών που έχουν επιστρέψει από το Αφγανιστάν.

    

Η ενδοοικογενειακή βία στις στρατιωτικές βάσεις έχει ανέβει σταθερά τα πρόσφατα χρόνια σε συνδυασμό με την επιστροφή των στρατιωτών που μεταφέρουν φυσικές και ψυχολογικές πληγές από την εμπειρία στο μέτωπο.

    

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ


Εδώ και καιρό τα νέα από τη Β. Αφρική έφτασαν και μέσα στο στρατόπεδο.
Το ένα μετά το άλλο τα απολυταρχικά καθεστώτα καταρρέουν. Νέοι σαν και εμάς πρωταγωνιστούν σε λαϊκές εξεγέρσεις βάζοντας καθοριστικά τις ανάγκες τους στο προσκήνιο. Η εξαθλίωση, η άνοδος των τιμών (ειδικά στα τρόφιμα) και η ανεργία συναντήθηκαν με την καταπίεση, τις δικτατορίες και την καταστολή, δημιουργούν το εκρηκτικό μείγμα που βλέπουμε διαρκώς να ξεσπάει.
Η ενημέρωση μέσα στις μονάδες είναι δύσκολη και οι κουβέντες γίνονται με τα μισά δεδομένα. Κοινός παρανομαστής, όμως, είναι ότι οι σύγχρονοι κολασμένοι (βάζουμε και τους εαυτούς μας σε αυτούς) μπορούν να καθορίζουν τις εξελίξεις, με τρόπο που κάνει τους ισχυρούς σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία να τρομοκρατούνται. Ξέραμε ότι όταν οι ισχυροί τρομοκρατούνται, αντεπιτίθενται ακόμα αγριότερα, ακόμα πιο εκδικητικά και ανελέητα.

7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ξένων στρατευμάτων από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

 

















Ο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας για την κατοχύρωση ρόλου περιφερειακής ιμπεριαλιστικής δύναμης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη περνά σε άλλη διάσταση μετά την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη. Οι αρχικές ενστάσεις της Τουρκίας γρήγορα αντικαταστάθηκαν από ενεργό πολεμικό ρόλο στέλνοντας πληθώρα πλοία του Πολεμικού της Ναυτικού να συμμετέχουν στον ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης, μεταφέροντας και 1000 άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων στην περίπτωση που υλοποιηθούν οι Νατοϊκοί σχεδιασμοί για χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ διεκδικεί η καθοδήγηση της επέμβασης να διεξαχθεί από το Νατοϊκό Στρατηγείο της Σμύρνης.
Ισχυρό αντίλογο όμως παρουσιάζει το ελληνικό κράτος. Έχοντας η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίσει ότι θα αποτελέσει συνιστώσα της επέμβασης των Προθύμων Ιμπεριαλιστών, αναλαμβάνοντας ρόλο στρατηγικού προγεφυρώματος για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., μετέτρεψε τη χώρα σε βάση εφόρμησης των βομβαρδιστικών αεροσκαφών και των AWACS, παραχώρησε κάθε διευκόλυνση και συμμετέχει τελικά με 4 πολεμικά πλοία που εναλλάσσονται, 1 πολεμικό ελικόπτερο, άνδρες των ΟΥΚ και 1 AWACS.
Όλα τα αεροδρόμια της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ενώ αυξάνεται καθημερινά η πολεμική ετοιμότητα των ελληνικών πολεμικών αεροδρομίων της Δυτικής Ελλάδας (Άκτιο, Άραξος, Ανδραβίδα) και της Κρήτης, καθώς και των βάσεων αντιαεροπορικών πυραύλων S-300PMU1 στην Κρήτη. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα αφιχθούν από 60 έως 100 πολεμικά αεροσκάφη. Μέχρι σήμερα έχουν αφιχθεί 8 βελγικά μαχητικά F-16 MLU, 6 Mirage 2000-5 από το Κατάρ, Τyphoon και Tornado GR4 από την Βρετανία, έξι νορβηγικών F-16 και πιθανόν και μαχητικών F-16 από τα ΗΑΕ. Η μεγάλη επισκεψιμότητα επιβάλλει στους επιτελείς του ΓΕΑ να αναθεωρήσουν τα σχέδια τους και να ετοιμάσουν σενάρια διάθεσης του αεροδρομίου της Καλαμάτας, ενώ και το αεροδρόμιο της Ρόδου είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.Όμως η βάση της Σούδας είναι αυτή που αναδεικνύεται ως η σημαντικότερη από άποψη θέσης και δυνατοτήτων για τον έλεγχο της Μεσογείου. Ήδη στα αεροδρόμια της Κρήτης αυξάνεται καθημερινά η παρουσία ξένων πολεμικών αεροσκαφών που τα χρησιμοποιούν ως βάση εφόρμησης, ενώ νοτίως της Κρήτης βρίσκεται το γαλλικό αεροπλανοφόρο Ντε Γκωλ. Από τα λιμάνια της Κρήτης πέρασαν δεκάδες πλοία και υποβρύχια, όπου εφοδιάστηκαν και στα οποία επιβιβάστηκαν Μισθοφόροι για τη Λιβύη. Επίσης ο ναύσταθμος της Σούδας, όπου ελλιμενίζονται τα αμερικανικά πολεμικά σκάφη, αλλά και το λιμάνι της Καλαμάτας και πιθανότατα κα άλλα λιμάνια της νοτίου Ελλάδος, ετοιμάζονται να υποδεχθούν αμερικανικά και συμμαχικά πλοία.

Κλείνουν στρατόπεδα; Ποια και γιατί!

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση έγινε δεχτή από τους φαντάρους η ανακοίνωση των σχεδιασμών του ΓΕΣ για το κλείσιμο επτά μεγάλων Κέντρων Εκπαίδευσης. Πραγματικά, οι φαντάροι «έχουν φτύσει αίμα» αφού η διασπορά εκατοντάδων μονάδων σε όλη την επικράτεια οδήγησε στην ελλιπέστατη επάνδρωση αυτών με τραγικές συνέπειες σε όσους υπηρετούσαν σε αυτές και έχουν καταβάλλει υψηλό οικονομικό τίμημα επανδρώνοντας απομακρυσμένες, πεπαλαιωμένες, επικίνδυνες μονάδες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ επιδιώκοντας την εξυπηρέτηση τοπικών οικονομικών συμφερόντων και τις ψηφοθηρικές τους ανάγκες γέμισαν την Ελλάδα με εκατοντάδες άχρηστα στρατόπεδα και δαπανηρά Κέντρα Εκπαίδευσης, φορτώνοντας μεγάλα οικονομικά βάρη στους φαντάρους και τις οικογένειες τους, αλλά και συνολικά στους φορολογούμενους.



Τώρα πλέον αποτελεί παραδοχή από όλους αυτό που με σφοδρότητα αναδείξαμε από την πρώτη στιγμή: ήταν Παραλογισμός και επιβολή μια απίστευτη δαπάνης στον λαό μας, από τις κυβερνήσεις που αγνόησαν τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, η δημιουργία π.χ. το 2004, από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Σπ.Σπηλιωτόπουλο, της κυβέρνησης της ΝΔ, επιπλέον 17 Κέντρων Εκπαίδευσης. Πρόκειται για μικρότερα Κέντρα, όπως στη Ρεντίνα, στο Μάλεμε Χανίων, στο Κιλκίς, στη Νιγρίτα, στη Λεπτή Ορεστιάδας, στο Διδυμότειχο, στην Καβησσό Έβρου, στη Ροδόπολη Σερρών, καθώς και εκείνα στη νησιωτική Ελλάδα που λειτουργούν περιοδικά, όπως: Μύρινας Λήμνου, Λέσβου, Καρδάμυλων Χίου, Καρλοβασίου Σάμου, Κω και Ρόδου.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ Π.ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΜΕ ΕΠΙΔΙΚΟ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΠΑΣΟΚ: ΔΙΚΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ!

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές για τους σχεδιασμούς του ΓΕΣ σχετικά με την αναδιάταξη των δυνάμεων του στρατού και το κλείσιμο στρατοπέδων, έκπληκτοι αντιληφθήκαμε ότι δύο από τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που πολλάκις οι κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είχαν δηλώσει ότι θα κλείσουν, όχι μόνο παραμένουν σε λειτουργία αλλά και αναβαθμίζονται. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μετά την επιλογή κλεισίματος των ΚΕΝ Άρτας, Μεσολογγίου, Καλαμάτας κλπ., αναβαθμίζονται και επιπλέον νεοσύλλεκτοι θα φιλοξενηθούν σε αυτά.

Πρόκειται για τα ΚΕΝ Κορίνθου και Τριπόλεως, μονάδες παλιές, με τεράστια προβλήματα υποδομών (άχρηστο σύστημα ύδρευσης, Αμίαντος, ακατάλληλες εγκαταστάσεις που το κόστος συντήρησης και αντικατάστασης κρίνεται ασύμφορο κλπ) που στοιχίζουν στην υγεία των νεοσυλλέκτων (σε κάθε σειρά παρουσιάζονται δεκάδες ή και εκατοντάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας) και τα όποια κρίθηκε ότι έπρεπε να κλείσουν.

Όμως η Κόρινθος αποτελεί εκλογική περιφέρεια του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Π.Μπεγλίτη, και εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι έθεσε υπεράνω των όποιων σχεδιασμών του ΓΕΣ και της υγείας των φαντάρων, τα τοπικά συμφέροντα και πρόταξε τις ατομικές και κομματικές ψηφοθηρικές ανάγκες.

Το γεγονός ότι οι εκθέσεις του ΓΕΣ είναι προσχηματικές και ότι οι επιτελικοί αξιωματικοί, χωρίς ίχνος τιμής και ακεραιότητας ουσιαστικά εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία των πολιτικών τους προϊσταμένων, που κινούνται με βάση τις ανάγκες των πελατειακών σχέσεων και του συστήματος διαπλοκής κομμάτων εξουσίας-οικονομικών συμφερόντων αποκαλύπτεται ολοκάθαρα στην περίπτωση του 11ου Συντάγματος Πεζικού στην Τρίπολη. Οι Εθνικές ανάγκες, το Αξιόμαχο κλπ. αποτελούν προπέτασμα καπνού!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Στις 18 Ιουνίου 2010, ο Π.Μπεγλίτης παρακολουθεί την ορκωμοσία των σμηνιτών στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη. Να σημειώσουμε ότι είναι κλασσικό τέχνασμα των πολιτικών και ιδίως των υπουργών Εθνικής Άμυνας να παρευρίσκονται στις ορκωμοσίες της πολιτικής τους πελατείας, εξασφαλίζοντας έτσι στα γαλάζια και πράσινα βύσματα τη μέγιστη δυνατή άδεια ορκωμοσίας!

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του ο Π.Μπεγλίτης, δεχόμενος δημοσιογραφική ερώτηση απαντά: «Είχα πει και όταν είχε έρθει ο Πρωθυπουργός και είχαμε μια μεγάλη σύσκεψη της Νομαρχιακής, Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής ότι ολοκληρώνεται η μελέτη επανασχεδιασμού της δομής δυνάμεων στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, μέσα από συγχωνεύσεις και καταργήσεις στρατοπέδων σε όλη την Ελλάδα, έχοντας όμως πάντα υπόψη κατά απόλυτη προτεραιότητα το αξιόμαχο και τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πολλά στρατόπεδα - και αυτό δεν είναι κρυφό - θα κλείσουν και για εξοικονόμηση δαπανών αλλά και γιατί πρέπει να ενισχύσουμε εκείνα τα στρατόπεδα που συμβάλλουν περισσότερο στη βάση του επιχειρησιακού σχεδιασμού στην άμυνα της χώρας. Άρα λοιπόν και εδώ, το 11ο Σύνταγμα Πεζικού το αξιολογούμε για να κλείσει έτσι ώστε με σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο, με σεβασμό στους νόμους να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, στην αυτοδιοίκηση, στους πολίτες της Τρίπολης και της Αρκαδίας για κοινωνικές, αναπτυξιακές και αθλητικές υποδομές προς όφελος της καθημερινότητας των πολιτών».

Φυσικά αυτές οι δηλώσεις πανικόβαλαν τους τοπικούς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, που άμεσα αντέδρασαν. Την πρωτοβουλία πήρε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Μπουντρούκας, που στέλνοντας επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας ζητούσε ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με το 11ο Σύνταγμα Πεζικού στην Τρίπολη. Ολόκληρη η επιστολή, αναφέρει τα εξής...

"Τον τελευταίο καιρό έχει επικρατήσει μία έντονη συζήτηση γύρω από την τύχη του 11ου Συντάγματος Πεζικού στην Τρίπολη και συγκεκριμένα εάν αυτό πρόκειται να κλείσει ή όχι. Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, ως εκπρόσωπος των επιχειρήσεων του νομού, έχει γίνει αποδέκτης της έντονης ανησυχίας και απογοήτευσης των επαγγελματιών της πόλης μας σχετικά με την εξέλιξη αυτή. Το 11ο Σύνταγμα Πεζικού έχει υπάρξει για πολλές δεκαετίες πηγή ζωής και οικονομικής βοήθειας για την πόλη και τους επαγγελματίες της και, παρά την μείωση της δυναμικότητάς του τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη.

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας γνωρίζει και σέβεται την προσπάθεια του Υπουργείου και της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση της οργάνωσης του κράτους σε όλα τα επίπεδα και τον εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών, θεωρούμε όμως ότι πρέπει να γίνεται πάντα συνυπολογίζοντας τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις σε κάθε περίπτωση. Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις, μια τέτοια ενέργεια, όπως το κλείσιμο ενός στρατοπέδου που δίνει ζωή στην πόλη, αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές τους για επιβίωση".

Αναρωτιέται κανείς τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις προβαλλόμενες από το ΥΠΕΘΑ υπηρεσιακές ανάγκες. Εξοργίζεται όμως ο καθένας μας αντιλαμβανόμενος ότι η προβαλλόμενη ως «ύψιστο καθήκον προς την Πατρίδα» εκτέλεση της υποχρεωτικής θητείας, από τους επιχειρηματίες εκλαμβάνεται εκτός των άλλων ως εξασφάλιση μάζας φαντάρων με ευρώ και είναι έτοιμοι να πέσουν πάνω τους σαν τα κοράκια. Ο Στρατός από Φρουρός των συνόρων εκλαμβάνεται ως Φρουρός της τσέπης του επιχειρηματία, που προσδοκά κέρδος από φαντάρους και μόνιμα στελέχη ως ιδιοκτήτης ταβέρνας-καφετέριας-ξενοδοχείου, ιδιοκτήτης διαμερισμάτων προς ενοικίαση, προμηθευτής κλπ.

Αλλά είπαμε: «πάνω από όλα το Έθνος»!

Το γελοίο όμως του πράγματος είναι ότι πρόσφατα με συνέντευξή του στο δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης ο Π.Μπεγλίτης, με τα ίδια λόγια που ξεκαθάριζε ότι κλείνει , τώρα ανακοινώνει ότι παραμένει το 11ο Σύνταγμα Πεζικού στην Τρίπολη : «βρισκόμαστε σε μια περίοδο επανασχεδιασμού της δομής δυνάμεων του υπουργείου Άμυνας, όχι μόνο λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά κυρίως λόγω των νέων επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας». «Σχεδιάζουμε -είπε- πραγματικά τομές και ρήξεις με τις αντιλήψεις του παρελθόντος σε σχέση με τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και σε σχέση με τη χωροταξία. Θα έλεγα σχηματικά ότι σχεδιάζουμε και σύντομα θα ανακοινώσουμε έναν «Καλλικράτη», σε σχέση με τη χωροταξία των στρατοπέδων σε όλη την ελληνική επικράτεια». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι «παραμένει το 11ο σύνταγμα για επιχειρησιακούς λόγους με τον χαρακτήρα και την αποστολή που έχει σχεδιαστεί»!

Μα τι έγινε; Μπέρδεψε ο αναπληρωτής υπουργός τις ομιλίες του;

Όχι απλά ο Π.Μπεγλίτης αποκάλυψε ότι μπορεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να μην υποκύπτει στους εκβιασμούς, όπως χαρακτηρίζει τα δίκια αιτήματα των εργαζομένων, συνταξιούχων, γιατρών, εκπαιδευτικών, των κατοίκων της Κερατέας και των αγωνιστών του Κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, αλλά ξέρει μια χαρά να «υποκύπτει» στις απαιτήσεις των εργοδοτών, του Μπόμπολα, των τραπεζιτών και των εφοπλιστών, όλων αυτών με τους οποίους συνεργάζεται και εξυπηρετεί, να σκύβει τελικά το κεφάλι στους πολιτικούς εκβιασμούς.

Αδιάψευστος μάρτυρας όλων αυτών αποτελούν τα όσα συζητήθηκαν στην συνάντηση του Π.Μπεγλίτη με τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων και τη διοίκηση Αρκάδων Κορινθίας, που πραγματοποιήθηκε στο Πεντάγωνο στις 17 Φεβρουαρίου 2011 (σχετικό δημοσίευμα με τίτλο «ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ» στο arcadiaportal.gr).

Μάλιστα, ενώ ο Π.Μπεγλίτης είχε το θράσος να συμβουλέψει τους συναδέλφους του πολιτικούς να αποφεύγουν αυτό στο οποίο πρωτοστατεί ο ίδιος: «καλό θα είναι να μην συνδέουμε τον σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων με τα τοπικά συμφέροντα κι ενδιαφέροντα. Δηλαδή η εμπλοκή σε όλη την Ελλάδα και αυτό το λέω προς τους συναδέλφους, η εμπλοκή βουλευτών, στελεχών της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, πολιτικών στελεχών σε τέτοια ζητήματα, δεν συμβάλει στο να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή λύση προς όφελος τςη εθνικής άμυνας της χώρας».



Αποδεικνύεται ότι οι σχεδιασμοί του ΓΕΣ που διέρρευσαν τέλη Μάρτιου από το Δ.Βερύκιο με σχετικό δημοσίευμα στο ΕΘΝΟΣ είναι προσχηματικοί, αφού είχαν προηγηθεί δεσμεύσεις του Π.Μπεγλίτη ότι «το 11ο Σύνταγμα Πεζικού Τριπόλεως, θα παραμείνει αυτοδύναμο στην Τρίπολη, θα παραμείνει αυτοδύναμο και το στρατόπεδο της Αεροπορίας».

Από την ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων που ακολούθησε την συνάντηση τους με το Π.Μπεγλίτη αποκαλύπτεται το όργιο των παζαριών μεταξύ ΥΠΕΘΑ, Δημάρχου Τριπόλεως που είχε συμφωνήσει στο κλείσιμο του 11ου Συντάγματος καθώς θα καρπώνονταν τις εγκαταστάσεις του για να μεταφέρει τις υπηρεσίες του Δήμου, του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας που αντιδρούσε στο κλείσιμο, της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων που προέβαλε ιστορικούς και οικονομικούς λόγους ώστε το στρατόπεδο να μην μεταφερθεί στην Καλαμάτα, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, ενώ ο πρόεδρος Αρκάδων Κορινθίας απείλησε, εμμέσως πλην σαφώς, τον Υπουργό και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικός ο παρακάτω διάλογος:

Μουρούτσος (προέδρου Αρκάδων Κορινθίας): «Στην Κορινθία σήμερα κατοικούν 20.000 Αρκάδες οι οποίοι ενώνουν τη φωνή τους και συνυπογράφουν με την Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων το υπόμνημα της, διότι τα αιτήματα που αναφέρουν είναι βάσιμα και ειλικρινά».

Π.Μπεγλίτης: «είσθε 20.000 Αρκάδες στην Κορινθία;»

Γ.Ζαραφέτας (πρόεδρος Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων): «Από το Κιάτο μέχρι τον Ισθμό όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι Αρκαδικές και ανέφερε συγκεκριμένα ονόματα όπως Ρεκουμαίοι, Καλυθρακαίοι, Γιαννουλαίοι, Κοϊνης, Ζέρβας, Σιούτος, Γιαννούλης, Χριστόπουλος, Πετρόπουλος, Σκορδάς, Κωνσταντόπουλος, Γεωργακόπουλος, Πανούσης, Μουρούτσος κ.α.»!

Τέλος, αφού τόνισε τα έργα ανάπτυξης που διεξάγονται σε Καλαμάτα και Κόρινθο, κατέληξε: «η Τρίπολη περιμένει να επιβιώσει από τον στρατό και από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου».

Αφού διατυμπανίστηκε ότι οι συνομιλητές του αναπληρωτή υπουργού εκπροσωπούν 45 Αρκαδικούς Συλλόγους και Ενώσεις, διατυπώθηκε με σαφήνεια η απειλή: «Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να φροντίσετε να μην εμπλακεί το όνομα σας με το κλείσιμο αυτού του στρατοπέδου, διότι αυτό θα πικράνει πολλούς προσωπικούς σου φίλους Αρκάδες, όπως εμάς όλους που είμαστε εδώ σήμερα»!

Νομίζουμε ότι τα συμπεράσματα ανήκουν σε όλη την κοινωνία και πρώτα από όλα στους φαντάρους και στις οικογένειες τους που έχουν επωμιστεί το δυσβάστακτο οικονομικό βάρος του αναχρονιστικού και καταπιεστικού θεσμού της υποχρεωτικής στράτευσης. Δεν χρειάζεται και πολύς κόπος για να συνειδητοποιήσεις ότι ο στρατός αποτελεί μεγάλο βάρος για την κοινωνία μας.

Ακόμη μεγαλύτερο βάρος αποτελεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που επιβάλλει κοινωνικό και εργασιακό Μεσαίωνα, εντάσσει οργανικά τις Ένοπλες Δυνάμεις στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις, αντιμετωπίζει τον εργαζόμενο κόσμο ως εσωτερικό εχθρό και τα κινήματα ως ασύμμετρη απειλή, εκπαιδεύοντας τον στρατό να στραφεί ενάντια τους συμμετέχοντας στην Καταστολή Πλήθους.

Παίζοντας στις πλάτες του λαού μας άσχημα παιχνίδια συναλλαγής και πελατειακών σχέσεων μεταξύ καθεστωτικών κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και οικονομικών συμφερόντων.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Νηοψίες στο Λιβυκό από τη φρεγάτα «Λήμνος»

ΝΑΤΟ
ΕΘΝΟΣ

Η φρεγάτα «Λήμνος» απέπλευσε χθες το απόγευμα από τη Σούδα αναλαμβάνοντας αποστολή νηοψιών στο Λιβυκό Πέλαγος στο πλαίσιο του εμπάργκο κατά της Λιβύης που επέβαλε το ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ νορβηγικά μαχητικά F-16 που απογειώνονται από τη Σούδα συμμετέχουν κανονικά στους βομβαρδισμούς κατά της Λιβύης από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη εντάσσονται σε αμερικανικές επιχειρήσεις που συντονίζονται από πλοίο του 6ου Στόλου. Από τη βάση της Σούδας απογειώνονται και τα έξι Μιράζ 2000 του Κατάρ που συμμετέχουν σε κοινές αποστολές με τα Ραφάλ που εξορμούν από το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» που βρίσκεται νοτίως της Κρήτης. Σε αποστολές αναχαίτισης συμμετέχουν κανονικά και τα βελγικά F-16 που βρίσκονται στη βάση του Αραξου.

Χτες τον Αραξο επισκέφτηκε ο υπουργός Αμυνας του Βελγίου, ενώ στην αεροπορική βάση της Σούδας μετέβησαν οι αρχηγοί της Τακτικής Αεροπορίας του Κατάρ και της Νορβηγίας.

Στο μεταξύ, κλιμάκιο Αμερικανών χτες και προχτές περιόδευσε σε όλες τις αεροπορικές βάσεις της Δυτικής Ελλάδας ελέγχοντας τις εγκαταστάσεις και εξετάζοντας τις δυνατότητες μεταστάθμευσης επιπρόσθετων αμερικανικών και λοιπών συμμαχικών δυνάμεων που θα απαιτηθούν για την υποστήριξη των νατοϊκών επιχειρήσεων.

Το ΝΑΤΟ παραγκώνισε την Ελλάδα

ΝΑΤΟ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Το ΝΑΤΟ ανέλαβε τη διοίκηση και τον έλεγχο των επιχειρήσεων στη Λιβύη με την επωνυμία «Κοινός Προστάτης», παραμερίζοντας εντελώς την Ελλάδα. Προηγουμένως η Τουρκία ήρε το βέτο της, αφού πέτυχε τους εθνικούς στόχους της σε βάρος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Τουρκία έθετε αρχικώς βέτο για τη ΝΑΤΟϊκή εμπλοκή στη Λιβύη, διότι η Συμμαχία είχε την αρχική πρόθεση να αναθέσει τον έλεγχο και τη διοίκηση των αεροπορικών δυνάμεων στο 7 CAOC στη Λάρισα. Οταν η Αγκυρα πέτυχε να δοθεί ο έλεγχος στο 5 CAOC στην Ιταλία, ήρε το βέτο της. Αλλωστε, η επίσκεψη του ανώτατου διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων, Σταυρίδη, μόνο στην Αγκυρα, δύο μέρες πριν από την άρση του τουρκικού βέτο, δεν είναι άσχετη με την υπόθεση.

Αεροπορικές επιχειρήσεις

ΤΟ ΝΑΤΟ ανέθεσε τη διοίκηση των επιχειρήσεων σε Καναδό διοικητή ενιαίων επιχειρήσεων, στη Νάπολη της Ιταλίας, ο οποίος διοικεί και ελέγχει τις ναυτικές επιχειρήσεις για την επιβολή του εμπάργκο όπλων και την απαγόρευση πτήσεων.

Στις αεροπορικές επιχειρήσεις για τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, η Ελλάδα συμμετέχει τελικώς με ένα αεροσκάφος ραντάρ ελέγχου αεροσκαφών, ένα ελικόπτερο έρευνας - διάσωσης, ενώ ύστερα από ελληνική άδεια, η Νορβηγία με F 16 χρησιμοποιεί τη Σούδα και το Βέλγιο τον Αραξο.

Η Τουρκία από την πλευρά της διαθέτει αεροσκάφη της F16.

Ο Καναδός διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων ανέθεσε με τη σειρά του τη διοίκηση και τον έλεγχο των αεροπορικών δυνάμεων στον Αμερικανό διοικητή στο Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης στην Τουρκία.

Αυτός με τη σειρά του εκχώρησε τη διοίκηση και τον έλεγχο στο Κέντρο Συντονισμού Αεροπορικών Επιχειρήσεων (5 CAOC) στο Πόντζιο Ρενάτικο, κοντά στο Μιλάνο της Ιταλίας, που απέχει από τη Λιβύη πάνω από 1.500 χλμ.

Δι' αυτού του τρόπου, το ΝΑΤΟ θέτει σε πλήρη αχρηστία τη σύμμαχο Ελλάδα και εν προκειμένω το ΝΑΤΟϊκό υποστρατηγείο της Λάρισας (7 CAOC), ενώ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Αγκυρας στην περιοχή:

* Οι επιχειρήσεις απαγόρευσης πτήσεων από τη Σούδα και τον Αραξο διεξάγονται μέσα στο FIR Αθηνών και σε ελληνική κυριαρχία. Επομένως, ο Ελληνας ΝΑΤΟϊκός διοικητής του 7 CAOC Λάρισας είναι ο καταλληλότερος και ο κατ' εξοχήν υπεύθυνος για την περιοχή διοικητής (appropriate - responsible for the area commander).

Και όμως. Ο Ελληνας ΝΑΤΟϊκός διοικητής, δηλαδή η Ελλάδα, δεν παίρνει μυρωδιά, ούτε έχει λόγο στις αεροπορικές επιχειρήσεις, διότι το 5 CAOC στην Ιταλία και εν προκειμένω ο Ιταλός ΝΑΤΟϊκός διοικητής του αποφασίζει αυτός για τις αποστολές, εκδίδοντας διαταγές επιχειρήσεων ΑΤΟ (Air Tasking Order) χωρίς να ενημερώνει κανέναν.

Το αξιοπερίεργο -και πονηρό- της υπόθεσης είναι ότι για τον Ιταλό διοικητή δεν έχει οριστεί αεροπορική περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι ο Ιταλός ΝΑΤΟϊκός διοικητής θα μπορεί να κατευθύνει τα τουρκικά μαχητικά από τα αεροδρόμιά τους στη Λιβύη μέσω Αθήνας, χωρίς η κυβέρνηση να ενημερώνεται και να έχει λόγο για τίποτε. Επιπροσθέτως, τα συμμαχικά αεροσκάφη θα εκτελούν αποστολές στη Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων από τη Σούδα, τον Αραξο την Ανδραβίδα και αλλού, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να έχει κανέναν απολύτως λόγο σ' αυτές.

Η κατάσταση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πάγια από το 1980 εθνική επιδίωξη: με την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, το 1980, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ισχυρίζονται ότι επιδιώκουν να πετύχουν ώστε η Λάρισα (7 CAOC) να έχει τον έλεγχο του εναέριου χώρου του FIR Αθηνών. Αυτός, άλλωστε, είναι ο λόγος για τον οποίο η Αθήνα έχει αποχωρήσει πολλές φορές από ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις διότι το ΝΑΤΟ δεν εκχωρούσε αυτό τον έλεγχο στη Λάρισα.

Στην παρούσα περίπτωση των συμμαχικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, τα αεροπορικά μέσα που διαθέτει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ θα ελέγχονται από τον Ιταλό διοικητή, αν και χρησιμοποιούν τις ελληνικές βάσεις και θα πετάνε εντός του FIR Αθηνών.

Μας δόθηκε δηλαδή τώρα η ευκαιρία, από το 1980, να αναλάβουμε τον έλεγχο της περιοχής μας και αυτό δεν έγινε.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές των εμπλεκόμενων υπουργείων, η κυβέρνηση συναίνεσε -αν δεν επέμεινε- να πάρει τον έλεγχο το ιταλικό ΝΑΤΟϊκό υποστρατηγείο, προκειμένου να μην το πάρει το 6 CAOC στο Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας. Ομως αυτή η εκδοχή δεν ευσταθεί διότι ήδη το τουρκικό ΝΑΤΟϊκό υποστρατηγείο έπρεπε να είχε καταργηθεί από το 2006, όπως αποφάσισε το ΝΑΤΟ το 2003. (Ωστόσο αυτό παραμένει εν ισχύι λόγω της «ήπιας» ελληνικής στάσης). Το 6 CAOC της Τουρκίας απέχει πάνω από 2.500 χλμ. από τη Λιβύη και δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να έχει τον έλεγχο των αεροπορικών επιχειρήσεων και λόγω απόστασης, αλλά κυρίως διότι παρεμβάλλεται η Λάρισα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τα τουρκικά αεροσκάφη που θα επιχειρούν στη Λιβύη θα διέρχονται νότια της Κρήτης, ώστε να μην προκαλούν με τις πτήσεις τους στο Αιγαίο.

Η «άνευρη» συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης, που παραχώρησε στο 5 CAOC της Ιταλίας την ανεξέλεγκτη χρήση της ελληνικής κυριαρχίας (Σούδα, Ανδραβίδα, Αραξο κ.λπ.) και των ελληνικών αεροπορικών μέσων έχει την εξήγησή της: πρόκειται για νόμο που έχει ψηφίσει η ελληνική Βουλή!

Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2004, το υπουργείο Αμυνας επί κυβέρνησης Ν.Δ. υπέγραψε με το ΝΑΤΟ συμφωνία, η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2009. Με τη συμφωνία αυτή, η Ελλάδα έχει καταστεί «φιλοξενούσα χώρα» (host nation support) και υποχρεούται να παραχωρεί τις ελληνικές βάσεις στον ΝΑΤΟϊκό στρατιωτικό διοικητή, ενώ πολλά από τα οικονομικά έξοδα βαρύνουν πλέον τον Ελληνα φορολογούμενο.

Αυτήν ακριβώς τη συμφωνία έχει εφαρμόσει σιωπηλά αλλά σταθερά η παρούσα κυβέρνηση, υιοθετώντας πλήρως τον όρο «φιλοξενούσα χώρα» για την Ελλάδα, έστω και αν επιχείρησε να ντύσει τη στάση της αυτή με δικολαβισμούς περί παράγωγου δικαίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Και όμως, το 2009, κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ, με τον τότε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό του Χρ. Παπουτσή, είχε δηλώσει ότι η συμφωνία είναι παραχώρηση κυριαρχίας και γι' αυτό την καταψήφισε.

Τότε. Γιατί τώρα το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, όχι μόνο δεν την απέσυρε αλλά την εφάρμοσε κατά γράμμα (σ.σ. Το ΚΚΕ με την αρνητική εισήγησή του το 2009 είχε προβλέψει περίπου επακριβώς μια κατάσταση όπως αυτή της Λιβύης σήμερα και την καταψήφισε. Το ίδιο είχε πράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η συμφωνία του 2009 υπερψηφίστηκε από τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ).

Με βάση την ίδια συμφωνία που εφαρμόζεται σήμερα, το ΝΑΤΟ στέλνει ομάδες εμπειρογνωμόνων για να πραγματοποιήσουν επιτόπια εξέταση (site survey) σε ελληνικές αεροπορικές βάσεις, (π.χ. στην Καλαμάτα) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν -αν χρειαστεί- για τη Λιβύη, χωρίς να μπορεί η Αθήνα να αρνηθεί, με αποτέλεσμα να καθίσταται η ελληνική κυριαρχία ξέφραγο αμπέλι με νόμο του κράτους.

Ναυτικές επιχειρήσεις

Στις επιχειρήσεις των ναυτικών δυνάμεων για το εμπάργκο όπλων, τη διοίκηση και τον έλεγχο των δυνάμεων κράτησε ο ίδιος ο Καναδός διοικητής των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων και δεν τις εκχώρησε σε άλλον, όπως έσπευσε να κάνει με τις αεροπορικές δυνάμεις. (Σε μια τέτοια περίπτωση εκχώρησης, ο διοικητής α' έπρεπε να είναι ο Ελληνας αρχηγός στόλου, διότι είναι ο πλέον κατάλληλος για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.)

Το πιο παράδοξο, όμως, είναι το γεγονός ότι για το ναυτικό εμπάργκο το ΝΑΤΟ έχει καθορίσει συγκεκριμένη περιοχή (βλ. χάρτη). Αν και τα ΝΑΤΟϊκά πλοία περιπολούν νοτίως της Κρήτης για να κάνουν νηοψίες, η περιοχή του χάρτη περιλαμβάνει... τη Θεσσαλονίκη, όλο το Αιγαίο μέχρι την Κρήτη, λες και κάποιος «δεν εμπιστεύεται» τον ελληνικό χώρο για το εμπάργκο όπλων... *

Ιταλία: Καραβιές μεταναστών από Λιβύη

Μετανάστες
ΕΘΝΟΣ

Πλοιάρια γεμάτα μετανάστες που διέφυγαν από τη Λιβύη αρχίζουν να φτάνουν στη νότια Ιταλία, με αποτέλεσμα να οδηγείται στα όρια ασφυξίας η κατάσταση στους εκεί καταυλισμούς υποδοχής που ήδη φιλοξενούν χιλιάδες μετανάστες από την Τυνησία.

Από τον περασμένο Ιανουαρίου, τουλάχιστον 15.000 μετανάστες έχουν φτάσει στο νησάκι της Λαμπεντούζα. Πολλές χιλιάδες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα υποδοχής στην ενδοχώρα, ωστόσο στο νησί παραμένουν πάνω από 5.000.

Ιταλία: Καραβιές μεταναστών από Λιβύη

«Μέχρι σήμερα οι μόνοι μετανάστες που είχαν φτάσει στη Λαμπεντούζα ήταν Τυνήσιοι», δήλωσε η Λάουρα Μπολντρίνι, εκπρόσωπος της αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Είναι η πρώτη βάρκα που έρχεται από τη Λιβύη» πρόσθεσε η ίδια, αναφερόμενη σε πλοιάριο που κατέπλευσε τη νύχτα του Σαββάτου, συνοδευόμενο από σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής, στο μικρό νησάκι Λινόζα, 50 χλμ βόρεια της Λαμπεντούζα. Στο πλοιάριο επέβαιναν περίπου 300 μετανάστες.

Οι αρχές δηλώνουν πως μέσα στις επόμενες ώρες αναμένονται πολλά ακόμη πλοιάρια από τη Λιβύη, με εκατοντάδες άτομα το καθένα. Ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα - η οποία απέχει μόλις 160 χλμ από τις ακτές της Τυνησίας - ζητεί απεγνωσμένα βοήθεια γιατί οι υποδομές του νησιού του δεν επαρκούν, ενώ οι κάτοικοι φοβούνται την εκδήλωση επιδημιών στους καταυλισμούς.

Αποκαλύψεις Wikileaks για το Κυπριακό

Ιστορία-Αναλύσεις
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Να διασφαλιστεί ότι το Κυπριακό δεν θα μεταφερθεί στην ατζέντα της Ε.Ε. και ότι θα αναλάβουν οι ίδιοι οι Κύπριοι την διαδικασία. Αυτοί είναι οι δύο στόχοι της αμερικανικής διπλωματίας ενάμισι χρόνο μετά το δημοψήφισμα του 2004, όπως προκύπτει από αποκαλύπτικά έγγραφα που δημοσιεύτηκα στην ιστοσελίδα Wikileaks, του Τζούλιαν Ασανζ.

Στο Wikileaks δημοσίευτηκαν τηλεγραφήματα μεταξύ των αμερικανικών πρεσβειών Λευκωσίας και Αθήνας, που χρονολογούνται το φθινόπωρο του 2005, και αφορούν το Κυπριακό ζήτημα.

Σε ένα από αυτά, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η όλη συζήτηση για το αν το Σχέδιο Ανάν αποτελεί "βάση διαπραγμάτευσης", "βάση λύσης", "σημείο αναφοράς" ή "σημείο εκκίνησης", είναι στείρα και αντιπαραγωγική. "Δεν θέλουμε να δώσουμε μάχη σε αυτό το πεδίο. Το απλό γεγονός είναι πως θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο επίλυσης του ΟΗΕ, ώστε να γίνει αποδεκτό και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν βοηθά σε τίποτα να προσποιούμαστε πως τα πράγματα δεν έχουν έτσι αλλά αλλιώς" αναφέρει η συντάκτρια του κειμένου και Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Παραλήπτες του τηλεγραφήματος είναι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι αμερικανικές πρεσβείες σε Άγκυρα, Αθήνα και Λονδίνο και οι διπλωματικές αποστολές στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες.

Απάντηση έρχεται από την πρεσβεία στην Αθήνα, με διαπιστώσεις και εισηγήσεις του πρέσβη Τσαρλς Ρις. Μεταξύ άλλων καταγράφεται ότι "προκειμένου να εξέλθουμε από το τέλμα, να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις και να αλλάξει το κλίμα, εισηγούμαστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο όπως η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών διορίσει μια "ομάδα σοφών", η οποία να αποτελείται από διακεκριμένους Έλληνες, Τούρκους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, με επικεφαλής μια διεθνούς κύρους προσωπικότητα. Για να είναι επιτυχής, μια τέτοια ομάδα πρέπει να έχει εξειδικευμένη εντολή, η οποία να αποκλείει διαμφισβητούμενες διαδικασίες τύπου συζητήσεων με μηδενικό αποτέλεσμα και να εστιάζει στο ενδεχόμενο ενός θετικού κοινού μέλλοντος, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν μαζί στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας".

Διατυπώνεται ότι βραχυπρόθεσμα, η Ελλάδα θα πρέπει να επαναλάβει τη δέσμευσή της για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, πως η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη και πως ο τόπος (locus) των προσπαθειών παραμένουν τα Η.Ε. (και όχι η Ε.Ε.). Αλλά και ότι μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να βρεθούν θέματα τα οποία είναι σημαντικά για τον Τ. Παπαδόπουλο και τα οποία εξαρτώνται από τη βοήθεια της Ελλάδας. Ίσως έτσι δημιουργηθούν οι συνθήκες για την άσκηση των κατάλληλων πιέσεων.

Επίσης, ο πρέσβης στην Αθήνα υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο "να εντοπίσουμε 2-3 μέλη - "κλειδιά" που να συμφωνούν με την άποψη πως η Ε.Ε. δεν είναι το σωστό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να επιδιωχθεί μια συνολική λύση του Κυπριακού".

Δυο στρατόπεδα αλλάζουν τη ζωή των Σερραίων

Στρατός
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δυο σημαντικές εισηγήσεις για την αξιοποίηση των δυο μεγάλων στρατοπέδων στον αστικό ιστό των Σερρών («Παπαλουκά» και «Εμμανουήλ Παππά») παρουσιάστηκαν στο 4ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Μακεδονίας. Η αξιοποίηση και το «πρασίνισμα» των δυο στρατοπέδων αποτελούν κρίσιμη παράμετρο για το μέλλον της ίδιας της πόλης των Σερρών, κάτι άλλωστε που συγκεντρώνει και την ομόφωνη γνώμη των τοπικών φορέων, οι οποίοι προβάλλουν την ένταξη των μεγάλων αυτών χώρων στην καθημερινότητα της πόλης και πάλεψαν περίπου δέκα χρόνια για να αποδοθούν οι χώροι στην τοπική κοινωνία, κάτι το οποίο πέτυχαν στο τέλος του 2010.

Η έλλειψη υπαίθριων δημόσιων χώρων και χώρων υψηλού πρασίνου είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα στα αστικά κέντρα και παίζει καθοριστικό ρόλο στην υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. Η επανάχρηση και η ένταξη στον αστικό ιστό της πόλης των Σερρών των δυο στρατοπέδων, με βάση τις αρχές του περιβαλλοντικού σχεδιασμού, αναμένεται να δώσουν λύσεις σε μια σειρά προβλημάτων για την πόλη και κυρίως να βελτιώσουν το μικροκλίμα, να την αναβαθμίσουν και να προσφέρουν πολύτιμους χώρους στη ζωή των Σερραίων.

«Παπαλουκά»

«Το χρονικό της δόμησης των στρατοπέδων ξεκίνησε όταν το ελληνικό κράτος ψήφισε το νόμο 8052/92 που ευτυχώς δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ο νόμος εξήγγειλε την απομάκρυνση των στρατοπέδων από τα αστικά κέντρα. Η εφαρμογή του απαιτούσε, το 25% των στρατοπέδων να πουληθεί σε ιδιώτες ώστε να οικοδομηθεί», επισημαίνουν στην εργασία τους για την ανάπλαση του στρατοπέδου «Παπαλουκά» με περιβαλλοντικά κριτήρια η καθηγήτρια στο ΤΕΙ Σερρών, Παναγιώτα Αλεξιάδου, και ο χημικός περιβαλλοντολόγος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, Κώστας Νικολάου.

Το στρατόπεδο «Παπαλουκά» βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης, πάνω από τον παλιό περιφερειακό δρόμο, και εντάσσεται εξολοκλήρου στον πολεοδομικό ιστό. Ο χώρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τις τουρκικές στρατιωτικές αρχές, ενώ μετά την απελευθέρωση το 1913 εγκαταστάθηκε ο ελληνικός Στρατός. Η έκταση περιήλθε στο ελληνικό Δημόσιο από το αντίστοιχο τουρκικό και είναι 124 στρ.

Το συνολικό σχέδιο ανάπλασης της περιοχής, σύμφωνα με τους εισηγητές, προβλέπει:

- Κατεδάφιση των παλιών κτισμάτων που δεν έχουν αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον.

- Διατήρηση και αποκατάσταση αυτών που παρουσιάζουν ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

- Δημιουργία κοινόχρηστων υπαίθριων χώρων με περιβαλλοντικά κριτήρια.

- Δημιουργία χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των χρηστών του πάρκου της περιοχής.

Στο σχεδιασμό προβλέπεται ο χώρος του στρατοπέδου να διαμορφωθεί έτσι ώστε να μπορεί να έχει χρήσεις αναψυχής και πολιτισμού. Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις, αφού αποκατασταθούν, θα επαναχρησιμοποιηθούν. Το πάρκο θα συνδέσει το αστικό με το περιαστικό πράσινο, με χρήσεις πολιτιστικές και κοινωνικές. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι στο νέο σχεδιασμό πρέπει να συμπεριληφθούν και χώροι στάθμευσης για ευκολότερη πρόσβαση στο χώρο.

Οι πολιτιστικές χρήσεις θα περιλαμβάνουν αίθουσες για θέατρο, χορό, ζωγραφική, κεραμική, συντήρηση έργων τέχνης και αγιογραφία, ωδείο, δραστηριότητες που ήδη λειτουργούν από το δήμο αλλά είναι διασκορπισμένες σε διαφορετικά κτίρια και περιοχές μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα. Οι κοινωνικές χρήσεις περιλαμβάνουν βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς με βάση και τις πολύ μεγάλες ανάγκες των Σερρών σε τέτοιους χώρους. Προβλέπονται επίσης εγκατάσταση υπηρεσιών του δήμου και της περιφέρειας, χώροι πρασίνου και αναψυχής με αυτοφυείς περιοχές, πλατείες, παιδικές χαρές κ.τ.λ. Δημιουργείται δίκτυο από μονοπάτια και προβλέπεται ότι η κίνηση των οχημάτων των επισκεπτών θα είναι ελεύθερη μόνο μέχρι τα σημεία στάθμευσης, ενώ στο υπόλοιπο δίκτυο επιτρέπεται η κίνηση μόνον οχημάτων εξυπηρέτησης (απορριμματοφόρα, οχήματα τροφοδοσίας και σχολικά) και άμεσης ανάγκης (ασθενοφόρα, ΑΜΕΑ και πυροσβεστικά). Διαμορφώνεται ποδηλατόδρομος, ο οποίος μπορεί να ενοποιηθεί με τον ποδηλατόδρομο που συνδέει την πόλη με το ΤΕΙ Σερρών. Ο κτιριακός όγκος του στρατοπέδου αποτελείται από 16 κτίρια. Προτείνεται η αποκατάσταση και η επανάχρηση των 14 κτιρίων, ενώ κατεδαφίζονται τα φυλάκια και οι σκοπιές. Η παλιά περίφραξη του στρατοπέδου φυτεύεται κατά μήκος ώστε τα φυτά που χρησιμοποιούνται να δημιουργήσουν ένα τείχος ηχοπροστασίας. Κεντρικά του πάρκου προτείνεται η κατασκευή μίας λίμνης και ανοιχτών καναλιών που θα συνδέονται μεταξύ τους με σκοπό τη συγκράτηση του βρόχινου νερού. Δημιουργούνται αθλητικές εγκαταστάσεις με χωμάτινα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ και ανοιχτοί χώροι με χλοοτάπητα. Προβλέπονται επίσης παιδότοποι και παιδικές χαρές, καθιστικά, στέγαστρα, πέργκολες, κιόσκια, φωτιστικά, δοχεία απορριμμάτων, ράμπες πρόσβασης και ειδικός εξοπλισμός κτιρίων και υπαίθριων χώρων για άτομα με ειδικές ανάγκες.

«Ε. Παππά»

Σε εισήγησή τους, όπου εξετάζεται η περίπτωση του στρατοπέδου «Εμμανουήλ Παππά» στις Σέρρες, τα στελέχη του ΤΕΙ Σερρών, Ελ. Παναγιωτόπουλος, Γ. Καριώτης, Μ. Ε. Θεοδωρίδου, Γλ. Καριώτου και Στ. Καριώτης, σημειώνουν πως η πρόταση πολεοδόμησης του συγκεκριμένου χώρου μπορεί να αποτελέσει πρότυπο παράδειγμα.

Με βάση τη συγκεκριμένη πρόταση, εκχωρούνται περίπου 64 στρ. δομήσιμης έκτασης στην Υπηρεσία Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων και παραμένουν στο δήμο Σερρών για κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις περίπου 57 στρ., χωρίς να περιλαμβάνονται το οδικό δίκτυο και το στρατόπεδο «Παπαλουκά» συνολικού εμβαδού 124 στρεμμάτων.

Στο χώρο του στρατοπέδου προβλέπονται, εκτός της δόμησης, χώροι πρασίνου, περιλαμβανομένου και ενός δασυλλίου, γυμνάσιο, νηπιαγωγείο, αθλητικές εγκαταστάσεις (αντισφαίριση, άρση βαρών), παιδικός σταθμός, παγοδρόμιο, κέντρο ηλεκτρονικών υπολογιστών, δημοτικό αναψυκτήριο, ΚΑΠΗ, πολιτιστικοί χώροι (χορός κ.τ.λ.), χώροι ιατρικής περίθαλψης, παιδικές χαρές, ταχυδρομείο, ΚΕΠ και Μουσείο Υλικού Πολέμου.

«Tυφλά» F-16 και Eurofighter

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ενα από τα θέματα που φαίνεται να απασχολούν την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα είναι οι αμυντικοί εξοπλισμοί της Ελλάδας και η προώθηση των συμφερόντων αμερικανικών εταιρειών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια σειρά τηλεγραφημάτων που έχουν έρθει στη κατοχή της «Κ» για μια παρτίδα από αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 που όπως αποδείχτηκε έχουν μεγάλες ελλείψεις μέχρι και σήμερα.

Τον Μάρτιο του 2000 ο τότε υπουργός Αμύνης, Ακης Τσοχατζόπουλος υπογράφει την παραγγελία για 60 (Peace Xenia III) F-16 στην τιμή των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα αεροσκάφη είναι της αμερικανικής εταιρείας Locκhead Martin, ενώ το σύστημα αυτοπροστασίας είναι μιας άλλης αμερικανικής εταιρείας, της Raytheon.

Τα αεροσκάφη παραλαμβάνονται το 2003 και από την αρχή το σύστημα αυτοπροστασίας τους δεν λειτουργεί. Το σύστημα αυτοπροστασίας στα μαχητικά αεροσκάφη θεωρείται απολύτως απαραίτητο, καθώς χωρίς αυτό, το αεροσκάφος δεν έχει κανένα τρόπο να προστατευθεί ή να αντιμετωπίσει οποιουδήποτε είδους επίθεση, και είναι -όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται- τυφλό.

Εννιά χρόνια μετά την παραγγελία το πρόβλημα με το σύστημα αυτοπροστασίας των F-16 φαίνεται σύμφωνα με την ίδια σειρά τηλεγραφημάτων να μην έχει λυθεί ακόμη. Ετσι, τα «τυφλά F-16» είναι από τα πρώτα θέματα που φαίνεται να συζητεί ο νέος υπουργός Αμύνης, Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Αμερικανό πρέσβη Σπέκχαρντ. Στο τηλεγράφημα της 4ης Νοεμβρίου του 2009 ο Αμερικανός πρέσβης ενημερώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για «τα παράπονα» του υπουργού Αμύνης σε σχέση με τη λειτουργία των F-16.

«Ο υπουργός παραπονιέται για ένα πρόβλημα που έχει το σύστημα αυτοπροστασίας στο Peace Xenia III F-16 και ότι οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη», γράφει ο Σπέκχαρντ, σημειώνοντας δίπλα σε παρένθεση, ότι το πρόβλημα προέκυψε λόγω των διαπραγματεύσεων που έχουν διακοπεί μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας Raytheon και του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, κι έτσι «κανένα από τα αεροσκάφη δεν έχει εγκατεστημένο το σύστημα αυτοπροστασίας».

Εναν μήνα αργότερα, ο Βενιζέλος επισκέπτεται ξανά τον Αμερικανό πρέσβη για το ίδιο θέμα. Στο τηλεγράφημα 09ATHENS1605 που έπεται της συνάντησης, ο Βενιζέλος φαίνεται να επαναλαμβάνει στον πρέσβη ότι το φταίξιμο είναι της αμερικανικής εταιρείας Raytheon, αλλά αυτήν τη φορά ζητεί και τη βοήθειά του προς επίλυση της διαφοράς.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο πρέσβης ρωτά τον Βενιζέλο και για τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να έχει αποφασίσει αγορά Eurofighter για να καλύψει τις ανάγκες σε μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς. «Μην ακούτε αυτά που γράφονται γιατί είναι ανακριβή», απαντά ο Βενιζέλος στον Σπέκχαρντ, διαβεβαιώνοντάς τον ότι δεν έχει πάρει «καμία απόφαση ακόμα».

Ο πρέσβης κλείνει το τηλεγράφημα με ένα προσωπικό σχόλιο. «Η συναλλαγή μεταξύ της Raytheon και της ελληνικής κυβέρνησης είναι απευθείας εμπορική και όχι διακρατική», έτσι, συνεχίζει ο πρέσβης, οι εναλλακτικές της αμερικανικής κυβέρνησης είναι περιορισμένες. Τα «προβληματικά» Peace Xenia III F-16, σε συνδυασμό με την πολιτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρώπη δεν θα βοηθήσουν τις αμερικανικές εταιρείες όταν το υπουργείο Αμυνας θα αποφασίσει τι αεροπλάνα θα πάρει στο μέλλον. Ο πρέσβης καταλήγει ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία την προηγούμενη εμπειρία με την Raytheon για να πάρει τα Eurofighter παρ’ όλο που είναι και πιο ακριβά.

Τα ναυπηγεία ως... μοχλός πίεσης

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στο ίδιο έργο θεατής βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την πρόσφατη αίτηση της διοίκησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας για υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Προηγήθηκε, πριν από ενάμιση χρόνο, η περιπέτεια των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η γερμανική διοίκηση των οποίων απειλούσε με λουκέτο αν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν διευθετούσε τα εκκρεμή ζητήματα της σύμβασης των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Ανάλογο δίλημμα τίθεται σήμερα από τη διοίκηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, σε περίπτωση που το υπουργείο δεν επιλύσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη χρηματοδότηση του προγράμματος ναυπήγησης των πυραυλακάτων.

Τον περασμένο μήνα η ΒΑΕ (British Aerospace), κύριος υποκατασκευαστής των πυραυλακάτων, κατήγγειλε τη σύμβαση διαμαρτυρόμενη για οφειλές των ναυπηγείων προς αυτή, ύψους 54,3 εκατ. ευρώ. Η καταγγελία της σύμβασης ενδέχεται να «τινάξει στον αέρα» το πρόγραμμα ναυπήγησης των δύο τελευταίων πλοίων («Καραθανάσης», «Βλαχάκος»), που προβλέπεται να παραδοθούν το 2012 και στις αρχές του 2013 αντίστοιχα. Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει ήδη δαπανήσει 228 εκατ. ευρώ αποπληρώνοντας το 81% του συνολικού τιμήματος των δύο πυραυλακάτων, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας εμφανίζονται να οφείλουν στους υποκατασκευαστές του προγράμματος τουλάχιστον 84 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, η ναυπήγηση των πλοίων βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Στο ένα έχει κατασκευαστεί η τρόπιδα του σκάφους, στο άλλο έχουν χτιστεί επιπλέον η γάστρα και η υπερκατασκευή του πλοίου. Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση των ναυπηγείων, επικαλούμενη τη διάσωση των 800 θέσεων εργασίας και την ολοκλήρωση των εργασιών ναυπήγησης των πυραυλακάτων, απαιτεί οικονομική στήριξη από την ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας. Ζητεί δηλαδή την καταβολή 72 εκατ. ευρώ που απομένουν για την αποπληρωμή του προγράμματος, την άμεση παραλαβή της πέμπτης πυραυλακάτου ώστε να εισπραχθούν 7,1 εκατ. ευρώ, καθώς και την καταβολή 26 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο, όπως υποστηρίζουν τα ναυπηγεία, προέρχεται από τις αναπροσαρμογές τιμών στις συμβάσεις προμήθειας των πέντε πρώτων πυραυλακάτων και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων παλαιότερων. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, το ΓΕΝ τις επόμενες ημέρες θα καταβάλει μέρος του ποσού από τις αναπροσαρμογές τιμών στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για να διευκολύνει τα ναυπηγεία, ενώ ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί τι τελικώς θα απογίνει με τις άλλες απαιτήσεις των ναυπηγείων και των πιστωτών της εταιρείας.

Οπως και στην περίπτωση Σκαραμαγκά, η απειλή του «λουκέτου» ή πτώχευσης ή ακύρωσης των προγραμμάτων ναυπήγησης λειτουργούν ως μοχλός πίεσης προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προκειμένου τα ναυπηγεία να εξασφαλίσουν νέες εξοπλιστικές συμβάσεις. Ο όμιλος Ταβουλάρη, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα ναυπήγησης των γαλλικών φρεγατών το οποίο, όπως και σχεδόν όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα, έχει παγώσει εξαιτίας της κρίσης χρέους που πλήττει τη χώρα. Κι όλα αυτά, ενώ τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας πορεύονται εδώ και αρκετά χρόνια μόνο με τις κρατικές παραγγελίες.

«Υποβρύχιες» μίζες στον Σκαραμαγκά

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Λεηλασία δημοσίου χρήματος, παράνομες πληρωμές και δωροδοκίες -ακόμα και συνδικαλιστών στον χώρο των Ναυπηγείων- περιγράφονται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στο πόρισμα του ΣΔΟΕ που πυροδότησε ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση των υποβρυχίων που έχει πάρει πλέον τον δρόμο για τη Βουλή. Το κλιμάκιο που ανέλαβε το βαρύ έργο του ελέγχου κατέγραψε αποκαλυπτικά ευρήματα, ερευνώντας κυρίως στο πεδίο των συμβάσεων για τα αντισταθμιστικά οφέλη που αποτέλεσαν, όπως προκύπτει, το όχημα για τις μίζες και τις παράνομες πληρωμές.

Οι συμβάσεις αυτές που έτρεξαν ώς το 2009 ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ και εμπλέκουν στην υπόθεση, εκτός από υπογράφοντες γενικούς γραμματείς εξοπλισμών, γνωστές εταιρείες μέσω των οποίων έγινε το «πάρτι» των παράνομων πληρωμών. Επίσης εντοπίστηκαν και εταιρείες «μαϊμού» με ανύπαρκτο έργο που πληρώθηκαν αδρά. Είναι ενδεικτικό ότι από το άνοιγμα λογαριασμών συνδικαλιστή, αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, προκύπτει απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Ανάμεσα σε εκείνους που ελέγχθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκει και πολιτικό πρόσωπο με πολυετή δράση στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, από τα πλέον γνωστά αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Τα οχήματα για τις μίζες

Οι εταιρείες που ελέγχθηκαν για την υλοποίηση των αντισταθμιστικών προγραμμάτων ανέρχονται σε δεκάδες και οι αποκλίσεις που εντοπίστηκαν είναι τεράστιες, αφήνοντας άφωνους τους μετέχοντες στο κλιμάκιο των ελέγχων. Μόνο στις συμβάσεις για τα αντισταθμιστικά, που αφορούν την αγορά των 4 υποβρυχίων, εντοπίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΣΔΟΕ, 100 εκατ. ευρώ που δεν δικαιολογούνται.

Ενδεικτικά από τους ελέγχους προέκυψε ότι:

Γνωστή εταιρεία τηλεπικοινωνικού υλικού, που ανέλαβε να εκτελέσει συμβάσεις ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ, εκτέλεσε μόνο μία σύμβαση ύψους 6 εκατ. ευρώ. Από τους ελέγχους προέκυψε διαφορά που φθάνει τα 77 εκατ. ευρώ! Αλλη εταιρεία που ανέλαβε έργα στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών, ύψους 73 εκατ. ευρώ, εκτέλεσε έργα αξίας 50 εκατ. ευρώ. Τα άλλα είναι άγνωστο πού κατέληξαν. Αλλη σύμβαση με εταιρεία για κατασκευή 12 σκαφών υλοποιήθηκε μόνο κατά το ήμισυ -για τα έξι- ενώ σύμβαση για κατασκευή βαγονιών δεν υλοποιήθηκε καθόλου.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τις συμβάσεις των αντισταθμιστικών που αφορούν την επισκευή υποβρυχίων συνολικής αξίας περί τα 850 εκατ. ευρώ. Τέτοιο είναι το μέγεθος της όλης υπόθεσης, που ο λογιστής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που είχαν αναλάβει την κατασκευή τριών υποβρυχίων, όταν εξετάστηκε, δεν γνώριζε την ύπαρξη εταιρειών που είχαν υπογράψει συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ!

Και βέβαια πουθενά δεν βρέθηκαν στοιχεία για καταβολή εκατομμυρίων ευρώ που προέκυπταν από τις ρήτρες των συμβάσεων για τις καθυστερήσεις, τα πρόστιμα για υπερημερίες και λοιπά. Ούτε ένα ευρώ για τον όρο της σύμβασης που αφορούσε τα δικαιώματα προμήθειας άδειας, που προβλέφθηκαν, καθώς τα υποβρύχια που κατασκευάστηκαν ήταν τα πρώτα στο είδος τους.

Εταιρείες «μαϊμού»

Στα χαρτιά εντοπίστηκαν και εταιρείες που εμφανίζονταν να έχουν υπογράψει συμβάσεις πολλών εκατομμυρίων, όμως από τον έλεγχο που ακολούθησε δεν εντοπίστηκαν πουθενά. Ηταν εταιρείες - σφραγίδες, δίχως κανένα έργο. Και όμως, μία από αυτές εισέπραξε περί τα 22 εκατ. ευρώ!

Τα αποκαλυπτικά ευρήματα που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, καθώς αναμένονται στοιχεία από το άνοιγμα λογαρισμών για 70 πρόσωπα και 10 εξωχώριες εταιρείες, αξιολογούνται από την αρμόδια εισαγγελέα που έχει πια εισέλθει στο στάδιο της εξέτασης ως υπόπτων 37 ατόμων, ενώ παράλληλα τμήμα μόνο της δικογραφίας πήρε τον δρόμο για τη Βουλή. Μεταξύ των υπόπτων έχει κληθεί και πρώην γ. γ Εξοπλισμών, γνωστό πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όπως και ένας από τους πρώην πανίσχυρους διευθύνοντες συμβούλους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Τα υποβρύχια κατάπιαν €150 εκατ.

Εξοπλισμοί
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σοκάρει η αναφορά του πορίσματος στους συνδικαλιστές Γ. Κοντάκη, Στ. Μαρκάτο και Ι. Μίχα. «Σημειώνουμε» επισημαίνεται «ότι κατά τον έλεγχο που διενεργήσαμε στα Ναυπηγεία (ΕΝΑΕ) διαπιστώθηκε ότι ο κ.Κοντάκης ήταν κατά το κρίσιμο διάστημα πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στην ΕΝΑΕ, ενώ στη διοίκηση ήταν και οι κκ. Ι.Μίχας και Στ.Μαρκάτος.

Σύμφωνα με τα έγγραφα-καταγγελίες που απεστάλησαν στην υπηρεσία μας,οι Μίχας και Μαρκάτος από τα έτη 1.1.2007 ως τις 31.12.2010 ήταν νομάρχης και αντινομάρχης Πειραιά, πλην όμως πληρώνονταν από τα ΕΝΑΕ...Και οι τρεις καταγγέλλεται ότι μετείχαν στις διαπραγματεύσεις και εκφράζονταν ευνοϊκά υπέρ των γερμανικών εταιρειών...» . Και οι τρεις εκλήθησαν ως ύποπτοι για ανωμοτί εξηγήσεις από τις εισαγγελείς κυρίες Πόπη Παπανδρέου και Ευγενία Κυβέλου που διερευνούν την υπόθεση.

Επίσης λογαριασμός του αξιωματικού του Ναυτικού Πάνου Στάμου στην τράπεζα Royal Βank of Scotland στην Ελλάδα φαίνεται να έχει δεχθεί για το έτος 1999 ποσό 3.320.000 δρχ. από την εταιρεία Μarine and Ιndustrial Εnterprises, συμφερόντων του επιχειρηματία Ματαντού, του προμηθευτή δηλαδή των υποβρυχίων. Από έλεγχο της φορολογικής του δήλωσης, επισημαίνουν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, εμφανίζεται να αγοράζει ακίνητο αξίας 155.137.014 δρχ. και να καλύπτεται το ποσό αυτό από δάνεια ή δωρεές.

Η κυρίαρχη επισήμανση του πορίσματος είναι ότι υπάρχει «εμπλοκή της εταιρείαςπου αντιπροσωπεύει τους γερμανούς προμηθευτές (της εταιρείας του Μιχάλη Ματαντού ΜΙΕ, με έδρα τον Πειραιά) με τα Ελληνικά Ναυπηγεία (ΗDW)αλλά και με εκείνους τους παράγοντες από το υπουργείο Αμυναςπου έπρεπε να ελέγχουν την πρόοδο και την υλοποίηση των συμβάσεων».

Δώδεκα εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Μιχάλη Ματαντού έχουν εντοπίσει οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Οπως επισημαίνεται στο πόρισμα, ο επιχειρηματίας ως το 2003 ήταν διαχειριστής της ΜΙΕ Ελλάς ΕΠΕ, ο δε Αντώνης Χάγιας ήταν υπάλληλος από το 1997 στην αρχική εταιρεία Μarine Ιndustrial. Ο Αλέξανδρος Παπαντωνίου, ο άλλος διαχειριστής, αγόρασε στη συνέχεια ολόκληρη την εταιρεία από το πρώην αφεντικό τους. Η ελληνική ΜΙΕ για το 2004-2005 και το 2006 συναλλάσσεται με την κυπριακή ΜΙΕ Εurope LΤD και οι συναλλαγές ανέρχονται στο ποσό των 3.600.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ παρατηρείται ότι σε όλα τα τιμολόγια πληρωμών του υπουργείου Αμυνας και κυρίως σε έγγραφο που υπογράφεται από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΥΠΕΘΑ Αντώνη Κάντα υπάρχει κοινοποίηση προς την εταιρεία ΜΙΕ και τον Αντώνη Χάγια.

Οπως επισημαίνεται στην πρώτη σελίδα του πορίσματος, το κόστος κατασκευής των υποβρυχίων (βασική τιμή της κύριας σύμβασης) προσδιορίστηκε στο ποσό του 1.385.277.117 ευρώ. Υπεγράφη στις 15 Φεβρουαρίου 2000 από τους Ι. Σμπώκο (γενικό διευθυντή Εξοπλισμών) και Σωτ.Εμμανουήλ (εκπρόσωπο των Ναυπηγείων).

Καταγράφεται επίσης ότι η σύμβαση υπ΄ αριθμ. Υ2341 μεταξύ Ελληνικών Ναυπηγείων και Ferrostaal υπογράφεται μεταξύ του Σωτ. Εμμανουήλ και του προέδρου του ΔΣ της ΗDW Dirk Rathjens αλλά και του Ηanfried Ηaun, μέλους του ΔΣ της Ferrostaal. Ο τελευταίος είχε προφυλακιστεί επί έξι μήνες από την Εισαγγελία του Μονάχου στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται εκεί και μίλησε αργότερα στην απολογία του για «πληρωμές» και σε τρίτους στη χώρα μας για να πάρουν τα έργα τα Ναυπηγεία.

Σχετικά με τις τροποποιητικές συμβάσεις, που υπογράφονται στη συνέχεια και από τον πρώην γενικό γραμματέα του ΥΠΕΘΑ Σπ.Τραυλό, παρατηρείται από το ΣΔΟΕ ότι οι τροποποιήσεις έχουν αναγραφεί χειρόγραφα στην κύρια σύμβαση, ενώ οι αλλαγές στην αρχική αξία της σύμβασης δεν συνοδεύονται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η Χάγη έχει «αγκάθια» και για την Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το χρονοδιάγραμμα στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, το οποίο έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας με τη συνέντευξή του στην «Κ» την περασμένη Κυριακή, δείχνει να προβληματίζει έμπειρους διπλωμάτες ως προς τη σκοπιμότητα και την αποτελεσματικότητά του. Το σίγουρο είναι ότι σε μεγάλο βαθμό εξέπληξε πολλούς στο υπουργείο Εξωτερικών, σε υπηρεσιακό επίπεδο, που δεν ήταν ενήμεροι των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας να προβεί σε αυτή τη δημόσια τοποθέτηση, η οποία διαμορφώνει νέα δεδομένα στα ελληνοτουρκικά.

Από τη διατύπωση του κ. Δρούτσα και ιδιαίτερα από την αναφορά του ότι θα κριθεί η αξιοπιστία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις κινήσεις του μετά τις εκλογές, σε σχέση με τις διερευνητικές επαφές, διπλωματικές πηγές εξάγουν το συμπέρασμα ότι ο κ. Ερντογάν έχει αναλάβει σχετικές δεσμεύσεις, ουσιαστικά έχει αποδεχθεί ή έχει συνδιαμορφώσει χρονοδιάγραμμα στις διερευνητικές επαφές, με ορόσημο τις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία. Η ελληνική πλευρά είχε θέσει, διά στόματος του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, θέμα χρονοδιαγράμματος από πέρυσι τον Μάιο, όταν άρχισαν εκ νέου οι διερευνητικές επαφές, με διάθεση εντατικοποίησης της διαδικασίας.

Εδώ και καιρό έχει διαφανεί ότι στο πλαίσιο των διερευνητικών υπάρχει καταρχήν συμφωνία όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα, με κυμαινόμενο και διαφοροποιημένο εύρος κατά περιοχή. Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ότι το Καστελλόριζο δεν περιλαμβάνεται στη συζήτηση αυτή και η αντίδραση της Αθήνας ότι «συζητάμε για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας από τον Εβρο μέχρι το Καστελλόριζο», αναδεικνύουν ένα σημείο, στο οποίο οι δύο πλευρές ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει.

Στις τάξεις των διπλωματών, σε σχέση με την απόφαση του κ. Δρούτσα να αναφερθεί δημοσίως σε χρονοδιάγραμμα, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Ορισμένοι επισημαίνουν ότι είναι χρήσιμο να υπενθυμίζεται στην Τουρκία ότι η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο των διερευνητικών διεξάγεται εντός συγκεκριμένων παραμέτρων, μία από τις οποίες είναι και η χρονική διάρκειά τους.

«Αγκάθια»

Δεν λείπουν και εκείνοι που αναφέρουν, ωστόσο, ότι η Αθήνα κινδυνεύει να εγκλωβιστεί στο χρονοδιάγραμμα που η ίδια προβάλλει. Οπως λένε, η Αγκυρα μπορεί κάλλιστα να αποδεχθεί την πρόταση για παραπομπή στη Χάγη, εξέλιξη που θα προσδώσει νέα, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη διαδικασία. Η προσφυγή στη Χάγη προϋποθέτει τη σύνταξη συνυποσχετικού από τις δύο πλευρές, η οποία έχει «αγκάθια» και για τη χώρα μας, που θα πρέπει να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα: εάν αποδέχεται ότι υπάρχουν περισσότερες της μιας (υφαλοκρηπίδα) διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, ώστε αυτές να καταγραφούν στο συνυποσχετικό. Εμπειροι διπλωμάτες τονίζουν ότι η Τουρκία θα θελήσει, στην περίπτωση σύνταξης συνυποσχετικού, να συμπεριλάβει σε αυτό όλες τις διεκδικήσεις και τις αμφισβητήσεις της.

Η Αθήνα θα πρέπει να απαντήσει επίσης για τη θέση της επί της τουρκικής θεωρίας των «γκρίζων ζωνών», από την οποία εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί η Αγκυρα. Είναι αποδεκτή από ελληνικής πλευράς η από κοινού παραπομπή του θέματος στη Χάγη και υπό ποίες προϋποθέσεις;

Ενα άλλο θέμα επί του οποίου οι δύο πλευρές θα κληθούν να συμφωνήσουν κατά τη σύνταξη συνυποσχετικού, είναι η νομική βάση επί της οποίας θα ζητηθεί η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Η Αθήνα επαναλαμβάνει στις τοποθετήσεις της ότι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι το πλαίσιο εντός του οποίου εξετάζει και εδραιώνει τις θέσεις της. Ωστόσο, η Αγκυρα, που δεν έχει κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, εκτιμάται ότι σε περίπτωση προσφυγής στη Χάγη θα έθετε θέμα διαφορετικής νομικής βάσης. Το επιχείρημα που η Τουρκία κατά καιρούς ανασύρει και προβάλλει είναι ότι το Αιγαίο είναι κλειστή θάλασσα και ως τέτοια θα πρέπει να αξιολογηθεί.

Ο «ψυχρός πόλεμος» για τους αγωγούς

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Η Ελλάδα έχει αναπάντεχα βρεθεί στο επίκεντρο των ενεργειακών θεμάτων, εξαιτίας των αγωγών TGI και Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη», σημειώνει τον Μάρτιο του 2006 σε τηλεγράφημά του, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, με σκοπό να προετοιμάσει την τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις για την επικείμενη επίσκεψη Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον. Ο ίδιος συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι «ανησυχούμε για την αρπακτική Γκάζπρομ» και ότι «οι Eλληνες δεν πρέπει να γεμίσουν τον αγωγό Τουρκίας Ελλάδας Ιταλίας με αέριο της Γκάζπρομ», αλλά με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, έτσι ώστε να μην μετατραπεί ο αγωγός σε ένα ακόμη «εξάρτημα» του ενεργειακού μονοπωλίου της «Γκάζπρομ».

Η ισορροπία Ελλάδας - ΗΠΑ

Οταν τον Απρίλιο του 2008, ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής Μάθιου Μπράιζα έφτανε στην Ελλάδα, κύριο μέλημά του, σύμφωνα με σειρά αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων που βρίσκονται στην κατοχή της «Κ», ήταν τα ενεργειακά ανοίγματα της Ελλάδας και συγκεκριμένα η προσπάθεια της Αμερικής να προωθήσει τον αγωγό φυσικού αερίου TGI (Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας) από τη μια, και η ανησυχία για το «φλερτ» της κυβέρνησης Καραμανλή με αυτήν του Πούτιν για τον αγωγό South Stream από την άλλη.

Η συνάντηση άλλωστε Καραμανλή - Πούτιν για την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας που αφορούσε την κατασκευή και τη λειτουργία του ελληνικού τμήματος του αγωγού ήταν προγραμματισμένη μόλις δύο εβδομάδες αργότερα.

Οπως σημειώνει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Σπέκχαρντ, στο εμπιστευτικό τηλεγράφημα 08ATHENS576, «παρότι ο Μπράιζα δεν προσπάθησε να πείσει την κυβέρνηση να αποσύρει την υποστήριξή της στην πρόταση για τον South Stream, κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να χρίσει η ελληνική κυβέρνηση - και δημόσια - τον TGI, ως την απόλυτη κρατική προτεραιότητα». Σύμφωνα με τον Μπράιζα, τόσο ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας όσο και η τότε ΥΠ.ΕΞ. Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισαν, σε εκείνη την επίσκεψή του, τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στον TGI και υποβάθμισαν τις μέχρι τότε επαφές με τους Ρώσους για τον South stream, απλώς ως μια προσπάθεια της Ελλάδος να εξασφαλίσει αέριο από διαφορετικές πηγές.

Εξομολογήσεις για το «τέρας»

Μια από τις επαφές του Μπράιζα, στην τριήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2008, έδωσε στον αναπληρωτή βοηθό ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ μια τελείως διαφορετική εκδοχή από την επίσημη εικόνα για τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας: ο τότε πρόεδρος της ΔΕΠΑ και σημερινός αναπληρωτής τομεάρχης Ενέργειας της Ν.Δ., Μάκης Παπαγεωργίου, εξομολογήθηκε, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, στον Μπράιζα κατά την επίσκεψη εκείνη, ότι η ρωσική «Γκάζπρομ» ήταν ιδιαιτέρα σκληρή διαπραγματεύτρια.

Ο Παπαγεωργίου παρότρυνε μάλιστα τον Μπράιζα στη συνάντηση που θα είχε με τον Φώλια να τον «σκληραγωγήσει». Η «Γκάζπρομ», συνέχισε ο Παπαγεωργίου, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, είναι ένα «άπληστο, μονοπωλιακό τέρας που πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Σε άλλο τηλεγράφημα, τον Ιούλιο του 2008, ο Παπαγεωργίου φαίνεται να επικοινωνεί τηλεφωνικά με την πρεσβεία εκδηλώνοντας την ανησυχία του για ενδεχόμενο κίνδυνο με τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου στη χώρα μας, καθώς, όπως φέρεται να είπε στον πρέσβη, τα αποθέματα «έφταναν μόνο για πέντε επιπλέον ημέρες». Σύμφωνα με το εμπιστευτικό τηλεγράφημα 08ATHENS1019 ο Παπαγεωργίου, παρότι ξεπέρασε το πρόβλημα, προμηθευόμενος επιπλέον ποσότητα φυσικού αερίου από την Τουρκία, φέρεται να λέει στον Αμερικανό πρέσβη ότι είναι πεπεισμένος πως η «επισκευή αγωγού», που σύμφωνα με την «Γκάζπρομ» ευθυνόταν για την έλλειψη, ήταν απλά «μια πρόφαση, μια μορφή εκβιασμού της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου» που είχε προηγουμένως αρνηθεί να «ενδώσει» στις πιέσεις της «Γκάζπρομ» για απευθείας πρόσβαση στην ελληνική αγορά μέσω της θυγατρικής της στην Αθήνα.

To ρωσικό «φλερτ»

Σε άλλο τηλεγράφημα, τον Ιούλιο του 2008, οι Αμερικανοί διπλωμάτες καταπιάνονται με την προσπάθεια των Ρώσων να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών, μέσα από προσωπικές επαφές. Στο εμπιστευτικό τηλεγράφημα 08ATHENS996, η πρεσβεία της Αθήνας περιγράφει συνάντηση υπηρεσιακού της παράγοντα με τον τότε γενικό γραμματέα της Βουλής, Νίκο Στεφάνου. Ο Στεφάνου, παλιός γνώριμος της πρεσβείας από τα χρόνια του ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Ανάπτυξης κοντά στον Δ. Σιούφα, επιχείρησε, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, στη συνάντηση αυτή να καθησυχάσει τη μεγάλη ανησυχία των Αμερικανών, επισημαίνοντας την πεποίθησή του σχετικά με τον South Stream «πως η κυβέρνηση της Ελλάδος μπήκε στο παιχνίδι και τώρα δεν ξέρει πώς να βγει», υπονοώντας, σύμφωνα με την πρεσβεία, πως οι λεπτομέρειες για τον αγωγό παραμένουν αβέβαιες και ασαφείς.

O Στεφάνου σημείωσε ότι στο πρόσφατο ταξίδι που είχε κάνει με τον Δημήτρη Σιούφα στη Μόσχα ήταν εμφανές πως οι Ρώσοι ήθελαν να τους καλοπιάσουν, κανονίζοντας συνάντηση με τον ίδιο τον Πούτιν και «κάνοντας τα πάντα για να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας». Στο ίδιο τηλεγράφημα, εμφανώς προβληματισμένος ο Αμερικάνος πρέσβης σχολιάζει πως η επιθυμία του Σιούφα να επισκεφθεί το αμερικανικό Κογκρέσο είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τον «υποδεχθούμε όπως του αρμόζει, αφού είχε αποδειχθεί σημαντική επαφή σε μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένου και του ενεργειακού».

Αλλωστε, οι Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν ήδη διαπιστώσει τις διαθέσεις του πρώην υπουργού Ανάπτυξης, καθώς σε συνάντησή του, το καλοκαίρι του 2006, με τον αναπληρωτή βοηθό ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ Μπράιζα είχε ανοιχτά εκδηλώσει την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να αγοράσει αέριο για τον TGI από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ είχε εξηγήσει στον Μπράιζα, σύμφωνα με το εμπιστευτικό τηλεγράφημα 06ATHENS1913, ότι οι Ρώσοι συνομιλητές του είχαν -στην πορεία του χρόνου- «γίνει αλαζόνες και προσπαθούσαν να επιβάλουν» τη γνώμη τους. «Αρνούμαι να επιτρέψω στην Ελλάδα να πέσει στα πόδια της «Γκάζπρομ»», είχε καταλήξει τότε ο Σιούφας, αναφερόμενος στις υπερβολικές απαιτήσεις των Ρώσων για τα ποσοστά στον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Το ΝΑΤΟ ελέγχει τον εναέριο χώρο της Λιβύης

ΝΑΤΟ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει την ευθύνη για την εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης. Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουνσεν, τόνισε την Παρασκευή ότι ο αναβαθμισμένος ρόλος της Συμμαχίας είναι αποδεκτός από όλα τα κράτη-μέλη που την απαρτίζουν -μεταξύ των οποίων και η Τουρκία- ενώ η «αλλαγή φρουράς» στους λιβυκούς αιθέρες ενδέχεται να υλοποιηθεί ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η επιχείρηση κατά του Μουαμάρ Καντάφι προκάλεσε γεωστρατηγική Βαβέλ με πρωτοφανή ρήγματα και παλινδρομήσεις. Στο περίπλοκο παζλ των τελευταίων ημερών αναδείχθηκαν η επιμονή του Σαρκοζί, η αυτοσυγκράτηση του Ομπάμα και τα πισωγυρίσματα των Αράβων. Το ΝΑΤΟ μετεξελίχθηκε σε συμμαχία των «απροθύμων», καθώς οι ΗΠΑ δεν επιθυμούσαν την πρωτοκαθεδρία και πίεζαν να αναλάβει άμεσα το ΝΑΤΟ, ενώ, αντίθετα, η Γαλλία επέμενε να μη δοθεί στη Συμμαχία ο έλεγχος με το επιχείρημα ότι αυτό θα αποξενώσει τον αραβικό κόσμο. Από την πλευρά της, η Γερμανία, η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης και βασικός πυλώνας της Συμμαχίας, δεν υπερψήφιζε τη σχετική απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και η Τουρκία, η χώρα με τον τρίτο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, ήταν αντίθετη στην εμπλοκή της Συμμαχίας και συναίνεσε υπό πίεση, όπως δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου. Οσο για τη Ρωσία και την Κίνα, δεν έθεσαν βέτο στο Σ.Α. κατά της επιχείρησης, αλλά μόλις αυτή ξεκίνησε έσπευσαν να την επικρίνουν. Μάλιστα, την Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ομπάμα, για να του επιστήσει την προσοχή για θύματα μετά των αμάχων από τους βομβαρδισμούς.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να δράσει σε ένα ζήτημα όπου δεν διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Από την αρχή είχε καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούσε πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς δεν αντέχουν οι διάσπαρτες ανά την υφήλιο αμερικανικές δυνάμεις ούτε η οικονομία, ενώ έχοντας επενδύσει στην προσέγγιση με τον μουσουλμανικό κόσμο δεν ήθελε να ηγηθεί στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ και σε τρίτη μουσουλμανική χώρα, μετά το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Τάχθηκε υπέρ της απομάκρυνσης του Καντάφι, αλλά κατέστησε σαφές πως αυτός δεν είναι ο στόχος των στρατιωτικών επιχειρήσεων που βασίζονται σε συγκεκριμένο ψήφισμα του Σ.Α.

Ο Νικολά Σαρκοζί ήθελε να αποκαταστήσει την πληγείσα εικόνα του Παρισιού από την εσφαλμένη στήριξη του Τυνήσιου δικτάτορα Μπεν Αλι, ενώ είχε ως κίνητρο και την απήχηση που μια τέτοια επιχείρηση θα είχε στη γαλλική κοινή γνώμη. Ηταν αυτός που πίεσε για την ανάληψη δράσης και υπό αυτήν την έννοια ηγήθηκε της προσπάθειας να αποτραπεί η διαφαινόμενη αιματοχυσία. Από την άλλη, οι σύμμαχοι τον επικρίνουν ότι η επιμονή του να συγκαλέσει διάσκεψη το περασμένο Σάββατο στο Παρίσι καθυστέρησε την έναρξη της επιχείρησης και προσέφερε πολύτιμο χρόνο στις δυνάμεις του Καντάφι.

Από την πλευρά της, η Αγκελα Μέρκελ, αντιμέτωπη με την αντίθεση των Γερμανών και μάλιστα πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, δεν ψήφισε υπέρ της επιχείρησης στο Σ.Α., προκαλώντας ρήγμα στον γαλλογερμανικό άξονα. Απέσυρε τις δυνάμεις της από τη Μεσόγειο για να μην ταυτιστεί με την επιχείρηση κατά της Λιβύης και έτσι δεν συμμετέχει ενεργά στην εφαρμογή της απόφασης των Ην. Εθνών για επιβολή εμπάργκο όπλων.

Υπαναχώρηση

Ο Αραβικός Σύνδεσμος αρχικά ζήτησε την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, εκφράζοντας το λαϊκό αίσθημα για την ανάγκη προστασίας των Λίβυων πολιτών που εξεγέρθηκαν ενάντια σε άλλον έναν δικτάτορα, αλλά στην πορεία υπαναχώρησε φοβούμενος το κόστος της ταύτισης με τη Δύση, τη στιγμή που αυτή βομβαρδίζει Αραβες. Οι αραβικές χώρες αμφιταλαντεύονται, ενώ κάποιες εξ αυτών, όπως το Κατάρ και τα ΗΑΕ, δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις. Παλινδρομήσεις χαρακτήρισαν και τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στην αρχή δήλωνε ότι δεν πρέπει να φύγει ο Καντάφι και δεν πρέπει να υπάρξει επιχείρηση της Δύσης, επικαλούμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα του λιβυκού λαού και αποκρύπτοντας τα συμφέροντα δισεκατομμυρίων που έχει η Τουρκία στη Λιβύη. Αφού επέκρινε την επέμβαση, στη συνέχεια αποφάσισε να συμμετάσχει στη νατοϊκή επιχείρηση επιβολής εμπάργκο όπλων, ενώ τελευταία ζητεί επίμονα από τον Καντάφι να φύγει. Ο ιός των εναλλασσόμενων θέσεων και της απουσίας σταθερής γραμμής έπληξε και τη Ρωσία. Δεν ήταν μόνο η απόφαση της Μόσχας να μη θέσει βέτο στο ψήφισμα του Σ.Α. και στη συνέχεια να επικρίνει την επιχείρηση, αλλά υπήρξε και μια πρωτοφανής σύγκρουση στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Οταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραλλήλισε την επιχείρηση με «σταυροφορία» του Μεσαίωνα, ο πρόεδρος Μεντβέντεφ «άδειασε» για πρώτη φορά δημοσίως τον πρωθυπουργό του, λέγοντας ότι ο χαρακτηρισμός ήταν απαράδεκτος.

Ελληνικές βάσεις στη διάθεση των συμμάχων

ΝΑΤΟ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Επικουρικός, αλλά καθοριστικός για την έκβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη είναι ο ρόλος των αεροναυτικών βάσεων της Ελλάδας. Το υπουργείο Εξωτερικών, από την αρχή της κρίσης, γίνεται αποδέκτης αιτημάτων για την παροχή διευκολύνσεων στα στρατιωτικά μέσα που επιχειρούν εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Τα αιτήματα αυτά ικανοποιούνται από την ελληνική πλευρά καθώς, όπως εξήγησε ο υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, «προέρχονται από φίλες και σύμμαχες χώρες οι οποίες επικαλούνται ως νομική βάση την εφαρμογή της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ΗΠΑ έχουν αιτηθεί, μέσω της διπλωματικής οδού, να μεταφέρουν σε βάσεις της ελληνικής επικράτειας: Μία μοίρα μαχητικών αεροσκαφών F-16, αποτελούμενη, συνήθως, από 18 έως 24 αεροσκάφη, 10 ιπτάμενα τάνκερ τύπων KC-135R και KC-10, για τον εναέριο ανεφοδιασμό μαχητικών και μεταγωγικών αεροσκαφών, ένα ή και περισσότερα αεροσκάφη μεταβλητών πτερύγων τύπου V-22 τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά Αμερικανών πεζοναυτών, μη επανδρωμένα αερο-οχήματα εναέριας επιτήρησης με δυνατότητα μεταφοράς οπλισμού και τέσσερα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης (Compat Search n’ Rescue).

Την περασμένη Τετάρτη, Αμερικανοί ειδικοί έφτασαν στην Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους στις υποδομές των αεροπορικών βάσεων της χώρας και να καθορίσουν ποιες θα υποδεχθούν τις αμερικανικές δυνάμεις. Εκτός από την αεροπορική βάση στη Σούδα, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν οι βάσεις στο Ακτιο και τον Αραξο, ενώ δεν αποκλείεται να διατεθούν εγκαταστάσεις και από άλλες πτέρυγες μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως η Ανδραβίδα, η Λάρισα και η Αγχίαλος.

Από τον Αραξο απογειώθηκαν για περιπολίες 8 βελγικά F-16, τα οποία βρίσκονταν στην Ελλάδα πριν από την έναρξη της πολεμικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Αυγή της Οδύσσειας». Σημαντικές είναι και οι διευκολύνσεις που παρέχει η χώρα και στις γαλλικές δυνάμεις. Οι ελληνικές αρχές έκαναν δεκτό το αίτημα των Γάλλων να επιχειρούν από το FIR Αθηνών τα μαχητικά τους αεροσκάφη, που μεταφέρει το αεροπλανοφόρο Sarl De Gaulle.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τον χαρακτηρισμό της Σούδας ως «αβύθιστου αεροπλανοφόρου». Πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων στη Λιβύη, στη Σούδα εγκαταστάθηκαν τα αμερικανικά αεροσκάφη RC-135 που χρησιμοποιούνται για συλλογή ηλεκτρονικών πληροφοριών. Η βάση παρείχε, επίσης, υποστήριξη σε 2 αμερικανικά ιπτάμενα τάνκερ, σε τρία μεταγωγικά αεροσκάφη, ενώ προσγειώθηκαν 6 νορβηγικά F-16, 2 Mirage-2000 και ένα μεταγωγικό C-17 από το Κατάρ. Αναμένονται άλλα 6 Mirage από την αραβική χώρα, όπως επίσης και 3 γαλλικά αεροσκάφη του ιδίου τύπου.

Η Σούδα... κάνει πόλεμο με τον Καντάφι

ΝΑΤΟ
ΕΘΝΟΣ

Κομβικό ρόλο στις αεροναυτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης αναλαμβάνουν οι βάσεις της Σούδας. Η Σούδα απέχει μόλις 280 χλμ από τις ακτές της Λιβύης και αποτελεί το πιο κοντινό σημείο προς την περιοχή των επιχειρήσεων σε σύγκριση με τις αντίστοιχες βάσεις στη Μάλτα και τη Σικελία. Επιπλέον η Σούδα έχει διττό ρόλο: λειτουργεί παράλληλα ως ναυτική και ως αεροπορική βάση καθώς παρέχει λιμενικές και αεροπορικές διευκολύνσεις σημαντικής αξίας για τις δυνάμεις που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις.

Η ναυτική βάση της Σούδας παρέχει υποστήριξη διοικητικής μέριμνας των πλοίων που συμμετέχουν στο εμπάργκο, επίσης διαθέτει τεράστιες αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών, ενώ στη βάση Σούδας υπάρχει η δυνατότητα και για επισκευές πλοίων. Μεταξύ των λιμενικών διευκολύνσεων που παρέχει περιλαμβάνεται και το κρηπίδωμα Κ-14, το μοναδικό στη Μεσόγειο που επιτρέπει τον ελλιμενισμό αεροπλανοφόρου.

Αιτήσεις για στάθμευση

Ηδη στη βάση έχουν ελλιμενιστεί δύο αμερικανικά πετρελαιοφόρα που διακινούν μεγάλες ποσότητες καυσίμων στα πλοία του 6ου Στόλου, τα οποία είναι διάσπαρτα στο Λιβυκό Πέλαγος. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και ένα πυρηνοκίνητο αμερικανικό υποβρύχιο.

Αδεια για ελλιμενισμό στον ναύσταθμο της Σούδας έχει και το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», που ήδη από χτες επιχειρεί νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Η αεροπορική βάση Σούδας (115 Πτέρυγα Μάχης) παρέχει αντίστοιχες διευκολύνσεις στα συμμαχικά αεροσκάφη, ενω στον διάδρομό της μπορεί να προσγειωθεί κάθε τύπος πολεμικού αεροσκάφους, δυνατότητα που δεν διαθέτουν οι άλλες αεροπορικές βάσεις της περιοχής. Για τον λόγο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει απο την ελληνική κυβέρνηση άδεια για τη μεταστάθμευση σημαντικού αριθμού τάνκερ (αεροσκάφη εφοδιασμού στον αέρα), αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου, ελικοπτέρων και μεταγωγικών αεροσκαφών.

Ανάλογες αιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση για χρήση της βάσης Σούδας έχουν υποβάλει και άλλες χώρες όπως η Νορβηγία, που έχει αποστείλει έξι F 16 (προσγειώθηκαν στην Κρήτη τη νύχτα της Δευτέρας) και το Κατάρ με δυο μαχητικά αεροσκάφη Μιράζ 2000 και δύο μεταγωγικά C 17. Επιπλέον οι βάσεις της Σούδας παρέχουν υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη των πληρωμάτων μέσω του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι στις εγκαταστάσεις της ναυτικής βάσης Σούδας βρίσκεται και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, το οποίο λόγω της εξειδίκευσής του σε αποστολές επιτήρησης και ναυτικής αποτροπής θα παίξει σημαντικό ρόλο στο εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟ

Καθοριστικός ο ρόλος των δύο ιπτάμενων τάνκερ

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται καθημερινά στην αεροπορική βάσης της Σούδας, καθώς οι εγκαταστάσεις της αποτελούν επίκεντρο και σημείο αναφοράς για ολόκληρη την αεροπορική δύναμη που αναπτύσσεται από και προς τη Λιβύη στο πλαίσιο των επιχειρήσεων στην αφρικανική ακτογραμμή.

Σε ημερήσια βάση προσγειώνονται και απογειώνονται πολλά αεροσκάφη από τις συμμαχικές χώρες και υψώνονται στον ουρανό της Κρήτης με κατεύθυνση πέρα από το Λιβυκό πέλαγος. Με δεδομένες τις υψηλές δυνατότητες που παρέχει η βάση ήδη έχουν εγκατασταθεί εκεί δυο αμερικανικά αεροπλάνα που παρέχουν την ευχέρεια ανεφοδιασμού καυσίμων στον αέρα. Τα δύο ιπτάμενα τάνκερ διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στο επιχειρησιακό σκέλος των αποστολών.

Η βάση βεβαίως βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις στη Λιβύη πριν από μια σχεδόν εβδομάδα. Εκτοτε οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από τη Σούδα ακούνε καθημερινά σε πιο τακτική συχνότητα τον βόμβο των αεροπλάνων και βλέπουν αυξημένη κινητικότητα απο υπερσύγχρονα αεροσκάφη που συρρέουν στην Κρήτη. Σε «συναγερμό» βρίσκονται φυσικά και οι επίγειες υπηρεσίες που παρέχει η βάση, καθώς το προσωπικό καλείται να εξυπηρετήσει και να υποστηρίξει πολλαπλάσιο αριθμό αεροπλάνων και αυξημένη επιχειρησιακή δράση.

Τα «μυστικά» της Σούδας

ΝΑΤΟ
ΤΟ ΒΗΜΑ

Πριν από λίγα χρόνια έλληνας αξιωματούχος μετέβαινε στη βάση της Σούδας συνοδευόμενος από Αμερικανούς. Καθώς πλησίαζαν, ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχος γύρισε προς το μέρος του έλληνα συναδέλφου του. «Φθάνουμε στο αεροπλανοφόρο “Κρήτη”» του είπε, θέλοντας να δείξει την τεράστια στρατηγική σημασία που αποδίδει η υπερδύναμη στη Σούδα. Η βάση χρησιμοποιήθηκε άλλωστε εκτενώς από τους Αμερικανούς στις επιχειρήσεις τους εναντίον του Ιράκ τόσο το 1991 όσο και το 2003, αλλά και στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Η απόφαση των Δυτικών να επιτεθούν στη Λιβύη για να εμποδίσουν την προέλαση του Μοαμάρ Καντάφι προς τη Βεγγάζη επανέφερε τη Σούδα στο προσκήνιο. Αμερικανικά πλοία και πυρηνοκίνητα υποβρύχια, αλλά και συμμαχικά αεροσκάφη ζήτησαν και έλαβαν άδεια να ελλιμενιστούν ή να προσγειωθούν αντιστοίχως στη βάση, στο πλαίσιο των διευκολύνσεων που παραχώρησε η χώρα μας.

Η παρουσία των Αμερικανών στη Σούδα έχει κατά καιρούς προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, τόσο από πολιτικά κόμματα όσο και από την τοπική κοινωνία. Γύρω από το καθεστώς της βάσης όμως υπάρχει ένα μυστήριο. Ποιος έχει τον έλεγχο; Τι ακριβώς δικαιώματα έχουν οι Αμερικανοί ή το ΝΑΤΟ και πού; Ποια η διαφορά ανάμεσα στο ναυτικό και στο αεροπορικό «κομμάτι» της βάσης;

Η γενική συμφωνία που διέπει το καθεστώς της βάσης της Σούδας είναι η Μutual Defence Cooperation Αgreement που υπεγράφη το 1990, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς. Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε η παραχώρηση ναυτικών και αεροπορικών διευκολύνσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συμφωνία έχει συμπληρωθεί έκτοτε από διάφορα Μνημόνια Κατανόησης (ΜoUs) επί διαφόρων ειδικότερων ζητημάτων. Ωστόσο οι διευκολύνσεις παραχωρούνται κατόπιν άδειας της ελληνικής κυβέρνησης.

Η βάση της Σούδας βρίσκεται υπό ελληνική διοίκηση. Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό όμως διατηρεί τη διοίκηση και τον έλεγχο στο δικό του προσωπικό, υλικό και λειτουργίες όταν χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες όμως, η Σούδα αποτελεί προκεχωρημένη βάση ανεφοδιασμού για τις επιχειρήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Οι Αμερικανοί μπορούν να χρησιμοποιούν δεξαμενές καυσίμων στη Σούδα, τις οποίες γεμίζουν με δικό τους καύσιμο. Παράλληλα, διαθέτουν και αποθήκες στρατιωτικού υλικού (βλέπε πυρομαχικών). Ωστόσο η Σούδα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθαρή επιχειρησιακή στρατιωτική δράση.

Το «καμάρι» των ναυτικών εγκαταστάσεων της Σούδας είναι το περίφημο κρηπίδωμα Κ-14. Κατασκευασμένο με κονδύλια του ΝΑΤΟ, το Κ-14 μπορεί να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρο. Το μήκος του υπολογίζεται περίπου 300 μέτρα και το πλάτος του περίπου 100 μέτρα. Αυτό το στοιχείο προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα στη Σούδα, καθώς πρόκειται για τη μοναδική τέτοια εγκατάσταση στη Μεσόγειο.

Στο αεροπορικό κομμάτι της βάσης, οι Αμερικανοί διατηρούν δικό τους τμήμα, που το διοικούν αποκλειστικά οι ίδιοι, εντός της 115 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας. Εκεί μπορούν να φιλοξενηθούν όλοι οι τύποι αεροσκαφών, από μαχητικά ως και μεταγωγικά C-130. Εν όψει των επιχειρήσεων στη Λιβύη, βρίσκονται στη Σούδα, μεταξύ άλλων, δύο αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου RC-135 και δύο ιπτάμενα τάνκερ ΚC-135 των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη Σούδα υπάρχει επίσης ένα από τα ελάχιστα ανά τον κόσμο κέντρα Foracs. Πρόκειται για κέντρο στο οποίο επισκευάζονται τα ηλεκτρονικά συστήματα πολεμικών πλοίων όταν αυτά απομαγνητίζονται και αποσυντονίζονται. Ανάλογες δυνατότητες υπάρχουν σε ελάχιστες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Δεν πρέπει επίσης να λησμονείται και το Πεδίο Βολής Κρήτης, χώρες χρήστες του οποίου είναι η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ολλανδία, χωρίς να αποκλείεται η ενοικίασή του και σε άλλα νατοϊκά κράτη. Επίσης από το 2003 λειτουργεί στη Σούδα το Κέντρο Εκπαίδευσης και Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 600 Αμερικανοί υπηρετούν στη βάση της Σούδας. Οι ΗΠΑ πληρώνουν και συντηρούν όλες τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν, ενώ στο πλαίσιο των ανταλλαγμάτων συνέδραμαν στον εκσυγχρονισμό του τοπικού Ναυτικού Νοσοκομείου.

Η Λιβύη φώτισε τα βαθιά ρήγματα της Γηραιάς Ηπείρου

ΤΟ ΒΗΜΑ
Να λοιπόν που οι Ευρωπαίοι είναι «από τον Αρη» και οι Αμερικανοί «από την Αφροδίτη». Μόνο που τέτοια στερεότυπα είναι τόσο παραπλανητικά σήμερα όσο ήταν και την εποχή του πολέμου στο Ιράκ. Τώρα, όπως και τότε, οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι - και οι Ευρωπαίοι ακόμη περισσότερο.
Η Γαλλία και η Βρετανία ηγήθηκαν αυτής της εκστρατείας για την επιβολή μιας Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων και για τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων» για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη.
Η Γερμανία κράτησε με επιδεικτικό τρόπο τις αποστάσεις της. Η κυβέρνηση Ομπάμα έδειξε στην αρχή σχεδόν «γερμανικά» επίπεδα διστακτικότητας, αλλά άλλαξε στάση μετά τις θηριωδίες του Καντάφι, την εμπλοκή του Αραβικού Συνδέσμου και πιέσεις από πολλούς Αμερικανούς.
Ως προς τη Γαλλία, δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις για τα προσωπικά κίνητρα του Νικολά Σαρκοζί. Ελπίζει ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος στη διεθνή σκηνή θα αυξήσει τη δημοτικότητά του και τις πιθανότητες να επανεκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας το 2012.
Η αποφασιστική δράση του για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Αράβων υποτίθεται ότι θα συγκαλύψει τις αποτρόπαιες επιδόσεις της κυβέρνησής του που διατηρούσε στενές σχέσεις με τους άραβες ηγέτες, οι οποίοι ποδοπατούσαν ακριβώς αυτά τα δικαιώματα. Ανάμεσά τους ο Χόσνι Μουμπάρακ, μέχρι πρόσφατα συμπρόεδρος της «Ενωσης για τη Μεσόγειο» με τον Σαρκοζί, ο Μπεν Αλι της Τυνησίας, και, ναι, ακόμη και ο ίδιος ο Μοαμάρ Καντάφι.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον βρίσκεται σε διαφορετική πολιτική θέση, αλλά κατέληξε σε ένα παρόμοιο συμπέρασμα.
Τα κίνητρα των ανθρώπων είναι πάντοτε ανάμεικτα. Αυτό που έχει σημασία είναι τα υπέρ και τα κατά της υπόθεσης, και η πραγματικότητα στο έδαφος.
Δεν ήταν οι ψευδαισθήσεις μεγαλείου του Σαρκοζί αυτές που έπεισαν τον Αραβικό Σύνδεσμο να στηρίξει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει τέτοια δράση. Ο Καντάφι που σκοτώνει τον λαό του- και απειλεί να εξοντώσει πολλούς ακόμη- ήταν αυτό που τους έπεισε. Ο δρ Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι (με αμφιλεγόμενο διδακτορικό από τη London School of Εconomics) που παραληρούσε επάνω σε ένα τανκ ήταν αυτό που τους έπεισε. Η απόφαση υπέρ της επέμβασης, που ελήφθη νηφάλια και χωρίς ψευδαισθήσεις, βασίζεται σε μία υπόθεση: πολύ σύντομα τα πράγματα θα γίνονταν πολύ χειρότερα, θανάσιμα χειρότερα για πολλούς, αν δεν παρεμβαίναμε.
Αυτή ήταν η λογική που έπεισε την πλειοψηφία του Συμβουλίου Ασφαλείας να εγκρίνει το ψήφισμα του 1973. Αλλά δεν έπεισε τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βραζιλία και την Ινδία. Δεν έπεισε ούτε τη Γερμανία.
Αντί να είναι το «αχώριστο ζευγάρι» στην καρδιά της Ευρώπης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, ο Αλέν Ζιπέ και ο Γκίντο Βεστερβέλε, βρίσκονται σε ανοιχτή διαφωνία. «Εγώ λέω απλώς αυτό που σκέφτομαι και εκείνος κάνει το ίδιο» είπε ο Ζιπέ, έπειτα από έναν διαξιφισμό τους την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Και η εφημερίδα «Le Μonde» γράφει ότι ο Ζιπέ χαρακτήρισε «νεκρή» την κοινή πολιτική ασφαλείας και άμυνας της Ευρώπης.
Το ζήτημα εδώ δεν είναι η άμεση στρατιωτική συμμετοχή της Γερμανίας. Οι πάντες θα είχαν δείξει κατανόηση αν κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν. Αλλά πώς μπόρεσε η Γερμανία να μη στηρίξει ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που το στήριζαν οι ευρωπαίοι εταίροι της, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Αραβικός Σύνδεσμος;
Ακόμη χειρότερα, ο Βεστερβέλε επικαλέστηκε προσφάτως τις αμφιβολίες που εκφράστηκαν για την έκταση της στρατιωτικής δράσης από τον Αραβικό Σύνδεσμο για να υπερασπιστεί την γερμανική αποχή. «Υπολογίσαμε τους κινδύνους. Βλέποντας ότι τρεις ημέρες αφότου άρχισε αυτή η επέμβασηο Αραβικός Σύνδεσμος ήδη την επικρίνει,πιστεύω ότι είχαμε σοβαρούς λόγους» είπε. Την ώρα που γάλλοι και βρετανοί πιλότοι βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών ενθαρρύνει τον Αραβικό Σύνδεσμο να επικρίνει την επιχείρηση.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτή τη στάση της Γερμανίας. Ο Βεστερβέλε είναι ένας από τους πιο ανίσχυρους υπουργούς Εξωτερικών που είχε το Βερολίνο εδώ και πολύ καιρό. Ως ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών, φοβάται κάποιες σημαντικές τοπικές εκλογές στα κρατίδια, το ίδιο και η Ανγκελα Μέρκελ. Οπως τόσοι άλλοι σύγχρονοι ευρωπαίοι πολιτικοί, ακολουθούν την κοινή γνώμη αντί να ηγούνται αυτής.
Ακόμη και αν πιστεύετε ότι η στάση της Γερμανίας στο ζήτημα της Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων ήταν σωστή και της Γαλλίας λανθασμένη, πρέπει να ομολογήσετε ότι αυτός ο διχασμός διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Ευρώπης ότι διαθέτει κοινή εξωτερική πολιτική.
Μη με παρεξηγήσετε: η κριτική μου απέναντι στη γερμανική στάση δεν σημαίνει ότι δεν έχω αμφιβολίες για αυτή την επιχείρηση. Εχω πολλές αμφιβολίες, όπως όλοι όσοι γνωρίζω. Είμαι, φυσικά, πεπεισμένος ότι το σχεδόν βέβαιο αποτέλεσμα μιας συνεχιζόμενης αδράνειας θα ήταν τρομακτικό για τους αμάχους που δέχονται επίθεση από τις δυνάμεις του Καντάφι. Οτι τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί χειρότερα αν δεν είχαμε αναλάβει δράση. Αλλά τώρα πρέπει να αποδείξουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα ακριβώς επειδή αναλάβαμε.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Μια πραγματική σύγκρουση πολιτισμών σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στο Παλαιό Ψυχικό. Μέσα στο προάστιο των Παλαιών Ανακτόρων, των επαύλεων και των πρεσβειών, βρέθηκαν αντιμέτωποι οι αγωνιστές αλληλέγγυοι του αγώνα του λαού της Συρίας όχι μόνο με την προκλητική στάση της αστυνομίας που για μια ακόμη φορά απέκλεισε τους δρόμους με κλούβες και παρέταξε ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ,  αλλά και με τον κόσμο του πλούτου.
Αμέριμνοι γιάπηδες που έκαναν τζόκινγκ, κυρίες και αγανακτισμένοι κύριοι της υψηλής κοινωνίας έδειχναν αγανακτισμένοι μέσα στα πανάκριβα τους αυτοκίνητα, καθώς η συγκέντρωση δεκάδων Κούρδων και Σύριων, αλλά και Ιρανών και Παλαιστίνιων, τους υποχρέωσε να κινηθούν αργά και τους έβγαλε εκτός της προγραμματισμένης τους πορείας. Τι κρίμα…
Η ησυχία του γκέτο των πλουσίων διαταράχθηκε από τα συνθήματα των συγκεντρωμένων:

Έλληνες Μισθοφόροι εκπαιδευτές στα βουνά του Αφγανιστάν!

http://www.onalert.gr/files/Image/NewOnAlert/ELDAF/cache/omlthellasafgan-474x312.png










 Οι φωτογραφίες που εξασφάλισε το Onalert από τη δράση των Ελλήνων Μισθοφόρων που συμμετέχουν στο εκστρατευτικό σώμα της ISAF αποκαλύπτει το πραγματικό ρόλο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που δρουν εκτός συνόρων. Στις φωτογραφίες απεικονίζονται οι Έλληνες Μισθοφόροι Εκπαιδευτές των ταγματασφαλιτών του Αφγανιστάν. Είναι οι λεγόμενοι  «στρατιωτικοί σύμβουλοι», οι εκπαιδευτές επί της ουσίας του Αφγανικού στρατού, που το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να αναθέσει πιο ενεργό ρόλο στην καταστολή της αντίστασης του αφγανικού λαού.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΦΟΝΙΑΔΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ


Τα Βελγικά F 16,επιτέθηκαν στη Λιβύη ,από τον Άραξο, τα Νορβηγικά από Σούδα
 Καθημερινά καταρρίπτονται τα ψέματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ενώ επίσημα κυβερνητικά χείλη αναφέρθηκαν σε επικουρικό ρόλο των ελληνικών στρατιωτικών βάσεων, που θα χρησιμοποιούνταν ως ενδιάμεσοι σταθμοί για τα πολεμικά αεροσκάφη της Συμμαχίας των Προθύμων και του ΝΑΤΟ, στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνται ως βάσεις εφόρμησης για δεκάδες εξ αυτών.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ


Είναι γνωστό ότι ένα κλειστό εθνικιστικό και μιλιταριστικό περιβάλλον όπως ο στρατός, και ιδιαίτερα οι Ειδικές Δυνάμεις, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση  στην ανωτερότητα της φυλής, στη ρώμη και στην υποταγή στην ιεραρχία, όπου ο αντίπαλος ακόμη και ο άμαχος χάνουν κάθε ανθρώπινο στοιχείο, η βία και η κτηνωδία αποτελούν στοιχείο των σύγχρονων συγκρούσεων, είναι θερμοκήπιο ομοφυλοφιλίας, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι χώροι αποστρέφονται και γελοιοποιούν την σεξουαλική ιδιαιτερότητα. Εξάλλου, η επιστημονική έρευνα απέδειξε ότι από την αρχαιότητα ακόμη η ομοφυλοφιλία καλλιεργούνταν συστηματικά από την στρατιωτική ηγεσία, αποτελούσε μέρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης,  καθώς ενδυνάμωνε την συναδελφικότητα και το αίσθημα αυτοθυσίας.