Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

New deal... στα μουλωχτά!

http://www.ethnos.gr


Στα μουλωχτά, κρυμμένοι κάτω από την... κελεμπία, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των δημοσιογράφων, υπεγράφη χθες το πρωί στο Πεντάγωνο η σύμβαση για την εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την Abu Dhabi Mar. Παρόντες στην υπογραφή παράδοσης οι υπουργοί Οικονομικών και Αμυνας. Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον -και ίσως το πιο εξοργιστικό- είναι ότι, κατά τη διάρκεια της τελετής, δίπλα στο απερχόμενο και το νέο αφεντικό του Σκαραμαγκά έστεκαν ως «σύμβουλοι» δύο πρωτοπαλίκαρα του υπουργείου Αμυνας της περιόδου 1996-2002, αποκαλύπτοντας ένα μέρος του παρασκηνίου που διαδραματίστηκε για το new deal.

Αλλαξε χέρια ο Σκαραμαγκάς

Εξοπλισμοί
http://www.tanea.gr/

Η Αbu Dahbi Μar είναι από χθες ο νέος ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και η νέα διοίκηση του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας θα έχει εγκατασταθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Χθες έπεσαν οι τελικές υπογραφές και από τα τρία εμπλεκόμενα μέρη, θέτοντας έτσι τέλος στον μαραθώνιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τον γερμανικό όμιλο ΤhyssenΚrupp και την Αbu Dahbi Μar. Από ελληνικής πλευράς την τελική σύμβαση υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος, από την πλευρά της ΤhyssenΚrupp Μarine Systems ο επικεφαλής της Ηans Christoph Αtzpodien και από την πλευρά της Αbu Dhabi Μar ο Ιskandar Safa. Ο τελευταίος που θα είναι ο νέος «ιθύνων νους» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κατέχει το 30% της Αbu Dahbi Μar και το υπόλοιπο, το κρατικό επενδυτικό fund του εμιράτου του Αbu Dahbi. Η προίκα που παίρνει ο νέος ιδιοκτήτης των ναυπηγείων είναι η κατασκευή των δύο νέων υποβρυχίων. Σύμφωνα πάντως με όσα κατέθεσε στην ελληνική Βουλή ο Ιskandar Safa, αυτή η προίκα δεν είναι επαρκής για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας των περίπου 1.300 εργαζομένων που απασχολούνται στον Σκαραμαγκά. Η δήλωση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στους εργαζομένους, οι οποίοι περιμένουν την εγκατάσταση της νέας διοίκησης προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της σε σχέση με τις θέσεις εργασίας.

ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΡΟΙΚΑ

Ο νέος ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έλαβε τη δέσμευση ότι θα κατασκευαστούν δύο νέα υποβρύχια

ΝΑΤΟΙΚΑ ΑΠΑΤΣΙ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

ΝΑΤΟ
http://www.tanea.gr/

ΔΥΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ελικόπτερα που ανήκουν στη δύναµη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ΙSΑF) κυνήγησαν και σκότωσαν 30 ενόπλους περνώντας στον εναέριο χώρο του Πακιστάν, καθώς και τρεις πακιστανούς µεθοριακούς φρουρούς. Σύµφωνα µε ανακοίνωση της ΙSΑF όλα άρχισαν όταν οι ένοπλοι επιτέθηκαν σε ένα µεθοριακό φυλάκιο στο Ανατολικό Αφγανιστάν. Τα ελικόπτερα τύπου Απάτσι άνοιξαν πυρ εναντίον των ενόπλων, οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς το Πακιστάν για να ξεφύγουν. Τα ελικόπτερα τους ακολούθησαν και, σύµφωνα µε δήλωση των πιλότων, όταν εισήλθαν «για σύντοµο χρονικό διάστηµα» στον πακιστανικό εναέριο χώρο δέχθηκαν «πυρά από ελαφρά όπλα» και απάντησαν.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν κατήγγειλε την ενέργεια και γι

αυτό εκπρόσωπος της ΙSΑF τόνισε ότι τα ελικόπτερα βρίσκονταν «σε αυτοάµυνα» επειδή είχαν δεχθεί εχθρικά πυρά. Οι αµερικανικές δυνάµεις στο Αφγανιστάν είναι οι µόνες που διαθέτουν ελικόπτερα τύπου Απάτσι και συνήθως χρησιµοποιούν µη επανδρωµένα αεροσκάφη για πυραυλικές επιθέσεις στις περιοχές που βρίσκονται στα σύνορα µεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, όπου κρύβονται οι ένοπλοι ισλαµιστικών οργανώσεων, όπως οι Αφγανοί Ταλιµπάν, οι οποίοι διασχίζουν συχνά την µεθόριο. Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων µε πλήρωµα πάνω από την περιοχή αυτή είναι σπάνια, γι

αυτό και το συγκεκριµένο γεγονός προκάλεσε τόσες αντιδράσεις από την κυβέρνηση του Πακιστάν.

ΕΝΑΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
http://www.enet.gr

Ισχυρές αναταράξεις σημειώνονται στην πορεία των σχέσεων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με το Πακιστάν, κατά τα άλλα στρατηγικό εταίρο στον πόλεμο εναντίον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ενώ τα προβλήματα της κυβέρνησης του Ασίφ Ζαρντάρι στο Ισλαμαμπάντ μεγεθύνουν τις επικρίσεις από στρατό και πολίτες.

Οι επιδρομές επιθετικών ελικοπτέρων της ISAF συνεχίζονται μέσα στις περιοχές των φυλών στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στο κυνήγι ισλαμιστών ανταρτών που επιστρέφουν στα λημέρια τους ξαναδιασχίζοντας την -ανεπαρκώς χαρτογραφημένη- άγρια ορεινή μεθόριο με το Αφγανιστάν. Χθες σκοτώθηκαν «κατά λάθος» τρεις μεθοριακοί φρουροί και τρεις τραυματίστηκαν, στην περιοχή Κουράμ. Αφού νεκροί και τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Παρατσινάρ, την κοντινότερη πόλη, οι Πακιστανοί αντέδρασαν οργίλως.

Προσωρινή απαγόρευση

«Πρέπει να δούμε εάν είμαστε σύμμαχοι ή εχθροί», διακήρυξε ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών Ρεχμάν Μαλίκ. Ο πρωθυπουργός Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι είχε εκφράσει την ανησυχία του για τους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στον αρχηγό της CIA Λίον Πανέτα που τον επισκέφθηκε προχθές. Ταυτόχρονα, το Ισλαμαμπάντ αποφάσισε να διακόψει προσωρινά τη διέλευση των ΝΑΤΟϊκών αυτοκινητοπομπών εφοδιασμού προς το Αφγανιστάν, χωρίς ωστόσο να βαφτίσει την απόφαση αυτή μέτρο πίεσης προς την ISAF, το 80% των εφοδίων της οποίας περνά από το πακιστανικό έδαφος: Δεκάδες φορτηγά ακινητοποιήθηκαν στο μεθοριακό σημείο ελέγχου Τορχάμ στο πέρασμα Κάιμπερ, από όπου περνούν 250 οχήματα στρατιωτικού ανεφοδιασμού κατά ημερήσιο μέσο όρο. Δεύτερο πέρασμα, μέσω Κουέτα και Τσαμάν νοτιότερα, παρέμενε ανοιχτό.

Ο αντιαμερικανισμός φουντώνει μέσα στον πακιστανικό πληθυσμό. Η Αμερική είναι εχθρός, καταγράφουν δημοσκοπήσεις. Εδαφος κερδίζουν θεωρίες συνωμοσίας περί αμερικανικών σχεδιασμών στρατιωτικής επίθεσης στο Πακιστάν για να του πάρουν τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει. Αρχές της εβδομάδας δε, η πακιστανική στρατιωτική ηγεσία κατέστησε στον πρόεδρο Ζαρντάρι σαφές ότι θεωρεί την κυβέρνησή του ανίκανη και διεφθαρμένη, φέροντας παράδειγμα την ελλιπέστατη αντιμετώπιση της κατάστασης εκατομμυρίων εξαθλιωμένων πλημμυροπαθών στη χώρα.

Πακιστανικές σφαγές

Αλλά ουδείς αθώος. Πεντάλεπτο βίντεο, δημοσιευμένο στη σελίδα στο Facebook της Διεθνούς Ενωσης Παστούν (Pashtuns' International Assosiation) θεωρείται (και από το αμερικανικό Πεντάγωνο) αψευδής μαρτυρία εκτεταμένων αγριοτήτων επί δικαίους και αδίκους που διέπραξε ο πακιστανικός στρατός κατά τις περσινές εκτεταμένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σουάτ στο δυτικό Πακιστάν. Το βίντεο δείχνει στρατιώτες να βάζουν στη σειρά και να εκτελούν γαζώνοντας με σφαίρες άοπλους πολίτες. Το Πακιστάν αμφισβήτησε τη γνησιότητά του.

(Πηγές: Associated Press, Reuters, Γαλλικό, ΑΠΕ, BBC, AL Jazeera, The New York Times)

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΖΗΤΑ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΤΟΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
http://www.kathimerini.com.cy/

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι ζήτησε σήμερα από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν να καταβάλουν αποζημίωση και να ζητήσουν συγγνώμη για τις πρόσφατες διασυνοριακές επιθέσεις, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η χώρα του θα εξετάσει «άλλες επιλογές» για να σταματήσει αυτές τις παραβιάσεις των συνόρων της.

Δύο ελικόπτερα της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) εισήλθαν χθες στον εναέριο χώρο του Πακιστάν και έρριξαν πυραύλους σε μεθοριακό σημείο ελέγχου, το οποίο επάνδρωναν έξι στρατιώτες, σκοτώνοντας τους τρεις από αυτούς και τραυματίζοντας τους άλλους.

«Αν εσείς (το ΝΑΤΟ) δεν δώσετε εξηγήσεις για το περιστατικό και δεν πληρώσετε αποζημίωση ή δεν ζητήσετε συγγνώμη, τότε έχουμε άλλες επιλογές και θα τις χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Γκιλάνι.

«Ως υπεύθυνο έθνος μεταφέραμε την απάντησή μας μέσω διπλωματικών και πολιτικών διαύλων, αλλά διαβεβαιώνω το έθνος απ' αυτό το βήμα ότι δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε εισβολή εντός του Πακιστάν», σημείωσε.

Η χθεσινή διασυνοριακή επιχείρηση της διεθνούς δύναμης ήταν η τρίτη που πραγματοποιείται αυτόν το μήνα στο Πακιστάν. Μερικές ώρες μετά την επίθεση, το Πακιστάν σταμάτησε δεκάδες φορτηγά και βυτιοφόρα που μετέφεραν προμήθειες σε τρόφιμα και καύσιμα στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Οι διεθνείς δυνάμεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το Πακιστάν για τον ανεφοδιασμό τους, καθώς περίπου το 80% των φορτίων που προορίζονται γι' αυτές περνάει από το Πακιστάν για να φτάσει στο Αφγανιστάν.

Ένοπλοι πυρπόλησαν επίσης σήμερα 27 βυτιοφόρα που μετέφεραν καύσιμα για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Εξάλλου δύο Ρουμάνοι στρατιώτες έχασαν σήμερα τη ζωή τους στο Αφγανιστάν όταν το τεθωρακισμένο όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε αυτοσχέδια βόμβα, η οποία ανατινάχθηκε, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην επαρχία Ζαμπούλ, στο νότιο Αφγανιστάν.

Ένας τρίτος ρουμάνος στρατιώτης τραυματίστηκε και διακομίσθηκε με ελικόπτερο στο στρατιωτικό νοσοκομείο της βάσης Λάγκμαν.

Από την αρχή της αποστολής τους στο Αφγανιστάν, οι ρουμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χάσει 17 στρατιωτικούς.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αεροπορικές ασκήσεις Τουρκίας - Κίνας στο Ικόνιο

ΤΟΥΡΚΙΑ
http://www.ethnos.gr

Την κινεζική αεροπορία μία... ανάσα από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο «έφερε» η κόντρα της Τουρκίας με ΗΠΑ και το Ισραήλ! Η εφημερίδα «Ταράφ» αποκάλυψε ότι προ ημερών διεξήχθησαν κοινές αεροπορικές ασκήσεις Τουρκίας-Κίνας στο Ικόνιο, στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος «Αετός της Ανατολίας».

Το πρωτοφανές γεγονός θορύβησε την Ουάσιγκτον, που έσπευσε να ζητήσει εξηγήσεις από τα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας. Σημειώνεται πως η κινεζική αεροπορία πήρε τη θέση της ισραηλινής, η οποία αποκλείστηκε πέρυσι και φέτος από τον «Αετό της Ανατολίας» μετά την επιχείρηση στη Γάζα τον Ιανουάριο του 2009 και τη φετινή αιματηρή επίθεση κατά του Στολίσκου της Ελευθερίας.

Η στρατιωτική πρ οσέγγιση Τουρκίας-Κίνας επιβεβαιώθηκε από δυτικές και τουρκικές πηγές, που έκαναν λόγο για συμμετοχή κινεζικών αεροσκαφών ρωσικής κατασκευής «Mιγκ 29» και «Σουχόι 27» στα πολεμικά παιχνίδια με Τούρκους αεροπόρους. Μπορεί η τουρκο-κινεζική συνεργασία στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας να ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘90 με την κατασκευή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αλλά είναι η πρώτη φορά που οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ασκούνται τόσο κοντά στη Μεσόγειο και στη Μ. Ανατολή.

Η «Ταράφ» τη θεωρεί προπομπό περαιτέρω σύσφιξης των τουρκο-κινεζικών σχέσεων, καθώς επίκειται η επίσκεψη στην Αγκυρα του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Zιαμπάο, στις 8 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ το ΡΚΚ ανακοίνωσε την παράταση για άλλο ένα μήνα της μονομερούς εκεχειρίας, καλώντας την κυβέρνηση σε διάλογο για περισσότερα δικαιώματα στους Κούρδους. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κουρδικού Κογκρέσου, Αχμέτ Τουρκ, ζήτησε από τους αντάρτες του βορείου Ιράκ να «απομακρυνθούν από τα τουρκικά σύνορα» για να μην υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΤΑΜΠΛΟ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΩ-ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ

http://www.enet.gr/

Στο προσκήνιο βρίσκονται μια σειρά από στρατιωτικά και στρατηγικά ζητήματα της Τουρκίας και των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, πράγμα που συνοδεύεται αυτές τις μέρες από τρομερό παρασκήνιο.

Κοινές τουρκοκινεζικές ασκήσεις, κινήσεις της Αγκυρας για στρατιωτική βάση στο Βόρειο Ιράκ και επαφές του γ.γ. του ΝΑΤΟ στην τουρκική πρωτεύουσα για τις περίφημες σχέσεις ΝΑΤΟ-Ε.Ε., είναι τρία από τα τρέχοντα θέματα.

Η τουρκική εφημερίδα «Ταράφ» αποκάλυψε χθες ότι εντός του Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στο Ικόνιο της Τουρκίας κοινές αεροπορικές ασκήσεις Τουρκίας-Κίνας. Σύμφωνα με την πληροφορία, την οποία αποδίδει η εφημερίδα σε τουρκικές και δυτικές στρατιωτικές πηγές, στις ασκήσεις πήραν μέρος τουρκικά F-16 και ρωσικής κατασκευής Mig-29 και Su-27 του κινεζικού πολεμικού ναυτικού. Η εφημερίδα γράφει ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη ζητήσει σχετικές πληροφορίες από την Αγκυρα.

Αλλο δημοσίευμα, τούτη τη φορά της εφημερίδας «Ραντικάλ», ανέφερε χθες ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ιδέα περί λήψης μέτρων εκ μέρους της Τουρκίας στο έδαφος του Ιράκ στο πλαίσιο του δικαιώματος άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής στρατιωτικής βάσης. Ωστόσο οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι, στο πλαίσιο του σεβασμού προς την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο έπειτα από έγκριση της κυβέρνησης της Βαγδάτης».

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος, που αναφέρει ότι η παραπάνω δήλωση ανήκει σε αμερικανική πηγή, τονίζει ότι ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, έπειτα από τη συνάντηση που είχε στις 28 Σεπτεμβρίου με τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ στρατηγό Λόιντ Οστιν, είχε δηλώσει πως «η δυστοκία που υπάρχει ως προς το σχηματισμό κυβέρνησης στο Ιράκ συνιστά εμπόδιο για τη μάχη μας εναντίον του ΡΚΚ». Σύμφωνα με τον συντάκτη, ο Τούρκος υπουργός εννοούσε την έγκριση που ζητείται από τη Βαγδάτη για τα μέτρα που επιθυμεί να λάβει η Αγκυρα.

Μέσα σε όλα αυτά, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε χθες την πληροφορία ότι στις 7 Οκτωβρίου θα επισκεφθεί την Αγκυρα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και ότι, σύμφωνα με αξιωματούχο της Συμμαχίας, βασικό αντικείμενο θα είναι οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε.

Βασικός πονοκέφαλος στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Τουρκία είναι το βέτο που ασκεί η δεύτερη για τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ε.Ε., εξαιτίας του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Κύπρος
http://www.enet.gr/

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που σε όλη την τραυματική διαδρομή του Κυπριακού, μετά τη δοτή (και κολοβή) ανεξαρτησία της Μεγαλονήσου, κάθε απόπειρα νόθων ρυθμίσεων στο πρόβλημα (όπως το σχέδιο Ατσεσον) και κάθε συνωμοτική πλεκτάνη (όπως αυτή που οδήγησε στην τραγωδία του '74) περνούσαν πάντα μέσα από την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως του σταθερού (και αποδεδειγμένως ισχυρού) θώρακος του Ελληνισμού σ' αυτή τη συγκεκριμένη φυσική του γεωγραφία.

Και δεν είναι αφοριστική κασσανδρολογία εάν επισημανθεί ότι τη στιγμή που αυτός ο κρατικός θώρακας -με τη γενική διεθνή αναγνώριση- είτε τρωθεί ως αποτέλεσμα βίας, είτε περισταλεί ως συνέπεια κακών λύσεων, ο Κυπριακός Ελληνισμός, θ' αποκτήσει αυτομάτως ημερομηνία εθνικής λήξεως.

Σήμερα λοιπόν 1η Οκτωβρίου, που η (εδαφικώς κρεουργημένη και γεωπολιτικά διαιρεμένη) Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει τα πενηντάχρονά της, το γεγονός μπορεί ν' αξιολογηθεί εναργέστερα. Και σαφέστερα να συνειδητοποιηθούν οι δυναμικές που τη συγκροτούν. Καθώς, παρά το θανάσιμο τραύμα της τουρκικής εισβολής, η Κύπρος έχει ως συντεταγμένο κράτος ενσωματωθεί στους κοινοτικούς θεσμούς και προσδεθεί στις προοπτικές της ευρωπαϊκής ολοκληρώσεως. Και μάλιστα στη σύνολη επικράτειά της, παρά την κατοχική πραγματικότητα που εδαφικά την κρεουργεί. Χωρίς όμως να της αποστερεί τη θεσμική ακεραιότητα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Οι κίνδυνοι βίαιης καταλύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας (που στο παρελθόν εξεδηλώθησαν ως συνέπεια τηλεκινούμενης εσωτερικής συνωμοσίας και τελικά εξωτερικής επιδρομής) μπορεί μεν να έχουν σήμερα περισταλεί, αλλά στα ενδεχόμενα δοτών ρυθμίσεων, με τις οποίες αυτή ν' αποδομηθεί, όχι απλώς εξακολουθούν να ελλοχεύουν, αλλά και ανατάσσονται. Ο κίνδυνος σιωπηρής και κατά δόσεις αποαναγνωρίσεως είναι πάντα εκεί. Σοβεί. Με σοφιστικά εφευρήματα για ένα νέο κι «εκ παρθενογενέσεως» κράτος. Πέραν των εξισωτικών δυναμικών που ήδη έχουν ενεργοποιηθεί. Και αποδοχών στις οποίες έχουμε προχωρήσει με αυτοκτόνον εν πολλοίς συναυτουργίαν. Γιατί οποιαδήποτε ρύθμιση με την οποία θα έχει διαρραγεί έστω κι επ' ελάχιστον η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα οδηγήσει αυτομάτως σε αποσυνθετική κατάλυση της ιδίας.

Το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει για τον Ελληνα της Κύπρου συναιρείται αυτή τη στιγμή σ' ένα και μόνο: Η ομοσπονδία (που είναι σήμερα το ζητούμενο) θα προκύψει από συνταγματική μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας; Ή από τις στάχτες της;

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Χριστόφια για το πραξικόπημα και την εισβολή του 1974

Κύπρος
http://www.kathimerini.gr/

Την έντονη αντίδραση των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα και την Κύπρο προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια σε ομιλία του στη δεξαμενή σκέψης Brookings στην Ουάσιγκτον, ότι στην πραγματικότητα οι «αποκαλούμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν και οι δύο στην Κύπρο».

Ο πρόεδρος της Κύπρους τόνισε ενώπιον διπλωματών, καθηγητών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων ότι «ευτυχώς για τον ελληνικό λαό η εγκληματική πράξη της χούντας», εννοώντας το πραξικόπημα, «οδήγησε στην αποχώρηση της και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε».

Οι δηλώσεις Χριστόφια προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Γ. Λιλήκα, ο οποίος χαρακτήρισε πλήρως ανιστόρητες και άκρως επικίνδυνες τις δηλώσεις του Κύπριου προέδρου. Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε τον πρόεδρο Χριστόφια να συνειδητοποιήσει τη ζημιά που προκαλεί με τέτοιου είδους δηλώσεις σε Κύπρο και Ελλάδα.

ΝΔ: Ατυχείς οι δηλώσεις Χριστόφια

«Τουλάχιστον ατυχείς», χαρακτηρίζει η ΝΔ δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στη δεξαμενή σκέψης Brookings της Ουάσιγκτον ότι στην πραγματικότητα οι αποκαλούμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν στην Κύπρο.

Η ΝΔ θεωρεί πως αν αυτές οι δηλώσεις αποδόθηκαν σωστά είναι τουλάχιστον ατυχείς και δεν βοηθούν, αυτές τις ώρες, στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

«Είναι αδιανόητο, όσο και ανιστόρητο, να εξισώνεται η τουρκική εισβολή στην Κύπρο με το πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μακαρίου, μία, πράγματι, εγκληματική και προδοτική ενέργεια, που έδωσε προσχηματική αφορμή για την τουρκική εισβολή και κατοχή. Κατοχή που διαιωνίζεται για τριάντα έξι ολόκληρα χρόνια, σε προκλητική αντίθεση με τη διεθνή έννομη τάξη και τις αρχές του ΟΗΕ», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΝΔ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιδράσεις των κυπριακών κομμάτων για τις δηλώσεις Παπανδρέου

Κύπρος
http://www.kathimerini.gr/

«Ήταν ξεκάθαρες οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ότι έγινε πραξικόπημα στην Κύπρο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου σε σχέση με αναφορά για εισβολή των αποκαλούμενων μητέρων πατρίδων στην Κύπρο, σε ομιλία του Προέδρου Χριστόφια στην Ουάσιγκτον.

Ο Αντρος Κυπριανού είπε ότι το πραξικόπημα δεν ήταν τυχαίο, αλλά εκπονήθηκε στα αρχηγεία του ΝΑΤΟ.

«Υπάρχουν έγγραφα για το ζήτημα αυτό και κανείς δεν μπορεί να παραχαράσσει την ιστορία», είπε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

Πρόσθεσε ότι η ελληνική Χούντα και η ΕΟΚΑ Β' έχουν τεράστια ευθύνη για την εφαρμογή των ΝΑΤΟϊκών σχεδίων.

Εξ άλλου, ανέφερε ότι έγινε παραποίηση και εκμετάλλευση των δηλώσεων και πρόσθεσε πως θέλει να ξεκαθαρίσει ότι το ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτιμούν και σέβονται τον ελληνικό λαό, για τη βοήθεια και τη στήριξη που έχουν προσφέρει διαχρονικά στον αγώνα του κυπριακού λαού.

«Κανείς δεν μπορεί να αφήνει να αιωρούνται σκιές, σε σχέση με την ευγνωμοσύνη που νιώθει το ΑΚΕλ και ο Πρόεδρος Χριστόφιας έναντι του ελληνικού λαού. Εκείνη που καταδικάζουν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους είναι η Χούντα», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Εξ άλλου, ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι ήταν ορθή η αναφορά του πρωθυπουργού της Ελλάδας ότι μια ήταν η εισβολή που έγινε στην Κύπρο το 1974, και μετεξελίχθηκε σε κατοχή.

«Με τη δήλωση αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει βάλει στη σωστή βάση την όλη διάσταση των σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου. Δεν υπήρξε ελληνική εισβολή στην Κύπρο. Υπήρξε μόνον η τουρκική εισβολή, η προδοσία της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄, που οργανώθηκε από ξένα κέντρα αποφάσεων», είπε ο κ. Ομήρου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το βάρος στον «Ναμπούκο»

ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΠΕΔΙΑ ΒΟΛΗΣ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
http://www.enet.gr
Αν δεν τα βρουν μεταξύ τους οι «χώρες-πηγές», δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα ο αγωγός «Ναμπούκο», λέει η Αγκυρα, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει ότι εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να υπογραφούν οι συμφωνίες για να προχωρήσει το έργο.
Βήμα για όλα αυτά ήταν το Φόρουμ Ενέργειας και Οικονομίας Χωρών του Ευξείνου Πόντου που οργανώνει στην Κωνσταντινούπολη το αμερικανικό «Ατλαντικό Συμβούλιο». Κατά τις χθεσινές εργασίες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, είπε: «Προσωπικά πιστεύω ότι ο αγωγός "Ναμπούκο" θα γίνει πραγματικότητα παρ' ότι υπάρχουν συζητήσεις για το αν θα βρεθούν τελικά πηγές. Πρέπει να πούμε ότι από τον αγωγό έχουν συμφέροντα οι χώρες-πηγές. Εάν δεν βρεθεί σημείο σύμπτωσης των συμφερόντων αυτών, δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα ο αγωγός».
Στην εναρκτήρια ομιλία που έκανε προχθές στο ίδιο Φόρουμ ο Ερντογάν είχε υπογραμμίσει ότι «έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στις 18 Νοεμβρίου 2007. Εχει αρχίσει ήδη η μεταφορά αερίου από τον αγωγό αυτό. Με την ολοκλήρωση και της σύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας το 2012 θα έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε το φυσικό αέριο της Κασπίας μέχρι την Κεντρική Ευρώπη».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στον «Ναμπούκο» είπε πως «στις 13 Ιουλίου 2009 υπογράψαμε τη Διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό "Ναμπούκο". Οι σχετικές συμφωνίες στήριξης αναμένεται να υπογραφούν εντός του Οκτωβρίου. Ο αγωγός θα μεταφέρει ετησίως 31 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «ο "Ναμπούκο" υπερτερεί σε σχέση με τα υπόλοιπα σχέδια που έχουν αναφερθεί. Πιστεύουμε ότι ο αγωγός αυτός θα συμβάλει στην ποικιλία πηγών και διαδρομών».

Τρεις Πακιστανοί στρατιώτες νεκροί από επίθεση ελικοπτέρων του NATO

http://www.kathimerini.gr/

Τρεις Πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση ελικοπτέρων του NATO σε περιοχή στην μεθόριο με το Αφγανιστάν, είπαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων• πρόκειται για το τέταρτο παρόμοιο επεισόδιο τις τελευταίες ημέρες.

Η επίθεση, από δύο ελικόπτερα, σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο χωριό Τερί Μανγκάλ στην περιοχή Κουράμ, όπου κατοικούν μέλη της εθνότητας των Παστούν, στην μεθόριο Πακιστάν-Αφγανιστάν.

«Τα ελικόπτερα σφυροκοπούσαν την περιοχή για περίπου 25 λεπτά. Τρεις στρατιώτες μας που επάνδρωναν μεθοριακό φυλάκιο σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. Δεν διευκρίνισε εάν οι δυνάμεις του Πακιστάν ανταπέδωσαν τα πυρά.

Το Πακιστάν εξέφρασε οργή την Δευτέρα για την παραβίαση του εναέριου χώρου του το Σαββατοκύριακο από ελικόπτερα του NATO, σημειώνοντας ότι θα εξετάσει τις «επιλογές» του για το πώς θα «αντιδράσει» σε μελλοντικές τέτοιες εισβολές.

Δύο ελικόπτερα Απάτσι του NATO σκότωσαν 30 αντάρτες στο έδαφος του Πακιστάν σε μια σπάνια καταδίωξη από επανδρωμένα αεροσκάφη από το ανατολικό Αφγανιστάν στο έδαφος του Πακιστάν που άρχισε αργά την Παρασκευή, όταν μαχητές των Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε απομακρυσμένο Αφγανικό φυλάκιο στην επαρχία Χοστ, ανακοίνωσε η δύναμη του NATO. Το Σάββατο, δύο ελικόπτερο Κίοουα επέστρεψαν στην περιοχή και σκότωσαν άλλους τέσσερις, σύμφωνα με ανακοινωθέν της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) στην Καμπούλ την Κυριακή.

Την Δευτέρα σημειώθηκε άλλη μια πιθανή παραβίαση των συνόρων, όταν έξι εξτρεμιστές σκοτώθηκαν στο Κουράμ, ωστόσο εκπρόσωπος της ISAF είπε ότι το επεισόδιο σημειώθηκε «κοντά στην μεθόριο», όχι στο Πακιστάν.

Η ISAF υποστήριξε στο ανακοινωθέν της την Κυριακή ότι τα ελικόπτερα που εισήλθαν στο Πακιστάν τήρησαν τους κανόνες εμπλοκής τους.

Οι ΗΠΑ έχουν κλιμακώσει τις αεροπορικές επιθέσεις τους με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή της μεθορίου, που θεωρούν καταφύγιο των Ταλιμπάν και μελών της αλ Κάιντα, τις τελευταίες εβδομάδες. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 21 πυραυλικές επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντός Σεπτεμβρίου -ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στον Στρατό µε ένα... κλικ

Στρατός
http://www.tanea.gr

Πρώτο «παρών» στον Στρατό µε ένα... κλικ στο κοµπιούτερ τους δίνουν πλέον οι 70 στους 100 υπό κατάταξη νέοι µε αποτέλεσµα να µαθαίνουν γρηγορότερα πότε και πού θα καταταγούν!

Το εντυπωσιακό αυτό ποσοστό χρησιµοποιεί ήδη το ιντερνετικό πρόγραµµα που άρχισε ο Στρατός εδώ και λίγους µήνες για τους υποψήφιους για στράτευση νέους, προκειµένου να µάθουν έγκαιρα πότε και πού θα καταταγούν αλλά και να εκφράσουν, χωρίς µεσολαβητές και «ρουσφέτια», την επιθυµία τους για κάποια ειδικότητα βάσει των προσόντων τους ή για την περιοχή των συνόρων στην οποία θέλουν να υπηρετήσουν τη θητεία τους.

Οι υπό κατάταξη νέοι, δύο µήνες προτού καταταγούν, µε την είσοδό τους στο www. army. gr µαθαίνουν από πρώτο χέρι σε ποιο Οπλο/Σώµα (Πεζικό, Πυροβολικό, Τεθωρακισµένα κ.λπ.), ποια ηµέρα και σε ποιο ακριβώς στρατόπεδο θα παρουσιαστούν ως νεοσύλλεκτοι. Παράλληλα µπορούν να προσθέσουν εγκαίρως τυχόν νέα στοιχεία που αφορούν τις γνώσεις τους (πτυχία, µεταπτυχιακοί τίτλοι, πιστοποιηµένες δεξιότητες κ.λπ.) ώστε να αξιοποιούνται κατάλληλα από τις αρµόδιες υπηρεσίες. Στα στοιχεία αυτά της ιστοσελίδας ο κάθε στρατεύσιµος έχει αποκλειστική πρόσβαση σε χρονική περίοδο προ της κατάταξης, αφού µπαίνει µε κωδικό τον Αριθµό Στρατολογικού Μητρώου (ΑΣΜ) που έχει από 18 ετών από το συµβούλιο επιλογής οπλιτών, το λεγόµενο «περιοδεύον». Μέχρι πρόσφατα ο αστυνοµικός της γειτονιάς έδινε το Δελτίο Κατάταξης στους νέους 5-10 ηµέρες προτού παρουσιαστούν...

Στον Στρατό Ξηράς

Η εφαρµογή του προγράµµατος έχει ξεκινήσει από τον Στρατό Ξηράς εδώ και λίγους και ήδη, όπως είπε στα «ΝΕΑ» αρµόδια πηγή, από το Διαδίκτυο ενηµερώνεται πλέον το 70% των στρατευσίµων:

«Εχω εντυπωσιαστεί από τη διείσδυση του Ιντερνετ στη ζωή του νέου», είπε έµπειρος αξιωµατικός της Στρατολογίας, ο οποίος υποστηρίζει ότι µε το µέτρο αυτό που αποφάσισε ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Ευ. Βενιζέλος, προωθείται και στον έντονα γραφειοκρατικό χώρο των στρατολογικών θεµάτων η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αλλά και η άµεση επαφή του νέου µε τις υπηρεσίες, χωρίς µεσολαβητές για «ρουσφέτια». Το πρόγραµµα επεκτείνεται στο Ναυτικό και την Αεροπορία, ενώ σταδιακά αποκτά νέο διαδραστικό χαρακτήρα µε ερωτήσεις - απαντήσεις όσον αφορά την πολύπλοκη στρατολογική νοµοθεσία, προϋποθέσεις θητείας κ.λπ.

«Χέρι χέρι»

Στο µεταξύ η ολοκλήρωση εντός του 2010 της µηχανοργάνωσης των Στρατολογικών Γραφείων δίνει, σύµφωνα µε στρατιωτικές πηγές, νέες δυνατότητες εξυπηρέτησης στους πολίτες:

n Πρώτον, καταργεί το «περάστε σε µία εβδοµάδα», αφού τα πιστοποιητικά στρατολογικής κατάστασης

απαραίτητα για συµµετοχή σε συναλλαγές µε το Δηµόσιο, διαγωνισµούς, πρoσλήψεις κ.λπ.

θα δίνονται «χέρι χέρι» µε την υποβολή της αίτησης.

n Δεύτερον, καταργεί την αυτοπρόσωπη παρουσία στο Στρατολογικό Γραφείο όπου ανήκει κάποιος

µε τη γέννησή του

για να κάνει µια συναλλαγή. Καθώς πλέον δεν ισχύει ο «εδαφικός» περιορισµός ανά νοµό, ο πολίτης θα µπορεί να συναλλάσσεται µε το κοντινότερο Στρατολογικό Γραφείο. Καλύτερη εξυπηρέτηση

Οι αλλαγές αναµένεται να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς κάθε χρόνο γίνονται από 850.000 έως 1.000.000 πράξεις αλληλογραφίας για αναβολές (σπουδών, υγείας κ.λπ.), διακοπή αναβολών, βεβαιώσεις θητείας κ.λπ. Μόνο τα γνωστά ως «Πιστοποιητικά Τύπου Α

» για την εκπλήρωση των στρατολογικών υποχρεώσεων που χρειάζονται για συναλλαγές µε το Δηµόσιο, αναζήτηση εργασίας κ.λπ., ανέρχονται σε 250.000 - 300.000 κατ

έτος. Για να επιτευχθεί το αποτέλεσµα αυτό, εκτός από το αξίας περίπου 15 εκατ.

ευρώ σύστηµα που εγκαταστάθηκε σταδιακά, πέρασαν σε ηλεκτρονική µορφή 5,5 εκατοµµύρια στρατολογικές µεταβολές πολιτών. Στο πλαίσιο της ορθολογικής λειτουργίας των στρατολογικών υπηρεσιών θα ακολουθήσει συγχώνευση πολλών γραφείων και θα αξιοποιηθούν περαιτέρω η λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και το Ιnternet.

ΧΩΡΙΣ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ

Θα µπορούν να εκφράσουν την επιθυµία τους για την ειδικότητα και τον τόπο που θα υπηρετήσουν, χωρίς ρουσφέτια

ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ

www.ethnos.gr


Χέρι - χέρι με τον Καρατζαφέρη η κυβέρνηση πέρασε από τη βουλή τη σύμβαση της εξαγοράς των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά από τον Αραβικό όμιλο Adu Dhadi Mar. Εξέλιξη που χαραποίησε ιδιαίτερα του εμίρηδες του Αμπου Ντάμπι αλλά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που είχε θέσει ως πολιτικό στοίχημα την ευρύτερη συναίνεση στη Βουλή για την έγκριση της σύμβασης του Σκαραμαγκά.

ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ
http://www.tovima.gr/

Τελικά, ο πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Ρομπάι και τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μπαρόζο- στις 20 Νοεμβρίου, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Λισαβόνα. Η ατζέντα των συνομιλιών τους δεν οριστικοποιήθηκε ακόμη, αλλά στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι θα περιλαμβάνει το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, ζητήματα διεθνών σχέσεων και ασφαλείας. Πρέπει να αναμένεται ότι ο κ. Ρομπάι θα θέσει το ζήτημα της ανάγκης για νέους τραπεζικούς κανονισμούς, της ισορροπίας μεταξύ λιτότητας και οικονομικού κινήτρου, καθώς και το ζήτημα σταθερότητας της ευρωζώνης. Στο χαρτοφυλάκιό του υπάρχουν όμως και φάκελοι για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, για τα πυρηνικά του Ιράν, για το «μόνιμο αδιέξοδο» στις συνομιλίες Ισραήλ και Παλαιστινίων, κ.ά.

Την περασμένη άνοιξη δημιουργήθηκε ζήτημα στις σχέσεις ΗΠΑ- ΕΕ όταν ο αμερικανός πρόεδρος, ανατρέποντας παράδοση δεκαετιών, απέφυγε να συναντηθεί στη Μαδρίτη με τον πρωθυπουργό κ. Θαπατέρο της Ισπανίας που είχε τότε την ευρωπαϊκή προεδρία. Ο Λευκός Οίκος θέλει να περιοριστούν οι συναντήσεις του Ομπάμα στη Λισαβόνα μόνο στα προβλήματα που απασχολούν το ΝΑΤΟ και προεδρικά στελέχη παρατηρούν ότι «ο πρόεδρος θα δημιουργούσε προβλήματα αν έβλεπε τον πρωθυπουργό ενός κράτους της ΕΕ και δεν έβλεπε κάποιου άλλου κράτους». Αναγνωρίζουν όμως ότι στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής θα υπάρξουν ασφαλώς συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες και συζητήσεις για τη διεθνή ασφάλεια.

Αυτή την ασφάλεια επιδιώκει να στερεώσει η διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ (19 ως 20 Νοεμβρίου). Οι 28 ηγέτες των κρατών-μελών της Συμμαχίας θα επισημοποιήσουν την υιοθέτηση εκ μέρους τους της νέας Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ για την τρέχουσα δεκαετία, την οποία διαμόρφωσε «ομάδα σοφών» υπό τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και έχουν επεξεργαστεί σε συνέχεια τα κράτη-μέλη. Τη διάσκεψη θα απασχολήσει όμως και το θέμα των περικοπών στις στρατιωτικές δαπάνες τις οποίες έκαναν και κάνουν όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία, η οποία μισθοδοτεί πάνω από 15.500 προσωπικό, έχει έξοδα 1,2 δισ. ευρώ και πρόθεση του κ. Ράσμουσεν είναι να τα περιορίσει στο 1 δισ. Τα στρατιωτικά κονδύλια του 2010 των κρατών της Συμμαχίας είναι κατά 4% ως 6% μειωμένα από το 2009 και προβλέπεται να περικοπούν ακόμη περισσότερο το 2011- ως και 10% της Γερμανίας και 8% της Βρετανίας-, παρά τις διαμαρτυρίες των στρατιωτικών και τους εκβιασμούς της διεθνούς πολεμικής βιομηχανίας.

Το ΝΑΤΟ εξετάζει και την περίπτωση να κληθεί στη Λισαβόνα και ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεβ. «Η έγκριση της Στρατηγικής Αντίληψης είναι θέμα που ενδιαφέρει και τους Ρώσους» δήλωσε πηγή της Συμμαχίας. Και υπενθύμισε ότι «και εμείς έχουμε επαναλάβει τον διάλογο, καθώς έχουμε να συζητήσουμε πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

ΞΕΣΗΚΩΣΕ ΘΥΕΛΛΑ Η ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΟΑ ΓΙΑ ΤΟ 74

Κύπρος
http://www.tanea.gr/

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στην Κύπρο με αφορμή απόσπασμα ομιλίας του Προέδρου Χριστόφια στην Ουάσιγκτον, στο οποίο ο κύπριος Πρόεδρος αναφερόμενος στα γεγονότα του 1974 αποκάλεσε εισβολή τόσο το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας όσο και την τουρκική στρατιωτική απόβαση στο νησί.

Το επίμαχο απόσπασμα της ομιλίας του κ. Χριστόφια στο Ιδρυμα Μπρούκινγκς αναφέρει ότι «οι δυο λεγόμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν στην Κύπρο και ευτυχώς για τον ελληνικό λαό αυτή η εγκληματική πράξη της χούντας οδήγησε στην ανατροπή της και στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία».

Η αναφορά αυτή πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ από το οποίο προέρχεται ο κ. Χριστόφιας, τον κατηγόρησαν ότι εξισώνει τις ευθύνες Ελλάδας και Τουρκίας για τα γεγονότα του 1974 και κυρίως ότι με τη φράση αυτή δικαιώνει την τουρκική πολιτική, στην οποία δίνει «όπλα» ενισχύοντας την επιχειρηματολογία της.

«Λανθασμένη αναφορά»

Ακόμα και το συγκυβερνών κόμμα του ΔΗΚΟ χαρακτήρισε την αναφορά του προέδρου Χριστόφια ατυχή και λανθασμένη, ενώ η αντιπολίτευση κάλεσε τον κ. Χριστόφια να απολογηθεί. Τα κόμματα (ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγοι) καταλογίζουν στον κύπριο Πρόεδρο ότι με την αναφορά του παρέχει πλήρη δικαιολόγηση της τουρκικής εισβολής. Εκφράζονται ακόμα φόβοι ότι, εκτός από τον σάλο που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό μέτωπο, η υιοθέτηση της θέσης περί «ελληνικής εισβολής» πέραν της τουρκικής θα πλήξει τη διεθνή θέση της Κύπρου και θα αποτελέσει επιχείρημα στα χέρια όσων επιθυμούν να βοηθήσουν την Τουρκία κυρίως στις Βρυξέλλες, όπου ως γνωστόν εκκρεμεί η υπόθεση του απευθείας εμπορίου με το ψευδοκράτος. Υπογραμμίζουν ακόμα ότι η αναφορά στην ουσία υποσκάπτει την εκστρατεία που έχουν αναλάβει Αθήνα και Λευκωσία για καταγγελία των ευθυνών της Αγκυρας ως κατοχικής δύναμης.

«Αδικαιολόγητες αντιδράσεις»

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αλλά και το ΑΚΕΛ επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, σημειώνοντας ότι αυτές είναι αδικαιολόγητες και στηρίχθηκαν στην απομόνωση μιας φράσης από τη συνολική ιστορική αναδρομή που έκανε ο κ. Χριστόφιας. Ταυτόχρονα, τόσο το ΑΚΕΛ όσο και η κυβέρνηση επανέλαβαν την πάγια θέση τους, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού, ότι η χούντα έδωσε τη δικαιολογία που έψαχνε η Τουρκία για την εισβολή. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χριστοφίδης διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόταν στον κοινό σχεδιασμό της χούντας και των τουρκικών επεκτατικών κύκλων της Αγκυρας.

ΧΟΝΤΡΑΔΑ ΜΕ ΔΙΠΛΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

Κύπρος
http://www.enet.gr/

Αντιδράσεις προκαλεί στην Κύπρο η θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος Χριστόφιας σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον, ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία εισέβαλαν στην Κύπρο το 1974.

Ο Χριστόφιας μιλώντας προχθές στο Ιδρυμα «BROOKINGS» είπε πως «η Ελλάδα επενέβη στα εσωτερικά της Κύπρου με το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου». Εξήγησε πως αυτό κράτησε μία εβδομάδα, αλλά ήταν αρκετό να δώσει την αφορμή στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο και να συνεχίζει για 37 χρόνια να κατέχει το 37% του εδάφους της. Αφού επισήμανε ότι και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις διαδραμάτισαν αρνητικό ρόλο στις εξελίξεις στην Κύπρο, πήγε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας: «Στην πραγματικότητα και οι δύο μητέρες πατρίδες εισέβαλαν στην Κύπρο».

Η φράση αυτή ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις στη Λευκωσία. «Αυτό που ακούσαμε χθες μας αφήνει πραγματικά άφωνους, όπως και τον υπόλοιπο κυπριακό λαό», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χ. Γεωργιάδης. «Ενα είναι να καταδικάζουμε το πραξικόπημα και άλλο να ταυτίζουμε την Ελλάδα με τον Τούρκο εισβολέα και κατακτητή της πατρίδας μας. Και μάλιστα να το κάνουμε αυτό λίγες ημέρες μετά που συναντήσαμε τον Ελληνα πρωθυπουργό και για άλλη μια φορά βασιστήκαμε στη δική του, αλλά και της Ελλάδας ασφαλώς, διαχρονική στήριξη και θετική στάση στο Κυπριακό».

Απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, ο αναπλ. κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Χριστοφίδης έκανε λόγο για κακόβουλη διαστρέβλωση των λεχθέντων από τον πρόεδρο Χριστόφια. «Ο πρόεδρος αναφερόταν στη χούντα, εκτός βέβαια και αν κάποιοι ταυτίζουν τη χούντα με την Ελλάδα, πράγμα το οποίο είναι απαράδεκτο», είπε. Και πρόσθεσε: «Ο πρόεδρος σημείωσε το αυτονόητο, ότι η χούντα των Αθηνών και η ΕΟΚΑ Β', μαζί με την Τουρκία, και με την καθοδήγηση ξένων κέντρων σχεδίασαν την παράνομη εισβολή της Τουρκίας και το διαμελισμό της Κύπρου».

Ο πρόεδρος αναμενόταν να επιστρέψει από τις ΗΠΑ, χθες αργά το βράδυ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Κύπρος
http://news.kathimerini.gr/


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
«Είμαστε πολύ μακριά από μια λύση στο Κυπριακό»
«Βρισκόμαστε πολύ μακριά από μια λύση στο Κυπριακό», δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμεν Μπαγκίς. Μιλώντας στη δεξαμενή σκέψης «European Policy Center», ο κ. Μπαγκίς εμφανίσθηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς, όπως είπε, «όλες οι προτάσεις μας έχουν απορριφθεί και δεν έχουμε δεχθεί καμιά αντιπρόταση». Εκτίμησε, ωστόσο, ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν ή να καταρρεύσουν, ενώ ανέφερε ότι «είναι κρίμα που κάποια μεγάλα κράτη-μέλη της Ε. Ε. κρύβονται πίσω από την Κύπρο». Αναφέρθηκε, τέλος, στις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα, προσθέτοντας ότι η χώρα του αναμένει ίση μεταχείριση από την Ε. Ε. και ότι 18 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων παραμένουν «παγωμένα» για πολιτικούς λόγους.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΜΟΣΧΑ ΤΟΚΙΟ

http://news.kathimerini.gr

Ο Μεντβέντεφ διεμήνυσε ότι θα επισκεφθεί τις διαφιλονικούμενες Κουρίλες νήσους

ΤΟΚΙΟ. Την πρόθεση της Μόσχας να παραμείνει ακλόνητη στις θέσεις της για τις διαφιλονικούμενες Κουρίλες νήσους, διεμήνυσε, χθες, ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προβαίνοντας στις πλέον σκληρές δηλώσεις γι’ αυτό το ακανθώδες πρόβλημα των ρωσο-ιαπωνικών σχέσεων, από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2008. «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική περιοχή της χώρας και σίγουρα θα την επισκεφτούμε πολύ σύντομα», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, προκαλώντας οργή και σύγχυση στην ιαπωνική κυβέρνηση. O Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Σεΐτζι Μαεχάρα, έσπευσε να προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη επίσκεψη Μεντβέντεφ στα διαφιλονικούμενα νησιά θα «επιδεινώσει σοβαρά» τις διμερείς σχέσεις.

Αφού απέτυχαν επανειλημμένως στις συνόδους κορυφής των τελευταίων ετών οι προσπάθειες επίλυσης των εδαφικών διαφορών, ο Μεντβέντεφ επανέφερε, χθες, το θέμα στο προσκήνιο και μάλιστα την ώρα που εξελίσσεται η διπλωματική κρίση Κίνας - Ιαπωνίας για άλλα αμφισβητούμενα νησιά, στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Το αρχιπέλαγος των Κουρίλων απαρτίζεται από 56 νήσους, που εκτείνονται από τη χερσόνησο Καμτσάτκα έως τη νήσο Χοκάιντο. Η διαμάχη αφορά τα τέσσερα νότια πιο απομακρυσμένα νησιά –σήμερα υπό ρωσικό έλεγχο– τα οποία η Ιαπωνία διεκδικεί αποκαλώντας τα Βόρειες Περιοχές. Η ρωσική κυριαρχία στα υπόλοιπα νησιά αναγνωρίζεται από την Ιαπωνία.

Οι δηλώσεις Μεντβέντεφ από τη χερσόνησο Καμτσάτκα, όπου μετέβη επιστρέφοντας από το τριήμερο ταξίδι του στην Κίνα, έριξαν λάδι στη φωτιά, αφού η ιαπωνική κυβέρνηση είχε ζητήσει στο παρελθόν να μην υλοποιηθεί επίσκεψη Ρώσου ηγέτη στις Κουρίλες. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ μάλιστα υποστήριξε ότι το ταξίδι του στην αμφισβητούμενη περιοχή είχε προγραμματιστεί για χθες, αλλά ακυρώθηκε λόγω ομίχλης...

O Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν, πάντως, εξέφρασε την άποψη πως ο κ. Μεντβέντεφ στην πραγματικότητα δεν είχε προγραμματίσει τίποτα. Ανάλογη εκτίμηση έκανε και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιοσίτο Σενγκόκου, ο οποίος κληθείς να απαντήσει εάν «η Ιαπωνία επιθυμεί ο Μεντβέντεφ να μείνει μακριά από τις Κουρίλες», απάντησε: «Ακριβώς».

Οι νήσοι κατελήφθησαν από τα σοβιετικά στρατεύματα στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και παρά τους πολλαπλούς γύρους διαπραγματεύσεων δεν έχει υπογραφεί ακόμη συμφωνία. Το 2005, η Ρωσία άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιστρέψει δύο από τα τέσσερα νησιά υπό τον όρο ότι η Ιαπωνία θα πάψει να διεκδικεί τα άλλα δύο. Η Ιαπωνία, όμως, απορρίπτει αυτήν την ιδέα. Θύελλα οργής πυροδότησε έπειτα, το 2007, η επίσκεψη στις Κουρίλες του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η ΤΟΞΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΕΚΔΟΤΩΝ-ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
http://tvxs.gr/

Μια διαχρονική σχέση… στοργής, που εξελίχθηκε εν μέσω της κρίσης σε «τοξική» σχέση, βρίσκεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Σοφοκλέους 10”, πίσω από τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων στις ιστορικές –και εισηγμένες στο ΧΑ- εκδοτικές επιχειρήσεις της χώρας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι εδώ και αρκετούς μήνες οι τραπεζίτες έχουν απευθύνει τελεσίγραφο στους εκδότες, που άλλοτε δανείζονταν τεράστια ποσά, με ευχέρεια απολύτως δυσανάλογη της… υγείας των ισολογισμών των εκδοτικών επιχειρήσεων. Οι τραπεζίτες απαιτούν άμεση και δραστική μείωση λειτουργικού κόστους από τους εκδότες, κατ’ αναλογία προς τη συρρίκνωση των εσόδων των εκδοτικών επιχειρήσεων λόγω της κρίσης.

Και προειδοποιούν, ότι σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή οι ζημιές συνεχίσουν να καταγράφονται με τους ίδιους ρυθμούς, η περίοδος της «χαλαρής» μεταχείρισης των εκδοτικών επιχειρήσεων θα περάσει στο παρελθόν και θα έλθει η ώρα της προσφυγής στις άκρως δυσάρεστες τραπεζικές πρακτικές είσπραξης οφειλών.

Υπό το βάρος των δυσμενών εξελίξεων στα οικονομικά του Τύπου, που γίνονται ακόμη δραματικότερες αν συνεκτιμηθεί η απότομη πτώση των κυκλοφοριών ακόμη και των κυριακάτικων εφημερίδων, αλλά η «βουτιά» της διαφημιστικής δαπάνης μέσα στο 2010, οι μετοχές των τριών ιστορικών συγκροτημάτων Τύπου έκαναν χθες «βουτιά» στο ταμπλό του ΧΑ: Πήγασος -9,47%, Τεγόπουλος -5,71%, ΔΟΛ -4,60%.

Ο μόνος που φαίνεται να προεξοφλεί θετική έκβαση της κρίσης είναι ο εφοπλιστής κ. Β. Ρέστης. Στις τελευταίες συνεδριάσεις, η εταιρεία συμφερόντων του, Benbay Ltd., έχει προχωρήσει σε αγορές περισσότερων από 320.000 μετοχές του ΔΟΛ!

Αυτό στο οποίο ίσως να «ποντάρει» ο κ. Ρέστης φαίνεται ότι είναι η επιτυχής εφαρμογή του σχεδίου των ισχυρών εκδοτών της χώρας, να συντρίψουν τις παραδοσιακά ισχυρές συνδικαλιστικές ενώσεις στο χώρο του Τύπου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή δραστικών προγραμμάτων μείωσης λειτουργικού κόστους, με περιορισμό δραστηριοτήτων, απασχόλησης και αμοιβών:

- Το σχέδιο των εκδοτών ξεδιπλώθηκε με επίκεντρο το ιστορικό συγκρότημα του ΔΟΛ, τον Πήγασο και την Χ.Κ. Τεγόπουλος, που έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις προσωπικού.

- Κατά τη χθεσινή δραματική ημέρα, ο κ. Στ. Ψυχάρης έφθασε στο σημείο να προαναγγείλει το κλείσιμο του ημερήσιου «Βήματος», αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην απόφαση της ΕΣΗΕΑ να κηρύξει απεργία των δημοσιογράφων στις τρεις εκδοτικές επιχειρήσεις, όπου προωθούνται μαζικές απολύσεις.

- Μετά τη δραματική αυτή πρωτοβουλία, οι δημοσιογράφοι τόσο στον ΔΟΛ, όσο και στον Πήγασο ψήφισαν υπέρ γενικής απεργίας και κατά της απεργίας στις εφημερίδες τους, «αδειάζοντας» την ΕΣΗΕΑ, σε μια πρωτοφανή, όσο και αρνητική εξέλιξη για το ιστορικό σωματείο των δημοσιογράφων.

- Μετά την ιστορική αυτή αρνητική εξέλιξη για την ΕΣΗΕΑ, τραπεζικά στελέχη σχολίαζαν στο “Σοφοκλέους 10”, ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την υλοποίηση των προγραμμάτων δραστικής μείωσης του λειτουργικού κόστους στις εκδοτικές επιχειρήσεις, που θα οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση της απασχόλησης δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων του Τύπου.

Κάπως έτσι, η στοργική σχέση, που εξελίχθηκε σε «τοξική», ανάμεσα στους εκδότες και τους τραπεζίτες φαίνεται πως αποτελεί σήμερα τον καταλύτη εξελίξεων στον κλάδο του Τύπου και των ΜΜΕ, που θα παραπέμπουν στο γνωστό φαινόμενο του ακορντεόν: ύστερα από αρκετά χρόνια «ξεχειλώματος» δραστηριοτήτων και απασχόλησης, Τύπος και ΜΜΕ προσαρμόζονται με δραματικό, κυρίως για τους εργαζομένους, τρόπο στη σκληρή εποχή του μνημονίου…

Από Σοφοκλέους 10, 30.9.2010

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
http://www.tanea.gr/

Διαδηλώσεις κατά των µέτρων λιτότητας σε 13 πόλεις

«Οχι στη λιτότητα» φώναξαν χθες, Πανευρωπαϊκή Ηµέρα Δράσης κατά των οικονοµικών µέτρων, δεκάδες χιλιάδες εργαζόµενοι σε 13 ευρωπαϊκές πόλεις. Η µεγαλύτερη διαδήλωση, µε 100.000 συµµετέχοντες, πραγµατοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, την ίδια ηµέρα, εκατοµµύρια άνθρωποι πήραν µέρος στην πρώτη γενική απεργία της Ισπανίας από το 2002.

Βρυξέλλες, Δουβλίνο, Λισαβώνα, Ρώµη, Παρίσι, Ρίγα, Βαρσοβία, Λευκωσία, Βουκουρέστι, Πράγα, Βίλνιους, Βελιγράδι, Αθήνα. Μικρότερες ή µεγαλύτερες διαδηλώσεις πραγµατοποιήθηκαν χθες σε όλες αυτές τις πόλεις. Στη Λισαβώνα τα συνδικάτα υπολόγισαν τους συµµετέχοντες σε 50.000, στην Αθήνα από την άλλη πλευρά, δεν ξεπέρασαν τους 1.000. «Σε πολλές χώρες, τα συνδικάτα δυσκολεύονται να συντονιστούν µεταξύ τους. Ελάχιστη έκπληξη προκαλεί λοιπόν το γεγονός ότι δυσκολεύονται ακόµα περισσότερο να συντονιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωνε η Καρίνα Ο

Ράιλι, αναλύτρια στη συµβουλευτική εταιρεία ΙΗS Jane

s. «Οι πολίτες βιώνουν την οικονοµική κρίση σε τοπικό επίπεδο και οι µεγάλες διαµαρτυρίες θα γίνονται πάντα σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο», σηµείωνε από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Λι, αναλυτής στο ινστιτού το Control Risks Western Εurope. Στο Δουβλίνο, ένας 41χρονος άνδρας (που συνελήφθη) απέκλεισε τις πύλες του ιρλανδικού Κοινοβουλίου µε µια µπετονιέρα, πάνω στην οποία είχε γράψει συνθήµατα κατά των τραπεζών και των πολιτικών. Στη Σλοβενία, χιλιάδες δηµόσιοι υπάλληλοι συνέχισαν χθες την απεργία διαρκείας που έχουν προκηρύξει κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να παγώσει τους µισθούς για δύο έτη. Περίπου 5.000 διαδηλωτές, ανάµεσά τους πολλοί µεταλλωρύχοι και εργαζόµενοι σε ναυπηγεία, στάθηκαν έξω από το γραφείο του Ντόναλντ Τουσκ στη Βαρσοβία φωνάζοντας «όχι στις δηµοσιονοµικές περικοπές» και «ναι στην προστασία της εργασίας και την ανάπτυξη». Το πιο δυναµικό «παρών», πάντως, τα συνδικάτα το έδωσαν στο στον οµφαλό της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες, εκεί όπου σύµφωνα µε τις δηλώσεις τους κατάφεραν να βγάλουν στους δρόµους 100.000

ανθρώπους (η αστυνοµία έκανε λόγο για 56.000). Συνολικά 50 συνδικάτα εκπροσωπούνταν στην πορεία που κατέληξε στα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάµεσά τους Γερµανοί µεταλλωρύχοι, Ρουµάνοι εργαζόµενοι σε εταιρείες φυσικού αερίου και Πολωνοί εργαζόµενοι σε ναυπηγεία.

«Επικήδεια ποµπή»

Επικεφαλής ήταν οµάδα διαδηλωτών µε µαύρα κοστούµια και µαύρες µάσκες στο πρόσωπο, που κρατούσαν οµπρέλες και χαρτοφύλακες

«µια επικήδεια ποµπή που θρηνούσε τον θάνατο της Ευρώπης». «Καταλαβαίνουµε ότι υπάρχει κρίση, όµως χρησιµοποιείται ως µια πολύ καλή δικαιολογία για κάθε είδους πιέσεις σε ανθρώπους που είναι απλοί υπάλληλοι, εργαζόµενοι, όχι στα µεγάλα αφεντικά», δήλωνε ο Αλεξάντερ Νικολόφ, που έφτασε οδικώς από τη Βουλγαρία για να διαδηλώσει. Στην Αθήνα

«Δεν είναι µονόδροµος το Μνηµόνιο», διεµήνυσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε συλλαλητήριο που οργάνωσαν χθες το απόγευµα στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθµώνος και πορεία προς τη Βουλή µε αφορµή την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά των µέτρων λιτότητας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αυτής, και χθες το πρωί εργαζόµενοι διαφόρων κλάδων πραγµατοποίησαν σειρά συγκεντρώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας.

Επεισόδια και συλλήψεις

ΔΥΟ ΣΤΙΣ τρεις πτήσεις ακυρώθηκαν και το αεροδρόµιο Μπαράχας της Μαδρίτης σχεδόν ερήµωσε. Τα λεωφορεία χάθηκαν από την πόλη και σε ολόκληρη τη χώρα το 80% των δροµολογίων στα τρένα υψηλής ταχύτητας ακυρώθηκαν. Σε πολλές µεγάλες πόλεις, οι διαδηλωτές εµπόδισαν φορτηγά να παραδώσουν φρούτα, λαχανικά, κρέατα και ψάρια στις κεντρικές αγορές. Χιλιάδες εργαζόµενοι διαδήλωσαν κραδαίνοντας πανό και σηµαίες σε ολόκληρη τη χώρα. Στη Βαρκελώνη, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ένα περιπολικό. Στην Αστούριας, µεταλλωρύχοι έβαλαν φωτιά σε ελαστικά.

Στη Μαδρίτη, η αστυνοµία συνέλαβε έναν µικρό αριθµό ανθρώπων για αποκλεισµό δρόµων. Η πρώτη γενική απεργία στην Ισπανία από το 2002 κέρδισε σαφώς περισσότερους εργαζοµένους από την κινητοποίηση στον δηµόσιο τοµέα τον Ιούνιο. Σύµφωνα µε τα συνδικάτα, 10 εκατοµµύρια άνθρωποι, το ήµισυ και πλέον του συνολικού εργατικού δυναµικού, απέσχον χθες, µία ηµέρα πριν αρχίσει στο ισπανικό κοινοβούλιο η συζήτηση επί του σκληρού προϋπολογισµού που προωθεί για το 2011 ο πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, της εργασίας τους. Οι αρχές, από την πλευρά τους, δήλωσαν πως συνολικά απήργησε ένα 10% των εργαζοµένων στις δηµόσιες υπηρεσίες και ένα 20% των εργαζοµένων στις µεταφορές της Μαδρίτης.

Η Ισπανία πάντως δεν παρέλυσε, και πολλοί αναλυτές θεωρούν πως η απεργία δεν πρόκειται να έχει κανέναν αντίκτυπο στους κυβερνητικούς σχεδιασµούς.

Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
http://portal.kathimerini.gr

Τόσο στα σπίτια τους, όσο και στις αίθουσες συμβουλίων, ο φόβος για την κατάσταση και πορεία της οικονομίας κυριαρχεί στις ΗΠΑ: απλοί καταναλωτές και επιχειρηματίες ανησυχούν και τηρούν επιφυλακτική στάση, με τους πρώτους να αποφεύγουν να ξοδέψουν χρήματα μέχρι να αισθανθούν ασφαλείς, και τους δεύτερους να αποφεύγουν να κάνουν προσλήψεις μέχρι το καταναλωτικό κοινό να αρχίσει να ξοδεύει.

Αυτό φάνηκε από δύο ξεχωριστές έρευνες, μία που έδειξε πως ο μέσος Αμερικανός είναι απαισιόδοξος σχετικά με το θέμα της απασχόλησης, και μία που επικεντρώθηκε στις εκτιμήσεις των διευθυνόντων συμβούλων, που είναι μάλλον «σκοτεινές» όσον αφορά την πορεία των πωλήσεων.

«Η οικονομία έχει κολλήσει σε έναν φαύλο κύκλο» είπε ο Μαρκ Βίτνερ, οικονομολόγος της Γουέλς Φάργκο. «Οι καταναλωτές περιμένουν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, και οι επιχειρήσεις περιμένουν πελάτες».

Ο δείκτης αυτοπεποίθησης καταναλωτών του Conference Board (κέντρο ιδιωτικών ερευνών) έπεσε στο 48,5% το Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο και κάτω από το 53,2% του Αυγούστου. Οι οικονομολόγοι του Thomson Reuters προέβλεπαν 52,5% το Σεπτέμβρη.

Ενδεικτικά, χρειάζεται ο δείκτης να βρίσκεται πάνω από το 90% για να θεωρηθεί ως υγιής μία οικονομία- ένα ποσοστό το οποίο ο δείκτης δεν έχει αγγίξει από την αρχή της οικονομικής ύφεσης, το 2007.

Εν τω μεταξύ, μελέτη της Business Roundtable, ένωσης διευθυνόντων συμβούλων από μεγάλες εταιρείες, έδειξε ότι τα δύο τρίτα των ανωτάτων στελεχών αναμένουν αύξηση των απολύσεων εντός των επομένων έξι μηνών.

Κατά τον Βίτνερ, κάτι που δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα είναι οι εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, καθώς οι ψηφοφόροι φοβούνται για το έλλειμμα και την αργή ανάκαμψη της οικονομίας- φόβοι από τους οποίους θα εξαρτηθεί το αν οι Δημοκρατικοί διατηρήσουν την ισχύ τους στο Κογκρέσο.

Οι προσπάθειες της Fed να τονώσουν την οικονομία και να μειώσουν την ανεργία (που φαίνεται να έχει «κολλήσει» στο 10%) δεν ήταν όσο αποτελεσματικές αναμενόταν. Ο επικεφαλής της, Μπεν Μπερνάνκι, έχει πει ότι η Fed είναι έτοιμη να αναλάβει δράση ξανά εάν τα πράγματα χειροτερέψουν, αλλά κανείς δεν βλέπει κάποιου είδους «εύκολη λύση».

Κάποιες εταιρείες που προέβησαν σε μαζικές απολύσεις κατά τις «σκοτεινότερες» ημέρες της κρίσης, όπως η φαρμακοβιομηχανία Bristol-Myers Squibb Co., συνεχίζουν τις περικοπές, προσπαθώντας να περιορίσουν στο ελάχιστο τα κόστη.

Η έρευνα σχετικά με τις απόψεις των διευθυνόντων συμβούλων έδειξε ότι οι εταιρείες θα εξακολουθήσουν να είναι διστακτικές όσον αφορά τις προσλήψεις και το 2011. Μόνο το 31% των ερωτηθέντων είπαν ότι αναμένουν αύξηση των προσλήψεων εντός των επομένων έξι μηνών.

Από τεχνικής πλευράς, η ύφεση έχει λήξει, αλλά οι Αμερικανοί παραμένουν στην ίδια κατάσταση όπου βρίσκονταν πριν από ένα χρόνο.

Η αυτοπεποίθηση των καταναλωτών «παραμένει χαμηλά» είπε η Λυν Φράνκο, διευθύντρια του Conference Board Consumer Research Center. «Δεν υπάρχει συνέπεια ή ορμή».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΡ

ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Ε.Ε.
http://www.tanea.gr

Η Γαλλία στο σκαµνί για τις απελάσεις των Ροµά

Νοµικές διαδικασίες κατά της Γαλλίας αποφάσισε η Κοµισιόν για τις απελάσεις βούλγαρων και ρουµάνων Ροµά. Αναδεικνύεται έτσι πως κινδυνεύει ένας από τους θεµέλιους λίθους της Ε.Ε., το δικαίωµα της ελεύθερης µετακίνησης των 500 εκατ. Ευρωπαίων στις 27 χώρες µέλη.

Η απόφαση της Κοµισιόν αφορά την έναρξη της διαδικασίας παράβασης κατά της Γαλλίας για τον µη σεβασµό της ευρωπαϊκής νοµοθεσίας, µετά τις περισσότερες από 1.000 απελάσεις ροµά µεταναστών και την κατεδάφιση εκατοντάδων τσιγγάνικων καταυλισµών τις τελευταίες εβδοµάδες. Οπως διευκρίνισε η επίτροπος αρµόδια για θέµατα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, «η Γαλλία δεν έχει αφοµοιώσει στο εθνικό της δίκαιο τις διαδικαστικές εγγυήσεις που προβλέπονται για τους ευρωπαίους πολίτες και την ελεύθερη µετακίνησή τους στην Ε.Ε.». Η Κοµισιόν πάντως δίνει χρόνο στη γαλλική κυβέρνηση να υπερασπίσει την πολιτική της, αλλά και την προειδοποιεί ότι πρέπει να εφαρµόσει την κοινοτική νοµοθεσία. Η Ρέντινγκ τόνισε ότι η επίσηµη απόφαση θα ληφθεί τον Οκτώβριο, «εκτός αν έως τότε η Γαλλία αντιδράσει θετικά».

Περίπου 10 - 12 εκατ. Ροµά ζουν στην Ευρώπη, σύµφωνα µε υπολογισµούς, και όπως επανειληµµένως έχει διαπιστώσει η Ε.Ε. υφίστανται διακρίσεις σε θέµατα κατοικίας, εργασίας και µόρφωσης. Ως ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαίωµα να ταξιδέψουν στη Γαλλία, αλλά πρέπει να πάρουν ειδικές άδειες προκειµένου να εργαστούν ή να ζήσουν εκεί για µεγάλο διάστηµα. Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υπερασπίζει την πολιτική του, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί µέρος συνολικής αντιµετώπισης της παράνοµης µετανάστευσης και της εγκληµατικότητας. Η κυβέρνηση λέει επίσης ότι οι περισσότεροι από τους Ροµά φεύγουν οικειοθελώς µε ένα µικρό χρηµατικό βοήθηµα, οι επικριτές όµως θεωρούν πως η Γαλλία στοχοποιεί µια ολόκληρη µειονότητα, αντί να κρίνει το θέµα της απέλασης χωριστά για τον καθένα.

Ευρωπαϊκό κεκτηµένο

Ωστόσο, η αντιπαράθεση Γαλλίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους Ροµά δεν αποτελεί µόνο την πιο έντονη µέχρι στιγµής κρίση µεταξύ Βρυξελλών και ενός ισχυρού κράτους µέλους.

Αγγίζει έναν από τους θεµέλιους λίθους της Ε.Ε., το δικαίωµα των 500 εκατ. Ευρωπαίων να ζουν, να εργάζονται και να σπουδάζουν σε οποιαδήποτε από τις 27 χώρες µέλη. Η ελευθερία της µετακίνησης είναι ένα από τα πιο απτά πλεονεκτήµατα για τους ευρωπαίους πολίτες στα 50 χρόνια της Ε.Ε. Υπολογίζεται ότι περίπου 12 εκατ. ευρωπαίοι ζουν σε άλλη χώρα της Ε.Ε. από εκείνη της καταγωγής τους

δηλαδή όσος είναι ο πληθυσµός του Βελγίου ή της Ελλάδας

και κύµατα µεταναστών στη γηραιά ήπειρο έχουν αλλάξει το κοινωνικό τοπίο σε πολλές περιοχές της, ιδιαίτερα µετά το 2004 οπότε εντάχθηκαν στην Ε.Ε. οκτώ ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

Η οικονοµική κρίση και η αύξηση της ανεργίας όµως προκαλούν ερωτήµατα σχετικά µε το αν η ελεύθερη µετακίνηση εντός των συνόρων της Ε.Ε. παραµένει πλεονέκτηµα, αναφέρει η εφηµερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς». «Η ελεύθερη µετακίνηση µοιάζει λίγο µε το ευρώ», προειδοποιεί ο Ούγκο Μπρέιντι από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθµισης, αναφερόµενος στις πρόσφατες ανησυχίες για το ενιαίο νόµισµα. «Είναι κάτι που δηµιούργησε η Ε.Ε. και µετά το ξέχασε, νοµίζοντας ότι ποτέ πια δεν θα έχει προβλήµατα µαζί του». Το θέµα της ελεύθερης µετακίνησης µπορεί τώρα, µε αφορµή τους Ροµά, να αλλάξει. Εκτός από τη Γαλλία, υπάρχουν πολιτικοί και σε άλλες χώρες που εκφράζουν προβληµατισµό για το συγκεκριµένο ζήτηµα. Στην Ιταλία, ο συντηρητικός υπουργός Εσωτερικών Ροµπέρτο Μαρόνι δήλωσε πρόσφατα ότι αναζητά τρόπους να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία απέλασης µεταναστών από χώρες της Ε.Ε. οι οποίοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα χρήµατα για τη συντήρησή τους. Πριν από λίγες ηµέρες, ο νέος ηγέτης του Εργατικού Κόµµατος της Βρετανίας Εντ Μίλιµπαντ διατύπωσε δηµόσια την ανησυχία του επειδή «οι Πολωνοί εργάτες ρίχνουν τα µεροκάµατα στη χώρα», παίρνοντας αποστάσεις από την πρώην κυβέρνηση των Εργατικών που υποστήριζε ότι «η ελεύθερη µετακίνηση των εργαζοµένων στην Ευρώπη είναι κάτι πολύ καλό».

Η Γερµανία, η µεγαλύτερη χώρα µέλος της Ε.Ε., αναµένεται τον ερχόµενο Μάιο να ανοίξει πλήρως τα σύνορά της σε εργάτες από την Πολωνία, την Τσεχία και άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, επτά χρόνια αφότου εντάχθηκαν στην Ενωση. Αλλες χώρες έχουν αρνηθεί να επιβάλουν αυτά τα προσωρινά όρια στους οικονοµικούς µετανάστες, το Βερολίνο όµως είναι πιο προσεκτικό καθώς ανησυχεί ιδιαίτερα για την πρόσβαση εργατών από γειτονικές χώρες σε γερµανικές θέσεις εργασίας. Ηδη αυτό έχει προκαλέσει διαπραγµατεύσεις σε αρκετούς τοµείς ούτως ώστε η είσοδος τόσων νέων εργατών να µην υπονοµεύσει τους βασικούς µισθούς, αν και ακόµα δεν µπορεί να εκτιµηθεί ο αριθµός των Ανατολικοευρωπαίων που θα κατευθυνθούν προς τη γερµανική αγορά εργασίας. Ετσι, ενώ µέχρι τώρα στο επίκεντρο πολλών αντιδράσεων ήταν οι οικονοµικοί µετανάστες από χώρες εκτός Ε.Ε., οι προβολείς φαίνεται να στρέφονται προς τους µετανάστες από χώρες µέλη της Ε.Ε. Οπως προβλέπουν αρκετοί αναλυτές, «η εσωτερική µετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα γίνει σύντοµα ένα από τα σοβαρότερα πολιτικά ζητήµατα που πρέπει να επιλυθούν».

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Για τους οικονοµικούς µετανάστες, ακόµη και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ηλεκτρονικό «φακέλωµα»

Η ΓΑΛΛΙΚΗ κυβέρνηση, παρά την απόφαση της Κοµισιόν, δεν φαίνεται να αλλάζει την πολιτική της απέναντι στους Ροµά. Χθες µάλιστα το γαλλικό υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει από αύριο σε δηµιουργία αρχείου βιοµετρικών δεδοµένων όσων ξένων πολιτών εισπράττουν επίδοµα επαναπατρισµού και ιδιαίτερα των Ροµά, οι οποίοι θα πρέπει να δίνουν τα δακτυλικά τους αποτυπώµατα. Η διαδικασία αυτή, η οποία θα πραγµατοποιηθεί υπό τον έλεγχο της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ενταξης της Γαλλίας, θα εφαρµοστεί

σύµφωνα µε ανακοίνωση

προκειµένου να αποφευχθούν οι απάτες στην είσπραξη των επιδοµάτων. Τα δακτυλικά αποτυπώµατα θα διοχετευθούν στο αρχείο Οscar, το οποίο δηµιουργήθηκε µε προεδρικό διάταγµα από τον Οκτώβριο του 2009 και είναι ήδη ενεργό ως βάση δεδοµένων µε τα στοιχεία όσων έχουν ήδη λάβει το επίδοµα. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι υπάρχουν υπόνοιες ότι Ροµά πραγµατοποιούν πολλαπλά ταξίδια στη Γαλλία για να εισπράττουν εκ νέου, µε πλαστή ταυτότητα, το επίδοµα επαναπατρισµού το οποίο ανέρχεται στα 300 ευρώ για κάθε ενήλικα και στα 100 για κάθε παιδί, συν το εισιτήριο.

ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ

http://www.enet.gr/

Είκοσι Βρετανοί πολίτες λαμβάνουν εκπαίδευση από τρομοκράτες σε στρατόπεδα του Πακιστάν, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη Βρετανία, γράφει σήμερα η εφημερίδα Daily Telegraph.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών.

Όπως αναφέρει, η Αλ Κάιντα και εξτρεμιστές που ανήκουν σε παρακλάδια του τρομοκρατικού δικτύου διασφαλίζουν την εκπαίδευση νεαρής ηλικίας μουσουλμάνων, κατόχων βρετανικών διαβατηρίων.

Η εκπαίδευση γίνεται στις περιοχές όπου ζουν οι φυλές του βορειοδυτικού Πακιστάν στα σύνορα με το Αφγανιστάν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μεταξύ άλλων, η εκπαίδευσή περιλαμβάνει την εκμάθηση χρήσης πυροβόλων και εκρηκτικών με σκοπό να πραγματοποιούν επιθέσεις με "πυροβόλα" στο έδαφος της Βρετανίας, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας.

"Πιστεύουμε ότι υπάρχουν 15 έως 20 Βρετανοί στα στρατόπεδα" δήλωσε στην εφημερίδα από το Ισλαμαμπάντ πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών.

Η πληροφορία γίνεται γνωστή μια ημέρα μετά τη μετάδοση από τα αγγλοσαξονικά μέσα ενημέρωσης, ότι υπηρεσίες πληροφοριών δυτικών χωρών αποκάλυψαν σχέδια για απόπειρες επιθέσεων που έχουν σχέση με το δίκτυο της Αλ Κάιντα στη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία.

ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ιστορία-Αναλύσεις
http://tvxs.gr

" Την 3η Οκτωβρίου, εικοστή επέτειο της γερμανικής επανένωσης, η Γερμανία θα κλείσει και το κεφάλαιο Ά Παγκόσμιος Πόλεμος. Πρόκειται να καταβάλλει την τελευταία δόση των αποζημιώσεων, ξεπληρώνοντας το χρέος της που ορίστηκε από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών το 1919."

Η γερμανική κυβέρνηση θα καταβάλλει την τελευταία δόση των τόκων των διεθνών ομολόγων, που εκδόθηκαν το 1924 και το 1930 προκειμένου να συγκεντρώσει μετρητά για να καταβάλλει τις αποζημιώσεις που απαιτούσαν οι Σύμμαχοι μετά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι αποζημιώσεις οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία τη δεκαετία του 1920 και το νέο τότε ναζιστικό κόμμα εκμεταλλεύτηκε τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τους όρους της Συνθήκης των Βερσαλλιών.

Το ποσό που έπρεπε να καταβάλλει η Γερμανία είχε οριστεί αρχικά σε 269 δισεκατομμύρια χρυσά μάρκα, δηλαδή περίπου 96.000 τόνους χρυσού, ενώ μέχρι το 1929 είχε μειωθεί σε 112 δισεκατομμύρια χρυσά μάρκα που έπρεπε να καταβληθούν σε διάστημα 59 ετών. Η γερμανική κυβέρνηση πάγωσε την καταβολή των δόσεων το 1931 εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ο Χίτλερ, όπως ήταν αναμενόμενο, αρνήθηκε να συνεχίσει τις πληρωμές όταν ήρθε στην εξουσία, το 1933.

Το 1953, η Δυτική Γερμανία συμφώνησε σε ένα διεθνές συνέδριο στο Λονδίνο να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της όσον αφορά στα διεθνή ομόλογα. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η χώρα επέστρεψε το κεφάλαιο των ομολόγων και, όπως όριζε η συμφωνία του Λονδίνου, περίμενε μέχρι την επανένωσή της για να καταβάλλει τα 125 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία και η Βρετανία είχαν ανάγκη τις αποζημιώσεις για να αποπληρώσουν τα δικά τους χρέη καθώς και οι δύο χώρες είχαν δανειστεί σημαντικά ποσά από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Gerd Krumeich, Γερμανός ιστορικός που εξειδικεύεται στον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε στο Spiegel ότι η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία οφείλεται στην έντονη αίσθηση της αδικίας που υπήρχε στη γερμανική κοινή γνώμη σχετικά με τη Συνθήκη του 1919, η οποία έδωσε στη Γερμανία την αποκλειστική ευθύνη για τον πόλεμο και την ανάγκασε να καταβάλλει τεράστιες αποζημιώσεις.

«Ο βασικός παράγοντας πίσω από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία ήταν η υπόσχεσή του ότι ‘εγώ θα νικήσω αυτόν τον πόλεμο, θα αναιρέσω αυτήν την αδικία και θα ακυρώσω τη Συνθήκη, οδηγώντας τη Γερμανία στα παλιά της μεγαλεία’», προσθέτει ο Krumeich.

«Υπήρχε τεράστια απογοήτευση στη χώρα τη δεκαετία του 1920 - αυτή η σύγκρουση που κόστισε 2 εκατομμύρια ζωές και άφησε 4 ή 5 εκατομμύρια τραυματίες υποτίθεται ότι ήταν μάταιη και αυτό ήταν όλο δικό μας λάθος; Η καταβολή των αποζημιώσεων επιδείνωσε τα πάντα Δεν ήταν μόνο ότι καταλογίστηκε στη Γερμανία η ηθική ευθύνη, ήταν επίσης ότι έπρεπε να καταβάλει και ένα απίστευτο ποσό», καταλήγει ο ιστορικός.

ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΑΠΕΡΓΟΣ ΦΟΡΤΗΓΑΤΖΗΣ

ΕΞΩ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΝΑΛΙ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΚΟΥΡΗΣ!

Με την υπερψήφιση κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, όσοι μεταφορείς αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την επίταξη τους, τιμωρούνται με φυλάκιση και δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Μεταφορών να αφαιρεί από όσους δεν συμμορφώνονται την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Ουσιαστικά, ο σύγχρονος Κοινοβουλευτικός Ολοκληρωτισμός που ετοιμάζεται να στείλει τον στρατό εναντίον των διαδηλωτών, που κηρύσσει Πολιτική Επιστράτευση των Απεργών Επιτάσσοντας τα οχήματα τους, αφού έχει δρομολογήσει το κατέβασμα και των στρατιωτικών οχημάτων ως Απεργοσπαστικό Μηχανισμό, εκτραχύνει τον κρατικό αυταρχισμό: θα προχωρήσει σε πραγματική επίταξη των οχημάτων και θα δεσμεύσει τις άδειες πετώντας τους αγωνιζόμενους αυτοκινητιστές στην ανεργία, τους απεργούς στη φυλακή!

Οι απεργίες και οι κοινωνικοί αγώνες Ποινικοποιούνται. Μέχρι τώρα η αστική δικαιοσύνη έκρινε όλες τις απεργίες Παράνομες και Καταχρηστικές. Τώρα, ο αγωνιζόμενος αυτοκινητιστής θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών αν «ενώ τελεί υπό καθεστώς επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, ή είναι ιδιοκτήτης, ή νομέας, ή χρήστης πράγματος που έχει επιταχθεί, αρνείται να συμμορφωθεί, ή παραλείπει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την επίταξη. Σε περίπτωση άρνησης συμμόρφωσης θα τιμωρείται με ποινή κάθειρξης».

Είναι ενδεικτικό ότι η κλιμάκωση της κρατικής τρομοκρατίας συντελείται διαμέσου μιας τροπολογίας που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων!

Δηλαδή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που υποσχέθηκε προεκλογικά καταδίωξη της φοροδιαφυγής, χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τη βελτίωση των εσόδων προκειμένου να σβήσει τα φορολογικά κακουργήματα των πλουσίων, να χαρίσει δις ευρώ στους επιχειρηματίες που για χρόνια φοροδιαφεύγουν!

Η κυβέρνηση έχοντας την συμφωνία της Ε.Ε-ΔΝΤ, με την σύμπραξη της Ακροδεξιάς του ΛΑΟΣ, την ενθάρρυνση των ΜΜΕ και του βιομηχανικού-εμπορικού κόσμου όχι μόνο δίνει συγχωροχάρτι στους Φοροφυγάδες, απαιτώντας την κάλυψη των υποχρεώσεων τους από τον εργαζόμενο-συνταξιούχο μονίμως αγρίως φορολογούμενο, αλλά εξαφανίζει και οικονομικά εγκλήματα.

Στο νομοσχέδιο για την περαίωση εντάσσονται εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και επιχειρήσεις με τζίρο 20 εκατ. ευρώ χαρίζοντας δις ευρώ φόρους στο μεγάλο κεφάλαιο.

Επίσης, εντάσσονται οι λήπτες εικονικών τιμολογίων, πλαστών και νοθευμένων τιμολογίων και οι εκδότες εικονικών τιμολογίων.

Ο Κουρής λοιπόν του ALTER, που παράνομα κατέχει συχνότητα, βαρύνεται με σοβαρότατα αδικήματα ικανά να στείλουν οποιονδήποτε άλλον στη φυλακή, όχι μόνο ξεπλένεται και του χαρίζονται οι αναλογούντες φόροι-πρόστιμα, αλλά αφήνεται ελεύθερος να συνεχίσει την αντεργατική επίθεση, απολύοντας εργαζόμενους του σταθμού, επιχειρώντας βαθιά αναδιάρθρωση των μέσων που παρανόμως κατέχει!

Ο ΤΑΞΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ ΚΗΡΥΞΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ-Ε.Ε.-ΔΝΤ

ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΟΣ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΒΙΑΙΟΣ

Αυτά είναι τα μέτρα που λαμβάνουν, αυτή είναι η «εξυγίανση» της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Είναι οι ίδιοι που χάρισαν τα εκατ. Ευρώ πρόστιμο στη VODAFON και μαζί έκλεισαν το Σκάνδαλο των Υποκλοπών, που χαριεντίζονται με τη SIEMENS, αγοράζουν άχρηστα υποβρύχια.

Το ΠΑΣΟΚ των Κλεφτών και Μιζαδόρων, που κυνικά διαμέσου της κυρίας «Κατεχάκη», ψευδώνυμο του Πάγκαλου, δηλώνει ότι ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ, περνά σκληρά αντεργατικά μέτρα, αυξάνει τους φόρους και την ανεργία, ξεπουλά τις κερδοφόρες εταιρίες του δημοσίου, καταργεί κάθε δικαίωμα στην εργασία-υγεία-παιδεία-ασφάλιση ιδιωτικοποιώντας και εμπορευματοποιώντας κάθε κοινωνικό αγαθό, γεμίζει κάθε γωνιά με Μπάτσους και Αστυνόμους, εξυπηρετεί ξανά τις ανάγκες κερδοφορίας ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών.

ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΔΕ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ-ΔΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ

Γίνεται ξεκάθαρο σε όλους ότι υπάρχει Ανάγκη Ανατροπής του από ένα νέο εργατικό κίνημα του κόσμου της εργασίας, που θα βγει μπροστά ξεπερνώντας τη μοιρολατρία και το φόβο, θα αμφισβητήσει τις εθνικές ανάγκες, δε θα πληρώσει τα χρέη που δημιούργησαν τα κόμματα εξουσίας και οι εφοπλιστές-τραπεζίτες-εργολάβοι-βιομήχανοι, θα αρνηθεί να είναι ξανά ο αναλώσιμος της εθνικής=αστικής τους ανάπτυξης. Θα αγωνιστεί για την:

* Ανατροπή της κυβέρνησης , της αντεργατικής πολιτικής και του αστικού συστήματος εξουσίας

* Ανατροπή του Μνημονίου Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-Ε.Ε.-ΔΝΤ-Εργοδοτών

* Την αντικαπιταλιστική Αποδέσμευση του λαού μας από την καπιταλιστική-ιμπεριαλιστική Ε.Ε., τη Διάλυση της Ε.Ε., την νέα ενοποίηση του κόσμου της εργασίας, ως αποτέλεσμα μιας ευρύτερης επαναστατικής διαδικασίας του εργατικού-διεθνιστικού κινήματος.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

Diktiospartakos.blogspot.com