Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΕΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΚΗΡΥΚΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΕΡΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ F16
Άλλο ένα ατύχημα στις Ένοπλες Δυνάμεις στάθηκε μοιραίο για τα πληρώματα που επέβαιναν στα δύο F16 τα οποία συγκρούστηκαν πάνω από το Λιβυκό Πέλαγος. Τα δύο F-16 Block 52 της Πολεμικής Αεροπορίας συγκρούστηκαν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια άσκησης για προσομοίωση αναχαίτισης σε χαμηλό ύψος, κοντά στο Γαϊδουρονήσι. Πρόκειται για ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο αεροσκάφος από την 340 Μοίρα της 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.
Οι δύο εκ των χειριστών περισυλλέγησαν σώοι και μεταφέρθηκαν το νοσοκομείο της Ιεράπετρας, όπου υπεβλήθησαν σε χειρουργικές επεμβάσεις. Ο τρίτος (Μπαλατσούκας Τάσος) βρέθηκε νεκρός.
Ο ένας διασωθείς, ο Σήφης Αναστασάκης από το Ηράκλειο, χειρουργήθηκε αλλά η κατάσταση της υγείας του κρίθηκε εξαιρετικά σοβαρή, καθώς υπέστη εσωτερική αιμορραγία και μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ, ενώ ο δεύτερος Μποτζάκης Παύλος, φέρει κατάγματα στα κάτω άκρα και στον αυχένα, αλλά είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
Στην εκπαιδευτική άσκηση τακτικής εναέριας μάχης συμμετείχαν συνολικά έξι αεροσκάφη. Τα μαχητικά, που ανήκαν στην 340η Μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης της Σούδας, χωρίστηκαν σε δύο ζευγάρια -τέσσερις εναντίον δύο- και πετούσαν σε ύψος 7.000 ποδών. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε ότι τα δύο εξ αυτών ήταν «βομβαρδιστικά» και η αποστολή των υπολοίπων τεσσάρων ήταν η αναχαίτισή τους.
Τα δύο αεροσκάφη συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια της εικονικής αερομαχίας. Οι δύο χειριστές που περισυλλέγησαν σώοι, αποτελούσαν το πλήρωμα του διθέσιου αεροσκάφους.
Σύμφωνα με μαρτυρία «στην πιο σκληρή εκπαιδευτική αερομαχία, την εναέρια μάχη δύο εναντίον δύο έγινε η σύγκρουση των μαχητικών αεροσκαφών F16. Τα αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας. Ανήκαν στην 340 Μοίρα και είχαν σενάριο αποστολής την εναέρια μάχης νότια της Κρήτης. Πρόκειται για εναέρια μονομαχία με κανόνες ασφαλείας αυστηρούς. Τα αεροσκάφη πρέπει να πετούν σε κάποιο συγκεκριμένο ύψος και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υπάρξει προσέγγιση αεροσκαφών σε απόσταση μικρότερη των 1000 ποδών.
Πιθανότατα σε κάποιον από τους επίπονους για τους πιλότους και αεροσκάφη χειρισμούς, ασυνείδητα κάποιος από τους κανόνες δεν τηρήθηκε. Παρόλα αυτά κανείς δε μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα τεχνικού προβλήματος. Τα αεροσκάφη πετούν στα όρια αντοχής τους σε αυτές τις πτήσεις. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη F16 ήταν από τα τελευταία που αγοράστηκαν το 2005 και άρχισαν να παραλαμβάνονται μόλις το 2007. Κατά την παραλαβή τους είχαν παρουσιάσει τεχνικές ατέλειες οι οποίες επιδιορθώθηκαν».
Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στους συγγενείς, φίλους και συναδέλφους των άτυχων πιλότων.
Ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε ώστε να είναι τα τελευταία θύματα του Ακήρυκτου Πολέμου στο Αιγαίο, που κοστίζει αίμα, ανθρώπινο πόνο και πολύτιμους πόρους στους δύο λαούς.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 diktiospartakos.blogspot.com

ΤΡΑΓΙΚΑ ΚΕΝΑ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ




Συνεχείς είναι οι καταγγελίες των συναδέλφων φαντάρων που αποκαλύπτουν την τραγική κατάσταση των Υγειονομικών υπηρεσιών στο Κ.Ε.Ν. Κορίνθου.
Όχι μόνο δικαιώνουν τις καταγγελίες μας σχετικά με τις πραγματικές αιτίες που προκάλεσαν τις πρόσφατες απώλειες των δύο παλικαριών 19 και 27 χρονών αντίστοιχα.
Επίσης καταγγέλλουν το καθεστώς ανισοτήτων που κυριαρχεί στον Ελληνικό Στρατό και τα χατίρια των πολιτικών προϊσταμένων προς τους ευνοούμενους τους την ίδια στιγμή που τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, που πλήττεται από την οικονομική κρίση και την αντικοινωνική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, στέλνονται στη παραμεθόριο.

Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ 19χρονου ΡΟΜ ΔΥΝΑΜΙΤΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔIΣΤΙΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αλήθεια, θυμάται κανείς τις υποσχέσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευ.Βενιζέλου;
  • Ότι θα βάλει τέλος στου «Παραλόγου η Θητεία» και θα σέβεται τα δικαιώματα των φαντάρων, μας είπε.
  • Οι μονάδες θα ενισχύονταν με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχιάτρους, η υπηρεσία ψυχολογικής υποστήριξης θα ενδυνάμωνε ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των φαντάρων.
  • «Θητεία με κέντρο το φαντάρο» και σεβασμό των δικαιωμάτων του, υποσχέθηκε.
  • Στο Στρατό είναι όλοι «ίσοι». Μάλιστα φαντάροι για κοινωνικούς λόγους ή ιατρικούς θα κάνουν θητεία κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
  • Η Υποχρεωτική θητεία δεν θα είναι χαμένος χρόνος, αλλά χρόνος εκπαίδευσης, με ΚΕΚ στα Κέντρα Εκπαίδευσης και με σύνδεση των μονάδων με τον ΟΑΕΔ! (Τώρα βεβαίως πως μια κυβέρνηση που εκτοξεύει  την Ανεργία των νέων στο 35% θα μας βρει δουλεία είναι άλλο θέμα). 

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ..

Τα θύματα των συνθηκών, της ακραίας πολεμικής εκπαίδευσης που επιβάλλουν τα νατοϊκά πρότυπα και οι ανάγκες του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, της αυθαιρεσία των διοικήσεων και τα άχρηστα-επικίνδυνα οπλικά συστήματα, εκτινάσσονται.
24 Αυγούστου, αυτοκτονεί διά απαγχονισμού ένας 19χρονος στο 601 Τ.Π. Κιλκίς. Οι «ανώνυμες πηγές του Πενταγώνου» αναφέρουν: «έλα μωρέ, ένα 19χρονο τσιγγανάκι ήταν, παιδί εξαμελούς οικογένειας, που καυγάδιζε όλο το απόγευμα με την γκόμενα»!
22 Αυγούστου, 3:30 τα ξημερώματα κατέληξε αιφνίδια ένας 19χρονος νεοσύλλεκτος στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κορίνθου. Διάγνωση: πνευμονικό οίδημα. Βαριές οι ευθύνες του Υγειονομικού που στην διάρκεια της κατάταξης περιορίζεται σε εικονικές εξετάσεις, ενώ γονείς καταγγέλλουν ότι το παλικάρι αντιμετώπιζε όλο το απόγευμα άσθμα και διαρκές έντονο βήχα, εκλιπαρώντας αξιωματικό να επισκεφτούν τα ιατρεία. Απάντηση: «σκάσε και κοιμήσου, θα πάμε το πρωί».
19 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, σκοτώνεται πέφτοντας από ύψος 22 μέτρων, ο Σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού Γ.Λυκάκης.
16 Αυγούστου, παρ ολίγο νέα τραγωδία όταν πανάρχαιο ελικόπτερο τύπου UH-1H Χίουι, παρουσιάζει μηχανική βλάβη και πραγματοποιεί έκτακτη προσγείωση στο Βόλο.
13 Αυγούστου, ο 27χρονος Π.Π., επιστρέφοντας μόλις από αναβολή στο Κ.Ε.Κορίνθου, έχοντας κριθεί υγιείς, αισθάνεται δυσφορία, παρουσιάζει αναπνευστικά προβλήματα και στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου που μεταφέρεται πεθαίνει. Η διάγνωση: «πνευματικό οίδημα», αποκρύπτοντας τις ευθύνες Υγειονομικού και Διοίκησης της μονάδας.
11 Αυγούστου, ελικόπτερο με τριμελές πλήρωμα της Π.Α. τύπου ΑΒ-205 απογειώνεται από την Σαντορίνη. Σε 15 λεπτά ο κινητήρας του «κράτησε» και το ελικόπτερο «βούτηξε». Με αυτοθυσία ο πιλότος καταφέρνει να το προσγειώσει σε ξέρα, ένα μίλι από την Ανάφη.
30 Ιουλίου, σκοτώνονται από πτώση ενός άχρηστου πολεμικού ελικοπτέρου Απάτσι ο Ταγματάρχης Α.Δ. και ο Αρχιλοχίας Κ.Γ. Τα Απάτσι παρουσιάζουν κατασκευαστικό πρόβλημα στα ηλεκτρονικά συστήματα, υπήρξαν για χρόνια, 12 από αυτά, αποθηκευμένα σε ακατάλληλες συνθήκες (εκτεθειμένα στη υγρασία του Ελληνικού) καθώς ο Μεϊμαράκης δεν τα παραλάμβανε εξαιτίας αθέτησης της συμφωνίας από την Boeing. Στην υπηρεσία τα ενέταξε διαταγή του Βενιζέλου, ενώ ακολούθησε σύγκρουση με την εταιρεία που διεκδικεί την πανάκριβη συντήρηση τους.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 diktiospartakos.blogspot.com

ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ 19χρονος ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ

ΕΛΑ ΜΩΡΕ, ΕΝΑ ΤΣΙΓΓΑΝΑΚΙ ΗΤΑΝ.
«Υπάρχει ένα Δυσάρεστο νέο και ένα Ευχάριστο νέο. Ποιο θέλεις να σου πω πρώτο»;
Αυτό το παιχνίδι θα μπορούσαν να παίξουν οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας Βενιζέλος και Μπεγλίτης σήμερα το πρωί όταν έφτασαν τα νέα της απώλειας ενός ακόμη νέου παιδιού στον Ελληνικό Στρατό.
Ο Βενιζέλος αποφάσισε να ακούσει πρώτα το Δυσάρεστο νέο, που αναφέρονταν στον απαγχονισμό του 19χρονου στο 601 Τ.Π. στο Κιλκίς.
Φανερά στενοχωρημένος, φορτισμένος συναισθηματικά καθώς εκλογές έρχονται, το ΠΑΣΟΚ πέφτει και οι πολιτικοί ΠΑΣΟΚ-ΝΔ γίνονται παντού δεκτοί με γιούχα, ανασχηματισμός συζητιέται και του ίδιου πεθαίνουν οι φαντάροι και οι μόνιμοι ο ένας μετά τον άλλο, κάλεσε τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΓΕΣ και τον διέταξε να κάνει copy paste την τελευταία ανακοίνωση για την απώλεια του 19χρονου φαντάρου στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κορίνθου, να αλλάξει το όνομα του θύματος και να την στείλει στους δημοσιογράφους!
Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι στις 25 Αυγούστου 2010
και ώρα 04.40, ένας 19χρονος στρατιώτης Πεζικού, ο οποίος υπηρετούσε σε μονάδα του Κιλκίς, βρέθηκε απαγχονισμένος εντός του στρατοπέδου.
Για τα αίτια του θανάτου διατάχθηκε προανάκριση από τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.
Ο υπουργός Άμυνας Ευ.Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Π.Μπεγλίτης και ο Αρχηγός ΓΕΣ εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του θανόντος.
Και μετά, με βαριά καρδιά ζήτησε να μάθει το ευχάριστο νέο.
Αφού το άκουσε, το πρόσωπο του έλαμψε.
Αμέσως μετά, οι αρμόδιοι αξιωματικοί, γνωστοί και ως «ανώνυμες πηγές του Πενταγώνου» άρχισαν να παίρνουν τηλέφωνο τους δημοσιογράφους και να μεταδίδουν τα νέα:
«Έλα μωρέ, ένα 19χρονο τσιγγανάκι ήταν που μάλωσε με την γκόμενα για ένα εξώγαμο».
Άλλη πηγή, σε ρόλο χαλασμένου τηλέφωνου αναμετέδιδε ότι «ο μικρός ήταν Γιωτάς, παιδί εξαμελούς οικογένειας, μικροπαντρεμένος, που η γκόμενα του φόρτωσε ένα παιδί. Όλο το απόγευμα τους άκουγαν να μαλώνουν στο τηλέφωνο, βρήκαμε και μηνύματα στο κινητό του θύματος. Δεν άντεξε, έβγαλε τα κορδόνια του και αυτοκτόνησε»!
Μην φρίττετε, μην αγανακτείτε με τους σκληρόπετσους των Ενόπλων Δυνάμεων.
Απλώς αποκαλύπτετε για μια ακόμη φορά ότι η μόνη τους έννοια είναι να ξεφορτωθούν τις ευθύνες και «να τα ρίξουν στην γκόμενα».
Με αυτό τον τρόπο όμως φανερώνουν την πραγματική ουσία του Στρατού.
Ενός απάνθρωπου μηχανισμού που συντρίβει νέους ανθρώπους.
Που κυριαρχεί ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και ο σεξισμός.
Αλήθεια, αφού ακούγατε το παλικάρι να είναι εκτός εαυτού γιατί δεν κάνατε τίποτε;
Που είναι οι ψυχολόγοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι γραμμές Ψυχολογικής Υποστήριξης;
Γιατί κανένας δεν έκανε τίποτε;
Γιατί κανένας δεν στήριξε, δεν στάθηκε δίπλα στον 19χρονο;
Θα πείτε «μα και για αυτό φταίει ο στρατός»;
Ναι, κυρίως για αυτό. Γιατί ξεριζώνει τους νέους από το κοινωνικό τους περιβάλλον, τους απομακρύνει από τα διακυβεύματα της προηγούμενης ζωής τους για να τους εκμεταλλευτεί εργατικά και να τους κάνει πολεμιστές του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού.
Κάνοντάς τους ευάλωτους σε κάθε πρόβλημα της κοινωνικής ζωής που προχωρά και για αυτούς, χωρίς όμως αυτοί να είναι εκεί για να δώσουν λύση.
Τώρα, αν είσαι Τσιγγάνος, Γύφτος (τα λέμε καλά ανώνυμη πηγή του Πενταγώνου;), ε τότε, ακόμα χειρότερα.
Εξάλλου, κανένας «ευρωλυγούρης» δεν μπορεί να κατηγορήσει το ελληνικό αστικό κατεστημένο για «έλλειμμα ευρωπαϊσμού» στον τομέα της αντιμετώπισης μεταναστών-αθίγγανων: το πραγματικό, αποκρουστικό, ρατσιστικό και αυταρχικό πρόσωπο της Ενωμένης Ευρώπης είναι ο Σαρκοζί των άγριων, απάνθρωπων Πογκρόμ, ο Παπανδρέου και ο Χρυσοχοίδης, ο Μπερλουσκόνι και ο Κάμερον, κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί διαχειριστές του σύγχρονου Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού.
Εμείς παρ' όλα αυτά θα κάνουμε δώρο στους Υπουργούς Βενιζέλο και Μπεγλίτη, ένα παλιό και πάντα χρήσιμο, παιδικό παιχνίδι: ένα αριθμητήριο.
'Έχουμε και λέμε λοιπόν: δύο νεκροί πιλότοι ενός άχρηστου ελικοπτέρου Απάτσι, δύο νεοσύλλεκτοι στην Κόρινθο εξαιτίας εικονικών εξετάσεων και των συνθηκών, ένας απαγχονισμένος στο Κιλκίς. Και πάει λέγοντας;
Θα τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν;
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 diktiospartakos.blogspot.com

Ο 19χρονος Ροδίτης φαντάρος Μ.Μ. έχασε την ζωή του εξαιτίας καψονιών και απάνθρωπης αδιαφορίας των αξιωματικών;

Κύριοι, αξιωματικοί και υπουργοί Βενιζέλο και Μπεγλίτη, η ιατροδικαστική εξέταση του άτυχου 19χρονου δεν πρόκειται να φωτίσει τους πραγματικούς λόγους της απώλειας του.
Δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτε περισσότερο στα όσα γνωρίζετε για τις αδυναμίες του Υγειονομικού Σώματος και τις εικονικές εξετάσεις που ακολουθούν την κατάταξη των Νεοσυλλέκτων!
Τις πραγματικές αιτίες, που είναι εδώ και χρόνια γνωστές σε εσάς προσωπικά και στους αδίστακτους στρατιωτικούς υφισταμένους σας, καταγγέλλουν με σπαρακτικό τρόπο γονείς των οποίων τα παιδιά υπηρετούν στο Κέντρο Εκπαίδευσης της Κορίνθου, αλλά και νέα παιδιά, απολυμένοι πρόσφατα που έχουν υπηρετήσει σε αυτό.
Ας δώσουμε όμως το λόγο στους γονείς:
«Έμαθα από το γιο μου που είναι και αυτός νεοσύλλεκτος στην Κόρινθο ότι υπάρχουν κάποιοι εκπαιδευτές στον Έκτο (6ο) Λόχο ειδικά που εκτός από τις σκληρές ασκήσεις που δεν τις κάνουν ούτε στα ΛΟΚ, και τα Καψόνια, εάν κάποιο παιδί διαμαρτυρηθεί ότι δεν είναι καλά δεν φροντίζουν να τον μεταφέρουν στο γιατρό.
Όπως και στην περίπτωση του παιδιού από τη Ρόδο που αργά το απόγευμα και όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι που πέθανε διαμαρτύρονταν ότι δεν νοιώθει καλά, ότι πεθαίνει.
Είχε δύσπνοια και βήχα ασταμάτητο. Εκλιπαρούσε να τον πάει ο Υπολοχαγός του στο γιατρό και αυτός του έλεγε συνεχώς «ΣΚΑΣΕ, ΘΑ ΠΑΣ ΤΟ ΠΡΩΙ»!
Και το παιδί έκλεισε τα μάτια και μετά από λίγες ώρες έσβησε.
Κάντε κάτι. Βοηθήστε τα παιδιά μας. Σας Παρακαλώ»!
Αν επομένως κύριε Βενιζέλε και Μπεγλίτη θέλετε να ξέρετε τι πραγματικά συνέβη αναζητήστε τις επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις μας που καταγγέλλουν τα Βασανιστήρια=Καψόνια που γίνονται στην Κόρινθο.
Καψόνια που γνωρίζει ο διοικητής ότι συντελούνται, αφού ο ίδιος σε συνεργασία με τους αξιωματικούς έχουν εδώ και χρόνια ξεχωρίσει τον 6Ο Λόχο και αντιμετωπίζουν τους εκάστοτε φαντάρους του ως πειραματόζωα στα οποία δοκιμάζουν απίστευτες μεθόδους καταπίεσης και άγριες μεθόδους προσβολής της προσωπικότητας τους.
Αλήθεια σε ποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνονται οι παρακάτω καταγγελλόμενες πρακτικές από πρόσφατα απολυμένους στρατιώτες:
«στον 6ο Λόχο τους ξυπνάνε στις 3:00 το βράδυ, τους βγάζουνε έξω με τα σακίδια τους και τους λένε θα σας αφήσουμε εδώ έξω να δείτε τι είναι Στρατός»!
Ποια άσκηση είναι αυτή; Τι προσφέρει; Μήπως είναι καραμπινάτο Παράνομο Συλλογικό Καψόνι;
Μήπως αποτελεί μια πραγματική, αποκαλυπτική εικόνα του σημερινού στρατού;
Αλήθεια κύριοι Βενιζέλο και Μπεγλίτη, εσείς δεν υποσχεθήκατε να εξαφανίσετε του Παραλόγου τη θητεία;
Αντί για αυτό Μετράμε δύο Δολοφονημένους Φαντάρους μέσα σε 10 μέρες, στο ίδιο ακριβώς Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, αυτό της Κορίνθου.
Αναρωτιούνται γονείς και φαντάροι, αν γνωρίζει η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, το τι συμβαίνει στην Κόρινθο, δεν είναι Συνυπεύθυνοι;
Γιατί δεν διώχνουν άμεσα το Διοικητή, σαν ελάχιστο μέτρο Παραδειγματισμού;
Πρέπει ή όχι να διωχθούν Ποινικά οι Αξιωματικοί που Παρανόμησαν και Παρανομούν;
Εμείς καλούμε τους γονείς και τους φαντάρους να μας απευθυνθούν άμεσα και να προβούν σε καταγγελίες όλων των αυθαιρεσιών και των επικίνδυνων πρακτικών.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
Diktiospartakos.blogspot.com

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΒΑΓΔΑΤΗ ΠΑΡΑ ΣΤΗ 12η ΕΜΑ, ΔΟΡΙΣΚΟΣ ΕΒΡΟΣ
Η επιστολή καταγγελίας που έφτασε στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων αποτελεί έναν 10λογο αίσχους που αποκαλύπτει την πραγματικότητα της Υποχρεωτικής Στράτευσης και του Ελληνικού Στρατού.
Παρά τα μεγάλα λόγια των Υπουργών Εθνικής Άμυνας των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση για τους φαντάρους καθημερινά επιδεινώνεται.
Υπουργέ, ορίστε ο στρατός σου:
1. Οι διαταγές αντί να αναρτώνται κρύβονται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους φαντάρους.
2. Οι διοικητές, αντί να εφαρμόζουν τους νόμους, τον Στρατιωτικό Κανονισμό και τις Διαταγές είναι οι πρώτοι που τις Παραβιάζουν.
3. Οι προβλεπόμενες από τις διαταγές Άδειες κόβονται αυθαίρετα από τους διοικητές, ενώ τα προβλεπόμενα Υπηρεσιακά Σημειώματα που θα έδιναν μια ανάσα, Εξαφανίζονται.
4. Στυγνή παραβίαση του Προγράμματος Εργασιών και Εκπαίδευσης. Το ωράριο των φαντάρων εμπλουτίζεται με ατελείωτες υπηρεσίες και αγγαρείες και οι τελευταίοι ξεπερνούν κάθε όριο ανθρώπινης αντοχής.
5. Ο Διοικητής εκτελεί και Ιατρικά καθήκοντα, καθώς αυθαίρετα και με όσους κινδύνους αυτό συνεπάγεται, διατάζει το γιατρό να μην βγάζει τους καταπονημένους φαντάρους «ελεύθερους υπηρεσιών». Επί της ουσίας ο διοικητής διατάζει το γιατρό να καταπατά τον όρκο του και να μην παρέχει τις απαιτούμενες υπηρεσίες στους στρατιώτες, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα και την υγεία τους.
6. Άθλιες συνθήκες υγιεινής, καθώς τα μαγειρεία βρίσκονται δίπλα σε βόθρο και σκουπίδια. Αλήθεια, οι τόσες επιθεωρήσεις της μονάδας από ανώτερα κλιμάκια δεν είδαν τίποτε, δεν εντόπισαν τα προβλήματα, περιορίστηκαν μόνο στις δημόσιες σχέσεις και στον πλούσιο μπουφέ; Γιατί ο Ταξίαρχος καλύπτει τον επικίνδυνο και πολλάκις παρανομούντα διοικητή;
7. Οι συνθήκες υγιεινής επιβαρύνονται και από την περιστολή των λειτουργικών εξόδων. Ενώ δις. Ευρώ δαπανώνται για φρεγάτες, άχρηστα ελικόπτερα και τεθωρακισμένα, δεν δίνονται ούτε καθαριστικά!
Με νεράκι πλένονται οι θάλαμοι και οι δίσκοι φαγητού των στρατιωτών.
Τυχεροί που δεν έπεσε ακόμη καμιά επιδημία.
8. Χρησιμοποίηση μολυσμένου νερού επί χρόνια ως πόσιμου και για την ετοιμασία των γευμάτων. Η εγκληματική αμέλεια του διοικητή για τους υφισταμένους του αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι ενώ στέλνονταν νερό για έλεγχο, ο ίδιος διέταξε την χρήση του ακατάλληλου νερού στα μαγειρεία.
9. Οικονομική επιβάρυνση των φαντάρων, που πρέπει να πληρώσουν ακόμη και για το νερό που πίνουν. Ο στρατός δε μπορεί να εξασφαλίσει ούτε καθαρό νερό, αλλά ούτε και δωρεάν μπουκάλια στους εξαντλημένους και αγρίως εκμεταλλευόμενους φαντάρους.
Ακόμη και οι δούλοι ένα πιάτο φαγητό και ένα ποτήρι νερό το είχαν εξασφαλισμένο!
10. Κερασάκι στην τούρτα η εξευτελιστική και απαξιωτική συμπεριφορά των στελεχών απέναντι στους φαντάρους.
Έτσι εννοείτε κύριε Βενιζέλο και Μπεγλίτη τον σεβασμό των δικαιωμάτων των στρατιωτών;
Εμείς καλούμε το ΓΕΣ και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αντιμετωπίσει άμεσα την κατάσταση και να τιμωρήσει παραδειγματικά όσους ευθύνονται για αυτή την απαράδεκτη, παράνομη και απάνθρωπη κατάσταση.
Η δημοσιοποίηση των αυθαιρεσιών και Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ των ΦΑΝΤΑΡΩΝ είναι η μόνη λύση.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 diktiospartakos.blogspot.com
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΦΑΝΤΑΡΩΝ
Στρατόπεδο 12ης Ε.Μ.Α. , Δορίσκος, ΕΒΡΟΣ, Αύγουστος 2010
Μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες.
Υπηρεσίες:
· Το μήνα Ιούνιο έφτασε διαταγή από την 31ΜΚ/ΤΑΞ προς όλες τις μονάδες της να ισχύει ανώτατος αριθμός υπηρεσιών με όριο τις 15, το οποίο και τηρήθηκε. Το μήνα Ιούλιο η διαταγή πρόβλεπε ότι ο αριθμός των υπηρεσιών μπορούσε να φτάσει τις 20 με την προοπτική ότι για κάθε υπηρεσία άνω των 15 θα δίνεται και μία ημέρα τιμητικής άδειας. Οι υπηρεσίες έφτασαν τις 20, αλλά οι τιμητικές δεν δόθηκαν ποτέ. Επιπλέον η ύπαρξη της διαταγής αυτής δεν γνωστοποιήθηκε στους στρατιώτες, οι οποίοι έμαθαν για την ύπαρξή της από συναδέλφους τους σε άλλες μονάδες της ταξιαρχίας. Για το μήνα Αύγουστο η διαταγή προέβλεπε το ίδιο. Ανακοινώθηκε όμως από το Δκτη της μονάδας ότι οι υπηρεσίες θα είναι 25 το λιγότερο και δεν θα δοθούν οι τιμητικές άδειες, παρά μόνο ένα μέρος αυτών.
· Όσον αφορά την κάθε υπηρεσία, αναφέρουμε ότι είναι χωρισμένη σε 3 βάρδιες των 2 ωρών. Στην περίπτωση της 12ης Ε.Μ.Α όμως οι στρατιώτες εκτελούν από 2 έως 4 ώρες παραπάνω, δηλαδή βρίσκονται στην σκοπιά 8 έως 10 ώρες καθημερινά, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι και συνεχόμενες. Σαν να μην φτάνει αυτό οι στρατιώτες, λόγω ακριβώς των πολλών ωρών, δεν έχουν ούτε νερό μαζί τους.
· Κάθε 3 συνεχόμενες υπηρεσίες δικαιούνται οι στρατιώτες υπηρεσιακά σημειώματα λίγων ωρών για ανάπαυση. Είναι όμως σύνηθες το φαινόμενο η έκδοση των υπηρεσιακών αυτών σημειωμάτων να ''ξεχνιέται'' και να μην δίνονται στους στρατιώτες.
· Υπάρχει εντολή του Δκτη της μονάδας, λόγω μειωμένου αριθμού ατόμων, προς το γιατρό να μην βγαίνουν οι στρατιώτες ΕΥ (ελεύθεροι υπηρεσίας). Τι γίνεται όμως με τις περιπτώσεις που ιατρικά συνίσταται κάτι τέτοιο; Τι γίνεται επίσης στις περιπτώσεις που ο στρατιώτης ζητάει να επισκεφθεί το γιατρό και δεν του επιτρέπεται;
Εγκαταστάσεις Και Καθαριότητα:
· Υπάρχει βόθρος σε απόσταση 5 μέτρων από τα μαγειρεία, καθώς επίσης στα 10 μέτρα βρίσκεται ο χώρος στον οποίο τοποθετούνται οι κάδοι με όλα τα σκουπίδια της επιλαρχίας.
· Οι στρατιώτες επί σειρά μηνών κατανάλωναν νερό, το οποίο μετά από έλεγχο που έγινε με πρωτοβουλία του γιατρού της μονάδας, κρίθηκε πως ήταν ακατάλληλο. Η μονάδα μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος είχε μείνει για 2 ημέρες χωρίς πόσιμο νερό. ( το ''ακατάλληλο'' όμως, όπως κρίθηκε στην πορεία, νερό συνέχιζε να καταναλώνεται από τα μαγειρεία ). Τις 2 ημέρες αυτές οι στρατιώτες αναγκάζονταν να πληρώνουν οι ίδιοι το νερό που κατανάλωναν, χωρίς ποτέ να υπάρξει η μέριμνα από την μονάδα για χορήγηση πόσιμου νερού προς αυτούς..ΔΩΡΕΑΝ.
· Οι καθαριότητες σε θαλάμους και τουαλέτες γίνονται με ΣΚΕΤΟ νερό, μιας και δεν χορηγούνται καθαριστικά τις περισσότερες φορές. Έστω και ελάχιστες είναι ακόμα οι φορές που ακόμα και ο καθαρισμός των δίσκων από τα μαγειρεία γίνεται μόνο με νερό της βρύσης.
Συμπεριφορά Στελεχών Απέναντι Σε Στρατιώτες:
· Απρεπή συμπεριφορά από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς στο πρόσωπο των στρατιωτών παρατηρείται ουκ ολίγες φορές. Η συμπεριφορά τους αυτή δε χαρακτηρίζεται επίσης από την πλήρη αδιαφορία όσο αφορά την σωματική καταπόνηση των στρατιωτών σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο. Με λίγα λόγια..; ''Άμα πέσεις...έπεσες...''.
Αν όλα αυτά ακούγονται υπερβολικά για να συμβαίνουν σε ένα στρατόπεδο, οι 5 αναβολές από στρατιώτες της σειράς 311 και οι πολλές «βισματικές» μεταθέσεις, τα επιβεβαιώνουν.
Σας αναφέρουμε πολύ λίγα από όσα συμβαίνουν σε αυτή τη μονάδα όπου το σλόγκαν της είναι, ποιο καλά στην Βαγδάτη παρά στη 12η!
Δώσαμε όρκο να υπηρετήσουμε την πατρίδα και ζητάμε ανθρώπινη συμπεριφορά. Η σωματική κούραση, από την συνεχή-καθημερινή καταπόνηση έχει υπερβεί τα ανθρώπινα όρια. Δεν πάει άλλο.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com

ΔΥΟ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ (ΓΕΣ) -ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ Ν/Σ ΟΠΛΙΤΗ
Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, την 22 Αυγούστου 2010, στις 03:30, ο νεοσύλλεκτος Στρατιώτης M.M, κατέληξε αιφνίδια κατά την διάρκεια του ύπνου του. Τα αίτια του θανάτου διερευνώνται.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης και ο Αρχηγός του ΓΕΣ εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του θανόντος.
Επίλαρχος Ιωάννης Ψωμάς
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΣ
Με αυτή την στυγνή και χωρίς συναίσθηση ότι απευθύνονται στους γονείς και φίλους ενός 19χρονου παλικαριού που άφησε την τελευταία του πνοή που το Υποχρέωσαν να ασκήσει την Στρατιωτική θητεία στο Κέντρο Εκπαίδευσης της Κορίνθου, ΓΕΣ και Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μας ενημερώνουν για την νέα απώλεια.
Απώλεια μάλιστα που συνέβη στο ίδιο Κέντρο Εκπαίδευσης, αυτό της Κορίνθου, που ελάχιστες μέρες πριν άλλος ένας στρατιώτης, ο 27χρονος Π.Π. πέθανε επίσης από παθολογικά αίτια.
Και τότε όπως και σήμερα ΓΕΣ και Βενιζέλος-Μπεγλίτης περιορίστηκαν στο να εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους και να ανακοινώσουν ότι τα αίτια διερευνώνται.
Μα ο 19χρονος φαντάρος είχε καταταχθεί στη Σειρά Αυγούστου (από Δευτέρα 16/8 έως Τετάρτη 18/8) και είχε περάσει από όλες τις εξετάσεις.
Πως μπορεί να πεθαίνει ξημερώματα Κυριακής από παθολογικά αίτια;
Μήπως για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται ότι το Υγειονομικό Σώμα Νοσεί;
Ότι οι εξετάσεις στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων είναι εικονικές, οι γιατροί δεν επαρκούν για να επιτελέσουν ένα τεράστιο έργο, με αποτέλεσμα να υπάρχει λαθεμένη εικόνα για την υγειά των φαντάρων, οι οποίοι τελικά χάνονται εξαιτίας παθολογικών αιτίων;
Τα γεγονότα αυτά είναι γνωστά στο ΓΕΣ και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Αντί όμως να νοιαστούν, να λάβουν μέτρα, βλέπουμε τους φαντάρους να χάνονται και το υπουργείο να ασχολείται με προπαγανδιστικά έργα που στόχο έχουν να φτιάξουν το πολιτικό προφίλ της πολιτικής ηγεσίας.
Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι αντίστοιχες της ΝΔ «για μια θητεία με κέντρο τον φαντάρο, με σεβασμό των δικαιωμάτων του» έχουν την ίδια κατάληξη:
Ο Στρατός παίρνει τα παλικάρια από τους γονείς και τους τα επιστρέφει νεκρά σε ένα φέρετρο τυλιγμένο σε σημαία!
Επαναλαμβάνουμε:
Η υποχρεωτική στράτευση αποτελεί κόλαση δωρεάν εργασιακής εκμετάλλευσης, εθνικιστικής χειραγώγησης των αναλώσιμων φαντάρων της πρώτης γραμμής, προάγγελος μιας ζωής χωρίς δικαιώματα, με στερήσεις, πειθάρχηση στις "εθνικές ανάγκες" όπως ορίζουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Ε.Ε.-ΔΝΤ.
Αλήθεια, ο διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Κορίνθου δεν νοιώθει την ανάγκη, δεν έχει το φιλότιμο να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ;
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
diktiospartakos.blogspot.com

ΣΤΟ ΝΑ.Σ.ΣΚΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ «ΚΟΒΟΥΝ» ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΝΑΥΤΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΕΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΚΑΡΙΕΡΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ένας ναύτης ο οποίος υπηρετεί στο ΝΑ.Σ.ΣΚΥ. θα πάρει κατά τη διάρκεια της θητείας του 11 άδειες (ανά 15 ημέρες). Σε κάθε του άδεια θα κληθεί να πληρώσει για να μεταβεί στην Αθήνα (που είναι η ελάχιστη διαδρομή για την πλειοψηφία των ναυτών) πάνω από 15 ευρώ (μιας και τα ΚΤΕΛ και τα πλοία στο πλαίσιο της γενικευμένης ακρίβειας αύξησαν εκ νέου τα ναύλα). Ένας μεγάλος αριθμός ναυτών όμως, που ο τελικός του προορισμός βρίσκεται αρκετά μακρύτερα (Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη ακόμη και Ήπειρο) θα κληθεί να δώσει 15-25 ευρώ ακόμα για να φτάσει στο σπίτι του. Δηλαδή για την άφιξη μόνο στον τόπο κατοικίας του χρειάζεται πάνω κάτω τουλάχιστον 30 ευρώ, τα οποία γίνονται 60 αν υπολογίσει κανείς και την επιστροφή του στον τόπου όπου υπηρετεί. Για τις μετακινήσεις του και μόνο λοιπόν κατά τη διάρκεια 12 μηνών (γιατί προφανώς τα έξοδα ενός στρατευμένου ειδικά σε νησί δεν είναι μόνο τα ναύλα), ένας ναύτης θα χρειαστεί περί τα 660 ευρώ!
Από αυτά τα 660 τι έδινε, και τι συνεχίζει να δίνει το Πολεμικό Ναυτικό; Δίνει μηνιαίο μισθό-αποζημίωση 8,77 ευρώ (δηλαδή 105,24 το χρόνο) και κάτι ψιλά παραπάνω για τους Διόπους και έδινε μέχρι πριν περίπου τρις μήνες 6 καταστάσεις επιβίβασης (δωρεάν εισιτήρια αναχώρησης και επιστροφής). Στο πλαίσιο της οικονομικής και πολιτικής χούντας που επιβάλει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, με τη συνδρομή ΕΕ και ΔΝΤ, και μεταφράζεται σε μια άνευ προηγουμένου καταλήστευση του εισοδήματος και των δικαιωμάτων της θιγόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας, οι καταστάσεις επιβίβασης από 6 έγιναν 4 κατ' εντολήν του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ελ. Βενιζέλου (η αντίστοιχη περικοπή έγινε και στα υπόλοιπα σώματα των ενόπλων δυνάμεων).
Πολύ απλά λοιπόν, η κυβέρνηση, το υπουργείο και η ιεραρχία λεν ευθαρσώς πως η στρατευμένη νεολαία για να υπηρετήσει τη θητεία της θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη της ένα ακόμη χαράτσι (το ποσό που απομένει από το κόστος των μετακινήσεων και δεν καλύπτεται ούτε από το μισθό, ούτε από τα δωρεάν εισιτήρια είναι για τους ναύτες της Σκύρου 315 ευρώ!) εξίσου βαρύ και εξίσου άδικο σαν και αυτά που πληρώνει η εργαζόμενη πλειοψηφία και συνιστούν άγρια κλοπή και ανακατανομή του πλούτου προς όφελος των ντόπιων και ξένων αρπακτικών του κεφαλαίου.
Και γιατί είναι άδικο; Γιατί κατ' αρχάς το κόστος της θητείας συνολικά, από τη στιγμή που οι φαντάροι δεν μπορούν να εργαστούν αντικειμενικά (πολλοί από αυτούς προκειμένου να υπηρετήσουν τη θητεία τους παράτησαν δουλειές, που ήταν το μοναδικό εισόδημα για αυτούς, και είναι πολύ πιθανό απολυόμενοι να μην τις ξαναβρούν) έπρεπε να καλύπτεται αποκλειστικά από το τις ένοπλες δυνάμεις. Δευτερεύον, εδώ τίθεται ερώτημα και για τις περικοπές εις βάρος της θιγόμενης πλειοψηφίας. Τι ακριβώς χρωστάει η νεολαία και οι εργαζόμενοι και αυτή τη στιγμή, οπουδήποτε και αν βρίσκονται (από τη νεολαία της ελαστικής εργασίας μέχρι τους φαντάρους και από τον κάθε είδους μισθωτό μέχρι και τους συνταξιούχους); με ποια ακριβώς καλούμαστε να πληρώσουμε την κρίση τους, έχοντας ήδη πληρώσει τα κέρδη τους; Ποια έξοδο από την κρίση ευαγγελίζονται από τη στιγμή που τα μέτρα τους βυθίζουν σε κρίση επιβίωσης την πληττόμενη πλειοψηφία;
Κι εν τέλει, γιατί οι περικοπές και στο στρατό (όπως και στην κοινωνία) δεν αφορούν το σύνολο της δραστηριότητάς του, αλλά κατευθύνονται κυρίως πάλι εναντίων των δικαιωμάτων των φαντάρων οι οποίοι αποτελούν τη συνέχεια και τα παιδιά της θιγόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας μέσα στο στρατό. Αν υπήρχε πραγματικά πανκοινωνική ανάγκη γιατί δεν διακόπηκαν οι πολυδάπανες δεκάδες αποστολές στο εξωτερικό; Γιατί συγκεκριμένα το Πολεμικό Ναυτικό δεν ανακαλεί τις φρεγάτες του από τη Σομαλία; Γιατί δεν παγώνουν τα υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα και γιατί δεν κλείνουν τα στρατόπεδα, που εξάλλου ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε προαναγγείλει πριν από κάποιο καιρό;
Όλα αυτά τα γιατί έχουν μια και μοναδική απάντηση. Γιατί, από τη μια, τόσο το πετσόκομμα των μισθών (κι όχι μόνο) όσο και των δικαιωμάτων των φαντάρων στο στρατό, και από την άλλη η διατήρηση του επιθετικού και κατασταλτικού ρόλου των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, αναβαθμίζει τα συμφέροντα των Ελλήνων επιχειρηματιών.
Ενώ λοιπόν μια μεγάλη πλειοψηφία στρατεύσιμων νέων βλέπει τις βίαιες επιπτώσεις αυτής της πολιτικής που τους ωθεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία και στα 'όρια της επιβίωσης (τη στιγμή δε που κάποιοι, όπως οι τράπεζες με τα «πακέτα στήριξης» και οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται με τους πολεμικούς εξοπλισμούς πλουτίζουν εις βάρος τους) καθώς και την αδικία που τη χαρακτηρίζει, να τους ακολουθεί ακόμη και στο στρατό, τι θα ήταν πιο φυσικό από τα να διαμαρτυρηθούν και να παραπονεθούν για την υφιστάμενη κατάσταση;
Αυτή η διαμαρτυρία εκφράστηκε στο ΝΑ.Σ.ΣΚΥ. με την προσπάθεια να γίνει αναφορά παραπόνων για την περικοπή των καταστάσεων επιβίβασης η οποία επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη δεινή οικονομική κατάσταση των ναυτών. Οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί του στρατοπέδου (με ενορχηστρωτή, όπως φαίνεται, τον διοικητή πλωτάρχη Δραγκιώτη) επιχείρησαν (κι εν τέλει πέτυχαν) να μπλοκαριστεί και τελικά να μην αποσταλεί πουθενά αυτή η αναφορά.
Το κύριο επιχείρημα για το «θάψιμο» και «κόψιμο» της αναφοράς ήταν πως η διαταγή για την περικοπή των καταστάσεων επιβίβασης είναι νόμος και δεν προβλέπεται αναφορά για νόμους! Η ουσία όμως δεν ήταν πως η περικοπή των καταστάσεων επιβίβασης είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης και δεν αποτελούσε απλά διαταγή του ΓΕΝ, αλλά το ότι η περικοπή των καταστάσεων και ακολούθως η οποιαδήποτε αμφισβήτησή της έχει σαφείς πολιτικές προεκτάσεις που θίγουν την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, οι οποίες αν θιγούν (ιδιαίτερα μέσα στο στρατό) θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την καριέρα των εμπλεκόμενων αξιωματικών.
Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνεται και από τρία άλλα γεγονότα. Πρώτον, πως η επιχειρηματολογία των αξιωματικών και υπαξιωματικών συμπεριλάμβανε ένα είδος απειλής-κοροϊδίας: «αν δεν βγαίνετε οικονομικά να γυρίσουμε το 15-15 σε 1-1». Αλήθεια, ποιος ευφυής σκαρφίστηκε αυτό το αντεπιχείρημα; Περισσότερα χρήματα θα χαλάμε όταν καθόμαστε 15 ημέρες συνεχόμενα μέσα στο στρατόπεδο ή όταν θα βγαίνουμε μέρα παρά μέρα σε ένα μέρος που όχι απλά δεν αποτελεί τόπο κατοικία μας, αλλά μας χωρίζουν από αυτόν εκατοντάδες χιλιόμετρα; Δεύτερον, κατώτεροι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του στρατοπέδου άφηναν να εννοηθεί σαφώς πως κανένας διοικητής (ιδιαίτερα τη στιγμή που περιμένει ανέλιξη, όπως ο Πλωτάρχης Δραγκιώτης) δε θα έμπλεκε σε ιστορίες με πολιτικές προεκτάσεις (όπως ήταν αυτή η διαμαρτυρία) οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο την καριέρα του. Και τρίτον, και ίσως το πιο ενδεικτικό, είναι η ίδια η δήλωση του Διοικητή Πλωτάρχη κ. Δραγκιώτη, ο οποίος ερωτηθείς για την αναφορά είπε «πού να τη στείλω, στον Παπακωνσταντίνου;»
Εδώ λοιπόν υπάρχουν δύο τινά. Ή κάποιοι, στο όνομα της καριέρας και της προστασίας του ονόματός τους, δε διστάζουν να γίνουν, αποκρύπτοντας τις διαμαρτυρίες, συνεργοί στο πετσόκομμα που επιχειρεί η κυβέρνηση στο σύνολο της θιγόμενης πλειοψηφίας και στους στρατευμένους νέους, ή πολύ απλά είναι και αυτοί οι ίδιοι κοινωνοί αυτής της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής και προφανώς από το δικό τους μετερίζι κάνουν το παν για να την υπερασπιστούν. Όποια και από τις δύο εκδοχές και αν ισχύει το μόνο σίγουρο είναι πως στρέφεται ενάντια στη στρατευμένη νεολαία και στα δικαιώματά της.
Τη στιγμή λοιπόν που ο πλούτος που κυκλοφορεί γύρω μας, «βγάζει μάτι» και κέρδη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων «τραβούν την ανηφόρα», τη στιγμή που οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λεφτά για εξοπλισμούς και για τις αποστολές στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία κτλ, δε μας πείθουν τα σενάρια περί έκτακτης κατάστασης και πτώχευσης. Αυτή η πτώχευσή εξάλλου με τα μέτρα τους γίνεται μέρα με τη μέρα πραγματικότητα για τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία. Κόντρα λοιπόν στο σχέδιο αφαίμαξης της κοινωνικής πλειοψηφίας για να διασώσουν τα κέρδη τους και το σύστημά τους, εμείς λέμε καμία περικοπή στα δικαιώματά μας. Δε θα πληρώσουμε εμείς την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κεφαλαίου. Αντίθετα διεκδικούμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για αυτά που πρέπει και μπορούμε να έχουμε.
ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ
ΜΙΣΘΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
Η νεολαία και οι εργαζόμενοι όπου κι αν βρίσκονται, μέσα και έξω από το στρατό, θα δώσουν τη μάχη και θα νικήσουν
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΤΗΛ: 6932 955 437
http://diktiospartakos.blogspot.com

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Πραγματικά η κατάσταση στο Κέντρο Εκπαίδευσης της Κορίνθου προκαλεί σε όλους τεράστια ανησυχία.
Οι νεοσύλλεκτοι, έχοντας χάσει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα δύο συναδέλφους τους, με το ΓΕΣ και τις επίσημες αρχές να κάνουν λόγο και στις δύο περιπτώσεις για «παθολογικά αίτια και πνευμονικό οίδημα», πραγματικά δεν ξέρουν ποιον και τι να πιστεύσουν.
Η απώλεια των δύο παιδιών έχει δημιουργήσει ένα πολύ βαρύ κλίμα, η ψυχολογική πίεση είναι τεράστια και όλοι είναι πολύ στρεσαρισμένοι. Οι αιτήσεις αναβολών έχουν αυξηθεί, ενώ πολλοί νεοσύλλεκτοι φαντάροι αισθάνονται την ανάγκη να επισκεφτούν τα ιατρεία.
Για μια ακόμη φορά όμως αντιμετωπίζουν την αυταρχική και απαξιωτική συμπεριφορά των αξιωματικών. Σύμφωνα με καταγγελίες γονιών, σε αίτημα δέκα φαντάρων του 4ου Λόχου να επισκεφτούν τα ιατρεία, η απάντηση του αξιωματικού ήταν το «χαθείτε ρε βρωμόψαρα που θέλετε και γιατρό»!
Σε άλλο Λόχο, φαντάρος που είχε βγάλει εξανθήματα, θεωρώντας ότι αυτό οφείλετε στο φοβερό ψυχολογικό στρες που ένοιωθε, ζήτησε να εξεταστεί, αλλά αντιμετωπίστηκε επίσης με απαράδεκτο και υβριστικό τρόπο από τον αξιωματικό στον οποίο έκανε γνωστό το αίτημα του!
Τα παραπάνω είναι γνωστά στους γονείς, που αγωνιούν, προσπαθούν να ενημερώσουν την κοινή γνώμη διαμέσου των ΜΜΕ για τα προβλήματα των παιδιών τους και δείχνουν αποφασισμένοι, με προσωπική τους παρέμβαση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κορίνθου, να ζητήσουν εξηγήσεις από το Διοικητή!
Για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι κατώτερη των περιστάσεων.
Αντί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική τους στους φαντάρους και στις οικογένειες τους, αντί να κάνουν πράξη τις υποσχέσεις τους για «μια θητεία με κέντρο το φαντάρο», με σεβασμό των δικαιωμάτων του, κρύβονται, περιορίζονται μόνο σε επαναλαμβανόμενες παρόμοιες διατυπώσεις συλλυπητηρίων και αφήνουν αξιωματικούς και διοικητές ανεξέλεγκτους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σειρά μονάδων, ανώτατοι αξιωματικοί, όπως ο Ταξίαρχος που επισκέφτηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Μεσολογγίου, αντί να σταθούν δίπλα στο φαντάρο, να τον ακούσουν και να συμβάλλουν στη βελτίωση της χακί καθημερινότητας, βγάζουν λόγους ενάντια στο ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και σε όσους υπερασπίζονται τα δικαιώματα των στρατευμένων, Υπεραμυνόμενοι της Τιμής των Συναδέλφων τους Αξιωματικών και Διοικητών!
Τι ξεπεσμός. Αντί να ενδιαφέρονται για τα παιδιά, υπερασπίζονται ΚΑΡΙΕΡΕΣ συναδέλφων τους Αξιωματικών.
Κύριοι, Χρωστάτε στην Κοινωνία Σεβασμό, Δεν σας Χρωστάμε Τίποτε. Δεν ανεχόμαστε να μας παίρνετε τα παιδιά μας στον Στρατό και να μας τα επιστρέφετε σε Φέρετρα ντυμένα στη γαλανόλευκη.
Εμείς πιστεύουμε ότι η Ζωή και η Αξιοπρέπεια των Φαντάρων=Πολιτών με Στολή είναι Ύψιστα Αγαθά!
Ότι ποτέ τα προβλήματα δε λύθηκαν κρύβοντας τα κάτω από το χαλάκι. Συσσωρεύονται, γίνονται πιο επικίνδυνα!
Μήπως κύριοι Βενιζέλο, Μπεγλίτη και Φραγκούλη φράγκο είναι ώρα να παρέμβετε;
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 diktiospartakos.blogspot.com

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΥ ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ

Στρατός
Τα Νέα

«ΝΑΥΜΑΧΙΑ» ΧΘΕΣ στο Πολεμικό Ναυτικό με αφορμή την παραίτηση του υποναυάρχου Αντώνη Παπαϊωάννου, διευθυντή του Κλάδου Πόρων του ΓΕΕΘΑ, του προσωπάρχη, ουσιαστικά, του ελληνικού Πενταγώνου.

Η παραίτηση του υποναυάρχου Παπαϊωάννου προκάλεσε αρχικά αμηχανία στο υπουργείο Αμυνας αφενός μεν γιατί είναι η τρίτη σ΄ αυτόν τον βαθμό το τελευταίο 4μηνο, αφετέρου δε γιατί στη γεμάτη αιχμές και υπονοούμενα επιστολή παραίτησής του δεν γινόταν επίκληση κανενός συγκεκριμένου περιστατικού. Αντιθέτως, υπήρχαν γενικές αναφορές σε μια αόριστη μεταβολή του «αξιακού κώδικα» του Πολεμικού Ναυτικού, τη μη πραγματοποίηση θεσμικών αλλαγών όσον αφορά τις μεταθέσεις με αξιοκρατικά κριτήρια και τη λειτουργία του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου με τρόπο που, όπως υποστηρίζει, καθιστούσαν τη συμμετοχή του «ακούσια και τυπική».

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σε επιστολή που, σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε στο ΓΕΕΘΑ ως απάντηση στην αναφορά του υποναυάρχου απαντά ένα προς ένα τα σημεία αιχμής. Οτι δηλαδή προχωρά το σχέδιο νόμου με τις θεσμικές αλλαγές όσον αφορά την αξιοκρατική εξέλιξη των αξιωματικών και θεσπίζονται διαφανείς διαδικασίες για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, ότι επιλύονται χρόνια προβλήματα (π.χ. υποβρύχια). Οσον αφορά δε τη λειτουργία του Ανώτατου Αμυντικού Συμβουλίου του ΓΕΝ/ ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει ότι σ΄ αυτό ο κ. Παπαϊωάννου συμμετείχε και στις 13 συνεδριάσεις του χωρίς να αντιταχθεί στις αποφάσεις ή να εκφράσει, «έστω αμυδρώς», αντιρρήσεις.

ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Στρατός
Το Βήμα

Σοβαρά ερωτήματα για το κλίμα που επικρατεί στις Ενοπλες Δυνάμεις προκαλεί η χθεσινή παραίτηση του μάχιμου υποναυάρχου Αντ. Παπαϊωάννου από τη θέση του διευθυντή Κλάδου Πόρων του ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται για την τρίτη- μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών- παραίτηση ανωτάτου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, γεγονός που από ορισμένους ερμηνεύεται ως ένα ιδιότυπο «κίνημα του Ναυτικού», παρά την επίκληση «προσωπικών λόγων» από τον ίδιο.

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει γενικευθεί η δυσαρέσκεια και η δυσφορία ανωτάτων αξιωματικών και των τριών κλάδων έναντι τόσο της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ανωτέρω πηγές αναφέρουν την έλλειψη διαβούλευσης για πολλές πρωτοβουλίες, όπως μεταξύ άλλων αυτή για το νέο νομοσχέδιο «περί ιεραρχίας και προαγωγών».

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φέρεται να είναι, κατά τις εκτιμήσεις στρατιωτικών πηγών, και η αφορμή της υποβολής παραίτησης εκ μέρους του υποναυάρχου Παπαϊωάννου. Πόσω μάλλον που ο συγκεκριμένος αξιωματικός ήταν υπεύθυνος λόγω της θέσεώς του στο ΓΕΕΘΑ και για τη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού. Παράλληλα οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο Πεντάγωνο μιλούσαν χθες για το «ανησυχητικό κλίμα» που διαμορφώνεται στις Ενοπλες Δυνάμεις λόγω των παραιτήσεων αξιωματικών, των απωλειών στρατιωτικού προσωπικού αλλά και της γενικότερης πολιτικής που ακολουθείται από την πολιτική ηγεσία. Στη μη υπηρεσιακή αναφορά του προς τον Α/ΓΕΕΘΑ, ο υποναύαρχος Παπαντωνίου αναφέρεται στη μεταβολή του «αξιακού κώδικα που έχει σαν αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια του στρατιωτικού προσωπικού» του Πολεμικού Ναυτικού. Επισημαίνει δε, αφήνοντας σαφείς αιχμές, ότι δεν υλοποιούνται θεσμικές αλλαγές «που θα βελτιώσουν και θα ανακουφίσουν τα χρόνια προβλήματα του στρατιωτικού προσωπικού, όσον αφορά κυρίως αξιοκρατικά κριτήρια τοποθέτησης» για τα οποία, όπως παρατηρεί, «ουδεμία κινητικότητα υπάρχει». Και καταλήγει λέγοντας ότι η συμμετοχή του στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) υπήρξε «ανούσια και τυπική». Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απάντησή του προς τον Α/ΓΕΕΘΑ, ο Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Δ. Ελευσινιώτης αναφέρεται στον «αόριστο σχολιασμό» και στις «υπαινικτικές διατυπώσεις» του υποναυάρχου Παπαϊωάννου. Παράλληλα επισημαίνει ότι ουδέποτε κατά τις συνεδριάσεις του ΑΝΣ «δεν αντιτάχθηκε στις ληπτές αποφάσεις» ούτε «εξέφρασε έστω αμυδρώς τις αντιρρήσεις του».

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο υποναύαρχος Παπαϊωάννου είχε διαδεχθεί στη συγκεκριμένη θέση τον υποναύαρχο Στ. Φενέκο , ο οποίος είχε επίσης παραιτηθεί στις 30 Απριλίου. Ο υποναύαρχος Φενέκος είχε εκφράσει μάλιστα την έντονη δυσφορία του για τα υποτιμητικά σχόλια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του ιδίου του κ. Ευ Βενιζέλου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο τρίτος υποναύαρχος που παραιτήθηκε ήταν ο Κ. Γκιώνης, ο οποίος κατείχε τη θέση του διευθυντή Εξοπλισμών του ΓΕΝ. Μετά και την παραίτηση Παπαϊωάννου όμως θα υπάρχουν πλέον δύο κενές θέσεις υποναυάρχων στο ΑΝΣ, καθώς δεν υπάρχουν αρχιπλοίαρχοι οι οποίοι να πληρούν τα τυπικά κριτήρια προαγωγής τους στον βαθμό του υποναυάρχου.

Ο υποναύαρχος Παπαϊωάννου ήταν ένας αξιωματικός ο οποίος είχε περάσει από διάφορες μάχιμες θέσεις. Την περίοδο 2008-2009 διετέλεσε πρώτος διοικητής της πρώτης ναυτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), με την ονομασία «Αtalanta», στην περιοχή ανοικτά της Σομαλίας για την αντιμετώπιση της πειρατείας.

ΟΧΤΩ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

ΝΑΤΟ
Ελευθεροτυπία

Βόμβες που είχαν τοποθετηθεί στις παρυφές ενός περάσματος στα νότια της χώρας εξεράγγησαν την ώρα που περνούσαν από το σημείο ΝΑΤΟϊκά σρατεύματα, με αποτέλεσμα οκτώ στρατιώτες της δύναμης της ISAF να χάσουν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι επτά ήταν Αμερικανοί, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Η δίοικηση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν δεν αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή τη νέα επίθεση των Ταλιμπάν, η οποία είναι η τρίτη στο διάστημα δύο ημερών, προειδοποίησε, ωστόσο, πως οι επιθέσεις θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις εισέρχονται σε μια ζώνη, η οποία βρίσκεται υπό την απόλυτη κυριαρχία των Ταλιμπάν.

Αντιδράσεις, που ενδεχομένως να αποτελούν και την αιτία της νέας αυτής έξαρσης βίας, έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του προέδρου του Αφγανιστάν, Χάμιντ Καρζάι, πως οι ΗΠΑ έχουν κάνει πολύ μεγάλα λάθη όσον αφορά στον τρόπο που διεξάγουν τον πόλεμο, ότι όλα τα στρατόπεδα στο γειτονικό Πακιστάν πρέπει να κλείσουν τελείως και ότι περισσότεροι Αφγανοί στρατιώτες πρέπει να εμπλακούν εφ εξής στις μάχες καθημερινά.

Συνολικά, 315 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί φέτος στο Αφγανιστάν, ενώ 2.048 στρατιώτες της δύναμης του ΝΑΤΟ έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2001, σύμφωνα με την ιστοσελίδα icasualties.org.

ΝΕΟ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

ΝΑΤΟ

Το Βήμα

Επιμένει το ΝΑΤΟ στα αιτήματά του για αύξηση της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το στρατιωτικό αρχηγείο της Συμμαχίας (SΗΑΡΕ) στις Βρυξέλλες προχώρησε ατύπως στη διερεύνηση της πιθανότητας να στείλει η ελληνική κυβέρνηση περίπου 100 άνδρες στο Αφγανιστάν ώστε να ενισχυθεί η δύναμη ασφαλείας του αρχηγείου της νατοϊκής δύναμης ΙSΑF στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν αρνητική στο αίτημα αυτό, το οποίο όπως επεσήμαιναν στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές «καταδεικνύει τα αδιέξοδα, καθώς την ώρα που πολλές χώρες αποχωρούν ή εξετάζουν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν ζητείται από την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει κρίσιμα οικονομικά προβλήματα, να συμβάλει».

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ
Καθημερινή

Ο γγ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν τόνισε σε αποψινή του συνέντευξη στο δανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2 πως αναμένει να ενταθούν οι μάχες ανάμεσα στην πολυεθνή δύναμη ασφαλείας στο Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

«Συμμερίζομαι την άποψη των αμερικανών στρατιωτικών υπευθύνων όσον αφορά την εντατικοποίηση των μαχών στις επόμενες εβδομάδες και μήνες», τόνισε.

«Είμαστε τώρα σε μία φάση πολύ αποφασιστική. Έχουν αποσταλεί επιπλέον Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν, όπου πλήττουμε τα προπύργια των Ταλιμπάν, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερες μάχες και δυστυχώς σε περισσότερες απώλειες», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.

Η κλιμάκωση των μαχών «αποτελεί τμήμα της στρατηγικής» της διεθνούς δύναμης για να απωθήσουν τους Ταλιμπάν από τα προπύργια «που κατείχαν έως σήμερα στις επαρχίες Χελμάντ και Κανταχάρ» στο νότο, κάτι που «είναι αναγκαίο για να μπορέσουμε να μεταβιβάσουμε την ευθύνη της ασφάλειας στους Αφγανούς», δήλωσε.

Για τον γγ του ΝΑΤΟ ο υπάρχον αριθμός των δυνάμεων στο πεδίο της μάχης (120.000) είναι επαρκής για να εξοντωθούν οι θύλακοι αντίστασης των Ταλιμπάν: «οι Ταλιμπάν δεν έχουν καμία τύχη να κερδίσουν σε στρατιωτικό επίπεδο», τόνισε.

Ωστόσο, ο Ράσμουσεν δήλωσε πως «δεν υπάρχει μόνο η στρατιωτική λύση στο Αφγανιστάν», παρατηρώντας πως «εάν η χώρα είναι σταθερή όταν θα αποχωρήσουμε, θα πρέπει να οικοδομηθεί μία βιώσιμη κοινωνία τόσο στο επίπεδο της εκπαίδευσης, όσο της υγείας και της οικονομίας».

Μολονότι χαιρέτισε την ημερομηνία που έθεσε η διεθνής κοινότητα για την μεταβίβαση της ευθύνης της ασφάλειας στους Αφγανούς έως τα τέλη του 2014, ο Ράσμουσεν τόνισε πως «μία πλήρης αποχώρηση των ξένων δυνάμεων μετά τη μεταβίβαση», «θα σήμαινε μία επιστροφή των Ταλιμπάν. Τότε όλες αυτές οι προσπάθειές μας θα απέβαιναν μάταιες».

«Κατανοώ τις πολιτικές πιέσεις και τον πειρασμό πολλών χωρών να καθορίσουν μία ημερομηνία αποχώρησης. Όμως θα πρέπει να παραμείνουμε και να τελειώσουμε τη δουλειά μας για να μην αφήσουμε το πεδίο ελεύθερο για την επιστροφή των Ταλιμπάν», δήλωσε εμφατικά ο Ράσμουσεν.

ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΦΓΑΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΝΑΤΟ
Καθημερινή

Μία ομάδα Αμερικανίδων από όλα τα Σώματα του Στρατού των ΗΠΑ, με επικεφαλής την ομογενή αξιωματικό του στρατού ξηράς, Θεοφανώ Δαλαγγέλη (Tiffany Dalagelis), δίνει τη δική της μάχη για τη στήριξη των Αφγανών γυναικών, οι οποίες ζουν, εδώ και δεκαετίες, κάτω από την αδυσώπητη καταπίεση των Ταλιμπάν, που δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να μορφώνονται, ενώ τις μεταχειρίζονται κατά τρόπο εξουθενωτικό.

Η Θεανώ Δαλαγγέλη, όπως αναφέρει ο «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης, κατάγεται από τη Φιλαδέλφεια. Τους τελευταίους μήνες εργάζεται στο Αφγανιστάν, στην περιοχή Φαράχ (Farah) της περιφέρειας Σιμπ Κο (Shib Koh), μαζί με άλλες πέντε γυναίκες αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού, που αποτελούν την επίλεκτη ομάδα γνωστή ως «Γυναικεία Ομάδα Περιφερειακής Ανασυγκροτήσεως της Φαράχ».

Κύρια αποστολή της ομάδας είναι να βοηθήσει την περιφερειακή αφγανική διακυβέρνηση στη διοργάνωση προγραμμάτων και να παράσχει ευκαιρίες σε Αφγανές γυναίκες, οργανώνοντας και παρακολουθώντας συγκεντρώσεις γυναικών, μαζί με Αφγανούς αξιωματούχους, προκειμένου να θεσμοθετούνται τρόποι λύσεων των προβλημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες του Αφγανιστάν.

Στη «Γυναικεία Ομάδα Περιφερειακής Ανασυγκροτήσεως της Φαράχ», εκτός από τη Θεανώ Δαλαγγέλη, συμμετέχουν τρεις γυναίκες αξιωματικοί του Ναυτικού, μία αξιωματικός της Αεροπορίας και μία αξιωματούχος της Οργάνωσης Διεθνούς Αναπτύξεως των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID).

Η προοπτική αυτής της αποστολής ξεκίνησε όταν η Μάρσα Μίσελ, αξιωματούχος της Γυναικείας Ομάδας Αναπτύξεως, από τον Οργανισμό USAID, έλαβε από τον υποκυβερνήτη, Αμπντούλ Χαϊνταρι (Abdul Haidari), της περιφέρειας Shib Koh του Αφγανιστάν, αίτημα για τη διοργάνωση στην περιφέρειά του μιας συγκέντρωσης γυναικών, ώστε να συζητήσουν τα θέματα που τις απασχολούν.

Στη συνάντηση των γυναικών στη Φαράχ, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου, παραβρέθηκαν εξήντα Αφγανές, ενώ οι Αμερικανίδες αξιωματικοί προσήλθαν φορώντας στο κεφάλι την τοπική παραδοσιακή μαντίλα, συνοδευόμενες από τη γυναίκα διερμηνέα.

«Χείμαρρος» οι φωνές των Αφγανών γυναικών, που δεν δίστασαν να μιλήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε μία, ξεχωριστά, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Αφγανές της περιοχής Φαράχ. Μεταξύ αυτών, ξεχώρισε μία θαρραλέα έφηβη, η Ζάχρα, η οποία διάβασε έναν κατάλογο με θέματα που απασχολούν τις γυναίκες, τα κυριότερα από τα οποία ήταν η απόκτηση ανώτερης παιδείας και η εξεύρεση εργασίας.

Σε δηλώσεις της, η Θεοφανώ Δαλαγγέλη είπε-μεταξύ άλλων- πως «ήταν δύσκολο στην αρχή να εξηγήσουμε ότι η πρόθεσή μας ήταν να αξιολογήσουμε τα προβλήματα στις περιφέρειες, γενικά, και όχι τις ιδιωτικές ανάγκες, αλλά στη συνέχεια το κατάλαβαν. Στην επόμενη συνάντησή μας θα επικεντρωθούμε στην εξεύρεση λύσεων των προβλημάτων που τέθηκαν και τα οποία γενικά απασχολούν τις Αφγανές γυναίκες» .

Τα θέματα και τα αιτήματα, που συζητήθηκαν στη συνάντηση αυτή, διαβιβάσθηκαν στον υποκυβερνήτη Haidari, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να προβεί στις αλλαγές εκείνες που ζήτησαν οι γυναίκες, ενώ θέματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις τοπικές αρχές θα προωθηθούν σε περιφερειακό επίπεδο.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΡΑΚ-ΑΜΠΑΣ

Παλαιστίνη
Ελευθεροτυπία

Ο Iσραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ συναντήθηκε μυστικά την Κυριακή με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στο Αμάν, μετά τη συνάντησή του την ίδια ημέρα με τον Iορδανό βασιλιά Αμπντάλα, αποκαλύπτουν σήμερα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτική κατοικία στην ιορδανική πρωτεύουσα και αποτελεί μέρος των προετοιμασιών για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που θα αναγγελθεί την Πέμπτη από την Ουάσινγκτον, διευκρινίζει το στρατιωτικό ραδιόφωνο.

Ο Μπαράκ και ο Αμπάς συζήτησαν τις κινήσεις καλής θέλησης που μπορεί να κάνει το Ισραήλ για τον πληθυσμό της Δυτικής Όχθης με την έναρξη των διαπραγματεύσεων, προσθέτει η ίδια πηγή.

Ο ισραηλινός υπουργός μετά την συνάντησή του με τον Ιορδανό μονάρχη ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και επέστρεψε στο Αμάν για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Αμπάς.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές που δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγο πριν την αναχώρηση του Νετανιάχου για τις ΗΠΑ.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα δήλωσε μετά την συνάντησή του με τον Μπαράκ πως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους πρέπει να χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα ώστε να έχουν πιθανότητες επιτυχίας.

ΗΤΤΑ ΗΠΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η.Π.Α.

Έθνος

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ και "ψαρωτική" κατά τη στρατιωτική αργκό η φωτογραφία του στρατιώτη της αμερικανονατοϊκής συμμαχίας κατοχής του Αφγανιστάν, στα γυαλιά του οποίου αντανακλάται ένα αμερικανικό πολεμικό ελικόπτερο που ανεφοδιάζεται με καύσιμα στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ. Καλές οι επιδείξεις εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, αλλά η ουσία είναι πως μετά από σχεδόν δέκα χρόνια πολέμου, οι Αμερικανοί έχουν αποδειχθεί ανίκανοι να καταβάλουν τους Ταλιμπάν. Το μόνο που κοιτάζουν τώρα πια είναι πώς θα αποχωρήσουν ηττημένοι από το Αφγανιστάν χωρίς να γίνουν ρεζίλι! Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα πάλι σκότωσαν έξι παιδιά βομβαρδίζοντας ένα χωριό, ισχυριζόμενοι ότι τα πέρασαν για... μαχητές.

ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Καθημερινή

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ (ΣΛΟΒΑΚΙΑ). Στο αίμα βάφτηκε χθες η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, όταν ένας πενηντάχρονος άνδρας άνοιξε πυρ σε δρόμο υποβαθμισμένης συνοικίας της Μπρατισλάβα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άτομα και να τραυματιστούν άλλα 15, ενώ και ο ίδιος ο δράστης αυτοκτόνησε όταν αντιλήφθηκε ότι είχε περικυκλωθεί από την αστυνομία. Η εκπρόσωπος Τύπου των υπηρεσιών Αμεσης Ανάγκης, κυρία Ντομίνικα Σούλκοβα, ανέφερε ότι η ρίψη των πυροβολισμών ξεκίνησε στις δέκα το πρωί και είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό είκοσι ανθρώπων.

Πέντε από τα θύματα, μέλη μιας οικογένειας, εκτελέστηκαν στο εσωτερικό διαμερίσματος, ενώ το έκτο πυροβολήθηκε ενώ βρισκόταν στην είσοδό του. Επίσης δεκαπέντε άτομα, ανάμεσα στα οποία και ένα παιδί ηλικίας τριών ετών, τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στα νοσοκομεία, ενώ όσοι είχαν τραυματιστεί πιο ελαφρά δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στον τόπο του μακελειού. Το μικρό παιδί που τραυματίστηκε δεν κινδυνεύει.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που εμφανίστηκαν σε έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού TA3, ο άνδρας άρχισε να πυροβολεί στην οδό Ντεβίνσκα Νόβα Βες στη βορειοδυτική πλευρά της σλοβακικής πρωτεύουσας κοντά σε νηπιαγωγείο και σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης και αυτόχειρας ήταν οπλισμένος με αυτόματο και δύο περίστροφα.

Αξιωματικός της σλοβακικής αστυνομίας σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις κατέφθασαν στον τόπο της μαζικής δολοφονίας καθώς ο δράστης έφευγε από το κτίριο όπου βρέθηκαν τα πτώματα των περισσοτέρων θυμάτων. «Ηταν μόνος. Και πυροβολούσε σαν μανιακός σε οτιδήποτε εκινείτο μπροστά του τη στιγμή που προσπαθούσε να διαφύγει», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομικής δύναμης στη σλοβακική πρωτεύουσα Γιάροσλαβ Σπίσιακ. Οταν έφτασαν στον τόπο της τραγωδίας περισσότεροι αστυνομικοί και τον περικύκλωσαν, αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να φύγει, έστρεψε την κάννη του όπλου εναντίον του εαυτού του και αυτοκτόνησε. Μέχρι αργά το απόγευμα, πάντως, δεν είχε γίνει γνωστό ποιο ήταν το κίνητρο του εγκλήματος, ούτε είχαν διευκρινιστεί οι λεπτομέρειές του.

Η Μάρτα Βοζντρανούκοβα, νηπιαγωγός του γειτονικού παιδικού σταθμού, η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, δήλωσε στη σλοβακική τηλεόραση ότι τα θύματα του φονικού ανήκαν σε οικογένεια Ρομά. Στο νηπιαγωγείο δεν υπήρχαν θύματα, αλλά ένας τραυματισμένος άνδρας μπήκε έρποντας στο κτίριο και αμέσως διακομίστηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Οι δασκάλες του νηπιαγωγείου αμέσως του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες.

Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Μπρατισλάβα δήλωσε ότι έχουν διακομισθεί εκεί εννιά άτομα, τα οποία και παραμένουν για νοσηλεία, αλλά κανενός η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία. Ο τραυματίας που είναι πιο σοβαρά φέρει πολλαπλά τραύματα στο στομάχι από σφαίρες αυτομάτου όπλου αλλά οι γιατροί δεν πιστεύουν ότι κινδυνεύει η ζωή του. Σύμφωνα με αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον ένας από τους τραυματίες είναι αστυνομικός. Τέλος, έγινε γνωστό ότι πολλοί από αυτούς που διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο φέρουν τραύματα από τα γυαλιά που έσπασαν. Ο Κριστιάν Παντούρ, σαράντα ετών, περιέγραψε ότι η κουνιάδα του βρισκόταν σε ένα ιατρείο όταν μια γυναίκα με τραύματα από σφαίρες άνοιξε την πόρτα εκλιπαρώντας για βοήθεια. «Συνήθως νιώθω ασφαλής εδώ. Σήμερα, όμως, μοιάζει με την άγρια Δύση».

Φονικό με πέντε νεκρούς σε κατοικία στην Αριζόνα

Ενοπλoς άνδρας εισέβαλε σε κατοικία στη Λέικ Χαβασού Σίτι της δυτικής Αριζόνα και δολοφόνησε πέντε ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τη μητέρα των δύο παιδιών του και τον σύντροφό της. Μετά την ολοκλήρωση του αποτρόπαιου έργου του διέφυγε με τα παιδιά του στη νότια Καλιφόρνια όπου αυτοκτόνησε. Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής όταν η 23χρονη Ντέμπορα Λάνγκσταφ και οι φίλοι της γιορτάζαν τα γενέθλια του συντρόφου της, αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας της Λέικ Χαβασού Σίτι. Δύο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται στην εντατική. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής η αστυνομία κατέφθασε στον τόπο του φονικού ύστερα από τηλεφώνημα άγνωστης γυναίκας. Το πτώμα του δράστη βρέθηκε σε κατοικία στο Ράντσο Κουκαμόνγκα της νότιας Καλιφόρνιας. Τα δύο παιδιά, ηλικίας τεσσάρων ετών και δεκατριών μηνών, βρέθηκαν στο σπίτι σε καλή κατάσταση.

Ο δράστης ονομάζεται Μπράιαν Ντιέζ και ήταν 26 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρούσε μακροχρόνια σχέση με το θύμα του, με την οποία απέκτησε τα δύο παιδιά. Το ζευγάρι, για άγνωστο λόγο, αποξενώθηκε μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού. Στις 13 Αυγούστου ο Ντιέζ συνελήφθη επειδή παραβίασε δικαστική εντολή με την οποία απαγορευόταν να προσεγγίσει τη Λάνγκσταφ ή τα παιδιά.

Προχθές, ωστόσο, θύτης και θύμα είχαν επικοινωνία αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας δεν απείλησε την πρώην φιλενάδα του. Η Λέικ Χαβασού Σίτι, όπου εξελίχθηκε το οικογενειακό δράμα, βρίσκεται στις όχθες τεχνητής λίμνης που σχηματίστηκε από φράγμα το 1938. Η πόλη έχει 52.000 κατοίκους και θεωρείται ιδανικός ταξιδιωτικός προορισμός για τις ανοιξιάτικες διακοπές των φοιτητών.

ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΩΝ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ε.Ε.
Καθημερινή
Ένα ενδεχόμενο το οποίο παλαιότερα θα εθεωρείτο αδιανόητο εικάζεται ότι θα συζητήσουν ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέηβιντ Κάμερον, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, σε συνάντησή που θα λάβει χώρα το Νοέμβριο: το διαμοιρασμό της χρήσης των αεροπλανοφόρων τους.
Η επίσημη θέση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας - ως αντίδραση στο δημοσίευμα- είναι ότι πρόκειται για απλές εικασίες, ωστόσο, σύμφωνα με πηγή που επικαλούνται οι Times, ήταν πάρα πολλές οι επιλογές που τέθηκαν επί τάπητος κατά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας, Λίαμ Φοξ, στο Παρίσι, και μία εξ αυτών ήταν και αυτή περί κοινής χρήσης των αεροπλανοφόρων. Στο δημοσίευμα επίσης αναφέρεται ότι η πρόταση θα ανακοινωθεί επίσημα κατά τη συνάντηση που θα λάβει χώρα ανάμεσα στον Ντέηβιντ Κάμερον και τον Νικολά Σαρκοζί το Νοέμβριο.
Οι λόγοι πίσω από την πρόταση, εάν αληθεύει, είναι οικονομικοί, καθώς, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η Μ. Βρετανία θα μπορέσει να ματαιώσει ή να υποβαθμίσει τη ναυπήγηση ενός από τα δύο αεροπλανοφόρα που ήδη κατασκευάζονται (κλάσης «Queen Elizabeth» ) για να ενισχύσουν το Βασιλικό Ναυτικό, εξοικονομώντας 5,2 δισεκατομμύρια λίρες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα βρετανικά και τα γαλλικά σκάφη θα επιχειρούν υπό καθεστώς στενής συνεργασίας για να «προστατέψουν τα συμφέροντα των δύο χωρών». Το σχέδιο προβλέπει ότι ένα από τα τρία σκάφη (δύο βρετανικά και ένα γαλλικό) θα βρίσκεται πάντα εν υπηρεσία στη θάλασσα. Επίσης, ειδικά πρωτόκολλα θα δημιουργηθούν για να ρυθμίζουν «ειδικές» περιπτώσεις αμιγώς βρετανικού ή γαλλικού συμφέροντος (περιπτώσεις όπως, για παράδειγμα, η κρίση των Φώκλαντ το 1982).
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πηγή του Ουάιτχολ δήλωσε ότι «ο Λίαμ ξεκαθάρισε ότι απαιτείται μεγαλύτερος βαθμός συνεργασίας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σημερινού κόσμου. Το πλεονέκτημα είναι ότι, ακόμα και αν έχουμε μόνο ένα δικό μας αεροπλανοφόρο, πάλι θα έχουμε τη δυνατότητα επίδειξης ναυτικής ισχύος».
Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός- αν και λιγότερος από ό,τι αναμενόταν, τουλάχιστον από βρετανικής πλευράς: ο βουλευτής των Συντηρητικών και πρώην στρατιωτικός Πάτρικ Μέρσερ δήλωσε ότι εξετάζονται όλες οι επιλογές: «είναι ένας επικίνδυνος κόσμος, οφείλουμε να προστατέψουμε την εθνική μας ασφάλεια, οπότε εξετάζουμε τα πάντα…αλλά πρέπει να πω ότι το να ενώσουμε τις ναυτικές μας δυνάμεις με αυτές των Γάλλων ίσως να μην είναι η πιο άμεση και λογική επιλογή που έχουμε, αλλά όπως και να έχει, αν μπορεί να γίνει και να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, όπως το πώς μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματική και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική όταν κάποια από τα πιο ισχυρά μέσα πίεσής μας υπάγονται σε κάποια άλλη χώρα, [οφείλουμε να την εξετάσουμε]».
Η επίσημη θέση του υπουργείου είναι ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ειπωθεί κάτι με βεβαιότητα: «ο υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να ληφθούν κάποιες πολύ δύσκολες αποφάσεις, αλλά η εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία εξέτασης των θεμάτων στρατηγικής άμυνας και ασφαλείας θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο. Οποιαδήποτε εικασία αυτή τη στιγμή είναι αβάσιμη».
Το Βασιλικό Ναυτικό αυτή τη στιγμή έχει εν ενεργεία δύο αεροπλανοφόρα, τα HMS Ark Royal και HMS Illustrious και το γαλλικό ένα, το Charles de Gaulle (R91).

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΖΕΙ ΤΟ 20% ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

Ε.Ε.
Καθημερινή

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν πάνω από 100 εκατομμύρια παιδιά και νέοι στην ηλικιακή ομάδα 0-18 ετών, εκ των οποίων τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ζουν στα όρια της φτώχειας. Στην τρέχουσα οικονομική κρίση, ακόμη περισσότερα κινδυνεύουν να ζήσουν στα όρια της φτώχειας. Οι μειώσεις στην ενίσχυση του εισοδήματος και στα επιδόματα παιδιού, καθώς και οι περικοπές που πλήττουν τα σχολεία, την υγειονομική περίθαλψη, την προστασία των παιδιών και την περιφερειακή ανάπτυξη επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευημερία αυτής της ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας.

Εδώ και μια δεκαετία σχεδόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει τη δέσμευσή της να δώσει τέλος στην αρνητική τάση της μόνιμης φτώχειας των παιδιών που μεγαλώνουν αντιμετωπίζοντας τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να συνεχίσουν να ζουν σε συνθήκες φτώχειας καθ' όλη τη ζωή τους ως ενήλικες.

Μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για την παιδική φτώχεια και την ευημερία των παιδιών θα λάβει χώρα στο Marche-en-Famenne του Βελγίου, στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου. Η διάσκεψη, την οποία διοργανώνουν από κοινού η βελγική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συγκεντρώσει περίπου 300 συμμετέχοντες από εθνικές διοικήσεις, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματικούς κύκλους, καθώς και ευρωπαίους και βέλγους φορείς. Στόχος της εκδήλωσης είναι να επιταχυνθεί η πολιτική διαδικασία δρομολόγησης μιας πρωτοβουλίας (Σύστασης) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και την προώθηση της ευημερίας των παιδιών.

Η βελγική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέλεξε την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας ως μία από τις βασικές της προτεραιότητες. Η διάσκεψη αυτή θα αποτελέσει επίσης σημαντικό ορόσημο για το 2010, ευρωπαϊκό έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Τρία είναι τα κύρια θέματά της:

- Πώς να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά μπορούν να μεγαλώσουν σε οικογένειες με επαρκείς πόρους ώστε να καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες

- Πώς να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά, ενόσω μεγαλώνουν, έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και ευκαιρίες που θα ενισχύσουν την τρέχουσα και μελλοντική ευημερία τους

- Πώς να προωθηθεί η ενεργός συμμετοχή των παιδιών και των νέων στις αποφάσεις που τους επηρεάζουν.

Επαρκείς πόροι

Τα κράτη μέλη έχουν αρκετές μεθόδους στη διάθεσή τους για να διασφαλίσουν ότι παρέχονται επαρκείς πόροι στις οικογένειες. Μέτρα όπως η εισαγωγή προγραμμάτων ελάχιστου εισοδήματος ή η παροχή γενικών επιδομάτων παιδιού αντιμετωπίζουν τις χρηματοπιστωτικές πτυχές. Η διασφάλιση ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής για τους εργαζόμενους γονείς μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά από τη φτώχεια που μετράται με βάση το διαθέσιμο χρόνο, η οποία μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη ενός παιδιού εξίσου με τη φτώχεια που μετράται με βάση το εισόδημα.

Πρόσβαση στις υπηρεσίες

Η βρεφονηπιακή φροντίδα και η ποιοτική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς για όλα τα παιδιά είναι βασικοί παράγοντες μείωσης των ανισοτήτων. Η διασφάλιση οικονομικά προσιτής ποιοτικής στέγασης στις οικογένειες με παιδιά, η γενική ασφάλεια υγείας, καθώς και η φιλική προς τα παιδιά πολεοδομία και χωροταξία είναι βασικά στοιχεία για την προώθηση της ευημερίας ενός παιδιού. Οι υπηρεσίες παρέμβασης και πρόληψης σε μικρή ηλικία μπορούν να υποστηρίξουν τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο, να τις βοηθήσουν παρέχοντας πόρους παιδικής φροντίδας και να αποτρέψουν την κλιμάκωση των προβλημάτων.

Ενεργός συμμετοχή

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού* (1989), η οποία τονίζει το ρόλο του παιδιού ως ενεργού συμμέτοχου στην προώθηση, την προστασία και την παρακολούθηση των δικαιωμάτων του, τα κράτη μέλη πρέπει να κληθούν να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του παιδιού να γίνεται η άποψή του ακουστή και να συμμετέχει σε όλες τις αποφάσεις που το επηρεάζουν. Όταν τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε νεανική εργασία και σε αθλητικές δραστηριότητες, η αυτοπεποίθησή τους μπορεί να αναπτυχθεί, η απογοήτευσή τους να μειωθεί και η γενική μάθηση και ευημερία τους να ενισχυθούν.

Κρίσιμος έλεγχος της πολιτικής

Μια διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από 300 ειδικούς, επαγγελματίες και υπευθύνους λήψης αποφάσεων από όλα τα κράτη μέλη θα συγκεντρωθεί για να διενεργήσει έναν κρίσιμο έλεγχο των πολιτικών αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας. Οι συζητήσεις θα βασιστούν σε ένα έγγραφο αναφοράς που εκπόνησαν η Eurochild και η Unicef («Έκκληση για μια Σύσταση της ΕΕ σχετικά με την παιδική φτώχεια και την ευημερία των παιδιών» - «Call for an EU Recommendation on Child Poverty and Child Well-being»).

Το έγγραφο αναφοράς και το αποτέλεσμα των συζητήσεων της διάσκεψης θα τροφοδοτήσουν το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια Σύσταση για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και την προώθηση της ευημερίας των παιδιών.

ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΕΔΑΔ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΥΛΟΥ

Μετανάστες
TBXS

Κατηγορούμενη γι’ άλλη μια φορά θα βρεθεί η Ελλάδα ενώπιων της Ολομέλειας του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αύριο Τετάρτη. Αυτή τη φορά μαζί με το Βέλγιο για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίπτωση ενός Αφγανού υπηκόου που ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και έμεινε στο δρόμο περιμένοντας μια συνάντηση με τις ελληνικές αρμόδιες αρχές.

Ο Αφγανός εγκατέλειψε την Καμπούλ στις αρχές του 2008 και ήρθε στην Ελλάδα μέσω Ιράν και Τουρκίας. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται στην προσφυγή του ενδεχόμενη απέλασή του στο Αφγανιστάν απειλεί τη ζωή του καθώς ήδη μια φορά έχει γίνει εναντίον του απόπειρα δολοφονίας από τους Ταλιμπάν.

Στις 10 Μαρτίου 2010 το Δικαστήριο έκρινε ότι η υπόθεση του συγκεκριμένου πρόσφυγα πρέπει να εξεταστεί από την Ολομέλεια και μάλιστα σε δημόσια ακρόαση. Με αυτό δεδομένο η έκδοση καταδικαστικής απόφασης, τόσο κατά της Ελλάδας όσο και κατά του Βελγίου – όπου ο προσφεύγων κατέφυγε από την Ελλάδα - για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή και των διατάξεων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση είναι σχεδόν βέβαιη.

Οι βελγικές αρχές, επικαλούμενες τον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ», ζήτησαν από την Ελλάδα να υποστηρίξει την αίτησή του και παρά τις αντιρρήσεις του τον έστειλαν, στις 15 Ιουνίου 2009, στην Αθήνα, όπου κρατήθηκε σ' ένα δωμάτιο, δίπλα στο αεροδρόμιο, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής. Τρεις ημέρες αργότερα απελευθερώθηκε από τις ελληνικές αρχές χωρίς, ωστόσο, να πάρει απάντηση για το αίτημά του σχετικά με τη χορήγηση ασύλου. Ο Αφγανός πρόσφυγας έμεινε στο δρόμο χωρίς χαρτιά και χωρίς πόρους.

Εκτός από την απάνθρωπη μεταχείριση, ο Αφγανός πρόσφυγας θα επικαλεστεί και τον κίνδυνο της απέλασής του στην Καμπούλ χωρίς να έχουν εξετασθεί οι λόγοι για τους οποίους ζήτησε πολιτικό άσυλο. Αναφορικά με το Βέλγιο αναμένεται ότι θα κατηγορήσει τις αρχές για το γεγονός ότι δεν του επέτρεψαν να υποβάλει προσφυγή στην απόφασή τους να μεταφερθεί στην Ελλάδα και να ζητήσει εκεί πολιτικό άσυλο.

ΜΕ ΑΚΟΥΣΑΝ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΡΑΨΑ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΟΥ

Μετανάστες
Τα Νέα

«Πέντε χρόνια προσπαθούσα να μιλήσω στους αρμοδίους για το πρόβλημά μου. Χρησιμοποίησα για το δίκιο κάθε λογική, κάθε νομική οδό. Δεν με άκουσε κανείς. Αναγκάστηκα να κάνω απεργία πείνας, να ράψω το στόμα μου, για να με ακούσουν. Να ακούσουν όσα δεν ήθελαν. Να πληροφορηθεί ο κόσμος τα προβλήματα και τα δικά μου και τόσων ανθρώπων που υποφέρουν».

Με «σφραγισμένα χείλη» ο 36χρονος Ιρανός Χαμίντ Σαντεκί, κάνοντας απεργία πείνας για 37 ημέρες έξω από τα γραφεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα προσπάθησε να στείλει μήνυμα για τη μοίρα τόσων ανθρώπων που ζητούν χορήγηση του πολιτικού ασύλου. Μαζί του στην απεργία ήταν και άλλοι πέντε συμπατριώτες του.

Η κατάσταση της υγείας κυρίως του Χαμίντ ήταν πάρα πολύ κακή. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μπροστά στον κίνδυνο να προκληθούν μη αναστρέψιμες βλάβες, αποφάσισε για ανθρωπιστικούς λόγους να ενεργοποιήσει εκτάκτως τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών Ασύλου. Μέλη της επισκέφθηκαν προχθές τους Ιρανούς και μίλησαν μαζί τους. Επειτα από εισήγηση της επιτροπής ο υπουργός αποφάσισε την απόδοση πολιτικού ασύλου και στους έξι απεργούς.

Για νοσηλεία

Εξαντλημένος και αποστεωμένος από την πολυήμερη απεργία ο Χαμίντ μαζί με τους πέντε συμπατριώτες του μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο νοσοκομείο.

«Αισθάνομαι ότι έχω τη δύναμη να υπερασπίσω αυτά που πιστεύω για δικαιοσύνη και για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα μπορούσα να φθάσω μέχρι τον θάνατο», λέει με αδύναμη φωνή.

Παιδί μεσοαστικής οικογένειας, δάσκαλος ανατολικών πολεμικών τεχνών, ο Χαμίντ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του. «Είδα στο Ιράν τις τεράστιες οικονομικές διαφορές. Από τότε που κατάλαβα τον εαυτό μου, πίστεψα βαθιά ότι πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη. Το ένιωσα χωρίς να μου μιλήσει κανείς γι΄ αυτό».

Ο Χαμίντ, αφού έγινε δάσκαλος του κουνγκ φου, προσπάθησε να δημιουργήσει δική του σχολή. Αρχισε να διδάσκει σε εξωτερικούς χώρους και μετά νοίκιασε ένα υπόγειο. «Υπήρχε ανταπόκριση, όμως με ανάγκασαν να κλείσω τη σχολή. Εμαθα παράλληλα ότι δύο δάσκαλοι που είχαν τις ίδιες πεποιθήσεις μ΄ εμένα “αυτοκτόνησαν”. Αναγκάστηκα να φύγω. Δεν φοβήθηκα για μένα, φοβήθηκα περισσότερο για την οικογένειά μου, για τα όσα θα υπέφεραν εξαιτίας μου».

Το 2005 ο Χαμίντ έφυγε από το Ιράν και ύστερα από μικρή παραμονή στην Τουρκία ήρθε στην Ελλάδα. «Ζήτησα αμέσως πολιτικό άσυλο για να μπορέσω να συνεχίσω ό,τι άρχισα. Παρά τις δυσκολίες ασχολήθηκα με το άθλημα και είχα πάει και σε έναν σύλλογο όπου έκανα μποξ».

Εξόριστος για ένα βιβλίο

Η ιστορία του 38χρονου Σαντέκ Φαραχανί συγκίνησε τα μέλη της επιτροπής. Ηταν 21 χρόνων όταν αναγκάστηκε να φύγει από το Ιράν. Αιτία οι διωγμοί που υπέστη εξαιτίας ενός βιβλίου που έγραψε όπου κατήγγελλε τα προβλήματα. «Την πρώτη φορά έμεινα στη φυλακή δύο μήνες. Αποφυλακίστηκα για λίγο και μετά με ξαναέβαλαν φυλακή, αυτή τη φορά για έξι μήνες».

Από το Ιράν έφυγε πριν από δεκαεπτά χρόνια και αφού παρέμεινε επτά χρόνια στην Τουρκία ήρθε στην Ελλάδα. «Εκανα πριν από οκτώ χρόνια αίτηση για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Απάντηση δεν πήρα. Εγκλωβίστηκα. Ενιωσα την Ελλάδα σαν δεύτερη φυλακή και ότι δεν μπορούσα να πάω πουθενά. Δούλευα όπου έβρισκα - χωράφια, οικοδομές, καθάριζα κήπους- αλλά τα δύο τελευταία χρόνια δεν βρίσκω δουλειά».

ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ JAPAN AIRLINES

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ελεθεροτυπία

Οι Ιαπωνικές Αερογραμμές παρουσίασαν σήμερα σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, το οποίο προβλέπει περικοπές 30% στο εργατικό της δυναμικό παγκοσμίως και πρόσθετη χρηματοδότηση, προκειμένου να συνεχίσει να πετά μετά την υποβολή αιτήματος για προστασία από πτώχευση τον Ιανουάριο.

Το σχέδιο, το οποίο υπεβλήθη στο περιφερειακό δικαστήριο του Τόκιο, και το οποίο βρισκόταν υπό επεξεργασία για μήνες, περιλαμβάνει επίσης πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών και περικοπές ζημιογόνων εσωτερικών και διεθνών δρομολογίων.

Η ανακοίνωση έρχεται ως επιστέγασμα πολλών ετών με οικονομικές δυσκολίες για τον εθνικό αερομεταφορέα της Ιαπωνίας εν μέσω διεθνούς ανταγωνισμού.

Η πρόταση έχει εκπονηθεί ως ένα κρατικά υποστηριζόμενο σχέδιο διάσωσης, μετά την υποβολή αιτήματος από την JAL για προστασία από πτώχευση, με τα χρέη της να φθάνουν τα 25 δισ. δολάρια.

Περίπου 16.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 30% του προσωπικού θα περικοπούν.

ΣΑΜΙ ΚΟΕΝ

Ελληνοτουρκικά
Τα Νέα

Η Τουρκία με απόφαση που είχε λάβει η Βουλή της το 1995, είχε κηρύξει την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδος σε 12 μίλια “αιτία πολέμου”. Η Ελλάδα υποστήριζε το δικαίωμά της για τα 12 μίλια στη βάση της Συνθήκης του Δικαίου της Θαλάσσης. Η Τουρκία αντιτάχθηκε στη Συνθήκη αυτή και είπε ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του Αιγαίου δεν θα αποτελέσει συμβαλλόμενο μέρος.

Η Αγκυρα προέβη τότε σε προειδοποίηση προς την Αθήνα για τα 12 μίλια και η Βουλή, για να καταστήσει πιο αποτελεσματική την εν λόγω προειδοποίηση, έλαβε την απόφαση περί “αιτίας πολέμου” (...).

Τώρα η αφαίρεση της “αιτίας πολέμου” από το "Κόκκινο Βιβλίο" τι έννοια έχει και τι αποτέλεσμα θα επιφέρει; Η έννοιά της είναι ότι η Τουρκία πλέον δεν θεωρεί την Ελλάδα προέχουσα απειλή και ότι έχει την άποψη πως έχει δημιουργηθεί ένα περισσότερο ασφαλές κλίμα για διάλογο και προσέγγιση με τη γείτονα.

Ομως τώρα δεν θα πρέπει η Βουλή να εξετάσει και πάλι την απόφαση που είχε λάβει για την “αιτία πολέμου” και να την ακυρώσει;

Από την άλλη, η Αθήνα θα αποφύγει κάθε ενέργεια σε σχέση με τα 12 μίλια και θα αποδεχτεί τη συνεννόηση με την Αγκυρα;

Αν γίνει το αντίθετο, η Τουρκία τι θα κάνει;.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΑΤΣΕΡ ΣΤΟΝ ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΩΦ ΜΠΛΟΚΑΡΑΝ ΤΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ

Ιστορία-Αναλύσεις
TBXS

Ισχυρή διπλωματική πίεση άσκησε η Σιδηρά Κυρία της Αγγλίας, Μάργκαρετ Θάτσερ στον ηγέτη της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της Ντάουνινγκ Στριτ, προκειμένου να μπλοκάρει την οικονομική βοήθεια προς τους απεργούς μεταλλωρύχους της Βρετανίας.

Τα έγγραφα κατάφερε να εξασφαλίσει η βρετανική εφημερίδα Guardian μετά από πενταετή νομική διαμάχη για τον αποχαρακτηρισμό τους. Κι άξιζε τον κόπο καθώς τα έγγραφα αποκαλύπτουν τις σχέσεις Θάτσερ και Γκορμπατσόφ κατά την ταραγμένη περίοδο της τεράστιας απεργίας που συντάραξε τη Βρετανία την περίοδο 1984-1985.

Τον Οκτώβριο του 1984, έξι μήνες μετά την έναρξη της απεργίας, η Εθνική Ένωση Μεταλλωρύχων της Βρετανίας είχε μεγάλη ανάγκη από χρήματα προκειμένου να χρηματοδοτήσει και να δόση συνέχεια στις κινητοποιήσεις καθώς μετά από σχετική δικαστική απόφαση τα περιουσιακά της στοιχεία μπήκαν στον πάγο. Οι μεταλλωρύχοι στράφηκαν για βοήθεια στην ΕΣΣΔ και οι Σοβιετικοί συνάδελφοί τους ανταποκρίθηκαν άμεσα προσφέροντας πάνω από 1 εκ. δολάρια. Τα χρήματα προέρχονταν από το μισθό τους και ενώ επιχειρήθηκε μυστική μεταφορά μέσω τραπεζικού λογαριασμού στη Ζυρίχη, τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ στους μεταλλωρύχους της Βρετανίας.

Η Σιδηρά Κυρία ενημερώθηκε σχετικά και μάλιστα απειλήθηκε η διπλωματική επίσκεψη του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη Βρετανία καθώς εκείνη απαίτησε να μάθει εάν ο Γκορμπατσόφ είχε εγκρίνει αυτή τη δωρεά. Κάτι τέτοιο θεωρούνταν αναγκαίο καθώς οι Σοβιετικοί χρειάζονταν κυβερνητική άδεια για να κάνουν μετατροπή των χρημάτων τους σε ξένο νόμισμα. Οι αξιωματούχοι της Βρετανίας φρόντισαν να διαμηνύσουν άμεσα στη Σοβιετική Ένωση ότι η στήριξη ή η απόπειρα στήριξης της απεργίας θα εκληφθεί ως ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βρετανίας. Μάλιστα τρεις ημέρες πριν την άφιξη του Γκορμπατσόφ στη Βρετανία κλήθηκε στο Φόρειν Όφις, ο πρεσβευτής της ΕΣΣΔ.

Στην κατά πρόσωπο συζήτηση που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Γκορμπατσόφ δήλωσε άγνοια για τη δωρεά στους απεργούς ενώ αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ένα μήνα πριν τη συνάντηση ο ίδιος είχε υπογράψει την έγκριση της βοήθειας. Η διπλωματική πίεση της Θάτσερ πάντως κατέληξε εκεί που η ίδια επιθυμούσε και οι μεταλλωρύχοι της Βρετανίας δεν έλαβαν ποτέ καμιά βοήθεια στον ένα χρόνο της απεργίας τους. Ο Γκορμπατσόφ προφανώς προτίμησε να μη διαταράξει τις σχέσεις του τη Σιδηρά Κυρία.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ιστορία-Αναλύσεις
Το Βήμα

Παιδάκι, τύλιγε σε μια πετσέτα ένα κρασοπότηρο και παρίστανε ότι θυμιάτιζε το αόρατο ποίμνιο. Σαράντα πέντε χρόνια μετά εφημέριος, πλέον, στον Πλατανιά Χανίων ο ιερέας Δημήτρης Παρασκάκης είναι από τους πρωτεργάτες και ψυχή της διάσωσης και της ανάδειξης ενός ολόκληρου υπόγειου συστήματος καταφυγίων, αποθηκών και κοιτώνων, κληρονομιά της γερμανικής Κατοχής και τεκμήριο της σύγχρονης Ιστορίας της κρητικής γης.

«Είναι χρέος μας να διατηρούμε την ιστορία της κάθε περιοχής, να τη συντηρούμε, να την αναδεικνύουμε και να την κληροδοτούμε, με σεβασμό, στα παιδιά και στα εγγόνια μας» λέει ο παπα-Δημήτρης. Και έσπευσε τις αντιλήψεις του για τη διατήρηση των ιστορικών τεκμηρίων να τις κάνει πράξη, πραγματοποιώντας συνάμα και ένα αίτημα ετών της κοινωνίας του χωριού. «Ηταν ένα από τα πρώτα ζητήματα που μου έθεσαν οι κάτοικοι όταν τοποθετήθηκα πριν από τρία χρόνια στην ενορία, και χρειάζονταν και τη συνδρομή τη δική μου καθώς το υπόγειο αυτό σύστημα καταφυγίων και αποθηκών βρίσκεται στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, στον Πάνω Πλατανιά. Εξάλλου, βούληση των κατοίκων ήταν να αποκτήσει το χωριό ένα σημείο αναφοράς και για τον καθιερωμένο ετήσιο εορτασμό της Μάχης της Κρήτης, που δυστυχώς ως πρόσφατα δεν υπήρχε». Το καταφύγιο, ικανό να φιλοξενήσει τουλάχιστον δύο διμοιρίες, με πλήρη εξοπλισμό, αποθήκες υλικού και τροφοδοσίας, είχε διαμορφωθεί από τους γερμανούς κατακτητές στο ψηλότερο σημείο του χωριού.

Μετά την Κατοχή δεν περιέπεσε σε αχρησία. Οι Πλατανιανοί εκμεταλλευόμενοι τις καλές συνθήκες υγρασίας και μειωμένου φωτισμού στο εσωτερικό του αποθήκευαν μεγάλες ποσότητες από την συγκομιδή της πατάτας. Για κάποιους πιο... τολμηρούς, λαμβανομένων υπόψη και των ηθών της εποχής, αποτελούσε και περιστασιακή, ερωτική φωλιά. Το τελευταίο σκανδάλισε τους εφημέριους της εποχής που αποπειράθηκαν, μιας και οι τρεις διαφορετικές είσοδοι ξεκινούσαν σχεδόν μπροστά από τη εκκλησία, να τις φράξουν και να στοιβάξουν μέσα στο καταφύγιο σωρούς χώματος, κλαδιών και πετρών. Με τη φροντίδα πολλών κατοίκων, ανάμεσα στους οποίους οι επιχειρηματίες κ. Κυριάκος Λουραντάκης και ο κ. Μιχάλης Μαυρομμάτης που ανέλαβαν το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος, συνεργεία απέσυραν τα μπάζα, καθάρισαν τον χώρο και τοποθέτησαν καλώδια και λάμπες φωτισμού, ακολουθώντας πιστά το πρότυπο των ηλεκτρικών γραμμών που είχαν βάλει οι Γερμανοί. Την περασμένη Κυριακή το καταφύγιο άνοιξε για πρώτη φορά για το κοινό και τουλάχιστον 100 άτομα περιηγήθηκαν στον χώρο.

Θα ανεγερθεί μνημείο για τη Μάχη της Κρήτης

O παπα-Δημήτρης σχεδιάζει πολύ περισσότερα για το μέλλον των κατοχικών εγκαταστάσεων: «Πολλές οικογένειες στο χωριό έχουν κρατήσει κειμήλια της κατοχικής περιόδου, εγχειρίδια, ξιφολόγχες, ατομικό οπλισμό, κράνη ή εμβλήματα. Ακόμη και τα μικρά βαγονέτα που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί για να απομακρύνουν τα μπάζα και τα χώματα έχουν παραμείνει εδώ. Ολα αυτά σχεδιάζουμε να τοποθετηθούν σε κάποιες από τις υπόγειες αίθουσες και να δημιουργηθεί έτσι ένα μικρό μουσείο». Φιλοδοξία του ιερωμένου ήταν να υπάρξουν και κέρινα ομοιώματα κρητικών μαχητών και γερμανών στρατιωτών που θα αναπαριστούσαν με έναν πιο εύγλωττο τρόπο την εποχή, τους ανθρώπους και την ένοπλη αντιπαράθεση του Μαΐου του 1941, αλλά «το κόστος για κάθε κέρινη κούκλα, ειδικά σε φυσικό μέγεθος, είναι απαγορευτικό». Σε πρώτη φάση πάντως θα ανεγερθεί στη δυτική και μεγαλύτερη είσοδο των υπόγειων στοών μνημείο για τη Μάχη της Κρήτης, με την προοπτική τα εγκαίνιά του να συμπέσουν με την 70ή επέτειο από την από αέρος εισβολή των δυνάμεων της Βέρμαχτ, τον ερχόμενο Μάιο. Οσο για τον παπα-Δημήτρη, δεν θέλει να συνδεθεί το όνομά του με όλα αυτά. Από υπερβολική σεμνότητα άραγε; «Χρέος κάθε ρασοφόρου δεν είναι να ιδιωτικοποιεί το κοινό καλό και τον κοινό μόχθο» απαντά. «Υποχρέωσή του είναι να αποδίδει έργο πνευματικό, με αντίκρισμα και βάθος. Δεν με ενδιαφέρει να γίνει θέμα το όνομά μου ή οι αντιλήψεις μου, αλλά χωρίς τυμπανοκρουσίες και πολλά λόγια να ωφελούνται όσοι έχουν ανάγκη από την παρουσία της Εκκλησίας και του ιερέα».

JOHN LE CARRE: ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ

Ιστορία-Αναλύσεις
TBXS

Δολοφονίες πραγματοποιήθηκαν από βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αποκαλύπτει o πρώην μυστικός πράκτορας και γνωστός για τα βιβλία του με κατασκοπική θεματολογία John le Carré.

Ο John le Carré, που ακολούθησε την καριέρα του συγγραφέα αφού πρώτα είχε εργαστεί για την MI5 και την MI6 στη δεκαετία του 1950 και του 1960, δηλώνει ότι «είδε πολύ άσχημα πράγματα» κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «The Sunday Telegraph», ο Le Carré του οποίου το πραγματικό όνομα είναι David Cornwell παραδέχθηκε ότι οι Βρετανοί πραγματοποίησαν «άμεση δράση» αλλά επέμεινε ότι ο ίδιος ουδέποτε ενεπλάκη.

Η είδηση έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφού βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο, ο 30χρονος, εργαζόμενος στην MI6, Gareth Williams. «Σίγουρα κάναμε μερικά πολύ κακά πράγματα. Λάβαμε ‘άμεση δράση’. Κάναμε δολοφονίες. Αν κι εγώ ποτέ δεν ενεπλάκη».

Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι υπήρχε μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ των στρατηγικών των Δυτικών μυστικών υπηρεσιών κι εκείνων του σοβιετικού μπλοκ εκείνη την εποχή. «Ακόμη κι όταν αρκετά ανελέητες ενέργειες πραγματοποιήθηκαν στη Δύση, η διαδικασία της δημοκρατικής διαβούλευσης υπήρξε σχετικά ανέπαφη και τα ανθρωπιστικά ένστικτα υπήρξαν στο παιχνίδι» τόνισε. «Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα σκότωναν ατιμώρητα και κανείς δε λογοδοτούσε γι’ αυτό».

Ο 79χρονος συγγραφέας έχει δημοσιεύσει 21 μυθιστορήματα κατασκοπείας από τότε που ξεκίνησε να γράφει, το 1961, ενώ πολλά από τα θέματα του τα εμπνεύστηκε από την περίοδο που υπήρξε μέλος της Βρετανικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.