Σάββατο 1 Μαΐου 2010

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΩΣ ΜΕΣΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ

Οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο στην Τουρκία, συχνά σε φορτισμένο κλίμα, ανάμεσα στο μπλοκ των δυνάμεων που συγκροτούν από τη μια μεριά οι δυνάμεις της κρατικής-δικαστικής γραφειοκρατίας-στρατός και από την άλλη το κόμμα του Ερντογάν και το μουσουλμανικό κεφάλαιο, με βασικό επίδικο τις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις του πολιτικού σκηνικού και του κρατικού σχηματισμού ώστε να επιτελέσει με επιτυχία το ρόλο της περιφερειακής ιμπεριαλιστικής δύναμης, συμπεριέλαβαν τελευταία και ένα νέο ζήτημα.

Πλέον θέμα συζήτησης τίθεται η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας μέσω της δημιουργίας ενός αμιγούς επαγγελματικού στρατού, κάτι που άφησε ανοιχτό μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα και ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στην Τουρκία η υποχρεωτική θητεία αφορά όλους τους άρρενες πολίτες άνω των 20 ετών και έχει διάρκεια -ανάλογα με την εκπαίδευση που λαμβάνουν- από 6 έως 15 μήνες.

Η πρόταση που γίνεται είναι η πραγματοποίηση για ένα μήνα υποχρεωτικής βασικής εκπαίδευσης και εξαγορά του υπολοίπου της θητείας. Με ένα στυγνό και ωμό τρόπο ουσιαστικά το τουρκικό κατεστημένο ουσιαστικά ομολογεί ότι η στρατιωτική θητεία αποτελεί βασικό μηχανισμό καθυπόταξης στα εθνικά ιδεώδη και στην ιεραρχία (τώρα στον στρατό στον ανώτερο-διοικητή-κυβέρνηση και αργότερα στην εργασία στον προϊστάμενο και στον εργοδότη), αλλά ταυτόχρονα μηχανισμό εκμετάλλευσης της νεολαίας. Η τουρκική νεολαία καλείται να πληρώσει για να γλυτώσει από την σκοπιά, την αγγαρεία, την ατελείωτη εκπαίδευση, την εμπλοκή της ως Αναλώσιμος Φαντάρος στον Εμφύλιο με την Κουρδική μειονότητα.

Αρθρογράφοι όπως ο Μεχμέτ Αλτάν της Daily Star και ο Εμρέ Ακιόζ της Sabah προπαγανδίζουν την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας, παρουσιάζοντας τη ως μέτρο που «θα συμβάλλει στην ενίσχυση της δημοκρατίας», για να θολώσουν τα νερά. Και αυτό, γιατί το τουρκικό κατεστημένο γνωρίζει ότι τα παιδιά της εργατικής τάξης, την οποία τις προηγούμενες δεκαετίες πέρασαν με αυταρχικά και πραξικοπηματικά καθεστώτα «δια πυρός και σιδήρου», εφαρμόζοντας όλες τις αντεργατικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και προχώρησαν σε όλες τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, συχνά με την αρωγή του ΔΝΤ, δεν έχουν να πληρώσουν. Άρα, διαμέσου τις εξαγοράς της θητείας ουσιαστικά βαθαίνουν οι ταξικές ανισότητες, αφού οι γόνοι των πλουσίων οικογενειών και των μεσαίων στρωμάτων θα μπορούν να πληρώσουν, ενώ τα φτωχά παιδιά θα είναι οι αναλώσιμοι έφεδροι, που ποτέ δε θα εκλείψουν (το κόστος ολοκληρωτικής απάλειψης των εφέδρων υπολογίζεται σε 45 δις δολ) και οι Μισθοφόροι για τις αποστολές εκτός συνόρων.

Βλέπεις, ο κόσμος του πλούτου θέλει να πεθαίνεις για τα συμφέροντα του, να εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο εξαιτίας του εργατόπαιδου σκοτωμένου στρατιώτη για να σπέρνει το εθνικιστικό μίσος μέσα από τα ΜΜΕ που ελέγχει, αλλά τα δικά του παιδιά θα μένουν στο απυρόβλητο!



Από την άλλη μεριά αποκαλύπτεται και μια άλλη πτυχή. Σήμερα, στους εθνικούς στρατούς και στους υπερεθνικούς ιμπεριαλιστικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς όπως το ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-ΟΑΣΕ, η υπόθεση του πολέμου γίνεται επαγγελματική. Μόνο οι Μισθοφόροι θεωρούνται κατάλληλοι για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, αλλά και είναι πάντα πιο πρόθυμοι να συμβάλλουν στην κατάπνιξη των κοινωνικών κινημάτων. Η Αποτελεσματικότητα στο να φέρουν επομένως πέρας τις νέες καπιταλιστικές ανάγκες τους ωθεί στο να κάνουν πλήρως μισθοφορικούς στρατούς ή να ενισχύσουν τα μισθοφορικά τους στοιχεία όπως γίνεται επί της ουσίας σε Ελλάδα-Τουρκία.

Αυτό ομολογεί με τον τρόπο του ο Αλτάν, σε πρόσφατο άρθρο του: "Μόνο στον επαγγελματικό στρατό οι στρατιώτες εκπαιδεύονται όπως θα έπρεπε. Το Γενικό Επιτελείο διατείνεται ότι χρειάζεται τους κληρωτούς. Αλλά υπάρχουν χιλιάδες στρατιώτες που περνούν τις ημέρες τους ξεφλουδίζοντας πατάτες στις κουζίνες των στρατοπέδων ή υπηρετώντας ως σερβιτόροι στις λέσχες των αξιωματικών. Αυτές οι υπηρεσίες είναι στα καθήκοντα των στρατιωτών;"

Και επειδή το τελευταίο καιρό είναι της μόδας οι αναλύσεις από αριστερούς και δεξιούς εθνικιστές αρθρογράφους σε έντυπα όπως το ΕΘΝΟΣ-ΕΠΙΚΑΙΡΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ κλπ, σε εκδηλώσεις του Παπαθεμελή, του Καραμπελιά, σε αυτή την ιδιόμορφη σύμπλευση πατριωτικού και ακροδεξιού Καρατζαφέριου λόγου, που γίνεται λόγος για τους τουρκικούς στόχους ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θα ήταν καλό να θυμόμαστε ότι η Πύλη επέβαλλε την εξαγορά της στράτευσης σε όσους (για θρησκευτικούς λόγους κυρίως) κρατούσε μακριά από τον στρατό!

Όμως, το μέτρο της εξαγοράς ουσιαστικά επέβαλλε, εκ νέου και με πιο μεγάλο κασέ ξανά η κυβέρνηση της ΝΔ, με υπουργό Εθνικής Άμυνας το Β.Μεϊμαράκη, έχοντας ακριβώς τις ίδιες στοχεύσεις που έχει σήμερα το τουρκικό κατεστημένο. Οι Ανυπότακτοι μέχρι το 2009, όταν αποφάσιζαν να παρουσιαστούν στο στρατό, ο στρατός επέβαλλε ως ποινή (πρόσθετη στρατιωτική υποχρέωση) έξι μήνες επιπρόσθετης θητείας. Το εξάμηνο αυτό ήταν μέχρι τότε εξαγοράσιμο, έναντι 90 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, όποιος από τους περίπου 34.000 ανυπότακτους αποφάσιζε να υπηρετήσει τη θητεία του και δεν επιθυμούσε να παραμείνει στα χακί ένα επιπλέον εξάμηνο δεν είχε παρά να καταβάλλει 540 (6Χ90) ευρώ. «Από την 1η Ιανουαρίου του 2010, το ποσό των 90 ευρώ που απαιτείται για την εξαγορά κάθε επιπλέον μήνα θητείας εκτινάσσεται στα 1000 ευρώ! Αντί δηλαδή για 540, οι ανυπότακτοι που δεν θέλουν να υπηρετήσουν το επιπλέον εξάμηνο καλούνται να καταβάλλουν συνολικά 6000 ευρώ! Αυτό προβλέπεται σε υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψαν ο αρμόδιος για στρατολογικά θέματα υφ. Άμυνας κ. Κώστας Τασούλας και ο υφ. Οικονομίας κ. Νίκος Λέγκας».

Πρόκειται για μέτρο που απευθύνεται σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα και οι οποίοι μπορούν σπουδάσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό, να κάνουν αργότερα χρήση των ευεργετικών ρυθμίσεων μειωμένης θητείας (για λόγους ηλικίας, οικογενειακής κατάστασης κλπ) και πληρώνοντας τα 6.000 ευρώ να διεκδικήσουν και μια θέση στο δημόσιο (που είναι απαγορευμένη εάν δεν έχουν κάνει τη θητεία τους).
Για μια κόμη φορά διαπιστώνουμε ότι Ερντογάν, Παπανδρέου, Βενιζέλος, Μεϊμαράκης και Σαμαράς έχουν πολύ περισσότερες ομοιότητες από αυτές που «αφήνεται» να εννοηθούν.
Εμείς πιστεύουμε ότι για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται ότι ο ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ είναι μια πολύ επικίνδυνη, αυταρχική, αντιδραστική, πολεμική και κατασταλτική επιλογή.
Σε καμιά όμως περίπτωση δεν υποστηρίζουμε την Υποχρεωτική Στρατιωτική Θητεία της εργασιακής εκμετάλλευσης και της εθνικιστικής χειραγώγησης.
Είναι η στιγμή κατάλληλη ώστε το σύνολο της κοινωνίας και των λαών του Αιγαίου να τοποθετηθούν στα ερωτήματα:
γιατί στρατοί, γιατί πολεμικές δαπάνες, τι εξυπηρετεί η συμμετοχή σε ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Ε.Ε.!
Ούτε οι Στρατοί. Ούτε οι τεράστιοι Εξοπλισμοί. Ούτε τα Πολεμοκάπηλα Δόγματα της Αποτροπής έφεραν την Ειρήνη. Ο πόλεμος στο Αιγαίο συνεχίζεται και έχει νεκρούς, οι εξοπλισμοί γιγαντώνονται μαζί με τα κέρδη Ελλήνων-Τούρκων και πολυεθνικών βιομήχανων του Ολέθρου. Δικαιολογώντας τους άγριους φόρους, την εξαφάνιση των εργατικών δικαιωμάτων στο όνομα των «εθνικών κινδύνων»!
Είναι η στιγμή που οι εργαζόμενοι σε Ελλάδα-Τουρκία να αγωνιστούν για τα δικαιώματα τους ενάντια στις κυβερνήσεις τους και στην αντεργατική-αυταρχική-πολεμοκάπηλη πολιτική των αστών.
Είναι η στιγμή όπου το Κίνημα Μέσα και Έξω από τον Στρατό θα απαιτήσει τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ.

Την Πρωτομαγιά 2010, Έλληνες-Τούρκοι-Κούρδοι-Κύπριοι εργαζόμενοι θα διαδηλώσουμε μαζί σε Αθήνα και Πόλη, με κοινά πανό, κοινά συνθήματα και κοινούς στόχους.

 
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Στο έδαφος της πιο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης Έλληνες, Τούρκοι, Κούρδοι και Κύπριοι εργαζόμενοι ζούμε  καθημερινά την ολοένα και πιο βίαιη επίθεση στα εργατικά μας δικαιώματα. Παπανδρέου και Ερντογάν, τραπεζίτες και βιομήχανοι (εγχώριοι και διεθνείς ), Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ επιβάλλουν τη δικτατορία της αγοράς και του κέρδους. Λιτότητα, φόροι, απολύσεις, ανεργία, εργασιακές σχέσεις λάστιχο, μείωση μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποίηση κάθε κοινωνικού αγαθού, τρομοκράτηση, άγρια καταστολή των κοινωνικών αγώνων είναι βιώνουμε στις δύο πλευρές του Αιγαίου. 
 Απαιτούν «εθνική ενότητα», απαιτούν θυσίες από εμάς πάντα για το καλό μας, για να αντέξει η χώρα την κρίση, να ξαναγίνει «η οικονομία μας» βιώσιμη και δυνατή, να νοιώσουμε ξανά «εθνικά υπερήφανοι»! Παράλληλα, χέρι-χέρι οι άσπονδοι «εχθροί» συνεργάζονται οικονομικά (τράπεζες, τουρισμός), στα πλαίσια της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας, στο κυνήγι των μεταναστών διαφυλάττοντας την Ευρώπη-φρούριο, ενώ βαθαίνει η πρόσδεση τους σε ΝΑΤΟ-ΟΑΣΕ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ και η συμμετοχή τους σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ταυτόχρονα, Ελλάδα και Τουρκία εντείνουν τον ανταγωνισμό για την αναβάθμιση του ρόλου τους ως περιφερειακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου αναδεικνύονται νέες αγορές και χαρακτηρίζεται ως σταυροδρόμι μεταφοράς ενέργειας.
ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΝΑ: βιομήχανοι και εργαζόμενοι, τραπεζίτες και συνταξιούχοι, εφοπλιστές και άνεργοι στο Πέραμα, ότι εχθροί μας είναι οι γειτονικοί λαοί.......
Εμείς νέοι και εργαζόμενοι και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου δεν είμαστε με το «έθνος» του Παπανδρέου και του Ερντογάν, των τραπεζιτών και του κεφαλαίου. Ζούμε και αναπνέουμε στον ηρωικό αγώνα των τούρκων απεργών της ΤΕΚΕΛ, στις καθημερινές γεμάτες αυτοθυσία μάχες των τούρκων αγωνιστών, στον ελληνικό Δεκέμβρη και στους ανεξάρτητους ταξικούς αγώνες και στις μεγαλειώδεις αντιπολεμικές διαδηλώσεις των δυο λαών.
Σήμερα είναι η ώρα της δράσης για το εργατικό και αντιπολεμικό κίνημα. Έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η εργατική και αντιπολεμική πάλη, ειδικά στις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική και νικηφόρα παρά και μόνο όταν είναι ενάντια στα εθνικά οράματα και τους στόχους της αστικής πολιτικής της δικής του χώρας και της δικής του κυβέρνησης πριν απ’ όλα.
Για να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, επιδιώκοντας τον μεταξύ μας διάλογο, την αλληλεγγύη και την ανάπτυξη κοινών αγώνων. Για το δυνάμωμα ενός νέου διεθνισμού των σύγχρονων αντικαπιταλιστικών κινημάτων που απαιτεί η εποχή μας, για να έρθουν στο προσκήνιο οι εργατικές ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Για την ανατροπή των κυβερνήσεων της αντεργατικής λαίλαπας, της κρατικής τρομοκρατίας και του πολέμου. Ενάντια στο ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-ΟΑΣΕ, τον εθνικισμό, το ρατσισμό και το μιλιταρισμό.
Απέναντι στο βαθύ σκοτάδι της σύγχρονης καπιταλιστικής βαρβαρότητας, του  φόβου και της απελπισίας  μπορούμε να δυναμώσουμε  την επαναστατική φλόγα της ελπίδας των αγώνων, της Αντικαπιταλιστικής Επανάστασης και της Κοινωνικής Απελευθέρωσης.
ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΤΑΞΙΚΑ  - ΔΡΟΥΜΕ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΑ. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
                                                                                                                                          
Κοινωνικοποίηση του κοινωνικού πλούτου με εργατικό έλεγχο. Μπλοκάρισμα των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών. Δωρεάν, Δημόσια Παιδεία-Υγεία-Ασφάλιση-Πολιτισμός για όλους.
Το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων στους μετανάστες. Ελεύθερη μετακίνηση για όλους. Διάλυση της frontex και εκκαθάριση των ναρκοπεδίων. Αναγνώριση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού των μειονοτήτων. Την ταυτότητα καθορίζει ο αγωνιζόμενος άνθρωπος και η ταξική πάλη και όχι οι διακρατικές συμφωνίες, που εκφράζουν αστικά-κρατικά συμφέροντα, επιδιώξεις και συσχετισμό δύναμης μιας συγκεκριμένης περιόδου. Απόλυτο σεβασμό στην κοινωνική-πολιτική-πολιτιστική και θρησκευτική έκφραση όλων. Άμεση δήμευση ολόκληρης της περιουσίας Εκκλησίας και Ισλάμ, με ταυτόχρονη εκμετάλλευση της για τις κοινωνικές ανάγκες.
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ-ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ-ΙΜΠΡΙΑΛΙΣΜΟ. Με τους αγώνες μας να βάλουμε ΒΕΤΟ:
Στις βάσεις του θανάτου και στα πυρηνικά. Στους πολεμικούς εξοπλισμούς και στους Μισθοφορικούς Στρατούς.
Να καταργηθεί η πολεμική βιομηχανία και να προσανατολιστεί σε ειρηνικούς σκοπούς.
Σε ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-ΟΑΣΕ-Ε.Ε. Λέμε ΟΧΙ στην είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. και ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε για την ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ της Ελλάδας και Κύπρου από ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Να επιστρέψουν τώρα όλα τα στρατεύματα που συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές κατοχικές αποστολές. Καμιά συμμετοχή και καμιά προσφορά υπηρεσιών-διευκολύνσεων σε διεθνείς ιμπεριαλιστικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς.
Άμεση ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Δυτικής και Ανατολικής Θράκης έως την Πόλη, Κύπρου, Μικράς Ασίας και νησιών Αιγαίου. Να καταργηθεί το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου. Διάλυση όλων των Αποβατικών Επιθετικών σχηματισμών. Καταστροφή των επιθετικών-στρατηγικών όπλων.
Σεβασμός των Μειονοτικών δικαιωμάτων. Κοινή συνδικαλιστική-κοινωνική-πολιτική δράση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων. Διαχωρισμός Κράτους και κάθε μορφής πολιτειακής-πολιτικής-κοινωνικής συγκρότησης από την Εκκλησία και το Ισλάμ. Εκλογή του Μουφτή και αφαίρεση κάθε άλλης εξουσίας που ξεπερνά τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Κοινή πάλη των εργαζομένων για την πολιτιστική-μορφωτική τους εξύψωση και την απελευθέρωση τους από τα δεσμά κάθε μορφής ανορθολογισμού.
Άμεση Αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο. Να φύγουν τώρα ΕΛΔΥΚ-ΤΟΥΡΔΥΚ-Βρετανικά στρατεύματα και δυνάμεις του ΟΗΕ. Κατάργηση των Συμφωνιών του 1959-60 περί Εγγυητριών Δυνάμεων, που έχουν παραβιαστεί πολλαπλώς από όλους. Να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις. Καμιά σχέση της Κύπρου με ΝΑΤΟ-Ε.Ε.-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-ΟΑΣΕ.
Κύπρος Ανεξάρτητη από Μητέρες Πατρίδες και Ιμπεριαλιστικές Δυνάμεις. Λύση του Κυπριακού ζητήματος στη βάση των κοινών συμφερόντων Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων, Ενός Λαού με Δύο Εθνότητες, του συνόλου του κόσμου της εργασίας της πόλης και της υπαίθρου, ανεξαρτήτως εθνικότητας-θρησκείας-χώρας προέλευσης, που ζει για χρόνια μόνιμα στο νησί και έχει φτάσει να ανατρέφει παιδιά 2ης και 3ης γενιάς.
Όχι στα Διχοτομικά Σχέδια Ανάν που διαιωνίζουν την κατοχή και την ιμπεριαλιστική επικυριαρχία.
Εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών με όρους συνεννόησης-συνεργασίας των λαών και κριτήριο την εξασφάλιση όρων ευημερίας τη εργαζόμενης πλειοψηφίας.
Έξω οι ιμπεριαλιστές από την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Καμιά συνεργασία μαζί τους είτε με τη μορφή των στρατιωτικών συμμάχων, είτε των επιδιαιτητών ή ακόμη περισσότερο, με τη μορφή των πολυεθνικών εταιρειών της ενέργειας.
Καμιά συνεργασία με το κράτος τρομοκράτη, το Ισραήλ. Λευτεριά στην Παλαιστίνη και δικαίωση των δίκαιων ιστορικών αιτημάτων του ηρωικού Παλαιστινιακού λαού.



ΛΕΥΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ.Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ!

Η πραγματοποίηση Απεργίας από τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη. Αποκαλύπτει ότι η άγρια επίθεση κατά των εργατικών δικαιωμάτων της κυβέρνησης, με την ενεργοποίηση του ΔΝΤ και της Ε.Ε., πλέον προκαλεί αντιδράσεις εκεί που η συλλογική δράση και αμφισβήτηση, Απαγορεύεται. «Η πατρίδα χρειάζεται μια πανεθνική προσπάθεια» λέει ο Ευ.Βενιζέλος, αλλά οι θυσίες και φόροι είναι για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, τα κέρδη για τραπεζίτες, βιομήχανους και εφοπλιστές. Στις Ένοπλες Δυνάμεις συνειδητοποιούν ότι ο ρόλος του Στρατού γίνεται πιο πολεμικός, άμεσα διαπλεκόμενος με το ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ, δύναμη καταστολής εξίσου επικίνδυνη για τα κοινωνικά κινήματα, εντός και εκτός συνόρων. Αντιλαμβάνονται ότι όλοι θεωρούνται αναλώσιμοι, ότι οι αμοιβές τους περικόπτονται βίαια και μέσω της νέας παράλληλης επετηρίδας (εξέλιξη ανάλογα την πολεμική συμμετοχή κλπ) η εμπλοκή τους σε κατοχικές, επεμβατικές επιχειρήσεις γίνεται μονόδρομος. Διαπιστώνουν ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από τον εκάστοτε υπουργό, τις πελατειακές σχέσεις, το αναξιοπρεπές καθεστώς της ατομικής συναλλαγής, τις κομματικές κλαδικές, τις Ενώσεις Αποστράτων. Ο Ελεύθερος Συνδικαλισμός γίνεται απαίτηση στο σήμερα. Οι κυβερνήσεις (κοινή καταδικαστική στάση των υπουργών Χηνοφώτη, Μεϊμαράκη, Βενιζέλου) αρνούνται πεισματικά και Μπλοκάρουν τον Συνδικαλισμό στον πρόθυμο Άρειο Πάγο!
Παρά τη φιλολογία του Mega-Antenna-Alpha περί πρωτόγνωρου γεγονότος, μίνι λευκή απεργία είχε γίνει το Φεβρουάριο του 2006 (αντίδραση στην υποχρεωτική καταβολή αυξημένων ασφαλίστρων, που προέβλεπε ο νόμος Σιούφα) και το 1998, όταν αρνήθηκαν να εισπράττουν το πτητικό επίδομα, που θεωρήθηκε πολύ μικρό.
Οι 800 πιλότοι με διάφορες προφάσεις (κωλύματα για λόγους υγείας) αρνήθηκαν να πετάξουν σε 400 προγραμματισμένες εκπαιδευτικές πτήσεις. Παρόλο ότι πρόκειται για μια συνδικαλιστική δράση μέσα στο στρατό, οι πιλότοι πραγματοποίησαν αποστολές που σχετίζονται με αεροδιακομιδές ασθενών, έρευνα- διάσωση, αεροπυροσβέσεις, ενώ ο τίτλος- ΛΕΥΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΘΗΛΩΣΕ ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ-του άρθρου της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ήταν παραπλανητικός, δημιουργούσε λάθος εντυπώσεις (αναχαιτίσεις πραγματοποιήθηκαν).
Το ποτήρι ξεχείλισε μετά την σύγκρουση ενός γέρικου βομβαρδιστικού Α-7 με γλάρο που έθεσε σε τεράστιο κίνδυνο την ζωή του πιλότου. Η απεργία ξεκίνησε από την Ανδραβίδα και επεκτάθηκε στις υπόλοιπες πολεμικές μοίρες. Ο λόγος της έκρηξης των πιλότων είναι ότι ενώ ήδη τους έχει αφαιρεθεί ο 14ος μισθός, οι δεσμεύσεις των υπουργών Εθνικής Άμυνας Ευ.Βενιζέλου («θα πίεζε και θα έπειθε» την κυβέρνηση, ότι το πτητικό επίδομα θα έπρεπε να παραμείνει σε καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης με 5%) και Π.Μπεγλίτη (δηλώσεις παραμονές Χριστουγέννων στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λήμνου), αποδείκτηκαν φούμαρα! Τα εισοδήματα τους μειώνονται επιπλέον 400-700 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα το βαθμό.
Οργισμένη υπήρξε η αντίδραση του Ευ.Βενιζέλου καθώς αποδείχτηκε ότι αντιμετωπίζει τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων ως υποτελείς, των οποίων τελικά δε μπορεί να ελέγξει τις αντιδράσεις. Το προφίλ του υπουργού και της κυβέρνησης λαβώθηκε, αλλά κυρίως αυτό που τους νοιάζει είναι αφενός η κοινωνική νομιμοποίηση της κινητοποίησης των πιλότων και η επέκταση του αγώνα τους. Η δήλωση του αποσκοπεί στην τρομοκράτηση τους, στη «βρώμικη» δυσφήμηση της κινητοποίησης.
Πυροσβεστικό ρόλο ανέλαβε ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιπτέραρχος (Ι) Βασ. Κλόκοζας που μετέβη στη Σούδα, ενώ ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος (Ι) Αντ. Ατματζάκης επισκέφτηκε πιλότους στις πτέρυγες μάχης Βόλου και Λάρισας. Το μαστίγιο κράτησαν ξανά δημοσιογράφοι. Τα ΝΕΑ, ευθυγραμμιζόμενα με τον Ευ.Βενιζέλο που άφησε να εννοηθεί ότι αναζητούνται οι πρωταγωνιστές της Απεργίας, έγραψε για «βαθιά αγανάκτηση του Βενιζέλου», «μίνι ανταρσία», ενώ κάποιος ανώνυμος, «έγκριτος νομικός που έχει γνώση της στρατιωτικής νομοθεσίας, εκτίμησε ότι η Απεργία κινήθηκε στα Όρια της ομαδικής απείθειας».
Παρά το σταμάτημα της κινητοποίησης, όλοι γνωρίζουν ότι η Απεργία των πιλότων της Π.Α. αποτελεί την αιχμή του δόρατος πολύ ευρύτερων συνδικαλιστικών και αγωνιστικών διεργασιών, καθώς στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται οι πιλότοι του Πολεμικού Ναυτικού και των ελικοπτέρων, οι βατραχάνθρωποι και τα στελέχη στα υποβρύχια. Ανάρτηση στο Διαδίκτυο αναφέρει ότι «Με τις στολές τους οι υπαξιωματικοί της Αεροπορίας, του Στρατού Ξηράς και του Ναυτικού θα πιουν τον πικρό καφέ τους την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα, στο Μοναστηράκι. Οι ένστολοι θα διαβάσουν το φλιτζάνι τους στην κυβέρνηση και θα της στείλουν σε πρώτη φάση τα… χαιρετίσματα, προειδοποιώντας ότι τα χειρότερα θα είναι αναπόφευκτα, αν συνεχιστεί το οικονομικό τους δράμα και οι περικοπές των επιδομάτων τους».
Τέλος, το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος, πρόκειται να παρουσιάσει άμεσα συγκεκριμένη πρόταση διεκδίκησης Ελεύθερου Συνδικαλισμού, διαμορφώνοντας μαζικούς, ενωτικούς όρους για την ικανοποίηση της γενικευμένης απαίτησης θεσμικής κατοχύρωσης του Κινήματος Μέσα και Έξω από τον Στρατό. Ήδη, όλα αυτά τα χρόνια έχει διαμορφωθεί ένα δυναμικό αγωνιστών που πρωταγωνίστησαν στις μάχες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των φαντάρων, ενάντια στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και την συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα σε Βαλκάνια-Ιράκ-Αφγανιστάν-Μ.Ανατολή.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 6932 955437 diktiospartakos.blogspot.com

ΠΑΣΟΚ: ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΘΛΙΩΝ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΩΝ, ΑΙΣΧΡΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Καταρχήν ζητούμε συγγνώμη για τους χαρακτηρισμούς. Εξάλλου, είναι κάτι που δεν το συνηθίζουμε. Από την άλλη μεριά όμως δε μπορούμε να βρούμε καταλληλότερες λέξεις για να περιγράψουμε την άθλια πολιτική και τον ακόμη πιο άθλιο τρόπο άσκησης της από το ΠΑΣΟΚ, που αξιοποιεί την απλόχερη υποστήριξη ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΜΜΕ.
Με έναν πρωτόγνωρο καιροσκοπισμό, το αστικό κατεστημένο της χώρας μας ανακοινώνει την ανέγερση τζαμιού στον Βοτανικό και την άμεση έναρξη των οικοδομικών εργασιών. Το τζαμί θα κατασκευαστεί σε έκταση που είχε παραχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού στον Βοτανικό.
Ο καλοπροαίρετος αναγνώστης θα αισθανθεί ανακούφιση αφού εν έτη 2010, στην χώρα μας που βρίσκονται χιλιάδες μουσουλμάνοι μετανάστες, στενάζοντας καθημερινά στη δούλεψη των Νεοελλήνων εργοδοτών, δίνεται απάντηση σε ένα έντονο κοινωνικό ζήτημα. Όμως πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι να ικανοποιήσει το αυτονόητο αίτημα τόσων μουσουλμάνων, τμήμα πλέον της ελληνικής κοινωνίας, αλλά πώς να δώσει καλά δείγματα γραφής στον επισκέπτη Τούρκο ηγέτη, Ερντογάν. Με άλλα λόγια, οι ανάγκες τόσων συνανθρώπων μας που αγνοήθηκαν συστηματικά, έγιναν αντικείμενο της συνεχώς προβαλλόμενης από τα ΜΜΕ, εθνικιστικής και ρατσιστικής καφρίλας του ΛΑΟΣ-Χρυσής Αυγής, μετατρέπονται σε εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραμελεί και αδιαφορεί για τις ανάγκες των πιστών αποκαλύπτεται από το ότι αντί να συνομιλήσει με τους ίδιους, αντί να τους ακούσει και να δώσει την κατάλληλη λύση, έρχεται αυθαίρετα να ανακοινώσει τη δημιουργία ενός ισλαμικού τεμένους χωρητικότητας περίπου 500 ατόμων, εντελώς αναντίστοιχο των απαιτήσεων!
Ήδη, σημειώνονται οι πρώτες αντιδράσεις: «Το τζαμί που τελικά ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται, σε καμία περίπτωση, στις πραγματικές ανάγκες των μουσουλμάνων που ζουν στην Αθήνα. Εδώ ζούμε 750.000 μουσουλμάνοι και το τέμενος δεν χωράει ούτε το 1% αυτών που καθημερινά προσεύχονται», λέει ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος κ. Ναΐμ Ελγαντούρ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «ημίμετρο που μόνο αντιδράσεις από τους μουσουλμάνους μπορεί να προκαλέσει».
ΜΑΖΙΚΗ ΑΜΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ.
Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ, ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ ΕΠΙΤΥΧΩΣ!
Ενδεικτικό του βεβιασμένου της κυβερνητικής απόφασης, είναι το άδειασμα για μια ακόμη φορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευ.Βενιζέλο, κάτι που βεβαίως απέκρυψαν οι δημοσιογράφοι με συστηματικό τρόπο, προβάλλοντας ταυτόχρονα το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου Πεταλωτή. Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση 6 βουλευτών του ΛΑΟΣ, ο Ευ.Βενιζέλος, όχι μόνο ενημέρωσε για την συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά ουσιαστικά μπλόκαρε την κατασκευή του τζαμιού στο Βοτανικό, θέτοντας ζήτημα ολοκληρωτικής μετεγκατάστασης των εγκαταστάσεων του Πολεμικού Ναυτικού από το Βοτανικό, «πετώντας» ταυτόχρονα το μπαλάκι στο υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στο Δήμο Αθηναίων. Όπως ανάφερε, «αμέσως μόλις ενημερώθηκε τον Ιανουάριο του 2010, ζήτησε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να μεταφερθούν συνολικά από τον χώρο του Βοτανικού οι εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού (και όχι μόνο τής υπό παραχώρησιν έκτασης των 17 στρεμμάτων) σε άλλο σημείο, εφόσον το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ή ο Δήμος Αθηναίων είναι σε θέση να αναλάβουν το κόστος»!
Η αρχική συμφωνία προέβλεπε την ανέγερση του τζαμιού (με παραχώρηση και αποδέσμευση των 17 στρεμμάτων) σε μεσαίο τμήμα της έκτασης, που αποκαλείται «Ναυτικό Οχυρό Βοτανικού».
Με πρόφαση τους λόγους ασφάλειας που προκύπτουν από τη στενή γειτνίαση του τεμένους με εγκαταστάσεις οι οποίες ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό, ο υπουργός απαιτούσε την ικανοποίηση του αιτήματος μεταφοράς όλων των εγκαταστάσεων, εκτοξεύοντας το κόστος από τα 2.5 (το σχέδιο του δημάρχου Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη προέβλεπε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα διέθετε 2.500.000 ευρώ στο ΓΕΝ για την κατασκευή των νέων κτιρίων που θα έφευγαν από το μεσαίο -υπό παραχώρηση- κομμάτι της έκτασης και αποχαρακτηρισμό της έκτασης των 17 στρεμμάτων, με παράλληλη εκκίνηση διαγωνισμού για τη μεταφορά των δραστηριοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού) στα 5 εκ. ευρώ.
Οι ενστάσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευ.Βενιζέλου και τα μεγαλεπήβολα σχέδια του πετάχτηκαν προσωρινά στον κάλαθο των σκουπιδιών.
Οι μασκαράδες του ΠΑΣΟΚ τώρα προτάσσουν τις ανάγκες της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, θέτοντας στόχο την ανέξοδη και «εύκολη» απόδοση διαπιστευτηρίων στον Ερντογάν, «προστάτη των μουσουλμάνων»!
Βεβαίως, με το ΠΑΣΟΚ ποτέ κανείς δεν είναι σίγουρος.
Είναι πολύ πιθανό, ότι μετά το σόου δημοκρατικής και πολιτιστικής ευαισθησίας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και αφού ικανοποιηθούν οι ανάγκες οικοδόμησης του προφίλ μιας κυβέρνησης που σέβεται το διαφορετικό (σε αντίθεση με τους βάρβαρους γείτονες που καταπιέζουν τις μειονότητες κλπ), η απόφαση κατασκευής του ισλαμικού τεμένους να αναιρεθεί εξαιτίας της έλλειψης πόρων…
Δηλώνουμε ξανά, ότι η πίστη μας στην απελευθέρωση των εργαζομένων από τα δεσμά της θρησκείας, συμπορεύεται με την απαίτηση μας για πλέρια πολιτιστική και θρησκευτική έκφραση.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Τηλ. Επικ. 6932 955437 Diktiospartakos.blogspot.com

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΩΝΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ
Ο στρατός και η στρατιωτική θητεία από την ύπαρξή τους μέχρι και σήμερα βασίζονται στην ενιαιοποίηση και ομογενοποίηση αυτών που υπηρετούν την θητεία τους και την κάλυψη τους από μια «διαταξική» ομπρέλα. Δομικά και ιδεολογικά ενσάρκωνε αυτό που λέμε εθνική ενότητα. Αυτή η «μοναδική» υποτίθεται φύση του στρατού, από ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του και μειοψηφική κοινωνική τάση, τείνει σήμερα να γίνει το βασικό κοινωνικοπολιτικό μοντέλο της αστικής απάντησης στην κρίση. Μιας απάντησης, που από τη μια φέρει τη σκληρή οικονομική πολιτική των αντιλαϊκών μέτρων κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Από την άλλη στήνει ένα τρομακτικό ιδεολογικοπολιτικό πλέγμα, που εντάσσει στην στρατηγική ξεπεράσματος της κρίσης τον ανταγωνισμό ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης (με αναβαθμισμένο ρόλο), τα «πολεμικά παιχνίδια» στο Αιγαίο πάνω από τα κεφάλια των εργαζόμενων, τον χαρακτηρισμό «εσωτερικός εχθρός» σε κάθε κίνημα και κοινωνική ομάδα που αμφισβητεί και αγωνίζεται. Ένα πλέγμα που θέτει διαρκώς και, όλο και πιο, εκφοβιστικά θέμα δήθεν εθνικής κυριαρχίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε προσπάθεια αντίστασης της θιγόμενης πλειοψηφίας βαφτίζεται υπονόμευση της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας. Ενώ το κεφάλαιο κλέβει με κάθε μέσο τον πλούτο των εργαζομένων και ζητά «να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη», τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα αυξάνονται ραγδαία, όπως και τα αστρονομικά κέρδη των βιομηχάνων που εμπλέκονται σε αυτά (βλ. Κόκκαλης, Μητιλιναίος κτλ). Όλοι οι μηχανισμοί του κράτους, από το στρατό μέχρι τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς κάνουν πράξη το δόγμα πως «είτε με τα παιδιά σας (που θα κληθούν να υπηρετήσουν τα σχέδια του ελληνικού κεφαλαίου για καλύτερο διεθνές πλασάρισμα, που θα γίνουν μισθοφόροι στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις ή θα δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσης για το τίποτα) είτε με το υστέρημά σας, θα δώσετε το αίμα σας για μια νέα ανάπτυξη του κεφαλαίου».
Σε αυτές τις συνθήκες σκληρής ταξικής πολιτικής, το ερώτημα τι κάνουν και πως απαντούν οι δυνάμεις του κινήματος και της αριστεράς, γίνεται όρος επιβίωσης για την ίδια τη θιγόμενη πλειοψηφία.
Η καθεστωτική αριστερά λοιπόν, όχι μόνο δεν συγκρούεται με τον πυρήνα αυτής της επίθεσης, αλλά με τη στάση της επί της ουσίας δικαιώνει και ενισχύει κομμάτια της ίδιας της αστικής προπαγάνδας. Από την μια, οι αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ για μια άλλου τύπου ανάπτυξη στα πλαίσια του καπιταλισμού και μια πιο φιλολαϊκή ΕΕ συνεχίζονται ακόμα και την εποχή που η ΕΕ παίζει κυρίαρχο ρόλο στη νέα ληστρική επίθεση εναντίον των εργαζομένων. Η αυταπάτη δε αυτή φτάνει μέχρι το σημείο «αγιοποίησης» της ΕΕ μπροστά στο «δαιμονικό» ΔΝΤ και στις προτάσεις εθνικής-λαϊκής ενότητας ενάντια στους κερδοσκόπους (είτε του Αλαβάνου είτε του Τσίπρα και του Λαφαζάνη).
Από την άλλη, το ΚΚΕ κάνει «αντιπολίτευση» λέγοντας πώς «αυτός είναι πατριωτισμός να μην πληρώσει ο λαός». Χαμένο στην αποθέωση της σκληρής εκλογικής λογικής, που αποθεώνει τους συσχετισμούς, και από την άλλη στη στρατηγική ουτοπία για συνεργασία εργαζομένων και κομματιών της «προοδευτικής αστικής τάξης», όχι απλά αδυνατεί να βαθύνει την σύγκρουση κεφαλαίου-εργασίας, αλλά γίνεται ο πυρήνας (τελικά) της εθνικής ενότητας. Έτσι, ακόμη και το αντιΝΑΤΟΪΚΟ του προφίλ γίνεται «κενό γράμμα» αν συνδέσει παράλληλα κανείς την επί της ουσίας μη δράση των μελών της ΚΝΕ στο στρατό, γιατί - εκτός των άλλων - δεν τους καλύπτει το ίδιο τους το κόμμα.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η δράση των αγωνιστών της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και μιας μεγάλης μερίδας φαντάρων που συστρατεύονται με αυτούς, μέσω του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία και δυναμική. Γεγονός το οποίο το αντιλαμβάνονται οι αστικοί κύκλοι και ως έκφραση ανησυχίας αυτών πρέπει να λάβουμε και την καταγγελία από το ΛΑΟΣ και το Μ. Βορίδη για τη δράση μας μέσα στα στρατόπεδα, ή την προσπάθεια συκοφάντησής μας ως «πράκτορες» από την ΕΥΠ και τους κρατικούς μηχανισμούς ασφαλείας.
Και τι είναι αυτό που τους φοβίζει; Μα, πως σε «εντός έδρας» αγώνα για αυτούς, σε ένα σκληρό και αυταρχικό πλαίσιο, ο αγώνας των φαντάρων όχι μόνο αντέχει και αναπτύσσεται αλλά, ταυτόχρονα, καταφέρνει και νικάει!
Γιατί, τι ήταν τελικά η αναστολή του μέτρου που ετοίμαζε η ΝΔ για τη στράτευση στα 18; Όχι μόνο το κίνημα μέσα και έξω από το στρατό το μπλόκαρε με συνεντεύξεις ένστολων φαντάρων, με ψηφίσματα σε εργασιακούς χώρους και σχολές και κινητοποιήσεις έξω από το Πεντάγωνο, αλλά τον επόμενο χρόνο μειώθηκε και η θητεία (9μηνο).
Πώς αλλιώς μπορεί να ονομαστεί η πρωτόγνωρη κινητοποίηση αλληλεγγύης και στήριξης στη μεγάλη εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, που εκφράστηκε με γράμμα φαντάρων από 52 στρατόπεδα, οι οποίοι «έκοψαν την όρεξη» σε όσους πειραματίζονταν με τα όρια της κοινωνικής συναίνεσης και απειλούσαν να κατεβάσουν το στρατό στους δρόμους ενάντια στην εξεγερμένη νεολαία; Και δεν ήταν μόνο το γράμμα των φαντάρων (που προκάλεσε δέος σε διεθνή κλίμακα), αλλά η δημιουργία κοινωνικού ρεύματος μέσα στα στρατόπεδα. Εκεί που φαντάροι πετούσαν έξω από τα ΚΨΜ και τους λόχους τους «ελληνάρες», ενώ οι αξιωματικοί προπαγάνδιζαν «την ενότητα του στρατού με τους μαγαζάτορες και την αστυνομία».
Τι σηματοδοτεί άραγε, σε μια περίοδο ισοπέδωσης του συνόλου των δικαιωμάτων νεολαίας και εργαζομένων και σε περίοδο που το νεολαιίστικο και εργατικό κίνημα δυσκολεύεται έστω να ανακόψει αυτή την επίθεση, οι φαντάροι να καταφέρνουν να μην τους κόβεται κανένα από τα δικαιώματα τους και να διεκδικούν περισσότερα;
Που πήγε άραγε η προσπάθεια του Ευ. Βενιζέλου να περικόψει τα δωρεάν εισιτήρια των φαντάρων; Πήγε στον κάλαθο των αχρήστων ύστερα από το βάρος της δράσης των φαντάρων και των ανακοινώσεων του Δικτύου Σπάρτακος. Τότε, έγινε και η παράλληλη διαπίστωση μερίδας των μονίμων ότι οι φαντάροι πετυχαίνουν πράγματα γιατί κάνουν συνδικαλισμό!
Τα ίδια αποτελέσματα έχει και ο αγώνας που γίνεται για να μην πηγαίνουν οι φαντάροι να υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ, την ελληνική δύναμη επέμβασης και κατοχής στην Κύπρο, και μάλιστα έχουν φτάσει στο σημείο οι ίδιοι οι διοικητές των μονάδων να παραδέχονται ότι η στράτευση στην ΕΛΔΥΚ δεν είναι υποχρεωτική.
Αυτά και μια σειρά ακόμα μεγάλα και μικρά παραδείγματα (ασκήσεις, αγκαρίες, αυταρχικές συμπεριφορές στρατιωτικών, βύσματα και ο κατάλογος είναι μακρύς) αποδεικνύουν ότι όπου παρεμβαίνει το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος καταφέρνει με τη δράση του και την αντίληψή του πραγματικά αποτελέσματα.
Υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα δυνατότητας ανατροπής των συσχετισμών, από τη μαζική, πολιτική, αντικαπιταλιστική τελικά, πάλη της νεολαίας; Κερδίζουμε νίκες, αλλάζουμε συνειδήσεις, αντιμετωπίζουμε τους μηχανισμούς του κράτους, όχι γιατί απλώς δίνουμε μάχες για τα εισιτήρια, τις συνθήκες και τις υπηρεσίες. Μαζί με αυτά, που αποτελούν τον αγώνα για την καθημερινότητα της νεολαίας μέσα στα στρατόπεδα, αμφισβητούμε το αξιόμαχο, την πολεμική ετοιμότητα, τα ακραία δόγματα καταστολής και ελέγχου της κοινωνίας, την προετοιμασία για τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, τον εθνικισμό και την εθνική ενότητα του ελληνικού κράτους.
Το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος αποτελεί το μόρφωμα εκείνο μέσα στο στρατό, που αποτελεί συνέχεια και διεύρυνση της ΕΑΑΚ σε ένα νέο πεδίο μάχης των αγωνιστών της αντικαπιταλιστικής αριστεράς - και όχι μόνο. Το Δίκτυο Σπάρτακος έχει καταφέρει να ξεπεράσει προ πολλού τα στενά όρια όλου του κύκλου της αριστεράς (καθεστωτικής ή μη, κοινοβουλευτικής ή «εκτός των τειχών») και να εντάξει στη δράση του ανθρώπους που μέχρι να βρεθούν στο στρατό δεν είχαν καμία σχέση με οποιαδήποτε έκφανσή της.
Ιδιαίτερα σήμερα, που όλοι οι μηχανισμοί του κράτους δουλεύουν για την απόλυτη υποβάθμιση των δικαιωμάτων της θιγόμενης εργαζόμενης πλειοψηφίας και την απομόνωση των αγωνιστών, η δράση μέσα στο στρατό αποκτά μεγάλη σημασία.
Για να γίνει όμως αυτό οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς θα πρέπει να βρίσκονται βήματα μακριά από τα πρότυπα της εθνικής ενότητας και της υπεράσπισης των εθνικών, δηλαδή αστικών συμφερόντων. Μακριά από λογικές που μιλούν για την «εθνική υπεράσπιση των συνόρων από την τουρκική επιθετικότητα» αρνούμενες να δουν τον τεράστιο ανταγωνισμό ελληνικού και τουρκικού κεφαλαίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μακριά από αυτούς τους υπερπατριώτες που μιλούν για τις «γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο», αποπροσανατολίζοντας την οργή και αγανάκτηση μας για τις γκρίζες ζώνες που ολοένα περισσότερο αμφισβητούν το σύνολο των εργατικών δικαιωμάτων και με την κρατική τρομοκρατία εκφοβίζουν τις τάσεις κοινωνικής αμφισβήτησης. Μακριά από λογικές που υπερασπίζονται την αυτοτελή εθνική ανάπτυξη του «μικρού ελληνικού κεφαλαίου» κόντρα στους «κακούς ξένους» και τα αφηρημένα «μονοπώλια».
Μακριά από τις αντιλήψεις που «συγκρούονται» μεν με το ρόλο του στρατού εκτός συνόρων, αλλά «φλερτάρουν» με το αξιόμαχο και την αναγκαιότητα ύπαρξης του στρατού - είτε «ευέλικτου και μισθοφορικού», είτε «λαϊκού και δημοκρατικού» - εντός συνόρων. αντιλήψεις που υποτάσσονται τελικά στον αναβαθμισμένο κατασταλτικό ρόλο που πρέπει να έχει αυτός σε διαφόρων ειδών «τρομοκρατικές» αποστολές απέναντι στους κολασμένους του πλανήτη, τους μετανάστες και κομμάτια του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος.
Κοινώς, με τον πιο δυναμικό και μαχητικό τρόπο, πρέπει να εκφράσουμε στις σύγχρονες συνθήκες, ότι εμείς ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ για τα συμφέροντα οποιασδήποτε αστικής τάξης, ντόπιας ή ξένης. Θα δώσουμε τη μάχη ΜΟΝΟ για την απελευθέρωσή μας από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και του ελέγχου μας.
Το επόμενο διάστημα η αντικαπιταλιστική επαναστατική αριστερά θα πρέπει με την πολιτική της παρουσία να εκφράσει αυτό που πολύ φοβούνται και άλλοι δεν μπορούν να εκφράσουν: Σήμερα, που προσπαθούν να μας πείσουν για το ενιαίο καλό του έθνους, στη χώρα μας και σε κάθε χώρα υπάρχουν δυο έθνη. Το έθνος των εργατών και το έθνος του κεφαλαίου τα οποία αποτελούν αγεφύρωτους και αντιπαραθετικούς κόσμους. Σήμερα, που κάθε κινηματικό σκίρτημα κινδυνεύει να ονομαστεί «προδοσία για την πατρίδα» και να βαφτιστεί, από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ και τα ΜΜΕ, εσωτερικός εχθρός, εμείς πρέπει να βροντοφωνάξουμε ότι για την ολιγαρχία, το κεφάλαιο και τους συμμάχους τους ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΧΘΡΟΣ.
Γι’ αυτό χρειάζεται μια αριστερά που θα σηκώσει το γάντι του κοινωνικού πολέμου, που έχει πετάξει σε όλες τις γωνιές του πλανήτη - και ειδικά στην Ελλάδα - το κεφάλαιο στους προλετάριους. Ποιοι, αν όχι εμείς, σύντροφοι; Πότε, αν όχι τώρα; Από τη δική μας αποφασιστικότητα κρίνεται, στα δικά μας χέρια βρίσκεται το μέλλον μας.
Ειδικά μέσα στο στρατό, θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους; Θα εκφράσουμε την αντικαπιταλιστική αριστερά, αλλά κυρίως τη λαϊκή νεολαία, θα πορευτούμε μαζί της στους μεγαλειώδεις δρόμους που ανοίγει η αυθόρμητη δράση της; Θα είμαστε εκείνοι οι αγωνιστές, που δε γίνονται «περήφανοι» δόκιμοι, είτε για να εκδημοκρατίσουν το στρατό είτε για να «καβατζωθούν» με «αξιοκρατία και αξιοπρέπεια»; Θα είμαστε εκείνοι οι αγωνιστές, που στις πορείες του Πολυτεχνείου, θα εκφράζουν το κλίμα γενικού ξεσηκωμού μέσα στα στρατόπεδα, από τη σκοπιά αυτών που μάχονται κι όχι αυτών που διαπραγματεύονται;
Θα είμαστε εκείνοι οι αγωνιστές, που «εκτίθενται» μέχρι τέλους μαζί με τους χιλιάδες «ανώνυμους» ήρωες της νεολαίας (όπως πχ το Δεκέμβρη του ’08), στη μάχη κατά του στρατού-ΜΑΤατζή, του στρατού-στυγνού εργοδότη, του στρατού-υπερασπιστή της εθνικής ανάπτυξης των εργοδοτών; Θα είμαστε οι αγωνιστές που δε φοβήθηκαν να εμφανιστούν δημόσια στη δημόσια αντιπαράθεση ή να συνυπογράψουν τις προσπάθειες για τη μαχητική και ταξική ενότητα της νεολαίας μέσα κι έξω από το στρατό;
Θα είμαστε οι αγωνιστές, που κάνουν πράξη τις θέσεις για μπλοκάρισμα του ΝΑΤΟ και του Ευρωστρατού, των αποστολών εκτός συνόρων. Ιδού η Ρόδος… σύντροφοι. Το κράτος ζητά από τη νεολαία να στελεχώσει το στρατό κατοχής στην Κύπρο, σε ξένη χώρα πάνω στις πλάτες και τα δικαιώματα των Κύπριων εργαζόμενων, βόρειων και νότιων. Όταν η βάση της νεολαίας, ακόμα και χωρίς κινηματικές-συλλογικές εμπειρίες, αρνείται να το κάνει, εμείς θα κρυφτούμε πίσω από τους φόβους μας; Θα γίνουμε, ΟΛΟΙ όμως, πρωτεργάτες αυτής της δράσης; Θα αρνηθούμε, με ακόμα πιο πολιτικά χαρακτηριστικά; Θα γίνουμε πηγή έμπνευσης για τους - διαρκώς πιο πολλούς και νέους - αγωνιστές;
Γι’ αυτό λοιπόν, το Δίκτυο Σπάρτακος και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, ενόψει και της νέας σειράς του Μαΐου, θα απευθύνει ένα ευρύ κάλεσμα αγώνα.
Οι νέοι φαντάροι, μαζί με τους παλιούς, μαζί με τα όργανα του εργατικού κινήματος, των τοπικών κινημάτων, της σπουδάζουσας νεολαίας, να κάνουν το Μάιο μια πραγματική Αντεπίθεση Αμφισβήτησης και Διεκδίκησης μέσα κι έξω από τα στρατόπεδα. Υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα του Φαντάρου-Πολίτη με Στολή.
Για να μην περικοπεί ούτε ένα από τα δικαιώματά μας στο στρατό στο όνομα της έκτακτης εθνικής ανάγκης. Ακόμα περισσότερο, για να διεκδικήσουμε περισσότερα ακόμα κι από όσα μας επιτρέπουν να φανταστούμε.
Για να μπλοκαριστούν όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα και όχι απλά να μειωθούν ή να δοθούν σε Έλληνες επιχειρηματίες.
Για να σταματήσουν όλες οι αποστολές εκτός συνόρων. Να διαλυθεί το ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ. Να κλείσουν οι Βάσεις του Θανάτου.
Για να Μπλοκαριστεί η στρατιωτική Άσκηση Ελλάδας-Ισραήλ και να ακυρωθεί η Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας με το Κράτος-Τρομοκράτη του Ισραήλ.
Για να σταματήσει η θυσία της νεολαίας στα αναπτυξιακά και τυχοδιωκτικά πολεμικά τους σχέδια.
Για να ηττηθούν τώρα τα σενάρια χρήσης του στρατού ως μέσο καταστολής των αγώνων της θιγόμενης πλειοψηφίας. Για να ηττηθεί η νέα προσπάθεια της θωρακισμένης αστικής δημοκρατίας να μετατρέψει το στρατό σε καθοδηγητή και βασικό κρίκο των σωμάτων εσωτερικής ασφάλειας, του δικαστικού μηχανισμού, της τρομοϋστερίας και της καταστολής.
Για να μην ντυθεί κανένας άλλος νέος Αστυνομικός-Ματατζής-Ασφαλίτης-Αξιωματικός και Μισθοφόρος Στρατιώτης. Κανένας νέος άνθρωπος Φρουρός των συμφερόντων του κόσμου του πλούτου.
ΜΑΖΙΚΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ
Την προσπάθεια αυτή θα την ολοκληρώσουμε με την ανάδειξη του ελεύθερου, μαχητικού συνδικαλισμού μέσα στα στρατόπεδα, ως βασικό κομμάτι του πιο ριζοσπαστικού και αποφασισμένου αντιπολεμικού κινήματος. Θα την προχωρήσουμε μέχρι τέλους, μέχρι τη θεσμική του κατοχύρωση. Μέχρι, οι πολλοί νικηφόροι αγώνες των φαντάρων να γίνουν ο κανόνας στην καθημερινότητά τους. Μέχρι το αντιπολεμικό κίνημα και οι φαντάροι-πολίτες με στολή να αποκτήσουν πανκοινωνική έκφραση και απεύθυνση, τόσο μέσα όσο κι έξω από τα συρματοπλέγματα των μονάδων.
Στους μεγάλους αγώνες που έχουμε δώσει μέσα στα στρατόπεδα στα ζητήματα της καθημερινότητας μπορεί να συσπειρωθούν δέκα φαντάροι ή ένας ολόκληρος λόχος ή διμοιρία. Όταν έρχεται η στιγμή της σύγκρουσης σε πιο βαθιά, πολιτικά ή «επικίνδυνα» θέματα, αυτοί οι δέκα μπορεί να γίνουν 5, 2 ή και ένας. Το ζητούμενο όμως για την αντικαπιταλιστική αριστερά δεν είναι να ενοποιηθεί στον αγώνα για την καθημερινότητα, αν και δεν είναι καθόλου μικρός ούτε άνευ σημασίας, αλλά σε κείνο το πολιτικό πλαίσιο το οποίο θα είναι ικανό να βάλει βαθιά το μαχαίρι στην αστική κυριαρχία.
Το ερώτημα εν τέλει που θα πρέπει να μας απασχολεί, είναι αυτό που λέμε και σε όλους τους φαντάρους όταν αρχίζουμε μια νέα αναμέτρηση. Είμαστε ή δεν είμαστε; Πάμε να το κάνουμε ή δεν πάμε; Ο δρόμος που ανοίγουμε, δεν έχει επιστροφή – και ούτε θέλουμε.
Γιατί στο τέλος του, όπως ακριβώς μας έχει δείξει η εμπειρία από τους αγώνες μέσα στα στρατόπεδα, βρίσκεται η νίκη.
ΚΙΝΗΜΑ ΜΑΖΙΚΟ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
Diktiospartakos.blogspot.com

ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

http://tvxs.gr
Για μία ώρα απέκλεισαν σήμερα συμβολικά τη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου περίπου 150 εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων, με επικεφαλής τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Με μπλόκα και λάσπη έστησαν τείχος στις δύο εισόδους της Βιομηχανικής Περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για «τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης εις βάρος των εργαζομένων».

Διαδήλωση στις ΗΠΑ κατά των τραπεζών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
http://www.enet.gr
Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο επιχειρηματικό κέντρο της Νέας Υόρκης, αξιώνοντας από τις μεγάλες τράπεζες της Γουόλ Στριτ να λογοδοτήσουν για τα υπέρογκα κέρδη που αποκομίζουν, την ώρα που ο μέσος Αμερικανός αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Η διαδήλωση διοργανώθηκε από εργατικά συνδικάτα και οι συμμετέχοντες κρατούσαν πανώ που έγραφαν συνθήματα όπως "η Γουόλ Στριτ έδωσε επιταγές χωρίς αντίκρυσμα στην οικονομία" και "διεκδικήστε και πάλι την Αμερική- να λογοδοτήσουν οι τράπεζες".
Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο του Μανχάταν. Ένας από τους διαδηλωτές, ο Κουρτ Χάλμαν, δήλωσε ότι οι μεγάλες τράπεζες "άφησαν τους πάντες να βυθιστούν, σταματώντας τη χορήγηση δανείων".
"Είναι αυτά τα άτομα που εξασφάλισαν για τους εαυτούς τους μπόνους δισεκατομμυρίων δολαρίων", πρόσθεσε.
Η διαδήλωση διοργανώθηκε την ώρα που οι Δημοκρατικοί προωθούν νομοσχέδιο για μεταρρυθμίσεις στη Γουόλ Στριτ και στη Γερουσία γίνεται ακρόαση για τα πεπραγμένα της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, που ελέγχεται για απόκρυψη πληροφοριών από τους πελάτες της.
"Η Γουόλ Στριτ πρέπει να πληρώσει για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση που η ίδια προκάλεσε και το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις για τη λειτουργία της αγοράς", δήλωσε ο συνδικαλιστής Ρίτσαρντ Τρούμκα, στην ιστοσελίδα Huffington Post .

Οι άλλοι πρωταγωνιστές Η φτώχεια για κάποιους Ελληνες έχει έρθει πολύ πριν από το ΔΝΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
http://www.tanea.gr
Στο σπίτι της Μαρίας πήγα αργά. Περασμένες δέκα με τους τίτλους των ειδήσεων ακόμη στα αυτιά μου. Οι σχολιαστές που είχα αφήσει πίσω μου στο γραφείο συμφωνούσαν ότι θα μας δώσουν πάνω από 100 δισ. σε τρία χρόνια, μπορεί κι 150.
Μόλις έβγαινες από την Αττική Οδό τα φώτα έσβηναν. Οι συνδικαλιστές και κάποιοι πολιτικοί έβριζαν τους υπαλληλίσκους του ΔΝΤ που μας βάζουν όρους για να μας δώσουν τα λεφτά. Κάποια στιγμή, οι δρόμοι γέμισαν σκουπίδια. Ενα φορτηγό είχε αφήσει τα μπάζα του στην άκρη ενός δρόμου. Οι Ισπανοί απειλούσαν ότι δεν θα ξαναστείλουν κρουαζιερόπλοια στον Πειραιά αν είναι να κρατάμε ομήρους τους τουρίστες τους. Τα οικόπεδα είχαν αγριόχορτα ένα μέτρο, το ίδιο και μια ασθενική στρογγυλή πλατεία. Ο Σαμαράς διέγραψε τον Παυλίδη και η Αλέκα μάλωνε με τον Λοβέρδο.
Oκτώ χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε άλλη χώρα. Σπασμένες λάμπες, δρόμοι που δεν οδηγούν πουθενά. Η ίδια καταθλιπτική επικαιρότητα μέρες τώρα. Κηφισίας, Αττική Οδός, Λεωφόρος Δημοκρατίας, Σαμαρίνας. Αναζητώ το 70. Τώρα με τους πλοηγούς είναι εύκολο να πας παντού με κλειστά παράθυρα, αλλά εγώ δεν το μπορώ. Δυο πιτσιρικάδες που κάνουν σούζες με τα ποδήλατά τους αγνοούν ποια από όλες είναι η παράγκα της Μαρίας και του Σταύρου με τα οκτώ παιδιά. «Ολοι οκτώ παιδιά έχουν».
Στο βάθος του δρόμου στα σκοτάδια ακούγονται δύο πυροβολισμοί (μπορεί να ήταν και μια βαριοπούλα στα πλευρά ενός άδειου βαρελιού), κάτι άγνωστα λαϊκά συνοδεύουν τρεις άντρες που στρώνουν κάρβουνα πάνω σε μια λαμαρίνα (οι μπριζόλες περιμένουν στη σακούλα). «Εδώ, εδώ». Μια γυναίκα σε μια αυλή όση ένα μικρό δωμάτιο, κάνει πως συγυρίζει. Τι μια αλλάζει θέση τα τσιμπιδάκια για να μην κάνουν σημάδια στα ρούχα, την άλλη μαζεύει τα φύλλα από τις γλάστρες. Και συνεχώς κοιτάει προς την πλευρά των φώτων. Τη μόνη πλευρά που θα μπορούσε να έρθει κανείς εδώ. «Είστε ο δημοσιογράφος; Είμαι η Μαρία». Τσιμεντένιες στραβές κολόνες, τσίγκοι, τσιμεντόλιθοι, αλουμίνια, έντονα χρώματα. Στο τηλέφωνο- μισή ώρα πριν- μου είχε πει πως αυτό το βράδυ θα έχουν απαρτία. Ο άντρας της, ακόμα κι αυτός, θα είναι σπίτι. «Την Παρασκευή είμαστε για το νοσοκομείο. Σήμερα θα είναι εδώ. Και τα παιδιά εδώ θα είναι, αύριο έχουν σχολείο». Τότε λοιπόν γιατί τόση ησυχία; «Αργήσατε λίγο και έπεσαν για ύπνο». Ανοίγει την πόρτα και εγώ κρατάω την ανάσα μου μην τους ξυπνήσω. Τέσσερα παιδιά (κουκλιά!) στο πάτωμα, στρωματσάδα, δύο στους καναπέδες, ο πατέρας σε έναν άλλο καναπέ και δίπλα του ένα στρώμα ξέστρωτο που μαρτυρούσε ότι και η Μαρία πριν από το τηλεφώνημά μου είχε πλαγιάσει. Καμιά δεκαριά εικονίσματα στη γωνία μαζί με ένα καντηλάκι δίνουν έναν επιπλέον τόνο θλίψης στο σκηνικό. Στο δίπλα δωμάτιο, στο μεγάλο κρεβάτι κοιμούνται δυο κορίτσια. «Οι μεγάλες μας κόρες».
Νιώθω σαν ελεγκτής του ΔΝΤ αλλά δεν μπορώ να σταματήσω να κοιτάζω. Θέλω άλλωστε να βεβαιωθώ ότι τα πράγματα είναι τόσο δραματικά όσο μου τα είπε μια γνωστή μου δημοσιογράφος που τυχαία κάποια στιγμή γνώρισε την οικογένεια Σκέντζα. Οταν τα μάτια μου συνηθίζουν το λίγο φως διακρίνω το ψυγείο (δίπλα από τη στρωματσάδα). Δυο ανοιχτές κονσέρβες, γάλατα μακράς διαρκείας, μια κόκκινη σάλτσα σε ένα πλαστικό μπολ, ένα χόρτο που μπορεί να ήταν και μαρούλι. Η κατάψυξη έχει μία από αυτές τις σακούλες με τα μαυρισμένα κρέατα που κάποτε μοίραζαν στους πολύτεκνους. «Μας δίνουν καμιά φορά στις γιορτές». Μια πόρτα οδηγεί στο κουζινάκι. Πετρογκάζ με δύο εστίες, ντουλάπια άδεια και μια άλλη μικρή πόρτα που οδηγεί στο μπάνιο (!). Στα αυθαίρετα δεν υπάρχουν διάδρομοι. Ενα λάστιχο και μια τρύπα στη γωνία, σαν τα ντους που έχουν μερικές παραλιακές ταβέρνες για να ξεπλένονται οι πελάτες τους μετά τη βουτιά και πριν από το φαγητό. Μόνο που εδώ είναι σπίτι.
Η Μαρία απαντάει γρήγορα και καθαρά στις ερωτήσεις μου. Δεν ζητιανεύει. Μετά τα πρώτα λεπτά καταλαβαίνω ότι δεν είναι από τους επαγγελματίες που απλώνουν το χέρι γιατί βαριούνται να δουλέψουν. Γι΄ αυτό άλλωστε ήρθα ξαφνικά και μέσα στη νύχτα. Να δω το αληθινό σκηνικό και αυτό που στήνουν πολλές φορές οι επιτήδειοι για να συγκινήσουν άμαθους δημοσιογρά φους. «Αυτός είναι ο άντρας μου» αλλά αντί να ξεσκεπάσει το πρόσωπό του μου δείχνει τα πόδια του. Πρησμένα και με μεγάλες πληγές. Τραβάει μια καρέκλα, κάθεται, μου προσφέρει και εμένα μία, κάνει θόρυβο αλλά κανένας άλλος στα δυο δωμάτια δεν σαλεύει. Είναι όλοι τους τόσο κουρασμένοι.
Γιατί κάνατε τόσα παιδιά; Γιατί δεν ήθελα να κάνω εκτρώσεις, ούτε άλλη αμαρτία. Δεν ήθελα να τα πετάξω. Ελεγα «έχει ο Θεός». Αλλά δεν ήξερα ότι ο άντρας μου θα αρρωστήσει και θα είμαι σ΄ αυτήν την κατάσταση.
Πού γεννηθήκατε; Στον Βόλο. Ο άντρας σας; Στη Λάρισα. Και πώς γνωριστήκατε; Στον Βόλο γνωριστήκαμε. Ημουν τότε 15 χρονών και είχαμε δεσμό μία εβδομάδα. Το έκανα γιατί ήθελα να ξεφύγω από τη γιαγιά μου, δεν ήθελα να συνεχίσω να μένω μαζί της. Η μητέρα μου με είχε παρατήσει και ζούσα πολύ άσχημα. Και για να μην πάρω άλλο δρόμο, χειρότερο, κανόνισα και πήρα τον άντρα μου από 15 χρονών.
Γιατί σας παράτησε η μάνα σας; Για να ξαναπαντρευτεί. Την αναζήτησα με αφορμή τον γάμο μου, χρειαζόμουν την υπογραφή της γιατί ήμουν μικρή. Πήγα στο νοσοκομείο το «Σωτηρία» όπου δούλευε κι εκείνη μου έδωσε οδηγία να μην τη φωνάξω «μητέρα», να τη φωνάξω «αδερφή». Στενοχωρήθηκα πολύ μ΄ αυ τό που μου ΄πε. Πριν αρρωστήσει ο άντρας σας, τι δουλειά έκανε;
Δούλευε στις οικοδομές τις περισσότερες φορές, χωρίς να κολλάει ένσημα για να παίρνει περισσότερα χρήματα. Εγώ καθάριζα σκάλες, τράπεζες, θέατρα. Και τώρα όταν με φωνάζουν γυναίκες για να τους καθαρίσω το σπίτι πηγαίνω. Οταν δουλεύαμε κι οι δύο μας, κρατούσε η πεθερά μου τα παιδιά και ήμασταν μια χαρά.
Σήμερα πώς ζείτε, με τι λεφτά δηλαδή;
Παίρνω ένα επίδομα από την Πρόνοια λόγω του συζύγου μου κάθε δύο μήνες, 460 ευρώ. Και παίρνω 370 ευρώ για τα παιδιά, το επίδομα των πολυτέκνων. Αυτά είναι τα χρήματα. Ο άντρας σας τι προβλήματα αντιμετωπίζει;
Ζάχαρο είχε αλλά δεν το ήξερε. Δούλευε, έτρωγε ό,τι έβρισκε... Τα τελευταία τρία χρόνια όμως έχει επιδεινωθεί πολύ. Και πλέον δεν μπορεί να περπατήσει. Πίνει 10 φάρμακα το πρωί, 10 το μεσημέρι και 10 το βράδυ. Επιπλέον κάνει και ινσουλίνες.
Πόσα ένσημα έχει; Περίπου 3.000 ένσημα. Αλλά όταν ήταν να μπούμε στην κλήρωση για την Εργατική Εστία χρειαζόμασταν κι άλλα. Εγώ τότε καθάριζα το θέατρο στο οποίο έπαιζε η κυρία Κούρκουλα και της μίλησα. Της είπα την αλήθεια δηλαδή, ότι δεν μας φτάνουν τα ένσημα. Τελικά όμως μέχρι να μας κολλήσει τα ένσημα η κυρία Κούρκουλα, είχαν τελειώσει οι κληρώσεις για τα σπίτια.
Αυτό το οικόπεδο δικό σας είναι;
Ναι το είχε αγοράσει ο πεθερός μου. Τις επόμενες μέρες όμως έχουμε δικαστήριο γιατί βρέθηκε ένας που ισχυρίζεται ότι είναι δικό του. Ο άλλος έχει συμβόλαιο, εγώ έχω προσύμφωνα. Ο πεθερός μου το ΄χε 40 χρόνια αυτό το οικόπεδο. Ο δικηγόρος μού λέει να μη φοβάμαι κι ότι δεν πρόκειται να βρεθώ στον δρόμο, εγώ όμως μέχρι να γίνει το δικαστήριο φοβάμαι.
Και τα δωμάτια αυτά τα κτίσατε μόνοι σας χωρίς άδεια;
Ναι, αλλά μας έχουνε γράψει και έχουμε πληρώσει το πρόστιμο. Την άνοιξη είναι καλά. Τον χειμώνα μόνο στάζει με τις βροχές. Εχουνε στραβώσει οι τσίγκοι. Και το καλοκαίρι βράζει.
Εσείς κάνετε κανένα μεροκάματο αυτή την περίοδο;
Δυο εβδομάδες τώρα δεν έχω δουλέψει. Πριν είχα δυο σπίτια στη Νίκαια και στο Παγκράτι. Είκοσι πέντε ευρώ το οχτάωρο. Για καθάρισμα τζαμιών, σφουγγάρισμα, τέτοια πράγματα, δεν μαγειρεύω.
Να διαβάζετε ξέρετε; Ναι κι εγώ και ο άντρας μου έχουμε τελειώσει το Δημοτικό, μετά δεν συνεχίσαμε. Και όλα τα παιδιά μας πάνε στο σχολείο. Και είναι πολύ καλοί μαθητές.
Ολα τα παιδιά πάνε στο σχολείο...
Ναι εκτός της μεγάλης, της Ευαγγελίτσας, που τελείωσε το Γυμνάσιο και πάει κομμωτική. Η Αντωνία, η Παρασκευούλα και ο Βαλάντης πάνε Γυμνάσιο, η Σωτηρία πάει στην Τετάρτη Δημοτικού, ο Χρυσόστομος κι ο Αντώνης τα δίδυμα πάνε στη Δευτέρα κι ο Παναγιώτης πάει στο Νήπιο.

ΔΩΔΕΚΑ ΑΜΑΧΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Φάκελος Αφγανιστάν
http://www.enet.gr
Ο γαλλικός στρατός σκότωσε κατά λάθος τέσσερις αμάχους στη διάρκεια επιχείρησης των αφγανικών και γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον των ανταρτών στις 6 Απριλίου, στο Αφγανιστάν, παραδέχθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του αρχηγού του επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, Κριστόφ Πραζούκ.
"Είναι η πρώτη φορά, από ότι γνωρίζουμε, που συμβαίνει κάτι παρόμοιο", ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστόφ Πραζούκ.
Οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις διεξάγουν έρευνα για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι για το περιστατικό που σημειώθηκε στην είσοδο της κοιλάδας Μπεντράου, στα ανατολικά της χώρας.
Σύμφωνα με τον αρχηγό του επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, από την έρευνα "που έχει ήδη ολοκληρωθεί", συνάγεται ότι οι τέσσερις από τους πέντε άμαχους σκοτώθηκαν από τα θραύσματα ενός πυραύλου Μilan.

ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΜΕ ΟΧΤΩ ΝΕΚΡΟΥΣ

ΙΡΑΚ


http://tvxs.gr


Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν σήμερα από την ανατίναξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε ένα κατάστημα πώλησης οινοπνευματωδών ποτών στη νότια Βαγδάτη. Η επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Σούρτα Ραμπία σε ώρα μεγάλης αιχμής.

Πολύνεκρες συγκρούσεις στο Τσαντ

http://www.enet.gr
Τουλάχιστον 105 αντάρτες κι ένας στρατιώτης έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν πριν από τέσσερις ημέρες στο Τσαντ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Τσαντ, "το Λαϊκό Μέτωπο για την Εθνική Αντίσταση (FPRN) επικεφαλής του οποίου είναι ο συνταγματάρχης Αντούμ Γιακούμπ είχε απώλειες που ανέρχονται σε 105 νεκρούς και 62 αιχμαλώτους".
Όπως δήλωσε ο ίδιος, κατά το πρώτο επίσημο ανακοινωθέν που εκδίδεται για τις συγκρούσεις, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν.

Βέλγιο: Ψήφισαν κατάργηση της μπούρκας

Μετανάστες
http://www.tanea.gr
Νόμο που απαγορεύει δημοσίως την ενδυμασία που κρύβει ολόκληρο το πρόσωπο υπερψήφισαν την Πέμπτη οι βουλευτές του Βελγίου, ρύθμιση που θα αφορά ακόμη και την κυκλοφορία στους δρόμους.
Ο νόμος αναφέρεται σε ρουχισμό που καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο, και ουσιαστικά απαγορεύει το νικιάμπ και την μπούρκα -ενώ μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε περιπτώσεις διαδηλωτών που καλύπτουν το πρόσωπό τους. Η έγκρισή του έγινε με ισχυρή πλειοψηφία 136 βουλευτών και δύο απόντες.
Για να καταστεί νόμος του βελγικού κράτους θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία το καλοκαίρι (η οποία δεν αναμένεται να σταθεί εμπόδιο), κάτι που εάν συμβεί θα κάνει το Βέλγιο την πρώτη χώρα που υιοθετεί τέτοια νομοθεσία. Η κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού την περασμένη εβδομάδα ενδέχεται πάντως να καθυστερήσει τη διαδικασία.
Οι εισηγητές του νόμου χαρακτήρισαν την ισλαμική ενδυμασία που καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο «κινητή φυλακή» για τις γυναίκες. Ο νόμος προβλέπει επιβολή σχετικά χαμηλού προστίμου σε περίπτωση παράβασης (μέχρι 25 ευρώ) ακόμη και φυλάκιση μέχρι επτά ημέρες.
Ο νόμος προβλέπει εξαιρέσεις για την περίοδο του Καρναβαλιού, δίνοντας στις δημοτικές Αρχές τη δυνατότητα προσωρινής αναστολής του.

Οι μεγάλοι χαμένοι της κρίσης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
http://www.tanea.gr

ΒΟΥΤΙΑ ΚΕΡΔΩΝ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΑΛΙΕΙΑ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ

Ραγδαία μείωση παρουσίασαν τα κέρδη των επιχειρήσεων σε 40 κλάδους της ελληνικής οικονομίας για το 2008- χρονιά κατά την οποία άρχισε η διεθνής κρίση- καθώς μειώθηκαν συνολικά κατά 48,8% σε σχέση με το 2007.

«Πρωταθλητές» της πτώσης αναδεικνύονται με βάση τα στοιχεία των ισολογισμών τους για το 2008 οι επιχειρήσεις των κλάδων της Γεωργίας - Αλιείας, των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων, καθώς και των Ασφαλειών, που παρουσιάζουν τριψήφια ποσοστά μειώσεων των κερδών τους. Αλλά και στους υπόλοιπους κλάδους η εικόνα δεν είναι πολύ καλύτερη, αφού το ίδιο έτος κατέγραψαν μείωση των κερδών τους και μάλιστα παρά την αύξηση των πωλήσεων.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτη της εταιρείας ΙCΑΡ «Δυνατοί και Αδύναμοι Κρίκοι της Ελληνικής Οικονομίας», στην οποία αξιολογήθηκαν συγκεντρωτικά στοιχεία που προκύπτουν από τους ισολογισμούς (χρήσης 2008) των Α.Ε. και ΕΠΕ.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ΙCΑΡ, οι μεγάλες δυσχέρειες που αντιμετώπισαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2008 εξαιτίας και της διεθνούς οικονομικής κρίσης είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην κερδοφορία τους. Τα προ φόρων κέρδη του συνόλου των επιχειρήσεων που εξετάστηκαν στην έρευνα μειώθηκαν σχεδόν στο μισό, εξέλιξη όμως η οποία επηρέασε με διαφορετικό τρόπο και σε άλλον βαθμό κάθε επιχείρηση και κλάδο.

Πάνω οι πωλήσεις, κάτω τα κέρδη

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΙCΑΡ, οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων όλων των κλάδων αυξήθηκαν κατά 24,5 δισ. ευρώ (11,5% σε σχέση με το 2007), ενώ τα κέρδη προ φόρων περιορίστηκαν κατά 7,9 δισ. ευρώ (48,8%). Τη μεγαλύτερη μείωση κερδών παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Γεωργίας- Αλιείας κατά 156,7%, των Ξενοδοχείων και των Εστιατορίων κατά 328,4% και των Ασφαλειών κατά 159,4%. Στους υπόλοιπους κλάδους, όπου επίσης τα κέρδη συρρικνώθηκαν, τις μεγαλύτερες μειώσεις σημείωσαν οι κλάδοι της Ενέργειας- Υδρευσης, των Κατασκευών και των λοιπών Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών. Οσο για τους πλέον ανθεκτικούς κλάδους, τη μικρότερη πτώση κερδών σημείωσαν οι κλάδοι του Εμπορίου (29,4%), της Μεταποίησης (46,1%) και των λοιπών Υπηρεσιών (24,3%).

Ειδικότερα στη μεταποίηση, εντυπωσιακή ήταν η πτώση της αποδοτικότητας των ίδιων κεφαλαίων, τα οποία από 11% το 2007 διαμορφώθηκαν στο 5,5% το 2008. Αντίστοιχα, το μεικτό περιθώριο κέρδους μειώθηκε από 21,29% το 2007 σε 18,78% το 2008 και το περιθώριο καθαρού κέρδους από 5,32% σε 2,61%. Από τους επιμέρους κλάδους της μεταποίησης το υψηλότερο περιθώριο μεικτού κέρδους το 2008 παρουσίασαν τα φάρμακα (37,06%), τα χημικά (35,59%), τα έπιπλα (34,13%), και οι εκδόσεις - εκτυπώσεις (32,11%). Οσον αφορά τα περιθώρια καθαρού κέρδους, κορυφαίοι κλάδοι αναδείχθηκαν τα προϊόντα καπνού (14,11%), τα μηχανήματα- εξοπλισμός (12,07%), τα προϊόντα από μη ορυκτά μέταλλα (8,9%) και τα φάρμακα (7,61%).

Ανάλογα με τη στρατηγική οι επιπτώσεις

Οπως καταλήγει η μελέτη της ΙCΑΡ, το γεγονός ότι το 2008 οι ελληνικές επιχειρήσεις λειτούργησαν σε ένα επιδεινούμενο επιχειρηματικό περιβάλλον διεθνώς ήταν καθοριστικό. Οι δραστικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της επιδείνωσης στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, αλλά και τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, έφεραν σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Αν και στο σύνολο της αγοράς οι επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση της κερδοφορίας τους, σε αρκετές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις επιμέρους κλάδων αντέδρασαν με διαφορετικό τρόπο, επιλέγοντας άλλη στρατηγική με αποτέλεσμα να επηρεαστούν διαφορετικά από την οικονομική κρίση.

Τα προ φόρων κέρδη του συνόλου των επιχειρήσεων που εξετάστηκαν στην έρευνα της ΙCΑΡ μειώθηκαν σχεδόν στο μισό

Μείωση του χρόνου είσπραξης απαιτήσεων των επιχειρήσεων

Ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα κέρδη των επιχειρήσεων, στον τομέα της μεταποίησης η επιδείνωση στο οικονομικό περιβάλλον το 2008 έφερε αλλαγές και στη συμπεριφορά των επιχειρηματιών σε σχέση με την πληρωμή των υποχρεώσεών τους αλλά και την είσπραξη των απαιτήσεών τους. Συνολικά ο χρόνος είσπραξης απαιτήσεων των επιχειρήσεων από 108 ημέρες που ήταν το 2007, μειώθηκε σε 103 ημέρες το 2008, ενώ ο μέσος όρος εξόφλησης των προμηθευτών από 75 ημέρες το 2007, μειώθηκε σε 71 ημέρες το 2008.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο είσπραξης απαιτήσεων, στο σύνολο των 22 κλάδων της μεταποίησης που εξετάζει η μελέτη της ΙCΑΡ, στους 9 μειώθηκε ο χρόνος είσπραξης έως και κατά 87 ημέρες (στα προϊόντα καπνού), ενώ στους υπόλοιπους 13 κλάδους ο χρόνος αυξήθηκε έως και κατά 48 ημέρες (στον κλάδο των αυτοκινήτων). Αντίστοιχα, αλλαγές υπήρξαν στο διάστημα 2007-2008 και στον χρόνο εξόφλησης των προμηθευτών. Σε 7 κλάδους μειώθηκε ο χρόνος έως και κατά 308 ημέρες (στον κλάδο των προϊόντων καπνού), ενώ στους υπόλοιπους 15 κλάδους ο χρόνος εξόφλησης των υποχρεώσεων προς προμηθευτές αυξήθηκε έως και κατά 22 ημέρες (στον κλάδο των φαρμάκων).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙCΑΡ, η μεγαλύτερη καθυστέρηση στην εξόφληση των προμηθευτών συναντάται στους κλάδους των επιχειρήσεων προϊόντων καπνού, ειδών ένδυσης, φαρμάκων, ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών και οπτικών προϊόντων, ενώ σε ό,τι αφορά την είσπραξη απαιτήσεων, κλωστοϋφαντουργία, είδη ένδυσης, φάρμακα, αυτοκίνητα και εξοπλισμός μεταφορών είναι οι κλάδοι στους οποίους συναντάται η μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Εως 50% ακριβότερα πουλάνε οι πολυεθνικές στην Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
http://www.tanea.gr

Οι μισθοί πέφτουν, αλλά οι Ελληνες εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβότερα, έως και κατά 50%, από τους άλλους Ευρωπαίους τα εμπορεύματα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Την ώρα που οι μισθοί στο Δημόσιο ψαλιδίζονται, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα, και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται στην... κλίνη του Προκρούστη από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, οι πολυεθνικοί όμιλοι που ελέγχουν την ελληνική αγορά βασικών καταναλωτικών αγαθών εξακολουθούν να πουλάνε τα προϊόντα τους ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μπορεί ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, να ζήτησε μείωση μισθών και τιμών σαν φάρμακο για να βγει η χώρα από την κρίση, όμως στην Ελλάδα φαίνεται ότι η μείωση ισχύει μόνο για τους μισθούς και όχι για τις τιμές των προϊόντων.

Και αυτό γιατί η ελληνική αγορά βασικών καταναλωτικών αγαθών παραμένει μη ανταγωνιστική, με ολιγοπωλιακή δομή στους βασικούς κλάδους της που ελέγχονται κυρίως από πολυεθνικές εταιρείες, γεγονός που τους επιτρέπει να πουλάνε ακριβότερα από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τι δείχνουν τα συγκριτικά στοιχεία

Ερευνα τιμών που πραγματοποίησε το «Χρήμα» σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία) και στην Ελλάδα δείχνει ότι σε αρκετά προϊόντα- κυρίως πολυεθνικών εταιρειών- τα οποία κατέχουν σημαντική θέση στο καλάθι των Ελλήνων καταναλωτών, οι διαφορές τιμών σε σχέση με το κόστος σε άλλες χώρες είναι μεγάλο. Για παράδειγμα, δημητριακά για παιδιά, γνωστής εταιρείας, οι Ελληνες τα αγοράζουν στην τιμή των 2,86 ευρώ το πακέτο, όταν οι Βρετανοί πληρώνουν για το ίδιο προϊόν 1,89 ευρώ (51% φθηνότερα) και οι Γάλλοι 2,25 ευρώ (27% φθηνότερα). Για την αγορά ίδιας οδοντόβουρτσας ο Ελληνας καταναλωτής πληρώνει 3,74 ευρώ και ο Βρετανός 2,46 ευρώ (52% φθηνότερα), ενώ για την ίδια συσκευασία αναψυκτικών ο Ελληνας πληρώνει 3,1 ευρώ, ο Βέλγος 2,76, ο Γάλλος 2,3 και ο Βρετανός 2,68 ευρώ. Η κατάσταση αυτή στην αγορά δεν είναι σημερινή, όμως με δεδομένη την οικονομική κρίση και τη μείωση των εισοδημάτων των ελληνικών νοικοκυριών το πρόβλημα μεγεθύνεται, καθώς οι Ελληνες διαθέτουν μόλις το 94% της αγοραστικής δύναμης του μέσου Ευρωπαίου σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (που δημοσιοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2009) και πληρώνουν ακριβότερα τα προϊόντα σε σχέση με τους πλέον εύπορους της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων είναι οι Αγγλοι, οι Γάλλοι και οι Βέλγοι, που η αγοραστική τους δύναμη είναι μεταξύ 110% και 130% του μέσου όρου.

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Το μεγάλο άνοιγμα στην ψαλίδα των τιμών στα προϊόντα αρκετών πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που δείχνει αποφασισμένη να «κυνηγήσει» τις πολυεθνικές που απαγορεύουν στους λιανεμπόρους να κάνουν τις δικές τους, παράλληλες εισαγωγές των προϊόντων τους προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές για τους πελάτες τους.

Η έρευνα της Επιτροπής εστιάζεται σε 16 κατηγορίες προϊόντων καθημερινής χρήσης (στοματικής υγιεινής, μαλλιών, σώματος, ξυριστικά, απορρυπαντικά όλων των ειδών, ρούχα, είδη οικοσκευής κ.ά.) και μελετά από το περασμένο καλοκαίρι συμβάσεις ανάμεσα σε λιανεμπόρους και πολυεθνικές αναζητώντας αθέμιτες πρακτικές που έχουν ως αποτέλεσμα τις φουσκωμένες τιμές στην Ελλάδα. Οπως λένε στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι ρήτρες απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών αποτελούν σημαντική παράβαση, με πολλαπλές επιπτώσεις στην αγορά.

«Η ρήτρα απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών αποτελεί ένα βασικό εργαλείο που χρησιμοποιούν ορισμένες εταιρείες, με αποτέλεσμα να στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αποκλίσεις τιμών σε ίδια προϊόντα που διακινούνται σε διαφορετικές χώρες», λέει στέλεχος της Επιτροπής. Η πρακτική που ακολουθούν σε αρκετές περιπτώσεις πολυεθνικές εταιρείες, είναι να μην ανταγωνίζεται η μια θυγατρική τους (που, για παράδειγμα, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα) μια άλλη θυγατρική που δραστηριοποιείται σε άλλη χώρα της Ε.Ε., και αυτό επι τυγχάνεται με τη δέσμευση των λιανεμπόρων να μην πραγματοποιούν μόνοι τους εισαγωγές της πολυεθνικής από άλλη χώρα σε χαμηλότερες τιμές. Με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις καταφέρνουν να μοιράζονται τις εθνικές αγορές. Ιδιαίτερη σημασία στις μέχρι τώρα έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού φαίνεται να έχει και το γεγονός ότι, ακόμα και σε περιπτώσεις που έχουν παύσει οι απαγορευτικές ρήτρες, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ εξακολουθούν να μην προχωρούν σε φθηνότερες εισαγωγές από άλλες χώρες, κάτι που προκαλεί σκέψεις για ενδεχόμενες «συνεννοήσεις» μεταξύ των εταιρειών και των λιανεμπόρων «κάτω από το τραπέζι». Ηδη η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει διαπιστώσει αθέμιτες πρακτικές στον κλάδο των απορρυπαντικών παραπέμποντας δύο από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα αλλά και αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι οποίες είχαν συναινέσει σε αυτό. Στην πρώτη περίπτωση, η Επιτροπή διαπίστωσε την ύπαρξη αντι-ανταγωνιστικών συμπράξεων (ρήτρες απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών) κατά παράβαση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας σε συμβάσεις που είχε συνάψει η εταιρεία Unilever Ηellas ΑΕΒΕ με 6 αλυσίδες σούπερ μάρκετ κατά τη χρονική περίοδο 2000-2002. Μάλιστα, για την υπόθεση αυτή η Επιτροπή επέβαλε τον περασμένο Απρίλιο συνολικό πρόστιμο στους εμπλεκομένους συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ. Αθέμιτες πρακτικές εντόπισε η Επιτροπή και σε μια ακόμα περίπτωση, στην οποία εμπλέκονται οι εταιρείες Colgate Ρalmolive και Colgate Ρalmolive Εμπορική, καθώς και λιανέμποροι. Η υπόθεση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς η Ολομέλεια της Επιτροπής έκρινε το περασμένο καλοκαίρι ότι θα πρέπει η έρευνά της να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων που διακινεί η εταιρεία στην Ελλάδα.

Το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας στις τιμές μπήκε ήδη στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία εστιάζει την έρευνά της σε 16 κατηγορίες προϊόντων καθημερινής χρήσης (στοματική υγιεινή, μαλλιά, σώμα, ξυριστικά, απορρυπαντικά όλων των ειδών, ρούχα, είδη οικοσκευής κ.ά.)

Κοστολογικοί έλεγχοι για τις ανατιμήσεις προϊόντων

Το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας στις τιμές αλλά και οι αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά έχουν μπει στο μικροσκόπιο και του υπουργείου Οικονομίας. Στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου βρίσκονται στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του ελέγχου των «ενδο-ομιλικών τιμολογήσεων», το λεγόμενο «transfer pricing». Η υπουργός Λούκα Κατσέλη έχει δώσει εντολή στον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Σ. Κομνηνό, να προχωρήσει στην εφαρμογή του ελέγχου των «ενδο-ομιλικών τιμολογήσεων».

Πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζεται ήδη σε 16 χώρες της Ε.Ε. Το μέτρο αυτό επιβάλλει στις πολυεθνικές επιχειρήσεις να δικαιολογούν και να τεκμηριώνουν με οικονομικά κριτήρια τους λόγους για τους οποίους προχωρούν σε αυξήσεις των τιμών των προϊόντων τους.

Αυτό στην Ελλάδα θα γίνει με την αποστολή στοιχείων στο υπουργείο Οικονομίας, το οποίο και θα προχωρά στους απαραίτητους ελέγχους. Ετσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα παραλαμβάνουν τα κοστολογικά στοιχεία των εταιρειών και θα εξετάζουν αν δικαιολογούνται οι αυξήσεις αλλά και οι αποκλίσεις των τιμών σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Με την εφαρμογή του μέτρου αυτού το υπουργείο εκτιμά ότι θα καταφέρει να περιορίσει τη μεγάλη διαφορά τιμών σε διάφορα βασικά προϊόντα, τα οποία οι Ελληνες καλούνται να πληρώσουν πολύ ακριβότερα από άλλους Ευρωπαίους, αλλά και τις αδικαιολόγητες αυξήσεις.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών, αρχίζει την εκπαίδευση υπαλλήλων, οι οποίοι θα αποτελέσουν ειδική ομάδα για τον έλεγχο των στοιχείων. Στην αναζήτηση δεδομένων και στη σύγκριση χρήσιμων στοιχείων εργαλείο θα αποτελέσει το ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα «Αmadeus», το οποίο χρησιμοποιείται από όλα τα κράτη που εφαρμόζουν το «transfer pricing».

Ολιγοπώλια και τεχνολογική υστέρηση οι μαύρες τρύπες της ανταγωνιστικότητας Εισάγουμε πολύ περισσότερα από όσα παράγουμε ή εξάγουμε. Η μόνιμη επωδός αναλυτών, οικονομολόγων και διεθνών οργανισμών που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και χρόνια, βρίσκεται πάλι στο προσκήνιο. Αφορμή η πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, χρειάζεται να μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Ομως, ειδικοί υποστηρίζουν κατηγορηματικά ότι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας περνάει μέσα από ευρύτερες και πιο ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές.

Φταίνε τα ολιγοπώλια

«Οι μισθοί δεν συμβάλλουν στην επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας», δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και οικονομικός σύμβουλος του ομίλου Εurobank ΕFG. Κατά την άποψή του, «η χαμηλή ανταγωνιστικότητα οφείλεται κυρίως στον τρόπο λειτουργίας των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες κυριαρχούνται από ολιγοπωλιακές πρακτικές, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί ο ανταγωνισμός». Ως αποτέλεσμα, τα παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες διατίθενται σε υψηλές τιμές, εξέλιξη που μειώνει τη ζήτηση των εγχωρίως παραγόμενων προϊόντων, όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. «Οταν διαθέτεις πιο ακριβά προϊόντα από αυτά που παράγονται σε άλλες χώρες, πώς είναι δυνατόν να πουλήσεις;», παρατηρεί ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά την προοπτική μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και υποστηρίζει ότι «η άνοδος των μισθών ακολούθησε την αύξηση της παραγωγικότητας».

Σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες αγαθών οι εισαγωγές είναι πολλαπλάσιες των εξαγωγών. Ανάμεσα σε περίπου 100 κατηγορίες, μόνο σε 11 οι εισαγωγές ξεπερνούν τις εξαγωγές και η αξία τους καταλαμβάνει πολύ μικρό μέρος του εμπορικού ισοζυγίου. Οι εξαγωγές είναι μεγαλύτερες σε κατηγορίες όπως είναι τα βρώσιμα φρούτα, τα λάδια, τα είδη ζαχαροπλαστικής, τα παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων, το μαλλί, το βαμβάκι, το αλουμίνιο, τα κοινά μέταλλα. Επιδόσεις που δείχνουν ότι η διάρθρωση της ελληνικής παραγωγής έχει μείνει πίσω και ανταποκρίνεται στη ζήτηση περασμένων δεκαετιών.

Αντίθετα, στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας οι εισαγωγές απορροφούν ετησίως σημαντικά κονδύλια, ενώ οι εξαγωγές είναι εξαιρετικά χαμηλές. Το 2009 οι εισαγωγές σε μηχανές και εξοπλισμό έφτασαν τα 6,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές ήταν μόλις 867 εκατ. ευρώ. Οπως παρατηρούν στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος, η χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα συνδέεται με την αδυναμία της εγχώριας προσφοράς να ανταποκριθεί επαρκώς στη σύνθεση, αλλά και τον ρυθμό ανόδου της εγχώριας και της εξωτερικής ζήτησης.

Κόντρα στη ζήτηση η παραγωγή

«Στην Ελλάδα παράγουμε προϊόντα χαμηλής τεχνολογίας, ενώ η ζήτηση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, είναι για προϊόντα μέσης και υψηλής τεχνολογίας», παρατηρεί ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Οπως επισημαίνεται, άλλωστε, σε έκθεση του ΙΟΒΕ, αν και τα τελευταία χρόνια καταγράφηκε ανοδική πορεία στις εξαγωγές μέχρι τουλάχιστον το 2008, δομικές αλλαγές στη διάρθρωση του εξαγωγικού μείγματος δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Αντίθετα την τελευταία δεκαπενταετία πολλές χώρες αλλάζουν τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό. Χώρες όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, και πρωτίστως η Κίνα εκμεταλλεύτηκαν το χαμηλό κόστος και τη γεωγραφική τους θέση. Ετσι, τα προϊόντα που κυρίως εξάγονταν από την Ελλάδα (κλωστοϋφαντουργικά κ.ά.), πλέον παράγονται από χώρες με αρκετά χαμηλότερο κόστος. Παράλληλα, η Ελλάδα δεν ακολούθησε τον προσανατολισμό άλλων οικονομιών, οι οποίες προσαρμόστηκαν στην παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Η μείωση των μισθών δεν θα διορθώσει την κατάσταση

Παρ΄ ότι η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα, παράγοντες της Τραπέζης της Ελλάδος υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε την επιβάρυνση που δέχεται εξαιτίας του κόστους εργασίας. Η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας παραμένει σε πτωτική πορεία επί μία εικοσαετία ως προς τις τιμές και το κόστος εργασίας. Ομως, κατά τον κ. Στουρνάρα η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα δεν θα διορθώσει την κατάσταση και δεν θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.